Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η Ρωσία δεν ανανεώνει την σύμβαση για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων που προέρχονται από τις ΗΠΑ

 
Σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη το 2008, ΗΠΑ και Ρωσία, είχαν συμφωνήσει , η μεν πρώτη να αποστέλλει πυρηνικά απόβλητα, η δε δεύτερη να τα εκμεταλλεύεται, μέσω δύο εταιριών «γιγάντων» στο τομέα της ενέργειας.
Η συμφωνία είχε δώσει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στην ρωσική πυρηνική τεχνολογία, και στην Μόσχα κέρδη από την αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών αποβλήτων. Οι εταιρείες των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου μπορούν να επεκτείνουν το διμερές εμπόριο στον πυρηνικό τομέα, κάτι που αναφέραμε και παλαιότερα με άρθρα μας στο Pentapostagma.gr  .
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας επιτρέπονταν  στους πρώην αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η αποθήκευση ουρανίου και πυρηνικών υλικών και να συνεργασθούν σε προγράμματα αντιδραστήρων αιχμής. Σύμφωνα, πάντως, με τον αμερικανικό Τύπο, ο κεντρικός άξονας ήταν  να μπορεί η Ουάσινγκτον να αποθηκεύει πυρηνικά απόβλητα στην Ρωσία.
Σύμφωνα τώρα με σημερινή είδηση η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις, για την ασφαλή αποθήκευση  πυρηνικών υλικών στο ρωσικό έδαφος , γράφει η εφημερίδα New York Times. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε αρχικά το 1991, αλλά οι επαφές της «Rosatom» με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ άρχισαν σταδιακά ειδικά το τελευταίο διάστημα να επιδεινώνονται,   λόγω της δυσαρμονίας των  διμερών σχέσεων, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα agitpro.su .
Το άρθρο αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Rosatom», μέσω του  Σεργκέι Κιριγιένκο, η οποία φέρεται να έγινε τον Σεπτέμβριο 2014 κατά τη διάρκεια συνάντησης  του με ανώτερους αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  που ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο των  πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα λοιπόν με τον  ρώσο αξιωματούχο, αναφέρει η εφημερίδα, εξεφράσθη   η προθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας με άλλες χώρες, και όχι τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια παρόμοια δήλωση, στην Βιέννη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, από τον υπουργό ενέργειας των ΗΠΑ Ernest Moniz . Ο επικεφαλής της «Rosatom», τόνισε ότι οι νέες συμβάσεις «προσαρμόστηκαν» στις «σημερινές συνθήκες», θέλοντας να δηλώσει με κομψό τρόπο την διακοπή της συνεργασίας ΗΠΑ και Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν χάνουν  την ελπίδα για την συνέχιση της συνεργασίας σε ορισμένα σχέδια κατά το επόμενο έτος, αλλά η συναίνεση της ρωσικής πλευράς δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ότι η Ρωσία αποφάσισε να μποϊκοτάρει μια επικείμενη διεθνή σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, που έχει προγραμματιστεί για το 2016, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του  Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου  Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε απάντηση ότι δεν είχε «καμία πληροφορία για το θέμα αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014,  η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόφαση πως οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα μπορούν πλέον να αποθηκεύουν τα πυρηνικά τους απόβλητα σε φρουρούμενες εγκαταστάσεις πάνω από το έδαφος.
Όπως γίνεται κατανοητό η διακοπή των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα, δεν αποτελεί  καλό προάγγελο , για τα επερχόμενα σε όλον τον κόσμο. Όταν οι δύο υπερδυνάμεις στην πυρηνική ενάργεια δεν συμφωνούν και διακόπτουν , συμφωνίες και συνομιλίες, το μέλλον δεν κρίνεται ευοίωνο .


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters