Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Με την κοντή ελιά... οι Ισπανοί εξαφανίζουν το ελληνικό λάδι

Η χαμηλή τιμή καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια στη χώρα μας καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλό εν αντιθέσει προς αυτό της νέας ποικιλίας

Κανείς δεν τολμά να πει την αλήθεια στον αγροτικό κόσμο για το τι τον περιμένει μετά το 2013. Η ελληνική γεωργία λοιπόν θα βρεθεί ενώπιον ενός ισχυρού σοκ, καθώς η κυρίαρχη τάση στους κόλπους της ΕΕ είναι να πάμε σε περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων. Αυτό πρακτικά για τη χώρα σημαίνει περίπου....

54 ευρώ ανά στρέμμα με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και αυτές που ενεργοποιούν δικαιώματα, αλλά και το ετήσιο ποσό των επιδοτήσεων.

Ως συνήθως η ελληνική ύπαιθρος δεν είναι προετοιμασμένη για να δεχθεί αυτές τις αλλαγές και θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Είναι σαφές ότι, με μέσο κλήρo 40 στρέμματα στην Ελλάδα, το μοντέλο της εκτατικής-βιομηχανοποιημένης γεωργίας, είναι θνησιγενές για τη χώρα μας.

Το μέλλον βρίσκεται στα λαχανικά, τα θερμοκήπια και τη δενδροκομία, γενικά στο μοντέλο της παραδοσιακής γεωργίας με την πολυκαλλιέργεια και τα οικόσιτα ζώα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και ας το αντιγράψουμε, αφού από μόνοι μας δεν έχουμε εκείνον τον υποστηρικτικό μηχανισμό που θα χαράξει στρατηγική για το μέλλον της γεωργίας. Στη χώρα αυτή η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα να παράγονται πρώιμες ποικιλίες στα φρούτα (φράουλες, κεράσια, αχλάδια κτλ.). Ετσι κατακλύζεται νωρίς η εγχώρια αγορά από τα φρούτα αυτά, ενώ τα δικά μας όταν έρθουν προς πώληση, η αγορά έχει κορεστεί και τα προϊόντα μας μένουν στα αζήτητα.

Σε έναν άλλο τομέα που κάνουν θραύση είναι τα θερμοκήπια τα οποία στη χώρα μας δυστυχώς, παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό αφού τα επιχειρηματικά ρίσκα είναι μεγάλα και δεν υπάρχει αρωγή από την πολιτεία.

Είναι λυπηρό όμως το γεγονός ότι στην απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας έχουν αναπτυχθεί τεράστιες εκτάσεις με θερμοκήπια τα οποία κάθε καλοκαίρι τροφοδοτούν τα νησιά μας με λαχανικά για την «greek salad», ενώ και η φέτα στη σαλάτα αυτή είναι συνήθως λευκό τυρί Δανίας!

Οι Ισπανοί αντικαθιστούν με γοργούς ρυθμούς κάθε καλλιέργεια που τη θεωρούν μη ανταγωνιστική, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, με την καλλιέργεια της κοντής ή υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες ως τους-15 βαθμούς Κελσίου, άρα ιδανικό και για τις πεδινές εκτάσεις της χώρας (ποικιλία Αρμπεκίνα), ενώ για τις παραλιακές περιοχές της χώρας συνιστάται η πατροπαράδοτη ποικιλία λαδοελιάς, η κορωνέικη, την οποία δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να κατοχυρώσουμε και βλέπουμε να την καλλιεργούν πλέον και στο Νότιο Ημισφαίριο.

Η χώρα μας έχει περίπου 9 εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδενδρων, ενώ παγκοσμίως υπάρχουν 100.000.000 στρέμματα. Από αυτά παράγουμε ετησίως περίπου 300.000 τόνους λάδι, από τις οποίες καταναλώνουμε τις 200.000 και τις υπόλοιπες 100.000 τις εξάγουμε.

Η Ισπανία έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιος παίχτης κατέχοντας δεσπόζουσα θέση καθώς παράγει 1.200.000 τόνους λαδιού, τους οποίους κυρίως εξάγει, ενώ αγόρασε και την ιταλική Ελαΐδα, και διαπραγματεύεται την εξαγορά και της ελληνικής.

Με αυτόν τον τρόπο οι Ισπανοί επιδιώκουν να θέσουν εκτός παιχνιδιού το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας καθώς εφέτος με αφορμή την παγκόσμια οικονομική ύφεση «βύθισαν» τις τιμές του λαδιού στα 2,1 ευρώ το λίτρο έναντι 4 ευρώ το 2007.

Καθιστώντας έτσι ασύμφορη την καλλιέργειά της στη χώρα μας ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές παραθαλάσσιες περιοχές όπου το κόστος παραγωγής είναι υψηλό (αλλά και η παρουσία της ελιάς τρισχιλιετής!).

Αντίθετα το κόστος παραγωγής της κοντής ελιάς είναι πολύ χαμηλό αφού γίνεται με τρακτέρ (μηχανοσυλλογή) και το προϊόν μεταφέρεται κατευθείαν στο ελαιοτριβείο. Για τον κάμπο η κοντή ελιά είναι μια ελπιδοφόρα καλλιέργεια που από τον τρίτο χρόνο αποδίδει περί τα 400 ευρώ το στρέμμα, απαιτεί όμως μια επένδυση πάνω από 1.100 ευρώ το στρέμμα, άρα χρειάζεται γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησής της από το τραπεζικό σύστημα της χώρας... Για τις ημιορεινές περιοχές το μέλλον είναι πλέον οι επιτραπέζιες ελιές και όχι το λάδι, όπου πλέον τον δρόμο τον χαράσσουν με αρκετά επιθετικό τρόπο, και θα λέγαμε εμπορικό ιμπεριαλισμό, οι φίλοι μας οι Ισπανοί.

http://www.tovima.gr

Έλληνες κρατούμενοι πήγαν να λιντσάρουν το δολοφόνο της 11χρονης.Στο πλευρό του βιαστή δολοφόνου οι Αλβανοί κρατούμενοι.

Αυτά να τα βλέπουν οι άπλυτοι ''φίλοι'' μας που μας έχουν ζαλίσει οτι'' οι μετανάστες δεν έχουν πατρίδα΄΄.Όχι μόνο έχουν πατρίδα αλλά δεν διστάζουν να πάρουν το μέρος ενός κτήνους ,μόνο και μόνο επειδή είναι συμπατριώτης τους.
Άγρια επίθεση από Έλληνες κρατούμενους δέχθηκε ο, 41χρονος Αλβανός, φερόμενος ως δράστης της ανθρωποκτονίας με θύμα την 11χρονη στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας κατά τη διάρκεια προσέλευσής του στον προαύλιο χώρο των φυλακών της Τρίπολης.

Οι κρατούμενοι, όταν αντίκρισαν το δολοφόνο, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την οργή τους με αποτέλεσμα να ξεσπάσει άγρια συμπλοκή ανάμεσα στους Ελληνες και στους Αλβανούς κρατουμένους.

Τέσσερις από αυτούς, δυο Ελληνες και δυο Αλβανοί, που συμμετείχαν στα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, εκεί από όπου έλαβαν άμεσα εξιτήριο με αποτέλεσμα να μεταφερθούν μετά από λίγο πίσω στις φυλακές.

ΕΒΡΑΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

 Αναγνώστης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο. Ελέγξαμε την καταγωγή του Πόζνερ και όντως είναι Εβραίος ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική.
Δείτε εδώ και εδώ.


"Τραγωδία για την Ρωσία ότι ασπάστηκε την Ορθοδοξία!"



"Ο μεγαλύτερος δημοσιογράφος της Ρωσίας είναι Εβραίος και ονομάζεται Βλαντίμιρ Πόζνερ. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Ακούστε και την συνέχεια που έχει προκαλέσει σάλο στην Ρωσία και οι δικοί μας πουλημένοι δημοσιογράφοι δεν βγάζουν τσιμουδιά: Ο ΡωσοΕβραίος πατέρας του Πόζνερ δούλευε το 1938 στο ευρωπαϊκό παράρτημα της Metro Goldwyn Mayer και ήταν πράκτορας των Σοβιετικών, γεγονός που άνοιξε στον γιο του όλες τις πόρτες της Σοβιετικής Ρωσίας. Ηταν ο δημοσιογράφος, που κατόρθωσε να επιβιώσει όλων των πολιτικών αλλαγών, να κάνει όσα δεν επετρέποντο σε κανέναν άλλον και να συνεχίζει ώς σήμερα με εκπομπές και παρεμβάσεις να «παίζει» στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, συσσωρεύοντας φανατικούς φίλους και εχθρούς. Προ ημερών, ο Πόζνερ δημιούργησε Πανρωσικό σκάνδαλο, δηλώνοντας σ' ένα μικρό επαρχιακό περιοδικό, το «Cher Ami», ότι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες για τη Ρωσία ήταν η υιοθέτηση της Ορθοδοξίας. Περιγράφοντας τα τρία κεντρικά ρεύματα του χριστιανισμού ο Πόζνερ κατέταξε στην «πρώτη κατηγορία» από άποψη δημοκρατίας και ποιότητας ζωής όλες τις προτεσταντικές χώρες, στη «δεύτερη» τις καθολικές και μόνο στην «τρίτη» τις ορθόδοξες, «όπως η Ρωσία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία κ.λπ.». «Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο», δήλωσε, «γιατί πιο σκοτεινή και κλειστή θρησκεία από την Ορθοδοξία δεν υπάρχει», μάλιστα συνέκρινε την Εκκλησία με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), καταγγέλλοντας ότι επιδιώκει να εμπλέκεται και να καθορίζει την πολιτική και την εκπαίδευση της χώρας. Πολλοί Ρώσοι διανοούμενοι του απάντησαν οργισμένα, υπενθυμίζοντας την Εβραϊκή του καταγωγή, με αποτέλεσμα να επέμβουν τα Διεθνή Εβαϊκά Λόμπυ και να κατηγορήσουν τους Ρώσους για Αντισημιτισμό. Ε, ρε γλέντια!... Φαντάζεστε έναν Έλληνα Εβραίο να έλεγε τα ίδια για την Ελληνική Ορθοδοξία; Όλοι οι διανοούμενοί μας θα έπαιρναν το μέρος του..."

ΠΗΓΗ
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters