Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στις 29 ή 30/10 θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Τα 8 βασικά σημεία

 
Τα 8 βασικά σημαία του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στις 29 ή 30 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή  ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ ο νόμος δεν θα περιλαμβάνει εκπλήξεις, η Τρόικα μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έλεγξε πολύ αναλυτικά το σχέδιο νόμου - προτάσεις που έχει υποβάλλει το Ταμείο.
Μια βασική παράμετρος του νόμου είναι ότι δεν θα αποκλείει τους ιδιώτες επενδυτές και από το σκέλος του δυσμενούς σεναρίου.
Οι ιδιώτες θα καλύψουν το βασικό σενάριο αλλά θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στο δυσμενές σενάριο.

Οι βασικές παράμετροι του νόμου θα είναι

1) Το ενδιαφέρον στοιχείο του νέου νόμου σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές είναι ότι το δυσμενές σενάριο adverse scenario θα καλυφθεί από το ΤΧΣ - όχι υποχρεωτικά - και όχι εξολοκλήρου με μετατρέψιμα ομόλογα cocos με επιτόκιο μάλλον 8% από 9% που αρχικώς σχεδιαζόταν.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει συνδυαστεί με μετατρέψιμα ομόλογα cocos και με κοινές μετοχές με σχέση 75% με 70% cocos και 25% με 30% κοινές μετοχές.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι σε αυτή την νέα ανακεφαλαιοποίηση με τις ιστορικά χαμηλές τιμές, το ΤΧΣ θα ήταν αδιανόητο να μην συμμετάσχει.
Αν υποθέσουμε ότι το δυσμενές σενάριο είναι 5 δισεκ. τα 3,5 δισεκ. θα καλυφθούν με cocos και το 1,5 δισεκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες.
Το σενάριο – σχέδιο των calls options δηλαδή για τις μετοχές που θα αποκτήσει το ΤΧΣ οι τράπεζες να έχουν δικαίωμα επαναγοράς – προαιρετικά – βρίσκει αντίθετους τους ιδιώτες μετόχους λόγω dilution και έχει ως σχέδιο περιθωριοποιηθεί….

2)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται  με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο book building δηλαδή στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.
Αυτό είναι οριστικό.
Με βάση το νόμο του 2013 η τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου καθοριζόταν με τις εξής δύο παραμέτρους
Α)Μέσος όρος 50 συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο μείον -50% discount
Β)Τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα το καθόριζε η αγορά.
Λόγω της δραματικής πτώσης των τραπεζικών μετοχών προκύπτει το εξής, ακόμη και με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount -50% οι τιμές που διαμορφώνονται είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες οπότε δημιουργείται τεχνικό πρόβλημα.
Έτσι λοιπόν έχει αποφασιστεί και αυτό είναι 100% οριστικό να υιοθετηθεί το μοντέλο της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου του 2014 όπου η τιμή δεν καθορίστηκε διοικητικά με ένα μαθηματικό τύπο αλλά με βάση την ζήτηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης.
Να σημειωθεί ότι η δραματική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών πέραν της ανησυχίας που υποκρύπτει για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει αφομοιώσει και μέρος του discount που θα εμπεριέχουν οι τιμές των ΑΜΚ.

3) Προφανώς θα υπάρξουν καθολικά reverse split που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και το 100 προς 1 και όχι 30 ή 40 προς 1 στην πιο ακραία περίπτωση.
Π.χ. στην Eurobank απαιτείται πολύ μεγάλο reverse split ενώ στην Πειραιώς και με 10 προς 1 μπορεί να επιτευχθεί μια ικανοποιητική τιμή.

4)Θα ενσωματωθεί πλήρως ο νόμος της BRRD δηλαδή ο νόμος για το bail in και την εξυγίανση – resolution – στον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

5)Δεν θα περιλαμβάνεται παράμετρος για τα warrants.
Το αρχικό σχέδιο που είχε εξεταστεί να υπάρξει δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants έχει εγκαταλειφθεί και προκρίνεται η λύση να αφεθούν να λήξουν έως το 2018 χωρίς να εξασκηθούν.
Κατά την άποψη μας τα warrants θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά μέσω του μηχανισμού της δημόσιας πρότασης.
Κάποιοι δυστυχώς λανθασμένα υποστηρίζουν ότι τα warrants χαρίστηκαν στους κατόχους, ΜΕΓΑ λάθος, για τα warrants πλήρωσαν οι μέτοχοι και δυστυχώς υπέστησαν ολική καταστροφή.

6)Θα υπάρχει πιο αυξημένη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ και ταυτόχρονα μέσω της BRRD θα υπάρχουν ειδικοί επόπτες – τύπου επιτρόπου – όπου θα ελέγχουν όλες τις διοικητικές αποφάσεις των τραπεζών.

7)Δεν υπάρχει στον νόμο – τουλάχιστον στο κείμενο που έχει αποσταλεί, λύση – διευθέτηση του κεφαλαιακού προβλήματος των Attica bank και συνεταιριστικών τραπεζών.
Ασκούνται μεγάλες πιέσεις ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα.

8)Υπάρχει τρόπος το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο να οριοθετήσει τα ποσοστά του στις τράπεζες;

Υπάρχει τρόπος το ελληνικό κράτος να οριοθετήσει τα ποσοστά του στις τράπεζες χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπο με τους κανόνες της επιτροπής ανταγωνισμού DGCom;
Θεωρητικά ναι να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές μετοχές σε Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα γίνει.
Πρόσφατα αναφέραμε τι θα συμβεί με τις προνομιούχες μετοχές της Εθνικής τράπεζας 1,35 δισεκ. και της Eurobank 950 εκατ (225 εκατ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου);
Αυτό που φαίνεται να έχει αποκλειστεί είναι να υπάρξει νέα μετάθεση του χρόνου μετατροπής τους σε κοινές μετοχές.
Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ εξέτασαν τρία εναλλακτικά σενάρια.

1)Να μετατραπούν προ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε κοινές μετοχές.
Όμως η διαδικασία αυτή έχει κόστος για το ελληνικό δημόσιο καθώς υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που εκδόθηκαν οι προνομιούχες και των τρεχουσών τιμών των κοινών μετοχών.
Το ελληνικό κράτος θα ζημιωνόταν.
Η λύση της μετατροπής ενώ πρακτικά είναι η πιο…καθαρή προσκρούει στο εμπόδιο του κόστους.
Όμως δεν παύει να είναι η πιο καθαρή λύση.

2)Το δεύτερο σενάριο που εξετάστηκε είναι οι προνομιούχες μετοχές να μετατραπούν σε cocos μετατρέψιμα ομολογιακά και να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο των cocos που θα εκδοθούν ενόψει της νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Η λύση αυτή εξετάζεται.
Το επιτόκιο των cocos θα είναι 8% ή 9% όπερ σημαίνει ότι θα αυξανόταν το κόστος για τις τράπεζες καθώς ήδη τα επιτόκια είναι υψηλά.

3)Εσχάτως έχει προταθεί μια άλλη λύση της επανανέωσης ή επανέκδοσης των προνομιούχων μετοχών ώστε να ξεκινήσει εκ νέου ο χρόνος «ζωής τους».
Με αυτό τον τρόπο οι προνομιούχες θα παραμείνουν προνομιούχες που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στα κεφάλαια.
Οι προνομιούχες είναι core κεφάλαιο, περιλαμβάνονται στα stress tests ενώ μόνο πρόβλημα είναι οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Σενάριο όπου προκρίνεται ο ιδιώτης μέτοχος
Τράπεζες
Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ)
Συμμετοχή μετά τις ΑΜΚ
Εθνική
57,2%
35%
Πειραιώς
66,9%
32%
Eurobank
35,4%
9%
Alpha bank
66,2%
35%
Σύνολο
56,3%
27%
Εκτιμήσεις 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters