Δανείζει λεφτά η Μονή Βατοπεδίου

Νέες φοβερές αποκαλύψεις για τις σκοτεινές δραστηριότητες των καλόγερων της Μονής Βατοπεδίου, φέρνει σήμερα στο φως το newsbomb.gr.
Από το 1908 (πριν 102 χρόνια δηλαδή) η πλούσια Μονή εμφανίζεται να δανείζει υπέρογκα ποσά με υψηλό τόκο σε κατοίκους της περιοχής του Στρυμονικού κόλπου, για να αγοράσουν εκτάσεις στα χωριά Σταυρός και Βρασνά από...Τούρκους και Εβραίους ακτήμονες.
Το έτος 1904 οι κληρονόμοι του Τούρκου Μαντέμ Αγά πούλησαν τα ανήκοντα σε αυτούς κτήματα του Σταυρού που αποτελούνταν από την πεδινή έκταση (κάμπος) και την ορεινή (βουνό), κατά 16/24 στο Ναχαμά Μαλλάχ, από τη Θεσσαλονίκη.
Το έτος 1906 οι κάτοικοι του Σταυρού μαζί με τα Βρασνά αγόρασαν την έκταση αυτή που ήταν 11.983 στρέμματα με το ποσό των 307.500 δρχ. τότε που είχαν πάρει το δάνειο με υψηλότατο τόκο από τη Μονή Βατοπεδίου. Όμως ύστερα από αυτή τη μεγάλη και δυσβάστακτη για τα οικονομικά των φτωχών κολίγων αγορά, οι κάτοικοι εξαντλημένοι, αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει και αναγκάστηκαν να πουλήσουν το ορεινό τμήμα του τσιφλικιού (βουνό) στους: Παναγιώτη Οικονόμου, Ιωσήφ Αδαμίδη, Παύλο Δόικο και Κωνσταντίνο Χατζή και πήραν 7500 χρυσές λίρες. Έτσι εξόφλησαν και το δάνειο που είχαν πάρει από το Βατοπέδι, με υποθήκη των κτημάτων τους.
Η Μονή, από το δάνειο εκείνο είχε κερδίσει το υπέρογκο ποσό για την εποχή, των 25000 χρυσών λιρών.
Αλλά υπήρχε η ενοχή της τοκογλυφίας και για να τη σβήσουν από το χρόνο οι σημερινοί Βατοπεδινοί στο ενημερωτικό φυλλάδιο ΄΄Άγιον Όρος 2009΄΄ που εξέδωσαν πέρυσι, γράφουν το εξής τερατώδες ψέμα:

«Η Μονή, το 1912, έσωσε από τη σφαγή τους κατοίκους των Βρασνών και του Σταυρού Χαλκιδικής, πληρώνοντας το υπέρογκο ποσό των φόρων που αδυνατούσαν να καταβάλουν στους Τούρκους».
Την αποκάλυψη αυτή για το σκοτεινό κόσμο της Μονής Βατοπεδίου κάνει με την πολυετή έρευνα στα αρχεία του Αγίου Όρους ο κ. Αθ. Μπακαλούδης και την παρουσιάζει στο βιβλίο του, που το εξέδωσε πρόσφατα ΄΄Σύλεος Πεδίον΄΄. πηγη http://www.newsbomb.gr...