Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Το πέτρινο κεφάλι της Γουατεμάλα με τα λευκά χαρακτηριστικά, που η Ιστορία θέλει να ξεχάσει (ΦΩΤΟ)

Πριν από πάνω από μισό αιώνα, βαθιά στις ζούγκλες της Γουατεμάλα, ένα γιγαντιαίο πέτρινο κεφάλι ανακαλύφθηκε. Το κεφάλι είχε ωραία χαρακτηριστικά, με λεπτά χείλη και μεγάλη μύτη και το πρόσωπό του ήταν στραμμένο προς τον ουρανό. Παραδόξως, το πρόσωπο αποδείχθηκε να έχει Καυκάσια χαρακτηριστικά, τα οποία δεν ήταν σύμφωνα με οποιαδήποτε από τις προκολομβιανές φυλές της Αμερικής. Η ανακάλυψη προσέλκυσε γρήγορα την προσοχή, αλλά εξίσου γρήγορα γλίστρησε μακριά στις σελίδες της ιστορίας και ξεχάστηκε.
Η είδηση της ανακάλυψης εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν ο Δρ Oscar Rafael Padilla Lara, Doctor της φιλοσοφίας, δικηγόρος και συμβολαιογράφος, έλαβε μια φωτογραφία του κεφαλιού το 1987 μαζί με μια περιγραφή που έλεγε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1950 από τον ιδιοκτήτη της γης, όπου βρέθηκε κεφάλι και ότι βρισκόταν "κάπου στις ζούγκλες της Γουατεμάλα".

Η φωτογραφία και η ιστορία τυπώθηκαν σε ένα μικρό άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο «Αρχαίοι Ουρανοί», το οποίο πήρε και διάβασε ο γνωστός εξερευνητής και συγγραφέας David Hatcher Childress, ο οποίος ξεκίνησε να ερευνά για περισσότερες πληροφορίες για το μυστηριώδες πέτρινο κεφάλι. Εντόπισε τον Δρ Padilla ο οποίος ανέφερε ότι βρήκε τους ιδιοκτήτες της γης, την οικογένεια Biener, όπου βρέθηκε ο μονόλιθος. Η τοποθεσία ήταν 10 χιλιόμετρα μακριά από ένα μικρό χωριό στη La Democracia στα νότια της Γουατεμάλας.
Ωστόσο, ο Δρ Padilla είπε ότι ήταν σε απόγνωση, όταν έφτασε στο χώρο και διαπίστωσε ότι η περιοχή είχε καταστραφεί: «Καταστράφηκε από τους επαναστάτες περίπου πριν από δέκα χρόνια. Εντοπίσαμε το άγαλμα είναι πολύ αργά. Χρησιμοποιήθηκε ως στόχος σε ασκήσεις αντικυβερνητικών ανταρτών. Αυτό το παραμόρφωσε εντελώς, περίπου έσπασε η μύτη της Σφίγγας στην Αίγυπτο από τους Τούρκους, ότι το χειρότερο», είπε. Τα μάτια, η μύτη και το στόμα είχαν εξαφανιστεί εντελώς. Ο Padilla ήταν σε θέση να μετρήσει το ύψος του μεταξύ σε 4 και 6 μέτρα, με το κεφάλι να στηρίζεται στο λαιμό. Το ότι Padilla δεν επέστρεψε και πάλι στο χώρο οφείλεται σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των δυνάμεων των ανταρτών στην περιοχή.
Η καταστροφή της κεφαλής σήμαινε ότι η όλη ιστορία πέθανε με αιφνίδιο τρόπο μέχρι που απέκτησε δημοσιότητα και πάλι πριν από λίγα χρόνια από κινηματογραφιστές για το "Αποκαλύψεις των Μάγιας για το 2012 και μετέπειτα", που χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία για να ισχυριστούν ότι εξωγήινοι έχουν έρθει σε επαφή με παλαιότερους πολιτισμούς. Ο παραγωγός δημοσίευσε ένα έγγραφο που γράφτηκε από τον αρχαιολόγο Hector Ε Majia της Γουατεμάλα, ο οποίος έγραψε: «Δηλώνω ότι αυτό το μνημείο δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των Μάγια, Ναχουάτλ, Ολμέκων ή οποιουδήποτε άλλου προκολομβιανού πολιτισμού. Δημιουργήθηκε από έναν έκτακτο και ανώτερο πολιτισμό με τρομερή γνώση. του οποίου δεν υπάρχει καμιά καταγραφή ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη».
Ωστόσο, μακριά από την έρευνα για την αιτία και την έρευνα σχετικά με τον μονόλιθο, η δημοσίευση αυτή χρησίμευσε μόνο για να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, ρίχνοντας όλη την ιστορία στα χέρια ενός δικαιολογημένα δύσπιστου ακροατηρίου που σκέφτηκε ότι ήταν όλα απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο. Ακόμη και η ίδια η επιστολή αμφισβητείται από κάποιους που λένε ότι δεν είναι γνήσια.
Παρ 'όλα αυτά, φαίνεται ότι το γιγαντιαίο κεφάλι όντως υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η αρχική φωτογραφία δεν είναι αυθεντική ή ότι η καταγραφή του
Δρ Padilla ήταν ψευδής. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι το κεφάλι ήταν αληθινό, τα ερωτήματα παραμένουν:
Από πού προέρχεται; Ποιος το έκανε; Και γιατί;

Εμείς έχουμε πιθανές απαντήσεις...


Οι λευκοί θεοί των ινδιάνων της Αμερικής ήσαν ΈλληνεςΟι Μινωίτες πρόλαβαν τον Κολόμβο, υποστηρίζει Βρετανός συγγραφέαςΟι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικής πριν την “ανακάλυψη της”


Η περιοχή όπου αναφέρθηκε ότι βρέθηκε το πέτρινο κεφάλι, η La Democracia, είναι στην πραγματικότητα ήδη διάσημη για τα πέτρινα κεφάλια που, όπως το πέτρινο κεφάλι που βρέθηκε στη ζούγκλα, που κοιτούν επίσης τον ουρανό. Αυτά είναι γνωστό ότι έχουν δημιουργηθεί από τον πολιτισμό των Ολμέκων, που άνθισε μεταξύ του 1400 και του 400 π.Χ.. Η ενδοχώρα των Ολμέκων ήταν η περιοχή των πεδιάδων στον Κόλπο του Μεξικού, ωστόσο, αντικείμενα στο στυλ των Ολμέκων, σχέδια, μνημεία και εικονογραφίες έχουν βρεθεί σε τόπους εκατοντάδες χιλιόμετρα έξω από την ενδοχώρα των Ολμέκων, συμπεριλαμβανομένης των La Democracia.Παρ 'όλα αυτά, το πέτρινο κεφάλι που απεικονίζεται στη φωτογραφία του 1950 δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ή στυλ όπως τα κεφάλι Ολμέκα. Ο αείμνηστος Phillip Coppens, Βέλγος συγγραφέας, ραδιοπαρουσιαστής και τηλεοπτικός σχολιαστής σε θέματα εναλλακτικής ιστορίας έθεσε το ερώτημα εάν η κεφαλή "είναι μια ανωμαλία της περιόδου των Ολμέκων, ή αν είναι μέρος ενός άλλου -άγνωστου- πολιτισμού που προηγήθηκε ή ακολούθησε τους Ολμέκας και από τον οποίο το μόνο αντικείμενο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι το κεφάλι Padilla".

Άλλα ζητήματα που τίθενται αφορούν το κατά πόσον η κατασκευή είναι απλώς ένα κεφάλι, ή αν υπήρχε και σώμα από κάτω, όπως και στα αγάλματα του Νησιού του Πάσχα και αν το πέτρινο κεφάλι συνδέεται με οποιεσδήποτε άλλες κατασκευές στην περιοχή. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η δημοσιότητα γύρω από την ταινία «Αποκαλύψεις των Μάγια για το 2012 και μετέπειτα» χρησίμευσε μόνο για να θάψει την ιστορία βαθύτερα μέσα στις σελίδες της ιστορίας. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος φιλόδοξος εξερευνητής θα ψάξει την ιστορία για άλλη μια φορά και θα διερευνήσει περαιτέρω για να βρει την αλήθεια σχετικά με αυτό το αινιγματικό μνημείο.

Τι πιστεύετε εσείς; Κάποιος μεγάλος αρχαίος πολιτισμός το έφτιαξε; Ή δημιουργήθηκε ακόμα και με παρέμβαση εξωγήινων; Ή μήπως με συνδυασμό και των δύο; Σχολιάστε ελεύθερα...
Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα

Β.Σόιμπλε για Α.Σαμαρά: "Θα έχει το ίδιο τέλος με τον Γιώργο Παπανδρέου"


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε στον Αντώνη Σαμαρά ποιο θα είναι το μέλλον του: Αυτό του Γιώργου Παπανδρέου. Το έκανε παρομοιάζοντας την περίοδο του 2011 με το φιάσκο των Κανών, όπου ο ΓΑΠ ήθελε δημοψήφισμα και έφυγε κακήν κακώς (όχι μόνο από τις Κάνες αλλά και από την εξουσία) με την τρέχουσα κατάσταση και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στα Χριστούγεννα.
Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών η εσωτερική πολιτική κατάσταση του σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει απολύτως καμία διαφορά με αυτή του 2011, προφανώς απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά που προ ημερών δήλωσε ότι το 2014 δεν είναι το ίδιο με το 2012 ή και το 2010.
Εκείνο που πραγματικά ήθελε να πει ο κ. Σόιμπλε με τη φράση «αυτό που γίνεται τώρα το είχαμε ζήσει όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα», είναι πώς ο νυν πρωθυπουργός έχει απλά «τελειώσει». Ούτως ή άλλως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ήταν αυτοί που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση σε εκλογές προκειμένου να διαπραγματευτούν με την επόμενη.
«Μας είχε ενημερώσει ο κ. Σαμαράς», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε δείχνοντας ότι στην εποχή του μνημονίου πρώτα ερωτώνται οι Βρυξέλλες αν θα γίνουν εκλογές και αν εγκρίνουν ενημερώνεται και ο ελληνικός λαός.
Όσο για τον κ. Βενιζέλο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τον εγκωμίασε τόσο πολύ που του έδωσε χαρακτηριστικά σύγχρονου «Εφιάλτη». Την περίοδο του 2011, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πίσω στο δημοψήφισμα μετά από παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που ζήτησε επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να διασωθεί πολιτικά ο ίδιος.
Το αντάλλαγμα ήταν να δεχθεί τον Σταύρο Δήμα για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου η επιλογή, όπως φαίνεται δεν αποσκοπεί στην εκλογή, αλλά στη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ΝΔ εν’ όψει των εκλογών που έρχονται.
Ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να κάνει μία ηρωική έξοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος (σ.σ. λέμε τώρα) και ήθελε να έχει μαζί του και τους «Καραμανλικούς» προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως το κόμμα. Σε αυτό αποσκοπούσαν τα ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή και η επιλογή του Σταύρου Δήμα.
Το αν θα το πετύχει είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Όπως δείχνει η κατάσταση η κυβέρνηση οδεύει προς μία Χριστουγεννιάτικη συντριβή όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλοι πλέον συζητούν τις πιθανές ημερομηνίες των εθνικών εκλογών. Θα είναι μία από τις δύο πρώτες Κυριακές του Φεβρουαρίου.
Αυτό φαίνεται κυρίως από τη στάση που κρατούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Η κυβέρνηση χάνει ακόμη και αυτούς που θεωρούσε δεδομένους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον χθεσινό απολογισμό στάσεων και δηλώσεων την περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου.
Η κ. Μάρκου ενώ ψήφισε τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση την ενέταξε στα «Ναι» και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε το βράδυ χθες πώς θα ψήφιζε μία πολιτική επιλογή αλλά όχι μία κομματική όπως αυτή του Σταύρου Δήμα.
Άρα, η κυβέρνηση μετράει άλλο ένα «Όχι» και όλα δείχνουν πώς η 180 είναι άπιαστο όνειρο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΦΩΤΙΑ: Με εντολή Σαμαρά οι προφυλακίσεις


Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής καταγράφηκαν ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο όπου ακούγεται ο Αντώνης Σαμαράς να δίνει εντολή, ώστε ο Ντογιάκος να κανονίσει την παράνομη προφυλάκιση των Ηλιόπουλου, Γερμενή και Μπούκουρα.
 
 
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Δ) ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Κ). Ο διάλογος είναι συνωμοτικός και χρησιμοποιείται συνθηματική γλώσσα. Δε γίνεται αναφορά σε ονόματα. Προηγείται χρονικά της ανάκρισης τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής (Γερμενή, Ηλιόπουλου, Μπούκουρα).
Η εντολή Σαμαρά είναι ξεκάθαρη και σαφής: "Πες στον ψηλό τον Παναθηναϊκάκια οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γαμήσει".



 http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ntokoumento-fwtia-me-entolh-samara-oi-profulakiseis#ixzz3LWM52g3r

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Λένε πως ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων είχε πει πως, αν μιλούσαν οι Θεοί, θα χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα μας και γραφή μας, άλλωστε, ήταν το μέσο έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του, όπως μαρτυρούν οι επιστημονικές πηγές, αλλά και η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι περισσότερες από τις άλλες γλώσσας.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι όλοι οι λαοί θαύμαζαν τους αρχαίους Έλληνες και προπαντός εξυμνούσαν τη γλώσσα τους. Και για όσους ισχυρίζονται ότι η αρχαία ελληνική είναι μία νεκρή γλώσσα, ο Ισπανός Χουάν Κοντέρχ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας δίνει την καλύτερη απάντηση, με την ιστοσελίδα http://www.akwn.net (Akropolis World News).
JUAN CORDECH

Στην ιστοσελίδα αυτή, μπορεί κάποιος να διαβάσει ποικίλες ειδήσεις, απ΄ όλο τον κόσμο, μεταφρασμένες σε άπταιστη ελληνική διάλεκτο του 5ου αιώνα π.Χ.. Ναι, καλά διαβάσατε, οπότε αν είστε λάτρεις της αρχαιοελληνικής δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Η αγάπη του καθηγητή Χουάν Κοντέρχ για την αρχαία ελληνική ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν την πρωτοδιδάχτηκε στο γυμνάσιο.
«Μόλις ήρθα σε επαφή μ” αυτή τη γλώσσα μου άρεσε, όπως μου είχαν αρέσει και τα λατινικά. Έτσι, αποφάσισα ότι θα περνούσα την υπόλοιπη ζωή μου, μελετώντας τις δύο αυτές γλώσσες», δηλώνει ο κ. Κοντέρχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η γνώση της γλώσσας ενός σπουδαίου πολιτισμού, όπως ο αρχαιοελληνικός, δεν μπορεί παρά να μας ωφελήσει.
«Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο Ισπανός καθηγητής, ο οποίος σπούδασε τους αρχαίους κλασσικούς στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του και μετά την αποφοίτησή του συνέχισε με μάστερ στις ομηρικές σπουδές, στο πανεπιστήμιο του Σέφηλντ, στη Μ. Βρετανία.
Επέστρεψε στην Ισπανία, όπου έκανε το ντοκτορά του στους αρχαίους κλασσικούς, δουλεύοντας ταυτόχρονα ως καθηγητής, σε γυμνάσιο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα έκανε αίτηση και έγινε δεκτός ως βοηθός καθηγητή στην Οξφόρδη, όπου δίδαξε αρχαία ελληνικά και λατινικά, για τέσσερα χρόνια.
Στη συνέχεια, έγινε καθηγητής, στην ίδια ειδικότητα, στο πανεπιστήμιο του St. Andrews, όπου ενεργοποιήσε το μάθημα της σύνθεσης αρχαίου ελληνικού κειμένου (σημ. μετάφραση από σύγχρονη γλώσσα προς αρχαία ελληνικά), κάτι, που όπως μας είπε, θα κάνει του χρόνου και με τα λατινικά.
Για την ιστοσελίδα με το δελτίο ειδήσεων στα αρχαία ελληνικά, ο καθηγητής Κοντέρχ μας αναφέρει ότι αποφάσισε να προβεί στη δημιουργία της, καθώς είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν τρεις διαδικτυακοί τόποι με ειδήσεις στα λατινικά, αλλά κανένας στα αρχαία ελληνικά.
«Έτσι, αποφάσισα να το κάνω εγώ αυτό», σημειώνει. «Φυσικά -προσθέτει- υπήρχε πρόβλημα με τα ελληνικά στοιχεία στο πρόγραμμα, αλλά το έλυσα, γράφοντας το κείμενο στο δικό μου πρόγραμμα και στη συνέχεια μετέτρεψα το κείμενο σε εικόνα, κι έτσι, αυτό που βλέπετε στην ιστοσελίδα, είναι η εικόνα του κειμένου. Τώρα, όλοι μπορούν να διαβάσουν αυτά που γράφω. Στο μέλλον, είναι πιθανόν να μεταφέρω το site στο unicode, που είναι πιο προχωρημένο πρόγραμμα, αλλά δεν είναι αρκετά διαδεδομένο».
Καθημερινά, η ιστοσελίδα δέχεται, κατά μέσο όρο, περίπου 40 επισκέπτες, αυτό όμως δεν πτοεί τον φιλέλληνα καθηγητή. «Φυσικά δεν είναι πολλοί, σε σύγκριση με τις χιλιάδες επισκέψεις που δέχονται οι κανονικές εφημερίδες, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ” όψιν μας το γεγονός ότι πολλοί διαβάζουν τη σελίδα μου πιθανόν μία φορά στις δύο εβδομάδες ή μία φορά το μήνα, παρ” ότι οι περισσότεροι είναι, πιθανότατα, τακτικοί αναγνώστες, αλλά σίγουρα αρκετοί είναι και εναλλασσόμενοι. Έτσι, μ” αυτά τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι», μας εξηγεί.
Ο ίδιος μας επισημαίνει ότι είναι ανοιχτός σε παρατηρήσεις, που αν υπήρχαν θα ήταν ευγνώμων, ώστε να βελτιωθεί η ιστοσελίδα, αλλά και σε ερωτήσεις, ακόμα και συνεργασίες.
Ο Χουάν Κοντέρχ δεν μιλά νέα ελληνικά και όταν επισκέπτεται την Ελλάδα μιλά αργά στα αρχαία ελληνικά σε όσους συναναστρέφεται και αυτοί, όπως μας είπε, το βρίσκουν διασκεδαστικό. Μας υπόσχεται ότι κάποια μέρα θα μάθει νέα ελληνικά, σημειώνει, όμως, ότι δεν έχει καμιά επαφή με ελληνικά πανεπιστήμια.
«Η μόνη μου συχνή επαφή είναι με τον Δρ. Eusebi Ayensa, διευθυντή του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, ο οποίος είναι ένας έξοχος Ελληνιστής, πρώην καθηγητής αρχαίων ελληνικών (δίδασκε σε μία περιοχή βόρεια της Βαρκελώνης, κοντά στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Εμπούριες). Εκείνος, πάντως, μιλά και αρχαία και νέα ελληνικά».
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Κοντέρχ κατά πόσο πιστεύει ότι τα προβλήματα της εποχής μας έχουν ομοιότητες μ” αυτά που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά τους κλασσικούς χρόνους. «Οι ιστορικοί λένε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνει τον εαυτό της», τονίζει και προσθέτει: «Η ανθρωπότητα δεν έχει ποτέ γνωρίσει μεγάλες περιόδους χωρίς πολέμους και προβλήματα και δυστυχώς θα έχουμε πάντα τέτοια, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει παραλληλισμός ανάμεσα στις δύο εποχές. Παραδείγματος χάριν, οι επικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, τι συμβαίνει στον κόσμο και να μπορούν να πάρουν θέση πάνω σε όλα αυτά. Επιπλέον, οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στις παλαιότερες εποχές σχετίζονταν περισσότερο με την άνοδο και την πτώση αυτοκρατοριών, ενώ σήμερα αφορούν περισσότερο οικονομικούς παράγοντες. Η μόνη ομοιότητα είναι ότι και τότε και τώρα υπάρχουν προβλήματα…».
Πάντως, ο καθηγητής Χουάν Κοντέρχ δεν σταματά μόνο στην ιστοσελίδα που δημιούργησε. Πρόσφατα, μετέφρασε στα αρχαία ελληνικά ένα διήγημα με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς και … έπεται συνέχεια.

AKROPOLIS WORLD NEWS    Τὰ νέα ἑλληνιστὶ γεγραμμένα
http://akropolis-world-news.weebly.com/

Αυτά είναι τα κλεμμένα έγγραφα του Οικονομικών – Τιμολόγιο 2 εκατ. γιεν από ιαπωνική εταιρεία [έγγραφο]

Αυτά είναι τα κλεμμένα έγγραφα του Οικονομικών – Τιμολόγιο 2 εκατ. γιεν από ιαπωνική εταιρεία [έγγραφο]
Τα πρώτα από τα έγγραφα που έκλεψε από το υπουργείο Οικονομικών το κύκλωμα που λειτουργούσε στο εσωτερικό του φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το iefimerida.gr

Πρόκειται για σκαναρισμένα έγγραφα και φαξ (σε μορφή εικόνας TIF) με...
αλληλογραφία του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από και προς άλλους οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού και τράπεζες, αλλά και δύο απόρρητα τηλεγραφήματα από το υπουργείο Εξωτερικών με πολλαπλούς αποδέκτες.

Τα έγγραφα υποτίθεται πως έκλεψαν οι χακτιβιστές Αnonymous παραβιάζοντας τα υπολογιστικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για δράση εσωτερικού κυκλώματος που επί μήνες υπεξαιρούσε έγγραφα και τα διοχέτευε σε αγνώστους.

Το iefimerida.gr έχει στην κατοχή τα 187 έγγραφα που εκλάπησαν από το υπουργείο, και τα δύο απόρρητα τηλεγραφήματα, αλλά δεν τα δημοσιεύει στο σύνολό τους.

Δείτε παρακάτω το πρώτο έγγραφο, το οποίο είναι το τιμολόγιο του ιαπωνικού οίκου αξιολόγησης R&I, ύψους 2 εκατ. γιεν ως αμοιβή της για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2013.

Το έγγραφο προέρχεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, απευθύνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και σε αυτό επισυνάπτεται το invoice (τιμολόγιο) της ιαπωνικής εταιρείας, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2012.

Κάντε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να τις δείτε μεγαλύτερες



iefimerida.gr
http://aorata-gegonota.blogspot.com/2012/10
 /2_31.html?spref=fb#.VIiXZTGsWhI
 
http://end-artemi-sorra-cyprus.blogspot.gr/2014/12/2.html

Το μυστικό των ανθεκτικών μετάλλων της αρχαίας Σπάρτης

Το έτος 1961 ο Αμερικανός πυρηνικός φυσικός και καθηγητής μεταλλουργίας δρ. Λάιλ Μπόρστ επισκέφθηκε την Σπάρτη επηρεασμένος από την ανδρεία των αρχαίων Σπαρτιατών αλλά και για
να μελετήσει τα όπλα που χρησιμοποιούσε αυτός ο πολεμικός λαός της αρχαίας Ελλάδας.

Ζήτησε λοιπόν από τους εκεί αρχαιολόγους να δει δείγματα οβολών από το Ηραίον ( ναό – θησαυροφυλάκιο της αρχαίας Σπάρτης) του 670 π.χ και αφού τα ανέλυσε απεφάνθη πως οι Σπαρτιάτες δεν είχαν απλώς σίδερο αλλά ατσάλι!!! Δηλαδή ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα με περιεκτικότητα σε άνθρακα μεταξύ 0,2 και 0,8%.

Κατά την δήλωση του, αυτό ισοδυναμούσε με την κατοχή ατομικής βόμβας για τα μέτρα της εποχή. Αυτό εξηγεί επιστημονικά, πέρα από την αποδεδειγμένη ανδρεία που υπέδειξαν ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες του στη μάχη των Θερμοπυλών και πέρα από την επιλογή του τέλειου στρατηγικού σημείου της μάχης, το πώς 300 άνδρες αποδεκάτισαν έναν στρατό Περσών, Μήδων και Σακών που αριθμούσαν τις 50.000 πάνοπλων αδρών, συμπεριλαμβανομένων και των πλέων επίλεκτων ταγμάτων των Περσών των αθανάτων, πριν πέσουν όλοι από τα βέλη των τοξοτών μετά απ΄ την προδοσία του Εφιάλτη.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται (και μέσα από την επιστήμη) το πόσο προηγμένη τεχνολογία διέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες. Φανταστείτε τώρα με πόση ευκολία μπορούσαν τα ατσάλινα ξίφη των Σπαρτιατών να διαπεράσουν τις χάλκινες και σιδερένιες πανοπλίες των Περσών και ακόμα πόσο φόβο θα προκάλεσε στους Πέρσες το γεγονός πως στα δικά ξίφη τους οι Σπαρτιάτικές πανοπλίες έμεναν ανεπηρέαστες.
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/12/blog-post_205.html

ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΤΗΝ..Γ@ΜΗΣ@ΜΕ!-Κινεζικό όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας για την καταστολή ταραχών

Το σύστημα WB-1, που χρησιμοποιεί κατευθυνόμενη ενέργεια για τη μη θανατηφόρα καταστολή ταραχών, παρουσίασε η China Poly Group Corporation στο πλαίσιο του Airshow China 2014.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Jane’s, το σύστημα είναι παρόμοιο στο ADS (Active Denial System) της Raytheon. Αυτό που κάνει είναι να εκπέμπει ακτίνες οι οποίες θερμαίνουν τα μόρια νερού ακριβώς κάτω από το δέρμα, προκαλώντας πόνο. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, το δραστικό βεληνεκές του είναι 80 μέτρα, αλλά με αυξημένη παροχή ενέργειας μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο ένα χιλιόμετρο.

Το αμερικανικό ADS είχε παρουσιαστεί το 2007 και αποσταλεί στο Αφγανιστάν το 2010. Αν και στρατιωτικοί διοικητές είχαν ζητήσει επανειλημμένα τη χρήση του, αυτή δεν έγινε ποτέ λόγω φόβων ότι αυτή θα αξιοποιούνταν από την εχθρική προπαγάνδα. Επίσης, το 2012 εμφανίστηκαν αναφορές περί ανάπτυξης παρεμφερούς όπλου από τη Ρωσία, σε ινστιτούτο κοντά στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Jane’s, θεωρείται ότι το WB-1 ενδεχομένως να αναπτύσσεται με στόχο τη χρήση του από τις ναυτικές δυνάμεις, καθώς ένα τέτοιο όπλο με εμβέλεια ενός χιλιομέτρου θα παρείχε νέες δυνατότητες στην Κίνα όσον αφορά στις αξιώσεις της στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

naftemporiki.gr

Βιταμίνες και Βοτανα Τέλος. Το τέλος των εναλλακτικών μεθόδων.

http://www.dreamstime.com/-image21220104
Η πίεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας -η οποία, αν τελικά αποδειχθεί επιτυχής, θα εφαρμοστεί παγκοσμίως με τη βοήθεια τού Κώδικα Τροφίμων(1)- θα εξαφανίσει τις φυσικές μεθόδους θεραπείας, οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούσαν εναλλακτική μέθοδο της συμβατικής ιατρικής. Εναλλακτική και συμπληρωματική ιατρική θα περιοριστούν στην παροχή απλών και σχετικά ανώδυνων γιατρικών για μικροαδιαθεσίες. Άτομα, που προτιμούν την αυτοΐαση, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δουν πολλές από τις μέχρι τώρα επιλογές τους, να έχουν εξαφανιστεί.
Θα απαγορευτεί στους κατασκευαστές η δυνατότητα οποιασδήποτε αναφοράς ή σχολίου, που να αφορά τα ίδια τους τα προϊόντα, ανεξάρτητα με το αν κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική. Θεραπευτικές βιταμίνες και μέταλλα σε αυξημένες δοσολογίες θα αφαιρεθούν από τα ράφια, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα περισσότερα συνδυαστικά και νέα γιατρικά από βότανα και τα προϊόντα, που μας έρχονται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Η νομοθεσία της Ε.Ε. στην ουσία αποτελεί κάτι σαν τεστ, για τον υπόλοιπο κόσμο: Αν εφαρμοστεί με επιτυχία, συναντώντας ελάχιστες αντιδράσεις, θα αποτελέσει το νέο μοντέλο τού Κώδικα Τροφίμων, που θα βοηθήσει και τις άλλες κυβερνήσεις να καθιερώσουν ανάλογους νόμους στις χώρες τους. Μάλιστα στις ΗΠΑ οι κινήσεις για την απαγόρευση της φυσικής ιατρικής έχουν ήδη επισπευστεί.
Στη Μ. Βρετανία, η ιατρική των βοτάνων έχει να αντιμετωπίσει και μια ακόμα απειλή. Η κυβέρνηση της χώρας, αποφεύγοντας τη δέσμευσή της για την αναγνώριση και δια νόμου καθιέρωση της ειδικότητας, προσπαθεί να εφαρμόσει ένα πιο «ανάλαφρο» νομικό πλαίσιο. Όμως, δίχως τους κατάλληλους κανόνες, οι επαγγελματίες τού είδους θα σταματήσουν να χορηγούν τα περίπλοκα μίγματα βοτάνων, που αποτελούν και το μοναδικό κομμάτι τους στο εμπόριο.
Παρ’ όλο, που και η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα(2), δεν είναι το ίδιο σοβαρά με εκείνα, που απειλούν την ιατρική των βοτάνων και έχουν να κάνουν περισσότερο με τα 4 εκατομμύρια δολάρια επιχορήγησης, που λαμβάνουν ετησίως οι τέσσερεις κλινικές ομοιοπαθητικής στη χώρα από το εθνικό σύστημα υγείας.
Λίγα χρόνια μετά
Έχουν περάσει κάποια χρόνια και βρίσκεστε στο αγαπημένο σας κατάστημα προϊόντων υγείας, κάπου στη Μεγάλη Βρετανία. Φαινομενικά όλα μοιάζουν ίδια. Οι βιταμίνες συνεχίζουν να βρίσκονται στο ράφι τους, δίπλα στα ιατρικά βότανα. Προχωράτε προς το ταμείο και ρωτάτε τον υπάλληλο -που στο παρελθόν έχει υπάρξει ιδιαίτερα εξυπηρετικός μαζί σας- ποιο είναι το καλύτερο βότανο, για να καταπολεμήσετε τις ημικρανίες, που σας βασανίζουν.
Σας ενημερώνει, ότι σύμφωνα με το νέο νόμο της Ε.Ε., δεν μπορεί πλέον να κάνει συστάσεις για το οποιοδήποτε προϊόν βρίσκεται στο κατάστημά του. Αναρωτιέστε αν οι ημικρανίες προέρχονται από πιθανή έλλειψη βιταμινών και αποφασίζετε να επιλέξετε κάποια από εκείνες, που χορηγούνται σε αυξημένες δόσεις και είχατε πάρει και στο παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς. Πού ακριβώς τις έχετε; ρωτάτε. Ο υπάλληλος σας ενημερώνει, ότι οι κατασκευαστές διέκοψαν την παραγωγή τους και πάλι εξ αιτίας της Ε.Ε. και των περιορισμών για τις δραστικότητες. Οι φαρμακευτικές εταιρίες ή οι θυγατρικές τους πλέον παρασκευάζουν τις περισσότερες βιταμίνες καθορισμένης δοσολογίας.
Αν η αυτοθεραπεία είναι κάτι περίπλοκο για εσάς, επομένως θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Έτσι ζητάτε να σας δώσει τον κατάλογο, που διαθέτει, με όλα τα ονόματα εναλλακτικών ιατρών, που υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Ο τεράστιος τόμος δεν υπάρχει πια, καθώς οι επαγγελματίες, που ασχολούνται με τα βότανα είναι πλέον δύο, τη στιγμή, που παλιά, τα ονόματά τους γέμιζαν σελίδες.
Τι συνέβη στους υπόλοιπους; ρωτάτε. Οι περισσότεροι τα παράτησαν, καθώς δεν μπορούσαν πλέον να βρουν τα βότανα, που χρειάζονταν για τη θεραπεία των ασθενών τους, απαντά ο υπάλληλος. Σύντομα θα κλείσουν και όλες οι κλινικές ομοιοπαθητικής, προσθέτει, διότι οι επιχορηγήσεις τού Εθνικού Συστήματος Υγείας διεκόπησαν. Και πού βρίσκονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στο κατάστημά σας; Θα τα βρείτε στον τομέα με τα «εικονικά φάρμακα», απαντά ο υπάλληλος.
Απογοητευμένος του ζητάτε να σας αναφέρει τις επιλογές, που σας έμειναν, για να θεραπεύσετε την ημικρανία. Επισκεφτείτε το γιατρό της περιοχής, σας συμβουλεύει εκείνος, και θα σας χορηγήσει κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Η παραπάνω εικόνα μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα σε δύο χρόνια από σήμερα, αν οι εν ισχύ και προτεινόμενοι νόμοι εφαρμοστούν χωρίς τροποποίηση. Οι φυσικές μέθοδοι θεραπείας θα εξαφανιστούν και θα πάψουν να αποτελούν την εναλλακτική λύση στην ορθόδοξη ιατρική.
Οι ευρωπαίοι νομοθέτες συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή τού Κώδικα Τροφίμων (Codex Allimentarius Commission) [4] μια ομάδα που έχει ως στόχο την καθιέρωση ορίων ελέγχου σε όλες τις διατροφικές ομάδες -συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής- παγκοσμίως. Η ίδια η επιτροπή θα δώσει τα σχέδια, στα οποία βασίζεται και το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. στα υπόλοιπα κράτη, ώστε να τα ακολουθήσουν.
Εμπόδιο αποτέλεσε ο βαθμός αντίστασης των καταναλωτών, των ομάδων υγείας και τής βιομηχανίας εναλλακτικής ιατρικής -που όμως μέχρι στιγμής είναι μικρή και αντιμετωπίσιμη. Στη Μεγάλη Βρετανία, ομάδες για την προστασία τού καταναλωτή, όπως η Συμμαχία για την Υγεία (ANH) και η Ένωση Καταναλωτών, εξέφρασαν νομικές και πολιτικές αντιδράσεις αντίστοιχα. Παρ΄ όλο που η επιχορήγηση για τις καμπάνιες τους προήλθε εν μέρει από τη βιομηχανία της υγείας, κανένας κατασκευαστής ή προμηθευτής δεν αμφισβήτησε ευθέως τη νομοθεσία.
Επιστρέφουμε, λοιπόν στον μελλοντικό μας αγοραστή στο κατάστημα με προϊόντα υγείας και ιδού οι λόγοι, που η επίσκεψή του μετατράπηκε σε μια αποτυχία.
Συστάσεις και γνώμες
Σε λίγα χρόνια, θα θεωρείται παράνομο ο οποιοσδήποτε κατασκευαστής ή προμηθευτής κάποιου προϊόντος υγείας να κάνει συστάσεις και να παρουσιάζει τις θετικές του επιδράσεις. Ακόμα κι αν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες, που αποδεικνύουν, ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα στο λάδι ψαριού καταπολεμούν την κατάθλιψη, κάποιος κατασκευαστής καψουλών Ω-3, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναφέρει τέτοια στοιχεία για το προϊόν του.
Αν θέλει να το κάνει, θα πρέπει να προωθήσει την υπόθεσή του στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA), που έχει τη βάση της στην Πάρμα της Ιταλίας. Εκείνη, στη συνέχεια, θα δώσει την «επιστημονική της άποψη» πάνω στο ζήτημα, και μετά θα εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον αν τελικά θα ψηφίσει το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο κατασκευαστής θα μπορεί να αμφισβητήσει την παραπάνω άποψη.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, έχει δώσει πολλές «επιστημονικές απόψεις» -κυρίως για θρεπτικά φυτικά συστατικά και φυτοχημικά- και σε κάθε περίπτωση ήταν ενάντια στον κατασκευαστή. Η γλυκοζαμίνη και τα προβιοτικά ήδη αμφισβητήθηκαν από την EFSA. Σύντομα θα απαγορευτεί στους κατασκευαστές γλυκοζαμίνης, αυτού του πολυσακχαρίτη από τα οστρακόδερμα, να ισχυρίζονται, ότι το προϊόν τους μπορεί να διατηρήσει την καλή υγεία των αρθρώσεων, παρά τις πολλές και σωστά διεξαγόμενες έρευνες, που εντόπισαν θετικές επιδράσεις.
Αντίστοιχα, και οι κατασκευαστές των προβιοτικών δεν μπορούν πια να ισχυρίζονται, ότι τα προϊόντα τους μπορούν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, μια ακόμα απόφαση, που έρχεται να απορρίψει τα επιστημονικά στοιχεία, που έχουμε στα χέρια μας μέχρι σήμερα. [1] [2]
Το πρώτο καλό σημάδι ήρθε από τις ΗΠΑ, όπου ο επικεφαλής τού περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, έδωσε ένα γερό χτύπημα στην κοινή λογική. Πριν καιρό, το δικαστήριο απέρριψε μια απόφαση τού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία είχε απαγορεύσει στους κατασκευαστές συμπληρωμάτων σεληνίου να υποστηρίζουν, ότι το συγκεκριμένο μέταλλο βοηθά στη μείωση τού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Η δικαστής Έλεν Χούβελ αποφάσισε, ότι «οι αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί» προστατεύονται από την Πρώτη Τροποποίηση, η οποία και επιτρέπει την ελευθερία λόγου. Δήλωσε μάλιστα, ότι η ίδια τροπολογία προστατεύει και οποιαδήποτε δήλωση αποτελεί ακριβή απεικόνιση των επιστημονικών δεδομένων. Η ετυμηγορία της θεώρησε την πράξη τού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αντισυνταγματική.
Ο Οργανισμός Τροφίμων είχε θέσει την απαγόρευση, τον Ιούνιο του 2009. Είχε συγκεντρώσει μια σειρά λογικών και αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, που υποστήριζαν, ότι το σελήνιο βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, τα οποία κυριολεκτικά έκανε στην άκρη. Οι μηνυτές, με την καθοδήγηση της Αμερικανικής Συμμαχίας για την Υγεία διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας, ότι η απαγόρευση εμπόδιζε τους κατασκευαστές από την επικοινωνία αληθινών πληροφοριών υγείας στο κοινό.
Μετά την ετυμηγορία, ο δρ Ρόμπερτ Βέρκερκ, διευθυντής της διεθνούς Ένωσης για την Υγεία, σχολίασε: «Η ετυμηγορία εναντίον τού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, θα στείλει και κάποιες υπερατλαντικές δονήσεις στον ΕFSA». Μπορεί να ακούγομαι υπεραισιόδοξος, αλλά η νίκη σε αυτή τη μάχη, αποτελεί και χτύπημα στις φιλοδοξίες τού Κώδικα Τροφίμων, για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου -και ενιαίου- συστήματος ελέγχου για την προμήθεια και ασφάλεια βιταμινών και θρεπτικών συμπληρωμάτων. Πάντως ο Οργανισμός Τροφίμων αναμένεται σύντομα να ασκήσει έφεση.
Επίπεδα βιταμινών
Οι καταναλωτές στις αποκαλούμενες «πλούσιες» χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, μπορούν, αυτή τη στιγμή, να αγοράσουν αυξημένες δόσεις βιταμινών για θεραπευτικούς σκοπούς, από τα καταστήματα της περιοχής τους.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα χορηγούνται σε δόσεις, που απέχουν πολύ από τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, δηλαδή εκείνες, που θεωρούνται από το κράτος ως οι ελάχιστες απαιτούμενες από το σώμα, για τη διατήρηση της καλής του κατάστασης.
Σε λίγα χρόνια, τα συμπληρώματα αυξημένων δοσολογιών θα εξαφανιστούν από τα ράφια των καταστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, παρ΄ όλο που τα «μέγιστα επιτρεπόμενα όρια» συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, το μέλλον φαντάζει απειλητικό όσον αφορά το εμπόριο θεραπευτικών θρεπτικών συστατικών.
Ο Βασίλης Μαθιουδάκης, επικεφαλής τού νομοθετικού τμήματος τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη δήλωσε, ότι επιθυμεί τον αποκλεισμό όλων των θρεπτικών συστατικών από την κλινική διατροφή, τη λειτουργική ιατρική και τη θεραπεία. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες και τα μέταλλα αποτελούν τροφές και όχι φάρμακα, επομένως δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσα θεραπείας. Ο κ. Μαθιουδάκης, εκτός των άλλων, αποτελεί και τον Ευρωπαίο αντιπρόσωπο της Επιτροπής τού Κώδικα Τροφίμων.
Ακόμα και σήμερα, στις βιταμίνες σε αυξημένες δόσεις, που πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται κάποια προειδοποίηση σχετικά με τη δοσολογία τους, ότι δηλαδή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, κάτι που συμβαίνει από το 2004, μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της Ομάδας Βρετανών Ειδικών σχετικά με Βιταμίνες και Μέταλλα, για τα ανώτερα ασφαλή όρια.
Παρ’ όλα αυτά, τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια, που βρίσκονται υπό συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι σε πολλά σημεία παράλογα και δεν ευσταθούν. Η προτεινόμενη τιμή για τα συμπληρώματα β-καροτένης, για παράδειγμα, είναι ίδια με αυτή που θα παίρναμε αν καταναλώναμε ενάμισι καρότο, ενώ η προτεινόμενη τιμή για το σελήνιο είναι ανάλογη με αυτή, που θα παίρναμε από δύο καρύδια. [3]
Ομάδες που συμμετέχουν σε εκστρατείες όπως η Συμμαχία για την Υγεία, φοβούνται, ότι τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια ψευδή διάκριση μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων. «Απλά και μόνο επειδή κάποιο γεύμα ή συμπλήρωμα διατροφής είναι υγιεινό και έχει θετικές επιδράσεις στο σώμα, δε σημαίνει, ότι θα πρέπει να το κατατάξουμε και στα φάρμακα. Ο καθορισμός κάποιων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων, αποτελεί ξεκάθαρα πολιτικό και όχι επιστημονικό πρόγραμμα», μας λέει ο Βέρκερκ, καθώς επίσης και καταναλωτικό, ερχόμαστε εμείς να προσθέσουμε.
Όταν τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια καθοριστούν, οι βιταμίνες αυξημένης δοσολογίας και τα συμπληρώματα θα μετατραπούν σε φάρμακα και επομένως θα διατίθενται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού. Καθώς είναι απίθανο κάποιος γιατρός να γράψει μια συνταγή για βιταμίνες, τα θεραπευτικά συμπληρώματα σταδιακά θα εξαφανιστούν.
Προς το παρόν, η αγορά των βιταμινών αυξημένης δοσολογίας αποτελεί το 15% της συνολικής αγοράς βιταμινών στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα έσοδά της αγγίζουν τα 33 εκατομμύρια δολάρια (ενημερωτικό φυλλάδιο της  Έρευνας Τροφίμων 12/06. Έρευνα για την αξιολόγηση της αγοράς βιταμινών αυξημένων δοσολογιών και μετάλλων στη Μεγάλη Βρετανία για τον καθορισμό της χρήσης δωρεάν συμβουλευτικών εκθέσεων).
Επομένως, οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση μόνο σε βιταμίνες καθορισμένης δοσολογίας, η πλειοψηφία των οποίων παρασκευάζεται από φαρμακευτικές εταιρείες ή θυγατρικές τους. Ενώ τα προϊόντα αυξημένης δοσολογίας διατίθενται και στο Διαδίκτυο, σύντομα θα σταματήσει και αυτό, καθώς η Επιτροπή τού Κώδικα Τροφίμων θα καθιερώσει κάποια όρια, ανάλογα με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας, που θα εξολοθρεύσουν την αγορά των θεραπευτικών βιταμινών παγκοσμίως.
Φυσικά βότανα
Τα απλά γιατρικά από βότανα, που ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της Ε.Ε., την 1η Απριλίου, τον επόμενο χρόνο και αυτό διότι προστατεύονται από τον τριακονταετή νόμο, που περιλαμβάνεται στην οδηγία της ΤΗΜΡD (εθνική οδηγία περί ιατρικών προϊόντων από βότανα).
Ο νόμος αποκλείει όλα τα βότανα, που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια εδώ και 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 15 χρόνων στην Ευρώπη. Παρ΄ όλα αυτά, ο νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη-ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα, που ανήκουν στην Αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινεζική ιατρική, καθώς και άλλες παραδόσεις, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για 15 χρόνια, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες, ακόμα και για αιώνες. Το αποτέλεσμα, είναι ότι πάρα πολλά προϊόντα βοτάνων θα εξαφανιστούν από τα ράφια.
Ο νόμος περιλαμβάνει και άλλους περιορισμούς, όμως. Προστατεύει μόνο κάποια συγκεκριμένα βότανα, μεμονωμένα ή σε απλούς σχετικά συνδυασμούς, που χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 30 χρόνια, κάτι που σημαίνει, ότι οποιοδήποτε καινούργιο προϊόν, που προέκυψε από κάποιο νέο συνδυασμό βοτάνων δεν θα επιτρέπεται και θα πρέπει να περάσει από αυστηρές και πολυδάπανες δοκιμές, ώστε να γίνει αποδεκτό.
Όπως συμβαίνει και με τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια για τις βιταμίνες, έτσι και οι κανονισμοί, που ισχύουν για τα βότανα, συγκρούονται με την αγορά, στην οποία εκείνα αποτελούν μια καλή εναλλακτική στα φάρμακα.
Συνδυασμοί ή καινούργια προϊόντα βοτάνων θα διατίθενται είτε άμεσα στους καταναλωτές -αλλά μόνο αν περάσουν από μια αυστηρή και πολυδάπανη διαδικασία εξουσιοδότησης, την οποία οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας- είτε έμμεσα, μέσω της συνταγογράφησης.
Παρ΄ όλα αυτά, είναι και πάλι απίθανο οι γιατροί να γράψουν μεγάλο αριθμό συνταγών για βότανα, ενώ οι επαγγελματίες τού είδους από την άλλη, δεν θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, καθώς η βρετανική κυβέρνηση τούς το απαγορεύει, περιορίζοντας έτσι το ρόλο τους. Χωρίς τις κατάλληλες ρυθμίσεις, οι δεύτεροι, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο κάποια απλά παρασκευάσματα βοτάνων, που δεν διατίθενται με συνταγή.
Υγιεινές τροφές
Οι ρυθμιστές της Ε.Ε. θεωρούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα συμπληρώματα διατροφής -αποτελούν μια επιπλέον πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπληρωματική της συνηθισμένης διατροφής- αρκεί η δοσολογία τους να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από κάποιο συγκεκριμένο όριο, που θεωρείται θεραπευτικό.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα μπορούν να υπάρξουν και ως πρόσθετα σε κάποιες τροφές. Παρόλα αυτά, μόνο εκείνες που περιέχονται στις «θετικές λίστες» της Ε.Ε. μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα ή για τον εμπλουτισμό των τροφίμων. Η «θετική λίστα» ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και περιλαμβάνει 181 «ασφαλή» συμπληρώματα.
Παρ’ όλα αυτά, έθεσε εκτός αγοράς πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, που παλιότερα επιτρέπονταν στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Συμπληρώματα που περιέχουν βανάδιο, άργυρο ή θείο, απαγορεύτηκαν. Η απαγόρευση του θείου εξηγεί και γιατί συμπληρώματα, όπως το μεθυλο-σουλφονυλο-μεθάνιο (MSM), τα οποία χορηγούνταν για την ενίσχυση τής καλής υγείας των αρθρώσεων, τού δέρματος και των νυχιών, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα ράφια στη Μ. Βρετανία.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η Μ. Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία -τα κράτη μέλη της Ε.Ε., που έχουν ανεξάρτητα συστήματα υγείας- είναι τα πρώτα, που θα επηρεαστούν από τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. Οι υπόλοιπες χώρες, όπως Γαλλία και Γερμανία, ήδη ελέγχουν, για παράδειγμα τις δοσολογίες βιταμινών και μετάλλων, τα οποία και διατίθενται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να αντιταχθούμε στα νέα μέτρα:
Κοινή δράση. Κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολο και εφαρμόζεται ελάχιστα μέχρι τώρα, καθώς απαιτεί κάποιο γενικό συντονιστή, πολύ χρόνο και μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Το περιοδικό WDDTY (Τι δε μας λένε οι γιατροί) οργάνωσε μια πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους τού Λονδίνου πριν από έξι χρόνια, που ολοκληρώθηκε με ομιλίες από τον βουλευτή τού συντηρητικού κόμματος Τζον Ρέντγουντ, τον ευρωβουλευτή Ντάνιελ Χάναν και την συντάκτρια του περιοδικού, Λυν Μακ Τάγκαρτ στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία και παρ΄ όλα αυτά, το γεγονός περιορίστηκε σε μόλις μια παράγραφο, στις εθνικές εφημερίδες της επόμενης ημέρας. Η «Daily Mirror» με περιπαιχτικό τόνο εξέφραζε την έκπληξή της, που ένα όμορφο κορίτσι, όπως η Μπίλι Πέπερ, μια από τις διασημότητες, που συμμετείχαν στην πορεία, δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει την Κυριακή, από τα να τρέχει σε διαμαρτυρίες, τη στιγμή, που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι για ψώνια.
Η διαμαρτυρία των καταναλωτών θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την αποχή από τη χρήση κάποιων ήδη υπαρχόντων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και την απόρριψη οποιουδήποτε νέου. Τα νέα φάρμακα -προϊόντα, που έχουν εξουσιοδοτηθεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια- αποτελούν την πηγή ζωής της φαρμακοβιομηχανίας και η άρνηση των καταναλωτών να τα χρησιμοποιήσουν, θα αποτελούσε τεράστιο χτύπημα γι’ αυτήν. Επίσης, από μια άλλη προοπτική, που έχει να κάνει με την ασφάλεια, τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι τα πιο επικίνδυνα, καθώς τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας σχετικά με αυτά, είναι λιγότερα.
Πολιτική δράση. Στη Μ. Βρετανία, η Ένωση Καταναλωτών επιχειρεί να ασκήσει πίεση στους βουλευτές εδώ και πολλά χρόνια, αλλά με μάλλον μικρή επιτυχία. Παρ΄ όλο, που ο Τόνυ Μπλερ συμφώνησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή τής Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. για τη διατήρηση αυξημένων δοσολογιών σε βιταμίνες και μέταλλα, ο διάδοχός του, δεν ήταν και τόσο αποφασισμένος.
Πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές ασκούν πιέσεις στους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας της Μ. Βρετανίας να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για τη διαφύλαξη της εναλλακτικής ιατρικής στη χώρα τους. Τώρα τελευταία, η Ένωση Καταναλωτών επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο αυτής, Τζον Ντάλι, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να γράψουν και οι ίδιοι σε εκείνον εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους, για την προτεινόμενη μείωση των δοσολογιών στις βιταμίνες. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να γράψει στους βουλευτές της χώρας του και τούς ευρωβουλευτές, ώστε να εκφράσει τις ανησυχίες του.
Νομική δράση. Η Συμμαχία Για Την Υγεία (ANH) πιστεύει, ότι η μεγαλύτερη ελπίδα κρύβεται στη νομική αμφισβήτηση τής νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την Οδηγία περί Συμπληρωμάτων Διατροφής, η οποία και στοχεύει στον περιορισμό των διαθέσιμων βιταμινών και μετάλλων και τη μείωση των ανώτερων επιτρεπόμενων ορίων τους, τη στιγμή, που το διεθνές παρακλάδι της, κατάφερε την άρση μιας απαγόρευσης σχετικά με την υγεία στις ΗΠΑ.
Ο Codex Alimentarius -ή απλά Κώδικας Τροφίμων- [4] δημιουργήθηκε το 1963 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την καθιέρωση κάποιων κατευθυντήριων γραμμών και προτύπων για τη διασφάλιση των «κανόνων δίκαιου εμπορίου» και την προστασία τού καταναλωτή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Αντίθετα όμως, επέκτεινε τα όριά του και συμπεριέλαβε και τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Το 1996, μια γερμανική αποστολή προώθησε την πρόταση, ότι κανένα βότανο, βιταμίνη ή μέταλλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς και ότι τα συμπληρώματα θα πρέπει να επανακατηγοριοποιηθούν και πλέον να ανήκουν στα φάρμακα. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε την απόλυτη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας. Αν και η πρόταση εγκρίθηκε, οι διαμαρτυρίες των πολιτών εμπόδισαν την εφαρμογή της.
Το αργότερο μέχρι το 2015, το πρόγραμμα ελέγχου των φυσικών προϊόντων υγείας τού Κώδικα Τροφίμων θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι αποτελεί πιστό αντίγραφο των κανονισμών τής Ε.Ε. Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσει οριστικά η πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, απ΄ όπου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν προς το παρόν να προμηθεύονται αυξημένες δόσεις βιταμινών, π.χ. μέσω τού Διαδικτύου.
Μπορεί οι φήμες για το τέλος της Ομοιοπαθητικής να μοιάζουν υπερβολικές, το χτύπημα πάντως, που δέχτηκε από επιστήμονες, αυτοαποκαλούμενους «κυνηγούς απατεώνων» και τώρα τελευταία και βρετανούς ιατρούς, ήταν τεράστιο. Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο τον Ιούνιο, η Βρετανική Ιατρική Ένωση -η ένωση δηλαδή όσων ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα- ζήτησε όλες οι επιχορηγήσεις τού Εθνικού Συστήματος Υγείας προς τις κλινικές ομοιοπαθητικής να διακοπούν, καθώς ισχυρίζεται, ότι η θεραπεία που προσφέρουν είναι ανάλογη με αυτή των εικονικών φαρμάκων. Επίσης απαίτησε όλα τα προϊόντα ομοιοπαθητικής, που πωλούνται σε φαρμακεία και καταστήματα, να περιλαμβάνονται στον τομέα «Εικονικά φάρμακα».
Αυτές οι τακτικές, που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν και ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια, έφεραν ήδη κάποια αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τού Εθνικού Συστήματος δεν περιλαμβάνει κάλυψη ομοιοπαθητικής θεραπείας, ενώ οι εκπαιδευτικές σχολές ομοιοπαθητικής παρατηρούν σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων εγγραφών, πιθανότατα επειδή οι πιθανοί σπουδαστές φοβούνται, ότι θα χάσουν κάποια χρόνια από τη ζωή τους μαθαίνοντας πρακτικές και θεραπείες, που δεν έχουν μέλλον.
Κι όμως, δεν συμμερίζονται όλοι οι γιατροί τις απόψεις της Ένωσης. Γύρω στα 200 μέλη της Ένωσης αποτελούν εξαιρετικούς ομοιοπαθητικούς, ενώ ο ουρολόγος Ντέιβιντ Σίπστοουν υπενθύμισε στους συναδέλφους τους στο συνέδριο, ότι χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη ευκολία μεθόδους, που δεν είναι επαρκώς αποδεδειγμένες. «Τι ακριβώς είναι η έγκυρη επιστημονική απόδειξη; Οι Ακαδημαϊκοί διαφωνούν συνεχώς πάνω σ΄ αυτό», όπως χαρακτηριστικά τους ανέφερε.
Ο Κρίσταλ Σάμνερ, επικεφαλής της Βρετανικής Ένωσης Ομοιοπαθητικών, πιστεύει, ότι τα αιτήματα είναι άστοχα και αστεία και η κυβέρνηση δε θα τα πάρει στα σοβαρά. Αλλά για να σιγουρευτεί, ο βουλευτής τού συντηρητικού κόμματος Ντέιβιντ Τρέντινικ, προώθησε στα θέματα των επόμενων ημερών την υπεράσπιση τής Ομοιοπαθητικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αντίσταση στις απαιτήσεις τής Ένωσης Γιατρών.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξοδεύει γύρω στα 4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την Ομοιοπαθητική και κυρίως για τις τέσσερεις κλινικές, που θεραπεύουν περίπου 55.000 ασθενείς το χρόνο. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 0,001% τού συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού.
Νομοθεσία της Ε.Ε. Τέσσερις κατευθύνσεις και οδηγίες καθορίζουν τη μελλοντική επιβίωση των φυσικών μεθόδων θεραπείας σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη. Κατ΄ ουσία, αλλάζουν την κατηγοριοποίηση βιταμινών και μετάλλων, τα οποία πλέον από τροφές, θα θεωρούνται φάρμακα, όταν χορηγούνται σε μεγαλύτερες δόσεις. Οι θεραπείες βοτάνων, που είτε είναι εντελώς καινούργιες, είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για τουλάχιστον 15 χρόνια, επίσης θα θεωρούνται φάρμακα και επομένως θα βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο.
Οδηγία περί Συμπληρωμάτων Διατροφής (Οδηγία υπ΄ αριθμόν 2002/46/ΕC). Η συγκεκριμένη οδηγία καθορίζει και τη «θετική λίστα» -βιταμίνες και μέταλλα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα αλλά και ως πρόσθετα στις τροφές- αλλά και τα μέγιστα επιτρεπόμενα όριά τους, τα οποία καθορίζουν τις δόσεις, στις οποίες οι βιταμίνες και τα μέταλλα παύουν να θεωρούνται τροφές και μετατρέπονται σε φάρμακα. Ως φάρμακα, θέτονται υπό περιορισμό και διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.
Στην πραγματικότητα, τα μέγιστα όρια σηματοδοτούν και το τέλος της αγοράς των θεραπευτικών βιταμινών. Επίσης, οι παρατηρητές της Ε.Ε. φοβούνται, ότι τα όρια θα είναι πολύ χαμηλά. Καθώς όμως οι αντιπρόσωποι της Μ. Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Υπηρεσίας Κανόνων Διατροφής (Food Standards Agency), έχουν δεσμευτεί για μεγαλύτερα επίπεδα, Γερμανοί και Γάλλοι πιθανότατα θα κερδίσουν αυτή τη μάχη.
Κανόνας περί Δικαιωμάτων Διατροφής και Υγείας (EC No. 1924/2006). Αυτός ο κανόνας θα απαγορεύσει το δικαίωμα οποιουδήποτε ισχυρισμού για κάποιο προϊόν. Δύο μορφές ισχυρισμών επιτρέπονται: αυτός τής γενικότερης κατηγορίας, δηλαδή ένας ισχυρισμός, που αφορά ολόκληρη την κατηγορία και βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και εκείνος τής ασφάλειας, δηλαδή αυτός, που έχει προστατευτικό ρόλο.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αναλάβει την αξιολόγηση των γενικών ισχυρισμών, ενώ οι κανόνες ασφαλείας θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά κουραστικών -και ακριβών- δοκιμών, οι οποίες περιλαμβάνουν κλινικές δοκιμασίες σε ανθρώπους και βρίσκονται πολύ μακριά από τις δυνατότητες και τον προϋπολογισμό των περισσοτέρων κατασκευαστών.
Οδηγία περί Ιατρικών Προϊόντων για Χρήση από Ανθρώπους (Οδηγία 2001/83/ΕC, τροπολογία της Οδηγίας 2004/27/ΕC). Η συγκεκριμένη οδηγία έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες να βλάψει, καθώς είναι ευρείας κλίμακας, σύμφωνα με τους νομικούς αντιπροσώπους της Συμμαχίας για την Υγεία. Σκοπός της είναι να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες στα φάρμακα, αλλά ο καθορισμός μιας ουσίας ως φάρμακο, δε γίνεται και με τόσο αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται όλες οι ουσίες, που μας κάνουν να νιώθουμε λίγο καλύτερα. Έτσι, φαγητά και ποτά, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν κι ας μην υπάρχουν στη λίστα φαρμάκων, προς το παρόν.
Οδηγία περί Παραδοσιακών Ιατρικών Προϊόντων από βότανα (τροπολογία οδηγίας 2004/24/EC). Πρόκειται για μια υποπερίπτωση της παραπάνω οδηγίας, που επιτρέπει σε παραδοσιακά γιατρικά και βότανα να συνεχίσουν να πωλούνται στην Ε.Ε. χωρίς να περάσουν από κάποιο έλεγχο, αρκεί να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια εδώ και 30 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 τουλάχιστον να είναι στην Ευρώπη. Διάφορες συστάσεις και αναφορές σε αυτά θα επιτρέπονται μόνο για περιπτώσεις μικροαδιαθεσίας. Η οδηγία απαγορεύει πολλά παρασκευάσματα βοτάνων, που έρχονται από την κινεζική και Αγιουρβεδική παράδοση, καθώς και καινούργια γιατρικά, που δεν έχουν περάσει την τριακονταετή δοκιμασία.
Απειλή για την ιατρική των βοτάνων
Η ιατρική των βοτάνων, που εξασκείται στη Μ. Βρετανία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, βρίσκεται στις μέρες μας υπό απειλή. Η νομοθεσία της Ε.Ε. σε συνδυασμό με την απείθεια της βρετανικής κυβέρνησης, θα καταφέρει να εμποδίσει τούς βοτανολόγους να εξασκούν το επάγγελμά τους. Αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, τα βότανα θα πάψουν να αποτελούν εναλλακτική της συμβατικής ιατρικής και θα περιοριστούν στην προσφορά απλών γιατρικών για κάποιες μικροαδιαθεσίες. Μετά την Οδηγία περί Ιατρικών Προϊόντων Από Βότανα, οι πιο περίπλοκοι συνδυασμοί, που χρησιμοποιούν οι βοτανολόγοι, θα διατίθενται στο κοινό μόνο μέσω «εξουσιοδοτημένων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας».
Παρ΄ όλα αυτά, καθώς οι βοτανολόγοι στη Μ. Βρετανία δεν υπόκεινται σε ελέγχους από το σύστημα, δεν θεωρούνται και επαγγελματίες. Τα 10 τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Παραδοσιακής και Βοτανολογικής Ιατρικής (ΕΗΤΡΑ) ασκεί έντονες πιέσεις για την αναγνώριση τού επαγγέλματος και τη ρύθμιση κάποιων κανόνων σε αυτό. Μέχρι στιγμής, τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν συμφωνήσει, ότι ο καλύτερος τρόπος να κινηθούμε είναι η πλήρης ρύθμιση τού θέματος. Κι όμως, μια από τις τελευταίες ενέργειες πρώην Υπουργού Υγείας, του Άντυ Μπέρνχαμ, ήταν παρ΄ όλα αυτά, να ταχθεί υπέρ της «χαλαρής» νομοθεσίας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους. Παρ΄ όλα αυτά, κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι οι επαγγελματίες βοτανολόγοι -όπως και οι βελονιστές- δεν θα έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της Ε.Ε.
Ο Μάικλ Μακλντάιρ, μέλος της ΕΗΤΡΑ υποστηρίζει: «Έχουμε καιρό μέχρι τον Απρίλιο για να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, καθώς τότε η Οδηγία περί Βοτάνων θα τεθεί σε εφαρμογή. Αν δεν τα έχουμε καταφέρει ως εκείνη τη στιγμή, υπολογίζω, ότι περίπου το 80% των επαγγελματιών, που ασχολούνται με αυτά, θα αποκλειστεί, καθώς δε θα υπάρχει πλέον ελεύθερη πρόσβαση στα απαραίτητα βότανα».
Τη στιγμή που γράφονται όλα αυτά, ο κ. Μακλντάιρ δεν έχει κανένα νέο ούτε από το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ούτε από κανέναν για τη θέση τους σχετικά με τούς κανονισμούς στο θέμα των βοτάνων, παρ΄ όλο που και τα δύο κόμματα ήταν αντίθετα με τη «χαλαρή» προσέγγιση, όταν ακόμα βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.
Βryan Hubbard εκδότης τού WDDTY (What doctors don ‘t tell you)
***
Είναι γνωστό, αλλά ας το ξαναπώ, τα συμπληρώματα διατροφής και τα βότανα όπως και όλες οι σοβαρές εναλλακτικές θεραπείες  [όχι οι σαβούρες] φτιάχτηκαν, επιτράπηκαν και κυκλοφόρησαν όχι για εσένα κι εμένα, δηλ. όχι για τον πολύ κόσμο, αλλά για τους δικούς τους, δηλ. για τους υποτελείς/υπηρέτες των επικυρίαρχων, των Μυστικών Εταιριών, Στοών και Λαγουμιών. Όμως τώρα έφτασε η ώρα που τράβηξαν την τάπα και θα τους πάρει όλους η μπάλα.
Η υποταγή στην Στοά κανέναν δεν σώζει, ήρθε η ώρα τους και το αντιλαμβάνονται ήδη οι πιο πάνω. Οι επικυρίαρχοι του πλανήτη, δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, ούτε βιταμίνες, ούτε βότανα, ότι χρειάζονται το έχουν. Εμείς οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να έχουμε πολύ δυνατό ανοσοποιητικό, με σελήνιο και όσο καλύτερη διατροφή μπορούμε. Όσο πιο μακριά από τα φαρμάκια και το ιερατείο των θεών με την άσπρη μπλούζα, μένουμε τόσο καλύτερα για εμάς και πιο καθαρή Αντίληψη θα έχουμε και πιο υγιείς θα ζήσουμε, όσο ζήσουμε.
Agenda 21 και Ιδιωτική Περιουσία
«Το τωρινό lifestyle και οι μορφοδιατάξεις καταναλώσεως της εύπορης μεσαίας τάξης – που περιλαμβάνει την υψηλή κατανάλωση κρέατος, την χρήση απολιθωμένων καυσίμων, οικιακές συσκευές, air conditioning στο σπιτι και το γραφείο και τις κατοικίες στα προάστια δεν είναι βιώσιμα» Maurice Strong, Secretary General of the UN’s Earth Summit, 1992.
Αν σας φαίνετε ότι ακούτε κανέναν απηρχαιωμένο κομμουνιστή, κάνετε λάθος ! Ψάξτε να δείτε ποιος είναι αυτός ο κύριος !
Reserve and Corridor System: Σε όλο τον πλανήτη έχουν εκχωρηθεί τεράστιες περιοχές που θα απαγορεύεται με ένοπλη βία η πρόσβαση ανθρώπων σε αυτές . Σε ποιους θα επιτρέπεται, βρείτε το εσείς ! Όποιοι προσπαθήσουν να μπουν θα χαρακτηρίζονται «οικολογικοί τρομοκράτες» ! Στην Ελλάδα έχει εκχωρηθεί η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου κλπ.
Διαλύεται η τράπεζα γενετικού υλικού: Ο πόλεμος που δεχόμαστε από την παγκόσμια ολιγαρχία ή τις λεγόμενες αγορές (νεολογισμός), όλοι οι λαοί του κόσμου είναι στα δύο πολύ βασικά για την επιβίωση επίπεδα, εθνικής – οικονομικής κυριαρχίας και διατροφής. Τα εργαλεία για να το πετύχουν, πολλά, μετά την οικονομία και η διατροφική κυριαρχία  χάνεται αν δεν έχει χαθεί ήδη για τους περισσότερους λαούς της γης.
Όσοι θα επιζήσουν της ατζέντας θα βρεθούν κάτω από ένα υπέρ Σταλινικό Φεουδαρχικό καθεστώς. Τότε ίσως καταλάβουν γιατί η Ελλάδα (του μπουζουκιού και του φραπέ) μάζεψε μόνο 2.200 υπογραφές, κατά του κώδικα Alimentarius, ενώ η Ουγγαρία δέκα φορές περισσότερες.  Έτσι από 30 Απριλίου άρχισε η αυτοματοποιημένη εφαρμογή του από την ΕΟΚ (Ελλάδος Ολική Καταστροφή). Καλά κρασιά !
ΑΡΧΙΣΕ !
Επικοινωνήστε με την ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗ – www.diatrofologiki.gr/ για τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, βότανα, σουπερ τροφές, καλλυντικά και συμβουλές. Ζητήστε την έκπτωση σαν αναγνώστης του terrapapers στο τηλ. 2103800180
Αλλά ΝΑΙ μπορείς να ΔΡΑΣΕΙΣ, υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα εδώ στο www.terrapapers.com μα και στο www.orgonodrome.gr  που ξεκάθαρα σου δείχνουν τι να κάνεις με κάμποσους τρόπους για να πετύχεις … και ελπίζω να προλάβεις ! Γι αυτό έχουμε δώσει στο terrapapers.com τόσο μεγάλη σημασία στα διατροφικά άρθρα, χωρίς δυνατό σώμα, είναι αδύνατον να υπάρξει Αντίληψη δηλ. Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α.

http://www.terrapapers.com

Αφαιρέστε το ψεκαζόμενο αλουμίνιο από το σώμα σας.

617069_2509061421294_34142141_o_2 
Οι «ανύπαρκτοι» αεροψεκασμοί έχουν φλομώσει το σώμα μας με αλουμίνιο μεταξύ πολλών άλλων. Μην απορείτε που το αλτζχάιμερ θερίζει. Όταν το αλουμίνιο περνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό ενώνεται με πρωτεΐνες και επιτίθεται στην μυελίνη, την μόνωση των νεύρων. Έτσι δημιουργούνται εκατομμύρια βραχυκυκλώματα στα νεύρα. Για αυτό το αλτζαχάιμερ μοιάζει σαν να έχει μπερδέψει κανείς τα συρτάρια της μνήμης.
Είναι αποτέλεσμα των ψεκασμών. Μάλιστα είναι μια από τις πολλές αρρώστιες που δεν υπήρχαν προπολεμικά, όπως η χρόνια κόπωση.
Τα μέταλλα που κυρίως ψεκάζονται είναι το σωματιδιακό αλουμίνιο και το ραδιενεργό βάριο. Τα δευτερογενή αποτελέσματα του αλουμινίου και του βαρίου έχουν ξεκαθαριστεί από την ανακάλυψη του Dr. Robert Folk των νανοβακτηριδίων, μια ολοκαίνουργια τάξη μολυσματικών βακτηριδίων που υπάρχουν κατά κόρον στην λιθόσφαιρα και την ανώτερη ατμόσφαιρα. Τώρα είναι γνωστό ότι είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή ζωής στην γη. Τα ευρήματα του Folk έχουν δείξει ότι τα νανοβακτηρίδια μεταβολίζουν τα μέταλλα, ειδικά να δένονται σε τεράστιους αριθμούς στο αιωρούμενο αλουμίνιο και το βάριο στο ψέκασμα πριν πέσει κάτω με τις καταιγίδες στον υδροφόρο ορίζοντα.
Αφού τα ατμοσφαιρικά μέταλλα έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό να διαδώσουν τα όπλα ακτινών, δρουν σαν το τέλειο μέσο διανομής για ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμους μολυσματικούς νάνο-παράγοντες, επιδεινώνοντας την τοξικότητα των μετάλλων στο ανθρώπινο σώμα. Οι τοξικολόγοι έχουν δείξει ότι το φθόριο στο πόσιμο νερό επιτρέπει στα σωματίδια του αλουμινίου να διεισδύσουν από τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα.
Η έρευνα δείχνει ότι στους ανεπαρκείς σε μαγνήσιο ανθρώπους (το 90% των Αμερικανών), το σωματιδιακό αλουμίνιο αποθηκεύεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντικαθιστώντας το μαγνήσιο, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της τουμπουλίνης ένα ένζυμο κρίσιμο για την νευρική λειτουργία.
Το μαλικό μαγνήσιο είναι ένα πρόσθετο διατροφής που μπλοκάρει αποτελεσματικά την δηλητηρίαση από το αλουμίνιο καθώς αφαιρει το αλουμίνιο από το σώμα με την χηλίωση μέσω του μαλικού οξέως, ενώ προσδίδει φυσικό διαιτητικό μαγνήσιο. Η μηχανή νοητικού ελέγχου της Νέας Τάξεως Πραγμάτων θα καταρρεύσει όταν οι πολίτες επιβάλουν την κατάργηση της Ναζιστικής φθορίωσης του νερού και τα τοξικά ψεκάσματα.
Επειδή το μαλικό οξύ παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια συνιστάται συχνά με μαγνήσιο για την ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Το μαλικό μαγνήσιο, βοηθά σε επώδυνες μυικές φλεγμονές, δυσκαμψία, πόνο στους μυς, και στην κόπωση που μπορεί να προκύψει από τον καταβολισμό του μυός, σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία πηγών ενέργειας.
Κλινικά φαίνεται να απαλύνει και ενεργοποιεί τα μυϊκά κύτταρα.
Το μαλικό μαγνήσιο είναι το άλας του μαγνησίου με το μαλικό οξύ που παρέχει στο σώμα μαζί τα οφέλη μαλικού οξέος συνδυασμένα με τα οφέλη του μαγνησίου.
Το μαλικό οξύ είναι μια θρεπτική ουσία η οποία βρέθηκε να συμβάλει στη διαδικασία της μετατροπής των τροφίμων σε ATP (κύτταρα-πηγή ενέργειας του οργανισμού).
Το μαλικό μαγνήσιο είναι μία από τις λίγες ουσίες που μπορούν να χηλικοποιήσουν και να απομακρύνουν τα ίχνη του αλουμινίου από τους ιστούς του σώματος.
Επειδή το μαλικό οξύ παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια συνιστάται συχνά με μαγνήσιο για την ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Το μαλικό μαγνήσιο, βοηθά σε επώδυνες μυικές φλεγμονές, δυσκαμψία, πόνο στους μυς, και στην κόπωση που μπορεί να προκύψει από τον καταβολισμό του μυός, σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία πηγών ενέργειας.
Μαλικό μαγνήσιο και αλουμίνιο: Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μηλικό μαγνήσιο υποστηρίζει τα δικά της αποτοξίνωσης του σώματος του αλουμινίου στον εγκέφαλο.  Όταν το αλουμίνιο περνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό ενώνεται με πρωτεΐνες και επιτίθεται στην μυελίνη, την μόνωση των νεύρων.
Η έρευνα δείχνει ότι σωματιδιακό αλουμίνιο αποθηκεύεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντικαθιστώντας το μαγνήσιο, κάτι που γίνεται πολύ έντονα στα άτομα που έχουν έλλειψη μαγνησίου . αυτό έχει σαν κύριο αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της τουμπουλίνης ενός ενζύμου που έχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην προστασία των νευρώνων
Το μαλικό μαγνήσιο μπλοκάρει αποτελεσματικά την δηλητηρίαση από το αλουμίνιο καθώς αφαιρει το αλουμίνιο από το σώμα με την χηλίωση μέσω του μαλικού οξέως, ενώ προσδίδει φυσικό διαιτητικό μαγνήσιο και καλύπτει τις όποιες ελλείψεις «κλείνοντας την πόρτα» για την αποθήγκευση του αλουμινίου.
Μπορεί να μην είναι πια έκπληξη το γεγονός ότι το αλουμίνιο μπορεί να βρεθεί σε μια ευρεία ποικιλία των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως το μπέικιν πάουντερ, κρέμες, αντιόξινα, αποσμητικά, μαγειρικά σκεύη και δοχεία τροφίμων. Ακόμη και το νερό της βρύσης περιέχει αλουμίνιο. Με τόσες πολλές πιθανές προοπτικές για την πρόσληψη του αλουμινίου, μπορεί να καταναλώνουμε τελικά πολύ περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε.
Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι το αλουμίνιο τείνει να συσσωρεύεται στο σώμα του σύγχρονου ανθρώπου των πόλεων και μάλιστα σε επίπεδα «οργανικού» συναγερμού. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εμφανή προειδοποιητικά σημάδια της υπερβολικής συσσώρευσης αλουμινίου, μέχρι τα επίπεδα να γίνουν αρκετά υψηλά και να έχουμε ορατές πιά δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι το αλουμίνιο είναι πιο πιθανό να συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ατόμων των οποίων οι δίαιτες είναι ανεπαρκείς σε μαγνήσιο! Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα τρέφονται με δίαιτες χαμηλές σε μαγνήσιο και συσσωρεύουν υψηλές συγκεντρώσεις του αλουμινίου στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μηλικό μαγνήσιο υποστηρίζει τα δικά της αποτοξίνωσης του σώματος του αλουμινίου στον εγκέφαλο.
Όταν το αλουμίνιο περνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό ενώνεται με πρωτεΐνες και επιτίθεται στην μυελίνη, την μόνωση των νεύρων.
Η έρευνα δείχνει ότι σωματιδιακό αλουμίνιο αποθηκεύεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντικαθιστώντας το μαγνήσιο, κάτι που γίνεται πολύ έντονα στα άτομα που έχουν έλλειψη μαγνησίου. Αυτό έχει σαν κύριο αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της τουμπουλίνης ενός ενζύμου που έχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην προστασία των νευρώνων
Το μαλικό μαγνήσιο μπλοκάρει αποτελεσματικά την δηλητηρίαση από το αλουμίνιο καθώς αφαιρει το αλουμίνιο από το σώμα με την χηλίωση μέσω του μαλικού οξέως, ενώ προσδίδει φυσικό διαιτητικό μαγνήσιο και καλύπτει τις όποιες ελλείψεις «κλείνοντας την πόρτα» για την αποθήγκευση του αλουμινίου.
Εκτός από την παροχή του 45% του USRDA για το μαγνήσιο το προϊόν MAGNESIUM MALATE προμηθεύει επίσης τον οργανισμό με μηλικό οξύ, ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στα φρούτα, όπως μήλα, αλλά και που παράγεται επίσης μέσα στο σώμα. Είναι ένας μεταβολίτης του κύκλου του Krebs, κύκλου που αποτελεί το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που χρησιμοποιούνται για να παράγουν το 90% της συνολικής ενέργειας στα κύτταρα του σώματος. Το μηλικό οξύ διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει αποδειχθεί ότιδεσμεύει το αλουμίνιο και ενεργοποιεί την τουμπουλίνη.
Το Μαλικό Μαγνήσιο, θα το βρεις στο κατάστημα βιολογικών ειδών ΒΙΟΦΩΣ αποστέλλονται δωρεάν με κούριερ σε όλη την Ελλάδα. Επίσης στο Βιοφώς θα βρεις και τον ειδικό αποχυμωτή για να έχεις φρέσκο χυμό από φύλλα σιταριού, σέλινου, μαϊντανού, ελιάς, φύλλων από παντζάρια και όλων των λαχανικών. Αναφέρετε πως το είδατε στο terra papers για να έχετε την ανάλογη έκπτωση τηλ. 210 3800 320 www.viogenesis.gr
Η αιτία που προκαλεί την ινομυαλγία δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία στην ικανότητα του σώματος για την παραγωγή ενέργειας. Οι μύες καίνε ενέργεια πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να παραχθεί. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για παραγωγή ενέργειας.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει τους μυς να στηρίζονται υπερβολικά στην αναποτελεσματική (αναερόβια) παραγωγή ενέργειας αντί της πιο αποτελεσματικής (αερόβια). Το μαλικό οξύ παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Ως εκ τούτου, συνιστάται συχνά με μαγνήσιο για ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Όλα αυτά είναι κάποια από τα αποτέλεσμα των αεροψεκασμών και του ποντικοφάρμακου – φθορίου στο νερό που πίνει ο «πολιτισμένος» άνθρωπος.
Χρησιμοποιήστε το MAGNESIUM MALATE (ΜΑΛΙΚΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ) 1250mg 180tabs (HG0262) μαζί με το Drink Charger MWO και προστατεύστε τον εαυτό σας από το αλουμίνιο των αεροψεκασμών και το φθόριο-ποντικοφάρμακο της βρύσης. Επίσης στην ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗ θα βρεις και τον ειδικό αποχυμωτή για να έχεις φρέσκο χυμό από φύλλα σιταριού, σέλινου, μαϊντανού, ελιάς, φύλλων από παντζάρια και όλων των λαχανικών. Ζητήστε την έκπτωση σαν αναγνώστης του terrapapers στο τηλ. 2103800180

http://www.terrapapers.com/

Ποιον θεραπεύουμε τον ασθενή ή την ασθένεια;

 
Θα δεχόσασταν να συμμετάσχετε σε ιατρικά πειράματα εάν σας το πρότειναν; Παίρνοντας μέρος σε μια μελέτη αυτού του είδους –που να αξιολογεί τις νέες θεραπείες, θα βοηθούσατε τους ασθενείς που υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα με εσάς. Ωστόσο, συχνά, η μελέτη βασίζεται σε τυχαία επιλογή, ο ασθενής που συμμετέχει θα λάβει είτε το φάρμακο είτε ένα πλασέμπο, ώστε να μπορεί να γίνει η μέτρηση εάν η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από την έλλειψη θεραπείας. Αλλά το διπλά τυφλό αυτό τεστ, ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί γνωρίζουν ποιος λαμβάνει τι, έχει ως επιπλοκή να εξαιρέσει κάποιους ασθενείς από τη λήψη ενός φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να τους θεραπεύσει. Κι αυτό στο όνομα μιας γνώσης, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο των ασθενών.
Το γενικό ενάντια στο ατομικό καλό, η αντίθεση αυτή αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην πολιτική από την εποχή του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, ο οποίος τον 18ο αιώνα, εκτιμούσε ότι «επιπλέον από αυτό που κινητοποιεί τον καθένα για το δικό του καλό, μας χρειάζεται και κάτι που εξασφαλίζει το καλό όλων μας [1] μέχρι και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η Βρεττανή πρωθυπουργός έλεγε πως «η κοινωνία δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο άτομα» [2]
Ο ανταγωνισμός αυτός παρεμβαίνει, επίσης, και στη σκέψη αλλά και την πρακτική της ιατρικής. Για τους γιατρούς, οι οποίοι παρατηρούν άμεσα τους ασθενείς, η έννοια του «αρρώστου» περικλείει τη μοναδικότητα. Σύμφωνα με τον ιστορικό των επιστημών Τζορτζ Κάνγκιλχεμ [3] ο ίδιος ο όρος του ασθενούς περιγράφει το υποκείμενο του παράπονου, αυτόν που χτυπά την πόρτα του γιατρού. Αντίθετα, η έννοια της « ασθένειας » βασίζεται στην αναγνώριση μιας ομογενούς μονάδας υποκειμένων με παρόμοια συμπτώματα. Πρόκειται για μια έννοια της στατιστικής.
Οι ίδιες αντιθέσεις διατρέχουν και την έρευνα. Ο πρωτοπόρος στον τομέα της σύγχρονης βιοατρικής έρευνας, Κλοντ Μπερνάρ (1813-1878) εκτιμά ότι η έρευνα απαιτεί την κατανόηση της παθολογικής διεργασίας που αφορά τον ασθενή ως αυτόνομο βιολογικό υποκείμενο. «Υπάρχει, βεβαίως, κάτι που αποτέλεσε την αιτία του θανάτου στον ασθενή που υπέκυψε και το οποίο δεν υπήρχε στον ασθενή που έγινε καλά» εξηγεί. «Είναι αυτό το κάτι που πρέπει να καθορίσουμε (…) αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει εφικτό με τη βοήθεια της στατιστικής. Ποτέ η στατιστική δεν έμαθε κάτι ούτε μπορεί να μάθει κάτι για τη φύση των φαινομένων [4]. Στη συνέχεια, η ιστορία απέδειξε ότι έχει άδικο.

Είναι αδύνατον ν’ αναζητήσουμε την αιτία της ασθένειας για κάθε ασθενή. Οι θεραπείες βασίζονται σε εκτιμήσεις που συχνά βρίσκονται μακριά από τη φυσιολογία, αντιθέτως συχνά υπαγορεύονται από την στατιστική. Κυρίως από την αγαπημένη της πειραματική διαδικασία, την τυχαία δοκιμή, κατά τη διάρκεια της οποίας, η θεραπεία δίνεται στους ασθενείς μετά από κλήρωση.
Κάποιες θεραπευτικές επιλογές δεν μπορούν να βασιστούν ούτε στη βιολογία, ούτε στη φυσιολογία, ούτε στη φαρμακολογία, θα δώσουμε παρακεταμόλη ή ασπιρίνη για να θεραπεύσουμε ένα πονοκέφαλο; Στην περίπτωση του λουμπάγκο είναι καλύτερο να συνταγογραφήσεις αντιφλεγμονώδη ή να στείλεις τον ασθενή σε φυσικοθεραπευτή; Όταν το ίδιο ερώτημα επανέρχεται, ο μόνος τρόπος να πάρει κανείς μια λογική απάντηση είναι να κάνει μια μελέτη που θα του επιτρέψει να συγκρίνει άμεσα τα αποτελέσματα της κάθε θεραπείας, σε διακριτές ομάδες ασθενών.
Όμως, οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ποτέ ένα φάρμακο στην τύχη. Το επιλέγουν γιατί πιστεύουν ότι για ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο βρίσκεται απέναντί τους, η συγκεκριμένη συνταγή θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να συγκρίνεις τους ασθενείς που δέχονται θεραπείες με διαφορετικά φάρμακα παρουσιάζει μια δυσκολία, συγκρίνουμε τις ενεργές ουσίες ή την κλίση (συνειδητή ή όχι) των γιατρών. Χάρη στην κλήρωση, το πρόβλημα εξαφανίζεται. Ακόμα καλύτερα η χρήση των πλασέμπο προσφέρει μια ιδανική κλίμακα για την μέτρηση μιας θεραπείας με «απόλυτα» κριτήρια.
Ωστόσο, χτίστηκαν τείχη για να προστατέψουν το άτομο από τις γενικεύσεις. Από τη μία η επίσημη ρητορική της «ιατρικής που βασίζεται σε αποδεδειγμένα γεγονότα» διαβεβαιώνει ότι παρ’ όλο που η ιατρική απόφαση βασίζεται σε στατιστικές μελέτες εξαρτάται εξίσου από τις προτιμήσεις του ασθενή και την εμπειρία του γιατρού. Από την άλλη, οι διεθνείς διακηρύξεις που πλαισιώνουν την έρευνα προκρίνουν ηθικές αρχές που έχουν ως στόχο να θέσουν την προστασία του ασθενούς και το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους στο κέντρο της έρευνας.
Η παράγραφος 33 της διακήρυξης του Ελσίνκι, που γράφτηκε το 1964 από την Παγκόσμια Ένωση Ιατρών λέει «Τα πλεονεκτήματα, οι κίνδυνοι, τα μειονεκτήματα καθώς και η αποτελεσματικότητα μιας νέας παρέμβασης θα πρέπει να δοκιμαστούν και να συγκριθούν μ’ εκείνα των βέλτιστων μέχρι στιγμής παρεμβάσεων» Οι απαιτήσεις των στατιστικολόγων και η προτίμησή τους στα πλασέμπο δεν έχει καμία σημασία, η προστασία του ασθενή επιβάλει τη σύγκριση των νέων θεραπειών με τις καλύτερες υπάρχουσες.
Με λίγα λόγια, στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την ΠΕΙ, το ατομικό καλό (η προστασία των ατόμων) προέχει του γενικού καλού (της αναζήτησης των καλύτερων στατιστικών δεδομένων). Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη μιας παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων που έφτασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το 2012 [5] κάποιες φορές αδειάζει από το νόημά τους τις ανθρωπιστικές διακηρύξεις…
Η βιομηχανία προτιμά τις δοκιμές με πλασέμπο, παίρνεις πολύ λιγότερα ρίσκα στο να συγκρίνεις τα αποτελέσματά σου με το τίποτα παρά με ένα άλλο φάρμακο. Όμως, ω ευτυχής σύμπτωση, η ηθική απαίτηση της σύγκρισης με την καλύτερη υπάρχουσα θεραπεία παρακάμπτεται χωρίς πρόβλημα, αρκεί να κάνεις μια μελέτη σε μία χώρα όπου η καλύτερη θεραπεία δεν υπάρχει γιατί είναι πολύ ακριβή. Η εταιρεία Johnson & Johnson έκανε, έτσι, μια δοκιμή με πλασέμπο για τα αποτελέσματα ενός ψυχιατρικού φαρμάκου στην Ινδία, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στην Ευρώπη [6].
Μερικές φορές, οι υγειονομικές αρχές επιβάλλουν οι ίδιες δοκιμές με πλασέμπο, παρά την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου στην αγορά. Πράγματι, οι φαρμακευτικές εταιρείες αξιολογούν μόνες τους τις ουσίες που επιθυμούν να βάλουν στην αγορά. Πρόκειται για μια κατάφορη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων που οι αρχές παραβλέπουν επιβάλλοντας στις εταιρείες συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δοκιμάσεις με πλασέμπο. Γιατί άραγε;
Σε γενικές γραμμές, οι θεραπευτικές δοκιμές στοχεύουν στο να αποδείξουν την υπεροχή ενός νέου προϊόντος σε σχέση με το καλύτερο υπάρχων προϊόν. Κι όμως, λόγω της σημερινής κατάστασης της έρευνας, τα φάρμακα βελτιώνονται λιγότερο σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στην ασθένεια και περισσότερο σε σχέση με τη βελτίωση των παρενεργειών. Το σημαντικό αυτό στοιχείο οδηγεί τις αρχές να τροποποιούν τις απαιτήσεις τους, οι μελέτες δεν έχουν πια ως στόχο να αποδείξουν την « ανωτερότητα » αλλά τη «μη κατωτερότητα». Με άλλα λόγια αρκεί η εγγύηση ότι το νέο προϊόν δεν μειονεκτεί απέναντι στο καλύτερο προϊόν.
Ο στόχος είναι εύκολος να επιτευχθεί. Αρκεί να μην κάνεις σωστά την συγκριτική μελέτη ή να πνίξεις τα αποτελέσματα των φαρμάκων υπό δοκιμή στον στατιστικό «θόρυβο» (οι αναπόφευκτες παρεκκλίσεις από το πρωτόκολλο, τα λάθη μέτρησης ή συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων κλπ) για να έχεις ένα αποτέλεσμα «μη κατώτερο».
Καταλαβαίνουμε το ενδιαφέρον για μια φαρμακευτική εταιρεία, της οποίας ο τζίρος εξαρτάται από την κυκλοφορία στην αγορά νέων ουσιών, να συμπεριφερθεί με μια τέτοια αμέλεια. Οι υγειονομικές αρχές βρήκαν τη λύση : προσθέτουν στις δοκιμές μια ομάδα ασθενών που λαμβάνουν πλασέμπο, υποχρεώνοντας έτσι τα εργαστήρια να αποδείξουν ότι το φάρμακό τους είναι πιο αποτελεσματικό από την έλλειψη θεραπείας. Λένε τότε, ότι η ομάδα που λαμβάνει πλασέμπο «επικυρώνει» τη δοκιμή.
Με άλλα λόγια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το ιδιωτικό καλό (το δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν είτε την ουσία υπό δοκιμή είτε το καλύτερο διαθέσιμο φάρμακο) έρχεται σε δεύτερο πλάνο από τη στιγμή που η υπεράσπισή του επιτρέπει στη βιομηχανία να ξεγελάσει την κοινωνία. Η προαναφερθείσα παράγραφος της διακήρυξης του Ελσίνκι προσδιορίζει ότι το υποκείμενο των κλινικών δοκιμών θα λαμβάνει την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία εκτός «όταν για απαραίτητους για τη θεραπεία και επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους, η χρήση κάθε παρέμβασης που είναι λιγότερο αποτελεσματική από την καλύτερη διαθέσιμη, η χρήση πλασέμπο ή η μη επέμβαση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας ή της ασφάλειας μιας παρέμβασης»
Συνολικό ενάντια στο προσωπικό. Στις παρούσες συνθήκες παραγωγής θεραπειών, ο κόσμος της ιατρικής δεν μπορεί να χαράξει ένα καθαρό σύνορο ανάμεσά τους. Μπορεί, άραγε, να το κάνει, τη στιγμή που οι ίδιες οι επιτροπές ηθικής αποτυγχάνουν να καθορίσουν αρχές απαραβίαστες για κάθε περίπτωση; Ίσως όχι. Θα πρέπει λοιπόν η ιατρική να αναγνωρίσει την πολιτική φύση ενός μέρους των δραστηριοτήτων της και να πλησιάσει τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες από τις οποίες, χωρίς αμφιβολία, έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό.
Falissard Bruno  29 /11/ 2014
Le Monde Diplomatique
***
Παραπομπές
[1] Saint Thomas d’Aquin, « Petite Somme politique. Anthologie de textes politiques », Pierre Téqui, Παρίσι, 2000.
[2] Συνέντευξη στον Douglas Keay για το περιοδικό « Woman’s Own », Λονδίνο, 23 Σεπτεμβρίου 1987.
[3] Georges Canguilhem, « Le Normal et le Pathologique », Presses universitaires de France (PUF), Παρίσι, 2013 (Πρώτη έκδοση το 1943).
[4] Claude Bernard, « Introduction à l’étude de la médecine expérimentale », Flammarion, Παρίσι, 2013 (Πρώτη έκδοση 1865).
[5] Market Prognosis, IMS Health, Λονδίνο, Μάιος 2012.
[6] Ganapati Mudur, « Indian study sparks debate on the use of placebo in psychiatry trials », British Medical Journal, Λονδίνο, 9-3-06
***

http://www.terrapapers.com/
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters