Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ξύλο στο Φαντάρο ρε σίχαμα;Άντε μάζεψε τώρα «αυτό που έρχεται»...(όσο κι αν «το κρύβουν οι προστάτες σου»)...

γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Λοιπόν ανθρωπάκο;
Το φχαριστήθηκες;
Κι εννοώ τον φαντάρο που λιώσανε στο ξύλο τα υπάνθρωπα τα ....
κτήνη, αυτά τα γκόλουμ που προστατεύεις (http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6603.html).
Αυτά τα ανθρωποειδή που περνιούνται για δημοκράτες. Που νομίζουν ότι σπάζοντας ένα φανταράκι στο ξύλο έκαναν την επανάστασή τους.
Θα μπορούσε να είναι το δικό σου παιδί ανθρωπάκο. Το συνειδητοποιείς;
Δεν πα να’ σαι δηλωμένη αριστεράντζα ή αντεθνιστής πολυπολυτισμικός περιωπής, ο γιός σου κάλιστα θα μπορούσε να είναι φαντάρος στη θέση αυτού του παιδιού που στείλανε στο νοσοκομείο τα σιχαμένα τα ανθρωπάρια του σιναφιού σου.
Για φέρ’ το λίγο στο μυαλό σου.
Ο γιός σου υπηρετεί την Πατρίδα του σε κάποια μεθόριο, παίρνει την άδειά του για να γυρίσει για λίγο στο σπίτι του, βάζει τα άπλυτα στον στρατιωτικό του σάκκο, κάνει υποχρεωτικά μια διανυκτέρευση στην Αθήνα και κάνει μια βόλτα για καφέ στο Μοναστηράκι.
Κι εκεί του την φυλάει η μοίρα. Μερικές δεκάδες απάνθρωπα/υπάνθρωπα, ανεγκέφαλα  τσογλάνια που παριστάνουν τους δημοκρατο-αριστερο-αναρχο-επαναστάτες του την πέφτουν και τον κάνουν ασήκωτο απ’ το ξύλο.
Ωραία επαναστατική εικόνα, έτσι;
Ποιός του είπε άλλωστε του γιού ΣΟΥ να έχει κοντό μαλλί και στρατιωτικό σάκκο, ε;
Ποιός είπε στους Καταδρομείς να έχουν κοντό μαλλί, ΕΕΕ; Ποιός; Δεν μπορούν δα κι αυτοί να έχουν μαλούρα και μούσι, κάτι σαν τους Seals που την πέσανε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν ένα πράμα;...
Άκου κει κοντό μαλλί και στρατιωτικό σάκκο...φασίστας θα’ ναι...έτσι είναι άλλωστε οι επαναστατικές διαδικασίες...ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ...ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ...αποτελεσματικές, εεεε ανθρωπάκο;;;;
Πως λένε κάτι άλλοι ότι όποιος έχει ένα μικρομάγαζο είναι μεγαλοκαπιταλιστής εκμεταλλευτής του λαού και του αξίζει να του κάψουν το κωλομάγαζο;
Ένα τέτοιο πράγμα...
Ή ας πούμε, όλοι οι ιερείς και οι Μοναχοί την ίδια μούρη έχουν, ε;. Καθίκια του διαβόλου. Δεν υπάρχουν Άγιοι άνθρωποι, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Τους βαφτίζουνε Παστίτσιους, τους διαπομπεύουν όλους, κι άμα λάχει καίνε και καμία Εκκλησία...ή ακόμη, στο μέλλον θα σταυρώνουν και κανέναν ιερέα όπως κάποιοι πρόγονοί τους στον εμφύλιο.
Όχι ρε ανθρωπάκο....
Μην βαυκαλίζεσαι τάχαμου «αποτροπιασμένος»...
Δεν ήταν τυχαίο το φονικό βρωμόξυλο που ρίξανε αυτά τα σιχαμένα κτήνη στο φαντάρο.

Ήταν εσκεμμένο.

Και δείχνει που έχει φτάσει το αντεθνικό δηλητήριο μέσα στο καριόλικο κεφάλι τους.
Το δηλητήριο που εσείς οι δήθεν δημοκράτες του αριστεροουτοπικού, αντεθνικού, άθεου λόγου και της δεξιάς τσέπης τους φυτέψατε στο κεφάλι.
Εσείς που από τον καναπέ σας και τα πολιτικά σας γραφεία τους πορώσατε, τους ντοπάρατε και τους εξαπολύσατε να κάνουν την βρωμοδουλειά σας.
Ενώ εσείς σφυράτε κλέφτικα κρατώντας «πολιτισμένες αποστάσεις».
Να θυμάστε όμως, πως έτσι που τα κάνατε, αυτό το σιχαμένο σαρκοφάγο σκυλί που εξαπολύσατε θα κυνηγάει τα κομμάτια σας σε λίγο.

Κάντε μόνον τον κόπο ν’ ακούσετε την εμπειρία του δικού σας του Σαββόπουλου επ’ αυτού.

Αυτός μπορεί να μην υπηρέτησε στον Στρατό, να το «απέφυγε», αλλά όταν ήρθε η ώρα του γιού του, δήλωσε δημόσια «μετανοιωμένος» για την «δική του αποφυγή» και του «αφιέρωσε και τραγούδι του γιού του».

Το «Καλός φαντάρος γιέ μου»....
Αυτό κάτι λέει. Πως μπορεί να το κρύβετε, αλλά οι περισσότεροι απο εσάς το αποδέχεστε.
Άρα, έχετε πολύ υψηλές πιθανότητες να είναι ο δικός σας γιός αύριο καταματωμένος και τσακισμένος στο νοσοκομείο από τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ τσογλάνια...
Λοιπόν ανθρωπάκο;
Κατάλαβες μήπως τώρα «τι εξαπέλυσες» στους δρόμους και «τι είναι αυτό που έρχεται»;

Από την ώρα που τα σιχαμένα τα ανθρωποειδή σου σακάτεψαν στο ξύλο αυτό το παιδί, τα άτιμα τα ΜΜΕ ΣΟΥ έριξαν κουρτίνα παριστάνοντας πως τίποτα δεν έγινε, οι αδίστακτοι οι πολιτικοί σου επίσης, αστυνομία, δικαιοσύνη και στρατός σφυράνε κλέφτικα αντί να προστατέψουν πολίτες και φαντάρους από τη μανία των σιχαμένων των μαντρόσκυλών σου,  μήπως κατάλαβες τι «ρεύμα οργής διαπέρασε» το διαδίκτυο και κάθε «σκοτεινή γωνιά» αυτού του τόπου τις τελευταίες ημέρες;

Μήπως μπορείς να φανταστείς πόσοι και πόσοι θα ήθελαν να πάρουν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ το αίμα τους πίσω από τα αδίστακτα σκυλιά σου;

Μήπως κατάλαβες τώρα ΤΙ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕΣ;

Άντε μάζεψέ το τώρα «ανθρωπάκο»...

Γιώργος Ανεστόπουλος

http://aegeanhawk.blogspot.gr/
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6525.html

Ο Αναστασιάδης αποκάλεσε «συμπατριώτες» τους Τούρκους

Με ένα διάγγελμα γεμάτο δικαιολογίες για την… υποχώρηση επιχείρησε χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης να παρουσιάσει τα συμφωνηθέντα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους ως αναγκαίο κακό.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο Ντερβίς Έρογλου ιδιαιτέρως προκλητικά είχε σχολιάσει νωρίτερα:

«Επιθυμία μας είναι να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο ιδρυτικών κρατιδίων. Το σημαντικό είναι ο τουρκοκυπριακός λαός και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θα εργαστούμε για να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει αυτή την ισορροπία».

Η οπισθοχώρηση, πάντως, του κ. Αναστασιάδη ήταν εμφανής αφού ταύτισε τον εαυτό του με τον κ. Έρογλου, δηλαδή παραδέχτηκε ότι το ψευδοκράτος είναι «νόμιμο».
«Η υπάρχουσα κατάσταση, το στάτους κβο δηλαδή, θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεκτη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για την «ύπαρξη στρατευμάτων κατοχής», ξεχνώντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής δεν υπάρχουν στην ελληνική πλευρά!
«Απαράδεκτη»
Όπως τόνισε, η παρουσία τους «κρίνεται απαράδεκτη» (εννοούσε και από τον κ. Έρογλου!, όπως και «η συνεχιζόμενη διαίρεση της πατρίδας μας, η παράνομη αξιοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών…»
Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για «ομόσπονδη κυβέρνηση», ενώ έκανε λόγο και για «ομόσπονδα κράτη», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι παραδέχτηκε ότι οι Τούρκοι, παρά το γεγονός ότι εισέβαλαν στην Κύπρο και προέβησαν σε διωγμούς πολιτών, θα έχουν ίση αντιμετώπιση εφεξής…!
Επιπροσθέτως, ζήτησε να τον στηρίξουν οι ηγέτες της κυπριακής αντιπολίτευσης, αν και αρκετοί ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.
Για να χρυσώσει το χάπι, ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση, αλλά την απαρχή μίας επίπονης προσπάθειας προκειμένου να φτάσουμε στην επανένωση της πατρίδας μας».
Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του, όπου χαρακτήρισε τους τούρκους «συμπατριώτες».
«Απευθυνόμενος και προς τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω πως ειλικρινής πρόθεση και επιθυμία μου είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Δημοκρατία
http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1243.html

«Εσχάτη προδοσία» και σχέδια Αναν

http://voria.gr/filestore/modules/news/1/6/166652/pic-0-norm.jpg
Π. Ήφαιστος
Σχέδια Αναν παλαιά και νέα και ο εννοιολογικός προσδιορισμός φράσεων «εσχάτη προδοσία», «ένοχοι», «δράστες» κτλ, υπό το πρίσμα της πολιτικής επιστήμη (10.1.2005)*

Περιεχόμενα ενοτήτων: 1. Η διάκριση συλλογικής ελευθερίας και βαθμίδων πολιτικής ελευθερίας. 2. Εσχάτη προδοσία: με την «πολιτική» και την «αστυνομική» έννοια του όρου. 3. Τυπολογία και ορισμοί της εσχάτης προδοσίας. 4. Σχέδια Αναν και η τυπολογία της εσχάτης προδοσίας. 5. Οι δύο κύριες κατηγορίες εσχάτης προδοσίας. 6. Ηγέτης και εσχάτη προδοσία: «Τι του κάνουμε;»
Σημ. 11.2.2014. Η περίοδος 2001-4 είναι ίσως η πιο θλιβερή της ύστερης ιστορίας της Ελλάδας. Δεν θα τα εξηγήσω τους λόγους εδώ γιατί υπάρχουν δημοσιευμένες αναλύσεις στις οποίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει:«Ελληνική Εθνική Στρατηγική: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου: η "τριπλή στρατηγική" και οι εχθροί της» και «In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη 2010: η πρόκληση και ο δυναμιτισμός της "τριπλής στρατηγικής"».

Σημασία έχει ότι μετά από μια δεκαετία, με ακόμη πιο αξιοθρήνητο τρόπο η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Την νομικοπολιτική πλευρά την έχουμε μελετήσει και τεκμηριώσει: Το 2004-5 μετά το ΟΧΙ της κυπριακής κοινωνίας κατά του φασιστικού, αντιδημοκρατικού, ανελεύθερου και εθνοκτόνου σχεδίου Αναν, μια ομάδα ακαδημαϊκών από όλη την Ευρώπη συγκροτήσαμε την «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» η οποία συνέταξε μια θεμελιωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη 20 σελίδων για το τι είναι η «διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα» και τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο Αναν παραβίαζε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές αυτής της νομιμότητας.
Η Έκθεση είναι αναρτημένη (
http://www.ifestosedu.gr/32RuleofLaw.htm). Κάθε λογικός πολίτης θα δεχθεί ότι οι θέσεις που περιέχει έπρεπε να είναι ανένδοτα και ανυποχώρητα η μόνη βάση διαπραγματεύσεων της Ελληνικής πλευράς. Δεν υιοθετήσαμε μια τέτοια ορθολογιστική στάση γιατί οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι συντάχθηκαν με το φασιστικό σχέδιο διεκδίκησαν την εξουσία και οι κομματικές παρωπίδες τους βοήθησαν να καταλάβουν την εξουσία. Κομματικά και ιδεολογικά κολλήματα έφεραν στην προεδρία τον μοιραίο άνθρωπο της Κύπρου. Είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του σχεδίου Αναν.
Μετά την εκλογή του πριν ένα χρόνο και αφού είπε πολλά και νεφελώδη, μερικές φορές τυλιγμένα μέσα σε γαλανόλευκες σημαίες, η αλήθεια αποκαλύφτηκε. Το «κοινό ανακοινωθέν» έναρξης των διαπραγματεύσεων που όπως γράφτηκε αυτός επεξεργάστηκε οδηγεί σε μια «λύση» που κάθε νοήμων διαβάζοντάς την κατανοεί ότι μας φέρνει σε ακόμη χειρότερη θέση απ’ ότι το 2004.
Ακολουθεί εξαιρετικά επίκαιρος προβληματισμός που έγραψα τον Ιανουάριο 2005 περί «εσχάτης προδοσίας». Θα πρόσθετα, τραγικά επίκαιρος: Αντί όπως έγραφα το 2005 οι ψηφοφόροι να στείλουν τους δράστες σπίτι τους ή να αποχωρήσουν από την πολιτική οικειοθελώς, τους βλέπουμε τώρα να οδηγούν το στραπατσαρισμένο κυπριακό καράβι στους κρημνούς και στα βράχια. Σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά: Ψηφοφορία δεν έχουμε επομένως το μόνο που μένει ως σωτήρια στάση του νυν προέδρου είναι να δεχθεί ότι αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να αποχωρήσει οικειοθελώς. Εάν δεν το κάνει να του το υποδείξει το κόμμα του.
1. Η διάκριση συλλογικής ελευθερίας και βαθμίδων πολιτικής ελευθερίας
Ο προβληματισμός μου για το πότε και πως κατ’ εξαίρεση ένας ακαδημαϊκός παρεμβαίνει στην καθημερινότητα των συζητήσεων μέσα στην δημόσια σφαίρα είναι συνεχής εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολλά κείμενά μου εξηγώ την ανάγκη αξιολογικής ελευθερίας κάθε ακαδημαϊκού αλλά και την ανάγκη να διακρίνει την επιστημονική του ιδιότητα από την πολιτική του ιδιότητα.
Παρέμβαση, υποστηρίζω συχνά, γίνεται κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν αφορά ζητήματα ελευθερίας. Η κατάλυση της ελευθερίας με την κατάργηση ενός κράτους το οποίο οι πολίτες απέκτησαν με εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες είναι η πιο αντικειμενική περίπτωση που δικαιολογεί μια τέτοια εξαίρεση.
Η πολιτική θεωρία διαπραγματεύεται την Πολιτειακή συγκρότηση και τις σχέσεις με μιας έκαστης πολιτείας με άλλες πολιτείες. Ζητήματα ηθικής, ισχύος, δικαιωμάτων, ελευθερίας, υποχρεώσεων, πηγών του δικαίου, πολιτικής νομιμοποίησης, σχέσεις υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, και τα λοιπά, μεμονωμένα και σε όλα τα πιθανά ζεύγη.
Εδώ υπάρχει ένα σύνορο. Εσωτερική ελευθερία και εξωτερική Ελευθερία που μπορεί να βοηθήσει την συζήτησή μας το πόσο η κατ’ εξαίρεση παρέμβαση ενός ακαδημαϊκού είναι δικαιολογημένη όσον αφορά την δεύτερη.
Η εσωτερική ελευθερία αφορά την ατομική, κοινωνική και πολιτική ελευθερία που αποτελεί το υπέρτατο επίπεδο και ιδεατή κατάληξη της δημοκρατίας. Μελετώντας την πολιτειακή συγκρότηση, τα ζητήματα που υπεισέρχονται και τα αναρίθμητα πιθανά ζεύγη, αποχρώσεις και συνδυασμούς είναι φανερό ότι οι έννοιες είναι ελαστικές.
Κυμαίνονται ανάλογα με την εποχή, την συγκυρία, την πολιτική ωρίμανση του πολιτικού πολιτισμού μιας κοινωνικής οντότητας και τις ανθρωπολογικές προϋποθέσεις της κοινωνίαςστην οποία αναφερόμαστε. Τα ζητήματα αυτά αφορούν, εν τέλει, ζητήματα όπως το σύστημα διανεμητικής δικαιοσύνης (της κοινωνικοπολιτικά προσδιορισμένης διανεμητικής δικαιοσύνης) που κάθε κοινωνία και κάθε άτομο θεωρεί το σωστότερο.
Ηθικές και άλλα κοινωνικοπολιτικά κριτήρια και παράγοντες προσαρμόζονται στο εκάστοτε σύστημα διανεμητικής δικαιοσύνης και στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο κατά περίπτωση αναφερόμαστε. Επιπλέον, στο εσωτερικό κάθε κράτους οι ιεραρχήσεις και το περιεχόμενο (πχ της ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας ή της ηθικής) είναι ελαστικά και συχνά ρευστά προσδιορισμένα. Κάθε ανεξάρτητη κοινωνία αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Αντίστοιχα και το κανονιστικό της σύστημα, οι ηθικές επιταγές και η εσωτερική δικαιοσύνη.
Η εξωτερική ή συλλογική Ελευθερία, δηλαδή η Εθνική Ανεξαρτησία, είναι απόλυτα ανελαστική. Σε οποιαδήποτε εποχή ή κράτος και αν αναφερόμαστε όποιος διασχίσει το κόκκινο σύνορο που βλάπτει την συλλογική Ελευθερία της οικείας κοινωνίας διαπράττει πολιτικό έγκλημα "εσχάτης προδοσίας".
Έσχατο και θέσφατο είναι η συλλογική ελευθερία έσχατο παράπτωμα είναι και η αθέτησή της. Δεν υπάρχουν δύο ειδών συλλογικές ελευθερίες αλλά μόνο μια και ορίζεται με σύγχρονους όρους διεθνούς δικαίου από την εθνική ανεξαρτησία και με κλασικούς όρους ως «το ιδεώδες της ανεξαρτησίας».
Στην κλασική εποχή αποτελούσε αυτονόητο θέσφατο και προϋπόθεση ελεύθερης δημοκρατικής συγκρότησης στο εσωτερικό κάθε Πολιτείας. Στο σύγχρονο διεθνές σύστημα αυτό ορίζεται από τις υψηλές αρχές του διεθνούς δικαίου της μη επέμβασης, της διακρατικής ισοτιμίας και της εσωτερικής-εξωτερικής κυριαρχίας.
2. Εσχάτη προδοσία: με την «πολιτική» και την «αστυνομική» έννοια του όρου Στο παρελθόν εκ του γεγονότος ότι η Ελευθερία και η συλλογική Ελευθερία ήταν στο επίκεντρο των επιστημονικών και επιστημολογικών μου ενδιαφερόντων έχω προσπαθήσει να αναπτύξω προβληματισμούς γύρω από την έννοια "εσχάτη προδοσία" ως κατάσταση όπου ένας πολίτης ενός οποιουδήποτε κράτους για ένα πολύ μεγάλο αριθμό λόγων που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα στάσεων και συμπεριφορών, διασχίζει το κόκκινο σύνορο της συλλογικής Ελευθερίας βλάπτοντας έτσι την οικεία πατρίδα.
Συντομογραφικά, εδώ, θα σταθούμε στην συλλογική ελευθερία για να δώσουμε κάποια στοιχεία αυτής της τυπολογίας και για να την συνδέσουμε με το σχέδιο Αναν. Παρά το ότι η ελευθερία μιας κοινωνίας όπως είπαμε ορίζεται απόλυτα και ανελαστικά υπάρχει μια ιεραρχία και διαβαθμίσεις στάσεων και συμπεριφορών καθώς επίσης και ζήτημα για την θέση ενός πολίτη στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα.
Είναι απλός ψηφοφόρος; Είναι στρατιώτης σε εμπόλεμη κατάσταση; Είναι κατάσκοπος; Είναι εκλεγμένος πολιτικός ηγέτης; Είναι υποψήφιος πολιτικός ηγέτης; κτλ. Η προσπάθεια «θανάτωσης» μιας Πολιτείας συμμαχώντας με αυτούς που την επιβουλεύονται υπόγεια ή ευθέως αποτελεί, όπως λέμε, πράξη «εσχάτης προδοσίας». Δεν έχει εν τέλει σημασία κατά πόσο αυτό γίνεται συνειδητά ή ανεπίγνωστα και ενεργά ή λόγω αφέλειας ή και απροσεξίας. Η στάση μετράει επί ενός ζητήματος ζωής ή θανάτου.
Η συλλογική ελευθερία είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου και εξ ορισμού έτσι είναι και έτσι πάντα θα είναι. Η διαβάθμιση μιας στάσης «εσχάτης προδοσίας, όμως, είναι αναγκαία για να καταστεί περισσότερο πολιτική έννοια και λιγότερο "αστυνομική". Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ή κατά την διάρκεια πολέμου ή μετά τον πόλεμο όσοι εκτεθούν συχνά εκτελούνται. Έτσι ήταν και στο παρελθόν. Για παράδειγμα μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο στην Γαλλία αλλά όχι μόνο.
Άλλο παράδειγμα μετά την καταστροφή του 1922 είχαμε εκτελέσεις (Γουδί) όσων έκαναν ενδεχομένως λάθος εκτίμηση έστω και αν δεν συμμάχησαν με τον εχθρό. Η πρόκληση βαρύτατων ζημιών κατά της πολιτείας θεωρείται διαχρονικά εξίσου κατακριτέα και οι δράστες υπόκεινται κυρώσεις. Βλ. για παράδειγμα βαριές ποινές φυλάκισης για κατασκόπους στις ΗΠΑ ή στο Ισραήλ.
Στην διελκυστίνδα αυτή η πολιτική θεωρία, για να μπορέσει να περιγράψει αυτά τα φαινόμενα απαιτεί μια διαβαθμισμένη τυπολογία εσχάτης προδοσίας. Μια τυπολογία με πολλές αποχρώσεις και διαβαθμίσεις.
3. Τυπολογία και ορισμοί της εσχάτης προδοσίας Ο όρος «εσχάτη προδοσία» και οι ιεραρχήσεις της λοιπόν απαιτείται να ορίζονται τυπολογικά για να καθίσταται εφικτή τόσο η πολιτική ανάλυση των φαινομένων αυτών όσο και η ανάγκη αποστασιοποίησης από «αστυνομικού χαρακτήρα» προσδιορισμούς που αφορούν προθέσεις, κίνητρα, λόγους αποδοχής συνηγορίας ή συμμαχίας με τους εχθρούς ενός κράτους ή ακόμη και ενοχή λόγω σιωπής μπροστά στα επερχόμενα.
Ως «εσχάτη προδοσία» ορίζεται η διαφόρων βαθμίδων συνηγορία ή συμμαχία με αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν πολιτειακό θάνατο ή πολιτειακές ζημιές όπως η συρρίκνωση της εθνικής ανεξαρτησίας, η κατοχή από ξένες δυνάμεις, απώλεια κρατικής κυριαρχίας και τα λοιπά.
Απαλλαγμένη τελείως από τα κίνητρα και από τις προθέσεις η «εσχάτη προδοσία» ως έννοια είναι τυπολογικά εξαιρετικά χρήσιμη για να εκτιμηθεί ο πολιτικός ορθολογισμός στις ενδοκρατικές και διακρατικές σχέσεις.
Ιδανικά οι Εφιάλτες κάθε απόχρωσης απουσιάζουν. Ιδανικοί άνθρωποι και ιδανικά κράτη όμως, ποτέ δεν υπήρξαν. Όπως είναι φανερό ο κόσμος ποτέ δεν ήταν τέλειος και μάλλον ποτέ δεν θα είναι. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα κράτη. Εφιάλτες υπήρξαν πάντα πολλοί, πολλών διαβαθμίσεων και πολλών ειδών διαφορετικής εμβέλειας. Αυτή είναι μια ανελέητη παθογένεια.
Υποστηρίζουμε ότι αυτή η παθογένεια είναι και κύρια πηγή διακρατικού ανορθολογισμού. Εάν πολλοί πολίτες δεν είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις φιλοπάτριδες και έτοιμοι να θυσιαστούν για το κράτους τους ο πολιτικός ορθολογισμός βλάπτεται τόσο ενδοκρατικά όσο και διακρατικά.
Θολώνει τις πολιτικές εκτιμήσεις, ενθαρρύνει τον ηγεμονισμό και τον αναθεωρητισμό και οδηγεί σ’ ένα ανορθολογικό φαύλο κύκλο. Απαιτείται λοιπόν μια πολιτική αντιμετώπιση των Εφιαλτών. Η "αστυνομική διάσταση" όπως είπαμε δεν μας αφορά εδώ. Ο σκοπός μιας πολιτικής αντιμετώπισης, υπογραμμίζουμε, είναι να αυξήσει τον πολιτικό ορθολογισμό ενδοκρατικά και διακρατικά.
Εάν ο γνωστός ναζί που είπε ότι «παντού βρίσκουμε χρήσιμους ηλίθιους να μας κάνουν τις βρομοδουλειές μας» ήξερε ότι αυτό δεν θα ίσχυε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά όσον αφορά την έναρξη και πορεία του μεγάλου πολέμου. Όμως ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε πως κινούνται τα άτομα πάνω στο ευμετάβλητο και αστάθμητο εκκρεμές της ανθρώπινης φύσης.
Εάν οι Τούρκοι γνώριζαν ότι δεν θα είχαν αμφιταλαντεύσεις στην Κωνσταντινούπολη το 1453 μ.Χ. οι αποφάσεις τους ενδέχεται να ήταν διαφορετικές και η εξέλιξη του ανθρωποκεντρικού πολιτικού πολιτισμού επίσης διαφορετική.
Εάν οι Άγγλοι δεν έβρισκαν «κουκουλοφόρους» να υποδείξουν τους αγωνιστές της ελευθερίας του έπους του 1955-59 το έργο τους θα ήταν πολύ πιο δυσχερές και το αποτέλεσμα ίσως διαφορετικό.
Εάν μερικοί κομμουνιστές (έστω και εάν παρέμεναν κομμουνιστές όσον αφορά την εσωτερική πολιτική) δεν ευνοούσαν την «παγκόσμια αταξική κοινωνία» αλλά την εθνική ανεξάρτητη ελληνική πολιτεία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μάλλον ο εμφύλιος δεν θα λάμβανε χώρα.
Εάν μετά το 1947 δεν προσχωρούσαν τόσοι πολλοί στην υποτελή υποταγή της Ελλάδας στους δυτικούς ηγεμόνες ίσως επίσης ο εμφύλιος πόλεμος να μην λάμβανε χώρα. Θα μπορούσαν να αναφερθούν εκατομμύρια παραδείγματα και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή στον πλανήτη να υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια ή αντίστοιχα.
Γι’ αυτό, η τυπολογία της «εσχάτης προδοσίας» που αφορά το ανελαστικό θέσφατο της συλλογικής ελευθερίας απαιτείται να ειδωθεί ως ένα ιστορικό φαινόμενο που κρίνεται υπό τις περιστάσεις κάθε συγκυρίας και κυρίως ως ένα φαινόμενο κατά του οποίου οι (αστυνομικές) κυρώσεις δεν τυποποιούνται ή εντάσσονται σε ανελαστικά πρότυπα.
Εν καιρώ πολέμου η προδοσία τίθεται διαφορετικά και οι ενδιαφερόμενοι αποφασίζουν το δέον γενέσθαι ανάλογα με την περίπτωση. Συνήθως, όμως, η ταλάντευση του εκκρεμούς της εσχάτης προδοσίας αφορά μυριάδες αποχρώσεις και σχετίζεται με τις βαθμίδες φιλοπατρίας των πολιτών κάθε κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ποικίλες βαθμίδες "εσχάτης προδοσίας" που μας αφορά εδώ είναι πολιτικό φαινόμενο και πολιτικά πρέπει να αντιμετωπίζεται.
4. Σχέδια Αναν και η τυπολογία της εσχάτης προδοσίας Εάν αναφερθούμε στην περίπτωση του σχεδίου Αναν, ασφαλώς θα μπορούσαμε να δούμε πολλές κατηγορίες και υπό-κατηγορίες διαφορετικής τάξης, βαθμίδας και ευθύνης. Το σχέδιο Αναν αποτελεί, ενδεχομένως, μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου αποτυπώνονται όλες οι αποχρώσεις της τυπολογίας της εσχάτης προδοσίας.
Για παράδειγμα, όσοι απλά συνηγόρησαν μη γνωρίζοντας τι ακριβώς γινόταν, όσοι σύμπραξαν στην συγγραφή του επειδή ξένοι τους έθρεψαν την ματαιοδοξία λέγοντάς τους ότι θα γίνουν «young leaders», όσοι δέχθηκαν να επιστρατευτούν σε συναντήσεις επεξεργασίας της «μετα-εθνικής» «Κύπρου», όσοι πήραν κονδύλια για διοργάνωση «σεμιναρίων επιμόρφωσης» επειδή αυτό τους βοηθούσε οικονομικά και όσοι στρατεύτηκαν για να εκπληρώσουν τον σκοπό της «ένωσης των λαών» επειδή το πίστευαν ιδεολογικά.
Όσοι επίσης προσαρμόστηκαν σε κάποια «αναγκαιότητα» (πχ «δεν υπάρχει, δήθεν, άλλη διέξοδος») είτε επειδή ήσαν δειλοί είτε επειδή το θεώρησαν ορθό πιστεύοντας πως δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή. Όσοι επιπλέον γέροντες ποθώντας τον τόπο γένεσή τους πίστεψαν ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν πριν πεθάνουν στην γενέτειρά τους.
Επίσης, όσοι το ψήφισαν επιπόλαια γιατί δεν το διάβασανεπειδή δεν είχαν καιρό, όσοι ενθουσιωδώς ή και μανιακά παρασύρθηκαν από φανατικούς υποστηρικτές του σχεδίου Αναν στον πολιτικό χώρο και στο πεδίο των διανοουμένων και όσοι προσκολλημένοι σε κομματικά και ιδεολογικά κριτήρια έσφαλλαν με το να ταχθούν υπέρ της κατάργησης του κράτους τους και της ένταξής του στην τουρκική επικυριαρχία. Οι διαβαθμίσεις στάσεων και συμπεριφορών, εν τέλει, θα μπορούσαν να άπειρες.
5. Οι δύο κύριες κατηγορίες εσχάτης προσοδίας Μιλώντας με πολιτικούς όρους, λοιπόν, μπορούμε να φωτίσουμε καλύτερα το φαινόμενο της εσχάτης προδοσίας εάν το δούμε διττά. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους «ηγέτες» (όσα δηλαδή άτομα έχουν πολιτικό αξίωμα ή όσοι το διεκδικούν) και η δεύτεροι είναι όλοι οι άλλοι.
Ας αρχίσουμε με την δεύτερη κατηγορία. Στην πορεία των εθνών, λίγοι θα έμεναν εάν όσοι δείλιασαν, λιγοψύχησαν, «υπέκυψαν στις ηδονές», και τα λοιπά, «καταδικάζονταν». Εν τούτοις, η στηλίτευσή τους με τυπολογική ανάδειξή τους, είναι επιβεβλημένη. Γνωστές και καθιερωμένες φράσεις που βοηθούν μια τέτοια συζήτηση είναι «πεμπτοφαλαγγίτες», ένοχο σύμπραξης με τους εχθρούς, δοσίλογοι κτλ. Φωτίζουν αληθινές στάσεις και συμπεριφορές που είναι αληθινές και αποτελούν πηγή πολιτικού ανορθολογισμού.
Πλην τέτοιες ονομασίες δεν μπορούν να κάνουν δίκη προθέσεων και δεν παραπέμπουν, κατ’ ανάγκη, σε κάποια τιμωρία. Αν μη τι άλλο δεν ξέρουμε τα κίνητρα όπως δεν ξέρουμε μύρια άλλα αίτια που οδηγούν ασθενείς ψυχές να λυγίζουν και να σέρνονται ανορθολογικά.
Τώρα, οι ηγέτες είναι κάτι διαφορετικό. Η «εσχάτη προδοσία» εδώ είναι άλλης τάξης. Η ευθύνη όσων θέλουν να κατευθύνουν τις τύχες της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες. Αφήνω ξανά το «αστυνομικό σκέλος», τις προθέσεις και τα κίνητρα και στέκομαι στον φωτισμό της πράξης. Στην περίπτωση της Κύπρου και του σχεδίου Αναν δεν σήμαινε «διπλή ένωση», διχοτόμηση, λάθος εκτίμηση για τις συνέπειες ή οτιδήποτε άλλο παραπλήσιο.
Σήμαινε συνειδητή ή ανεπίγνωστη (υπάρχει και αυτό για ανίκανους ή ευκολόπιστους χρήσιμους ηλίθιους) «εσχάτη προδοσία» που θα ακύρωνε την ελευθερία των κυπρίων σε όλο το ενδοκρατικό και εξωτερικό φάσμα. Σήμαινε βασικά ότι η κυπριακή κοινωνία θα ριχνόταν στα τάρταρα ενός αργού θανάτου στα χέρια νέο-Οθωμανών τούρκων, άγγλων νέο-αποικιοκρατών και αμερικανών επεμβατιστών.
Σχέδιο Αναν σήμαινε: Μηδέν εθνική ανεξαρτησία, μηδέν δημοκρατία, μηδέν λαϊκή κυριαρχία, μηδέν ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα τα καταργούσαν αυτοί που θα ήλεγχαν πλέον την Κύπρο και που θα είχαν κάθε λόγο να εξαθλιώσουν και εκδιώξουν την κυπριακή κοινωνία. Είναι περιττό να πω έστω και μια λέξη πέραν αυτού όταν ξέρουμε ότι οι Τούρκοι αυτό ακριβώς κάνουν εδώ και δεκαετίες σε κάθε σχέση τους με την Ελλάδα αλλά και με άλλους γείτονες.
6. Ηγέτης και εσχάτη προδοσία: «Τι του κάνουμε;» Ο ηγέτης που διολίσθησε σε μια στάση «εσχάτης προδοσίας» συνηγορώντας με τη κατάργηση του θεσμού ελευθερίας μιας κοινωνίας, δηλαδή του εθνοκράτους της (ελπίζω να έγινε κατανοητό γιατί βάζω εντός εισαγωγικών τη φράση) λογικά ακολουθεί την μοίρα του.
Επειδή τυγχάνει να μην θεωρώ τον εξοστρακισμό, την εξορία και την θανάτωση ως ενδεδειγμένα (έστω και αν στην κλασική εποχή τα πρώτα δεν ήταν άγνωστα), πιστεύω ότι μια πιο λογική αντιμετώπιση απέναντι στους «ηγέτες» που διολίσθησαν σε «εσχάτη προδοσία» συνηγορώντας με την θανάτωση του εθνοκράτους τους, είναι να αποκλειστούν (το καλύτερο θα είναι αυτόβουλα) από πολιτικά αξιώματα. Κοντολογίς να εξαφανιστούν, να πάνε σπίτι τους και από την ντροπή που λογικά θα αισθάνονται να μην εμφανιστούν ξανά σε δημόσιους χώρους.
Ας μην ξεχνούμε ότι η ελεεινή τους στάση προκαλεί ανθρώπινες κακουχίες και θανάτους και μάλιστα μαζικούς. Επειδή εν τούτοις η φυλάκισή τους ή η θανάτωσή τους μπορεί να διχάσει την κοινωνία επιτείνοντας τα δεινά το καλύτερο για όλους θα ήταν οι ίδιοι «να πηγαίνουν σπίτι τους» για να ζήσουν με τις τύψεις τους.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν το κάνουν τότε το σωστό και κυρίως το πολιτικά ορθολογικό είναι όσοι έχουν κουκούτσι λογική και ορθολογισμό να τους το υποδεικνύουν με όσο πιο πολιτισμένο αλλά έντονο τρόπο μπορούν.
Να τους υπενθυμίζουν για πάντα όποτε θελήσουν αξιώματα ότι αποτελεί «εσχάτη προδοσία» εάν για οποιοδήποτε λόγο συνηγορήσεις να χάσεις τον θεσμό συλλογικής ελευθερίας και ότι αποτελεί πράξη σύνεσης, αξιοπρέπειας και ορθολογισμού να μην επιδιώξει δημόσια αξιώματα όποιος υπέπεσε σε ένα τέτοιο έσχατο πολιτικό και ηθικό παράπτωμα.
Τελειώνοντας λοιπόν υπενθυμίζω ότι το σχέδιο Αναν πρόβλεπε την κατάλυση του κυπριακού κράτους και την στέρηση από τους κύπριους της έσχατης και κοσμοθεωρητικά-ηθικά πρωταρχικής συλλογικής ελευθερίας.
Κάτι τέτοιο κανείς δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Δεν εμπίπτει δηλαδή στην κατηγορία της πλειοψηφίας / μειοψηφίας σε κάποια ψηφοφορία ή εκλογή κομμάτων ή προέδρων στην εξουσία. Τα πολιτικά πρόσωπα εκλέγονται για εφήμερη διακυβέρνηση και όχι για να καταργήσουν την Πολιτεία κάτι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν. Ο ρόλος τους δηλαδή είναι η διακυβέρνηση και καμιά δικαιοδοσία δεν έχουν για να αποφασίσουν για τον θάνατο, την ζωή και την ελευθερία των άλλων.
Ούτε δημοψηφίσματα που καταργούν εθνοκράτη μπορούν να ισχύσουν: Πρώτον, όσοι δεν κάμφθηκαν και δεν συμφώνησαν δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τη καταστολή της ελευθερίας τους και της ετερότητάς τους. Ως προς τούτοι, απαιτείται να γίνει κατανοητό ότι είναι ένα πράγμα η διακυβέρνηση ενός κράτους και άλλο το προνόμιο κατάργησής του που κανείς δεν έχει. Δεύτερον, εάν σταθούμε στην Κύπρο το 2004, εάν οι κύπριοι υπέκυπταν το αποτέλεσμα θα ήταν άκυρο γιατί θα οφειλόταν σε εκβιασμούς, δηλαδή σε απειλές και εκφοβισμούς στους οποίους πολλοί όπως γνωρίζουμε εκτόξευαν καθημερινά.
Τέλος, να μην ξεχνούμε ότι από το 1974 και μετά ενώ οι κύπριοι ήταν τα θύματα εισβολής και κατοχής, αντί να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα και η κρατική κυριαρχία της ΚΔ, η χώρα αυτή λόγω αδυναμίας σύρθηκε σε διαπραγματεύσεις επικύρωσης των παράνομων τετελεσμένων. Ένας δηλαδή διαρκής εκβιασμός πολλών δεκαετιών για τον οποίο ότι λέχθηκε εκεί δεν υπάρχει δέσμευση. Δεν υπάρχει δέσμευση κατάργησης της συλλογικής Ελευθερίας που μπορεί να ισχύει νομικά, πολιτικά, ηθικά και κοσμοθεωρητικά.
Τα κράτη είναι βασικά αθάνατα. Υπάρχουν για να εκπληρώνουν και διαιωνίζουν τον πολιτικό πολιτισμό όχι για να τον οπισθοδρομούν στην βαρβαρότητα. Και η κατάργηση του θεσμού συλλογικής Ελευθερίας της Κυπριακής κοινωνίας όπως επιδιώχθηκε με το σχέδιο Αναν αυτό σημαίνει.
Καταληκτικά, οι ένοχοι για εσχάτη προδοσία ανεξαρτήτως βαθμίδας και του ελεεινού χαρακτήρα της συνηγορίας με την κατάργηση του οικείου κράτους, απαιτείται είτε να καταψηφίζονται στις εκλογές είτε να παραιτούνται οι ίδιοι οικειοθελώς και να εξαφανίζονται από την δημόσια σφαίρα.
Π. Ήφαιστος - P. Ifestoswww.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr
https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
*αναρτημένο και στην σελίδα http://www.ifestosedu.gr/111epikairesexelixeis2012.htm

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΕ Reuters: Δήμευση καταθέσεων για διάσωση τραπεζών αποφάσισε η ΕΕ




Πλήρη επιβεβαιίωση της αποκάλυψης του defencenet.gr περί επερχόμενης δήμευσης των τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση αδυναμίας των τραπεζώννα ανταποκριθούν σιτς υποχρεώσεις τους, κοινώς σε περίπτωση χρεοκοπίας τους.
Πριν λίγο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η ΕΕ έχει έτοιμες τις ρυθμίσεις ώστε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι καταθέσεις θα χαρακτηρίζονται πλέον "επενδύσεις" και η απώλειά τους "αποτυχημέν επένδυση".
Το πρακτορείο τονίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την υψηλή εξάρτηση της ένωσης των 28 από την τραπεζική χρηματοδότηση και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων.
«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.
Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές της Ενωσης συμβουλές για ένα ενδεχόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την « την κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση».
Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται συνεχώς το Reuters, επισημαίνει ότι η θα εξεταστεί μέσα στα επόμενα χρόνια η καταλληλότητα των ευρωπαϊκών κανόνων για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, ενώ και οι ΗΠΑ θα εποφθαλμιούν ούτως ώστε να μην υπάρξει αθέμιτο πλεονέκτημα για τις τράπεζες εντός ΕΕ.
χρηματοδότησης στην ΕΕ, περιλαμβάνουν βήματα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, όπου πολλοί άνθρωποι συμβάλλουν με σχετικά μικρά ποσά για τη δημιουργία ενός σημαντικού pool χρηματοδότησης.
Η δήμευση αφορά και για όσους έχουν λογαριασμούς με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί twitt του Επιρόπου Μισέλ Μπαρνιέ όπου ανακοίνωσε ότι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι χώρες-μέλη της ΕΕ (εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης) κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.
Βάσει αυτής από το 2016 θα συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών αρχικά οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων και στη συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις μικρότερες και από 100.000 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν βάλει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, τις αποζημιώσεις τους από απόλυση ή το εφάπαξ και αυτές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
O Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα την απόφαση» γιατί λέει οι Ευρωπαίοι "οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».
Για ποιόν είναι μεγάλη απόφαση; Για την Ευρώπη που έχει ένα σωρό τράπεζες προβληματικές και οι πολίτες «βαπτιζόμενοι» ως επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους ή για τους Γερμανούς και τους Ελβετούς που θα μαζέψουν όλο το χρήμα από τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου και όχι μόνο που καταρρέουν;
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο "bail-in" των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, με καταθέσει και κάτω από 100.000 ευρώ.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Περίεργες επισκέψεις αστυνομικών σε σχολεία της Αττικής

Γονείς καταγγέλλουν περίεργες επισκέψεις αστυνομικών σε σχολεία της Αττικής – Ρωτούν τους μαθητές τι ψηφίζουν οι γονείς τους – Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ

Αναστάτωση προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η τακτική των επισκέψεων κλιμακίων αστυνομικών σε σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν ορισμένα αστυνομικά τμήματα κατ’ εντολήν της ΓΑΔΑ. 
Καταγγελίες υπάρχουν από σχολεία της Αγίας Παρασκευής, της Καλλιθέας, του κέντρου της Αθήνας και του Κερατσινίου. Ειδικά στην περίπτωση του Κερατσινίου, μαθητές κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα να δώσουν εξηγήσεις για την κατάληψη του σχολείου τους.

Συγκεκριμένα, με εντολή της ΓΑΔΑ, κλιμάκια αστυνομικών επισκέπτονται τα σχολεία, με το αιτιολογικό ότι καταγράφουν τα αιτήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Μεταξύ των εντολών που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι, «μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους διευθυντές των σχολείων», σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”. 
Ειδικότερα οι εντολές που έχουν λάβει είναι να προχωρήσουν σε: 
1. «Πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή (αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ), υποβάλλοντας το υπόδειγμα της καταγραφής  σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας», 
2. «Μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των ανωτέρω σχολείων,  με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα»
3. «Σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ’ αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας». 
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες συλλόγων εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αστυνομικοί έχουν ήδη επισκεφθεί σχολεία στην Αγία Παρασκευή, το Ψυχικό και την Καλλιθέα. 
Κατά τις πληροφορίες, οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων δεν είχαν ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους συναντήσουν. Όπως καταγγέλθηκε, οι αστυνομικοί ζήτησαν και τα προσωπικά τηλέφωνα εκπαιδευτικών. 
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι αιφνίδιες επισκέψεις αφορούν κυρίως στην καταγραφή της εγκληματικότητας στα σχολεία, τυχόν ζημιές και πάντως όχι στην παρακολούθηση ή το φακέλωμα καθηγητών και μαθητών. 
Τι καταγγέλλουν γονείς και καθηγητές 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης “Περικλής” στην Αγία Παρασκευή κατήγγειλε ότι υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων για τηλεφωνικές οχλήσεις αστυνομικών, που ζητούν πληροφορίες για τα σχολεία. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύει η εφημερίδα, στο Κερατσίνι διευθύντρια Λυκείου έδωσε στην αστυνομία τα ονόματα 7 μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τον Οκτώβριο. Οι πέντε από τους επτά μαθητές κλήθηκαν ήδη να καταθέσουν στην ασφάλεια και κατά τις πληροφορίες η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης. 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ερωτήσεις που δέχθηκαν οι μαθητές ήταν του τύπου: «Τι ψηφίζουν οι γονείς σου; Τι δουλειές κάνουν; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας; Γιατί κάνατε την κατάληψη; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;» 
Ο σύλλογος εκπαιδευτικών και γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, με τη συμπαράσταση και από άλλους συλλόγους της περιοχής, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής του ΑΤ ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία προχωρά με εισαγγελική εντολή. 
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛ.ΑΣ 
“Το περιεχόμενο και ο σκοπός έκδοσης του εγγράφου συναρτάται απόλυτα με την αποστολή και τις ειδικότερες αρμοδιότητες της Αστυνομίας, όπως περιγράφονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει το εύρος λειτουργίας των Υπηρεσιών του Σώματος. 
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο έγγραφο αφορά στον τομέα της προστασίας της νεολαίας από διάφορους κινδύνους όπως τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα (όπως π.χ. οι επιθέσεις σε βάρος μαθητών για την βίαιη απόσπαση κινητών τηλεφώνων και χρημάτων), τα τροχαία ατυχήματα σε βάρος μαθητών, κ.τ.λ., που αποτελούν καθήκον και ευθύνη της Αστυνομίας. 
Άλλωστε, η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ανηλίκων προσδιορίζεται, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, στην πρόληψη και καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων, καθώς και στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ανηλίκων. 
Επιπλέον, προβλέπεται θεσμικά η συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, που σχετίζεται με ανηλίκους. 
Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι: 
Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία της Αστυνομίας να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα. 
Η συνεργασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα της προστασίας των ανηλίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων. 
Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής αξιοποιούνται σε επίπεδο στρατηγικού – επιτελικού σχεδιασμού και υλοποίησης ανάλογων επιχειρησιακών δράσεων. 
Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται και στο συγκεκριμένο έγγραφο, η όλη διαδικασία αφορά αποκλειστικά και μόνο το “πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικότερα”. 
Με βάση τα παραπάνω, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ή ερμηνεία, δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα και την ουσία του συγκεκριμένου εγγράφου και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα 

makeleio.gr
lithosfotos
http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2922.html

Ήρθε η ώρα των καταναγκαστικών έργων. Το κινέζικο μέλλον μας είναι εδώ

Ένας από τους λόγους που η Κίνα είναι φτηνή είναι η απλήρωτη καταναγκαστική εργασία (Ο κύριος λόγος, φυσικά, είναι τα φτηνά μεροκάματα).
Οδεύουμε προς το σημείο, που θα έχουμε και τα δύο.
Χτες, πηγαίνοντας στο κρατικό Νοσοκομείο , για ένα κάταγμα, άκουσα τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για την ξαφνική περικοπή υπερωριών σε ένα Νοσοκομείο που πάσχει από έλλειψη προσωπικού.
Η απορία όλων ήταν "πώς μπορεί να προσφέρει ταχτικές και έκτακτες υπηρεσίες ένα νοσοκομείο, με έλλειψη προσωπικού; Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό";
Η απάντηση ήρθε, σχεδόν, αμέσως:
Χτες, εμφανίστηκε στο νοσοκομείο ο πρώτος κατάδικος για χρέη, υπόχρεος σε εκτέλεση "κοινωνικής εργασίας".
Και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Και είμαι κι εγώ υποψήφιος.
Είτε τα χρέη είναι προς το δημόσιο είτε προς κάποιον ιδιώτη, από τη στιγμή που μετατραπούν σε ποινικό αδίκημα,  είναι στη κρίση του δικαστή που θα διαπιστώσει αδυναμία εξαγοράς της ποινής,  να ορίσει διαζευκτικά: ή τόσα χρόνια φυλάκιση ή τόσους μήνες καταναγκαστικά έργα. Κατ' ευφημισμόν, ονομάζονται "κοινωνική εργασία".
Δεν θα αργήσει η μέρα, που η "κοινωνική εργασία" θα γίνεται σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση.
--------
Προς όλους τους πολιτικολογούντες, τους ιδρύοντες "απελευθερωτικά" κόμματα ή τους ευρισκόμενους σε πάσης φύσεως κόμματα και πολιτικές ομάδες:

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ.

Έχω μετατραπεί σε "οφειλέτη"με δόλιο και οργανωμένο τρόπο, από μία πολυπλόκαμη και πολυκέφαλη εγκληματική συμμορία, στην οποία συμπεριλαμβάνεστε.
Παράλληλα, είμαι άνεργος. Και, αν δεν είμαι τίποτα από τα δύο, με τις συστηματικές περικοπές εισοδήματος,  σε λίγο ΔΕΝ θα τα βγάζω πέρα
Οι τρεις αυτές καταστάσεις, αθροιζομένες, συναποτελούν την  κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Όποιος πολιτικολογεί, προσφέροντας "λύσεις" ή καταθέτοντας προτάσεις, που δεν απαντούν σε αυτό το τρομαχτικό πρόβλημα, με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο, είναι, απλώς ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Εξ αυτού προκύπτει ότι το σύνολο του κομματικού συστήματος είναι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ. Μίσθαρνα όργανα και δοσίλογοι στην υπηρεσία της Αυτοκρατορίας των Ιδιοκτητών του χρήματος.
-----

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Θέλω σεισάχθεια ιδιωτικού και κρατικού χρέους. Το σύνολο του χρέους είναι μία απάτη. Και για να μην επωφελούνται τα ξερά μαζί με τα χλωρά, η ιδιωτική σεισάχθεια έχει έναν όρο: Πάγωμα και όχι διαγραφή ιδιωτικών χρεών, ως ότου η δημοκρατία, δηλαδή ο γείτονας μου, αποφασίσει αν θα πρέπει να πληρώσω, πόσο και πώς ή αν θα πρέπει να μου χαριστεί το χρέος.

Αυτό σημαίνει Επανάσταση – Επανεκκίνηση, Επαναπροσδιορισμό των πάντων.

"...αν κάποιος θέλει να σπάσει τους πολιτικούς κανόνες είναι πολιτικά εφικτό...Μπορούμε να ξεφύγουμε.   STEVE KEEN
Επανάσταση σημαίνει "φτιάχνω τους δικούς μου κανόνες".
Το τι θα προκύψει είναι απροσδιόριστο και θα είναι απροσδόκητο. Και το πιο πιθανό: θα είναι όμορφο.
----
ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ πολιτικάντηδες και υποψήφιοι σε κάθε είδους εκλογές:

Επανάσταση χωρίς  Ενότητα δεν μπορεί να γίνει.

Λίγο πριν μου πάρουν το σπίτι, λίγο πριν πάω φυλακή ή σε καταναγκαστικά έργα, θα σας περιμένω και θα σας πολεμήσω με όποιο όπλο μου είναι πιο πρόσφορο εκείνη τη στιγμή. Μη με πλησιάζετε. Η δουλειά σας είναι να μην μπορεί αυτός ο λαός να ενωθεί.
Δεν φοβόμαστε τους σεισμούς. Θα φοβηθούμε τον κάθε αλήτη που νομοθετεί και θέλει τη ζωή μας στη φυλακή;
-----------
Τελειώνοντας:

Μη σας κοροϊδεύουν και σε αυτό:

Λεφτά υπάρχουν. Χρήμα είναι και η  Αγάπη.

-----
Ζητούνται συνένοχοι και συμπολεμιστές.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ:
"Κάμε ώστε ο μικρός Κύκλος, μέσα εις τον οποίο κινιέται η πολιορκημένη πόλη, να ξεσκεπάζει εις την ατμοσφαίρα του τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ελλάδας, για την υλική θέση, οπού αξίζει τόσο για εκείνους οπού θέλουν να τη βαστάξουν, όσο για εκείνους οπού θέλουν να την αρπάξουν, και, για την ηθική θέση, τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ανθρωπότητος.
Τοιουτοτρόπως η υπόθεση δένεται με το παγκόσμιο σύστημα. -Ιδές τον Προμηθέα και εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου.- Ας φανεί καθαρά η μικρότης του τόπου και ο σιδερένιος και ασύντριφτος κύκλος οπού την έχει κλεισμένη. 
Τοιουτοτρόπως από τη μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δύναμες, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες". 
(Εικόνα: Δον Ψυχώτης)
http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8546.html

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ < Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και μετά αυτοκτόνησε > ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ PRAKTIKER

Υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, 49 ετών εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του, ώστε να μη φανεί ως απόλυση, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του.
Δύο μέρες μετά, βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του.
Όπως τόνισαν, η αναγκαστική παραίτηση ήταν ο τρόπος να τιμωρηθεί ο άτυχος εργαζόμενος για μια... ανοιχτή συσκευασία που βρέθηκε στο χώρο ευθύνης του. Η ομάδα σεκιούριτι τον οδήγησε στο γραφείο της διεύθυνσης, αφήνοντας υπόνοια ότι μπορεί και να έκλεψε.

Ο ΣΒ ένιωσε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε δώσει καμία αφορμή να τον κατηγορήσουν.
Η παραίτηση, κάτω από πιεστικές και αδιευκρίνιστες συνθήκες, υπεγράφη την 1η Φεβρουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, γιατί από το διαμέρισμά τους αναδυόταν δυσοσμία.
Ο ΣΒ, πρώην ναυτικός, ζούσε μόνος του, ενώ οι μόνοι συγγενείς που είχε ήταν δύο αδέλφια. Η αδελφή είναι καρκινοπαθής και ο αδελφός τετραπληγικός. Τον χαρακτήριζαν μοναχικό και  ευαίσθητο, ενώ σε όλους έκαναν εντύπωση τα φιλοζωικά του αισθήματα. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι η απόγνωσή του ήταν τόσο βαθιά, που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Η κηδεία του έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους συναδέλφους του. H διοίκηση απέφυγε να καλύψει τα έξοδα (ζήτησε  από το σωματείο να υποβάλει επίσημο αίτημα), για να μην φανεί ότι αισθάνεται τύψεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι συνάδελφοί του και κυρίως η ομάδα σεκιούριτι περιμένουν να κληθούν για κατάθεση από τους αστυνομικούς του ΑΤ Κορυδαλλού, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.
Με αφορμή την αυτοκτονία, εκπρόσωποι σωματείων στον ιδιωτικό τομέα καταγγέλλουν ότι το σκηνικό στη συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία θυμίζει κάτεργο, στο οποίο μοχθούν οι  εργαζόμενοι έναντι 600 και 700 ευρώ. Πολλές φορές δουλεύουν με ημιαπασχόληση, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τα μισά.
Εργαζόμενοι καταγγέλλουν την Praktiker Hellas για τις αντεργατικές της πρακτικές, την ώρα που η μητρική Praktiker Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών.
Η ελληνική διοίκηση απολύει με το παραμικρό (γιατί κάποιος μίλησε, γιατί κάποιος δεν ήξερε με λεπτομέρειες όλες τις προσφορές...), καθώς απ' έξω περιμένουν στρατιές ανέργων.
Μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε σε μονομερή μείωση μισθών κατά 7%, στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με την προβλεπόμενη μείωση. 
Οι συνάδελφοι του άτυχου εργαζόμενου επισημαίνουν -και αυτό έχει τη σημασία του- ότι ο ΣΒ υπέγραψε την ατομική σύμβαση, κάτι που αποδεικνύει ότι ο υπάλληλος δεν ήθελε να φύγει από την εταιρεία, αλλά εξαναγκάστηκε. 

 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://greeknation.blogspot.gr/2014/02/praktiker.html

Άρχισαν Να Μιλούν Για Μεταφορά Του Φυσικού Αερίου… Μέσω Τουρκίας…!


MFA_Turkey 
Πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνι από τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων η Τουρκία προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της για την υφαρπαγή των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ η επανέναρξη των συνομιλιών θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία (και διακαή πόθο της Άγκυρας), να μεταφέρεται το φυσικό αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Οι ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αέριο που θα αντληθούν από την περιοχή, θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Τουρκίας με αγωγό, όπως το νερό που μεταφέρεται στη βόρεια Κύπρο», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.
«Ευχή μου είναι να διαλυθεί η αρνητική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο και να ανοίξει ο δρόμος για τα σχέδια ενέργειας. Πιστεύω ότι όπως και στην περίπτωση του νερού που μεταφέρεται με αγωγό από την Τουρκία στην “ΤΔΒΚ”, με παρόμοιο τρόπο μπορεί να κατασκευασθεί ένας αγωγός που θα επεκτείνεται μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη» δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος έκανε δηλώσεις και ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζέρσαϊ.
Όπως είπε η ενέργεια μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διάσωση της οικονομίας της «νοτίου» Κύπρου.
«Η σκέψη αυτή οδηγεί τις δυο πλευρές σε σύγκλιση και θα συμβάλει προς την ουσιαστική λύση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ.
Βέβαια με τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραγγαλίσει πρακτικά την οικονομία του «συνιστώντος κράτους της Κύπρου»  (όπως περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν) με το κόψει την παροχή του φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτή κρίνει απαραίτητο.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82

Ξεκίνησαν Οι Πανηγυρισμοί Στην Άγκυρα… Για Την Κύπρο – Διάγγελμα Του Εθνοπροδότη Αναστασιάδη…!

CyprusEisvoli1974

Στην “σκιά” της αντίδρασης της Ρωσίας για το νέο σχέδιο Αμάν ο μοιραίος για τον Ελληνιμό πρόεδρος της Κύπρου Νίκος αναστασιάδης απόψε το βράδυ στις 20:45 θα κάνει το αντίθετο διάγγελμα από το ιστορικό διάγγελμα του Εθνάρχη Τάσσου Παπαδοπουλου το 2004.
Δηλαδή το περίφημο ”Δεν παρέλαβα κράτος για να παραδώσω κοινότητα” θα το ανατρέψει λέγοντας“Παρέλαβα κράτος και θα παραδώσω κοινότητα” ή στην καλύτερη περίπτωση συνιστών ελληνοκυπριακό κράτος”, όπως προδοτικά ήδη περιελήφθη στο κοινό ανακοινωθών με τους Τουρκοκύπριους νομιμοποιώντας απόλυτα τα αποτελέσματα της εισβολής του 1974 και της κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού επί 40 χρόνια.
Αυτή την φορά, μάλιστα, ούτε η Αθήνα, που το 2004 είχε κρατήσει ευμενή ουδετερότητα υπέρ του Τ.Αναστασιάδη (πλην του Γ.Παπανδρέου, της Ν,Μπακογιάννη και του Κ.Μητσοτάκη που είχαν ταχθεί υπερ του σχεδίου Ανάν), υπάρχει ως στήριγμα στους πατριώτες της Κύπρου που δεν θέλουν να αποδεχθούν τετελεσμένα.
Η χθεσινή παρέμβαση της Μόσχας μπορει να αποδειχθεί καταλυτική, μπορεί και όχι: Η Κύπρος είναι καθαρά στην δυτική σφαίρα επιρροής και η ηγεσία της λειτουργεί ως … σκυλάκι που κινείται στα πόδια Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
Οπωσδήποτε οι Ρώσοι θα πάρει ανταλλάγματα: Οι διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση “Α.Παπανδρέου” και τα κυπριακά λιμάνια θα “σφραγιστούν” και θα επεκταθούν.
Αλλά μόνο ο κυπριακός λαός μπορεί να ανασχέσει την εθνική καταστροφή στο δημοψήφισμα.
Η χθεσινή δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δείχνει πάντως ότι η Ρωσία δηλώνει “παρούσα” στις εξελίξεις και σίγουρα μπορεί να αποδεχθεί στην χειρότερη περίπτωση ένα διαπραγματευτικό ατού η στάση της.
«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για τις συνομιλίες, οι οποίες, κατά την πεποίθησή μας, πρέπει να είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δηλώνει έτοιμο πάντως να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό «με τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές».
Πρακτικά χαρακτηρίζει το απίστευτο για τα κυπριακά συμφέροντα κοινό ανακονωθέν “συνταγή διευθέτησης” καθώς περιγράφει ένα πλαίσιο πολύ πιο προχωρημένο από ένα κοινό αρχικό ανακοινωθέν.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια πραγματική σταθερή διευθέτηση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται ακόμη στην  ανακοίνωση.
Παράλληλα εκφράζεται  η ελπίδα ότι «κατά τη διάρκεια του επικείμενου διαλόγου και οι δύο πλευρές θα στοχεύουν στην επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των διακοινοτικών συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979».
Το ΔΗΚΟ ήδη έχει πάρει θέση κατά της συμφωνίας, όπως την περιγράφει και την περιχαρακώνει το κοινό ανακοινωθένα, το ίδιο και ο Γ.Λιλλήκας. Ερώτημα παραμάνει η θέση του ΑΚΕΛ. Αν οι κομμουνιστές για μία φορά θα συμπαραταχθούν με τα εθνικά συμφέροντα ή θα “πουλήσουν” τον αγώνα…
Πάντως την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης θα βρεθεί ο οδικός χάρτης των διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει παράλληλη διαπραγμάτευση των κεφαλαίων, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με τη λογική αυτή και υποδεικνύει πως το εδαφικό, για παράδειγμα, θα συζητηθεί τελευταίο.
Διαφωνία υπάρχει και για το χρόνο μετάβασης του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Η τουρκική πλευρά θέλει εντός της ερχόμενης εβδομάδας να γίνουν τα ταξίδια, καθώς επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη για να οργανώσουν κι άλλα ταξίδια Οζερσάι σε άλλες πρωτεύουσες.
Στο μεταξύ στην Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει οι πανηγυρισμοί:
Με ένα άκρως εμπεριστατωμένο άρθρο ο παλαίμαχος, γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Sami Kohen, παραθέτει τα μεγάλα οφέλη που θα υπάρχουν αφ’ ενός για το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου και αφ’ ετέρου για την ίδια την Τουρκία η αναμενόμενη «επίλυση» του Κυπριακού.
Το άρθρο έχει τον άκρως ενδεικτικό τίτλο, «Bu fırsat kaçmalı», δηλαδή, «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».
Παραθέτουμε τα κύρια σημεία του άρθρου του Sami Kohen για ”τα πραγματικά μεγάλα οφέλη της τουρκικής πλευράς από την συμφωνία για την επίλυση”:
“1) Θα αναγνωριστεί για πρώτη φορά διεθνώς η Δημοκρατία της Βορείου Κύρου ς συνιστών κράτος, που μέχρι σήμερα ελάχιστοι αναγνώριζαν, σαν ισότιμος συνέταιρος στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία  και θα μετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2) Θα καταργηθεί το εμπάργκο που μέχρι σήμερα ίσχυε για της Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και φυσικά με όλα αυτά θα υπάρξει ευημερία και αγαλλίαση για τους κατοίκους του Βόρειου κράτους.
3) Θα ανοίξουν όλα τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που έχει σταματήσει από το κυπριακό “βέτο”  Η δημιουργία της «Ενωμένης Κύπρου», θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
4) Θα πάψουν να υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα που δημιουργούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό. Θα είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική εδώ και πολύ καιρό.
5) Αλλά φυσικά το πιο σημαντικό από όλη αυτή την ιστορία, (που για πολλούς εξ αιτίας του γίνεται), είναι η ισότιμη συμμετοχή ττης Δημοκρατίας της Βόρειας Κϋπρου στα οφέλη και στα κέρδη από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Από εδώ και στο εξής και αφού φυσικά καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Βόρεια Κύπρος ως συνιστών κράτος θα έχει πρώτο λόγο για την εκμετάλλευση και για τα μεγάλα κέρδη που έχουν ήδη αναγγελθεί από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ.
Έτσι θα δοθεί τέλος και στα σενάρια για κατασκευή ενεργειακών αγωγών που θα περνούν από την Ελλάδα, αφού πλέον η Τουρκία θα γίνει το κομβικό σημείο για τους ενεργειακούς αγωγούς που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο του Ισραήλ που τώρα χωρίς το πρόβλημα το Κυπριακού θα έρθει πιο κοντά την Τουρκία για μια μεγάλη ενεργειακή συνεργασία.”
Τα πάντα βρίσκονται πλέον στα χέρια των Κυπρίων:
Θέλουν να ζήσουν υπό επίσημη τουρκική κατοχή; Ή να μείνουν τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, με τις εγγυήσεις Ρωσίας, Ισραήλ και Ελλάδος (όσο πουλητάρια και να είναι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοι των οποίων έτσι ή αλλιώς το “λαδάκι τελειώνει”)…;
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.altermedia.info/hellas/2014/02/12/

ΕΛΣΤΑΤ: Χώρα ανέργων και οικονομικά μη ενεργών η Ελλάδα


 
Νέο ρεκόρ έκανε η ανεργία στην Ελλάδα αφού τον Νοέμβριο του 2013 αυξήθηκε στο 28% από 27,7% που ήταν τον Οκτώβριο, και από 26,3% έναν χρόνο πριν σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
H αύξηση της μισθωτής απασχόλησης που δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας εξακολουθούν να μην επιβεβαιώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία και το Νοέμβριο κατέγραψε αύξηση και ανήλθε στο 28%, από 27,7% τον Οκτώβριο και 26,3% το Νοέμβριο του 2012. Οι άνεργοι κατά 78.041 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+6,0%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,4%) και ανήλθαν σε 1.382.062 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 112.752 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (- 3,1%) και κατά 35.726 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (-1,0%) και ανήλθαν 3.550.679 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή όσοι δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία αυξήθηκε σε 3.376.643 άτομα από 3.340.195 τον Οκτώβριο του 2013 και 3.349.195 άτομα το Νοέμβριο του 2012.
Με άλλα λόγια 3.550.679 απασχολούμενοι πρέπει να συντηρήσουν 4.758.705 άνεργους και μη οικονομικά ενεργούς. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 15 και 24 ετών παραμένει σε ιλιγγιώδη ύψη άνω του 60% (61,4%), ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρείται πλέον πιο παραγωγικές ηλικίες όπως αυτή των 25 - 34 ετών που αυξήθηκε σε 38,4% από 35,8% ένα χρόνο νωρίτερα.
Πριν από την κρίση, το 2008, η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν 10,6%. Στους ηλικίας 35 - 44, ένας στους τέσσερις είναι άνεργος (24,6%) και στην ηλικία 45 - 54 ετών ένας στους πέντε (21%). Στην τελευταία αυτή ηλικιακή ομάδα, το 2008 η ανεργία ήταν μόλις 4,7%


http://zeronews.gr/index.php/greece/9763-%CE%B5%CE%BB%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1.html

Προεκλογικό άγχος κινητοποιεί το ΠΑΣΟΚ: Αφού είπε «ναι σε όλα» τα φορομπηχτικά μέτρα Στουρνάρα-τρόικας τώρα ζητά... διορθώσεις!


 
* Το ... «κίνημα» ζητά, κατόπιν εορτής, να μειωθούν σημαντικά τα εξοντωτικά πρόστιμα που ψήφισε στη Βουλή και να διορθωθούν οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις, τη φορολογία των αγροτών και το φόρο υπεραξίας ακινήτων!
Σημαντική μείωση στα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων ζητά το ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, 2,5 μήνες μετά τη θετική ψήφο των βουλευτών του στις φορολογικές ρυθμίσεις του υπουργού και της τρόικας με τις οποίες θεσπίστηκαν οι εξοντωτικές χρηματικές ποινές των 1.000 και των 2.500 ευρώ για κάθε φορολογική παράβαση.
Αφού είπαν τον Δεκέμβριο «ναι σε όλα» τα εξοντωτικά πρόστιμα, βουλευτές και άλλα στελέχη του υπό διάλυση... «κινήματος» εμφανίστηκαν ξαφνικά υπέρμαχοι της κατάργησης των διατάξεων που ψήφισαν! Αντιπροσωπεία τους εμφανίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα για να του... πει ότι πρέπει να... μειώσει τα πρόστιμα!
Εκτός από τις μειώσεις στα πρόστιμα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με αναλυτικό υπόμνημα που παρουσίασε στον κ. Στουρνάρα, πρότεινε να γίνουν πιο ευνοϊκές για τους φορολογούμενους οι διατάξεις για το μέτρο των αποδείξεων, τους παρακρατούμενους φόρους, τη φορολογία των αγροτών, την ηλεκτρονική υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών και τη φορολογία στην υπεραξία από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι κ.κ. Φ. Σαχινίδης, Αν. Μακρυπίδης, Π. Κουκουλόπουλος και Χρ. Πρωτόπαπας.
Η εκ των υστέρων προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει την φορολογική πολιτική που ψήφισε δικαιολογείται, βεβαίως, από το... άγχος πολιτικής επιβίωσης που διακατέχει το συγκεκριμένο κόμμα, καθώς σε τρεις μήνες στις «Ευρωεκλογές» αναμένεται να εξακριβωθεί πόσο χαμηλό θα είναι το μονοψήφιο ποσοστό ψήφων που θα... αποσπάσει!
Στο πλαίσιο λοιπόν μιας ύστατης προσπάθειας να εμφανίσουν φιλολαϊκό προφίλ λίγο πριν τις «Ευρωεκλογές» οι υπερασπιστές της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ υπέβαλαν στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα «πακέτο» προτάσεων για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που προβλέπει τα εξής:
Α. Προτάσεις εξορθολογισμού των ποινών
Οι ποινές πρέπει να έχουν ως σκοπό την συμμόρφωση, αλλά να λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα της παράβασης και να υπάρχει αναλογικότητα και συνάρτηση παράβασης και ποινής.
Να μην τιμωρούνται τυπικές παραβάσεις.
Στην απόκρυψη συναλλαγών το πρόστιμο να υπολογίζεται ποσοστιαία της απόκρυψης της συναλλαγής αλλά και της ωφέλειας.
Να λαμβάνει υπόψη του ο νομοθέτης και την εισπραξιμότητα των προστίμων.
Σημειώνουμε ότι από τα 62 δις ανείσπρακτες οφειλές 23 δις προέρχονται μόνο από πρόστιμα. Το ποσοστό της εισπραξιμότητας των προστίμων είναι γνωστό ότι είναι κάτω του 1% και αυτό επιβάλλει την αναθεώρηση της όλης λογικής επιβολής των ποινών.
Α.1. Δηλώσεις και καταβολή φόρου
Είναι γεγονός ότι οι δηλώσεις αποσυσχετίστηκαν από την καταβολή του φόρου.
Η υποβολή της δήλωσης και η καταβολή του φόρου πλέον είναι δύο διακριτές και ανεξάρτητες πράξεις.
Επειδή προβλέπεται χωριστό πρόστιμο για την μη υποβολή ή την ανακριβή υποβολή δήλωσης και χωριστό για την εκπρόθεσμη καταβολή καθώς και καταβολή τόκου για κάθε μήνα καθυστέρησης, προτείνουμε τα ακόλουθα για τον εξορθολογισμό των ποινών, για να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε αφανισμό, αλλά και να εξυπηρετείται και ο στόχος της καταπολέμησης της μη καταβολής των φόρων:
Όλες οι δηλώσεις να θεωρούνται πληροφοριακού χαρακτήρα, όπως και πράγματι είναι, αφού δεν συνδέονται σε καμιά περίπτωση με την καταβολή του φόρου. Άρα να επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή. (Προβλεπόμενο 100, 1000, 2.500 €)
Στις πιστωτικές ή μηδενικές με το πρόστιμο αυτό κλείνει η ποινή του φορολογούμενου
Στις χρεωστικές δηλώσεις θα ακολουθεί η ήδη προβλεπόμενη επιβολή τόκου για κάθε μήνα καθυστέρησης και το πρόστιμο εκπροθέσμου καταβολής, σύμφωνα με το άρθρο 57 του ΚΦΔ
Δηλαδή: Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.
Στις τροποποιητικές δηλώσεις να μην επιβάλλεται πρόστιμο εάν δεν οφείλεται φόρος ή εάν οφείλεται φόρος, όταν αυτός είναι σε ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού ποσού ή εάν πρόκειται για ποσό κάτω των 300 €, ανεξαρτήτως ποσοστού.
Να καταργηθεί το άρθρο 59 του ΚΦΔ, που προβλέπει 100% ποινή σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μία μέρα για παρακρατούμενους φόρους και να ισχύσει ανάλογη ρύθμιση με το άρθρο 57.
Α.2. Πρόστιμα μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων ή άλλων παραβάσεων
Οι ισχύουσες διατάξεις έχουν απολύτως αστοχήσει και δεν εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο σκοπό, που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την μη επιβολή ποινών για τυπικούς λόγους.
Αντιθέτως προκύπτουν εξοντωτικά πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο υγιείς επιχειρήσεις και ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τονίζουμε ότι οι διατάξεις αυτές είναι ευθέως αντισυνταγματικές αφού οδηγούν σε επιμέτρηση ποινών που καμιά σχέση δεν έχουν με την διαπραχθείσα παράβαση.
Π.χ. Για μη έκδοση ενός στοιχείου αξίας 4.000 € επιβάλλεται ποινή 1.000 ευρώ σε υπόχρεους τήρησης βιβλίου εσόδων εξόδων, 2.500 σε υπόχρεους λογιστικών βιβλίων, ταυτόχρονα εάν ένα άλλο πρόσωπο βρεθεί να μην έχει εκδώσει 20 αποδείξεις των 20 € η κάθε μια τότε επιβάλλεται πρόστιμο σε υπόχρεο τήρησης βιβλίου εσόδων εξόδων 20*1000=20.000 € και σε λογιστικά βιβλία 20*2.500=50.000 ευρώ.
Δηλαδή, για φοροδιαφυγή 400 € προβλεπόμενο πρόστιμο 20.000 ευρώ ή 50.000 € ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία και συγκρινόμενο και με το πρόστιμο των 1.000 € ή των 2.500 € για απόκρυψη 4.000 €, διαπιστώνουμε χωρίς ειδικό κόπο το ΑΤΟΠΟ των διατάξεων αυτών.
Προτείνουμε, σύνδεση ποινής και απόκρυψης συνολικής συναλλαγής σε κάθε περίπτωση που αφορά μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων, με καθορισμό κατώτερου ορίου.
Συγκεκριμένα: (Η παρ.2 περίπτωση α' του άρθρου 55 να αντικατασταθεί ως εξής): Όταν η παράβαση αναφέρεται σε μη έκδοση ή σε ανακριβή έκδοση παραστατικών στοιχείων και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής ή μέρους αυτής, η δε συνολική αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για ίσο με ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε.
Εάν η συνολική αποκρυβείσα αξία είναι μικρότερη ή ίση των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για ίσο με ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε με ελάχιστο ύψος προστίμου στην περίπτωση αυτή το ποσό των εξακοσίων ευρώ (600) για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Σε περίπτωση που δεν προκύπτει άμεσα το ύψος της συνολικής αξίας που έχει αποκρυβεί, αυτή υπολογίζεται από άλλα πρόσφορα ή διαθέσιμα στοιχεία τιμών που προκύπτουν από τα στοιχεία της ελεγχόμενης επιχείρησης.
Για τις διαδικαστικές παραβάσεις οι ποινές να είναι με καθορισμένο ποσό ανάλογα με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων, αλλά να επιβάλλονται στο σύνολο τους και σε κάθε έλεγχο. (ακολουθεί σχέδιο διατάξεων)
Συγκεκριμένα οι παρ.1 και 2 του άρθρου 54 να αντικατασταθούν ως εξής: «1. Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:
α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή οποιαδήποτε φορολογική δήλωση.
β) δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
γ) δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
δ) δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
ε) δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές,
ζ) δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης συναλλαγών.
2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται ως εξής:
α) εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή οποιαδήποτε φορολογική δήλωση. Στις τροποποιητικές δηλώσεις δεν επιβάλλεται πρόστιμο εάν δεν οφείλεται φόρος ή εάν οφείλεται φόρος, όταν αυτός είναι σε ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού ποσού ή εάν πρόκειται για ποσό κάτω των 300 €, ανεξαρτήτως ποσοστού.
β) εκατό (100) ευρώ, για άλλες παραβάσεις σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων,
γ) εξακόσια (600) ευρώ για άλλες παραβάσεις, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και
δ) χίλια διακόσια (1.200) ευρώ για άλλες παραβάσεις, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση όταν συντρέχει η παράβαση της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1.
Για τις παραβάσεις που αναφέρονται σε μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση ή παραβάσεις πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων ή καταχώρηση ανύπαρκτων συναλλαγών εφαρμόζονται οι ειδικότερες διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 55»
Α3. Παρεμπόδιση, υπόθαλψη ή συνέργεια.
Το άρθρο 60 του ΚΦΔ που αναφέρεται στα πρόστιμα για «υπόθαλψη ή συνέργεια» και ορίζεται ότι επιβάλλονται τα ίδια πρόστιμα με τον παραβάτη φορολογούμενο και στα πρόσωπα που συνεργούν, ναι μεν να προβλέπεται επιβάλλεται ποινή, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται το ίδιο πρόστιμο με τον παραβάτη, σε άτομα τα οποία εργάζονται με εξαρτημένη σχέση ή ανεξάρτητη αλλά με σχέση εντολής (π.χ. λογιστές), με τον επιχειρηματία ή το νομικό πρόσωπο.
Α4. Θέματα που αφορούν Λογιστές - Φοροτεχνικούς να ενταχθούν στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών (και αυτονόητα το Οικονομικό Επιμελητήριο) λόγω του αντικειμένου, αλλά και των δικαιωμάτων, ευθυνών και εν γένει υποχρεώσεων που απορρέουν από την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Β. ΑΓΡΟΤΕΣ
Οι θέσεις μας σχετικά με τα θέματα που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών και την ένταξη τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί και κάποιες έχουν ήδη υιοθετηθεί, είναι ακόλουθες :
1. Ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για ακαθάριστο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.
2. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος να καθοριστεί μόνιμα στο ½ του ορίου, και όχι για ένα έτος, δηλαδή στο 27,5%, λόγω των αυξομειώσεων της αγροτικής παραγωγής και της εξάρτησης της από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και του γεγονότος ότι η παραγωγή μπορεί να είναι και χρόνο παρά χρόνο, κ.λ.π.. Η ρύθμιση αυτή είναι πιο κοντά στη γεωργική παραγωγή
3. Ο φόρος επιτηδεύματος ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αφορά την εμπορική δραστηριότητα και ελεύθερους επαγγελματίες. Σαφώς δεν περιλαμβάνει και ούτε μελλοντικά δεν πρέπει να περιλάβει την γεωργική – κτηνοτροφική ή αλιευτική δραστηριότητα οι οποίες είναι παραγωγικές και όχι εμπορικές δραστηριότητες
4. Για τους συνταξιούχους αγρότες και για την σύνταξη που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ που παραμένουν στην παραγωγή δεν τίθεται θέμα αναστολής καταβολής σύνταξης τους, καθώς ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αυτό θα ίσχυε για σύνταξη μεγαλύτερη των 1580 ευρώ.
5. Η καταβολή προς ΕΛΓΑ αποτελεί επαγγελματική δαπάνη ασφάλισης της παραγωγής και για το λόγο αυτό θα αφαιρείται από τα ακαθάριστα έσοδα της εκμετάλλευσης, όπως και κάθε άλλη δαπάνη προς τρίτους (ενέργεια, ΓΟΕΒ για τα τέλη άρδευσης κλπ)
6. Η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων να είναι ετήσια και για τα έσοδα και για τα έξοδα
7. Όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων), το ΦΠΑ να αποδίδουν οι τρίτοι που πουλάνε για λογαριασμό τους. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα συνεχίσουν το υπάρχον σύστημα στους οποίους ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στο τέλος του χρόνου με βάση τον κατ' αποκοπή συντελεστή
8. Υπάρχει καθυστέρηση από το Υπ. Οικονομικών στην έκδοση διευκρινιστικών εγκύκλιων που αφορούν συντελεστές αποσβέσεων και διαχείρισης αποθεμάτων για τον αγροτικό , κτηνοτροφικό τομέα , όπως και για τον τομέα της αλιείας .
9. Πρέπει άμεσα από το Υπ. Οικονομιών να γίνει η έκδοση κάθε ερμηνευτικής διάταξης που επιλύει κάθε εκκρεμότητα σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων όπου θα λαμβάνει υπόψη την μεταβατικότητα της χρονιάς του 2014.
Γ. Συγκεντρωτικές καταστάσεις
Ο τρόπος υποβολής και οι μηνιαίες υποχρεώσεις θεωρούνται υπερβολική επιβάρυνση για όλους τους μικρομεσαίους, χωρίς ανάλογη ωφέλεια για το Δημόσιο.
Μικρές επιχειρήσεις μπορεί να επιλέξουν να κλείσουν λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας και του κόστους υποβολής.
Δεν είναι δυνατή η ουσιαστική και με αποτελέσματα διασταύρωση για το ΦΠΑ, οι καταστάσεις σκοπό έχουν να διασταυρώσουν τους αντισυμβαλλόμενους και να μην καταχωρούνται πλαστά ή εικονικά στοιχεία. Οι μηνιαίες καταστάσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλες ασυμφωνίες.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Να υποβάλλονται κάθε τρίμηνο και οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών από όλους τους υπόχρεους. (όχι μηνιαίες)
Να καθοριστεί όριο μη αναλυτικής υποβολής το ποσό των 300 €.
Ειδικά ετήσιες καταστάσεις πελατών και προμηθευτών να υποβάλλουν οι απαλλασσόμενοι επιτηδευματίες που έχουν έναρξη εργασιών και οι αγρότες του κανονικού ή ειδικού καθεστώτος.
Δ. Υπεραξία μεταβίβασης ακινήτων λόγω πώλησης
Ο τρόπος που έχουν συνταχθεί οι διατάξεις οδηγεί σε πρακτική αδυναμία εφαρμογής π.χ. για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν πολλά χρόνια, για ακίνητα που έχουν αναγερθεί από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη, για ακίνητα με χρησικτησία, κ.λπ.
Για να απεμπλακεί η όλη λειτουργία των διατάξεων και για την επί της ουσίας εφαρμογή, την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της αγοράς και των δημοσιονομικών στόχων, προτείνουμε:
Για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν την 1-1-2013 να επιβληθεί συντελεστής 7% επί της τιμής πώλησης που θα επιβαρύνει τον πωλητή. Επί της ουσίας το δημόσιο θα εισπράττει για τα παλιά ακίνητα το ίδιο ποσό που εισέπραττε, αλλά θα επιβαρύνεται 3% ο αγοραστής και 7% ο πωλητής.
Για τα ακίνητα που αποκτώνται από 1-1-2013 και μετά να λειτουργεί ο φόρος υπεραξίας, όπου θα υπάρχουν πλέον τιμές σε κάθε περίπτωση.
Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με την μεταβίβαση
Ε. Υπεραξία μεταβίβασης επιχειρήσεων, μεριδίων και εν γένει τίτλων μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο
Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με την μεταβίβαση και όχι στο επόμενο έτος με την δήλωση εισοδήματος, όπως εκ των νέων διατάξεων προκύπτει.
Ε. Παρακρατούμενοι φόροι
Επιβάλλεται το Υπουργείο να καταθέσει διευκρινιστική διάταξη σε ποιες ρητά περιπτώσεις διενεργείται παρακράτηση φόρου, δεδομένου ότι οι διατάξεις είναι παντελώς ασαφείς και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου.
Να μην διενεργείται παρακράτηση φόρου σε τιμολόγια κάτω των 300 €, γιατί έχει αφενός έχει διαπιστωθεί ότι η παρακράτηση σε μικροποσά δημιουργεί μεγάλη γραφειοκρατία και αφετέρου διαπιστώνεται μη απόδοση από τον λήπτη του στοιχείου και ο εκδότης εκπίπτει ένα φόρο που πράγματι δικαιούται γιατί του έγινε παρακράτηση, αλλά το Δημόσιο δεν τον εισέπραξε και το κόστος του να διενεργεί τέτοιους ελέγχους είναι δυσανάλογα μεγάλο. Αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά απώλεια εσόδων με την πρόταση αυτή, αντίθετα το Δημόσιο θα εισπράξει το φόρο από τον δικαιούχο
Να καθοριστεί ρητά παρακράτηση φόρου στις αμοιβές που καταβάλλονται σε απαλλασσόμενους με απόδειξη δαπάνης(τίτλο κτήσης), γιατί στις νέες διατάξεις δεν προβλέπεται.
Να τροποποιηθεί η ασαφής διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 64, στην οποία ήθελε να ορίζεται που εξαντλείται η φορολογία, γιατί οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
ΣΤ. Αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών
Η εικόνα του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα λέγαμε ότι είναι καλή.
Η θέση μας για τις αποδείξεις είναι να καταλαμβάνει η υποχρέωση το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τους μισθωτούς.
Η ποινή για τη μη συγκέντρωση του οριζόμενου ποσού, να καθοριστεί στο 10% ίσως και λιγότερο και να καταργηθεί η ποινή του 22%.
Ζ. Εκχώρηση στο Δημόσιο μη εισπραχθέντων ενοικίων ακινήτων
Στη Βουλή ο Υπουργός δήλωσε ότι η διάταξη για εκχώρηση στο Δημόσιο των μη εισπραχθέντων μισθωμάτων θα συνεχίσει να ισχύει.
Σημειώνουμε όμως ότι δεν περιλαμβάνεται στον νέο ΚΦΕ(Ν.4172/2013, όπως ισχύει).
Να κατατεθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση

http://zeronews.gr/index.php/economy/9772
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters