Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Παρέμβαση Σόιμπλε για Deutsche Bank Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση


«Δεν ανησυχώ για την Deutsche Bank».
Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζοντας τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, την Deutsche Bank.
«Δεν ανησυχώ για την Deutsche Bank», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο κ. Σόιμπλε, καθώς συνεχίζεται η πτωτική τροχιά της μετοχής της γερμανικής τράπεζας.

Nωρίτερα ο CEO της γερμανικής τράπεζας Τζον Κράιαν ανέφερε σε επιστολή του προς του εργαζόμενους ότι η Deutsche Bank είναι απολύτως ασφαλής, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και «εκμεταλλεύθηκε αυτή την ισχύ για να καθησυχάσει την αγορά για τη δυνατότητα και τη δέσμευσή μας να πληρώσουμε τα κουπόνια στους επενδυτές».

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=231343 

Αιματοχυσία στις αγορές Απώλεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, βαρύ κλίμα και στις ευρωαγορές. Προσφυγικό, ανάπτυξη και τραπεζοφοβία
Αιματοχυσία στις αγορές
Κανονική αιματοχυσία είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στις αγορές της Ευρώπης και το οποίο εμφατικά καταγράφεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με τα μέτωπα να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, τους τεχνοκράτες με δεμένα τα χέρια και τους πολιτικούς απρόθυμους να δράσουν οι επενδυτές αναγνωρίζουν το διαρκώς κλιμακούμενο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό ρίσκο και την αδυναμία συντεταγμένης και αποτελεσματικής απάντησης στις προκλήσεις.
Ένδεκτική της ανασφάλειας που επικρατεί είναι η προσπάθεια του CEO της Deutsche Bank να πείσει για την αντοχή και ευρωστία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας.
Αυτή την ώρα βαριές απώλειες ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 4,78% στις 440 μονάδες, με το τζίρο στα 66 εκατ. Παράλληλα διαρκώς εντεινόμενες είναι και οι πιέσεις στα ευρωοαϊκά χρηματιστήρια τα οποία παρέδωσαν εύκολα τα πρωινά κέρδη με τους δείκτηες να χάνουν από 1,3% έως και 3,5%.
Με το ελληνικό ζήτημα να παραμένει ανοιχτό, το Brexit επανέρχεται, την Ισπανία σε δίνη ακυβερνησίας, την Πορτογαλία σε σύγκρουση με το διευθυντήριο και την Ιταλία στα κάγκελα, το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Η εικόνα επιδεινώνεται από την πτώση του πετρελαίου, των τιμών στις πρώτες ύλες και τον αντίκτυπο της ανάσχεσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα να χτυπά ττη λοκομοτίβα της Ευρωζώνης, τη Γερμανία.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, υποχώρησε –-απρόσμενα- για δεύτερο συνεχή μήνα, σαφής ένδειξη ότι η οι αντιστάσεις κάμπτονται.
Στο μάτι του κυκλώνα, πανευρωπαϊκά, βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η σύγκρουση Ντράγκι-Βάιντμαν για την πολιτική της ΕΚΤ αποκαλύπτει διχασμό στον πυρήνα του ισχυρότερου θεσμικού οργάνου οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης.
Παράλληλα η αδυναμία της γερμανικής οικονομίας αποδεικνύει ότι όσο δεν αναλαμβάνουν οι πολιτικοί συντονισμένη δράση τόσο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες θα είναι η οικονομία της Ευρωζώνης.
Το προσφυγικό αναδεικνύεται σε κορυφαίο θέμα στην ατζέντα καθώς απειλεί τη συνοχή της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι ενδεχόμενη αναστολή της εφαρμογής της Σένγκεν θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Η κατάσταση αυξημένης μεταβλητότητας που διαμορφώνεται σκιαγραφείται από την εκτόξευση του δείκτη φόβου, του VIX, πάνω από το επίπεδο «συναγερμού» το 26 με άνοδος της τάξης του 20% στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Κραααχ σε δόσεις στο ΧΑ
Παρότι το ΧΑ προσπάθησε αρχικά να ισορροπήσει τις πιέσεις, τελικά η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μια παράδοση άνευ αντιστάσεων ακολουθώντας την ισχυρή πτωτική τάση που εκδηλώθηκε χθες σε όλες τις αγορές. Έτσι σήμερα έχουν ένα κραχ part 2 το οποίο έχει στείλει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα τάρταρα και το Γενικό Δείκτη σε προς 28ετίας επίπεδα. Ο κλάδος που ασθενεί είναι οι τράπεζες οι οποίες έχουν σημαντικές απώλειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Και σήμερα ο μεγάλος ασθενής των χρηματιστηρίων είναι οι τράπεζες με τον αντίστοιχο ελληνικό δείκτη να χάνει 11%. Η Eurobank στο -14,6% στα 0,33 μον. η Εθνική στο -11,8% στα 0,127 ευρώ. και η Πειραιώς στο -7,1% στά 0,03 ευρώ είναι αυτές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM απώλειες της τάξης του 5,7%. Ο ΓΔ μετά από μια αρχική διακύμανση (από το -1,87% στο +0,58%) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -5% στις 440,64 μον. πιο κάτω το ψυχολογικό αριθμό των 450 μον. που ήταν ένα "θεωρητικό" σημείο στήριξης.
Στρατηγική επιλεκτικών αγορών στα χαμηλά ακολούθησαν οι θεσμικοί, αφού προηγουμένως άφησαν την αγορά να φτάσει στο -5,3% θεωρώντας ότι οι αποτιμήσεις είναι φθηνές αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλάψει τον πυθμένα όσο παραμένουν ανοικτά τα θέματα της αξιολόγησης και του προσφυγικού.
Ο κλοιός πιέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως συνδυάζεται με τον κλοιό των πιέσεων που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση. Οι επενδυτές, έλληνες και ξένοι, ανησυχούν για την έλλειψη ορατότητας για το κλείσιμο μια γρήγορης αξιολόγησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, "αν η αξιολόγηση πάει Μάιο, Ιούνιο καήκαμε..."  Οι επενδυτές δεν θέλουν φυσικά να ξαναδούν τις ακροβασίες του καλοκαιριού αλλά δεν μπορούν να τις αποκλείσουν. To Eurogroup της Πέμπτης είναι κρίσιμο στην οικονομική ατζέντα της εβδομάδας. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές για τον MSCI.
Την ίδια ώρα το διεθνές περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο δυσμενές. Η υπερπροσφορά του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί το 2016 και είναι δύσκολο δει κάποιος πως θα μπορούσαν οι τιμές να ανακάμψουν. Χαμηλές τιμές πετρελαίου όμως σημαίνει ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες έχουν δανείσει σημαντικά ποσά στον ενεργειακό κλάδο.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέφτουν αυτή την ώρα περίπου 1,2-3%. Για παράδειγμα ο FTSE 100 στις 5,625 χάνει 1.13%, ο CAC 40 στις 3,966 μον. χάνει 2,47% και το FTSE MIB στις 15,932 χάνει 3.11%. Οι μεγαλύτερες πτώσεις σημειώνονται, τόσο αυτό το διήμερο όσο και από την αρχή του έτους στις τράπεζες.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη λαμβάνουν αποστάσεις από τον κίνδυνο που ενέχουν τα επίμονα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα - με κυριότερα αυτά των «κόκκινων» δανείων, που ταλανίζουν τις χώρες του Νότου, αλλά και των μεγάλων σκανδάλων και νομικών περιπετειών, που έχουν λυγίσει ακόμη και κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank. Σ' αυτό το κλίμα οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες ηγούνται της ευρωπαϊκής πτώσης καθώς έχουν τα περισσότερα "κόκκινα δάνεια". Στην Ευρώπη, ο υψηλός όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν διπλασιαστεί από το 2009 και σήμερα ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ (στην Ιταλία υπολογίζονται σε 360 δισ. ευρώ μαζί με τα επισφαλή δάνεια), και η εμπλοκή μεγάλων τραπεζικών ομίλων με την αγορά παραγώγων (π.χ  Deutsche Bank), έχουν τρομάξει του επενδυτές οι οποίοι πωλούν τις τραπεζικές μετοχές.
Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές που πόνταραν στο story της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου σπεύδουν να μειώσουν τις θέσεις τους καθώς ένα χρονικό διάστημα ως το Μάιο μεγάλο και περικλείει κινδύνους.
Η πτώση στο ΧΑ μεγεθύνεται λόγω έλλειψης βάθους. Την ίδια στιγμή η βίαιη πτώση των αποτιμήσεων ενεργοποιεί εντολές stop loss από πλευράς hedge funds και ισχυρών χαρτοφυκλακίων, δημιουργντας αυτοτροφοδοτούμενη τάση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το που μπορεί να σταματήσει. Οι στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί πολύ μακριά στο παρελθόν και σε συνθήκες που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη σημερινή οικονομία.
Το ερώτημα είναι σε ποια επίπεδα θα καταφέρουν οι τραπεζικές μετοχές να σταθεροποιηθούν και πως θα μπορέσουν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 να κρατηθούν σε ελεγχόμενα επίπεδα. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν ορισμένες τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις με την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει το διεθνές κλίμα. Καθώς όμως η ψυχολογία είναι πλέον βαριά, δεν θα πρόκειται για αλλαγή τάσης καθώς λείπουν τα καταλυτικα γεγονότα: πολιτική και κοινωνική ηρεμία, καθώς και η αίσθηση μιας ασφαλούς συμφωνίας με τους δανειστές. Η έννοια της "ευκαιρίας" έχει χαθεί από την έντονη υποτιμητική κίνηση και τις συνθήκες ξεπουλήματος που επικρατούν, λόγω ορισμένων ακραίων σεναρίων που προεξοφλούνται στο μυαλό ορισμένων επενδυτών.
Για την ώρα οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό πιστεύοντας ότι έχει αυξηθεί το country risk, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας της χώρας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 όταν υπήρχε θέμα Grexit. H απόδοση σήμερα έφτασε στο 10,665% αντανακλώντας το δυσμενές κλίμα στην ελληνική οικονομία.
Σχετικά με τα υπόλοιπα στατιστικά της σημερινής συνδρίασης, μόνο τρεις μετοχές διασώζονται αυτή την ώρα στον FTSE 25: ΟΛΠ (+2,3%) Lamda Development (+2,05%) και ΜΕΤΚΑ (+1,5%). Καθοδικές είναι 72 μετοχές και ανοδικές 21. Ο τζίρος στα 46,5 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης

 Οι επί μέρους δείκτες του ΧΑ (τιμές, ημερήσια μεταβολή και μεταβολή από την αρχή του έτους)


 http://www.sofokleousin.gr/archives/281919.html
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/02/deutsche-bank.html

Επαναστατικό φάρμακο για καρκίνους κ.λ.π.: Miracle Mineral Solution. ΒΙΝΤΕΟ, ΛΙΝΚΣ κ.λ.π.

Το συγκεκριμένο θέμα, σχετικό με την υγεία, μας αφορά όλους.ΒΙΝΤΕΟ>>

Αρχική Πηγή: http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo, http://www.youtube.com/user/vasoula2908

Σχετικά λινκς για το συγκεκριμένο παρασκεύασμα:
Πρώτο και βασικότερο, εδώ: http://jimhumble.biz
όπου θα βρείτε προσωπικές σημειώσεις του Χαμπλ, και τα πρωτόκολλα αγωγών με το MMS
άλλα σχετικά σάιτς:
Tέλος, άλλο ένα σχετικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=i9lkhk...
Σχετικό τόπικ στο φόρουμ μου ΙΔΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ εδώ http://ideografhmata.gr/forum/viewtop...
Δείτε http://passo.eclubs.gr/node/3069 για το πώς να αφαιρέσετε την άσχημη γεύση από το ΜΜS.
 
 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2016/02/miracle-mineral-solution.html

Κυβέρνηση: "Οι αγρότες είναι πλέον θέμα της Τροχαίας"- ΕΤΣΙ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

 
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Είναι θέμα της Τροχαίας και άρα της ΕΛ.ΑΣ να εμποδίσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα δήλωσε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
 
«Υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει σε αυτό το θέμα», είπε χαρκτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.
 
Οπως είπε «αν ανέβω με το αυτοκίνητό μου στο πεζοδρόμιο νομίζω η Τροχαίο θα με σταματήσει. Επιπλέον υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα μπορούν να μπουν στο κέντρο της Αθήνας».
 
Αναφερόμενη στο αγροτικό είπε πως «η πρόθεση για ειλικρινή διάλογο βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά όχι από μηδενική  βάση. Στόχος να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Αυτοί που τώρα τους αγκαλιάζουν, είναι αυτοί που κάποτε τους λοιδορούσαν. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη. Καλούμε τους αγρότες σε ειλικρινή διάλογο για την καλύτερη δυνατή λύση».
 
Όσον αφορά τους δανειστές είπε: "Η ελληνική πλευρά τηρεί την συμφωνία, η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο των θεσμών ο αρμόδιος υπουργός τήρησε την δέσμευσή του για βελτιωτική πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για εξαντλητικό διάλογο βρίσκεται στο τραπέζι. 
 
Στόχος μας είναι οι βέλτιστες λύσεις και αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος του αγροτικού κόσμου, που πρέπει να απομονώσει αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα τους"
 
«Κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους». 
 
Η κυρία Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, και ζήτησε από την αντιπολίτευση συναίνεση.
 
"Σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ και η συναίνεση για να προχωρήσει η διαδικασία και να στελεχωθεί η ανεξάρτητη αρχή είναι υποχρέωση των κομμάτων"!
 
"Πρέπει ειδικά η Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να προβάλει δικαιολογίες, τόνισε και προειδοποίησε πως αν αυτό δεν γίνει η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει με κάθε νόμιμο διαθέσιμο τρόπο."
 
"Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στις 18 Φεβρουαρίου για τα hotspots", είπε η κυρία Γεροβασίλη, αλλά πρέπει και η Ευρώπη και η Τουρκία να είναι συνεπείς.
 
Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ για να τον ενημερώσει για το ταξίδι της στην Άγκυρα.
 
"Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός κατά την συνομιλία αυτή ενώ, δεν τέθηκε ζήτημα κοινών περιπολιών". 
 
"Φωτιές" άναψε πριν από λίγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένος ο οποίος ερμηνεύοντας της δηλώσεις περί εκλογών του προέδρου των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ Π.Καμμένου είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό:
 
 "Ο Πάνος Καμμένος εννοούσε ότι αν βρεθούμε σε αδιέξοδο λόγω των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών θα πρέπει να προχωρήσουμε όχι απαραίτητα σε εκλογές αλλά σε δημοψήφισμα! Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κυβέρνηση τι θα κάνουμε αν η διαπραγμάτευση δεν φτάσει στο σημείο που θέλουμε"
 
Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει ο κάθε κυβερνήτης να ακούσει τον λαό, όπως τον ακούσαμε και το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο».
 
Στο ερώτημα αν τελικά ο λαός πει με ότι δεν θέλει τα σκληρά μέτρα τι θα κάνει η κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος απάντησε:
 
"Οι δανειστές θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα και να υποχωρήσουν. Θα είναι ανεύθυνοι αν δεν λάβουν υπόψιν τους την απόφαση του ελληνικού λαού".
 
Ο Δ.Καμμένος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εισβολής στο Νομισματοκοπείο είπε ότι "αυτό είναι πραξικόπημα και πρέπει να ερευνηθεί εάν οι πραξικοπηματίες είναι εντός ή εκτός κυβέρνησης. Να γίνει έρευνα".
 
 
 
- See more at: http://www.pronews.gr/

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ !!!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Η εισφορά της Ελλάδας αυξήθηκε από 1,37 δισ. σε 3,01 δισεκατομμύρια ευρώ !!!

Και όμως, η συνεισφορά της Ελλάδας στο κεφάλαιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπερδιπλασιάστηκε, τη στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των πιστωτών προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης.

Η χώρα μας κατέβαλε την αύξηση τη εισφοράς της, ύψους 1.327,1 εκατ. SDR ή περίπου 1,64 δισ. ευρώ, στις 3 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως οι συμμετοχές των χωρών στο κεφάλαιο του ΔΝΤ υπολογίζονται σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR).

Ειδικότερα, η συνεισφορά της χώρας μας υπερδιπλασιάσθηκε σε 2.428,9 εκατ. SDR, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 3,01 δισ. ευρώ από 1.101,8 εκατ. SDR ή περίπου 1,37 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία για τον διπλασιασμό του κεφαλαίου του Ταμείου που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο διπλασιασμός του κεφαλαίου του ΔΝΤ είχε συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο του 2010, ωστόσο η εφαρμογή του καθυστέρησε καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είχε δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία μέχρι τον περασμένο μήνα.

πηγη: thetoc.gr
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2016/02/blog-post_19.html

Τα ονόματα των 163 οικονομικών μεγαλοδοσιλόγων της Κατοχής

Του Δημοσθένη Κούκουνα

Παρουσιάζουμε εδώ τους 163 οικονομικούς μεγαλοδοσιλόγους, οι οποίοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν επί Κατοχής. Δεν είναι απαραιτήτως όλοι αυτοί μαυραγορίτες. Είναι όμως όλοι τους εκείνοι που δεν δίστασαν να συναλλαγούν με τις Αρχές Κατοχής, αναλαμβάνοντας προμήθειες ή κατασκευές για λογαριασμό τους.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αφαιρεθεί ούτε ένα όνομα, ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης. Τον δημοσιεύουμε λοιπόν μάλλον ενδεικτικά, ώστε να ανιχνεύσουμε κάποια γνωστά ονόματα που απέκτησαν την τεράστια περιουσία τους, ελισσόμενοι επί Κατοχής και εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις. Την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους πεινούσαν και δυστυχούσαν, που κυριολεκτικά δεν είχαν να θρέψουν την οικογένειά τους, που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή για λόγους αρχής δεν δέχονταν να ασκήσουν το επάγγελμά τους υπό τις συνθήκες αυτές, οι άνθρωποι αυτοί έσπευσαν με περισσή προθυμία να υπηρετήσουν τον κατακτητή ως νεροκουβαλητές.

Εμπορεύθηκαν τη δυστυχία του λαού μας εκείνη την κρίσιμη ώρα. Κατά βάθος δεν είναι οι «έξυπνοι» που κατόρθωσαν να επιπλεύσουν. Είναι οι άτιμοι και οι ανέντιμοι που σε ώρα εσχάτης δυστυχίας δεν
αδιαφόρησαν μόνο για τον διπλανό τους που έψαχνε στα σκουπίδια για μια μπουκιά, αλλά του αφαίρεσαν από το λιπόσαρκο σαρκίο του τις ελάχιστες ρανίδες αίματος που του είχαν απομείνει.


Δεν είναι σχήμα εντυπωσιασμού. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στη χρονική εκείνη φάση καταστροφής και διάλυσης, ο κατακτητής ανέθετε σε κάποιους εκλεκτούς του τις προμήθειες ειδών που χρειαζόταν και τις κατασκευές οχυρωματικών και άλλων έργων που θεωρούσε απαραίτητες. Όταν μιλάμε για προμήθειες ειδών, εννοούμε όλο το φάσμα παραγωγής, διότι ο κατακτητής (επικαλούμενος μάλιστα και το διεθνές δίκαιο) έπρεπε να τραφεί και να ξενισθεί στον κατακτημένο τόπο. Η επιμελητεία των Αρχών Κατοχής θεωρούσε τα τιμολόγια των προμηθευτών (κατά κανόνα υπερτιμολογημένα) και τα υπέγραφε, ώστε να τα προσκομίζει προς εξόφληση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι συνέβαινε ο πληθωρισμός να διογκούται και το χρήμα να χάνει ακόμη περισσότερο την αξία του.

Κάνουμε μια απλοϊκή περιγραφή της διαδικασίας, η οποία όμως δεν ήταν πάντα έτσι ιδανική.
Είναι γνωστή η περίπτωση μεγαλοβιομηχάνου επίπλων, ο οποίος... επέτυχε να διαφθείρει τους συνήθως άτεγκτους σε τέτοια θέματα Γερμανούς αξιωματικούς της επιμελητείας και μοιραζόμενος μαζί τους τα δυσθεόρατα κέρδη που τόσο ακόπως αποκόμιζε, προμήθευε με έπιπλα για την καθημερινή τους διαβίωση τους Γερμανούς. Π.χ. ερχόταν με μετάθεση στην Ελλάδα ένας αξιωματικός και, με μέριμνα της επιμελητείας, επιτασσόταν το δωμάτιο ενός καλού αστικού σπιτιού και του το παραχωρούσαν για να κατοικεί. Οι «μιλημένοι» της επιμελητείας πήγαιναν πριν για να το επιθεωρήσουν και διαπίστωναν ότι χρειαζόταν καινούργιο κρεβάτι, καινούργιο σαλόνι, καινούργιο γραφείο κ.ο.κ. Στη συνέχεια απευθύνονταν στον Έλληνα επιπλοβιομήχανο και έκαναν την παραγγελία τους για άμεση εκτέλεση. Ακολουθούσε η προσκόμιση του τιμολογίου, το οποίο το προωθούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για είσπραξη και χωρίς καθυστέρηση εκείνη εξοφλούσε τον λογαριασμό του προμηθευτή.



Αλλά τα έπιπλα της κατάστασης δεν παραδίδονταν παρά μόνο στα χαρτιά, αφού άλλωστε τα έπιπλα της ελληνικής οικογενείας που είχε διαταχθεί να παραχωρήσει το επιταγμένο δωμάτιο ήταν σε καλή κατάσταση. Αυτό γινόταν συστηματικά και έτσι συνέρρεε στα ταμεία του Έλληνα προμηθευτή πλούτος και πάλι πλούτος. Αλλά πλούτος αθέμιτος, ούτως ή άλλως. Οι Γερμανοί «συνεταίροι» έπαιρναν τη μίζα τους και όλα κυλούσαν ομαλά, με μόνιμο χαμένο την Τράπεζα της Ελλάδος που όλο και πλήρωνε. Μέχρι που κάποια στιγμή η ειδική υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» της γερμανικής επιμελητείας εντόπισε την απάτη.


Τόσο οι Γερμανοί όσο και ο Έλληνας «συνεταίρος» τους συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ποινές ήταν εξοντωτικές, συνήθως θανατικές, ιδιαίτερα για τους Γερμανούς που ήταν αναμεμιγμένοι. Ειδικά μάλιστα τότε, την εποχή του πολέμου, η χιτλερική Γερμανία είχε εκδώσει έναν ιδιώνυμο νόμο «περί προσβολής της εθνικής τιμής» στο εξωτερικό, δηλ. στις κατεχόμενες χώρες. Όποιος Γερμανός αξιωματικός ή οπλίτης λοιπόν υπέπιπτε σε αδικήματα που διέσυραν τη χώρα του (π.χ. βιασμοί, κλοπές, διαφθορά, απρόκλητες προσωπικές επιθέσεις κλπ.) υφίστατο αυστηρότατες κυρώσεις.


Θα αναρωτηθείτε τη συνέχεια. Ο Έλληνας επιπλοβιομήχανος (πρόκειται περί του Ελ. Σαρίδη) επέζησε. Ύστερα από κάποιων μηνών αγωνία για τη ζωή του, κατάδικος ων πλέον, επέτυχε να μετατραπεί η ποινή του. Για να το κατορθώσει αυτό, πλήρωσε ένα μυθώδες ποσόν σ' έναν άλλον Έλληνα. Σ' έναν γερμανομαθή νεαρό τότε Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος ως «εξ απορρήτων» του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού είχε καλλιεργήσει ισχυρές φιλίες με τους εδώ Γερμανούς διπλωμάτες και στρατηγούς. Έχοντας τις κατάλληλες συστάσεις στην τσέπη του, ταξίδεψε στο Βερολίνο και κατόρθωσε να γλυτώσει τον πελάτη του. Όχι όμως και τους Γερμανούς «συνεταίρους» του τελευταίου. Ο Έλληνας προμηθευτής θα είχε μεταπολεμικά να διηγείται τις διώξεις που υπέστη από τους Γερμανούς, χωρίς βέβαια να αναφέρει στους αγνοούντες από τους συνομιλητές του περί τίνος επρόκειτο, ενώ ο νεαρός εκείνος δικηγόρος (ο Ιωάννης Γεωργάκης, αργότερα εξ απορρήτων του μεγαλοεφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση) επέπρωτο αργότερα να γίνει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών...

Αν κάπως έτσι αντλούσαν τα αμύθητα κέρδη τους οι προμηθευτές των Αρχών Κατοχής, φαντασθείτε τι γινόταν με τους εργολάβους και τους κατασκευαστές τεχνικών έργων. Ας αναλογισθούμε την πρώτη ημέρα της Κατοχής πόσοι δρόμοι, πόσα γεφύρια, πόσα λιμάνια και πόσες εγκαταστάσεις είχαν καταστραφεί. Αλλά και στη συνέχεια πόσες ανάγκες προέκυπταν για τις Κατοχικές Αρχές να ανεγείρουν φυλάκια, διάφορες εγκαταστάσεις, στρατόπεδα, οικήματα, φυλακές, κτίρια, αποθήκες, να ιδρύουν ή να επεκτείνουν αεροδρόμια και λιμάνια, να κατασκευάζουν οχυρωματικά έργα κ.ο.κ. Έτσι άρχισε η «χρυσή εποχή» των διαπλεκομένων κατασκευαστών. Γνωστοί εργολήπτες και πολιτικοί μηχανικοί έσπευσαν να διασυνδεθούν καταλλήλως με αρμόδιους Γερμανούς και Ιταλούς αξιωματικούς για να παίρνουν τις αναθέσεις. Φυσικά δεν συνεργάστηκαν όλοι, πολλοί δεν θέλησαν ούτε καν να εργασθούν σε τέτοια έργα και προτίμησαν να πεινάσουν σε όλη την κατοχική περίοδο, αρνούμενοι να συμπράξουν στα στρατιωτικά έργα του εχθρού.


Όμως πολλά γνωστά ονόματα συνεργάστηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας Έλληνας πολιτικός μηχανικός έφτασε στο σημείο να εφεύρει ένα υποκατάστατο των φορτηγίδων που οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά υλικών στα νησιά. Τα καΐκια και τα άλλα πλοιάρια είχαν λόγω των πολεμικών γεγονότων περιορισθεί αριθμητικά και δεν επαρκούσαν στον κατακτητή για την εξυπηρέτησή τους. Ο ευφάνταστος πολιτικός μηχανικός έδωσε τη λύση, κατασκευάζοντας φορτηγίδες από ...μπετόν αρμέ. Στην αρχή ναυαγούσαν συχνά, αλλά εκείνος ο δαιμόνιος συμπατριώτης μας συνεχώς βελτίωνε το κατασκεύασμά του.Και οι Γερμανοί ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ που είχαν εξασφαλίσει μια τέτοια καινοτόμο λύση για τις μεταφορές τους, ώστε έστειλαν αντίγραφα της εφεύρεσης στο Βερολίνο και από εκεί σε άλλες παραθαλάσσιες κατεχόμενες χώρες. Εννοείται ότι ο ίδιος θησαύρισε εξωφρενικά, αφού άλλωστε και εδώ το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε.


Οι πολιτικοί μηχανικοί που είχαν αναλάβει την εκτέλεση τεχνικών και οχυρωματικών έργων από τις αρχές της Κατοχής μέχρι την άνοιξη του 1944 κέρδισαν κυριολεκτικά αμύθητα ποσά. Αν πάτε στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας και ρίξετε μια ματιά, αναζητώντας ποιο είναι το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο μαυσωλείο, θα διαπιστώσετε ότι ανήκει σ' έναν τέτοιον οικονομικό δοσίλογο, που θέλησε να διαιωνίσει την κατοχική αίγλη του ίδιου και της οικογένειάς του, εξασφαλίζοντας μάλιστα στα σκοτεινά εκείνα χρόνια την (παράνομη) άδεια του Δήμου Αθηναίων.


Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές, ύστερα από την άνοιξη του 1944, αν όχι νωρίτερα, χωρίς να πάψουν να παίρνουν αναθέσεις και να συνεχίζουν την είσπραξη των αμύθητων κερδών τους, περνούν σε ένα άλλο στάδιο: σκέπτονται και το αύριο. Αρχίζουν να ενισχύουν οικονομικά διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, να χρηματοδοτούν αντιστασιακά έντυπα, στέλνουν κάποιο από τα παιδιά τους στα βουνά ή ακόμα και στο εξωτερικό για να «συμμετάσχουν στον κατά του εχθρού πόλεμο», ή επιτυγχάνουν να διασυνδεθούν με πράκτορες των συμμαχικών υπηρεσιών, στους οποίους παραδίδουν τα τοπογραφικά των έργων που εκτελούν και σωρεία άλλων χρήσιμων πληροφοριών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους περί οχυρώσεων, νηοπομπών, ελλιμενισμών κλπ. Πολλές φορές τα χρήσιμα στοιχεία που διοχετεύονται στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής καταλήγουν στον βομβαρδισμό των υπό εκτέλεση έργων. Αυτό δεν είναι άσχημο, διότι έτσι παίρνουν νέα ανάθεση να ξαναρχίσουν από την αρχή, οπότε αυξάνεται ο τζίρος.


Με όλη αυτή τη διαδικασία, πολλοί από τους κατασκευαστές, που παραπέμφθηκαν μεταπολεμικά να δικαστούν για δοσιλογισμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη, έφεραν ως μάρτυρες υπεράσπισης Βρετανούς αξιωματικούς ή αξιόπιστους αντιστασιακούς, οι οποίοι φυσικά κατέθεσαν ότι οι κατηγορούμενοι συνέβαλαν στη ...συμμαχική νίκη. Ευνόητο είναι ότι σχεδόν όλοι αθωώθηκαν και οι θησαυροί θησαυροί. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν των μετόχων μιας τεχνικής εταιρίας, γνωστών ονομάτων της αθηναϊκής κοινωνίας (ο αδελφός του ενός υπήρξε μάλιστα επί πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός), οι οποίοι όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν, αλλά και ...παρασημοφορήθηκαν! Φυσικά στα μεταπολεμικά χρόνια διατήρησαν όλη τους την αίγλη και συνέχισαν οι ίδιοι, και σήμερα οι κληρονόμοι τους, να παίρνουν μεγάλα δημόσια έργα με προϋπολογισμούς που καλύπτονταν από τις αμερικανικές βοήθειες.


Κάπως έτσι έχει γραφεί η ιστορία των οικονομικών δοσιλόγων. Και αν τελικά δεν τα κατάφεραν να γλυτώσουν τις καταδίκες και τις τιμωρίες, επανήλθαν λαύροι και στελέχωσαν τη νεώτερη μεγαλοαστική τάξη.


Μέσα στα ονόματα του καταλόγου που δημοσιεύεται, θα παρατηρήσει κανείς ανθρώπους που μεταπολεμικά συνέχισαν την πληθωρική παρουσία τους στην ελληνική οικονομία, ορισμένοι μάλιστα έγιναν οι στυλοβάτες της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομίας. Έως και σήμερα διατήρησαν τον πλούτο αυτόν, τον επαύξησαν και κάποιοι μάλιστα έγιναν τιμητές και με το χρήμα τους απέκτησαν φωτοστέφανα. Κάποιων άλλων τα παιδιά και τα εγγόνια συνεχίζουν να δρέπουν δάφνες στην οικονομική ζωή του τόπου ως μεγαλομεγιστάνες, στηριζόμενοι στον πλούτο που με τέτοιο τρόπο συνελέγη.


Θα εκπλαγεί κανείς διαπιστώνοντας ότι μέσα στον κατάλογο αυτόν δεν λείπουν εβραϊκά ονόματα. Το θέμα όμως δεν μας είναι άγνωστο. Πράγματι Έλληνες Εβραίοι υπήρξαν αρκετοί που συνεργάστηκαν οικονομικά με τον κατακτητή, αλλά και πολιτικά!

Μεταπολεμικά η Ελληνική Πολιτεία, αν και τιμώρησε τους οικονομικούς δοσιλόγους, δεν εξάντλησε την αυστηρότητά της ώστε να τους απομονώσει. Ούτε και η κοινωνία τους απολάκτισε. Αντίθετα, οι αρχές τους αντιμετώπισαν συχνά ευνοϊκά, σεβόμενες προφανώς την ογκώδη οικονομική επιφάνεια που είχαν στο σκότος και σε βάρος του λιμώττοντος λαού αποκτήσει.


Και όταν κάποτε ο οικονομικός δοσιλογισμός ξεχάστηκε, τα ίδια πρόσωπα, δηλ. πολλά απ' αυτά, επανέκαμψαν με ζήλο στην επιχειρηματική δράση. Απαίτησαν προνόμια και τα έλαβαν. Με τα ισχυρά κεφάλαια, κεφάλαια που είχαν αποκτηθεί με κατοχικό «ιδρώτα» και υπό καθεστώς άκρατου αμοραλισμού, επένδυσαν σε μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά είδη και τα πολλαπλασίασαν. Έγιναν οι Ηρακλείς της ελληνικής οικονομίας. Και σήμερα ακόμη, ύστερα από εξήντα χρόνια και παρά τις ζημίες και απώλειες σε περιόδους κρίσεων, υπάρχουν Έλληνες μεγιστάνες στηριζόμενοι στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν χάρη στην οικονομική συνεργασία με τον εχθρό.


Θα αποφύγουμε τον πειρασμό να επιμείνουμε σε συγκεκριμένα ονόματα, αν και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί μόνος του να κάνει συσχετισμούς. Θα βρει μεγιστάνες που επί δεκαετίες πρωταγωνίστησαν στην οικονομική ζωή του τόπου. Θα βρει μεγαλοεπιχειρηματίες που προχώρησαν σε ποικίλες άλλες δραστηριότητες και κατέστησαν ταγοί της κοινωνίας μας, καθώς ανυποψίαστη η κοινή γνώμη είχε λησμονήσει την προέλευση των χρημάτων τους. Άλλους που χρηματοδότησαν μεγάλα ονόματα της πολιτικής ή άλλους που αναμίχθηκαν οι ίδιοι στην πολιτική για να γίνουν οι ίδιοι ή οι γόνοι τους υπουργοί και διαπρεπείς προσωπικότητες, χωρίς κανείς να φαντάζεται ότι με την εύνοια του κατακτητή απέκτησαν το παντοδύναμο χρήμα. Ορισμένους μάλιστα που δεν δίστασαν να διαθέσουν ψιχία (αναλογικά) από την περιουσία τους, τέτοιας πραγματικής αξίας όμως ώστε να τους απονεμηθεί μέχρι και ο τίτλος του εθνικού ευεργέτη! Και άλλοι, και άλλοι.


Εκτός από τους αναφερόμενους οικονομικούς δοσιλόγους, υπάρχουν και άλλες παρεμφερείς κατηγορίες, όπως οι κατοχικοί μεγαλομαυραγορίτες. Διαθέτοντας και καλλιεργώντας πάσης φύσεως διασυνδέσεις με τις Αρχές Κατοχής συγκέντρωσαν στα χέρια τους ποσότητες δυσεύρετων ειδών, κυρίως τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, που τις έσπρωχναν στην κατανάλωση με χιλιοπλάσιες τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν οι μεν μαυραγορίτες να θησαυρίζουν ανενόχλητοι και φυσικά ανεξέλεγκτοι, ο δε λαός να στερείται τα στοιχειώδη αγαθά που θα μπορούσε να προμηθευθεί, εκτός αν ήταν έτοιμος να διαθέσει ένα ολόκληρο σπίτι για να εξασφαλίσει λίγα μόλις γεύματα. Οι θάνατοι από πείνα οφείλονται σ' αυτό το κλίμα μαυραγοριτισμού που απλώθηκε επί Κατοχής, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο, τον φοβερό χειμώνα 1941-42.


Οι μαυραγορίτες ήταν στο στόχαστρο των κατοχικών κυβερνήσεων, ακόμη και των ίδιων των κατακτητών, αφού τους εξέθεταν στην κοινή γνώμη ως αδιαφορούντες για την επιβίωση του λαού. Ο στρατηγός Τσολάκογλου, ο κατοχικός πρωθυπουργός, σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη θεαματικά για να ελέγξει την κατάσταση αυτή και είναι χαρακτηριστική η παρέμβασή του αυτή με τη χειροδικία του (τουτέστιν με τα χαστούκια του) προς κάποιους συλληφθέντες επ' αυτοφώρω μεγαλομαυραγορίτες τροφίμων. Ανάλογη θεαματική αντιμετώπιση είχαν και άλλοι συνάδελφοί τους, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, οι οποίοι μάλιστα για παραδειγματισμό τους απαγχόνισαν από τους στύλους σε μεγάλους αθηναϊκούς δρόμους.



Το παράδοξο όμως είναι που μεταπολεμικά αυτοί οι μεγαλομαυραγορίτες επέζησαν οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, παρά το γεγονός ότι η κατοχική συμπεριφορά τους ήταν πάνω απ' όλα αντικοινωνική και ανθελληνική. Και βεβαίως όσοι δεν επέζησαν βιολογικά, είχαν τους φυσικούς διαδόχους τους για να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν το μεσουράνημα των επιχειρήσεών τους. Και πάλι το κατοχικό παρελθόν ξεχάστηκε. Και έχουμε χαρακτηριστική περίπτωση τον γόνο ενός τέτοιου μεγαλομαυραγορίτη τροφίμων, διαθέτοντα πάντα το ισχυρότατο ταμείο που με τέτοια διαγωγή είχε σχηματίσει ο πατέρας ή ο παππούς του, να φθάσει - πενήντα χρόνια αργότερα - στη δημοσιότητα, ως αγοραστής της κληρονομητέας έπαυλης Μινέικο του Ψυχικού, την οποία αγόρασε από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι εκείνος που και μόλις πρόσφατα εμφανίσθηκε πάλι στη δημοσιότητα, επειδή ζητεί να του επιστραφούν τα χρήματα που είχε διαθέσει για την αγορά, η οποία ύστερα από ένα περίπλοκο πλέγμα διαδικασιών, ακυρώθηκε. Και, να προσθέσουμε, είναι ο ίδιος που στα τελευταία χρόνια τιμήθηκε με ηγετική θέση στη διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών.


Όλους αυτούς τους οικονομικούς μεγαλοδοσιλόγους, που απέκτησαν τέτοιες αμύθητες περιουσίες, ο πανδαμάτωρ χρόνος - όπως ήταν αναμενόμενο - δεν τους λησμόνησε και ελάχιστοι σήμερα ίσως επιζούν. Αλλά και εκείνοι που πέθαναν και εκείνοι που τυχόν ζουν ανάμεσά μας, έχουν επιμελώς αποκρύψει το πραγματικό παρελθόν τους. Θα ήταν έλλειψη στοιχειωδών φυσικών ανακλαστικών, αν γινόταν διαφορετικά.


Αλλά η ιστορία δεν καταγίνεται στην παροχή συγχωροχαρτίων. Έχει διαφορετική αντίληψη και η κρίση της δεν επηρεάζεται από συναισθηματισμούς και υποκειμενισμούς. Η πολιτεία μπορεί με άνεση να αμνηστεύει, όπως και η κοινωνία. Η ιστορία όμως δεν έχει τέτοιο δικαίωμα - και βεβαίως σε κάθε ευκαιρία το αποδεικνύει.



ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΔΟΣΙΛΟΓΩΝ


1.                   Αβραμίδης Ι., επιχειρηματίας


2.                   Αγγελόπουλος Θ. & Υιοί, επιχειρηματίες


3.                   Αγιουτάντης Α., εργολάβος


4.                   Αλβανόπουλοι Κ. και Ι., εργολάβοι


5.                   Αντωνόπουλος Α., εργολάβος


6.                   Βαρχανέα Σ., επιχειρηματίας


7.                   Βασιλάκος Α., εργολάβος


8.                   Βασιλειάδης Α., επιχειρηματίας


9.                   Βέλλιος Ε., εργολάβος


10.                Βερνίκος Α., επιχειρηματίας


11.                Βερνίκος Ν., επιχειρηματίας


12.                Βερνίκος Ν., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


13.                Βόμβα Αφοί, προμηθευτές Αρχών Κατοχής


14.                Βόμβας Τ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


15.                Βορρεάδης Ι., επιχειρηματίας


16.                Γεωργιάδης Γ., επιχειρηματίας


17.                Γεωργιάδης Σ., επιχειρηματίας


18.                Γιαδικιάρογλου Ρ., επιχειρηματίας


19.                Γιαδικιάρογλου Φ., επιχειρηματίας


20.                Γιαννουλάτος Ε., επιχειρηματίας


21.                Γιατζόγλου Ε., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


22.                Γκέρτσος Δ., επιχειρηματίας


23.                Γκέρτσος Θ., επιχειρηματίας


24.                Γκέρτσος Κ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


25.                Γκορίτσας Ε., εργολάβος


26.                Γκουντελιάν Α., εργολάβος


27.                Γκουτρούμ Κ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


28.                Δαμιανός Μ., εργολάβος


29.                Δευκόπουλος Κ., εργολάβος


30.                Δήμας Σ., επιχειρηματίας


31.                Διάκος Ε., εργολάβος


32.                Δοανίδης Π., εργολάβος


33.                Δολτσέτης Ι., εργολάβος


34.                Έμκε Ρ., επιχειρηματίας


35.                Ευστρατίου Δ., επιχειρηματίας


36.                Ζαλώνης Μ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


37.                Ζαννέτος Κ., επιχειρηματίας


38.                Ζανουδάκης Α., επιχειρηματίας


39.                Ζανουδάκης Σ., επιχειρηματίας


40.                Ζαντεμίσκωφ χήρα, επιχειρηματίας


41.                Ζαχάρωφ Γ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


42.                Ζήζηλας Ι., εργολάβος


43.                Θεοδωρόπουλος Ε., εργολάβος


44.                Ιγγλέσης Γ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


45.                Ιωαννίδης Β., εργολάβος


46.                Ιωαννίδης Γ., εργολάβος


47.                Καβαντζάς Δ., εργολάβος


48.                Καββαδίας Κ., επιχειρηματίας


49.                Καϊβάνοι Αφοί, εργολάβοι


50.                Καλημέρης Β., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


51.                Καλιάζης Κ., εργολάβος


52.                Καλιαμπέτσος Α. και Σ., εργολάβοι


53.                Κάμφωνας Α., επιχειρηματίας


54.                Καραγιάννης Κ., επιχειρηματίας


55.                Καράσσος Σ., επιχειρηματίας


56.                Καρδασιλάρη Υιοί, προμηθευτές Αρχών Κατοχής


57.                Κατηφόρης Π., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


58.                Κατσίγερας Σ., επιχειρηματίας


59.                Κεφάλας Κ., επιχειρηματίας


60.                Κεχαγιάς Χ., εργολάβος


61.                Κηρύκοι-Αλεξάτος, επιχειρηματίες


62.                Κόβερης Ι., επιχειρηματίας


63.                Κόκκινος Κ., επιχειρηματίας


64.                Κολοβός Γ., επιχειρηματίας


65.                Κολοζώφ Α., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


66.                Κοραής Σ., επιχειρηματίας


67.                Κορωναίος Α., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


68.                Κούρηξ Δ., επιχειρηματίας


69.                Κουρμούλης Μ., εργολάβος


70.                Κουρτ Μ., επιχειρηματίας


71.                Κούρτογλου Ι., εργολάβος


72.                Κουτσουρόπουλος Λ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


73.                Κρανιώτη Αφοί, εργολάβοι


74.                Κριεζής Ι., εργολάβος


75.                Κρίκος Μ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


76.                Κυπαρισσόπουλος Ε., επιχειρηματίας


77.                Κυφιώτης Α., εργολάβος


78.                Κωστάλας Σ., επιχειρηματίας


79.                Λαζαράκης Ανδρ., επιχειρηματίας


80.                Λαζαράκης Κ., επιχειρηματίας


81.                Λαζαρίδης Π., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


82.                Λασκαρίδης Χ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


83.                Λιοπυράκης Θ., επιχειρηματίας


84.                Λυμπεράκης Μ., εργολάβος


85.                Μαθιουδάκης Ι., εργολάβος


86.                Μανιάκης Α., εργολάβος


87.                Μάνος Α., εργολάβος


88.                Μαντζάκας Σ., εργολάβος


89.                Ματαραντζής Ι., επιχειρηματίας


90.                Μάτσας Α., επιχειρηματίας


91.                Μαυράγγελος Μ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


92.                Μαύρου Φ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


93.                Μεγαλοοικονόμου Λ., επιχειρηματίας


94.                Μεϊμαρίδης-Πιρπίρογλου, προμηθευτές Αρχών Κατοχής


95.                Μήκας Δ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


96.                Μικέλης Ν., εργολάβος


97.                Μόσχος Π., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


98.                Μπαντζάς Ν., επιχειρηματίας


99.                Μπαρμπαγιαννάκης Ι., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


100.            Μπαρμπαρής Σ., εργολάβος


101.            Μπρούνος Λ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


102.            Μωυσόγλου Α., επιχειρηματίας


103.            Ναούμ Α., επιχειρηματίας


104.            Ναχνικιάν Ζ., εργολάβος


105.            Νισίμ Κ., επιχειρηματίας


106.            Νταής Α., εργολάβος


107.            Ντεκιπέλο Κατάλιτο, εργολάβος


108.            Ντιλέρνια Γ., εργολάβος


109.            Ξανθόπουλος Α., εργολάβος


110.            Ξανθόπουλος Ι., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


111.            Ξανθόπουλος Π., εργολάβος


112.            Παβεζόπουλος Α., επιχειρηματίας


113.            Παπαδάκης Ε., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


114.            Παπαδόπουλος Γ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


115.            Παπαδόπουλος Κ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


116.            Παπαδόπουλος Ο.Ε., επιχειρηματίας


117.            Παπανικολάου Π., επιχειρηματίας


118.            Παπασταύρου Χ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


119.            Παραβάντος Ι., επιχειρηματίας


120.            Πασσάς Ι., εργολάβος


121.            Περικάρης Εμμ., εργολάβος


122.            Πετρίδης Ι., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


123.            Πετρίδης Κ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


124.            Πετρόπουλος Κ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


125.            Πετυχάκης Φ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


126.            Πλέσσας Α., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


127.            Πλέσσας Κ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


128.            Πλέσσας Σπ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


129.            Πλέσσας Στ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


130.            Πουλάκος Β., επιχειρηματίας


131.            Προφέτας Α., επιχειρηματίας


132.            Ρεμέντζης Γ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


133.            Ρόζενσταϊν-Ροζάκης Λ., επιχειρηματίας


134.            Ρουρούλης Σ., επιχειρηματίας


135.            Ρούσσος Δ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


136.            Σαλαπάτας Α., επιχειρηματίας


137.            Σαλαπάτας Β., επιχειρηματίας


138.            Σαλαπάτας Σ., επιχειρηματίας


139.            Σαλούστρος Π., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


140.            Σαραντάκης Ο., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


141.            Σαράντης Ι., επιχειρηματίας


142.            Σαράντης Ρ., επιχειρηματίας


143.            Σαρφάτης Ρ., επιχειρηματίας


144.            Σεραφειμίδης-Γεωργακάς, προμηθευτές Αρχών Κατοχής


145.            Σκλαβούνος Λ., επιχειρηματίας


146.            Σουπίλας Σ., επιχειρηματίας


147.            Σοφιανόπουλος Π., εργολάβος


148.            Σταματόπουλοι Α., Λ., Θ., Ρ. & Ο., επιχειρηματίες


149.            Στασινόπουλοι Ι., Η & Μ., επιχειρηματίες


150.            Στίκας Α., επιχειρηματίας


151.            Στίπας Π., επιχειρηματίας


152.            Συριανάκης Θ., επιχειρηματίας


153.            Τερζόγλου Ν., επιχειρηματίας


154.            Τολιάς Β., εργολάβος


155.            Φερλάτσο Ο., προμηθευτής Αρχών Κατοχής


156.            Φουρναράκης-Ιωαννίδης, εργολάβοι


157.            Φώκερ Σ., εργολάβος


158.            Χάινε Ε., επιχειρηματίας


159.            Χαραλάμπους Μ., εργολάβος


160.            Χασαπάκος Χρ., επιχειρηματίας


161.            Χατζηνάκος Γ., εργολάβος


162.            Χατζηπαναγιώτης Ι., εργολάβος


163.            Χόχνετς Φ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής





Ανάρτηση από: http//blogvirona.blogspot.gr/
ΠΗΓΗ:http://etsigiamena.pblogs.gr
το είδα
http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2016/02/163.html
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters