Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ: ΜΙΣΟ ΓΡΑΝΑΖΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Σημαντική έκπληξη: 

Η ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Η αναπαλαίωση του γραναζιού που ανακαλύφθηκε στην Όλβια το 2006 από την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το τοποθέτησε χρονολογικά ανάμεσα στα τέλη του 3ου και τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. αποτέλεσε μια σημαντική έκπληξη: Τα δόντια παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη καμπύλη που τα κάνουν εξαιρετικά όμοια με τα μαθηματικώς τέλεια, σύγχρονα γρανάζια. Επίσης η ασυνήθιστη σύνθεση του κράματος (ορείχαλκος) ήταν αναπάντεχη. Τα γρανάζια παρόλο που κατασκευάστηκαν πριν από κάθε άλλο γνωστό σε μας μηχανισμό, είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα επιστημονικά. Λαμβανομένης υπ' όψιν της τέλειας συμφωνίας μεταξύ των επιστημονικών τεκμηρίων και των ιστορικών, λογοτεχνικών και αρχαιολογικών συμπερασμάτων, δεν είναι παράτολμο να συμπεράνουμε ότι το "κομμάτι" της Όλβιας αποτελεί τμήμα του Πλανητάριου του Αρχιμήδη.
Το Γρανάζι της Σαρδηνίας με εμφανή την καμπυλότητα οδόντωσης. Η εντυπωσιακή ομοιότητά του σε σχήμα και διαστάσεις με τα γρανάζια της σύγχρονης Τεχνολογίας έγινε αντιληπτή μετά την αποκατάσταση και την ακριβή γραφική αναπαράστασή του στον υπολογιστή. (Φωτογραφία, σχέδιο: Τζιοβάννι Παστόρε.)
Κατασκευάστηκε τον γ΄ αι. π.Χ. στην Κάτω Ιταλία.
Είναι ανώτερης τεχνολογίας του Υπολογιστή των Αντικυθήρων
και εφάμιλλο των γραναζιών της σύγχρονης Μηχανολογίας.     

  Προτού προλάβει καλά-καλά να συνέλθει η επιστημονική κοινότητα από τις εκπλήξεις, που επεφύλασσε η μελέτη του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, ήρθε αντιμέτωπη με μία νέα απρόσμενη και πολύ μεγαλύτερη έκπληξη. Το προφίλ των οδόντων του τεμαχίου του γραναζιού του γ΄ αι. π.Χ., το οποίο ανακαλύφθηκε προ τριετίας στην πόλη Ολβία της Σαρδηνίας, μετά την αποκατάστασή του αποδείχθηκε, ότι δεν είναι τριγωνικό, όπως του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, αλλά καμπύλο, πανομοιότυπο κι εφάμιλλης τεχνολογίας με τα γρανάζια της σύγχρονης Μηχανολογίας.
  Αν και το Γρανάζι της Σαρδηνίας προηγείται χρονικά σχεδόν δύο αιώνες του Υπολογιστή των Αντικυθήρων και πολλούς αιώνες όλων των άλλων μεταγενέστερων μηχανισμών –όλοι τους διαθέτουν τριγωνικούς οδόντες–, λόγω του εξελιγμένου μαθηματικά καμπύλου προφίλ της οδόντωσής του παρουσιάζει πολύ καλύτερες ιδιότητες, βέλτιστη ποιότητα εμπλοκής, καλύτερη σχέση μετάδοσης κ.λπ.. Αυτό μας οδηγεί στη σκέψη, ότι η Επιστήμη την προχριστιανική εποχή είχε φθάσει σε ύψιστη ακμή, αλλά στη συνέχεια παράκμασε τάχιστα και σημαντικά, παρακμή, που διήρκεσε περισσότερο από δύο χιλιετίες. Μόνο κατά τη σύγχρονη εποχή μπόρεσε πάλι ο άνθρωπος να κατασκευάσει γρανάζια και μηχανισμούς ισάξιας τεχνολογίας.
 







[ Σ.σ.: Τον Δεκέμβριο 2008 διεξήχθη στην Ολβία το ΧVIII Διεθνές Συνέδριο Μελετών «Roman Africa», οργανωμένο από το Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι. Στο συνέδριο αυτό ο μηχανολόγος μηχανικός δρ Τζιοβάννι Παστόρε παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών του επί του Γραναζιού της Σαρδηνίας. Ο κ. Παστόρε, ο οποίος έχει επί μακρόν μελετήσει πολλούς αρχαίους μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων και τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων μας απέστειλε την περίληψη της εισήγησής του στο συνέδριο, με την οποία έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως επιστημονική παρουσίαση του θέματος της ύπαρξης αυτού του τόσο εξελιγμένου τεχνολογικά αρχαίου ευρήματος. Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκ νέου αναθεώρηση των απόψεών τους για την αρχαία Τεχνολογία και στο εξ αρχής ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Τεχνολογίας.]


Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Δρ ΠΑΣΤΟΡΕ
  Το θραύσμα του γραναζιού, που βρέθηκε το 2006 στην Ολβία της Σαρδηνίας, χρονολογήθηκε στο δεύτερο μισό του γ΄ αι. π.Χ., την εποχή του Αρχιμήδη, τότε, που ο Ελληνικός Πολιτισμός είχε φθάσει στη μέγιστη ακμή του στην Κάτω Ιταλία. Πρόκειται για το αρχαιότερο γρανάζι, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, το οποίο από την ημέρα της ανακάλυψής του προκάλεσε το τεράστιο ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

     Είναι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού, έχει διάμετρο 43 χιλιοστά και διέθετε 55 δόντια σε όλη του την περιφέρεια. Δεδομένου, ότι ο αριθμός 55 είναι το γινόμενο των δύο πρώτων αριθμών 5 και 11, είναι πολύ πιθανόν, ότι το γρανάζι αυτό αποτελούσε μέρος μηχανισμού, όπου σε συνεργασία με άλλα γρανάζια η σχέση μετάδοσης αντιστοιχούσε σε κάποιο αστρονομικό κύκλο. Αυτό επιβεβαιώνει τη μεγάλη ακρίβεια των αστρονομικών μετρήσεων εκείνης της εποχής με τη χρήση οδοντωτών μηχανισμών προσομοίωσης της Ουράνιας Μηχανικής.

  Η αναλογία με το κέρμα του ενός ευρώ στην εικόνα μας δίνει μία ιδέα των μικρών διαστάσεών του. Οι μικρές του αυτές διαστάσεις μας έκαναν να πιστεύουμε, ότι το γρανάζι πιθανόν να αποτελούσε τμήμα κάποιου μηχανισμού παρόμοιου με τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων (α΄ αι. π.Χ.). Πριν από την αποκατάσταση και λόγω της εκτεταμένης οξείδωσης της επιφάνειάς του τα δόντια φαίνονταν σχεδόν σαν ακατέργαστα και με τριγωνικό προφίλ, ίδια με του Υπολογιστή των Αντικυθήρων.

     Λίγα είναι τα επιστημονικά όργανα της Αρχαιότητας, που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Η Αρχαία Γραμματεία μας λέει βέβαια, ότι ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (α  α. π.Χ.) χρησιμοποιούσε μηχανισμούς με γρανάζια. Σχετικές αναφορές κάνει και ο Αριστοτέλης. Αναφορές σε αρχαίους μηχανισμούς με γρανάζια -εκτός του Υπολογιστή των Αντικυθήρων- υπάρχουν και στην Λατινική Γραμματεία, κυρίως στον Κικέρωνα, τον Οβίδιο, τον Λακτάντιο και τον Κλαύδιο Κλαυδιανό. Η σπουδαιότερη αναφορά αφορά σ’ ένα πλανητάριο, που είχε κατασκευασθεί από τον Αρχιμήδη στις Συρακούσες τον γ΄ αι. μ.Χ., πιθανώς με γρανάζια επίσης. Ο Κικέρων κάνει λόγο για μια ουράνια σφαίρα και ένα πλανητάριο, που έφερε ο Ρωμαίος Μαρκέλλος μετά την κατάληψη των Συρακουσών, τα οποία είχε κατασκευάσει ο Αρχιμήδης στη Ρώμη. («De Re Publica» Ι, 14, 21 και 22.) Δυστυχώς δεν υπάρχουν περιγραφές για τους μηχανισμούς αυτούς, διότι το έργο του Αρχιμήδη «Σφαιροποιία», στο οποίο περιγράφονταν οι αρχές, που ακολουθούνταν για την κατασκευή τους, έχει απωλεσθεί.



Γρανάζι σε βυζαντινό αστρολάβο με τριγωνικούς οδόντες. Η τεχνολογία του υστερεί σημαντικά της με καμπύλο προφίλ οδόντων τεχνολογίας του Γραναζιού της Σαρδηνίας, το οποίο επί πλέον έχει κατασκευασθεί μία χιλιετία τουλάχιστον πριν τον Αστρολάβο.

     Ένας βυζαντινός αστρολάβος, κατασκευασμένος οκτώ αιώνες αργότερα από τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, είναι χάλκινος με τριγωνική επίσης οδόντωση. Γρανάζια με δόντια με τριγωνικό προφίλ χρησιμοποιήθηκαν και σε μηχανισμούς σχεδιασμένους από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι (ιε΄  αι. μ.Χ.).

     Μηχανισμοί με γρανάζια με τριγωνικούς οδόντες, όπως ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων ή ο πολύ μεταγενέστερος Βυζαντινός Αστρολάβος, επιτυγχάνουν βέβαια εμπλοκή μεταξύ τους, αλλά όχι κατά τον πλέον ιδανικό τρόπο, παρουσιάζουν διάκενα ανάμεσα στους οδόντες κι ενδεχομένως εμπλοκές στην περιστροφή των μηχανισμών. Επί πλέον η ευθύγραμμη διεύθυνση της περιστροφικής κίνησης δεν μπορεί να εξασφαλισθεί πάντα κι ως εκ τούτου, ούτε η σταθερότητα της σχέσης μετάδοσης, που εξασφαλίζονται καλύτερα από τους σύγχρονους μηχανισμούς με καμπύλη οδόντωση.


Aριστερά: Γεωμετρία σύγχρονων γραναζιών με καμπύλη οδόντωση, όπως του Γραναζιού της Σαρδηνίας. Δεξιά: Φωτογραφία δύο τέτοιων γραναζιών σε εμπλοκή.


  Η τελειότητα της εμπλοκής μεταξύ των γραναζιών τη σύγχρονη εποχή είναι προϊόν μακράς εξέλιξης κι έχει επιτευχθεί ύστερα από ακριβείς και εις βάθος μαθηματικές μελέτες από τον ιζ΄ αι. μ.Χ. κι έπειτα από σημαντικούς επιστήμονες, όπως ο Χουκ, ο Όυλερ, ο Ουίλλις κ.α.. Μέχρι τον ιη΄ αι. τα γρανάζια κατασκευάζονταν στο χέρι, χωρίς δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας. Μόνο μετά το 1900 επετεύχθη καλύτερη ακρίβεια, όταν ο άνθρωπος εφηύρε και άρχισε να χρησιμοποιεί ειδικές μηχανές για την κοπή τους.


    Η ανάλυση του καμπύλου προφίλ της οδόντωσης του γραναζιού της Ολβίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή απέδειξε, ότι όχι μόνον παρουσιάζει πολύ καλύτερες ιδιότητες από όλους τους μεταγενέστερους μηχανισμούς με τριγωνική οδόντωση (Μηχανισμός Αντικυθήρων, Βυζαντινός Αστρολάβος κ.α.), αλλά είναι εφάμιλλο των σύγχρονων γραναζιών με διαφορά μόλις 0,03 χιλιοστών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πανάκριβα σύγχρονα μηχανήματα.

* * *
  Εν κατακλείδι η γεωμετρική ομοιότητα μεταξύ του προφίλ των οδόντων του γραναζιού της Ολβίας με το αντίστοιχο των σύγχρονων γραναζιών μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι οι Έλληνες την Ελληνιστική Εποχή είχαν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο όχι μόνον στον ανθρωπιστικό και καλλιτεχνικό τομέα, αλλά και στην επιστημονική γνώση.

   Το γρανάζι αυτό, που παρουσιάζει εκπληκτική κατασκευαστική ακρίβεια, ήταν πιθανώς μέρος ενός ολόκληρου μηχανισμού. Είναι κατασκευασμένο από ιδιοφυείς επιστήμονες, αστρονόμους, μαθηματικούς κ.λπ., των οποίων η σκέψη ήταν αιώνες η ακόμη και χιλιετίες μπροστά. Αν και μικρών διαστάσεων έχει μέγιστη αρχαιολογική και επιστημονική αξία, διότι πάει το λιγώτερο δύο αιώνες πίσω τις τεχνικές - επιστημονικές- αστρονομικές γνώσεις, που συνεπάγονται από τη μελέτη του Υπολογιστή των Αντικυθήρων. Η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει πιθανώς στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Τεχνολογίας.

     Το γεγονός επί πλέον, ότι είναι περισσότερο εξελιγμένο όλων των άλλων μεταγενέστερων μηχανισμών δεικνύει, ότι το μέγιστο της ακμής του Πολιτισμού της Ελληνιστικής Εποχής ακολούθησε μία σημαντική και ξαφνική παρακμή, που διήρκεσε μέχρι την εποχή μας.

     Ασφαλώς πολλοί μηχανισμοί με γρανάζια πρέπει να είχαν κατασκευασθεί εκείνη την εποχή, οι οποίοι δεν διασώθηκαν ως τις ημέρες μας. Ίσως βρίσκονται κρυμμένοι στο έδαφος η καταχωνιασμένοι και ξεχασμένοι σε κάποια Μουσεία και δεν έτυχαν ακόμα της προσοχής των υπευθύνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για αγάλματα και για αγγεία. Εάν ο αρχαιολόγος, ο De Solla Price, που εξέτασε τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, δεν τύχαινε να είναι κι ένας σπουδαίος φυσικός, ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων θα βρισκόταν ίσως ακόμα σε κάποιο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών. Όπως επίσης εάν ο σπουδαίος αρχαιολόγος Dr Rubens D’ Oriano δεν έδινε την πρέπουσα σημασία σε αυτό το κακοδιατηρημένο μικρό χάλκινο κομματάκι, δεν θα ήμαστε σε θέση να γνωρίσουμε αυτά, που αυτή η μελέτη μας αποκάλυψε.

     Τα Μουσεία θα έπρεπε κάποια στιγμή να επανεξετάσουν όλα τα παρατημένα ευρήματα στις αποθήκες τους.


Βιβλιογραφία
1. De Solla Price Derek John – An Ancient Greek Computer – Scientific American, 60-67 – June 1959.
2. De Solla Price Derek John – Gears from the Greeks: the Antikythera mechanism – A calendar computer from ca. 80 B.C. – Transactions of the American Philosophical Society – November 1974.
3. Pastore Giovanni – ANTIKYTHERA E I REGOLI CALCOLATORI, Tecnologia e scienza del calcolatore astronomico dei Greci, Istruzioni per l’uso dei regoli calcolatori logaritmici matematici, cemento armato e speciali, con numerosi esempi di calcolo – Privately published - Rome (February 2006). -
4. Garro Attilio – Ruote dentate, Vol. I, Fiat Auto S.p.A. (1984).
5. Giovannozzi Renato – Costruzione di macchine, Vol. II, Patron (1965).
6. Willis Robert – Principles of Mechanism, Second edition, Longmans Green and Co. London (1870).
7. Leonardo da Vinci – Codice Atlantico, della Biblioteca Ambrosiana di Milano, Giunti Gruppo Editoriale (2000).

                                                                                 Τζιοβάννι Παστόρε
                                                                                      www.giovannipastore.it

Δείτε επίσης : 2.300 έτών γρανάζι ανακαλύπτεται στή Σαρδηνία!!- Είναι παλαιότερο του Υπολογιστή τών Αντικυθήρων

Η ΚΟΥΡΝΤΟΒΙΚ ΔΗΛΩΣΕ : ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ! ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;
E
χει καταληφθεί Ελληνικό έδαφος από ξένους πολίτες!!!

Αν δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να αναλάβει ο Στρατός γιατί είναι εχθρική ενέργεια !! εναντίον της Πατρίδος

Σε αυτήν την χώρα υπάρχει σχέδιο κατάληψης της Ελλάδος και μπήκε σε εφαρμογή Ο Τσίπρας ,o Στρατούλης και η παρέα τους οργάνωσαν την κατάληψη της Ελλάδος. Δεν είναι δυνατόν να οργανώνονται Λαθρομετανάστες με σκοπό την κατάληψη της Πατρίδος και εμείς συζητάμε τώρα για το άσυλο ποιο άσυλο. Εμείς σαν Έλληνες ζητάμε το αυτονόητο .( ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ Ή ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ;

Στη φυλακή για 5.001 ευρώ χρέος!

Δρακόντειος φορολογικός νόμος αντιμετωπίζει με επιτροπές - Αυτόφωρο και ΕΥΠ τη φοροδιαφυγή - Ξεσηκώθηκαν και υπουργοί με την ακρότητα
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Ο Παπανδρέου διέκοψε την «αντιεισήγηση» του Καστανίδη
Με έντονες διαφωνίες αρκετών υπουργών, ιδίως για το ποινικό μέρος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετούς υπουργούς που διατύπωσαν ενστάσεις για τη σκοπιμότητα τόσο αυστηρών ποινικών μέτρων και αναγκάστηκε να υποστηρίξει ότι ...
«δεν μπορεί η αύξηση εσόδων να γίνεται μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων ή με αυξήσεις του ΦΠΑ και να αφήνονται ατιμώρητοι εκείνοι που δεν πληρώνουν φόρους».

«Η καταστολή της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό πρόβλημα» είπε. Ο πρωθυπουργός τον κάλυψε θεωρώντας αναγκαία την απόδοση Δικαιοσύνης.

Βασικότερα σημεία διαφωνίας η καθιέρωση του γενικού εισαγγελέα, οι αυξημένες αρμοδιότητές του και η αυστηρότητα των ποινών. Ο προβληματισμός που αναπτύχτηκε στη συζήτηση ήταν κυρίως στο αν το νομοσχέδιο έχει στόχο να φέρει έσοδα στο κράτος ή να στείλει κόσμο στη φυλακή.

Από την αρχή της συζήτησης ακόμα ο κ. Καστανίδης ζήτησε το λόγο, επειδή έπρεπε να απουσιάσει για λίγο. Είπε ότι διαφωνεί με τον γενικό εισαγγελέα και άρχισε να επιχειρηματολογεί. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να είναι από τον Αρειο Πάγο και να είναι εγκατεστημένος στην έδρα του και όχι στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Τον διέκοψε ο κ. Παπανδρέου λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να κάνει αντιεισήγηση πριν εισηγηθεί το θέμα ο αρμόδιος υπουργός.

«Θα σε αντικαταστήσω επάξια...» παρενέβη με χιούμορ ο Ε. Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί κατασταλτικά, αλλά αποτρεπτικά και εξέφρασε επιφυλάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, τις αρμοδιότητες του γενικού εισαγγελέα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστάνε πάνω από 150.000.

Αντίθετος και ο Χ. Παπουτσής, κυρίως για τη διάταξη που θέτει υπό τον έλεγχο του γενικού εισαγγελέα υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Η Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι θα προτιμούσε αντί της καταστολής να δοθούν περισσότερα κίνητρα.

«Είμαστε σε πόλεμο»

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε όλα όσα άκουσε είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, «είμαστε σε πόλεμο με τη φοροδιαφυγή, το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της έκτακτης ανάγκης, δώστε τη δυνατότητα στο υπουργείο να κάνει το συντονισμό». Επιχειρηματολογώντας είπε ότι δεν μπορεί να μπαίνουν φυλακή νέοι άνθρωποι για μικροκλοπές ή για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών και να αφήνονται ατιμώρητοι όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται η απόδοση Δικαιοσύνης, οι ρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος για θεωρητικές προσεγγίσεις, ζήτησε όμως να ληφθούν υπ' όψιν κατά το δυνατόν οι παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν τούτου από την ονομασία «γενικός εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος» θα απαληφθεί η λέξη «γενικός» γιατί, λέει, παραπέμπει σε αμερικανικά πρότυπα ενώ τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα συνεργασθούν για τη διατύπωση διατάξεων, που έχουν σχέση με θέματα απόδοσης δικαιοσύνης.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet

Διεθνή έρευνα για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από UCK

Διεθνή έρευνα με την συμμετοχή των αρχών της Αλβανίας και των γειτονικών χωρών για την διακρίβωση των καταγγελιών της Κάρλα ντε Πόντε ότι στο Κοσσυφοπέδιο πολλοί Σέρβοι κρατούμενοι θανατώθηκαν και τα ζωτικά τους όργανα έγιναν αντικείμενο εμπορίας από αξιωματούχους του UCK ζήτησε, με Ψήφισμα της, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εγκρίνοντας την σχετική έκθεση του Ελβετού Γερουσιαστή των φιλελευθέρων Ντικ Μάρτι, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του ΣτΕ ζητά,οπως μεταδιδει το ΑΠΕ, τη συνέχιση των ερευνών, προς απόδειξη των ενδείξεων ότι στην Βόρειο Αλβανία υπήρξαν μυστικά κέντρα κράτησης Σέρβων αιχμαλώτων όπου, υπό την εποπτεία αξιωματούχων του UCK, πάνω από 300 άτομα θανατώθηκαν και τα όργανα τους αφαιρέθηκαν, στο αποκαλούμενο και “κίτρινο σπίτι”, προκειμένου να γίνουν αντικείμενο εμπορίας.
Στο Ψήφισμα επισημαίνεται η στενή σχέση που, εκείνη την εποχή, υπήρχε μεταξύ του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου και του οργανωμένου εγκλήματος, ζητείται η πλήρης οικονομική και άλλη στήριξη του Γιουρολέξ, για την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών και η υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος, για την προστασία εκείνων που, στα πλαίσια της έρευνας του Μάρτι, κατέθεσαν αποκαλυπτικά στοιχεία.
Με το Ψήφισμα καλούνται οι Αλβανικές αρχές, να συνεργασθούν ανεπιφύλακτα με την EULEX ή οποιοδήποτε άλλο διεθνές όργανο, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο.

onalert

Δεν ντρεπομαι που γεννηθηκα Ελληνας...ντρεπομαι που με κυβερνανε ξενοι που υποκρινονται τους Ελληνες

Πολλες φορες διαβαζω την φραση αυτη,παλαιοτερα οταν εβλεπα τηλεοραση την ακουγα συχνα στις ειδησεις η τα ρεπορταζ..."ντρεπομαι που γεννηθηκα Ελληνας"τι θα ηθελε να γεννηθει δηλαδη καποιος για να μην ντρεπεται?
Ζουμε στην πιο προικισμενη χωρα του κοσμου,οσες φορες κι'αν ταξιδευω οπου και...
 αν εχω παει δεν εχω δει αυτο το φως αυτον τον ηλιο,αυτο το χρωμα της θαλασσας.
Ειμαστε φιλοξενοι,εως τωρα,αγαπαμε την βολτα,τον καφε και την καλη παρεα.
Εχουμε χιλιαδες κακα,κανουμε εκατονταδες λαθη,πιστευουμε τους χειροτερους ανθρωπους,ειμαστε εγωιστες και εαυτουληδες,οπως περνανε τα χρονια χανουμε λιγο-λιγο κατι απο τα παλια μας καλα,γινομαστε λιγοτερο σε ολα απο οτι ειμαστε.

Οχι λοιπον εγω δεν ντρεπομαι που γεννηθηκα Ελληνας,δεν ντρεπομαι που οι προγονοι μου εδωσαν τα φωτα σε ολο τον κοσμο,δεν ντρεπομαι που απο την γλωσσα μου αποτελουνται χιλιαδες λεξεις αλλων γλωσσων,δεν ντρεπομαι που οι αρχαιοι Ελληνες εδωσαν τις επιστημες,το θεατρο,την φιλοσοφια που πανω σε αυτες κινειται ο κοσμος σημερα.

Δεν ντρεπομαι που ειμαστε οι μονοι που ειπαμε οχι στον Χιτλερ και τον Μουσολινι,ουτε γιατι πολεμησαν οι αγωνιστες του '21 σχεδον μονοι τους για την απελευθερωση,δεν νοιωθω ντροπη που σκοτωθηκαν τοσοι στο Πολυτεχνειο για να φυγει η δικτατορια.

Ντρεπομαι για το μετα απο αυτα,ντρεπομαι που οι επαναστατες εγιναν συμμοριες και μας κατακλεψαν,ντρεπομαι που οι νεοπλουτοι φροντισαν να καουν τα παντα για να εχουν χωρο να κτισουν μακρυα απο τους φτωχους,ντρεπομαι για τους κυβερνητες μας απο το 74 και μετα,ντρεπομαι για την σαπιλα,την βρωμια και την διαφθορα.

Ντρεπομαι που μας εκαναν σαν τα μουτρα τους,ντρεπομαι που η ζωη μας εγινε μικρη και ασημαντη,που ξεχασαμε την χαρα και χασαμε το κεφι μας,ντρεπομαι που ενω μας εταξαν δωρεαν υγεια και παιδεια καταληξαμε να πληρωνουμε πανακριβα και τα δυο.

Ντρεπομαι που αντι για καλυτερες μερες μας εδωσαν πικρα και θυμο,ντρεπομαι που ενω εκεινοι πλουτιζαν εμεις βολευομαστε με λιτοτητες και τουνελ,ντρεπομαι που ανεχθηκαμε τους πορνογερους πρωθυπουργους και τους ανικανους λογιστακους,ντρεπομαι που πιστεψαμε τον κουρασμενο για νικητη,ντρεπομαι που ακομη μετα απο αυτο συρθηκαμε πισω απο εναν ανικανο και ελπισαμε οτι θα μας βγαλει απο την λασπη...για να μας ριξει πιο βαθεια μεσα σε αυτην.

Οχι λοιπον....μην ντρεποσαστε που γεννηθηκατε Ελληνες....αλλα να ντρεπεστε που αφησατε ολους αυτους να διαφεντευουν την χωρα μας....να ντρεποσαστε που αφησατε αλλοδαπους να φροντιζουν για τις ηττες μας,και το κυριοτερο να ντρεποσαστε οταν κοιτατε τα παιδια σας οταν θα μεγαλωνουν.

Διοτι δεν θα τους θυμιζετε τιποτα απο τοσες χιλιαδες χρονια Ελληνικης Ιστοριας.

http://harrytsopanos.blogspot.com/

Δεν βρίσκουν τους μιζαδόρους, τα βάζουν με τις… μίζες!

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαγγέλης Μπλέντζας
Εκτός θέματος. Αυτό που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα της χώρας παραμένει εκτός θέματος. Και πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μοιραία – ακόμη κι’ αν δεν βρεθεί άνθρωπος να κουνήσει το δαχτυλάκι του – θα οδηγηθεί προς το τέλος του.
 
Οι δηλώσεις και οι αντεγκλήσεις για την κατάληψη της Νομικής από λαθρομετανάστες είναι εκτός θέματος. Το θέμα είναι να δοθεί λύση τώρα στο μεταναστευτικό και να αποκατασταθεί άμεσα η τάξη. Και όχι τι πρέπει ή τι έπρεπε να κάνει ο ένας και ο άλλος.

Το πόρισμα για την Ζήμενς είναι εκτός θέματος. Από την Εξεταστική Επιτροπή περιμέναμε να μας πει ποιοι πήραν τις μίζες. Και όχι να αντιγράψει τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ των τελευταίων τριών χρόνων, παρουσιάζοντάς μας ως αποτελέσματα της δικής της έρευνας. Ούτε να μας περιγράψει γενικές πολιτικές ευθύνες.

Τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την διαφθορά και την διαφάνεια είναι και αυτά εκτός θέματος. Το θέμα μας είναι να υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι να διεκδικούμε αποζημιώσεις από την Ζήμενς επειδή μας… διέφθειρε και επομένως υπέστη βλάβη το Δημόσιο.

Παράλληλα, είπε ο κ. Παπανδρέου, με την διερεύνηση για την εξεύρεση της αλήθειας (η οποία, όπως είδαμε δεν βρίσκεται), η Ελλάδα θα κινηθεί κατά της Ζήμενς που κατέφευγε σ’ αυτές τις φαύλες πρακτικές.

Συμπέρασμα: Ομολόγησε ο πρωθυπουργός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βρει τους δικούς του φαύλος, τους «φαύλους εσωτερικού» και βγαίνει στο κυνήγι των… φαύλων εξωτερικού!

Αντί ο πρωθυπουργός να πει χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν αρκεί να κινηθούμε εναντίον αυτών που τα έδιναν, αλλά πρέπει να βρούμε εδώ και τώρα αυτούς που τα έπαιρναν,  θεώρησε ότι το πρόβλημα λύνεται με την μεταφορά του στη Γερμανία.

Κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής προστίμων για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας. Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει κάθαρση; Προφανώς όχι.

Κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να βάλει την Επιτροπή Ανταγωνισμού (άκουσον, άκουσον!) να ερευνήσει αν παραβιάστηκε ο… υγιής ανταγωνισμός! Μα και βέβαια, παραβιάστηκε, αφού η Ζήμενς έπαιρνε όλα τα έργα δια του γνωστού τρόπου. Δεν χρειάζεται να ψάξει καμιά επιτροπή. Ας διαβάσουν την γερμανική δικογραφία.

Κάλεσε και τον υπουργό Οικονομικών να διερευνήσει την δυνατότητα, μέσω του… Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για αγωγές αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου – του οποίου οι λειτουργοί δεν διαθέτουν, αποδεδειγμένα, καμιά ηθική!

Κάλεσε και την Δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτερα – ώστε ταχύτερα να φθάσουμε σε νέα απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου περί παραγραφής.

Θεωρεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός ότι το τεράστιο αυτό θέμα μπορεί να θεραπευθεί με κάποια πρόστιμα που (λέμε τώρα) μπορεί να πληρώσει η Ζήμενς, που πλήρωνε Έλληνες για να κάνει τις δουλειές της.

Πρέπει, όμως, να απαντήσει: Αν η γερμανική εταιρία αποζημιώσει την Ελλάδα (όπως έκανε με άλλες χώρες), τελειώνει το θέμα; Δεν χρειάζεται να βρούμε ποιοι χρηματίστηκαν στην Ελλάδα;

Θεωρεί επίσης ο πρωθυπουργός πως με το θέμα της Ζήμενς θα πιέσει την Γερμανία με σκοπό να «μαλακώσει» τη στάση της όσον αφορά στα σχετιζόμενα με την οικονομία μας θέματα.

Προσοχή, όμως, μην την πιέσει πολύ και δώσει τα ονόματα όλων εκείνων που περιλαμβάνονται στις καταθέσεις Χριστοφοράκου και Σία. ΄Η, ακόμη καλύτερα, να βάλει τον Χριστοφοράκο να ανοίξει το στόμα του. Για να τελειώνουμε μια και καλή. Και με όλους.


http://ideopigi.blogspot.com/2011/01/blog-post_2092.html

«Φορολογήστε τους πλούσιους!»



«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος για την Ελλάδα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διακεκριμένος αμερικανός οικονομολόγος Ρίτσαρντ Γουόλφ, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές

της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο. Για τον ίδιο τα σκληρά μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν διαδοχικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνο να επιδεινώσουν μπορούν τις ήδη καταπονημένες οικονομίες τους, ενώ έχουν αποκλειστικά έναν σκοπό:να εξυπηρετήσουν τους πλουσιότερους των πλουσίων και τις μεγάλες
επιχειρήσεις. Θιασώτης του μαρξισμού, πολυγραφότατος συγγραφέας και ακαδημαϊκός, διαχωρίζει τη θέση του από τη σημερινή πεπατημένη των οικονομικών θεωριών, ενίοτε με αιρετική διάθεση, και προβλέπει: «Ηρθε η ώρα ο καπιταλισμός, όπως όλα τα συστήματα, να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο».

O Ρίτσαρντ Γουόλφ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αυτό δεν είναι τυχαίο: ως καθηγητής Οικονομικών στο Κολέγιο Αμχερστ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών δίδαξε τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όταν εκείνος σπούδαζε Κοινωνιολογία τη δεκαετία του 1970. Δεν είναι όμως αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους» μας λέει.
Και εξηγεί: «Τα φορολογικά μέτρα που βαρύνουν τους πολίτες και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες εξυπηρετούν μόνο εκείνους που μπορούν να τα αποφύγουν με ευκολία,δηλαδή τους πολύ πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεινά των μαζών από τη λιτότητα θα λύσουν τα υποκείμενα οικονομικά προβλήματα. Καθώς οι πληγείσες από τη λιτότητα οικονομίες της Ελλάδας,της Ιρλανδίας και άλλων χωρών θα αγοράζουν λιγότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρώ θα κινδυνεύσουν».

Παράλογη αντίδραση
Για τον κ. Γουόλφ τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας ήταν μια πρώτη, «αυτόματη» όσο και παράλογη, αντίδραση στην κρίση· το επόμενο βήμα θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. «Για την Ελλάδα το πρόγραμμα λιτότητας είχε στόχο να προστατεύσει τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον πόνο της κρίσης.Το βασικό ερώτημα που αφορά την αναδιάρθρωση είναι και πάλι το εξής:Ποιοι τομείς- επιχειρήσεις, πλούσιοι ή η πλειονότητα των πολιτών- θα πληρώσουν το κόστος αυτού του μέτρου ως στρατηγικής εξόδου από τη βαθιά ύφεση;» διερωτάται.

Γνωστός για τη θεωρία του που προτείνει τη φορολόγηση 10% επί του χαρτοφυλακίου των πλουσιότερων Αμερικανών για τον μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Γουόλφ πιστεύει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα. Τον ρωτήσαμε όμως αν κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα. «Ο δείκτης ανάπτυξης ενός κράτους και η ελκυστικότητά του στους ιδιώτες επενδυτές δεν εξαρτάται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από το πώς χρησιμοποιεί τα έσοδά του από τη φορολογία. Αν η Ελλάδα αύξανε τους φόρους για τους πλουσιότερους πολίτες της και χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, το αποτέλεσμα θα ήταν μια άνοδος στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωμένων νέων ανθρώπων, γεγονός που θα βελτίωνε τους δείκτες ανάπτυξης και θα προσείλκυε επενδυτές» απαντά.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Γουόλφ, «μια πραγματικά ανεξάρτητη κυβέρνηση θα έλεγε στους έλληνες καπιταλιστές ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις στην Ελλάδα θα οδηγούσαν την ίδια να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις στον δημόσιο τομέα.Απλώς και μόνο η απειλή ενός αληθινού ανταγωνισμού από τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επενδύσεις θα μετέβαλλε την οικονομική συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνησηειδικά όταν είναι δημοφιλής- έχει πραγματική επιρροή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην κοινωνική κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος.Το ερώτημα είναι προς το συμφέρον ποιου χρησιμοποιείται αυτή η δύναμη».

Το τέλος του καπιταλισμού
Θα μπορούσε η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση να σημάνει την «αρχή του τέλους» του καπιταλιστικού συστήματος; «Οι αντιθέσεις και τα εγγενή προβλήματα του καπιταλισμού οδήγησαν σε μια κρίση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.Οπως συνέβη με όλα τα προγενέστερα συστήματα,όπως με τον φεουδαλισμό, ο καπιταλισμός θα δώσει τη θέση του σε κάτι καινούργιο» εξηγεί ο κ. Γουόλφ. Και καταλήγει: «Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για τις μαρξιστικές κριτικές αναλύσεις που εγείρουν το ζήτημα μιας νέας σύνθεσης, ενός νέου οικονομικού συστήματος. Αλλά πρόκειται για έναν νέο μαρξισμό, αναδιοργανωμένο και επαναδιατυπωμένο, που έχει προχωρήσει σε αποτίμηση των δυνάμεων και των αδυναμιών των 150 πρώτων χρόνων του. Οι κυβερνήσεις που σήμερα περιφρονούν τον μαρξισμό αντιγράφουν τις κυβερνήσεις του 19ου και του 20ού αιώνα. Η θεωρία και η πρακτική του μαρξισμού όμως θα βοηθήσουν σήμερα ώστε να ξεπεραστεί ένας βαθιά πληγωμένος από την κρίση καπιταλισμός και το συνακόλουθο κοινωνικό του κόστος».

Εκπαιδεύοντας τον Γιώργο
- Υπήρξατε καθηγητής του Γιώργου Παπανδρέου. Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή του πορεία ως πρωθυπουργού; Σε πρόσφατη διάλεξή σας είχατε πει αστειευόμενος ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει καλύτερη δουλειά όταν τον διδάσκατε.
«Στόχος μου ως καθηγητής ήταν να βοηθήσω τους φοιτητές να καταλάβουν το πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό που θυμάμαι από τον Γιώργο Παπανδρέου ως φοιτητή είναι ότι τότε επιθυμούσε να γίνει ένας σύγχρονος και σοσιαλιστής οικονομολόγος. Η υπόθεση ότι ο καπιταλισμός είναι αέναος- και επομένως ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να τον ακολουθεί ως έχει- έρχεται σε αντίθεση με την Ιστορία».

Ο Ομπάμα βάθυνε τις ανισότητες
- Τι πιστεύετε για τον Μπαράκ Ομπάμα, για την πορεία του ως προέδρου των ΗΠΑ;
«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε “ελπίδα και αλλαγή” αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραγάγει τίποτε από τα δύο. Το πρόγραμμα “ανάκαμψης” που εφάρμοσε απλώς βάθυνε τις κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές στις ΗΠΑ.Οι οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών έχουν επιδεινωθεί: ο δείκτης ανεργίας παραμένει στο 10%, ένα εκατομμύριο οικογένειες τον χρόνο χάνουν τα σπίτια τους,μειώθηκαν οι παροχές και τα επιδόματα και οι ΗΠΑ γίνονται με διαφορά η πλέον άνιση από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες».

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα, στις 23/01/2011.


ΙΜΙΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. του Νίκου Χειλαδάκη. Δημοσιογράφου – Συγγραφέα – Τουρκολόγου


Το βράδυ της 29 προς την 30 Ιανουαρίου του 1996 παίχτηκε ένα μεγάλο δράμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ένας εθνικός θρίαμβος που προέρχονταν από την σύγχυση και αδυναμία των Τούρκων, όπως θα δούμε παρακάτω, θάφτηκε κάτω από την ελληνική προδοσία. Και η προδοσία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν γνωρίσει κανείς το τι διαδραματίζονταν εκείνο το βραδύ στην Άγκυρα και το πώς μια μεγάλη αγωνία είχε κυριεύσει τους Τούρκους που έβλεπαν την επερχομένη καταστροφή τους. Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ειπωθεί για εκείνη την ατέλειωτη νύχτα και το τραγικό ξημέρωμα. Όμως μέχρι σήμερα υπάρχει ένα κενό στην όλη υπόθεση. Το κενό αυτό είναι το τι ακριβώς έγινε εκείνο το κρίσιμο βραδύ στο έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας που είχε αρχίσει από νωρίς το απόγευμα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης κρίνοντας καθοριστικά την έκβαση της όλης κρίσης. Αυτή την συνεδρίαση την διέκρινε ένα φορτισμένο άγχος και μια μεγάλη ηττοπάθεια της τουρκικής ηγεσίας, (στοιχειό άγνωστο για πολλούς εδώ στην Ελλάδα). Αυτό οφείλονταν στον απλό λόγω ότι οι Έλληνες κομάντος ήταν ήδη πάνω στην βραχονησίδα Ίμια ενώ οι Τούρκοι μόλις είχαν συγκεντρωθεί στο επίμαχο σημείο της κρίσης.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης που υπήρχε εκείνο το βράδυ στην Άγκυρα είναι πως την επόμενη η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έγραφε ότι η τότε πρωθυπουργός Ταντσού Τσιλέρ είχε χάσει πέντε κιλά από τον ιδρώτα, εξ αιτίας του φόβου της για αναμενόμενη μεγάλη ήττα της Τουρκίας. Τι έγινε όμως όλες αυτές τις ώρες σε μια συνεδρίαση κεκλισμένων των θυρών που έκριναν και την τελική έκβαση της κρίσεως, η οποία θεωρήθηκε εκ των υστέρων από τους Τούρκους σαν η μεγαλύτερη επιτυχία τούς στην διαμάχη στο Αιγαίο και σαν καθοριστική στην αλλαγή όλων των μέχρι τότε δεδομένων για το στάτους κβο της περιοχής;
Τι έγινε λοιπόν εκείνη την ατέλειωτη νύχτα, αλλά και τι προηγήθηκε θα προσπαθήσουμε να το ερευνήσουμε επικαλούμενοι τις αποκλειστικές μαρτυρίες του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μετέχοντα στο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας, (αυτόπτη μάρτυρα όλων όσων διαδραματίστηκαν εκείνη την βραδιά), Ινάν Μπατού, όπως τις αποκάλυψε σε μια αποκαλυπτική τηλεοπτική εκπομπή στις 1 Φεβρουάριου του 2005, στο τουρκικό κανάλι CNNTürk.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1995, ένα τουρκικό ψαράδικο με πλοίαρχο τον Τούρκο, Φιγκέν Αγκά, προσάραξε στην νήσο της Ίμια και στη συνέχεια αρνήθηκε επίμονα την βοήθεια, πού τελικά την δέχτηκε, των ελληνικών πλοίων της ακτοφυλακής. Το επεισόδιο ανησύχησε την Αθήνα, καθώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ορισμένες πληροφορίες για επικείμενη μεγάλη ένταση στην περιοχή.
Ας παρακολουθήσουμε όμως τις μαρτυρίες του τότε υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάν Μπατού. Σύμφωνα με τον Μπατού, οι δυο χώρες μετά το επεισόδιο αυτό αντάλλαξαν νότες διαμαρτυρίας στις οποίες η κάθε μια στήριζε την άποψη της ότι η βραχονησίδα της ανήκει. Το θέμα παρέμεινε στις νότες και οι Τούρκοι πίστεψαν πως θα εκτονώνονταν εκεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπατού, θα έμεινε σαν άλλο ένα άλυτο πρόβλημα μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο. Είναι γνωστό, είπε ο Μπατού, πως υπάρχουν πάρα πολλά άλυτα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο, άλλο ένα δεν θα πείραζε την όλη κατάσταση. Μάλιστα η Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Μπατού, είχε δυνατά επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψη ότι οι βραχονησίδες, αν δεν της ανήκουν, τουλάχιστον δεν είναι ελληνικές. Και αυτό το στήριξε στο ότι, όπως ανέφερε ο Μπατού, το 1948 είχε και τότε δημιουργηθεί θέμα κυριαρχίας των βραχονησίδων μετά την αποχώρηση της Ιταλίας από τα Δωδεκάνησα και η Ελλάδα είχε καλέσει τότε την Τουρκία να διαπραγματευτούν για την κυριαρχία της περιοχής, κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ. Αφού λοιπόν, σύμφωνα με τον Μπατού, η Ελλάδα είχε ζητήσει τότε να γίνει συζήτηση και διαπραγμάτευση για το καθεστώς των βραχονησίδων πως τώρα έρχονται και υποστήριζε πως οι βραχονησίδες της ανήκουν, (παραλείπει βέβαια να μας πει ότι η Τουρκία τότε είχε ήδη παραιτηθεί κάθε δικαιοδοσίας για τις βραχονησίδες).
Ενώ λοιπόν το θέμα έπεφτε σε ένταση και κόντευε να ξεχαστεί από την τουρκική επικαιρότητα, στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα σχεδόν μετά, ο δήμαρχος της Καλύμνου πηρέ τον παπά του νησιού, μερικούς μαθητές του σχολείου και αποβιβαστήκαν στην Ίμια υψώνοντας την ελληνική σημαία. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τον Μπατού, ήταν τελείως αψυχολόγητη, προβοκατόρικη και ήταν η θρυαλλίδα που άναψε το φυτίλι της μεγάλης κρίσης που έφερε στη συνέχεια τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Για την κίνηση αυτή του δημάρχου της Καλύμνου πολλά έχουν ειπωθεί και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αξίζει να δούμε τι δήλωσε ένας διακεκριμένος Τούρκος διπλωμάτης, που δείχνει και την τουρκική αντίληψη για την κίνηση να υψωθεί η ελληνική σημαία στην περιοχή. Ό τότε πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, διακεκριμένος διπλωμάτης και στη συνέχεια διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουμίτ Παμίρ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Χουριέτ», (28/11/1998), αναφερόμενος στην κρίση των Ίμια είπε τα εξής : «Τα Ίμια ήταν μια επικίνδυνη ελληνική προβοκάτσια πού προκλήθηκε από τον τότε Έλληνα υπουργό Άμυνας, Γεράσιμο Αρσένη». Την περίοδο εκείνη στην Τουρκία ήταν ή εποχή της έκρηξης της ιδιωτικής τηλεόρασης και τα μεγάλα τουρκικά κανάλια έψαχναν για θέματα-θεάματα που θα τάραζαν τα νερά και θα ανέβαζαν στα ύψη την θεαματικότητα. Έτσι το θέμα πήρε μεγάλη έκταση καθώς τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι έκαναν σκηνοθετημένη απόβαση με το ελικόπτερο της εφημερίδας «Χουριέτ» και σε συνεργασία με το γνωστό τουρκικό κανάλι D, του γνωστού Τούρκου μεγιστάνα και ύποπτου για μαφιόζικες διασυνδέσεις, Αχμέτ Ντογάν, ( εφημερίδες Χουριέτ, Ραντικάλ), κατέβασαν την ελληνική σημαία και έκαναν θεαματική έπαρση της τουρκικής σημαίας».
Αλλά ας δούμε με την σειρά τα γεγονότα. Το επεισόδιο της έπαρσης της ελληνικής σημαίας του δημάρχου της Καλύμνου μεταδόθηκε με διθυράμβους από ελληνικό κανάλι προκαλώντας τις πρώτες έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, κυκλοφόρησε στις 27/1/96 με τον τίτλο: «Ege ısınıyor», δηλαδή το «Αιγαίο φλέγετε». Την επόμενη, στις 28 του μηνός και τελείως απροσδόκητα αποβιβάζεται στα Ίμια ένα τουρκικό ελικόπτερο μεταφέροντας το δημοσιογραφικό συνεργείο του γραφείου της Χουριέτ Σμύρνης, που κατέβασε, δίνοντας παράσταση σόου, την ελληνική σημαία και ανέβασε την τουρκική. Οι σκηνές κινηματογραφήθηκαν και προβλήθηκαν στα τουρκικά κανάλια με διθυραμβικό τρόπο. Τώρα ο «πόλεμος των ΜΜΕ» θα μετατρέπονταν σε σοβαρή κρίση. Αμέσως σχεδόν μετά αποβιβάζονταν στην Ίμια Έλληνες κομάντος, και αφού κατεβάζουν με την σειρά τους την τουρκική σημαία παραμένουν εκεί για να φυλάξουν την ελληνική κυριαρχία στο νησί. Η κρίση είχε ήδη αρχίσει και οι φλόγες απειλούσαν με ολοκληρωτική ανάφλεξη τις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Η Άγκυρα κάλεσε αμέσως τον Έλληνα πρέσβη, κ Νεζερίτη και του επέδωσε νότα ζητώντας να αποχωρήσουν αμέσως οι Έλληνες κομάντος. Ο Έλληνας πρέσβης με χαρακτηριστικό χαμόγελο απέρριψε την νότα και αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να ικανοποιήσει κανένα τουρκικό αίτημα. Στις 29 Ιανουαρίου το πρωί όλες οι τουρκικές εφημερίδες κυκλοφορούσαν με εκρηκτικά πρωτοσέλιδα αναφέροντας για αισχρή ελληνική πρόκληση. Η ατμόσφαιρα στην Άγκυρα είχε ανάψει για τα καλά. Οι άνεμοι του πολέμου φυσούσαν πλέον έντονα πάνω από το Αιγαίο. Η τότε υπηρεσιακή Τουρκάλα πρωθυπουργός, Ταντσού Τσιλέρ, αγνοούσε τελείως το ζήτημα, όπως ομολόγησε χαρακτηριστικά ο Μπατού. Είδε στην κρίση, (με τον χαρακτηριστικό οπορτουνισμό που την διέκρινε), μια χρυσή ευκαιρία για να καταξιωθεί πολιτικά και να γίνει ήρωας στα μάτια του τουρκικού λαού. Αυτό ήταν και το πιο επικίνδυνο σημείο της όλης υπόθεσης. Οι στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν με καχυποψία την πρωθυπουργό, καθώς δεν εμπιστεύονταν την Τσιλέρ στις φιλοπόλεμες κραυγές της γιατί είχαν διαβλέψει τις προσωπικές της φιλοδοξίες. Από την άλλη δεν είχαν εμπιστοσύνη στον τουρκικό στόλο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ελληνικό. Αυτό δείχνει το πνεύμα ηττοπάθειας των Τούρκων και ότι υπήρχε εξ αρχής μια διάσταση απόψεων στο τουρκικό στρατόπεδο.
Και φτάνουμε στο απόγευμα της 29 Ιανουαρίου 1996. Στην Άγκυρα και εν μέσω της μεγάλης αναστάτωσης που είχαν προκαλέσει τα τουρκικά ΜΜΕ, συγκαλείτε έκτακτο το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεχή συνεδρίαση για να εξεταστεί η κατάσταση ενώ δημιουργείται Γραφείο Κρίσης. Για τους Τούρκους υπήρχε ήδη το σοβαρό αρνητικό δεδομένο ότι στην βραχονησίδα υπήρχαν οι Έλληνες κομάντος. Το γεγονός αυτό είχε αγχώσει τους Τούρκους, καθώς ξεκινούσαν με ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ενώ δηλαδή οι Έλληνες είχαν κάνει μια κίνηση, θα έπρεπε τώρα αυτοί να απαντήσουν και εδώ υπήρχε το μεγάλο αδιέξοδο στην τουρκική πλευρά, (δυστυχώς την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατούσε πολιτικό χάος και κανείς δεν είχε αντιληφθεί την αγχωμένη κατάσταση της τουρκικής ηγεσίας). Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγω το μέγεθος της ελληνικής προδοσίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση της Άγκυρας εκτός από την Τσιλέρ πήραν μέρος ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαικάλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσκείμενος στον Μπαικάλ, Ινάν Μπατού, (τις μαρτυρίες του οποίου επικαλούμαστε) ο πρέσβης, Ονούρ Οϊμέν, προσκείμενος στην Τσιλέρ και οι υπεύθυνοι των ελληνικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Από στρατιωτικής πλευράς, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Τσεβίκ Μπιρ, που είχε υποσκελίσει για λίγο τον Ισμαήλ Καρανταγί, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού, Γκουβέν Έρκαγια, ( από την αρχή οργισμένος με την Τσιλέρ), οι αρχηγός Στρατού, στρατηγός Χικμέτ Κιοκσάλ, ο αρχηγός Αεροπορίας, Αχμέτ Τσορεκτσί και ο αρχηγός της ΜΙΤ, στρατηγός Τεομάν Κομάν. Την ίδια ώρα στην Αθήνα υπήρχε εικόνα γενικής διάλυσης ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ Πάγκαλος προτίμησε να πάει στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA και να δώσει συνέντευξη λες και η κρίση ήταν κάτι το συνηθισμένο.
Η Τσιλέρ αμέσως μόλις κάθισαν στο τραπέζι απευθύνθηκε στον Οϊμέν και τον ρώτησε με έμφαση αν έχει μελετήσει τον φάκελο των βραχονησίδων και αν η Τουρκία έχει δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τις απόψεις της. Ο Οϊμέν απάντησε απερίφραστα πως ναι, η Τουρκία είχε ατράνταχτα επιχειρήματα, (ενώ αργότερα παραδέχτηκε πως είπε ψέματα). Τότε η Τσιλέρ με όλη την έπαρση αλλά και την άγνοια της για τα στρατιωτικά θέματα, στράφηκε προς την πλευρά των στρατιωτικών και τους είπε πως θα πρέπει να κατεβάσουν αμέσως τους Έλληνες κομάντος από την βραχονησίδα και να υποστείλουν την ελληνική σημαία. Το ύφος της εκνεύρισε τους στρατιωτικούς και ιδιαιτέρα τον Έρκαγια, που έπνεε μένεα για την Τσιλέρ διαπιστώνοντας πως αγνοούσε την μειονεκτική θέση των Τούρκων και τους στοιχειώδεις στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής και απεμπλοκής από μια στρατιωτική κρίση. Τότε μίλησε ο Μπατού και είπε πως, «Εντάξει, αν πάμε εμείς να τους κατεβάσουμε τότε οι δυνάμεις των Ελλήνων τα πλοία και τα αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί θα μείνουν απαθείς ; αυτό είναι αδύνατον», και τότε πρόσθεσε το χαρακτηριστικό, «μια σπίθα, (kıvılcım), φτάνει με την τεράστια συγκέντρωση των αεροναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών για να ανάψει μεγάλη φωτιά που δύσκολα θα σβήσει. Αν γίνει αυτό που ζητάει η Τσιλέρ θα ξεσπάσει αμέσως πόλεμος». Η κατάσταση φαίνονταν για τους Τούρκους αδιέξοδη, καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, υπήρχε το δεδομένο ότι οι Έλληνες είχαν στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί ήδη είχαν στρατιωτικό άγημα στην Ίμια. Οι στρατιωτικοί ήταν οργισμένοι με τις δημόσιες δηλώσεις της Τσιλέρ να φύγουν οι Έλληνες στρατιώτες να κατεβεί η ελληνική σημαία, καθώς διαπίστωναν πως είχαν οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κρίση χωρίς να έχουν την πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρχει από πριν κάποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της. Εντωμεταξύ συνεχώς έρχονταν αναφορές για τη εξέλιξη της κατάστασης. Όλες οι αναφορές επεσήμαναν την τεράστια συγκέντρωση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ είχε αρχίσει ένα κυνηγητό μεταξύ των πλοίων των δυο χωρών γύρω από την βραχονησίδα που βρίσκονταν οι Έλληνες κομάντος.
Η ένταση ήταν πολύ μεγάλη καθώς ο φόβος μιας αποτυχίας είχε αγχώσει την στρατιωτική ηγεσία που ήταν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη εξ αιτίας της Τσιλέρ. Ήταν κάτι το προφανές για τους Τούρκους στρατηγούς γιατί μια ήττα θα χρεώνονταν επάνω τους με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Τότε έγινε ένα διάλλειμα για να συζητήσουν κατά μέρος την κατάσταση. Ο Μπαικάλ αποσύρθηκε με τους συμβούλους του σε μια γωνιά και τους είπε : «είμαστε μπροστά σε μεγάλη απόφαση και θα έπρεπε όλοι να πούνε την γνώμη τους», και συνέχισε, «Είμαστε σε πόλεμο αν οι στρατιωτικοί εκτελέσουν τις εντολές της Τσιλέρ. Πρέπει να συνεχίσουμε την διπλωματική προσπάθεια αλλά έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν υπάρχει περιθώριο» Τότε αναφέρει ο Μπατού μου ήρθε η ιδέα (;;;), ότι δίπλα στην βραχονησίδα υπάρχει και μια δεύτερη βραχονησίδα. Αποφάσισα να προτείνω να κάνουμε απόβαση στην άλλη βραχονησίδα αφού ήταν αφύλακτη από τους Έλληνες και έτσι η κατάσταση θα ισοφαρίζονταν με τους Έλληνες, (εδώ πράγματι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για αυτή την «τουρκική ιδέα» μετέπειτα διεκδίκησε από τον Μπατού ο ναύαρχος Γκουβέν Έρκαγια, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν δική του η ιδέα να αποβιβαστούν στην δεύτερη βραχονησίδα). Στη συνέχεια υποστήριξε ο Μπατού, «μετά θα περιμένουμε την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ για να εκτονωθεί η κατάσταση», δηλαδή είχε προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Οι στρατιωτικοί αφού άκουσαν αυτή την άποψη είπαν να το συζητήσουμε και τελικά αποφασίστηκε να γίνει η απόβαση στην δεύτερη βραχονησίδα μέσα στη νύχτα και με κάποιο καμουφλάζ από τουρκική φρεγάτα.
«Αποσυρθήκαμε όλοι στις θέσεις μας», συνεχίζει ο Μπατού και ενώ συνεχίστηκε η ροή των πληροφοριών περιμέναμε με αγωνία το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης. Εδώ υπήρχε για την τουρκική πλευρά ένα μεγάλο πρόβλημα. Όπως τονίζει ο Μπατού, «Τρέμαμε μήπως φανεί πως είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα προκαλούσαμε σύρραξη, γιατί τότε η Τουρκία θα έπαιρνε όλο το κόστος της σύγκρουσης. Δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να φανεί πως εμείς αρχίζαμε πρώτοι τις εχθροπραξίες». Τότε, γύρω στις 2,30 την νύχτα ήρθε η ευχάριστη είδηση. Οι Τούρκοι είχαν πετύχει τον στόχο τους. Στη μια νησίδα ήταν Έλληνες στην άλλη Τούρκοι κομάντος. Τώρα, λέει ο Μπατού, «περιμέναμε τώρα την διεθνή επέμβαση. Η Ε.Ε. ούτε ακούστηκε, ούτε φάνηκε πουθενά σαν να μην υπήρχε, μόνο οι ΗΠΑ αμέσως επενέβησαν και άρχισε νέος γύρος τηλεφωνημάτων», (και εδώ είναι σκοτεινό το σημείο το τι ακριβώς ειπώθηκε με τους Αμερικανούς). Ο Μπατού εδώ κάνει εύφημο μνεία για τις ΗΠΑ που έβγαλαν τις δυο χώρες από μια δύσκολη κατάσταση και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ είχαν την πρωτοβουλία και στην Βοσνία και στο Ιράκ και αλλού, ενώ οι Ευρωπαίοι ήταν πάντα απόντες. Στη συνέχεια και εδώ είναι το ενδιαφέρων ο Μπατού κάνει και μια σημαντική αποκάλυψη λέγοντας πως οι ΗΠΑ, «Zanediyorum o gece bize güvence verdi», δηλαδή, «οι ΗΠΑ εκείνη την βραδιά μας έδωσαν εγγύηση» προφανώς αφού είχαν επικοινωνήσει με την Αθήνα ότι θα εκτονώνονταν η κατάσταση και θα αποχωρούσαν και οι δυο χώρες από τις βραχονησίδες, για να επανέλθουν στο πρότερο καθεστώς της ηρεμίας και της γκρίζας για τους Τούρκους κυριαρχίας. Στην Ελλάδα, μιλάει πάντα ο Μπατού, «έγινε σεισμός παραιτήθηκαν στρατηγοί και είχαν και πτώση ελικοπτέρου», (δεν κάνει όμως αναφορά για τον τραγικό θάνατο των τριών Ελλήνων πιλότων)
Νωρίς το πρωί η Τσιλέρ θριαμβευτικά ανήγγειλε στα τουρκικά κανάλια ότι ο σκοπός επιτεύχθηκε και ότι οι Έλληνες είχαν φύγει ενώ η ελληνική σημαία είχε κατέβει, «Bu asker gitti bu baırak indi». Τις επόμενες μέρες συνεχίζει ο Μπατού είχαμε κάποια ένταση καθώς κάποια ελληνικά ψαροκάικα προσπάθησαν να δώσουν νερό και τρόφιμα στις κατσίκες που υπήρχαν στην Ίμια. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στους Αμερικανούς και το επεισόδιο έληξε και αυτό χωρίς συνέχεια. Η Τουρκία, κατέληξε ο Μπατού, «με επιμονή, ειρηνική διάθεση είχε πετύχει τον σκοπό της». Στην Αθήνα οι προδότες των Ιμίων που έσωσαν τους Τούρκους από μια πολύ δύσκολη κατάσταση ευχαριστούσαν από το βήμα της ελληνικής βουλής τους Αμερικανούς γιατί… τους γλύτωσαν από την καταστροφή.

Εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας

Την εκκένωση της Νομικής Σχολής εντός της ημέρας, με την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών όμως –και όχι δηλαδή της αστυνομίας- ζήτησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τους μετανάστες που έχουν καταλύσει από την Κυριακή στη Νομική. Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να προσέλθουν άμεσα σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο για την επίλυση του θέματος.

Ο πρύτανης επανέλαβε πολλές φορές πως πρόκειται για ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, που δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά όλα τα Πανεπιστήμια, και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Σε αντίθεση με όσα διατυπώνονται περί ολιγωρίας της πρυτανικής αρχής, σημείωσε ο κ. Πελεγρίνης, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το ζήτημα, ειδοποίησαν τα αρμόδια όργανα ζητώντας να βρουν άλλο χώρο για να εγκατασταθούν οι μετανάστες και από την Κυριακή, όταν και έφτασαν στην Αθήνα, βρίσκονται σε διαρκή επαφή μαζί τους.
Μάλιστα, τη Νομική επισκέφτηκαν γιατροί του Πανεπιστημίου για να παράσχουν βοήθεια στους μετανάστες και όπως διαπίστωσαν, τηρούν τους κανόνες υγιεινής, είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν προχωρήσει σε βανδαλισμούς του κτιρίου, όπως αρχικά κάποιοι υποστήριξαν, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη.
Σε ανακοίνωση που διάβασε στη συνέχεια ο κ. Πελεγρίνης, γίνεται λόγος για «καθοδηγούμενη κατάληψη της Νομικής Σχολής που αποτελεί κατάχρηση του ασύλου. Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόβλημα των μεταναστών, όμως αναγνωρίζει ότι είναι πρωτίστως ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής που οφείλει να λύσει η πολιτεία». Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ευχαριστεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρέμβασή του, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς «να εγγυηθούν σήμερα την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο» και ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών (όπως τόνισε πολλές φορές ο πρύτανης) την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας.
«Η λύση δεν μπορεί να δοθεί με την ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του Πανεπιστημίου και του ασύλου. Δίνουμε τέλος στην εύκολη μεταβίβαση ευθυνών στο Πανεπιστήμιο και στη μετατροπή του ασύλου σε πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης».
Επίσης, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου καταγγέλλει όσους επένδυσαν πολιτικά επικίνδυνα στην εκμετάλλευση του θεσμού του Πανεπιστημίου. «Πιστεύουμε πως η κοινωνία είναι μαζί μας», καταλήγει η ανακοίνωση. 
 
http://greeknation.blogspot.com/2011/01/blog-post_8985.html

Τα σοσιαΛΗΣΤΙκά κότερα των νεοεφοπΛΗΣΤΩΝ


Μιάς και τόση συζήτηση, γίνεται τελευταία, για τις περιέργως αποκτηθείσες θαλαμηγούς και τα δεκάδες πολυτελέστατα κότερα, που ανήκουν σε άτομα, με δηλωθέν εισόδημα, που δεν δικαιολογεί αυτή την κυριαρχία επί των θαλασσών, θα μπορούσαν κάποιοι, να μας απαντήσουν, στο πως την απέκτησαν;


Κάποιοι πολιτικοί, που για πολύ μεγάλα διαστήματα, διαχειρίσθηκαν δημόσιο χρήμα.
Και τώρα διαχειρίζονται αμύθητες περιουσίες και σκάφη που πραγματικά θα τα ζήλευε και ένας Νιάρχος.
Που βρήκε, ας πούμε, την πολυτελή του θαλαμηγό, ο Γιάννος Παπαντωνίου;
Και πως μπορεί να συντηρεί, ένα τέτοιο σκάφος; Που στα μάτια του οποιοδήποτε, που δουλεύει τριάντα και σαράντα χρόνια, χωρίς να μπορεί να έχει ούτε ένα κουπί, φαντάζει υπερωκεάνιο;
Που βρήκε τα λεφτά, ο πρώην υπουργός ναυτιλίας και νυν πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, για να έχει τέτοιο σκάφος πολυτελές; Το οποίο το συντηρεί στο Πέραμα, στο ναυπηγείο του Μανώλη Ψαρρού;
Φτωχός ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή. Ως εργατοπατέρας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ…Τι είναι αυτό που του δικαιολογεί αυτή την πολυτέλεια; Τα κάποια ελάχιστα φεγγάρια, άσκησης της νομικής του ιδιότητας;
Το ίδιο και ο Κώστας Γείτονας, ο πρώην υπουργός ΥΓΕΙΑΣ παρακαλώ! Που και αυτός έχει μια θαλαμηγό μούρλια. Που εμείς οι κοινοί θνητοί, ούτε σε κάρτ ποστάλ, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε.
Αυτοί που βρήκαν τέτοια άνεση; Ε κύριε Γείτονά μου, που και συ την συντηρείς στο ναυπηγείο Ψαρρού, με μια περιουσία, μόνο για την συντήρησή της!
Εάν είναι όλα τούτα, αποκτήματα του μόχθου σας, χαλάλι.
Εάν όμως δεν είναι, να μην το ξέρουμε και εμείς; Γιατί πια καήκαμε στον χυλό και φυσάμε την ομίχλη (σας). Αφού στην λαμπάδα της μέσα, μας φιγουράρουν παντού ΑΚΗδες.
Ξεκαθαρίστε λοιπόν, την ομιχλώδη συμπεριφορά σας, γύρω από τα τεράστια υλικά σας αποκτήματα, για να μην έχει η φαντασία μας, διάφορα κυήματα. ( Κοινώς γεννητούρια ), στις κραιπάλης σας τα γιούργια.

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για επεισόδια με λαθρομετανάστες, αλλά δεν έκανε τίποτα

Στις 11 Δεκεμβρίου 2010 ρωτούσαμε αν η κυβέρνηση περιμένει ταραχές απο μουσουλμάνους με αφορμή τις εξής πληροφορίες: “Κρατικές υπηρεσίες εκφράζουν το φόβο για πιθανή εξέγερση φανατικών μουσουλμάνων, κυρίως Αφγανών Ταλιμπάν, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από άλλους αλλοδαπούς, θα προκαλέσουν αναταραχές στην Αθήνα…Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από ξένες μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών για το τι συμβαίνει στο λεγόμενο «γκέτο της Αθήνας»…Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει εδώ και πολύ καιρό επαφή με φανατικούς φονταμενταλιστές που δρουν στα τζαμιά της Αθήνας και της επαρχίας. …”- (περιοδικό «Επίκαιρα»).

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας, που είναι διάτρητες από ξένους πράκτορες και κυρίως Αμερικανούς και Βρετανούς, ενημερώθηκαν από ξένους πράκτορες για το ότι πιθανολογείται ότι θα επακολουθήσει στην Αθήνα. Ερώτηση στις 10/12/2010 του Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό για το αν ετοιμάζεται εξέγερση στην Αθήνα από ξένα κέντρα και δυνάμεις της Αλ Κάϊντα. Την απάντηση του πρωθυπουργού; «Τα κατά καιρούς δημοσιεύματα και πληροφορίες γι’ αυτά τα θέματα πάντα χρήζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την φρούρηση όλων των ευαίσθητων χώρων και εγκαταστάσεων, ενώ επισήμανε ότι προβαίνουν σε συνεχή επαναξιολόγηση των στόχων αυτών, με βάση πληροφορίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται από την τρέχουσα επικαιρότητα. Η Νομική δεν εντάσσεται προφανώς στους “ευαίσθητους χώρους”. Όταν κάποιοι θέλουν να κάνουν κατάληψη πάνε πρώτα στο Πεντάγωνο.

antinews

Αποκάλυψη του WikiLeaks για Τ.Ερντογάν: «Δεν μπορώ να ελέγξω τον Στρατό να μην επιτεθεί στην Ελλάδα

Η υψηλή πιθανότητα τουρκικής εισβολής έρχεται και πάλι στην επιφάνεια από ένα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου 2005, το οποίο έφερε στην δημοσιότητα το WikiLeaks στο οποίο ο Ρ.Τ.Ερντογάν ομολογεί στον .υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρναρντ Μποτ, ότι...
 «αδυνατεί να ελέγξει τους Τούρκους στρατηγούς αν κινηθούν εναντίον της Ελλάδα. Δεν μπορώ να σταματήσω ούτε τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, ούτε οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».Η συνάντηση και η συζήτηση του Μποτ με τον Ερντογάν είχε πραγματοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή κρίσιμης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα κράτη-μέλη θα συζητούσαν το αν θα έδιναν το «πράσινο φως» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση.
Ο Ολλανδός υπουργός είχε μάλιστα ζητήσει τη βοήθεια των Αμερικανών ώστε να ανασταλεί η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ώστε να μη δοθεί η αφορμή στην Ελλάδα να μπλοκάρει τη διαδικασία! Ζητώντας από τον Ρ.Τ.Ερντογάν να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο η τουρκική Αεροπορία, «εισέπραξε» την απάντηση ότι «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ούτε μπορώ να ελέγξω την επιχειρησιακή δραστηριότητα τους».
Το θέμα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη του σχεδίου SUGA, του ναυτικού σκέλους της «Βαριοπούλας», σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εισέβαλαν στην Λέρο, στις Οινούσσες και τους Φούρνους..

NEWSN.WORPRESS.COM

Bloomberg: Η ελληνική κυβέρνηση και η πώληση ακινήτων

Εκτενές άρθρο για τα ακίνητα της Ελλάδας αλλά και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου φιλοξενεί το οικονομικό δίκτυο Bloomberg...Όπως αναφέρει, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων από τα κρατικά ακίνητα με εκτιμώμενη αξία μέχρι 300 δισ. ευρώ (408 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό που ισοδυναμεί με το εθνικό χρέος. Αρχικά θα πρέπει να υπολογίσει ποια περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, πριν μπει στο «σαφάρι» επενδυτών, ανταγωνιζόμενος άλλα χρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη. «Η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι καλή», λέει ο Frances Hudson, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Standard Life Investments στο Εδιμβούργο.

Ο Hudson θα προτιμούσε να αγοράσει εμπορικά ακίνητα για παράδειγμα στο Παρίσι ή στη Στοκχόλμη που θα προσφέρουν καλύτερη απόδοση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , καθώς και Γερμανοί πολιτικοί που αντιτίθενται στη διάσωση της Ελλάδας και νομοθέτες, ζήτησαν από τη χώρα την πώληση ή μίσθωση καζίνο, γηπέδων γκολφ, αεροδρομίων, ακόμα και νησιών για να αποπληρώσει το χρέος της και να αποφευχθεί μια πτώχευση. Η ΕΕ μάλιστα σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι «αρκετά έσοδα θα μπορούσαν να παραχθούν με αυτόν τον τρόπο». Μία τέτοια πηγή εισοδήματος θα επέτρεπε στον κ. Παπακωνσταντίνου να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τα έσοδα του κράτους από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά μέχρι το 2013. Πάντως η συναλλαγή με την Μονή Βατοπεδίου , στο Άγιον Όρος, δεν βελτίωσε τα οικονομικά της Ελλάδας, σχολιάζει το Bloomberg. Το 2008, το σκάνδαλο ακινήτων, το οποίο αφορούσε στην προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησε σε εκλογική ήττα τον Κώστα Καραμανλή και την παράταξή του ενώ χρέωσε το ελληνικό δημόσιο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

epikaira

Η μυστική διπλωματία και η αλήθεια για το Αιγαίο

Μιχάλης Ιγνατίου - Μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός του των Εξωτερικών να...επιλέγουν τη μυστική διπλωματία για ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα, όπως είναι οι ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο; Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι θα απαντήσετε καταφατικά στο ερώτημα, σκεπτόμενοι την κλασική δικαιολογία όλων των ηγετών, πως χωρίς τη μυστική διπλωματία δεν μπορούν να επιλυθούν τα διεθνή προβλήματα. Βέβαια, στην περίπτωση του Αιγαίου έχουμε μία χώρα, την Τουρκία, που δημιουργεί τα προβλήματα, και την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι και συζητά αποδεχόμενη πως τα αιτήματα που θέτει η Άγκυρα είναι νόμιμα.

Η επιλογή της μυστικής διπλωματίας για το θέμα του Αιγαίου είναι μια λανθασμένη απόφαση. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων. Έτσι, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι ακόμα κι αν οι δύο κυβερνήσεις καταλήξουν σε μία συμφωνία, αυτή θα περάσει από κόσκινο, θα προκληθούν συζητήσεις ακόμα και συγκρούσεις. Δεν αποκλείεται να διχαστεί ο λαός, ιδιαίτερα εάν η τελική συμφωνία είναι αποτέλεσμα κακών διπλωματικών χειρισμών. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν να επιδείξουν και το κακό προηγούμενο στη διάρκεια της διαδικασίας «κατασκευής» του Σχεδίου Ανάν, το οποίο δεν επιδεχόταν τις απαιτούμενες ζωτικές αλλαγές διότι βασιζόταν σε έναν κορμό που στήθηκε από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον σε αγαστή συνεργασία με την Αθήνα και την Άγκυρα.
Είναι αλήθεια πως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας έχουν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να μας πείσουν ότι «δεν τρέχει τίποτα». Ομολογώ πως πρώτη φορά είδα έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό Εξωτερικών σε τέτοια κατάσταση, ένα μείγμα αγωνίας και πανικού. Η στάση αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι συζητούν την παράδοση του Αιγαίου όπως τους κατηγορούν. Να είμαστε σοβαροί. Κατά τη γνώμη μου, η πηγή της ανησυχίας τους οφείλεται στο γεγονός ότι συνειδητοποίησαν πως οι Τούρκοι απαιτούν τα πάντα και δεν προσφέρουν το παραμικρό, όπως συμβαίνει και στο Κυπριακό. Πιστεύω πως εάν ποτέ δημοσιοποιηθούν οι μυστικές συζητήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνεννόησης. Όχι επειδή οι ηγέτες μας, νυν και πρώην, δεν κάνουν υποχωρήσεις... Η Τουρκία, είτε κυβερνάται από τον Ερντογάν είτε από πολιτικούς που επηρεάζονται από τους στρατιωτικούς, δεν αλλάζει πολιτική. Τα αιτήματα των Τούρκων είναι τα ίδια και τα αυτά, παραδοσιακά ασκούν πολιτική διεκδίκησης και εκεί που δεν έχουν δίκιο προσπαθούν να το επιβάλουν, ιδιαίτερα εάν απέναντί τους στο τραπέζι κάθονται ηγέτες χωρίς σπονδυλική στήλη.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου την Ελλάδα και την Τουρκία. Στην κορυφή της ατζέντας της βρίσκονται πάντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η τρομοκρατία. Οι Αμερικανοί ανανεώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το φάκελο που διατηρούν με τίτλο «Η πολιτική μας στο Αιγαίο» («Our Aegean Policy»). Είναι σε όλους γνωστό πως η πρώτη εισήγηση αφορά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός απέρριψε από το βήμα της Βουλής κάθε σκέψη που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Έχει υποχρέωση να αρνηθεί εάν το θέσει ξανά η Αμερικανίδα υπουργός. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και βοήθεια για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά όχι μέσω της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου... 


epikaira
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters