Από τον Δημήτρη Δελεβέγκο
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε απαξιώσει την Ελλάδα. Έχουμε απαξιώσει φυσικούς πόρους και πλούτο {…} Γιατί ως χώρα διαθέτουμε τεράστιο πλούτο, αλλά και δυνατότητες που τόσα χρόνια αφήναμε ανεκμετάλλευτες». Τάδε έφη ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου τοn Νοέμβριο του 2009 στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Eπιμελητηρίου.
Έκτοτε έχουν παρέλθει εννέα μήνες, ο...
φυσικός πλούτος της χώρας παραμένει αναξιοποίητος, αν όχι απαξιωμένος, και τα σχετικά επενδυτικά σχέδια, η υλοποίηση των οποίων συνεπάγεται έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων για το Δημόσιο, παραμένουν στα χαρτιά.
Και αυτό την στιγμή που περίπου 450 τόνοι κοιτάσματος χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων έχουν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Η αξία τους; Αγγίζει ή και ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό των 12 δισ. ευρώ, την στιγμή που βάσει προβλέψεων διεθνών οίκων οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Επενδύσεις στα αζήτητα.
Τουλάχιστον κατά τα τελευταία δέκα χρόνια «φιλόδοξοι» επιχειρηματίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν το πρώτο χρυσωρυχείο στην Ελλάδα. Εις μάτην όμως, αφού μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες επενδύσεις παραμένουν εγκλωβισμένες ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της γραφειοκρατίας και των σφοδρών οικολογικών αντιδράσεων, τη στιγμή που αντίστοιχα έργα χρυσού έχουν πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Με τον τρόπο αυτό για περισσότερο από μία δεκαετία η TVXS Hellas και μετέπειτα η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. δεν έχουν καταφέρει να θέσουν σε λειτουργία τα μεταλλεία της Κασσάνδρας που βρίσκονται στο «τέταρτο πόδι» της Χαλκιδικής, μετά το Άγιο Όρος.
Η εταιρεία που ελέγχει τα ορυχεία στην Ολυμπιάδα, το Στρατώνι και τις Σκουριές της Χαλκιδικής ετοιμάζει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν ανυπέρβλητα προσκόμματα, η κατασκευή των χρυσωρυχείων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός που ελέγχεται κατά 5% από τον όμιλο Ελλάκτωρ και κατά 95% από την εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο European Goldfields, απέκτησε άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, όπως και στις περιοχές Πιάβιτσα, Φισώκα και Τσικάρα.
Εάν το ελληνικό κράτος μεριμνούσε, ώστε σήμερα το συγκεκριμένο έργο να βρίσκεται σε λειτουργία, ενδεχομένως να μη λάμβαναν χώρα οι πρόσφατες δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Η αιτία; Η εκμετάλλευση των περίπου 7 εκατ. ουγκιών χρυσού, αλλά και των 800 χιλιάδων τόνων χαλκού που βρίσκονται συνολικά στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, θα μπορούσε να αποφέρει στην εταιρεία ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Και βέβαια από αυτά περίπου τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα κατέληγαν στον κρατικό κορβανά μέσω ασφαλιστικών εισφορών ή φορολόγησης.
Άλλη μία επένδυση που καρκινοβατεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια είναι αυτή που σχεδιάζει στην περιοχή Πέραμα της Θράκης η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold Corporation. Το project βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία θα διαδεχτεί η κατάθεση της πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί περίπου ένα εκατ. ουγκιές χρυσού, των οποίων η εκμετάλλευση θα δημιουργούσε εισροές για το ελληνικό Δημόσιο από την άμεση φορολογία της εταιρείας, ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Τι λένε οι ειδικοί
Πέτρος Στρατουδάκης
Γενικός διευθυντής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
«Για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας, η αξία της επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας υπολογίζεται στα 8-12 δισ. ευρώ, βάσει των χρηματιστηριακών τιμών των μετάλλων. Αυτό συνεπάγεται ετήσια διακίνηση για μισθούς, προμήθειες, φόρους και δευτερογενείς υπηρεσίες της τάξης των 200-300 εκατ. το χρόνο, υπολογίζοντας μια απόδοση της τάξης του 10%.
Πρόκειται για μια επένδυση που αξιοποιεί πλήρως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, τους φυσικούς πόρους της. Ήδη η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί 360 εργαζομένους, ενώ κατά την κατασκευή του έργου προβλέπεται να απασχοληθούν πρωτογενώς 1.500 εργαζόμενοι και περίπου 5.000 άτομα δευτερογενώς. Το προσωπικό αυτό θα εργάζεται στην εταιρεία για διάστημα περισσότερο από 30 χρόνια, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η περιοχή προσφέρει και δυνατότητες επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Με άλλα λόγια, εξασφαλίζεται και η αξιοποίηση και άλλων πόρων, καθιστώντας εφικτή την εξασφάλιση μακροχρόνιας απασχόλησης».
Γιώργος Μαρκόπουλος
Γενικός διευθυντής Χρυσωρυχείων Θράκης
«Το έργο χρυσού του λόφου Περάματος αποτελεί επένδυση 110 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ανέρχεται στα 165 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από το 70% θα δαπανηθούν εντός της ευρύτερης περιοχής του έργου.
Κατά τη λειτουργία του χρυσωρυχείου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του θα απασχοληθούν 300 άτομα.
Πρόκειται για ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Το κύκλωμα νερού του εργοστασίου θα χρησιμοποιεί 93% ανακυκλωμένο και βρόχινο νερό, ενώ το υπόλοιπο θα προέρχεται από γεώτρηση της οποία το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Επίσης, μετά την προβλεπόμενη οκταετή περίοδο λειτουργίας του έργου, θα υλοποιηθεί σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, ύψους 10,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατατεθεί από την εταιρεία μέσω εγγυητικής επιστολής πριν από την έναρξη του έργου».
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 17ης Ιουλίου.