Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Στο δρόμο της δημιουργικής καταστροφής...

Του Δημήτρη Καζάκη Oικονομολόγου - Aναλυτή

Μετά και τη «θετική αξιολόγηση» των ελεγκτών της τρόικας, η κυβέρνηση, μαζί με την προπαγάνδα του σύγχρονου δωσιλογισμού, κυριολεκτικά αφηνίασε.

Όλα πάνε καλά!


Όλα πάνε καλά επειδή, ύστερα από μια πρωτοφανή συμπίεση μισθών και συντάξεων, ύστερα από ένα αληθινό όργιο περικοπών που οδήγησε νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες του Δημοσίου σε καθεστώς πλήρους διάλυσης, ύστερα από...
...μια στάση πληρωμών προς επαγγελματίες, μικρομεσαίους και εργαζόμενους με σκοπό να «εξαφανιστούν» γύρω στα 10-13 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, ύστερα από μια κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας κ.λπ., το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφάνισε σημαντική μείωση.
Όσο για την οικονομία γενικά, αυτή ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη ελεύθερη πτώση, η οποία «σηματοδοτεί τη χειρότερη ύφεση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως σχολίασαν οι «Financial Times» (5.8).
Όμως μην ανησυχείτε: «η συρρίκνωση της οικονομίας εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος του Μαΐου», όπως μας διαβεβαίωσε το κλιμάκιο ελέγχου της τρόικας. Κι έτσι μια ολόκληρη χώρα, η οικονομία, η κοινωνία και ο λαός της έχουν βρεθεί στην ίδια ακριβώς κατάσταση με τον γάιδαρο του Ναστρεντίν Χότζα, ο οποίος, πριν ακριβώς τα τινάξει, επέδειξε εξαιρετικές επιδόσεις προσαρμογής στη... λιτότητα.
Βαθύ μυστήριο οι... τόκοι!
Τι συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια; Στη γενική εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού αρχίζει να αποτυπώνεται η επίδραση της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν τον μήνα Ιούλιο κατά 6,9% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, παρά την άγρια φοροεπιδρομή, αφήνοντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα μπορέσει να πιάσει η κυβέρνηση τον στόχο του «μνημονίου».
Στον Πίνακα 1 έχουμε τα αποτελέσματα της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου, όπως επίσημα εκτιμώνται από την κυβέρνηση. Παρά την εμφανιζόμενη συνολική μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, τα κρατικά έσοδα αρχίζουν να υστερούν σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το 2010 κατά 7%, ενώ οι δαπάνες υπερβαίνουν τις προβλέψεις κατά 19%. Έτσι, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλεπόταν την περίοδο αυτή να κινείται στα 1,7 δισ. ευρώ, στην πράξη κινείται στα 10 δισ. ευρώ. Πάντα κατά την επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης.
Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι... εκτιμήσεις που εύκολα «μαγειρεύονται», όπως έχει αποδείξει η πρακτική των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια. Έτσι είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι οι δαπάνες για τόκους που εμφανίζονται ως εκτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι τόκοι που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος για τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτιά του είναι σημαντικά αυξημένοι λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Τι έγινε λοιπόν; Δεν γνώριζε η κυβέρνηση εξ αρχής τι τόκους έχει να πληρώσει αυτήν την περίοδο το κράτος ή έκανε κάποια ρύθμιση με ορισμένους από τους δανειστές μετακινώντας μέρος των τόκων σε άλλη περίοδο; Μήπως έχει αρχίσει κρυφά η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με επιλεκτικές ρυθμίσεις προς συγκεκριμένους κατόχους ομολόγων; Στο τέλος του έτους θα φανεί.
Καταλύτης οι περικοπές
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αυτό το πιο σπουδαίο. Άλλωστε η κυβέρνηση και η τρόικα ξέρουν τη μηχανή. Θα δουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και θα προκηρύξουν ένα νέο κύμα φοροεπιδρομών και περικοπών. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιθέτως, η πολιτική περικοπών και λιτότητας προκειμένου να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, αποδεικνύεται βασικός καταλύτης για την επιδείνωση όλων των ζωτικών λειτουργιών της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικά, το επίσημο ΑΕΠ της χώρας σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2010 μείωση 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Αν το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημείωσε αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 κατά 0,3%, για να εμφανίσει τελικά μείωση σε ετήσια βάση κατά 2,2% σε σχέση με το 2008, τότε η μείωση του πρώτου τριμήνου το 2010 προϊδεάζει για μια συνολική ετήσια μείωση της τάξης του 5%.
Σ’ αυτήν περίπου την εκτίμηση καταλήγει και ο «Economist», που εκτιμά ότι στο εξάμηνο η μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κινείται γύρω στο 4%, για να καταλήξει στο τέλος του έτους στο -4,8%. Ενώ για το 2011 εκτιμά τη μείωση του ΑΕΠ σε 3,8%.
Διάψευση της τρόικας
Ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές, οι οποίες απέχουν σημαντικά από τις προβλέψεις της τρόικας για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011, θεωρούνται σήμερα μάλλον πολύ αισιόδοξες. Κι αυτό διότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 δεν είχαν γίνει ακόμη αισθητές στην οικονομία οι τραγικές συνέπειες των πολιτικών δραστικής λιτότητας και περικοπών που επιβλήθηκαν στη χώρα από το μνημόνιο. Αυτό φαίνεται από τη δραματική επιδείνωση όλων των ζωτικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας.
1. Η οικοδομή, ένας κλάδος που τα προηγούμενα χρόνια «σήκωσε» την ελληνική οικονομία, καταγράφει αρνητικά ρεκόρ μήνα με μήνα. Ο όγκος κτιρίων για τα οποία εκδόθηκαν νέες άδειες τους πρώτους πέντε μήνες του 2010 δείχνουν κάθετη πτώση κατά 22,4%. Τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί ο κλάδος να ανακάμψει έστω και προσωρινά.
2. Η βιομηχανία, όπως φαίνεται από τον Πίνακα 2, παρουσιάζει συνεχή κάμψη σε σχέση με το 2009, παρ’ ότι το 2009 συρρικνώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το 2008. Όμως το 2010 η συρρίκνωση της βιομηχανίας ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Το πρώτο εξάμηνο του χρόνου παρουσίασε μείωση 5,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ σε ετήσια βάση η συρρίκνωση το 2010 κινείται πάνω από 7,9%!
Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη πτώση του βαθμού αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού στη βιομηχανία, ο οποίος το 2010 κινείται γύρω στο 68,6%, όταν το 2009 ήταν 70,5%, το 2008 75,9%, το 2007 77,0% και το 2006 76,2%. Έτσι ο βαθμός αξιοποίησης έχει πλέον υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Αυτό υποδηλώνει, αφενός, μια σοβαρή υποχώρηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και, αφετέρου, μια επίσης σοβαρή υποχώρηση των επενδύσεων στην παραγωγή. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία υποδηλώνουν μια ταχύτατη διάλυση της όποιας παραγωγικής βάσης έχει απομείνει στη χώρα, με ρυθμούς μη αναστρέψιμους.
Ενεργειακή κατάρρευση
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στη μεταποίηση, αλλά ακόμη και στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος σημειώνει με τη σειρά του μειώσεις - ρεκόρ. Το 2008 η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 2,4%, το 2009 κατά 2,9%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου και σε ετήσια βάση η μείωση της παραγωγής ενέργειας κινείται γύρω στο 5,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Ποια οικονομία μπορεί να επεκταθεί χωρίς μια αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής ενέργειας; Και τι σημαίνει για μια οικονομία όταν ο κλάδος της ενέργειας συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό; Ιδίως όταν η κατάσταση αυτή αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε δωδεκάμηνη βάση παρουσιάζει μείωση της τάξης του 10,6%! Ακόμη και τον Ιούνιο, οπότε για ευνόητους λόγους η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει κορύφωση, σημείωσε μείωση της τάξης του 7%.
Οι μειώσεις αυτές σηματοδοτούν, αφενός, την παραγωγική κατάρρευση της ΔΕΗ και γενικά του τομέα ενέργειας, πάνω στα ερείπια του οποίου θα επιχειρηθεί η απελευθέρωση της ενέργειας. Αφετέρου συνδέονται με σημαντική μείωση της ενεργού ζήτησης, που κυμαίνεται το πρώτο εξάμηνο του 2010 γύρω στο -6%. Αυτό ισοδυναμεί με αντίστοιχη συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας, μια και, χωρίς ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορεί να νοηθεί πραγματική επέκταση της οικονομίας.
Αν σ’ αυτήν τη συρρίκνωση προστεθεί η μέση αύξηση του ετήσιου κόστους της οικονομίας, που μπορεί να υπολογιστεί από τον ετήσιο τιμάριθμο – τον οποίο η τρόικα εκτιμά φέτος πάνω από 4,5% –, τότε η χώρα αντιμετωπίζει μια πιθανή μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 12% για το 2010.
Ραγδαία επιδείνωση του ΑΕΠ
Την προοπτική μιας τόσο δυσμενούς εξέλιξης φαίνεται να υποστηρίζει και η κατάσταση στις υπηρεσίες, όπως φαίνεται από τον Πίνακα 2, αλλά και η δραματική κατάσταση στο λιανεμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, είχαμε μια μέση άνοδο του όγκου λιανικών πωλήσεων την ίδια περίοδο κατά 5,8%. Το επόμενο τρίμηνο υπολογίζεται ότι αντί για αύξηση έχουμε μια μέση πτώση του όγκου λιανικών πωλήσεων γύρω στο 6,5%.
Αυτό – σε συνδυασμό με την κατάσταση διάλυσης της παραγωγής – σηματοδοτεί μια τόσο ραγδαία επιδείνωση του ΑΕΠ, που σίγουρα θα ξεπεράσει μια μείωση της τάξης του 5% για το εξάμηνο με πρόβλεψη για πάνω από 10% με το κλείσιμο του έτους.
Η δραματική μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, από την οποία εξαρτάται πάνω από το 70% του ΑΕΠ, καταγράφεται και στη σημαντική μείωση των εισαγωγών. Μόνο τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 25%, ενώ το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010 η συνολική αξία των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 19,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2008 - Ιουνίου 2009.
Η ραγδαία πτώση των εμπορευματικών εισαγωγών δεν υποδηλώνει μόνο συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και σοβαρή τάση συρρίκνωσης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στην παραγωγή. Επομένως τους επόμενους μήνες είναι αναμενόμενη μια περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Εφιαλτική ανεργία
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχάς σηματοδοτούν μια τόσο βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία, ώστε είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς με ποιον τρόπο μπορεί να αναχαιτιστεί, από τη στιγμή που η περιοριστική πολιτική και λιτότητα αφαιρεί γύρω στο 10% από την ενεργό ζήτηση της οικονομίας κάθε χρόνο εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου.
Οι φλυαρίες ότι η απορρύθμιση των «κλειστών επαγγελμάτων» και η απελευθέρωση των πάντων μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αναχαιτίσουν την ελεύθερη πτώση της οικονομίας ξεφεύγουν από το πεδίο της οικονομικής ανάλυσης και εντάσσονται είτε στη σφαίρα της οικονομικής θεολογίας της αγοράς, η οποία έτσι ή αλλιώς μας οδήγησε στο μεγάλο κραχ του 2008 και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση, είτε στη διατεταγμένη προπαγάνδα.
Η αλήθεια είναι ότι, αν η μείωση της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2010 προκάλεσε ανεργία της τάξης του 11,7%, τότε μια πιθανή μείωση – ακόμη και με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς – της τάξης του 4,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μπορεί να πυροδοτήσει μια ανεργία της τάξης του 22%. Ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα μια σοβαρή μείωση της απασχόλησης στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας κατά 4% ή 5% λόγω κυρίως της αύξησης εκείνων των τμημάτων της αυτοαπασχόλησης και της μισθωτής εργασίας που καταστράφηκαν ή βρέθηκαν στην ανεργία πάνω από 12 μήνες και εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας.
Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατακόρυφα τόσο από ανέργους μακράς διάρκειας όσο και από αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες, που ήδη αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Προς το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους δύο από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό θα έχει μια κάποια πιθανότητα για απασχόληση, μισθωτή ή άλλη. Μπορεί να επιβιώσει η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας με απασχολούμενο έναν στους τρεις κατοίκους, και μάλιστα υπό συνθήκες απασχόλησης άκρως επισφαλείς;
Επισφαλής η Ελλάδα...
Τι γίνεται όμως με την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές; Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται για να ανακτήσει, υποτίθεται, η Ελλάδα την αξιοπιστία της στις αγορές και να ξαναγυρίσει σ’ αυτές. Ποια είναι λοιπόν η υποδοχή των αγορών; Αυτήν μπορούμε να τη διαπιστώσουμε από τον Πίνακα 3, όπου εμφανίζεται η πορεία των ελληνικών ομολόγων από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010.
Από τον πίνακα διαπιστώνουμε ότι η εκτίναξη των επιτοκίων αγοράς των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά όσο περισσότερο εφαρμόζονται οι πολιτικές προσαρμογής στο μνημόνιο τόσο περισσότερο απαγορευτικές γίνονται οι συνθήκες για προσφυγή στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά τον Ιούνιο τα επιτόκια του 10ετούς συνεχίζουν να πετούν στα ύψη. Στα τέλη Ιουλίου είχαν διαμορφωθεί γύρω στο 10,25%, ενώ στις αρχές Αυγούστου γύρω στο 10,10%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι συνθήκες αυτές έφεραν στα ελληνικά ομόλογα μεγάλες απώλειες. Έτσι την περίοδο που απεικονίζεται στον Πίνακα 3 το τριετές ομόλογο αναφοράς έχασε το 20,4% της αξίας του, το δεκαετές έχασε το 35,6% της αξίας του, ενώ το τριακονταετές έχασε το 35,1% της αξίας του. Αυτό έχει οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες, που χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η διαρκής υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων εξανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει τις τράπεζες με άλλα 25 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το φθινόπωρο να διατεθούν άλλα 25 δισ., μια και όσα δόθηκαν ίσα που αρκούν για ένα τρίμηνο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική του μνημονίου και της τρόικας, η Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο επισφαλής για τις αγορές και η άμεση πτώχευση έρχεται ακόμη πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο εκδόσεις έντοκων γραμματίων 26 και 13 εβδομάδων, που έγιναν στις 13.7 και 20.7 αντίστοιχα, προσφέρθηκαν στην αγορά αφού πρώτα είχε συμφωνηθεί ποιοι θα τα αγοράσουν από την ντόπια αγορά. Προσφορά από τις διεθνείς αγορές δεν υπήρξε.
Πρόκειται για εγχώριες τράπεζες και «ημέτερους» της κυβέρνησης που άδραξαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με πολύ βραχυπρόθεσμη απόδοση. Η κυβέρνηση όμως είχε αρχικά προγραμματίσει και μια έκδοση έντοκου γραμματίου 52 εβδομάδων, το οποίο δεν τόλμησε να θέσει σε δημοπρασία. Κι ο λόγος είναι απλός. Δεν βρήκε κανέναν, ούτε καν τους δικούς της «ημετέρους», να ρισκάρει τα λεφτά του για έναν χρόνο. Αυτό λέει πολλά για τις προθεσμίες που υπάρχουν για την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα.
ΠΙΝΑΚΕΣ
Πίνακας 1: Πορεία εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού (εκατ. ευρώ)


Ιανουάριος - Ιούλιος


2009
2010*
2010**
1.
Έσοδα
26.779
27.890
30.013
2.
Πρωτογενείς Δαπάνες
42.714
37.891
31.771
3.
Πρωτογενές έλλειμμα
15.935
10.001
1.758
4.
Τόκοι
8.891
8.899
9.668
5.
Καθαρό αποτέλεσμα Π.Δ.Ε.
5.529
3.653
3.691
6.
Έλλειμμα Κ.Π.
30.355
22.553
15.116
* Εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων
** Αρχικές Προβλέψεις Υπουργείου Οικονομικών

Πίνακας 2: Βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας (% μεταβολή έναντι αντίστοιχου μήνα το 2009)
2010
Βιομηχανική παραγωγή
Βαθμός αξιοποίησης παραγωγικού δυναμικού (%)
Όγκος λιανικών πωλήσεων
Μηνιαία έρευνα υπηρεσιών
Κατάσταση Επιχείρησης
Ζήτηση
Ιανουάριος
-4,3
68,1
5,4
-24
-10
Φεβρουάριος
-10,0
68,7
1,4
-24
-27
Μάρτιος
-4,2
68,9
10,6
-24
-25
Απρίλιος
-6,2
69,5
-5,6
-28
-19
Μάιος
-4,9
67,6
-7,3
-39
-30
Ιούνιος
-4,5
69,8
-28
-20
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Πίνακας 3: Αποδόσεις ελληνικών ομολόγων διαφορετικής διάρκειας
Μήνας/έτος
10/09
11/09
12/09
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
Επιτόκια αγοράς ελληνικών ομολόγων σε %
3ετές
2,29
2,94
3,88
6,97
6,32
5,77
9,84
7,80
11,31
10ετές
4,66
5,83
6,22
6,98
6,64
6,48
8,93
7,74
10,45
30ετές
5,47
5,04
5,96
6,62
6,67
6,64
7,01
8,25
9,45
Τιμές τίτλων αναφοράς
3ετές
104,61
102,96
100,85
94,85
96,20
96,70
86,72
91,80
84,19
10ετές
110,19
107,06
102,15
93,27
95,56
98,25
82,50
89,70
74,56
30ετές
87,13
82,59
78,05
73,73
73,29
73,53
70,00
59,75
52,01
Μέση διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών ομολόγων και αντίστοιχων γερμανικών
10ετές
133
156
226
273
327
311
474
514
647
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος


Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από: "Το Ποντίκι"

Διαβάστε επίσης:

Ποντάρουν στην εκτίναξη του Δημοσίου Χρέους - Μας καταχρεώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς

Βυθίζεται καθημερινά η Ελληνική κοινωνία - Τα Greek statistics δεν βράζουν με τίποτα

Απολύουν εργαζόμενους και προσλάβουν συμβούλους - Θα βρέξει αποκρατικοποιήσεις το χειμώνα
 
πηγη

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα

Η Μοσάντ διοργανωτής του ταξιδιού !

Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει εκτάκτως απο τις διακοπές "χωρίς ενοχές", εν όψει της έλευσης του Ισραηλινού ομολόγου του.

Κρεμώντας την παλαιστινιακή σημαία από το βράχο της Ακροπόλεως εξέφρασε ομάδα Ελλήνων ακτιβιστών τη διαμαρτυρία της για την αυριανή επίσκεψη 16/8 Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα...


Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την πρόσκληση που έλαβε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ελλάδα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση στο "στολίσκο της ειρήνης", στον οποίο μετείχαν και Ελληνικά σκάφη.

Με αφορμή το δρώμενο στην Ακρόπολη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την την
" πρωτοφανή -όπως τη χαρακτήρισαν- αναβάθμιση των στρατιωτικών και πολιτικών διμερών σχέσεων με κράτος του Ισραήλ". Εκτιμάται ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για στρατιωτικές επιδρομές στο Λίβανο και το Ιράν.

"Στην πραγματικότητα, η Ελληνική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να συνεχίσει τις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων, τον απάνθρωπο στραγγαλισμό της Γάζας, τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων, την κατοχή εδαφών της Συρίας και του Λιβάνου", αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η "Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου".

Καλεί τους Αθηναίους να συμμετάσχουν αύριο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 6.30 μ.μ. έξω από τη Βουλή.

Επαφές Παπανδρέου...

Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου γωνστοποίησε ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Ταξιδιωτικό γραφείο η... Μοσάντ

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αναφέρει ότι η απεργία των διπλωματικών υπαλλήλων του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει η Μοσάντ το ταξίδι του πρωθυπουργού της χώρας στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος των απεργών τόνισε ότι ο πρεσβευτής του ισραήλ στην Αθήνα δεν πρόκειται να υποδεχτεί το Νετανιάχου στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν θα σηκώσουν ούτε δάκτυλο για να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Οι διπλωμάτες του Ισραήλ απεργούν με αίτημα τη μισθολογική τους εξίσωση με τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Η συμφωνία της Μοσάντ να διαδραματίσει το ρόλου του οργανωτή έχει προκαλέσει την οργή τους, καθώς όπως σημειώνουν η κυβέρνηση είχε να χρησιμοποιήσει της δυνάμεις ασφαλείας ως απεργοσπαστικό μηχανισμό από τη δεκαετία του 1950.
 
πηγη

Σολωμός Σολωμού 14 χρόνια μετά (Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο)

Ο Σολωμός Σολωμού (1970-14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι, γνωστός σήμερα μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε...


... ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ.

Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο.

Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την Τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Tότε Τούρκοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν εν ψυχρό τον Σολωμό Σολωμού ο οποίος έπεσε νεκρός στο έφαφος από σφαίρα στο λαιμό.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι άρχισαν να ρίχνουν ανεξαιρέτως προς τους διαδηλωτές.
Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του Τουρκικού στρατού , υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.

Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.
Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.


Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο...



Το τραγούδι "Ελληνα Μάγκα"είναι του Στέλιου Ρόκκου αφιερωμένο στο Σολωμό Σολωμού


Το άρθρο εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : Aromamag.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένα δάκρυ απο την Κύπρο - Για ποιους το έκανες αυτό ρε Σολωμέ;

Προετοιμάζουν σταδιακή αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ από την Κύπρο

Άρθρο Σοκ για την Κύπρο - Οι Έλληνοκύπριοι πληρώνουν τους Τούρκος κατακτητές !

ΠΟΥΤΙΝ : 100 Δις ευρώ για τη ναυτική βάση Σύρου!



(Κάνετε click στην εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο)

Πηγη Αυριανή

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ!!!

 










Επιτροπή για το Άγιο Όρος συνέστησε ο Πρωθυπουργός.

Στην σύσταση Επιτροπής "για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων Αθωνικής Πολιτείας" προχώρησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες σκοπός της Επιτροπής θα είναι η καλύτερη συνεργασία Πολιτείας-Αγίου Όρους στο πλαίσιο όσων ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι η οικοδόμιση σχέσεων συνεργασίας με όλες τις Μονές και η αποφυγή καταστάσεων που δημιουργήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες έθεσαν σε δοκιμασία την εικόνα της Αθωνικής Πολιτείας. Παράλληλα μέσω της Επιτροπής θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για τα ......ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
έργα συντήρισης και αναστύλωσης των Ιερών Μονών καθώς και της προστασίας και ανάδειξης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κιβωτού του Ορθόδοξου Μοναχισμού.


Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ενώ συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτριος Δρούτσας, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, Ιωάννης Αυγερινός, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Απέσσος.


Η απόφαση της Πρωθυπουργού δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και ήδη, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από μοναχούς του Αγίου Όρους.9( Τους έταξε ευρω ο Γιωργακης!!)


Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης του Πρωθυπουργού όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:


Αριθμ. Υ238


Περί σύστασης Επιτροπής για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων Αθωνικής Πολιτείας .


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Έχοντας υπόψη:


α) Το κατά το άρθρο 105 του Συντάγματος «Καθεστώςτου Αγίου Όρους».


β) Τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 3 και του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α΄ 9.


γ) Το Ν.Δ 10.09.1926 «περί κυρώσεως του Κ.Χ.Α.Ο.».


δ) Το Π.Δ. 227/1998 (ΦΕΚ Α΄ 176/28.07.199 περί του Οργανισμού της ΔΑΟ.


ε) Το άρθρο 29 του Ν. 3566/2007 (ΦΕΚ Α΄ 117/05.06.2007) «Κύρωση ως κώδικα του Οργανισμού ΥΠΕΞ».


στ) Το 1370/2/1α/27.06.2010 τηλεαντιγράφημα της ΔΑΟ.


ζ) Την με αριθμ. Φ.2/8α/1414/19.62.7.2010 επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.


η) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:


Άρθρο 1


1. Συνιστάται Επιτροπή με αντικείμενο τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους σε επίπεδο θεσμικό και πρακτικό, καθώς και για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την Αθωνική Πολιτεία θεωρηθεί απαραίτητο.


2. Στην Επιτροπή μετέχουν:


α) ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ως Πρόεδρος,


β) ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτριος Δρούτσας,


γ) ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης,


δ) ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου,


ε) ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, Ιωάννης Αυγερινός,


στ) ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Απέσσος.


3. Όταν απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος, προεδρεύει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.


Άρθρο 2


1. Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Υπουργό Επικρατείας, ο οποίος και καθορίζει την ημερήσια διάταξη. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι δυνατό να προσκληθούν και άλλοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες, εφόσον συζητούνται θέματα της αρμοδιότητάς τους ή και άλλοι εμπειρογνώμονες για θέματα της ειδικότητάς τους ή φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


2. Η Επιτροπή για τη διευκόλυνση του έργου της ζητεί πληροφορίες και στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες οφείλουν να τις παρέχουν εγκαίρως και ενημερώνεται με εισηγήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.


Άρθρο 3


Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής εξασφαλίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Γραμματέας της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.


Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως.


Αθήνα, 19 Ιουλίου 2010


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
===============================


Πηγή: Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων http://www.amen.gr/ ...
===============================

ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ...


ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ...Σε μία πανάρχαια εποχή φαίνεται πως έγινε ο εποικισμός της Αμερικανικής ηπείρου από ομάδες Τατάρων και Μογγόλων κυνηγών από την Σιβηρία Η λογική λέει πως οι ομάδες αυτές που κατέκλυσαν την Αμερικανική ήπειρο πέρασαν από τα στενά της χερσονήσου Καμτσιάκας τα οποία στην απώτατη εκείνη εποχή ήταν μία συνέχεια ξηράς που ένωνε την Αλάσκα με το πιο μακρινό βόρειο σημείο της Ασίας. Είναι εκείνοι που στην συνέχεια έφτιαξαν τον μογγολοειδή τύπο των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής. Είναι αυτοί που βρήκαν οι Έλληνες όταν έφτασαν στην ανεξερεύνητη έως τότε ήπειρο του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη. Είναι εκείνοι που έβλεπαν την κατάλευκη σάρκα, τους ασπροφώτιστους μανδύες των Ελλήνων και το υψηλό τους παρουσιαστικό, τα υπερσύγχρονα σκάφη τους που φαίνονταν αλλόκοτα μπροστά στις ακατέργαστες πιρόγες τους και όπως ήταν λογικό τους είδαν σαν Θεού!!!

Η POPOLBUX το πανάρχαιο ινδιάνικο κείμενο των ιθαγενών της Αμερικής γράφει για τους «παράξενους» επισκέπτες που ήρθαν στην χώρα τους και τους μετέφεραν τον πολιτισμό: « Ο Θεός Ήλα-Τάκι ήταν ιερέας και βασιλιάς των λευκών επικοιστών. Οι λευκοί εκείνοι ήταν σοφοί, ειρηνικοί και ψηλοί. Είχαν λευκό δέρμα και μακριά γένια...».
Είναι λογικό οι τότε κάτοικοι της Αμερικής που είχαν άγνοια για το πώς ήταν η γη, τι έκταση καταλάμβανε, και αν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι κάπου αλλού, να τους φαίνονται περίεργοι εκείνοι οι επισκέπτες, θεωρώντας τους μάλιστα, λόγω των μεγάλων μορφολογικών διαφορών αλλά κυρίως των γνώσεων που κατείχαν, κάτι εν είδη Θεών...
Και έτσι έπλασαν τους Θεούς μέσα στην φαντασία τους πάνω σ' εκείνα τα πρότυπα. Τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι έφτασαν εκεί, στην μακρινή χώρα της Εσπερίας με τα πλοία τους και με έναν πολιτισμό μαζί τους τον οποίο άφησαν παρακαταθήκη σ' έναν κόσμο που βρισκόταν ακόμα σε μία πρωτόγονη κατάσταση, αλλά όχι και άγρια. Απόδειξη η αφομοίωση όχι μονάχα του υλικού μέρους του πολιτισμού αλλά και εκείνου του πνευματικού που κυρίως έχει να κάνει με την γλώσσα και τον λόγο. Γι' αυτό και οι ομοιότητες πολλών λέξεων των αρχαίων λαών της Αμερικής με την ελληνική γλώσσα είναι σημείο αναφοράς για πολλούς επιστήμονες, ντόπιους και ξένους...
Όταν μετά από αρκετούς αιώνες παρουσιάστηκαν στα παράλια των ακτών της Αμερικής οι νέοι επισκέπτες, με τον Χριστόφορο Κολόμβο επικεφαλής, οι ιθαγενείς τους υποδέχτηκαν σαν θεότητες. Ο ίδιος ο μεγάλος εξερευνητής εξιστορεί στα απομνημονεύματά του : « ...Το μόνο αίσθημα που ένοιωσαν για εμάς οι Ινδιάνοι, ήταν λατρεία και θαυμασμός...» , και πιο κάτω συμπληρώνει: « Μόλις μας είδαν οι Ινδιάνοι στις ακτές τους, έπεφταν στη γη έξαλλοι, σήκωναν τα χέρια τους στον ουρανό ολόχαροι, και μας καλούσαν να βγούμε στην στεριά το γρηγορότερο...».

Η παράδοσή τους έλεγε πως θα επέστρεφαν εκείνοι που κάποτε είχαν έρθει και τους έφεραν το φως του πολιτισμού. Που τους έδωσαν την τάξη και τον τρόπο του πως θα ζούσαν καλύτερα μέσα από μία σωστή και ορθή ανάπτυξη πολιτιστική. Τους έδωσαν πολιτισμό και αυτό έλεγε πάρα πολλά σε εκείνους που ζούσαν μέχρι τότε σε μία κατάσταση που ταίριαζε σε ζώα και όχι ανθρώπους. Πώς να μην είναι ευγνώμονες απέναντί τους; Πώς να μην τους θεωρούν Θεούς; Είναι λοιπόν πολύ λογική η αντίδραση που περιέγραψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, εκ μέρους των ιθαγενών της Αμερικής. Αλλά πιο λογική φαίνεται όταν συναντά κανείς μέσα στην παράδοση ή στα παλιά, πανάρχαια κείμενά τους την νοσταλγία μιας επιστροφής Εκείνων...
Στις θρησκευτικές τους τελετές οι Ινδιάνοι της Αμερικής, φορούν λευκά προσωπεία (μάσκες), ή βάφουν τα πρόσωπά τους με λευκό χρώμα σε ανάμνηση εκείνων των λευκών Θεών που τους είχαν εκπολιτίσει. Οι ιερείς τους επίσης φορούν κράνη στολισμένα με κέρατα ταύρου. Τα κράνη αυτά φορούσαν οι στρατιώτες του Κρόνου- Βήλου. Αλλά είναι και το σύμβολο του Κρητικού πολιτισμού, των χρόνων του Μίνωα, των Ετεοκρητών, των μεγάλων και ισχυρότερων θαλασσοπόρων όλων των εποχών.

Οι ψηλοί επισκέπτες της Αμερικής, λευκοντυμένοι και γενειοφόροι καθώς λένε τα πανάρχαια ινδιάνικα κείμενα, είναι οι Έλληνες Θεοί, της εποχής των Θεοβασιλέων Ουρανού, Κρόνου, Άτλαντα, Ποσειδώνα, Διονύσου...
Γίγαντες τους παρουσιάζουν πολλά αρχαία δικά μας κείμενα, «...Γένος κρατερών, γιγάντων, υμνεύσαι ... εντός Ολύμπου μούσαι Ολυμπιάδες...», γράφει ο Ησίοδος δίνοντας το στίγμα για το ποιοι ήσαν αυτοί οι ψηλοί σαν γίγαντες λευκοί και γενειοφόροι κρατεροί...
« Άναξ, παιδοτρεφές, αίμαι γιγάντων»( Νόνος, Διονυσιακά, τόμος Β΄ βιβλ. 40ο σελ. 313, στιχ. 315), και ο Απολλόδωρος λέει: « Γεννά γίγαντας εξ ουρανού ... Εγένετο δε εν Παλήνη...» ( Βιβλ. Ι., 34).
Ο Πλάτων γράφει: «...εν δε τη Ατλαντίδι νήσω ταύτη, μεγάλη συνέστη και θαυμαστή δύναμις βασιλέων, κρατούσα μεν απάσης της νήσου πολλών δε άλλων νήσων και μερών της ηπείρου...»
«... Ούτοι δε οι πάντες αυτοί τε και οι έκγονοι τούτων, επί γενεάς πολλάς ώκουν, άρχοντες μεν πολλών άλλων κατά το πέλαγος νήσων και μερών της ηπείρου...»
«... Καθ' άπερ εν τοις πρόσθεν ελέχθη περί της των θεών λέξεως ότι κατενείμαντο γην πάσαν ... Ποσειδών την Ατλαντίδα λαχών, εκγόνους κατώκεισεν...»
Γράφει ο Πλάτων σχετικά με την Ατλαντίδα δείχνοντάς μας ότι είχε εποικιστεί από τα ελληνικά φύλα. Η τοποθέτηση της Ατλαντίδας στο δυτικό ημισφαίριο όπου μάλιστα όπως λέει ο Πλάτων υπήρχαν και άλλα νησιά και μία ήπειρος «κατά το πέλαγος νήσων και μερών της ηπείρου...», φανερώνει την γνώση της ύπαρξης της Αμερικανικής ηπείρου στα χρόνια του Πλάτωνα. Αφού λοιπόν ο Πλάτων γνωρίζει την ύπαρξή της είναι φυσικό να γίνει παραδεκτό, ότι οι περί της Ατλαντίδας και της Αμερικής αφηγήσεις του πρέπει να είναι αληθινές. Και γιατί να τις αμφισβητήσουμε άλλωστε όταν όλα είναι καταφανή και μιλούν για τους Έλληνες, τους λευκούς θεούς της Αμερικής στα απώτατα χρόνια της προϊστορίας;

ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ  
                                                                                  πηγη

Η απογραφή βγάζει «λαγούς από το καλυμμαύχι»..


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΗ 6.7.2010


Τα στοιχεία των μισθοδοτουμένων από το Δημόσιο κληρικών αναμένεται να αποκαλύψουν και τις διπλοθεσίες. Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους τηδ Εκκλησίας εξαιτίας της απογραφής στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι αρχιεπί­σκοποι, μητροπολίτες, επίσκοποι, ιεροκήρυκες, διάκονοι και εκκλη­σιαστικοί υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Η απογραφή θα γίνει σε όλη την ελλη­νική επικράτεια και συμπεριλαμ­βάνονται σε αυτήν η Εκκλησία της Ελλάδος, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Οι υπό­χρεοι προς απογραφήν οφείλουσιν ίνα εφαρμόσωσιν επακριβώς την ως άνω Υπουργικήν Απόφασιν, εντός των προθεσμιών» τονίζεται στην εγκύκλιο που απέστειλε στίς μητροπόλεις ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης. Πολλοί μητροπολίτες όμως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς με τη συγκέντρωση των στοιχειών αναμένεται να φανεί: • Πόσοι κληρικοί και λαϊκά στελέχη έχουν διπλές θέσεις στο Δη­μόσιο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εκτός από τον μισθό που ει­σπράττουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην Εκκλησία ερ­γάζονται και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως στην πρωτο­βάθμια, τη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - και ανά­μεσα τους βρίσκονται μητροπολί­τες και επίσκοποι.

Ορισμένοι ίσως κληθούν να επιλέξουν έναν από τους δύο μισθούς τους

Πόσοι κληρικοί, ενώ έχουν λά­βει τη σύνταξη τους, διορίζονται εκ νέου ως εφημέριοι και ει­σπράττουν και τον μισθό του εφη­μερίου, από τον οποίο αφαιρούνται μόνον τα επιδόματα.

Ορισμένα στελέχη της Εκκλη­σίας φοβούνται ότι ενδεχομένως από αυτή την καταγραφή να βρε­θεί σε δύσκολη θέση η ιεραρχία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μισθοδοτουμένων ιε­ρέων σε ορισμένες μητροπόλεις υπάρχουν και κληρικοί που συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους ενώ έχουν καθαιρεθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κληρικοί που εργάζονται και σε θέσεις Δημοσίου - όπως η εκπαί­δευση - φοβούνται ότι ενδεχομένως να κληθούν να επιλέγουν ένα από τα δύο μισθολόγια στα οποία είναι ενταγμένοι. Προσπά­θεια που κατέβαλε το κράτος και τη δεκαετία του 1980 επί υπουργίας Παιδείας Αντώνη Τρίτση. Τό­τε οι κληρικοί κλήθηκαν να επιλέγουν έναν από τους δύο μισθούς που λάμβαναν από το Δη­μόσιο.

Υστερα όμως από μικρό χρονι­κό διάστημα η απόφαση της κυβέρνησης ανατράπηκε και οι κλη­ρικοί κατάφεραν να κρατήσουν και τους δύο μισθούς. Αντίστοιχη ήταν και η απόφαση που ελήφθη και για τους συνταξιούχους κληρικούς.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύ­κλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε στη Μονή Πετράκη να δημιουργηθεί «κεντρικός φορεύς, υπεύθυνος δια την διεκπεραίωσιν της καταχωρίσεως της μισθοδοσίας του συνόλου του προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων. Ο ανω­τέρω φορεύς θα τυγχάνει υπεύ­θυνος δια την συγκέντρωσιν, κωδικοποίησιν και αποστολήν των στοιχειών είς την Ενιαίαν Αρχήν Πληρωμής».

Μαρία Αντωνιαδου

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΟΜΥΡΙΩΝ

Έρχονται από παντού, συρρέουν κατά χιλιάδες, συνωστίζονται μπουλούκια μέσα κι έξω, καταφθάνουν με κάθε μεταφορικό μέσο απ΄ όλο τον πλανήτη, μ΄ αεροπλάνα (τσάρτερ και κρατικά) και βαπόρια -που λέει και το λαϊκό ρωμαίικο άσμα- με αμάξια, δίκυκλα, γαϊδούρια και ότι άλλο...

Όχι, δεν πρόκειται για τις στρατιές του Ξέρξη, ούτε για την νέα κάθοδο των Μυρίων, αλλά για την «Κάθοδο των Ρωμιομυρίων», ειδικότερα την «Κάθοδο των Ποντίων». Το νέο κύμα ορθόδοξου θρησκευτικού τουρισμού, που σαρώνει αυτές τις «άγ-ρ-ιες» μέρες την Τουρκία, δημιουργεί ένα νέο προσκυνηματικό τουριστικό προορισμό, την εκκλησία τής Παναγίας Σουμελά. Εκτός των Ποντίων, Ρώσοι, Βούλγαροι και όλοι οι επί γης όρτοντοξ, θα παρεβρεθούν στο μεγάλο πάρτυ τής Ρωμιοσύνης.


Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΟΜΥΡΙΩΝ

Ο θρησκευτικός τουρισμός,
που ανθεί στη Ρωμιοσύνη,
αποτελεί μιά βαρειά
εμπορική βιομηχανία θαυμάτων
και παραφροσύνης.

Τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα έχουν γεμίσει από ορδές πιστών, τόσο στην Τραπεζούντα, όσο και στις γειτονικές πόλεις Σαμψούντα και Ορντού. Οι αρχές τα έχουν χαμένα, οι ντόπιοι πιστοί (τού άλλου μαγαζιού, τού μουσουλμανικού) ανοίγουν τα σπίτια τους, για να υποδεχθούν τους νέους πελάτες, που θα προσκυνήσουν την κοίμηση τής Θεοτόκου (αναμένεται να ξυπνήσει κάποια στιγμή). Μάλιστα ο δήμαρχος τής πόλης Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους προσκυνητές», που θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στο μεγάλο πάρτυ γεμίζοντας με χιλιάδες ευρώ τις τσέπες τους. Κορόϊδα είναι να μην τ΄ ανοίξουν; Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο «Ιφτάρ Σοφρασί», (κοινώς θα φάνε τον αγκλέορα) στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, (δηλαδή, στους πιο πλούσιους και πιο χοντρούς απ΄ τους χριστιανούς καλεσμένους), στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ρωμαίικων ποντιακών σωματείων.

Στην λειτουργία θα συμετάσχει το βαρύ πυροβολικό τής Ορθοδοξίας, η αυτού μεγαλειότης οικουμενικός πατριάρχης κ.κ.κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και ο ποντιακής καταγωγής μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, πρώην ηγούμενος (δηλαδή προηγούμενος) τής μονής τής Παναγίας Σουμελά τού Βερμίου, ο οποίος θα ταξιδέψει σήμερα το βράδυ μαζί με άλλους προσκυνητές, δημάρχους ποντιακής καταγωγής, μέλη ποντιακών σωματείων κ.λπ., με απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη για την Τραπεζούντα. Με έξοδα τού κράτους φυσικά, δικά σου και δικά μου. Στο συλλείτουργο θα συμμετάσχει επίσης και ο εκπρόσωπος τού Πατριαρχείου τής Μόσχας, επίσκοπος Τύχων (πού τέτοια τύχη). Την πατριαρχική κουστωδεία θα πλαισιώνουν επίσης δύο ιερείς και δύο διάκονοι (μάλλον θα βαστάνε τα μπόσικα). Στην τελετή θα παραστούν και αρκετοί ιερωμένοι τής Εκκλησίας τής Ρωμιοσύνης μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας (για να μην ξεχνιόμαστε ποιος θέλει να κάνει κουμάντο).




Όπου γάμος και χαρά,
η... Βασίλω πρώτη.



Το μοναστήρι της Παναγιάς των Ποντίων ιδρύθηκε στα τέλη τού 4ου αι. (380-386 μ.Χ.) στο όρος Μελά τής Τραπεζούντας, πιθανότατα πάνω σε αρχαία ελληνικά ευρήματα, (όπως ορίζει η χριστιανική βαρβαρότητα) από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο -κατά κόσμον Βασίλειο και Σωτήρχο (αφού πιθανώς προηγουμένως σκόρπισαν ο,τιδήποτε αρχαίο). Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά (εις τού Μελά, Σου-Μελά). Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση (με τα ψέματα δηλαδή), η ιστορική εικόνα τής Παναγίας των Ποντίων φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον ευαγγελιστή Λουκά (λες κι άλλη δουλειά δεν είχε να κάνει ο ευαγγελιστής). Έγινε τους πρώτους αιώνες γνωστή ως Παναγία η «Αθηνιώτισσα» και μεταφέρθηκε δήθεν από χερουβείμ στο ποντιακό μοναστήρι. Αχ αυτές τις χοντράδες, αυτά τα ψέματα καλέ μου, πως να τα φάει έτσι αμάσητα κανείς, αν δεν είναι χριστιανός;

*     *     *

Κουράγιο Ρωμιοσύνη μου, συνέχισε ακάθεκτη να κουβαλάς στην καμπούρα σου το σταυρό σου και την αθλιότητά σου, που απ΄ τα σπλάχνα σου γέννησες. Άιντε και στο άνοιγμα τής Χάλκης και τής Αγιασοφιάς...

Κωνσταντίνος Παραβάτης
Πηγή...

Έτοιμοι για έρευνα και εξόρυξη στο Αιγαίο οι Τούρκοι

  • Ο Ερντογάν προχωράει στην εκμετάλλευση του Αιγαίου και ο Γιώργος προχωράει στη εκμετάλλευση του κανό και της "μακαριότητας" των Ελλήνων πολιτών...

Έληξε την περασμένη Τρίτη η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΤΡΑΟ για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών σε ευρύτατη θαλάσσια περιοχή συμπεριλαμβανομένων και «νερών» του Αιγαίου.
Ο κρατικών συμφερόντων τουρκικός πετρελαϊκός όμιλος προχωρά άμεσα στην τρίτη φάση σχεδιασμού, που ανοίγει το δρόμο για την τελική προκήρυξη των παραχωρήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρακτικά, από τις αρχές του 2011 ξένοι πετρελαϊκοί όμιλοι θα μπορούν να διενεργούν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή και με τη... βούλα. Δηλαδή, τα πετρέλαια του Αιγαίου τα οικειοποιούνται χωρίς καν να μας ρωτήσουν οι καλοί μας γείτονες. Αλλά, έχουν και το δίκιο τους. Με ποιόν να συζητήσουν τι; Με τον Γιώργο που τριγυρίζει στα νησιά πάνω σε ένα κανό παριστάνοντας τον πρωθυπουργό ή μήπως με τον κύριο Σκιόπα, που έχει αναλάβει πρωθυπουργικός "σύμβουλος", ενώ είναι γνωστό πως είναι διευθυντής του ΔΝΤ στην χώρα; Μπροστά στο δίλημα αυτό, η Άγκυρα προτίμησε να μην ρωτήσει κανέναν...!
Όσο για την ελληνική πλευρά, προς ώρας καθεύδει στις παραλίες.

Το Αιγαίο δεν είναι κοινό σπίτι Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά η Τραπεζούντα
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Δρούτσας, καλό θα ήταν, όταν ο κ. Νταβούτογλου, με φόντο τις ισλαμικές μαντήλες της γυναίκας και της κόρης του αναφερόταν από τη Ρόδο με αξεπέραστη αναίδεια σε “ΚΟΙΝΟ ΣΠΙΤΙ” Ελλήνων και Τούρκων, εννοώντας το ελληνικότατο Αιγαίο, να αναφερθεί στο πραγματικό ΚΟΙΝΟ ΣΠΙΤΙ Ελλήνων και Τούρκων, που είναι η Θράκη, η Πόλη, ο Πόντος, η Καππαδοκία και η Ανατολή και στο θέμα του Εκατόμνου και όχι του Εκαταίου (αυτός ήταν μια άλλη μεγάλη μορφή του Ελληνισμού, που γεννήθηκε και έδρασε λίγο πιο βόρεια, σε έναν άλλο κοινό χώρο, την θρυλική Μίληττο της Ιωνίας), δίνοντάς του την πραγματική διάσταση του θέματος και αλλάζοντας πρόσημα στη θεωρία του στρατηγικού βάθους, που προπαγανδίζεται πανελληνίως.
Έτσι αντιδρούν οι πραγματικοί Έλληνες, κληρονόμοι μια πλούσιας και βαριάς παρακαταθήκης και ιστορίας.
Έτσι πρέπει να αντιδρά ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, για να οριοθετούνται και τα όρια που πρέπει να περιφέρει την αναίδειά του ο τουρκομάνος κ. Νταβούτογλου.
Αλλά είπαμε, νέοι καιροί, νέα ήθη!

πηγη

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ…. Και διαβάστε :

«Στα 313,4 δισ. ευρώ υπολογίζει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για την πενταετία το ΔΝΤ»
Και όλα αυτά όπως περιγράφει παρακάτω το άρθρο θα είναι επειδή μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο ΔΙΧΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ : Θα έχουμε συνεχείς ανατοκισμούς (μέχρι να σκάσουμε σαν καρπούζι , μπαλόνι φανταστείτε το όπως θέλετε) από τα χθεσινά και σημερινά, αυριανά δάνεια : Αυτό κι’ αν είναι πιστόλι πάνω στο κεφάλι μας (όχι στο τραπέζι), αλλά… γεμάτο και Μάγκνουμ. Δηλαδή αυτοί (ΔΝΤ) υπολογίζουν πως αν φτιάξουμε το κράτος μας θα χρωστάμε 10 κράτη σαν το (διορθωμένο) κράτος μας… Λαμπρά ! Αλλά δε πειράζει : «Λεφτά έχουμε» (Δ.Π.Γ.)
Είδατε που μας έμπλεξαν ;
«Κάτι παραπάνω απ’ όσο προβλέπεται ότι θα είναι το δημόσιο χρέος φέτος, θα πρέπει να δανειστεί η χώρα μέσα στην επόμενη πενταετία…
Για το 2010 η εκτίμηση που υπάρχει στο Μνημόνιο για το δημόσιο χρέος, είναι ότι θα ανέλθει σχεδόν στα 308 δισ. ευρώ. Για την προσεχή πενταετία (2011 – 2015), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του έχει υπολογίσει ότι η Ελλάδα έχει δανειακές ανάγκες ύψους 313,4 δισ. ευρώ.
Οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν εν μέρει μόνον από τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, που θα παράσχει στη χώρα 110 δισ. ευρώ. Από το 2014 και μετά τα δανεικά αυτά θα πρέπει να τα αποπληρώσουμε αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές, ενώ και στα χρόνια έως το 2014, η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές για να καλύπτει τις ανάγκες της.
Για το 2011 οι συνολικές δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 55,1 δισ. ευρώ. Το 2012, οι δανειακές ανάγκες θα ανέλθουν σε 57,9 δισ. ευρώ, το 2013 σε 53,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 και το 2015 θα εκτοξευτούν σε 70,7 δισ. ευρώ και 76,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι οι φετινές δανειακές ανάγκες του κράτους ανέρχονται 73,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 38 δισ. ευρώ θα τα δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ τα υπόλοιπα 35,6 δισ. ευρώ από τις αγορές.
Η μεγάλη τους αύξηση το 2014 και το 2015 οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπληρώσει τα δανεικά που λαμβάνει τώρα από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η εκτόξευση αυτή που αναμένεται να καταγραφεί το 2014 και το 2015 στις δανειακές ανάγκες της χώρας, είναι και ο βασικότερος λόγος που αρκετοί αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τελικά μια αναδιάρθρωση του χρέους της.
Δηλαδή, οι αναλυτές αυτοί θεωρούν ότι ακόμα και αν τα καταφέρει να εξέλθει η χώρα της κρίσης χρέους που διανύει αυτήν τη στιγμή, έπειτα από λίγα χρόνια θα βρεθεί και πάλι σε ένα σημείο που θα πρέπει να δανείζεται υπέρογκα ποσά από τις αγορές και «ποντάρουν» στο ότι δεν θα τα καταφέρει και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αναλυτές που βλέπουν ότι ναι μεν θα προκύψει πρόβλημα δανειοδότησης από το 2014, αλλά με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα έχει κάνει όσα προβλέπει το Μνημόνιο, τότε θα της παρασχεθεί εκ νέου βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ»
ΠΗΓΗ (Δυστυχώς «αξιόπιστη») : http://news.kathimerini.gr
Δημήτρης Π. Γ.
Από http://free-apopsis.blogspot.com/
http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/08/blog-post_6613.html

Υπερδιπλασιασμός ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης !!!


Από το 11% στο 23% θα περάσει ο συντελεστής σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υστέρηση εσόδων

Η υστέρηση εσόδων που παρατηρήθηκε στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου επισπεύδει το χειρότερο ενδεχόμενο. Τη μετάταξη- σημαντικότερη και πιο επώδυνη για το σύνολο της κοινωνίας από τις ως τώρα αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ- από τον μεσαίο....
συντελεστή του ΦΠΑ, δηλαδή από το 11%, στον υψηλότερο συντελεστή, στο 23%, του 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που ανήκουν σε αυτόν. Και μάλιστα πριν από το τέλος του 2010, ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», άμεση γνώση του θέματος έχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αντιμετωπίζει την μάλλον αναγκαστική αυτή εξέλιξη με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, κυρίως ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει και ιδιαίτερα ως προς το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιτελείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, παρά τη θερινή ραστώνη, εργάζονται πυρετωδώς εξετάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα «απογειωθούν» από τον συντελεστή του 11% στον συντελεστή του 23% του ΦΠΑ. 

Θέλοντας να περιορίσουν το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων, φαίνεται ότι τα προϊόντα που συνιστούν τον «σκληρό πυρήνα» της διατροφής θα παραμείνουν στον συντελεστή του 11%, ενώ αντιθέτως μάλλον θα «την πληρώσουν» αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών, με προεξάρχουσα την ομάδα επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής. Και όλα αυτά, αφού έχουν προηγηθεί ως τώρα δύο αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ. Οι σχεδιαζόμενες μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών τουλάχιστον κατά 12%, η οποία θα πυροδοτήσει ένα νέο σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια των καταναλωτών, θα απογειώσει τον πληθωρισμό κατά 1-2 μονάδες, σε επίπεδα προφανώς υψηλότερα του 7%, και θα δώσει ένα καίριο πλήγμα στην πιο σημαντική περίοδο για την αγορά, που είναι το τελευταίο τρίμηνο, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου οι εμπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ οι περισσότερες «τραβούν» την πληρωμή των υποχρεώσεών τους στο τέλος του Δεκεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο- τουλάχιστον ως πέρυσι- η αυξημένη κίνηση λόγω του 13ου μισθού τούς παρείχε τη δυνατότητα να τις εξυπηρετήσουν. Με τις περικοπές που έχουν υποστεί οι μισθοί, αυτή η δυνατότητα πλέον δεν υφίσταται. 

Ειδικότερα η υστέρηση εσόδων κατά 2,8 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου και η επικείμενη διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση του δανείου τον προσεχή Οκτώβριο έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και κατά συνέπεια τους υπηρεσιακούς παράγοντες, στην εξέταση- και μάλιστα με όρους κατεπείγοντος, δεδομένου ότι προβλεπόταν το 2011 αυτή η διαδικασία- των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα μεταταχθούν από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, προκειμένου να εισπραχθούν περί τα 700 εκατ. ευρώ. 

Πηγή:   
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=348384&dt=13/08/2010

"Tίνος τα συμφέροντα προσπαθούν να διασώσουν ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του;"..


To άρθρο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times απογυμνώνει και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Γ. Παπανδρέου στον ελληνικό λαό και τη διεθνή προοδευτική κοινή γνώμη, εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δήλωσή του με αφορμή τα εγκωμιαστικά σχόλια του εντύπου για τον Ελληνα πρωθυπουργό .

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το γεγονός ότι «οι ίδιοι οι Financial Times αναγνωρίζουν, μεταξύ άλλων, ωμά και κυνικά ότι:

- ο Γ. Παπανδρέου είναι "ο άνθρωπός μας στην Αθήνα", κάτι που.....
-όπως σημειώνει- δεν έχουν αναγνωρίσει για κανένα ευρωπαίο ηγέτη!

- Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου "εφαρμόζει τις πιο δραστικές περικοπές που έζησε ποτέ η Ευρώπη" δίνοντας το βραβείο στην ελληνική κυβέρνηση για τα πιο αντιλαϊκά μέτρα στην ιστορία της γηραιάς ηπείρου!

- Η Ελλάδα έγινε "πεδίο δοκιμής για την Ευρώπη" αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως "πειραματόζωο" προς γενική ευρωπαϊκή κατεδάφιση».

«Το πιο εντυπωσιακό, όμως , είναι ότι οι Financial Times ομολογούν απροκάλυπτα ότι δεν ήταν "η Ευρώπη που έσωσε την Ελλάδα με το πακέτο οικονομικής στήριξης αλλά ήταν η Αθήνα που έσωσε την Ευρώπη με την απόφασή της να πάρει το πακέτο και να μην κηρύξει πτώχευση"».

Ακόμα πιο εντυπωσιακό σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, είναι ότι οι F.T. αναγνωρίζουν ευθέως ότι η «αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα έθετε σε πολύ καλύτερη θέση τον ελληνικό λαό από το ευρωπακέτο», ενώ αναγνωρίζουν ότι και «η πτώχευση θα ήταν βολικότερη για την Ελλάδα», αν η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα ήταν επιτυχής.

«Tίνος τα συμφέροντα προσπαθούν να διασώσουν ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του; Του ελληνικού λαού και της χώρας ή των πιστωτών, του συστήματος και του χρηματιστικού κεφαλαίου όπως διατείνονται οι Financial Times», διερωτάται καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Παπανδρέου. «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα»…..

Είναι πλέον πασίγνωστο το προχθεσινό άρθρο της γερμανικής έκδοσης των “Financial Times”, για τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, με τον τίτλο «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα». Δεν θα σχολιάσουμε εδώ το τι ακριβώς λέει για τον κ. Παπανδρέου, άλλωστε γράφηκαν ήδη αρκετά. Δεν θα μείνουμε στις επιδερμικές αναφορές στον κ. Παπανδρέου και στις δημόσιες σχέσεις του. Θα δούμε το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία που αποδεικνύεται τραγική για την περίπτωση της χώρας μας.
Αν συνδυάσουμε το άρθρο αυτό και ειδικότερα το σημείο που λέει ότι δεν ήταν «η Ευρώπη που έσωσε την Ελλάδα με το πακέτο οικονομικής στήριξης αλλά ήταν η Αθήνα που έσωσε την Ευρώπη με την απόφασή της να πάρει το πακέτο και να μην κηρύξει πτώχευση»,  με μια μελέτη του CEPR με τον τίτλο «Greece and the IMF: Who Exactly is Being Saved?», η οποία καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, διαπιστώνουμε ένα πράγμα:….. Αν η Ελλάδα δεν προσέφευγε στο μηχανισμό στήριξης, αλλά έκανε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, αυτό θα έθετε σε πολύ καλύτερη θέση τον ελληνικό λαό. Επιπλέον οι ίδιοι οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι ακόμα και η πτώχευση θα ήταν βολικότερη για την Ελλάδα, αν τελικά η επαναδιαπραγμάτευση δεν ήταν επιτυχής! Και τούτο γιατί με το να μπει ο ελληνικός λαός στη μέγγενη, στην εξαθλίωση ( η σκληρότερη που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη), στον πειραματισμό και στον διεθνή εξευτελισμό, διασώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν ιδιοκτήτες του 80% του ελληνικού χρέους.
Για όποιον ακόμα δεν κατάλαβε, το πακέτο στήριξης στην πραγματικότητα μεταφέρει τα χρέη των ευρωπαϊκών και ντόπιων τραπεζών, τις οποίες διασώζει, στα κράτη της ΕΕ στα οποία πλέον υποθηκεύτηκε η δημόσια περιουσία. Ε λοιπόν, αν βγούμε ποτέ από αυτή την αποικιοκρατία γράψτε μας.
Δεν φτάνει μόνο ο πιο πάνω πόνος μας, αλλά οι “Financial Times”, συνεχίζουν να μας ερεθίζουν, αντιπαραβάλλοντας τον τολμηρό ηγέτη κ. Παπανδρέου (όπως τον χαρακτηρίζουν) με την γερμανική ηγεσία (δηλαδή την κ. Μέρκελ) και μελαγχολούν που δεν έχει και η Γερμανία έναν τέτοιο ηγέτη. Πέρα από αυτό γράφουν ότι «ο απόγονος της δυναστείας Παπανδρέου και σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου τολμά και εφαρμόζει τις πιο δραστικές περικοπές που έζησε ποτέ η Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε ‘πεδίο δοκιμής’ για την Ευρώπη», γράφουν χαρακτηριστικά.
Εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι η κ. Μέρκελ που δεν είναι ούτε σοσιαλίστρια, ούτε διεθνίστρια, ούτε και γόνος δυναστείας, αλλά κοιτάει αποκλειστικά τα γερμανικά συμφέροντα, με τα τεχνάσματά της έφερε τεράστια αύξηση στο Εθνικό Προϊόν της Γερμανίας, ενώ εμείς, με τη νέα ιδεολογία, όλα υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης, θα εξαθλιωθούμε γι’ αυτό το προϊόν, αλλά και για άλλα προϊόντα άλλων χωρών της ΕΕ.
Τελειώνοντας, θα υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι αυτό εδώ το blog, ήταν από την αρχή υπέρ της άμεσης πτώχευσης. Δηλαδή του μηδενισμού του κοντέρ και ενός νέου ξεκινήματος. Στο δίλημμα του διεθνιστικού ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου, μαζί με όλο το κρατικοδίαιτο κηφηναριό και τα ΜΜΕ του:  «ΔΝΤ ή πτώχευση» που στην ουσία σήμαινε «ή θα πτωχύνετε εσείς ή θα πτωχεύσουμε όλοι», είχαμε απαντήσει από την αρχή:
«πτώχευση για όλους».
Πηγή:  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/08/blog-post_3821.html

Στις 3 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός

  • Οι τελευταίες λεπτομέρειες «ρυθμίζονται» το Σαββατοκύριακο
  • Παρ' ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο Παπανδρέου έδωσε οδηγίες σε συνεργάτες του να ενεργήσουν ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού, για να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγικότητα των υπουργών
Οι τελευταίες λεπτομέρειες, όσον αφορά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα, αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Σ’ αυτό συγκλίνουν πληροφορίες που επικαλείται ο αθηναϊκός Τύπος. Ο πρωθυπουργός, στις 9 ημέρες που έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής στην Πάρο, συνάντησε στενούς του συνεργάτες, όπως τους κ. Ι. Ραγκούση και Χ. Παμπούκη, με τους οποίους συζήτησε -μεταξύ άλλων- και τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό.
Στην Πάρο πήγε και ο κ. Π. Γερουλάνος, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου συχνά-πυκνά συζητεί για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα των αλλαγών είναι ήδη έτοιμη και αναζητείται απλώς ο κατάλληλος χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού. Ως πιθανή ημερομηνία εξαγγελίας του ανασχηματισμού αναφέρεται η 3η Σεπτεμβρίου, επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο και να συγκροτήσει κυβερνητική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν πέντε ή έξι βασικοί υπουργοί και θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Αλλαγές επιφέρονται τοιουτοτρόπως και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως με τη μετακίνηση υπουργών στο πλευρό του πρωθυπουργού.
Τα ονόματα των κ. Ι. Ραγκούση και Π. Γερουλάνου είναι εκείνα που έχουν συζητηθεί περισσότερο. Εφόσον τελικώς προκύψει το συγκεκριμένο σενάριο, ο κ. Χ. Παμπούκης ενδέχεται να μετακινηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ή σε κάποιο Υπουργείο με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και πληροφορίες περί του αντιθέτου, οι οποίες φέρουν τον κ. Παμπούκη ως παραμένοντα στο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση.
Θεωρείται βέβαιο ότι μετακινούνται οι υπουργοί Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη και Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δίχως ωστόσο να είναι ακόμη γνωστό αν θα βρεθούν σε κάποιο άλλο κυβερνητικό πόστο.
Τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται, επίσης, το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα κατέλθει ως υποψήφια να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Η επιλογή αυτή δικαιολογεί, κατ’ ορισμένες πηγές, και την απόφαση του πρωθυπουργού να επέμβει προσωπικά στη διαφαινόμενη σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να μην πληγεί το προφίλ της κ. Μπιρμπίλη, η οποία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίστηκε μάλιστα ως η εκφράζουσα την κεντρική κυβερνητική γραμμή στο θέμα της ενέργειας.
Προς τις τοπικές εκλογές θα οδεύσουν πιθανότατα και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης για την Περιφέρεια Κρήτης και η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά για το Δήμο Αθηναίων.

Οδηγίες για τερματισμό συζητήσεων
Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της ελλάδας, παρότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, έδωσε οδηγίες σε συνεργάτες του να ενεργήσουν, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού.
Η επιθυμία του πρωθυπουργού, μάλλον ανέφικτη, έχει ως στόχο να σταματήσουν τα σενάρια, ώστε τα μέλη της κυβέρνησής του να συνεχίσουν απερίσπαστα τον προγραμματισμό στα ύπουργεία τους, δίχως να ενσπείρεται η ανησυχία για τυχόν απώλεια του υπουργικού τους θώκου.
Ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην αθήνα από Δευτέρα 16 αυγούστου. Η πρώτη του επαφή θα είναι με τον Ισραηλινό ομόλογό του μπενιαμίν Νετανάχιου, ο οποίος πραγματοποιεί από αυτή την ημερομηνία επίσημη επίσκεψη στην ελλάδα. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν θα υπάρξουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και την τρίτη ή την τετάρτη, καθώς η ατζέντα του Γ. Παπανδρέου γι αυτή την εβδομάδα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Το κοινωνικό «πακέτο»
Θεωρείται ωστόσο πιθανό ότι από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις κοινωνικές ομάδες, ενόψει της ανόδου του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και των γενεθλίων του ΠαΣΟΚ στις 3 του ίδιου μήνα.
Την ημερομηνία αυτή, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το πολιτικό και το κοινωνικό «πακέτο» του Κινήματος, ενώ το αναπτυξιακό πακέτο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.
Καλά πληροφορημένες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου και το ΠαΣΟΚ λένε πως στις 3 του Σεπτέμβρη θα ανακοινώσει και τα ονόματα των υποψήφιων περιφερειαρχών που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα στις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.


Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters