Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Telegraph: Γιατί όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να επιστρέψει στη δραχμή. Το πρώτο κοινό νόμισμα ήταν ελληνικό



Καθώς είναι σε εξέλιξη το θρίλερ της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα και πολλοί ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός Grexit και επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή, δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph παρουσιάζει μια…διαφορετική άποψη, τιτλοφορούμενο «Γιατί όλοι στην Ευρώπη θα έπρεπε να υιοθετήσουν τη δραχμή» (Why everyone in Europe should adopt the drachma), αναφερόμενο στην αρχαιότητα και την εξάπλωση των ελληνικών νομισμάτων στην Ευρώπη- φτάνοντας μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία- κατά την εποχή της παντοδυναμίας του ελληνικού πολιτισμού.

«Ίσως όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να αφήσει το ευρώ και να χρησιμοποιεί το ελληνικό νόμισμα, όπως όλοι κάναμε, περιλαμβανομένων των Βρετανών, για αιώνες» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα, όπου υπογραμμίζεται πως η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει ξεχάσει ότι είχε κοινά νομίσματα στο παρελθόν- και το πρώτο ήταν ελληνικό. Ο λόγος για τον στατήρα, αξίας από τριών μέχρι 20 δραχμών, αναλόγως την περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους χρυσούς στατήρες που έκοψε ο Φίλιππος ο Β”, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο και καθιερώθηκε σχεδόν παντού μετά τις κατακτήσεις του Μακεδόνα στρατηλάτη.

«Αλλά πήγε ακόμα παραπέρα. Οι Κέλτες διαπίστωσαν επίσης ότι το νόμισμα ήταν χρήσιμο, και θεώρησαν ότι οι στατήρες ήταν ιδιαίτερα ωραίοι, οπότε και άρχισαν να κόβουν κόπιες του. Στους επόμενους αιώνες, οι κόπιες διαφοροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο από τα αυθεντικά…όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν στη Βρετανία, τέσσερις αιώνες μετά τον Φίλιππο τον Β”, τα νομίσματα που χρησιμοποιούνταν έμοιαζαν περισσότερο με μοντέρνα τέχνη».


Αλλά όπως και να έχει, σημειώνεται, τα βρετανικά νομίσματα ήταν ακόμα αναγνωρίσιμα ως «απόγονοι» του ελληνικού νομίσματος.
Η ομορφιά του, όπως αναφέρεται, ήταν ότι επρόκειτο για ένα κοινό νόμισμα το οποίο ήταν αποκεντρωμένο, και η αξία του ήταν αυτή που αποφασιζόταν από την αγορά ότι ήταν. «Αυτό το κατέστησε ευέλικτο- η ίδια η ύπαρξη του νομίσματος, που έχει βρεθεί σε ανασκαφές σε όλη τη Βρετανία, δείχνει τη “ζωντάνια” του εμπορίου σε όλη την Ευρώπη κατά την περίοδο πριν τους Ρωμαίους…το εμπόριο διαταράχθηκε όταν η ρωμαϊκή “μπότα” εδραιώθηκε στη Γαλατία (εκτός από ένα μικρό χωριό στην Αρμορική, φυσικά), αλλά επανήλθε μόλις οι Ρωμαίοι εδραίωσαν το δικό τους νόμισμα ανά την αυτοκρατορία».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ο ίδιος στον Αμπρόουζ Έβανς Πρίτσαρντ της Telegraph ότι η Ελλάδα μπορεί να έκανε κάτι παρόμοιο, «συνεχίζοντας να τυπώνει ευρώ, έχοντας σταματήσει να λαμβάνει εντολές από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει να αποκεντρώνεις το νόμισμά σου». Αυτή την άποψη υποστήριξε και ο Βαλεντίν Πετκαντσίν το 2012, αν και πολλοί θεωρούν ότι θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό. «Αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε απαραίτητα, καθώς η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μια μικρή οικονομία και…δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει για να βλάψει ενεργά το ευρώ. Η κατακλείδα είναι ότι, αν είναι ευέλικτος στις άλλες οικονομικές πολιτικές σου, αυτά τα πράγματα μπορούν να εξισορροπηθούν».

huffingtonpost.gr

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/07/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters