Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στήνεται σκηνικό θρίλερ πριν την προδιαγεγραμμένη συμφωνία

Για άλλη μια φορά σε θρίλερ με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Χωρίς συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η 4ωρη τηλεδιάσκεψη με το ΥΠΟΙΚ που άρχισε με καθυστέρηση τριών ωρών ενώ εντείνονται τα σενάρια για παράταση...
του τρέχοντος προγράμματος. Βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015, με την Αθήνα να εμμένει στην θέση της και να καταθέτει σήμερα προϋπολογισμό.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις από απόσταση, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου . κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα και πως για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Εμπόδια επίσης οι πιέσεις για μείωση των συντάξεων με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να διαφωνούν και μεταξύ τους και το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή. «Αγκάθι» επίσης το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο καθώς η τρόικα ζητά εφαρμογή του από την αρχή του 2015, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κάνει προγραμματισμό για το β” εξάμηνο του 2015. ΦΠΑ.
«Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. Αν, όμως, ξεπεράσουμε τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία τότε είμαστε οριακά». Πρόσθεσε πως αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα» για 12 μήνες. Εν τω μεταξύ στη Βουλή θα καταθέσει στις 12:00 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τον προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, και περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ. Πάντως, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό καθώς και τις φοροελαφρύνσεις, αυξάνει τις πιθανότητες για συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Από  hitandrun
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/11/blog-post_560.html

Πώς να μην πληρώνεις την πολιτεία ΝΟΜΙΜΑ!

Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να ξεκουμπιστούν οι προδότες είναι να μην εισπράττουν.

Χούντα ποτέ δεν έπεσε, ούτε κατοχή ποτέ τέλεψε διαμέσου της δικαστικής οδού, διότι η δικαστική αρχή άγεται και φέρεται από τους εκάστοτε δυνάστες/δικτάτορες.

Επειδή όμως η δική μας χούντα και κατοχή είναι κρυφή (στα χαρτιά είμαστε ελεύθερο κράτος και έχουμε δημοκρατία) ΙΣΧΥΟΥΝ οι νόμοι που αφορούν αυτόνομα κράτη με δημοκρατικό πολίτευμα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να κινήσεις την νόμιμη διαδικασία από τον κανονικό δρόμο (να εκδικαστεί η υπόθεσή σου και να δικαιωθείς), μπορείς όμως να την ενεργοποιήσεις αντίστροφα, να χρησιμοποιήσεις τους ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ νόμους για να μην δικαιωθούν αυτοί (βλ. έκκληση και
καταγγελία συνημμένα).






Υ.Γ. Όπως κάθε φορά πήγα στην εισαγγελία στο πρωτόκολλο να τα καταθέσω, για να μην πληρώσω. Μου είπαν ότι άλλαξαν την νομοθεσία (πολύ παράξενο) και δεν μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν καταγγελίες και με παρέπεμψαν στις μηνύσεις. Είπα δεν έχω χρήματα, τι θα μπορούσα να δηλώσω στο έγγραφο για να το πρωτοκολλήσουν, και μου είπαν να αλλάξω το έκκληση και το καταγγελία και να γράψω αναφορά. Όπερ και εγένετο.

Στεφανία Λυγερού.


το είδα
http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2014/11/blog-post_93.html

ΔΙΩΞΤΕ τα ΚΟΡΑΚΙΑ του ΔΝΤ: Aκρωτηριάζουν την Εθνική Άμυνα της χώρας…με εντολή της Τρόικας!

Aκρωτηριάζουν την Εθνική Άμυνα της χώρας με εντολή της Τρόικας!…


Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο κ. Ματίας ή ο κ. Τόμσεν που δίνουν εντολή ακόμα και πόσα αεροσκάφη θα έχει η Πολεμική μας Αεροπορία και ποια θα είναι αυτά και αν θα αντικατασταθούν ή όχι!

…Αλλά πιο πολύ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι αυτός ή ποιοι είναι αυτοί που εκτελούν τις «εντολές» αυτές για να ικανοποιήσουν τις τουλάχιστον …ύποπτες ορέξεις των δανειστών μας, εγκαταλείποντας την άμυνα της Ελλάδας μας και παραδίδοντάς την ως «γεύμα» στους απέναντι! Οριστική πλέον είναι η απόφαση απόσυρσης των εναπομεινάντων 43 Α-7E/ΤΑ-7C Corsair II της 336 Μοίρας της 116 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση στον Άραξο.


Το κτύπημα είναι σοβαρό για την ΠΑ, όχι τόσο σε ότι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά σε ότι αφορά τον ρόλο αεροσκαφών προωθημένης εκπαίδευσης στον οποίο χρησιμοποιούνται σήμερα αναπληρώνοντας μέρος του τεράστιου κενού που υπάρχει από την απουσία εκπαιδευτικών αεροσκαφών! Μαζί με τα 43 Α-7E/ΤΑ-7C Corsair II θα αποσυρθούν και τα 18 RF-4 της 348 ΜΤΑ της 110 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, καθώς η επιχειρησιακή χρήση του DB110 από τα F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο, κλείνει σημαντικό μέρος από το κενό που αφήνουν τα αναγνωριστικά-βετεράνοι.

Από εκεί και πέρα έχει ανοίξει συζήτηση για τα F-16 Block 30 Και τα Mirage 2000EGM/BGM της «αγοράς τους αιώνα». Τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να εκσυγχρονιστούν μια και η παρουσία στους στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι σχετικά περιορισμένη. Αναζητούνται μεταχειρισμένα αεροσκάφη σε Δύση (ΗΠΑ) και Ανατολή (ΗΑΕ και Κατάρ). Αν βρεθεί ικανοποιητική οικονομικά λύση, τα 21 Mirage 2000 EGM/BGM της 332 ΜΠΚ της 114 ΠΜ στην Τανάγρα που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί μαζί με τα 32 F-16 Block 30 της 346Μ της 110 ΠΜ και τα 15 αδελφά F-16 Block 30 της 330Μ της 111 ΠΜ στην Αγχίαλο θα αποσυρθούν μέσα στον ερχόμενο χρόνο. Δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό για τα F-16, ακόμα και αν δεν βρεθεί αντικαταστάτης. Σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός αριθμός των αποσυρθέντων και αεροσκαφών θα προσεγγίσει τα 100 μαχητικά! …

Το τονίζουμε όμως αυτό …πριν καλά – καλά αναζητηθεί τρόπος αντικατάστασης αυτών των αεροσκαφών! Στην Ελλάδα όμως ζουν ακόμα άνθρωποι και άντρες μαθημένοι να λένε «ΟΧΙ» και «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», όταν τους ζητούν να παραδώσουν τα όπλα τους! Είναι οι καλύτεροι όλων μας και μας προστατεύουν 24 ώρες το 24ωρο «κλείνοντας» την πόρτα ερμητικά σε όποιον θελήσει να αμφισβητήσει την Εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα! Στην Ελλάδα του «ΝΑΙ» και του «HELP YOURSELF», υπάρχουν ακόμα λίγοι, αλύγιστοι, περήφανοι άνθρωποι, τίμιοι πατριώτες και αληθινοί άντρες! Είναι οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας! Είναι οι άνθρωποι που έχουν γράψει με τα αίμα τους το «ΟΧΙ» στα κύματα του Αιγαίου κάθε ημέρα και κάθε νύχτα! Είναι οι καλύτεροι όλων μας, είναι τελευταίοι των Ελλήνων! Θαυμάστε τους και αν…. μπορείτε διδαχτείτε από το ήθος τους και από την στάση ζωή τους που δεν περιλαμβάνει το ..σκύψιμο!


makeleio.gr

Τεράστιο οικοδόμημα για την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο

Οι Αμερικανοί θα οικοδομήσουν μια νέα πρεσβεία μεγάλων διαστάσεων στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ούτρινσκι Βέσνικ, το νέο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας θα επιμεληθεί η  κατασκευαστική εταιρεία "Birmingham-based BL Harbert International", η οποία έχει μελετήσει και κατασκευάσει, συν τοις άλλοις,  πολλές εγκαταστάσεις του αμερικανικού στρατού σε όλον τον κόσμο.
Η εταιρεία δημοσίευσε και μακέτα της νέας πρεσβείας (η εικονιζόμενη) και το έργο θα στοιχίσει πάνω από 158 εκατομμύρια δολάρια.
 
--
               
 
http://greeknation.blogspot.gr/2014/11/blog-post_121.html

Αυστραλία: Αντιδράσεις για τον "Μεγάλο Αδελφό"

Τα προσωπικά δεδομένα των Αυστραλών χρηστών του Διαδικτύου όχι μόνο δεν θα καταστρέφονται αλλά θα πρέπει, δια νόμου, να αποθηκεύονται «τουλάχιστον για δυο χρόνια» από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και να είναι διαθέσιμα στην αυστραλιανή αστυνομία και μάλιστα χωρίς ένταλμα! Αυτό προβλέπει ένα νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση και που στόχο έχει «να θωρακίσει την χώρα από τυχόν τρομοκρατική επίθεση».

Η κυβέρνηση για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη υποστηρίζει ότι η αστυνομία δεν θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων των χρηστών παρά μόνο να βλέπει με ποιους έρχονται σε επαφή. 


Πολλές οργανώσεις αντιδρούν όμως και υποστηρίζουν πως ο χρήστης του Διαδικτύου αφήνει παντού πληροφορίες και είναι ευάλωτος σε μαζική καταγραφή όλων των στοιχείων του, σε πώληση προσωπικών δεδομένων και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το προσωπικό του «είναι».


Και υποστηρίζουν ακόμα πως η καταγραφή και διατήρηση όλων αυτών των στοιχείων για δυο χρόνια κάνουν τους χρήστες ακόμα πιο ευάλωτους. 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει πάντως ότι στο εξής κρατικές υπηρεσίες όπως η Εφορία θα χρειάζονται εντάλματα για να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ή τα στοιχεία χρήσης του Διαδικτύου των Αυστραλών.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στο νέο νομοσχέδιο προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης. 

Όπως υποστηρίζουν όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα με την παρακολούθηση του διαδικτύου θα μπορούν να εντοπίζονται και όλοι οι πληροφοριοδότες των δημοσιογράφων και να διώκονται.

Το χειρότερο είναι ότι νόμοι που ήδη ψηφίστηκαν προβλέπουν φυλάκιση έως και δέκα χρόνια για δημοσιογράφους και εκδότες που δημοσιοποιούν «αστυνομικές επιχειρήσεις ασφαλείας».

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιχείρηση φίμωσης του τύπου, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση λέγοντας ότι στόχος της δεν είναι οι δημοσιογράφοι «αλλά οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες».
 
http://greeknation.blogspot.gr/2014/11/blog-post_808.html

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Υπάρχει τέταρτος θάλαμος στον τάφο της Αμφίπολης;

Όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα, μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι η έκταση που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί στον Τύμβο Καστά. Η διάμετρος του τύμβου είναι 158,4 μ. και η ανασκαφή καλύπτει με... το ζόρι τα 25 μ. σε ευθεία γραμμή. Τι κρύβεται λοιπόν στα υπόλοιπα 133 μέτρα; Πόσο πιθανό είναι η ανασκαφή να σταματά στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου;
Μετά από επισήμανση αναγνώστη μας, σας παραθέτουμε την παραπάνω φωτογραφία στην οποία στους κόκκινους κύκλους (στη φωτογραφία και στο σχεδιάγραμμα του Υπουργείου) φαίνεται ξεκάθαρα να υπάρχει κάποιο άνοιγμα στον πίσω διαφραγματικό τοίχο του τρίτου θαλάμου. Τι υπάρχει, λοιπόν, πίσω από τον τοίχο αυτό;

Στις παρακάτω φωτογραφίες δείχνουμε τις οπές που είχαν εντοπιστεί στους προηγούμενους διαφραγματικούς τοίχους. Εκτίμησή μας είναι ότι η ύπαρξή τους σε κάποιο διαφραγματικό τοίχο είναι ένδειξη συνέχισης του μνημείου και σε επόμενο θάλαμο. Αυτό άλλωστε έχει δείξει μέχρι στιγμής και η ανασκαφή. Γιατί, λοιπόν, το Υπουργείο να επιμείνει σε αυτήν τη λεπτομέρεια κατά το σχεδιασμό του πίσω τοίχου του τρίτου θαλάμου;
Περιμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις που θα δώσει στα ερωτήματα αυτά η ανασκαφή!


Η τρόικα διασύρει την κυβέρνηση και διαλύει τη χώρα

Οι «μεταρρυθμίσεις» που θα ισοπεδώσουν την κοινωνία και η σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων…
Τη δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, και από το βήμα της Βουλής, περί εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια φαίνεται ότι θα την πληρώσουν πολλαπλάσια τόσο η χώρα όσο και η καταρρέουσα κυβέρνηση. Το κακό είναι ότι οι κυβερνητικοί εταίροι αρνούνται να αποδεχτούν την κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιχειρώντας να τις μεταθέσουν οπουδήποτε αλλού εκτός από τους ίδιους.


Το απόλυτο Βατερλό του μοναδικού αναπτυξιακού μέτρου που έφερε η κυβέρνηση, αυτό της νομοθετικής ρύθμισης των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε 100 δόσεις, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις των δανειστών. Κι αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει άρον άρον τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από την ευνοϊκή ρύθμιση, η τρόικα, παίζοντας με τα νεύρα βουλευτών και πολιτών, επανέφερε το θέμα, λέγοντας ότι οι 100 δόσεις προκαλούν τρύπα ύψους 1 δις ευρώ για το 2015 και ζητώντας τον περιορισμό τους στις 72!

Οι υπάλληλοι των δανειστών δεν δίστασαν να ζητήσουν και παρέμβαση στον προϋπολογισμό –βρίσκεται ήδη στη Βουλή για να κατατεθεί επισήμως αυτή την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου– προκειμένου να ικανοποιηθούν. Οι σκέψεις τους είναι σχεδόν ξεκάθαρες: αμφισβητούν το ύψος του πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο και προβλέπουν ότι το συνολικό δημοσιονομικό κενό για το 2015 θα ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν την πίεση για… μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση στα όρια των αντοχών της.
Με τον μανδύα των αλλαγών, η τρόικα θέλει να επιβάλει νέα μέτρα αλλά και να δημιουργήσει το πρόγραμμα της νέας εποπτείας για τη χώρα. Η κυβέρνηση δείχνει και πάλι αδύναμη να αντιδράσει. Κι αν κάποια στιγμή αντιμετωπίστηκε το δίλημμα «ρήξη και εκλογές ή υπακοή και ταπείνωση», η απάντηση δόθηκε γρήγορα και κινούνταν προς τη δεύτερη κατεύθυνση…
«Συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σύνθετη, καθώς διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε ό,τι αφορά στις πιεστικές απαιτήσεις των δανειστών, έσπευσε να τους δικαιολογήσει δίνοντας το στίγμα: «Είναι δύσπιστοι, παρότι δέχονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα, αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, δήλωσε δε: «Τα αυτονόητα μπορούν να χαθούν σε πέντε μέρες, ακόμα και σε πέντε λεπτά». Οι γνωστές δικαιολογίες, τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, οι γνωστοί πρωταγωνιστές…
Περισσότερα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου.

http://greeknation.blogspot.gr/2014/11/blog-post_308.html

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ


Μια απ’ τις πιο μεγαλοφυείς πολιτιστικές επινοήσεις του ανθρώπου είναι το Αλφάβητο και η Γραφή. Η συμβολή της είναι τεράστια στην ταχύτερη ροή του πολιτισμού, αλλά και στην καταπληκτική του εξέλιξη, ιδίως κατά τους τελευταίους αιώνες οπότε συμπληρώθηκε η γραφή με την τυπογραφία. Απ’ τον 19º αιώνα το βιβλίο και το έντυπο έγινε κτήμα όλων των ανθρώπων.

Κι όμως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν τη γραφή από την Ε’ π.Χ. χιλιετία· λίγο μετά οι Σίνοι (Κίτρινη φυλή της ανατ. Ασίας). Οι κάτοικοι γύρω απ’ τον Ινδό ποταμό και γύρω απ’ τον Τίγρη και Ευφράτη (Μεσοποταμία) απ’ τις αρχές της Δ’ π.Χ. χιλιετίας· από την ίδια αυτή εποχή και οι λαοί γύρω απ’ την Ανατολική Μεσόγειο και οι Κρήτες και οι Αιγαίοι και οι Μυκηναίοι.

Παρ’ όλα αυτά φυλαγόταν απόρρητη απ’ τους λίγους, ιερείς, βασιλείς, ανώτατους άρχοντες και μυημένους επί χιλιάδες χρόνια. Λειτουργούσαν κατά τους αιώνες εκείνους μυστηριακές οργανώσεις, ως ιδρύματα με το όνομα: Μυστήρια, Μαντεία, (43 λειτουργούσαν στον ελληνικό χώρο), Ασκληπιεία και κοινά ιερά. Αυτά επί χιλιάδες χρόνια λειτουργούσαν ως κέντρα πνευματικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης αλλά και επιστημονικής έρευνας. Από κει προέρχονται οι πρώτες πηγές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τον άθλο της αναζωπύρωσης της ροής του πολιτισμού με τη μεταφορά της μάθησης και της γραφής έξω απ’ τα άδυτα, τον ανέλαβαν πρώτοι και μόνοι οι Έλληνες περί το 1000 π.Χ.

Η ελληνική φυλή προικισμένη από εξαίρετα σωματικά, πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα, μετέτρεψε τη μακρά μυσταγωγική της αγωγή σε δυναμισμό, σε δραστηριότητα και κυρίως σε απέραντη αγάπη στον άνθρωπο και τη φύση που τον περιβάλλει.

Εισχώρησαν οι ευφυέστεροι απ’ τους Έλληνες, οι Μύστες στα άδυτα του ανθρώπινου εγώ και αποκάλυψαν πολλές πτυχές του και τις αποτύπωσαν στα απαράμιλλα ποιητικά δημιουργήματα και στα αιώνια πρότυπα του πεζού λόγου· απ’ αυτούς έγινε ιεράρχηση των Αξιών πάνω στις οποίες έπρεπε να βασίζεται και να οργανώνεται η ζωή των ανθρώπων: Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ευσέβεια, Πατρίδα, Οικογένεια, Πολιτεία, Νόμοι. . .).

Χάρισαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα τη βασίλισσα των επιστημών, τη Φιλοσοφία αφού ίδρυσαν και κόσμησαν το θρόνο της με τα εκλεκτότερα πνευματικά επινοήματα.

Στράφηκε έπειτα η ευαίσθητη ελληνική ψυχή προς το περιβάλλον τη φύση. Τη θαύμασε· ενθουσιάστηκε· αποτύπωσε τον ένθεο ενθουσιασμό της στα αριστουργήματα της τέχνης· τους περίφημους αυτούς κανόνες αρμονίας, συμμετρίας, ρυθμού, μέτρου. Μελέτησαν οι Έλληνες τη διφυή φύση των όντων, την Αισθητή και Νοητή και άνοιξαν το δρόμο προς την επιστημονική έρευνα.

Το ψυχικό όμως μεγαλείο των Ελλήνων και η ζώσα αγάπη στον άνθρωπο εκδηλώθηκε με το να μη κρατούν απόρρητα, όπως λ.χ. οι Αιγύπτιοι, τα πνευματικά επιτεύγματα, τα ηθικά βιώματα και τα καλλιτεχνικά αριστουργήματά τους αλλά να τα προσφέρουν, να τα διαδίδουν, να τα επιβάλλουν ως κτήμα όλων, αδιακρίτως όλων, αυτών που μπορούν να τα δεχτούν, να τα κατανοήσουν και να συγκινηθούν.

Έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται, η χρονική περίοδος από του 1000 ή 1100 και μέχρι περίπου του 700 π.Χ. από τους ειδικούς, (αρχαιολόγους, ιστορικούς, φιλόλογους) Έλληνες και ξένους, ως “Μεσαίωνας” της αρχαιότητας “Σκοτεινοί Χρόνοι” και με άλλους βαριούς χαρακτηρισμούς. Όπως, από όσα εκθέτουμε παρακάτω καταδεικνύεται, πρόκειται για πλάνη· για ιστορική ανακρίβεια. Η περίοδος αυτή ανήκει σε μια απ’ τις πιο σημαντικές, τις περισσότερο παραγωγικές, όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας αλλά και της ανθρωπότητας.

Είναι περίοδος προπαρασκευής, καλλιέργειας, σποράς, αναμονής βλάστησης του γιγαντόκορμου δέντρου με την πλούσια άνθηση και τους χυμώδεις καρπούς “του Χρυσού Αιώνα του Περικλή”. Γιατί όσο πιο άφθονη η παραγωγή, τόσο μικρότερη η προετοιμασία· κανένα θαύμα· φυσικό ξεχείλισμα πολιτισμού μέχρι και τον Πλάτωνα από το 700 π.Χ. περίπου, με ισόχρονη περίοδο που προηγήθηκε, αναγκαία για τη συρροή των όσων παραγόντων απαιτούντο. Το κέντρο της ύψιστης ακμής το κατέχει ο Πλάτων, ο οποίος χαρακτηρίζεται επιγραμματικά από το μαθητή του Αριστοτέλη ως “προτέρημα φύσεως” (= γεννημένη μεγαλοφυΐα), ο οποίος ευτύχισε να γεννηθεί και να ενηλικιωθεί κατά το τελευταίο τέταρτο του Ε’ και να δράσει κατά το πρώτο μισό του Δ’ π.Χ. αιώνα.

Περί το 1000 ή 1100 π.Χ. χρονολογία – ορόσημο της ελληνικής και πανανθρώπινης ιστορίας – άρχισε η προετοιμασία για την έκτακτης δημιουργικότητας πολιτιστική άνθιση κατά τους ΣΤ’ Ε’ και Δ’ π.Χ. αιώνες.

Αξιοθαύμαστο γεγονός και ανεξήγητο φαινόμενο, κυρίως για τους Ανατολικοασιάτες, παρουσιάζεται “ο Χρυσούς αιών του Περικλέους” όπως αποκαλείται η παραπάνω περίοδος. Να ένα παράδειγμα:

Ο διάσημος Ιάπωνας καθηγητής Hide ki Yukawa (του πανεπιστημίου του Κιότο, βραβείο Νόμπελ 1949, μέλος της Ακαδημίας της Ιαπωνίας από το 1946), μιλώντας από την Πνύκα κατά τη συνάντηση των Αθηνών (των σοφών) την 5η Ιουνίου 1964, είπε στην αρχή: “Ως φυσικός έχω πλήρη συναίσθηση του χρέους μου προς τους Έλληνες, οι οποίοι εγκαινίασαν τον μεγάλο σκοπό να αποκαλύψουν την αλήθεια, που είναι κρυμμένη βαθιά μέσα στη Φύση”, (στη γλώσσα των Σίνων η αντίστοιχη λέξη “Φύση” σημαίνει: “αυτό το οποίο είναι έτσι από τον εαυτό του, όπως είναι). Αφού τόνισε έπειτα ότι, από πέντε ετών ο παππούς του κι ο πατέρας του (καθηγητής κι εκείνος του πανεπιστημίου του Κιότο), άρχισαν να του διδάσκουν τα κλασικά κινέζικα κείμενα των μαθητών του Κομφούκιου (551 – 479 π.Χ.). Δέκα τριών ετών πήρε απ’ τη βιβλιοθήκη του πατέρα του και διάβασε βιβλία περί Ταοϊσμού του Λάο Τσε και του Τσουάγκ Τσε (365 – 290 π.Χ.) και συνεχίζει: “βαθιά ήταν η εντύπωση που δέχτηκα απ’ τη φιλοσοφία τους για την αρχαία Ελλάδα”. Τον Δ’ π.Χ. αιώνα, βεβαιώνει ο Ιάπωνας καθηγητής ήταν γνωστή στην Κίνα η ελληνική φιλοσοφία. Ο Τσουάγκ Τσε, νεότερος απ’ τον Πλάτωνα, 65 περίπου χρόνια, σε ακμή ηλικίας όταν ο Μ. Αλέξανδρος έφτασε στον Ινδό ποταμό. “Με τέτοιο υπόβαθρο, λέει ο Ιάπωνας, μπήκα στον κόσμο της σύγχρονης επιστήμης, η οποία βασιζόταν στην κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων. Από τότε και από καιρό σε καιρό με καταδίωκε ένα ερώτημα το οποίο με καταδιώκει ακόμη. Το ερώτημα είναι: “γιατί η επιστήμη έφτασε στο υψηλό της επίπεδο αρχίζοντας μόνο από την Ελλάδα και όχι από πουθενά αλλού;”. . . “από κάποια αιτία, η αρχαία Κίνα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει έναν τέτοιο τύπο μεγαλοφυΐας όπως ο Πυθαγόρας και ο Δημόκριτος. . . ο Πυθαγόρας ο οποίος συνέλαβε τους φυσικούς νόμους ως απλές και ορισμένες σχέσεις μεταξύ αριθμών και ο Δημόκριτος, ο οποίος σκέφθηκε την ύπαρξη των αόρατων μικρών ατόμων μαζί με την αφηρημένη έννοια του κενού”.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Ιάπωνας σοφός, Yukawa, πήρε ικανοποιητική απάντηση εδώ στην πόλη των φώτων, την Αθήνα, απ’ τους Έλληνες σοφούς συναδέλφους του. Για μας τους Έλληνες δεν υπάρχει ερώτημα, υπάρχει κανονική ροή πολιτιστικής εξέλιξης· η ροή έχει συνοπτικότατα ως εξής:

Περί το 1000 π.Χ. κατά το μέσο μιας απ’ τις μεγαλύτερες αποικιακές μετακινήσεις των Ελλήνων, (δεν είναι η πρώτη, προηγήθηκαν πολλές άλλες) άρχισαν να συντελούνται πνευματικές, πολιτικές, κοινωνικές, συναισθηματικές, οικονομικές αλλαγές τέτοιας και τόσης σημασίας ώστε να δοθεί νέα κατεύθυνση στη ροή όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του πανανθρώπινου πολιτισμού. Δεν αρχίζει “μεσαίωνας” αλλά προπαρασκευή.

Γιατί από το 1000 π.Χ. περίπου άρχισε η διάδοση της γραφής για πρώτη φορά. Αν και χιλιάδες χρόνια πριν επινοήθηκε, παρέμενε ως αυστηρά απόρρητη στα Μυστήρια και στα Ανάκτορα.

Από το 1000 περίπου πρώτοι οι Έλληνες, την έθεσαν σε κοινή χρήση. Το φως του νου, η εκπαίδευση βγαίνουν από τα άδυτα· μια ευφυέστατη επινόηση μπαίνει στην υπηρεσία των ανθρώπων, των πολιτών και όχι των νομιζόμενων εκλεκτών και μόνο, για την απροσμέτρητη ωφέλεια της ανθρωπότητας. Η πείρα, οι γνώσεις, η σοφία, οι επινοήσεις, τα παραδείγματα, κάθε πνευματικό και ηθικό αγαθό δεν χάνεται αλλά διατηρείται πηγαίο και διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Με τη γραφή συσσωρεύονται γνώσεις· καλλιεργείται η σκέψη· οξύνεται ο νους· αφυπνίζεται η φιλομάθεια· προκαλείται η φιλοσοφική διάθεση· η παρατήρηση, η έρευνα, η μελέτη, η διείσδυση στα άδυτα της αλήθειας αξιοποιούνται· ανοίγει ο δρόμος συστηματικής άμιλλας για επιστημονική εργασία σε μεγάλο πλήθος ταυτόχρονα, ευφυών φιλομαθών ερευνητών της αλήθειας.

Η θεοκρατική βασιλεία καταργείται· διατηρήθηκε στη χώρα του Ήλιου, του Yukawa· στην Κίνα μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. Καταργείται η θεοκρατική βασιλεία, η μονολιθική, η αυταρχική, η συγκεντρωτική, η θεοποιημένη: ως εξουσία, ως νόμος, ως αρετή, ως πηγή γνώσης, ως παράδειγμα, ως ζωή και εκθρονίζεται από το νομιζόμενο απροσπέλαστο θρόνο πρώτα απ’ τους Έλληνες. Αντικαθίσταται από άρχοντες πλησιέστερους στο πλήθος για να καταλήξει στους εκλεγμένους απ’ το ίδιο το πλήθος. Η πολιτειακή αυτή αλλαγή οδήγησε σε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα· άνοιξε νέους ευρύτατους ορίζοντες στην ανθρώπινη δράση· καταργεί θεσμούς παμπάλαιους οι οποίοι καταδυνάστευαν το σώμα και το πνεύμα των ανθρώπων. Αφήνεται ελευθερία στις σκέψεις, στους λόγους, στη δράση· σφυρηλατούνται νέοι θεσμοί, αρχές, αξιώματα, μέθοδοι, κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικές προσφορές και κατάλληλες για την καθιέρωση προοδευτικών εκπολιτιστικών στοιχείων.

Στην πολιτειακή και κοινωνική αυτή αλλαγή συντέλεσαν οι γνωστοί απ’ τον Όμηρο και Ησίοδο μέχρι τον Πλάτωνα, μεγάλοι Έλληνες νομοθέτες, σοφοί, ποιητές, ιστορικοί, καλλιτέχνες.

Διευρύνεται ο ελληνικός χώρος σ’ όλα τα παράλια της Μεσογείου, Μικράς Ασίας, Ευξείνου, Θράκης, Μακεδονίας, Κάτω Ιταλίας και Σικελίας (Μεγάλη Ελλάς), Μασσαλίας (Γαλλίας), Β. Αφρικής. Η εμπορική και ναυτιλιακή κυριαρχία και θαλασσοκρατία των Ελλήνων κατά την εποχή αυτή στη Μεσόγειο συσσώρευσαν στην ελληνική φυλή πλούτη, υλικά αλλά και πείρα και μάθηση και συναίσθηση της υπεροχής τους και ορμή για εξαίρετη δημιουργική δράση.

Η πνευματική ακινησία, η δουλοπρέπεια, η δεισιδαιμονία, η άγνοια και η αμάθεια, η τυπολατρία, η λατρεία του θεού στο πρόσωπο του βασιλιά έπαψαν. Πήραν τη θέση τους και μπήκαν στην υπηρεσία του εγώ, το φως του νου για την έρευνα και την αποθησαύριση της γνώσης, η ελευθερία, η λατρεία της θεότητας όχι δι’ αντιπροσώπου δηλ. του βασιλιά, σπανιότατα στο “μέγαρο ανδρών” όπως πριν το 1000 π.Χ. περίπου, αλλά σε μεγαλοπρεπείς ναούς με τη συμμετοχή όλων “ελευθέρα βουλήσει και εν ισότητηι”· ο νόμος δεν είναι δώρο και συγκατάθεση και κρίση του ενός, αλλά θέληση και διασφάλιση και συμφέρον και προστασία του συνόλου.

Η αλλαγή αυτή, την οποία σε λίγες γραμμές εκθέσαμε, συντελέστηκε στην αρχή με βραδύτητα, έπειτα εκ των άνω σαν ξεχείλισμα, σαν συνέπεια μακράς προπαρασκευής και απ’ τη μάθηση και πείρα που συσσωρεύτηκαν κρίθηκε αναγκαία η διοχέτευση απ’ τα περισσεύματα, τρόπον τινά και στους πολλούς. Ο μυθικός θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Αθήνας, του Κόδρου (χρονικά τοποθετείται λίγο πριν το 1000 π.Χ.), που αυτοθυσιάστηκε υπέρ της προόδου, υπέρ των νέων θεσμών, τούτο έχουμε τη γνώμη, ότι σημαίνει· ότι η Αθήνα ανοίγει το δρόμο νέας εποχής και πρόκειται να αποβεί το πνευματικό κέντρο της Ελλάδας και της ανθρωπότητας.

Η αλλαγή έγινε απ’ τα απόρρητα, απ’ τα μυστήρια αφέθηκαν ακτίνες πνευματικού και ηθικού φωτός· ήσαν ικανές να ερεθίσουν ευαίσθητο έδαφος και βλάστησαν εκεί, στο νου των Ελλήνων στοχαστών και άνθησε θεσπέσιο άνθος το οποίο έκοψε ο Πλάτωνας και το μετουσίωσε στο θείο δώρο, τη φιλοσοφία, το ευγενές, το πιο λεπτό και το πιο καλό επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας.

Μέχρι τον μεγαλοφυή φιλόσοφο αλλά και επιστήμονα Πλάτωνα υπολογίζονται περίπου τετρακόσιοι οι μεγάλοι Έλληνες διανοητές. Πλουσιότατη η ηθική και κυρίως η πνευματική και η καλλιτεχνική παραγωγή τους· και συνεχίζεται η παραγωγή αυτή και κατά τους μετέπειτα αιώνες με τον μεγάλο αρχηγέτη της επιστημονικής έρευνας, τον μαθητή του Πλάτωνα, Αριστοτέλη.

Άρθρο του Α. Π. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

πηγή: περιοδικό ΛΑΜΨΙΣ , τεύχος 9

Τα δύο βότσαλα .....

Υπήρχε μια φορά σ’ ένα μικρό χωριό ένας φτωχός γεωργός που χρωστούσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε ένα τσιγκούνη γέρο και
έφθανε ο καιρός που θα έπρεπε να του το επιστρέψει. Ο γεωργός είχε μια πολύ όμορφη κόρη την όποια λιγουρευόταν ο γέρο-κατεργάρης και έτσι του πρότεινε μια συμφωνία.

Του είπε ότι θα ακυρώσει το χρέος αν θα μπορούσε να παντρευτεί την κόρη του.
Ο αγρότης και η κόρη του ένιωσαν αηδία για την πρόταση αυτή.
Ο γέρο κατεργάρης είπε ότι καλό θα ήταν η τύχη να αποφασίσει για το αποτέλεσμα και συνέχισε:
-Θα βάλω δύο βότσαλα, ένα μαύρο και ένα λευκό σε ένα άδειο πουγκί και η κόρη σου θα πρέπει να τραβήξει ένα από τα δύο, χωρίς να κοιτάξει…
Αν βγάλει το μαύρο, πρέπει να με παντρευτεί και το χρέος σου σβήνεται!
Αν βγάλει το άσπρο δεν θα με παντρευτεί και το χρέος επίσης, διαγράφεται!
Αν αρνηθεί να επιλέξει ένα βότσαλο θα πας στη φυλακή αφού δεν έχεις να πληρώσεις!
Καθώς μιλούσε ο γέρο κατεργάρης, πήγε μπροστά και πήρε από το έδαφος δυο βότσαλα…
Η κόρη όμως που είχε κοφτερή ματιά είδε πως ο γέρος πήρε δυο μαύρα βότσαλα και τα έβαλε μέσα στο πουγκί, αλλά δεν είπε τίποτα.
Ο παλιοδανειστής ζήτησε από την κόρη να επιλέξει ένα βότσαλο… Η συζήτηση γινόταν στο δρόμο μπροστά από το σπίτι του γεωργού και ο δρόμος ήταν όλος στρωμένος με βότσαλα.
Φανταστείτε για μια στιγμή τι θα κάνατε εσείς. Τι θα προτείνατε στη κόρη να κάνει;
Ας αναλύσουμε την κατάσταση, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:
Η κόρη αρνείται να πάρει ένα βότσαλο!
Η κόρη βγάζει και τα δυο βότσαλα αποκαλύπτοντας ότι ο γέρος τους εξαπάτησε!
Η κόρη παίρνει ένα μαύρο βότσαλο και θυσιάζεται, παντρεύεται τον γέρο κάνοντας πως δεν κατάλαβε και σώζει τον πατέρα της από τη φυλακή!
Σκεφτείτε για μια στιγμή την όλη κατάσταση.
Το δίλημμα της κόρη δεν μπορεί να επιλυθεί δίκαια με την παραδοσιακή λογική! Σκεφτείτε τις συνέπειες καθεμιάς από τις τρεις πιθανές επιλογές.
Λοιπόν, τι θα κάνατε;
Να λοιπόν τι έκανε η νεαρή γυναίκα:
Έβαλε το χέρι της στη σακούλα διάλεξε ένα βότσαλο το οποίο δήθεν αδέξια της έπεσε στο έδαφος και προτού να προσδιοριστεί αν ήταν μαύρο ή άσπρο, αναμειγνύεται με τ’ άλλα χαλίκια στο έδαφος.
-Αχ! είμαι σίγουρα πολύ αδέξια, δήλωσε λυπημένη η νεαρή γυναίκα, αλλά δεν έχει σημασία ας βγάλουμε το άλλο βότσαλο που έμεινε για να καταλάβουμε πιο από τα δυο βότσαλα είχα πάρει, δεν νομίζετε;
Δεδομένου ότι το δεύτερο βότσαλο ήταν μαύρο, το πρώτο έπρεπε να είναι λευκό.
Ο παλιοδανειστής δεν τόλμησε να αναφέρει την εξαπάτησή του!!!
Η νεαρή γυναίκα κατάφερε να μετατρέψει μια φαινομενικά αδιέξοδη κατάσταση σε μια ιστορία με καλό τέλος.
Ηθικό Δίδαγμα:
Λύση υπάρχει για τα περισσότερα προβλήματα, για να τη βρούμε θα πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά όλες τις οπτικές γωνίες του προβλήματος.
 
www.kiosterakis.gr
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/11/blog-post_503.html

Προβλέπουν σεισμό 9 ρίχτερ, στο κόκκινο η Ρόδος στο χάρτη 50 επιστημόνων

Ανησυχία, φόβο και τρόμο προκαλεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ««Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»)!
Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας!
Ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας και είπε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.
imerisia


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Oι δανειστές ζητάνε την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και η κυβέρνηση το αρνείται!


Η Τρόικα ενέκρινε τον ΕΝΦΙΑ (χαράτσι), στη λογική όμως ότι ταυτόχρονα θα πρέπει ο φόρος να αντικαταστήσει όλους τους άλλους φόρους και τα τέλη υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ η κυβέρνηση επέβαλλε τον Ενφια και κράτησε και όλους τους άλλους φόρους!

Μάλιστα η Τρόικα στις προσφατες διαπραγματεύσεις πίεζε και για την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων αλλά η κυβέρνηση ούτε αυτό δέχτηκε σύμφωνα με το ΒΗΜΑ!


Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως την διατύπωση που κάναμε εδώ στον Λόγιο Ερμή, ότι η κυβέρνηση 4 χρόνια τώρα, επιλέγει συνειδητά και συστηματικά να εγκρίνει μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς καμία πρόθεση να αγγίξει και το φλέγον θέμα των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να συνθλίβεται ο Ελληνικός λαός ανάμεσα στην βαριά φορολογία και στην απροθυμία της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το κατεστημένο!

Τι λένε άραγε οι επαγγελματίες του ψέματος που γράφουν σελίδες επί σελίδων για αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις και άλλα φούμαρα χωρίς να λένε τίποτα για την ουσία;

Η αντιπολίτευση γιατί σιωπά;

Αποδείχτηκε πλέον και με τον καλύτερο τρόπο για τους πλέον δύσπιστους ότι η λεγόμενη «κρίση» αποτέλεσε απλά ένα θαυμάσιο εργαλείο για όλους αυτούς που έχουν ήδη τον πλούτο στα χέρια τους, μέσω των πολιτικών τους υπαλλήλων, να οργανώσουν και να εξαπολύσουν μια γενική επίθεση ενάντια σε όλους εμάς που τον παράγουμε.

Αποδείχτηκε επίσης ότι στόχος τους δεν είναι απλώς η συρρίκνωση κάποιων εργατικών κατακτήσεων, αλλά η καθολική υποταγή μας σε αυτούς και η κατά κράτος επικρατησή τους απεναντί μας.

Καθημερινά επίσης αποδεικνύεται ότι στόχος τους είναι και ή άμβλυνση της έννοιας «πατρίδα» της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ξεπουλιούνται με ταχείς ρυθμούς και φυσικά και, εάν ακόμη δεν γίναμε, σε λίγο θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας.

Για να μας τα επιβάλουν όλα αυτά, οι σημερινοί κυβερνητικοί Εφιάλτες έχουν αναλάβει εργολαβικό ρόλο. Σε αυστηρή επίσης επιφυλακή και οι άλλοι από τους εταίρους του δικομματισμού με τους δορυφόρους τους. Δεν παύουν καθημερινά να καταθέτουν διαπιστευτήρια και εγγυήσεις προς τους ανθρώπους του πλούτου, ότι θα είναι οι άξιοι συνεχιστές των προκατόχων τους.

Άνθρωποι επικίνδυνοι, χωρίς αξίες και ιδανικά, οσφυοκάμπτες των μεγάλων αφεντικών τους και αδίσταχτοι τύραννοι για τον λαό.

Και ενώ ήδη μας έχουν κλέψει το όνειρο, τώρα κλέβουν ακόμη και την ίδια μας τη ζωή.

Ποιος θα σταματήσει αυτή την προδοσία;

www.logiosermis.net

http://www.logiosermis.net/2014/11/o_21.html#.VG-PMmcc03U

O Τζορτζ Σόρος λοκάρει την Ελληνική γη!




O «γύπας» των επενδύσεων Τζορτζ Σόρος επανακάμπτει στην Eλλάδα. Aυτή τη φορά όχι με όχημα κάποια αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας φιλανθρωπική πρωτοβουλία, αλλά διαβλέποντας «χρυσές ευκαιρίες» στο εγχώριο real estate.

Tέτοιες που προσφέρει απλόχερα η πεθαμένη από την πολύχρονη ύφεση αγορά ακινήτων, η οποία, καταγράφοντας επίσημα πτώση τιμών 45%-50% την περίοδο της κρίσης, παραδίδεται πλέον στις ορέξεις των πάσης φύσεως κερδοσκόπων.

Tο ενδιαφέρον του Σόρος για το εμπορικό κέντρο της Bωβός στο Bοτανικό θεωρείται μόνο η αρχή, με παράγοντες του χώρου να το χαρακτηρίζουν «κρας τεστ» για τη συνέχεια. Που, «ανάλογα με τις συνθήκες» θα μπορούσε να είναι μεγάλη. Bέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί «κλίμα» περί επενδυτικής «απόβασης» του στην Eλλάδα, το οποίο, όμως, στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκε. Tα ίδια λέγονταν και προ των Oλυμπιακών Aγώνων και μετά επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Tον περασμένο Aπρίλιο που ήρθε στην Aθήνα και μίλησε στην αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου (80 επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές) κάποιοι πάλι εντόπισαν «επενδυτικό ενδιαφέρον», αλλά επί της ουσίας δεν προέκυψε κανένα τέτοιο «σήμα».

ΠOY «BΛEΠEI»

Tώρα τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Tι άλλαξε και από τις προβλέψεις του για την έξοδο της χώρας από το ευρώ ποντάρει Eλλάδα; Γεγονός είναι ότι με τις «κεραίες» του πάντα ανοιχτές, κράτησε επαφή με πολλούς και περιμένοντας τις συνθήκες να «ωριμάσουν» είχε δώσει καιρό τώρα εντολή στο επιτελείο του να ξεψαχνίσει τον «ελληνικό φάκελο». Aξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το Soros Real Estate Partners έβαλε στο μικροσκόπιο την αγορά ακινήτων εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Tο τελευταίο τρίμηνο μάλιστα εξειδικευμένα στελέχη του βρίσκονται στην Aθήνα και, σε συνεργασία με τους«μόνιμους εκπροσώπους» του, αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα, με τις πληροφορίες να λένε ότι βρίσκεται υπό κατάρτιση λίστα με διάφορα εν δυνάμει «φιλέτα». Mια πρώτη εικόνα δείχνει ότι ο χαλκέντερος 84χρονος «γκρουρού των αγορών» εμφανίζεται ανοιχτός σε πολλά πεδία, «μετρώντας» όμως ιδιαίτερα το τουριστικό success story και τις αναπτυξιακές προοπτικές που υπόσχεται. Στις προτεραιότητές του, λοιπόν, φέρονται να είναι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, αλλά και γενικότερα στη διαχείριση ακινήτων.

Έτσι, εξετάζονται αναλυτικά αφενός περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που οι ιδιοκτήτες τους ασφυκτιούν υπό το βάρος χρεών και δανείων. Aφετέρου οι δυνατότητες ευρύτερων σχεδίων με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που αίρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών επενδύσεων, όπως τα condo hotels, συνδυασμός πολυτελών ξενοδοχείων με ζώνες παραθεριστικής κατοικίας και βίλες προς πώληση ή μακροχρόνια ενοικίαση, με target group τους ανά τον κόσμο κροίσους. Tομέας που εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις πάνω από 4 δισ. τα επόμενα χρόνια.


H ΠEPIΠTΩΣH BΩBOY

Δεν είναι τυχαίο, ότι η περίπτωση Bωβού, πέρα από το Bοτανικό, τον οποίο διεκδικεί και η αμερικανική Hines, «περιέχει» και άλλα φιλέτα, όπως η έκταση 62 στρ. στο Σούνιο που περνάει στις τράπεζες και όπου θα κτίζονταν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του Σόρος έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές με τις δύο κύριες πιστώτριες τράπεζες του Bωβού, Πειραιώς και Alpha, ενώ αναμένονται κρούσεις και στις μεγάλες AEEAΠ (Πανγαία, Grivalia) τόσο για ξενοδοχεία, όσο και για επενδυτικά ακίνητα γενικότερα που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Παράλληλα, εξετάζονται και μεμονωμένες ευκαιρίες σε διάφορες περιοχές με έμφαση στις εμπορικές χρήσεις, που λόγω της ραγδαίας καθίζησης των τιμών θα αποτελούσαν στόχους μιας μεσομακροπρόθεσμης επενδυτικής τοποθέτησης.

Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, για τα ακίνητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. H συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία όσων αποφάσισαν να επενδύσουν στα μεγάλα projects έχει «σκαναριστεί» λειτουργώντας αποτρεπτικά. O Σόρος και οι επιτελείς του είναι απόλυτα ενήμεροι για τη γραφειοκρατική διελκυστίνδα στο Eλληνικό ή ακόμη και στην Kασσιόπη, όπου δυο σχεδόν χρόνια μετά το πέρασμα στην NCH Capital δεν έχει μετακινηθεί ούτε πέτρα. Ωστόσο, δεν θα αποκλείονταν τυχόν σημαντικά «καθαρά» ακίνητα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών του TAIΠEΔ, αλλά και της Γ.Γ. Eσόδων, ενώ υπό προϋποθέσεις και μια εμπλοκή στο εγχείρημα της τιτλοποίησης, αν ποτέ αυτό ξεκινήσει.


ΠΩΣ KINEITAI

Aν και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το πλαίσιο δραστηριοποίησης του, οι άνθρωποί του στην Aθήνα ενδέχεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο την Hellenic Land, ελληνικό βραχίονα του Soros Real Estate Partners, που είχε ιδρυθεί το 2002, σε συνεργασία με τον νυν Γ.Γ. Διεθνών Oικονομικών Σχέσεων του YΠEΞ Παναγιώτη Mίχαλο, όταν εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004 πάλι ο Σόρος μιλούσε για επενδύσεις στο real estate. Παράλληλα όμως υπάρχει και η Soros Real Estate Investors, με έδρα το Άμστερνταμ που επενδύει σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

O ZABOΣ KAI OI ΦIΛANΘPΩΠIEΣ

H «καπαρωμένη» θέση στο Forbes και τα $ 26,5 δισ.

O γνωστός για τις μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις στην ιστορία Σόρος παραμένει ακλόνητος και φέτος στην 29η θέση του Forbes. O άνθρωπος που το 1992 «γκρέμισε» την αγγλική λίρα αποκομίζοντας 1,1 δισ. και το 1997 έπαιξε στην ασιατική οικονομική κρίση βγάζοντας άλλα 750 εκατ., έχει σήμερα περιουσία πάνω από 26 δισ. δολ. Aν και τυπικά έχει δώσει το τιμόνι στο γιό του Pόμπερτ, είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στο Soros Fund Management και τα εκατοντάδες παρακλάδια του.


Σταθερός κρίκος με την Eλλάδα και βασικός «ενορχηστρωτής» και των τωρινών επενδυτικών του βλέψεων είναι ο κουμπάρος του Στέλιος Zαβός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners και επικεφαλής του Solidarity Now, εγχώριο παράρτημα του Open Society Foundations. 

Mέσω αυτού, ο Σόρος έχει υποστηρίξει όσο λίγοι τα Σκόπια, με «ενέσεις» πάνω από 25 εκατ. δολ., ενώ επιχείρησε να χτίσει και ελληνικό φιλανθρωπικό προφίλ με τις «προσφορές» πετρελαίου στη B. Eλλάδα και βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Kεφαλονιάς. 

Aν και πολλοί μίλησαν για «όχημα» εξυπηρέτησης άλλων επιδιώξεων (ανακίνηση εθνικά ευαίσθητων ζητημάτων), ο Σόρος διαθέτει ισχυρό ελληνικό ακροατήριο, με πρωταγωνιστικό το ρόλο του Zαβού. O σύζυγος της Σοφίας Δοξιάδη, με «εκλεκτικές συγγένειες» στην επιχειρηματική και πολιτική αφρόκρεμα και ιδιαίτερες σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου, είναι το «μάτι» και το «αυτί» του εβραϊκής καταγωγής Oύγγρου μεγιστάνα και, εκτός των άλλων, διοργανωτής των τουλάχιστον τριών επίσημων επισκέψεών του στην Aθήνα τα τελευταία χρόνια.



dealnews.gr
http://www.logiosermis.net/2014/11/o_45.html#.VG-PA2cc03U

Ακονίζοντας το μαχαίρι της μνήμης

Όλα τα αντέχει το πετσί μας, έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια τόσα κρας τεστ νόμων και Μνημονιακών απαιτήσεων που δεν μάς διαπερνά τίποτε. Όσο και να μάς φοβίζουν με χρέη, όσο οι δανειστές και εταίροι να μάς απειλούν με παράταση μνημονίων, ό,τι ήταν να πάθουμε, το πάθαμε. Η ελπίδα για την μερίδα του λαού που πλήρωσε το μάρμαρο δεν υπάρχει. Αυτές οι μονάδες που έδωσαν μάχες για την επιβίωση ξέρουν πολύ καλά ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα. Για το λόγο αυτό δεν τρομάζουν πλέον, απλά παρατηρούν ήσυχα αυτά που έρχονται για όσους δεν ήθελαν συνειδητά να δουν αυτό που συνέβη από το 2010 μέχρι σήμερα. Όμως, αυτό που δεν λέει να καταπιεί αυτή η μερίδα του λαού σαν κορόμηλο είναι εκείνο που τους διαχωρίζει από τους προδότες, καλοπερασάκηδες, παρτάκηδες, ιδιοτελείς , τους συνειδητά συνένοχους. Δεν καταπίνεται η προσβολή.

Μέσα σε όλο το σχέδιο της οικονομικής εξαθλίωσης της Ελλάδας καθόλου τυχαία συμβαίνουν γεγονότα που βρίσκουν έδαφος σε μια ρημαγμένη και απεγνωσμένη για επιβίωση χώρα. Εντελώς τυχαία τις πληγές που μένουν ανοιχτές εδώ και 75 χρόνια από την πρώτη κατοχή των Γερμανών στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποιοι εντεταλμένοι που θέλουν να τις κλείσουν άρον-άρον. Είδαμε τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Σουλτς μέσα στην Αθήνα να μιλάει με περηφάνια για τον ναζιστή πατέρα του, που πολέμησε με το Γ’ Ράιχ, και από κάτω να τον ακούν και να τον χειροκροτούν ακαδημαϊκοί «Έλληνες». Είδαμε τον πρόεδρο της Γερμανίας για πρώτη φορά να επισκέπτεται μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας θεωρώντας ότι με ένα στεφάνι θα ξεπληρώσει αυτά που έκανε ο προγονός του. Είδαμε τον Παπούλια και τον Γκάουκ να ιδρύουν «Γερμανοελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας» για να συγχωρηθούν τα πεθαμένα των βιασμένων, εκτελεσμένων και βασανισμένων Ελλήνων από τα ναζιστικά στρατεύματα. Βλέπουμε αυτή την στιγμή να εξελίσσεται μια παρωδία από την πλευρά της Ελληνικής Βουλής και μιας επιτροπής για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις. Δηλαδή, αν μάς σκάσουν 5 τρις ευρώ οι Γερμανοί αυτό ήταν; Καθαρίσαμε με τους νεκρούς και τα αποτελέσματα αναγκαστικής μετανάστευσης που κατακρεούργησε δύο γενιές Ελλήνων;
Χωρίς καμία αντίδραση ναζίστες εν ζωή και ναζιστοθρεμμένα καλοπληρωμένα από τους Έλληνες φορολογούμενους καθίκια μάς προσβάλλουν συνεχώς και μάλιστα εντός έδρας. Το τελευταίο φαινόμενο με τον «συγγραφέα» Χάινς Ρίχτερ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι η συνέχεια μιας σχεδιασμένης κρυφής πολιτικής που θέλει να ξεριζώσει οτιδήποτε θυμίζει τον μισανθρωπισμό που διέπει τους «φίλους εταίρους» και τους συνεργάτες αυτών που φέρουν την ελληνική ταυτότητα. Το φαινόμενο του γενίτσαρου γερμανοτσολιά καθηγητίσκου του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που πληρώνεται με τα λεφτά των Ελλήνων για να έχει το θράσος να φτύνει σε ηρωικούς νεκρούς Κρητικούς προτείνοντας ως Έλληνα καθηγητή διδάκτορα τον Ναζίστα που έγραψε έναν λίβελο για τους νεκρούς αντιστασιακούς Κρητικούς στην Μάχη της Κρήτης, είναι η απόδειξη ότι αφήσαμε άπλετο χώρο σε κομπλεξικά μαμμόθρεφτα.
Αν η διανόηση της σημερινής Ελλάδας ξεκινά από έναν Ράμφο, συνεχίζει σε έναν Γραμματικάκη και κορυφώνεται στην νεότερη γενιά των ακαδημαϊκών επιπέδου Στεργίου, τότε κάτι δεν κάνει καλά με τη μερίδα του λαού που λέει ότι αντέχει στο πετσί της όλη την οικονομική καταπίεση των κυβερνήσεων. 
Δεν είναι δουλειά των υποστηρικτών των κομμάτων, ούτε των θεσμών της Ελλάδας, ούτε της ίδιας της Δικαιοσύνης το χαστούκι που πρέπει να δοθεί στα πρόσωπα όσων στρώνουν χαλιά στους βιαστές της Μνήμης και της ελληνικής αξιοπρέπειας. Δεν είναι δουλειά κανενός ψηφοφόρου και κανενός κόμματος να υπερασπιστεί το δίκαιο των νεκρών του. Όταν κάνεις επιτροπή για να ενημερώσεις τι σου έκαναν οι Γερμανοί πριν 75 χρόνια, δείχνει ότι επί 75 χρόνια είχες γραμμένους τους νεκρούς και το δίκαιο των απογόνων τους. Δεν ξεχρεώνεται το άδικο με όλο το χρυσό του κόσμου. Η "δουλειά" ανταπόδοσης της προσβολής κάποια στιγμή πρέπει να έρθει στα ΔΙΚΑ σου χέρια.
Μάς πιέζουν να πάμε παρακάτω. Να ξεχαστούν όλα και να βάλουμε στις πληγές τσιρότο. Να δώσουμε τα χέρια και να μην μνησικακούμε. Κανείς όμως από όλους αυτούς τους ειρηνιστές και «διεθνιστές» δεν ρωτά κανέναν από όλους αυτούς τους μεγαλοσχήμονες που έρχονται πατώντας σε κόκκινα χαλιά εντός της Ελλάδας, γιατί κάνουν θέμα τις δικές μας εθνικές πληγές. Τι πρόβλημα έχουν όλοι αυτοί με το δικό μας παρελθόν; Ποιο είναι το δικράνι που σηκώθηκε πριν 70 χρόνια στην Κρήτη εναντίον των ναζιστών και ακόμα πονάει ο πισινός του καθηγητή Ρίχτερ; Γιατί αυτοί ως απόγονοι θυτών δεν ξεχνούν και πρέπει εμείς ως απόγονοι θυμάτων και ηρώων να ξεχάσουμε; 
Η μικρή μερίδα του λαού που δεν την νοιάζει πλέον για όσα χαράτσια επιβληθούν, για όσες σφαλιάρες και να φάνε από τους μπούληδες γερμανοτσολιάδες του συστήματος, που δεν ακολουθούν κανένα κόμμα, που έχουν παραδώσει τα όπλα επιβίωσης, ένα σκοπό ζωής έχουν πλέον. Να τροχίζουν την μνήμη περιμένοντας τους σημερινούς κατοχικούς αλεξιπτωτιστές. - 

Εκπομπή 21-11-2014

Τιμή και δόξα στον πεσόντα Έλληνα μαχητή του Ντονιέτσκ! -Έπεσε στον αγώνα έναντι του φασισμού

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΣΣΕ: ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ 18-11-2014 ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
«Με λένε Θανάση, οι φίλοι με φωνάζουν Φάνια, κατάγομαι από την Κριμαία, είμαι Ρωμιός της Αζοφικής και γεννήθηκα στο Ραζντόλνιε, έξω από το Ντονιέτσκ. Έζησα είκοσι χρόνια στην Ελλάδα κι άφησα πίσω μου τη γυναίκα μου την Ελένη, το γιο μου τον Πέτρο και την κόρη μου την Αφροδίτη. Είμαι 49 ετών, ορίστε η ταυτότητά μου. Δεν πρόκειται να γυρίσω στην Ελλάδα μέχρι να νικήσουμε. Σας περιμένω όλους εδώ για να γιορτάσουμε τη νίκη. Οι δικοί μου διαμαρτυρήθηκαν, γκρίνιαξαν, αλλά ήξεραν ότι δεν μπορώ να αλλάξω την απόφασή μου … Τώρα δεν είναι η ώρα για ουδετερότητα. Τώρα πρέπει να χτυπηθούν οι φασίστες κι οι εγκληματίες κατακέφαλα! »
– Θ. Κοσσέ, Ιούλιος 2014

Η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία εκφράζει τα πιο θερμά της συλληπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του αντιφασίστα αγωνιστή Θανάση Κοσσέ. Στην συνέλευση της Καμπάνιας την Τετάρτη 12 Νοέμβρη μιλήσαμε με το Θανάση μέσω σύνδεσης skype. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο Θανάσης προσπαθούσε μέσα από τη ζωντανή μαρτυρία του να σπάσει το τοίχος της σιωπής και της προπαγάνδας που επιβάλλουν τα καθεστωτικά ελληνικά ΜΜΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην τελαυταία μας συνομιλία τον ενημερώσαμε για τις δράσεις της Καμπάνιας που ετοιμάζαμε εν όψει Πολυτεχνείου, ήταν χαρούμενος και μας είπε να στείλουμε όλο το υλικό και θα φρόντιζε να υποτιτλιστεί και να παίξει στην τηλεόραση του Ντονιέτσκ. Τον ρωτούσαμε για το ηθικό του λαού και μας έλεγε ότι είναι αποφασισμένοι και ότι παρά την κούραση δε φοβούνται και θα νικήσουν. Κάναμε σχέδια για τα επόμενα βήματα της Καμπάνιας και επέμενε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες που ζουν στο Ντονμπάς. Η διαδικτυακή σύνδεση δεν ήταν δυστυχώς καλή και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη συνέλευση… Δεν προλάβαμε. Γιατί ο Θανάσης ζούσε κάθε μέρα στο πολεμικό μέτωπο ρισκάροντας τη ζωή του. Και σήμερα θυσιάστηκε στον αγώνα κατά του φασισμού. Απασχολούνταν στην άτυπη υπηρεσία Τύπου και Προπαγάνδας της Διεθνούς Μπριγάδας και τους τελευταίους μήνες είχε ενταχθεί σε λαϊκή πολιτοφυλακή. Νιώθουμε βαθύτατα συγκινημένοι. Προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε. Θα επανέλθουμε με επίσημη δημόσια ανακοίνωση της Καμπάνιας. Το παράδειγμά του θα μας εμπνέει για πάντα.
Δόξα και τιμή στον αγωνιστή! Θάνατος στο φασισμό!
Παραθέτουμε δημοσίευμα του δημοσιογράφου Θ. Αυγερινού που συνομίλησε μαζί του το καλοκαίρι απ' όπου προέρχονται και τα πρώτα λόγια του Θανάση που παραθέσαμε στην αρχή.
Μιλάμε με τον Θανάση Κοσσέ, έναν από τους 90 χιλιάδες ομογενείς της Ανατολικής Ουκρανίας. Έχει αφιερωθεί στη νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και της Νοβορωσίας. Είναι χειμαρρώδης και συνεχώς κάνει «άλματα» στην ιστορία, που έχει σπουδάσει κι ας ασχολήθηκε στην Ελλάδα μόνο με αγροτικές εργασίες. Προς το παρόν απασχολείται στην άτυπη υπηρεσία Τύπου και Προπαγάνδας της Διεθνούς Μπριγάδας, στην οποία συμμετέχουν εθελοντές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και φυσικά τη Ρωσία.
«Θέλουμε να σταματήσουμε το φασισμό και τα καθάρματα, που κυβερνούν τώρα το Κίεβο και σκοτώνουν πρώτα απ’ όλους τους αμάχους. Είναι πολλά τα θύματα μεταξύ των αθώων πολιτών, που δεν στήριξαν την πολιτική αλλαγή στο Κίεβο και δεν συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές-φαρσοκωμωδία του Μαΐου, αλλά επέλεξαν έναν άλλο δρόμο για τις πόλεις και τα χωριά τους, για τις περιοχές του Ντονμπάς, την ανεξαρτησία από το Κίεβο και την ελευθερία μας. Μας εκδικούνται τώρα κλέβοντας το σιτάρι μας ή καίγοντάς το, για να μας καταδικάσουν στην πείνα. Εδώ το στάρι καίγεται, αλλά κανείς στα δυτικά ΜΜΕ δεν τολμά να πει στ’ αλήθεια τί συμβαίνει. Πώς είναι δυνατόν να χτυπούν με πυροβολικό και αεροπλάνα σπίτια σε χωριά και πόλεις. Στο Ντονιέτσκ ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Μέχρι προχθές έφυγαν μόνο 70 χιλιάδες προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και ειδικά το Ροστόφ, όπου υπάρχει ο μόνος ανοιχτός διάδρομος διαφυγής. Αν σε πιάσουν οι πιστοί στο Κίεβο Ουκρανοί, σε αναγκάζουν να πας φαντάρος, όποια ηλικία κι αν έχεις».
Ο Θανάσης σε κερδίζει λέξη με τη λέξη. Ακόμη κι αν είχες απορίες πώς ένας άνθρωπος αφήνει το σπίτι και την ησυχία του για να μπει στη φωτιά ενός εμφυλίου πολέμου, για τον οποίον αναγκαστικά ακούγονται τα πιο αντιφατικά πράγματα.
«Ήρθα στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2013 για να δω τη μητέρα μου. Πέρασαν οι μήνες και μετά δεν μπορούσα να φύγω. Δεν το σήκωνε η καρδιά μου. Φούντωσε η πολιτική κρίση και κατέλαβαν την εξουσία αυτοί, που είχαν κυνηγηθεί από τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Δεν ζητάμε τίποτα, παρά μόνο να ακουστεί η αλήθεια. Αυτό πίστεψα ότι θα γινόταν, γι’ αυτό και έγραψα στη ρωσόφωνη εφημερίδα της Αθήνας «Ομόνοια». Έπεσα από τα σύννεφα όταν η αρχισυντάκτριά της, μου απάντησε ότι η εφημερίδα είναι κυρίως πολιτιστική και δεν μπορεί να εμπλακεί σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Αν είναι δυνατόν! Είναι μια εφημερίδα, που διάβαζα. Σκοτώνονται άδικα άνθρωποι και δεν δέχθηκαν ούτε καν να δημοσιεύσουν την άποψή μου. Ας έλεγαν ό,τι άλλο ήθελαν. Ας προσκαλούσαν να γράψει οποιοσδήποτε. Εγώ όμως ειμαι εδώ και βλέπω την ιστορία να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μου. Το ίδιο κάνει και η Μαργαρίτα από την Γερμανία, που ήρθε με σκοπό να συμφιλιώσει τους ορθόδοξους αδελφούς της. Ο πόλεμος και η εθνοκάθαρση δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση και μάλιστα να ονομάζουν αυτό το πράγμα δημοκρατία και ευρωπαϊκή πρόοδο. Είναι άδικο αυτό, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους Ευρωπαίους».
Οι στιγμές, που περνούν οι αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας είναι δραματικές. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω τους. Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, όσοι προλαβαίνουν, τρέχουν να σωθούν. Πολλοί από αυτούς προς την ιστορική πατρίδα του Θ.Κοσσέ, την Κριμαία.


«Δεν έχω αυταπάτες. Καταλαβαίνω ότι στο κύμα της εξέγερσης ανεβαίνουν και ανθρωπάκια, που θέλουν να καταλάβουν θέσεις κι αξιώματα. Αλλά αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για να τηρήσεις ουδέτερη στάση. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες μπορεί να αφήσω λίγο στην άκρη τη «δημοσιογραφική» δουλειά και να πιάσω το όπλο. Ζήτησα και με πήραν στις στρατιωτικές μονάδες της Δημοκρατίας μας, που είναι υπό διαμόρφωση. Τώρα δεν είναι η ώρα για ουδετερότητα. Τώρα πρέπει να χτυπηθούν οι φασίστες κι οι εγκληματίες κατακέφαλα!»
Ακολουθούν δύο tweets του Θ. Αυγερινού. Το πρώτο είναι από τις 27 Αυγούστου τη στιγμή της νικηφόρας προέλασης των λαϊκών πολιτοφυλακών.

Το δεύτερο είναι δυστυχώς σημερινό και επιβεβαιώνει την τραγική είδηση:

 
 
Αόρατα Γεγονότα
Από το http://solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Το Bloomberg… παραφράζει τον John Lennon: «Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα»

Η πίεση που ασκεί η τρόικα στην Ελλάδα για περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης, τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σε
άρθρο γνώμης, με τίτλο: «Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία».

Διαβάστε το κείμενο του άρθρου:

«Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές της χώρας. Αν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διασπάσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν τρόπο για να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μειώσει το χρέος της χώρας, που είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, με μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών. Σε αντάλλαγμα, προσφέρουν την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης και μια πιστωτική γραμμή για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η προσφορά αυτή είναι «τοξική», γιατί οι περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής σύσφιξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ρίξουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια, όπως μπορεί κάλλιστα να συμβεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντικαταστήσει το μετριοπαθές κόμμα του κ. Σαμαρά στις εκλογές το επόμενο έτος (πριν από μερικούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και νίκησε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ύψους 1,5% του ΑΕΠ από ένα έλλειμμα 10,6% του ΑΕΠ- μια διαφορά άνω των 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό το σπάνιο επίτευγμα υποδηλώνει μια εντυπωσιακή, αν και καθυστερημένη, προσήλωση στον δημοσιονομικό έλεγχο. Όμως, η δημοσιονομική λιτότητα έχει πλήξει την οικονομία. Η οικονομία της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περίπου ένα πέμπτο και η ανεργία υπερβαίνει το 25%.

Τελευταία, η οικονομία άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, αλλά ένας νέος γύρος λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, καθιστώντας πιθανόν ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 180% με τον στόχο για τις χώρες της ευρωζώνης να είναι στο 60%.

Από μόνη της, η δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το κενό. Ακόμα και αν η ανάπτυξη συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού παραμείνει διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει, ούτε κατά προσέγγιση, καταφέρει αυτό.

Αν η υπερβολική λιτότητα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα πρέπει να αναμένεται το τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η ζημιά, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί.

Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο θα κινδυνεύσει. Ο Τσίπρας μπορεί να θελήσει να επιβάλει ζημιές μονομερώς στους πιστωτές. Τα ανερχόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν αντίστοιχα την ίδια τάση και παρακολουθούν στενά το θέμα. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται ένα κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που θα προκύψει θα μπορούσε να ρίξει και πάλι ολόκληρη την Ευρώπη σε κρίση.

Η δημοσιονομική αριθμητική δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα χρέη της Ελλάδας θα απομειωθούν και αυτό είναι ευρύτερα κατανοητό. Η ελάφρυνση του χρέους επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα με έναν συντεταγμένο τρόπο και με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Το κόστος της εναλλακτικής λύσης - δηλαδή μίας άτακτης χρεοκοπίας- θα μπορούσε να είναι τεράστιο.

Δημόσιοι δανειστές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές του ελληνικού κράτους και πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο. Όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, τόσο καλύτερες πιθανότητες θα έχουν να αποφύγουν πολύ χειρότερα δεινά».
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/11/bloomberg-john-lennon.html

Όξινη βροχή μετατρέπει λίμνες με πόσιμο νερό σε ζελέ

Προκαλεί απόγνωση το γεγονός ότι στα 150 χρόνια της βιομηχανικής εποχής η Γη έχει υποστεί τέτοια πλήγματα που θα χρειαστούν ίσως χιλιάδες χρόνια για να ανακάμψει.
Οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης δεν βρίσκονται στις σελίδες κάποιων επιστημονικών μελετών, αλλά είναι ορατές στην καθημερινή ζωή.
Το τελευταίο - περίεργο - αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον είναι ότι ένα μεγάλος αριθμός λιμνών στον Καναδά μετατρέπονται σε γέλη, κοινώς ζελέ, εξαιτίας της όξινης βροχής.
Μια νέα μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστημίο του Κέμπριτζ δείχνει ότι η όξινη βροχή προκαλεί εκρηκτική αύξηση στις ποσότητες ενός συγκεκριμένου είδους ζελατινώδους πλαγκτόν που απειλεί να φράξει τα συστήματα φίλτρανσης του πόσιμου νερού του Καναδά.
Καταρχάς, η όξινη βροχή απομείωσε τις εναποθέσεις ασβεστίου στο χώμα γύρω από πολλές λίμνες του Καναδά. Η πτώση των επιπέδων του ασβεστίου οδήγησε με τη σειρά της στην απότομη μείωση ενός συγκεκριμένου είδους πλαγκτόν, πλούσιου σε ασβέστιο, ανοίγοντας το δρόμο σε ανταγωνιστικά είδη που δεν εξαρτώνται από το ασβέστιο, όπως το Holopedium.
Συνέπεια των παραπάνω είναι πολλές λίμνες του Καναδά να μοιάζουν με γαβάθες γεμάτες ζελέ.
“Ίσως χρειαστούν χιλιάδες χρόνια έως ότου οι ιστορικές συγκεντρώσεις ασβεστίου γύρω από τις λίμνες επιστρέψουν στα πρότερα επίπεδα μόνο χάρη στις φυσικές διεργασίες και τις γύρω λεκάνες απορροής” αναφέρει ο Δρ Άντριου Τάνεντζαπ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
“Στο μεταξύ, ενώ σταματήσαμε την όξινη βροχή και βελτιώσαμε την οξύτητα πολλών από αυτές τις λίμνες, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αποκαταστήσαμε τις επιπτώσεις της οξίνισης. Αντιθέτως, ίσως τις ωθήσαμε σε ένα εντελώς διαφορετικό ‘οικολογικό καθεστώς’”.
Το “νέο οικολογικό καθεστώς” είναι ιδιαιτέρως προβληματικό εάν λάβεις υπόψη το γεγονός ότι περίπου το 20% του πόσιμου νερού του Καναδά πηγάζει από αυτές τις λίμνες.

econews
http://www.apocalypsejohn.com/2014/11/oksinh-broxh-metatrepei-limnes-me-posimo-nero-se-zele.html

Φάκελος Α.Τ.Ι.Α. Η διασημότερη επαφή τρίτου τύπου. Το περιστατικό στο Βορονέζ της Σοβιετικής Ένωσης

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα NEW YORK TIMES ως η είδηση του αιώνα.
Μια είδηση που πρώτο έβγαλε το Σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων TASS
και ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης εκείνη την εποχή στην Σοβιετική Ένωση που έκανε αναφορά στο γεγονός καθώς όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να αναφέρουν την είδηση.

27 Σεπτεμβρίου 1989 στο Βορονέζ, μια πόλη άνω των 800.000 κατοίκων της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης, προσγειώνεται σε ένα πάρκο ένα ιπτάμενο αντικείμενο και βγήκε από αυτό ένα πλάσμα και ένα ρομπότ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαρτύρων, ύψους περίπου 3 μέτρων το οποίο επεξεργάστηκε το τοπίο και μάζεψε υλικό από το έδαφος.Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν το Α.Τ.Ι.Α σαν μια μεγάλη αστραφτερή σφαίρα.
Το περιστατικό ήταν αδύνατο να αμφισβητηθεί καθώς έγινε μέρα στο Γιούζνι παρκ,ένα από τα πολυπληθέστερα πάρκα της πόλης και οι αφηγήσεις των μαρτύρων, οι οποίοι είπαν ότι αυτό που κατέβηκε από το αντικείμενο,εκτός του περίεργου πλάσματος, ήταν ένα γιγάντιο ρομπότ, επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά καθώς από την ομάδα έρευνας που συγκροτήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι το αντικείμενο που προσγειώθηκε ήταν άγνωστης προέλευσης και επίσης τα ποσοστά ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί σημαντικά στο σημείο προσγείωσης του αντικειμένου.
Οι αυτόπτες μάρτυρες ανακρίθηκαν από τις αστυνομικές αρχές,ανάμεσα τους και πολλά παιδιά,αλλά και από δημοσιογράφους,παρά τις όποιες προσπάθειες διακωμώδησης του γεγονότος από πολλούς επιστήμονες η έκταση που πήρε στον τύπο και μάλιστα στην NEW YORK TIMES,αλλά και το πόρισμα της ομάδας έρευνας,δικαίωσε τα λεγόμενα των μαρτύρων.
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/11/blog-post_6743.html

Οι σκοτεινές πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών

Γράφει ο

Η επέλαση του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία και η μετέπειτα ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσε έκπληξη διεθνώς, καθώς, πέρα από τις στρατιωτικού χαρακτήρα επιτυχίες, η τζιχαντιστική εκστρατεία παρουσίαζε χαρακτηριστικά άνευ προηγουμένου -
όπως μία πρωτοφανής παρουσία και δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, αλλά και η δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας- απόρροια μίας φαινομενικά ισχυρής και σταθερής χρηματοδότησης, που προκαλεί ερωτηματικά σε παρατηρητές παγκοσμίως.

Το «αίνιγμα» της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους προκύπτει σε κάθε συζήτηση περί της τζιχάντ που διεξάγεται εντός και εκτός των ορίων της Μέσης Ανατολής. Ειδικοί αναλυτές, ΜΜΕ και απλοί πολίτες διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ακραία εξτρεμιστικό μόρφωμα να μπορεί να επιβιώνει οικονομικά και να στηρίζει τις επιχειρήσεις του- και φυσικά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κρύβονται από πίσω από αυτό. 



Σε σχετικό δημοσίευμα του CNN στις αρχές Οκτωβρίου υπογραμμίζεται η σημασία του λαθρεμπορίου πετρελαίου για τα έσοδα του ISIS: οι τζιχαντιστές εμπορεύονται πετρέλαιο από καταληφθείσες πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, και, όπως σημειώνεται σχετικά, μέχρι πρόσφατα ήταν εύκολη η διοχέτευσή του στη νότια Τουρκία- όπου οι κανονικές τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά υψηλές. Ως αποτέλεσμα, εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου έχουν στοχοποιηθεί από αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο, το λαθρεμπόριο πετρελαίου δεν αποτελεί παρά μόνο μία πηγή χρηματοδότησης για το ISIS, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα- ειδικότερα, ο Μάθιου Λέβιτ, διευθυντής του Stein Program on Counterterrorism and Intelligence στο Washington Institute for Near East Policy χαρακτηρίζει το ISIS την «καλύτερα χρηματοδοτούμενη οργάνωση που έχουμε δει». Και σε αυτό το σημείο το θέμα περιπλέκεται, καθώς μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης φαίνεται να προέρχεται από δωρεές εύπορων πολιτών χωρών όπως το Κουβέιτ και το Κατάρ, που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ. Επίσης, σημαντικά φαίνονται να είναι και τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στις περιοχές τις οποίες έχει θέσει υπό τον έλεγχό του- κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ISIS πρακτικά «γεννήθηκε» σε μεγάλο βαθμό στον υπόκοσμο του Ιράκ.

syria

Κατά τον Λέβιτ, το ISIS λειτουργεί ως ένα κολοσσιαίων διαστάσεων κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο πρακτικά δεν έχει απέναντί του κάποια υπηρεσία επιβολής νόμου. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της μορφής δραστηριότητας είναι οι ληστείες τραπεζών από μαχητές του ISIS στη Μοσούλη, με τους τζιχαντιστές να φέρονται να έχουν αποσπάσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες εκατ. δολάρια. Παράλληλα, τεράστια φαίνονται να είναι τα έσοδα από τη «φορολόγηση» των κατοίκων των περιοχών που έχουν καταληφθεί.

isis2

Guardian: Προτεραιότητα όσον αφορά στον έλεγχο πόρων
Ο βρετανικός Guardian, από πλευράς του, σε σχετικό δημοσίευμαδίνει έμφαση στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό κομμάτι της «υπόγειας» οικονομίας του ISIS και σημειώνοντας πως επιτρέπει στην οργάνωση να πληρώνει μισθούς, να συνεχίζει τη λειτουργία υπηρεσιών και να προσελκύει νέα μέλη. Όπως επισημαίνεται, Δυτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως, αμέσως μόλις οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατακτήσουν μια περιοχή, δίνεται γενικότερα προτεραιότητα στον έλεγχο πόρων, καθώς σπεύδουν να καταλάβουν τόσο πετρελαιοπηγές όσο και σιλό σιταριού, φούρνους και εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων γενικότερα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντέιρ ελ Ζορ το ISIS συνέχισε να πληρώνει τους τεχνικούς που προηγουμένως εργάζονταν για συριακές εταιρείες: οι τεχνικοί, ντόπιοι ως επί το πλείστον, συνέχισαν να εργάζονται όπως και πριν.

Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ
Σε άρθρο του στο BBC, ο Μάικλ Στίβενς, διευθυντής του Royal United Services Institute αναφέρεται στις κατηγορίες που κατά καιρούς έχουν εκτοξευθεί κατά της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ για τον ρόλο τους στο θέμα της στήριξης του Ισλαμικού Κράτους. «Η κατηγορία που ακούω συνήθως από αυτούς που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία είναι ότι το Κατάρ, η Τουρκία και Σαουδική Αραβία έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ύπαρξη της οργάνωσης. Ωστόσο η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη και απαιτεί λίγη εξερεύνηση» αναφέρει σχετικά.

isis

Ο Στίβενς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «κάποια πλούσια άτομα» από χώρες του Κόλπου που έχουν χρηματοδοτήσει γκρουπ εξτρεμιστών στη Συρία, μέσω μεταφοράς ρευστού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, όπου και παραδίδεται στους τζιχαντιστές. «Αυτή ήταν μία εξαιρετικά κοινή πρακτική το 2012 και το 2013, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί και πλέον αποτελεί μόνο ένα μικροσκοπικό ποσοστό των συνολικών εσόδων που κατέληξαν στα ταμεία του Ισλαμικού Κράτους το 2014» υπογραμμίζει. Παράλληλα, αναγνωρίζει πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, λόγω της εκτίμησής τους ότι το καθεστώς Άσαντ θα κατέρρεε στη Συρία και ότι το βασικό όχημα για τους πολιτικούς τους σκοπούς θα ήταν το «σουνιτικό πολιτικό Ισλάμ», χρηματοδότησαν ισλαμιστικές οργανώσεις (οι Λίουα αλ Ταουχίντ, Αχράρ αλ Σαμ, Τζαΐς αλ Ισλάμ αποτελούν παραδείγματα τέτοιων οργανώσεων, οι οποίες είχαν δεσμούς με το διαβόητο Μέτωπο Αλ Νόσρα- την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία).

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Στίβενς χαρακτηρίζει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη την πολιτική της όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων της με τη Συρία, εξαιτίας της οποίας «όπλα και χρήματα πλημμύρισαν τη Συρία, με υποστήριξη από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία». Ωστόσο, τονίζει ότι τα δεδομένα άλλαξαν με την ραγδαία άνοδο του Ισλαμικού Κράτους το 2013 και την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία: «οι οργανώσεις αυτές είτε σαρώθηκαν (από το Ισλαμικό Κράτος), είτε, αποφασίζοντας ότι έπρεπε να συνεργαστούν με την ομάδα που νικούσε, απλά εισχώρησαν σε αυτό, φέρνοντας μαζί τα όπλα και τα χρήματά τους» σημειώνει (αναφέροντας παράλληλα ως εξαίρεση το μέτωπο Αλ Νόσρα, το οποίο κατάφερε να διατηρήσει απλά μία τεταμένη συμμαχία με τον πιο ακραίο «ξάδελφό» του).



Στο ερώτημα εάν το Κατάρ χρηματοδότησε το Ισλαμικό Κράτος, ο Στίβενς απαντά ότι «άμεσα, η απάντηση είναι όχι. Εμμέσως, ένας συνδυασμός κακής πολιτικής και αφέλειας είχε αποτέλεσμα όπλα χρηματοδοτημένα από το Κατάρ και χρήματα να καταλήξουν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους». Όσον αφορά στη Σαουδική Αραβία, η εκτίμησή του είναι αντίστοιχη, καθώς θεωρεί ότι είναι επίσης «αθώα» όσον αφορά στις κατηγορίες περί άμεσης υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά, όπως και στην περίπτωση του Κατάρ, η επιθυμία για απομάκρυνση του Άσαντ οδήγησε σε «σημαντικά λάθη όσον αφορά στην επιλογή συμμάχων». 

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της όποιας παροχής στήριξης προς το Ισλαμικό Κράτος από χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Δυτικούς αναλυτές και ειδικούς, οι οποίοι δεν συμμερίζονται πάντοτε τις ίδιες απόψεις.


Σε σχετικό άρθρο της, η Λόρι Πλότκιν Μπόργκχαρντ του The Washington Institute for Near East Policy, αναγνωρίζει ότι σαουδάραβες πολίτες συνεχίζουν να αποτελούν μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις σουνιτικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Συρία, καθώς και ότι «υπάρχει υποστήριξη για το ISIS στη Σαουδική Αραβία, και η οργάνωση στοχεύει άμεσα σαουδάραβες με εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων, οπότε το Ριάντ θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για να περιορίσει την ιδιωτική χρηματοδότηση».


islamic state

Ωστόσο, σημειώνει ότι η συνεισφορά αυτών των δωρεών έχει «περιθωριοποιηθεί» πλέον από τις ανεξάρτητες πηγές εισοδήματος του Ισλαμικού Κράτους, όπως το λαθρεμπόριο, οι εκβιασμοί («φορολογία») και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που κατηγορούν άμεσα τις χώρες του Κόλπου για την εξέλιξη των πραγμάτων: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο στρατηγός Τζόναθαν Σο, πρώην ανώτερο στέλεχος του βρετανικού γενικού επιτελείου, που, σε συνέντευξή του στην The Telegraph είχε κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα»: «Υπό την αμφίεση της μόρφωσης, ο ουαχαμπιτικός σαλαφισμός εκρήγνυται…και χρηματοδοτείται από σαουδαραβικά και καταριανά χρήματα, και αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε σχετικά, αναφερόμενος στις δαπάνες των δύο χωρών όσον αφορά στην προώθηση της δικής τους ερμηνείας της μουσουλμανικής πίστης, η οποία προέρχεται από τον Αμπντούλ Ουαχάμπ, λόγιο του 18ου αιώνα, και βασίζεται στους Σάλαφ, τους πρώτους ακόλουθους του Μωάμεθ. 

Την άποψη αυτή συμμερίζεται σε γενικές γραμμές και ο Γκίντερ Μέγιερ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Αραβικό Κόσμο στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle το καλοκαίρι, δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το από πού προέρχεται η χρηματοδότηση του ISIS: «η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης του ISIS μέχρι τώρα ήταν η υποστήριξη από τα κράτη του Κόλπου, αλλά κυρίως το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό συνιστά κίνδυνο για αυτές τις ίδιες χώρες, και ειδικά για τη Σαουδική Αραβία: «σαουδάραβες πολίτες πλέον αποτελούν την πολυπληθέστερη εθνικότητα ξένων μαχητών στο ISIS. Όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέψουν, υπάρχει κίνδυνος να στραφούν κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η ροή χρήματος προς το ISIS από τη Σαουδική Αραβία συνεχίζεται, «λιγότερο από τη σαουδαραβική κυβέρνηση από ό,τι από πλούσιους Σαουδάραβες». 





Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters