Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για δάνεια και επιδοτήσεις ενώ αποδέχεται τα γερμανικά σχέδια στο Αιγαίο
Έξι μέρες έχουν περάσει από τις 15 Ιουλίου, όταν το CRASHONLINE αποκάλυπτε ότι «η Μέρκελ οδηγεί το Μητσοτάκη σε αποδοχή της περιορισμένης επήρειας και των γεωτρήσεων κοντά στο Καστελόριζο». Συγκεκριμένα το CRASHONLINE προειδοποιούσε ότι στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας – Γερμανίας, στην οποία συμμετείχε η Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Σουρανή και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, αλλά και στο τηλεφώνημα που είχε κάνει η κ. Μέρκελ στον κ. Μητσοτάκη εμμέσως πλην σαφώς, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά για τις διαθέσεις του Ερντογάν. Δηλαδή ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ενεργειακές έρευνες στο Καστελόριζο και η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιδράσει. Στον αντίποδα η Γερμανία θα βοηθήσει στο πακέτο των δανείων και επιδοτήσεων για το οποίο σήμερα η ελληνική κυβέρνηση «πανηγυρίζει» χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέραμε τότε στο CRASHONLINE:
«Η κ. Μέρκελ, γνωρίζοντας τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, επειδή έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. δεν θέλει να δημιουργηθεί επί των ημερών της μία κρίση στο Αιγαίο. Από την άλλη, ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενεργειακές έρευνες αλλά γνωρίζει, ότι αν αυτό συμβεί νοτίως της Κρήτης, ίσως υπάρξει διεθνής εμπλοκή. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα επιχειρήσει μία είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία θεωρεί ότι έχει πολύ μικρή ΑΟΖ, γεγονός που δέχεται και η Αίγυπτος και γι’ αυτό δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Ελλάδα, εκτός αν δεχτούμε ότι έχει «περιορισμένη επήρεια».
Φυσικά ο Ερντογάν έχει ζητήσει από την κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει να μην υπάρχει από την Ελλάδα αντίδραση όπως το 2018, όπου το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες παρεμποδίστηκε από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που του έκοψε τα καλώδια τρέποντας το σε άτακτη φυγή.
Εάν βέβαια η Ελληνική Κυβέρνηση δεχθεί κάτι τέτοιο ή δεν αντιδράσει όπως πρέπει σε μια τέτοια πρόκληση τουρκικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και αν αυτή βρίσκεται, θα σημαίνει ότι αποδέχεται την «περιορισμένη επήρεια» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως ακριβώς την έχουν προδιαγράψει οι Τούρκοι. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ευθέως έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τα νησιά έχουν αντίστοιχη ΑΟΖ όπως και η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι οι Γερμανοί προτιμούν την άποψη της Τουρκίας και όχι των ΗΠΑ».
Σήμερα η Τουρκία κορύφωσε τις προκλήσεις της όχι μόνο με Navtex, όπου προγραμματίζει σεισμικές έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης αλλά έχει βγάλει στο Αιγαίο και 19 πολεμικά σκάφη. Παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» και αρκέστηκε να ζητήσει από την ΕΕ, επιβολή κυρώσεων, λες και το θέμα ενδιαφέρει την Ευρώπη και όχι εμάς. Την ίδια ώρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε σημείο που ανακλήθηκαν οι άδειες αξιωματικών και οπλιτών. Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε μάλιστα, τις σημερινές κινήσεις της Τουρκίας προκλητικές όχι γιατί επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία αλλά γιατί η Τουρκία ενοχλήθηκε «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία» η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλες.
Η έννοια του κ. Μητσοτάκη είναι οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που θα πάρει η χώρα, για τα οποία μας ενημέρωσε ότι δεν θα τα διαχειριστούμε ως «νεόπλουτοι» αλλά θα κατευθυνθούν στην πράσινη ανάπτυξη και σε άλλες δράσεις, που φυσικά είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας.
Οι σημερινές κινήσεις του Ερντογάν, έρχονται σαν επιστέγασμα της μετωπικής σύγκρουσης που σχεδιάζει για τη χώρα μας εδώ και καιρό, με τελευταίο επεισόδιο την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Με την κίνηση του αυτή ο Ερντογάν έχει προετοιμάσει το διεθνή περίγυρο για την επικείμενη σύγκρουση με την Ελλάδα, καθώς η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί πλήττει το ηθικό των Ελλήνων και αναπτερώνει το ηθικό των Τούρκων και πλέον θεωρεί ότι το επόμενο βήμα είναι η ντε φάκτο προσάρτηση περιοχών που άπτονται της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου