Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την αποχώρησή του από τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».
Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.
Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ. Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απόφαση για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.
Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

«Θάνατος στις ΗΠΑ» στην ιρανική Βουλή

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα της έντασης στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο του θανάτου του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την περασμένη Παρασκευή, έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, που δέχονται «ομοβροντία» απειλών από το σύνολο σχεδόν των Σιιτών μουσουλμάνων, για τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού και επικεφαλής της Δύναμης Κουντς. Ξεκινώντας από το Ιράν, το καθεστώς του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει ορκιστεί «σκληρή εκδίκηση» εναντίον των ΗΠΑ.
Ενδεικτικές των προθέσεων της Τεχεράνης αλλά και των επόμενων κινήσεων που ετοιμάζεται να κάνει η χώρα είναι οι δηλώσεις του στρατιωτικού συμβούλου του Χαμενεΐ, Χασάν Ντεγκάν στο CNNi. Ο Ιρανός πρώην υπουργός Άμυνας τόνισε πως η χώρα του δεν θα διστάσει να δώσει «στρατιωτική απάντηση» κατά των ΗΠΑ.
Το κλίμα στο Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, με βίντεο που έχει στη διάθεσή του το CNNi να δείχνει πως οι νομοθέτες άρχισαν να φωνάζουν «Θάνατος στις ΗΠΑ» μέσα στο Βουλή.
======================
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κόσμου έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Τεχεράνης, πενθώντας για το χαμό του Σουλεϊμανί, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες.

Τεταμένο το κλίμα και στο Ιράκ

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο Ιράν, το κοινοβούλιο στο γειτονικό Ιράκ ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.
Στο ιρακινό κοινοβούλιο, απουσία των κούρδων βουλευτών και των περισσότερων σουνιτών, πολλοί βουλευτές φώναζαν «Όχι στην Αμερική!».
Ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατά του ISIS είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σταμάτησε τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες κατά των βάσεων όπου στεγάζεται το προσωπικό του.
«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία του προσωπικού του συνασπισμού που είναι αφοσιωμένο στην κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι επανειλημμένες επιθέσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες από στοιχεία του Κατάιμπ Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τον θάνατο μελών του προσωπικού των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας και ενός Αμερικανού πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού.