Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Συγκλονιστικές φωτογραφίες της Κατοχής και της Αντίστασης!...Εικόνες γεμάτες ζωντάνια και αυθορμητισμό, που πηγάζουν ταυτόχρονα από τους μαχόμενους και τους φωτογράφους, εικόνες σπάνιες που λένε όσα δεν μπορούν τα λόγια και λέξεις να περιγράψουν για την αγωνία αλλά και τον ηρωισμό του υπέρ πατρίδος αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών στα βουνά της Πίνδου το 1940, τραβηγμένες από τον Λάζαρο Ακκερμανίδη και τον Σπύρο Μελετζή.

Λίγα λόγια για τους φωτογράφους...


 Λάζαρος Ακκερμανίδης


Ο Λάζαρος Ακκερμανίδης γεννήθηκε το 1903 στα Σούρμενα του Πόντου. Αργότερα η οικογένεια του κατέφυγε στην νότια Ρωσία, στο Σότση, για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων. Εκεί τελείωσε το γυμνάσιο και διδάχθηκε την φωτογραφία. Αν και μεγαλωμένος μακριά από την Ελλάδα ο Ακκερμανίδης υπήρξε ένας φλογερός πατριώτης. 

Έτσι το 1932, αποφασίζει να έρθει στην Πατρίδα, όπου και αρχίζει να εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτογράφος. Λίγα είναι γνωστά για την σταδιοδρομία του τα πρώτα αυτά χρόνια. Άνθρωπος σεμνός, δεν ενδιαφερόταν για την δημοσιότητα και την προβολή του, και αυτό δυσχεραίνει την ιστορική έρευνα. Είναι γνωστό όμως ότι για ένα μεγάλο διάστημα εργαζόταν κοντά στους αδελφούς Μεγαλοκονόμου. 

Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου βρίσκει τον Ακκερμανίδη στην Κατερίνη, όπου ζούσε ο αδελφός του. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ζητούσε επαγγελματίες φωτορεπόρτερ για να φωτογραφήσουν στο μέτωπο. Μόλις το έμαθε έτρεξε να καταταγεί. Στο μέτωπο ο ενθουσιασμός και η ορμητικότητά του είναι παροιμιώδης. 

Αδιαφορεί για τον κίνδυνο και βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη γραμμή. Αυτό αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φωτογραφιών του, σε σχέση με άλλους πολεμικούς φωτορεπόρτερ. 

Το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών του από το μέτωπο, το διοχέτευσε στην εφημερίδα «ΝΙΚΗ», η οποία και εξέδωσε, το 1941, ένα ειδικό αναμνηστικό φωτογραφικό λεύκωμα του πολέμου του ‘40, με αποκλειστικές φωτογραφίες του. Ένα μοναδικό αντίτυπο διασώθηκε μαζί με το άλλο φωτογραφικό υλικό του. Λίγο μετά την απελευθέρωση, το 1945, του παραχωρήθηκε το Ζάππειο όπου έκανε μια μεγάλη ατομική έκθεση από το Αλβανικό έπος του ‘40. 


Τα τρία τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό του, ο Ακκερμανίδης θα τα περάσει στη Μακεδονία ανάμεσα στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη οπου στην τελευταία θα εργαστεί σαν φωτορεπόρτερ στην εφημερίδα το «ΦΩΣ».

Σπύρος Μελετζής


Ο Σπύρος Μελετζής (20 Ιαν.1906 - 14 Νοε.2003) ήταν Έλληνας φωτογράφος, γεννημένος στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου, ενώ θεωρείται ο κατ' εξοχήν φωτογράφος της Εθνικής μας Αντίστασης κατα την περίοδο της Γερμανικής κατοχής (1940-1944).
Ο Μελετζής ήταν πρωτότοκος γιος (από έξι αδέλφια) του Μενελάου Μελετζή και της Καλλιόπης Γιαννάκη. Ο πατέρας του Μελετζή ήταν φτωχός - ντενεκετζής στο επάγγελμα ενώ η μητέρα του δεν είχε φοιτήσει σε σχολείο. Ο Μελετζής παρακολούθησε το σχολαρχείο και η οικογένειά του τον προόριζε για δεσπότη. Όμως επειδή ο πατέρας του Μελετζή πεθαίνει από επιδημία γρίπης το 1919, σε ηλικία 13 χρονών αναγκάζεται να βιοποριστεί.

Σε ηλικία 17 ετών, το 1923 (Συνθήκη της Λωζάνης - παραχώρησης της Ίμβρου στους Τούρκους) έφυγε για την Αλεξανδρούπολη όπου εργάστηκε αρχικά ως υπάλληλος σε υφασματοπωλείο και αργότερα στον φωτογραφείο του Αλέξανδρου Παναγιώτου (ο οποίος ήταν συγγενής του Μελετζή). Σταθμός στην φωτογραφική του καριέρα αποτέλεσε η φωτογραφία του με τα καΐκια στην παραλία της Αλεξανδρούπολης για την οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1924. Το 1927 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Στην τέχνη της φωτογραφίας μυήθηκε από άξιους δασκάλους, καλλιτέχνες με υψηλή αισθητική, γνώσεις και πείρα του σκοτεινού θαλάμου, όπως ο φωτογράφος των ανακτόρων Μπούκας και ο Γεραλής. Δεν ήταν όμως φτιαγμένος για τον κλειστό χώρο του στούντιο, γι΄αυτό η πρώτη φωτογραφική επαφή του με τη φύση και ειδικά την ηπειρώτικη γη, καθόρισε και τη μελλοντική πορεία της δουλειάς του.

Μετά από περιοδεία και φωτογράφηση 22 μηνών έκανε στα Ιωάννινα, το 1938, την πρώτη του έκθεση με θέμα τη φύση αυτή της Ηπείρου. Η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε και στην Αθήνα, εντυπωσιάζοντας και αποσπώντας επαινετικές κριτικές. Το 1939 φωτογράφισε την Κεφαλλονιά. Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο φακός του κατέγραψε την Αντίσταση του ελληνικού λαού. Ο Μελετζής έγινε ο επίσημος φωτογράφος του έπους του λαϊκου ξεσηκωμού. Οι καταπληκτικές του φωτογραφίες αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο το έπος, τα όνειρα και την ελπίδα του ελληνικού λαού σε μια σκοτεινή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Θυμάται ο ίδιος:


« Εγώ ήμουν ένας καλλιτέχνης φωτογράφος [...] που τότε δεν είχα συνειδητοποιήσειότι θα "έγραφα" με το φακό μου ιστορία [...] και μια μέρα οι φωτογραφίες μου αυτές θα ήταν τα πιο αδιάψευστα, τα πιο αληθινά ντοκουμέντα που θα φανέρωναν [...] όλη αυτή τη δράση και τη δημιουργική πνοή που πραγματοποιούνταν σε όλους τους τομείς και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής στην Ελεύθερη Ελλάδα[...] 


Νομίζω ότι ο Τιτάνιος αγώνας που έκανε ο Ελληνικός λαός για τη λευτεριά τουβρήκε ανταπόκριση από το φακό μου [...]Γράφαμε ο καθένας με τον τρόπο του, μιαιστορία συγκλονιστική του καιρού μας.»

Οι Φωτογραφίες είναι από το εξαιρετικό blog  KaistriotisΕλληνοϊταλικός Πόλεμος
Στα Αλβανικά Βουνά


Ιταλοί αιχμάλωτοι


Ιταλικά λάφυρα. Οι Έλληνες στρατιώτες πανηγυρίζουν

ΚατοχήΚατοχή ΠείναΠείνα Στο ΔρόμοΣτα καροτσάκια οι πεθαμένοιΣτο νεκροταφείοΑπό το νεκροτομείο ...

ΑντίστασηΚλαρίτης στον Όλυμπο
Ο καπετάνιος Μακεδόνας (πρώτος δεξιά) με τους συναγωνιστέςΚλαρίτες στη ΡουμέληΑετός στη Ρούμελη

Κλαρίτης στα ΆγραφαΟ Μπάρμπας ΤσεκούραςΑντάρτες στο Ψάρι ΠελοποννήσουΤριφυλία. Ο διοικητής Παπαδόπουλος με το επιτελείο τουΑρκαδία. Η αντάρτισσα ΑννέταΣτο Ξάγναντο. Μάνα και γιοςΠρώτο σαμποτάζ στο Μοριά. Ανατίναξη γέφυρας στο Ίσαρι. 


Οι Γερμανοί ποζάρουνΗ καταστροφή του ΔίστομουΕκτέλεση πατριωτών στη γκρεμισμένη γέφυρα του ΓοργοπόταμουΚατοχή. Γυναίκες στις κρεμάλεςΟι κρεμασμένοι της ΦλώριναςΤο καμένο ΚαρπενήσιΕυρυτανία. Στην κορυφογραμμή του βουνού ΖαχαράκιΒίνιανη. πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης ΕλλάδαςΕξάωρη πορεία για να τραφούν οι αντάρτεςΑντάρτικη μπουγάδαΣτην έδρα της Π.Ε.Ε.Α. Μετά από μια συγκέντρωση στελεχώνΜιλάει ο Μιλτιάδης ΠορφυρογένηςΕπιμελητεία του Αντάρτη (Ε.Τ.Α)Τυπογραφείο στην Ελεύθερη Ελλάδα
Εικόνες από την Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών


Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Α.


Παλικάρια του Άρη στο ΒελούχιΟ καλλιτέχνης Γιολδάσης φωτογραφίζει τον Άρη 


και φωτογραφίζεται από το Σπύρο Μελετζή


Ο Βάλιας Σεμερτζίδης ζωγραφίζει το μαυροσκούφη Λέοντα. Πίσω τους ο ΆρηςΟ Άρης συνομιλεί με αντάρτες. Πλάι του ο αδελφός του Μπαμπης ΚλάραςΣοβιετικοί στρατιώτες πολεμούν στις γραμμές του ΕΛΑΣΟ Παπαχολέβας και ο ιερομόναχος ΑνυπόμονοςΟ Παπαχολέβας


Γιώργος Καραδημήτρης


Ένας από τους πρώτους αντάρτεςΟι λογοτέχνες Καρβούνης και Χατζής στο βουνόΟ λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας πορεύεταιΟ ΑνυπόμονοςΟρκωμοσία της διευρυμένης ΠΕΕΑΟ Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΠΕΕΑ ορκίζονταιΨηφίζουν οι άνδρεςΊσα δικαιώματα και οι γυναίκες


Στο χωριό Βλάσι. Υποδοχή της Σοβιετικής στρατιωτικής αποστολήςΟ Γ. Τζήμας (Γώγος) κρυπτογράφος του Γενικού στρατηγείου υπαγορεύει στον ασυρματιστήΟ Στρατηγός Σαράφης στο βήμαΗ οικογένεια ΣαλαγιάννηΝοσοκομείο του ΕΛΑΣ στο Μεγάλο Χωριό ΕυρυτανίαςΡεντίναΜάθημα χειρισμού του πυροβόλου


Ρεντίνα, η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣΤμήμα Διαβιβάσεων του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ
Ρεντίνα. Άσκηση ΠορείαςΣυμμαχική συνεργασία. Ο Βρετανός ταγματάρχης Μόργκαν
και ο διοικητής του τμήματος σαμποτέρ Θεσσαλίας του ΕΛΑΣΣυναυλία για το Λαό
Η αντάρτισσα Τιτίκα
Η αντάρτισσα Γεωργία
Ο στρατιωτικός εγκέφαλος του ΕΛΑΣ
Ταγματάρχης Θ. Μακρίδης. ΈκτοραςΘέατρο στην Ελεύθερη Ελλάδα

Απελευθέρωση της ΛαμίαςΟ Στρατηγός Ε. Μπακιρτζής, ο Καπετάνιος Μ. Βαφειάδης (Μάρκος)
και ο Επιτελάρχης της Ο.Μ.Μ. μελετούν την επιχείρηση

\\Αντάρτες και Λαός επισκευάζουν τη γέφυρα του ΑξιούΑξιωματικοί του ΕΛΑΣ παρελαύνουν στη ΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη. Ο Στρατηγός Μπακιρτζής και ο Μητροπολίτης


Ιωακείμ μπαίνουν στην ελεύθερη πρωτεύουσα της Μακεδονίας


Ο Ανδρέας Τζήμας μιλά στο Λαό της Θεσσαλονίκης
Αθήνα, Οκτώβρης 1944Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα
Ο φωτογράφος του Αγώνα Σπύρος Μελετζής

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2016/10/blog-post_70.html#.WBJoSxKiMqQ


Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters