Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ο τύπος που Δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό Δημιουργεί ένα «Νέο Διαδίκτυο», Όπου Ελέγχετε τα Δεδομένα Σας

Μετάφραση: Μάρη Λιώκη
Εκτός κι αν ζείτε μέσα σε μια σπηλιά, γνωρίζετε ότι ο Tim Berners-Lee είναι ένας πολύ σημαντικός  άνθρωπος στον κόσμο της τεχνολογίας. Είναι ο πατέρας του Διαδικτύου, υπεύθυνος για τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού όπως τον γνωρίζουμε.

Και μισεί αυτό που έχει γίνει. Λοιπόν, κάνει κάποια ενέργεια για να το διορθώσει.

Βλέπετε, εδώ και χρόνια ο Berners-Lee εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το πώς οι μεγάλες εταιρείες έχουν πάρει αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ελεύθερο περιβάλλον και έθεσαν περιορισμούς σε αυτό. Δεν του αρέ
σει πώς ομάδες όπως το Facebook, το Google και το Amazon έχουν συγκεντρώσει στην πραγματικότητα  το Διαδίκτυο, ούτε πώς ελέγχουν τα δεδομένα των χρηστών. Αντ ‘αυτού εργάζεται σε μια νέα πλατφόρμα και μια εκκίνηση που δηλώνει πόλεμο στη Big Tech.

Η Inrupt είναι μια νεοφυής επιχείρηση στην οποία εργάζεται ο Berners-Lee για περίπου εννέα μήνες. Έχει πάρει ακόμη και μία εκπαιδευτική άδεια από την υψηλού κύρους θέση του διδάσκοντας στα εργαστήρια  CSAIL του MIT για να εργαστεί με πλήρη απασχόληση. Και η Inrupt θα παρουσιαστεί τελικά στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Berners-Lee στη Fast Company σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

«Ο στόχος είναι η παγκόσμια κυριαρχία», λέει.

Η Inrupt βασίζεται στην πλατφόρμα «Solid», κάτι που αυτός και άλλοι στο MIT δουλεύουν εδώ και χρόνια. Το Solid έχει βασικά σχεδιαστεί για να είναι σαν τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, ελεύθερο και δωρεάν και η Inrupt θα είναι ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, τουλάχιστον στο ξεκίνημαι. Σε μια επίδειξη , ανέβασε κάτι που έμοιαζε με μια πολύ βασική σελίδα προγράμματος περιήγησης, εντελώς θεμελιώδη. Μέρος μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε για προσωπική του χρήση, εμφανίζει το ημερολόγιό του, το βιβλίο διευθύνσεών του, τις συνομιλίες, τη μουσική του κ.λπ. Είναι σαν να συνδυάσατε το Google Drive με το WhatsApp, το Spotify και σχεδόν κάθε κομμάτι αποθήκευσης στο cloud και τη σύνδεση στο διαδίκτυο που χρησιμοποιείτε σήμερα , όλα σε ένα μέρος. Η διαφορά εδώ είναι ότι όλες οι πληροφορίες ήταν υπό τον δικό του έλεγχο.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η βασική ιδέα είναι ότι σε κάθε χρήστη εκχωρείται ένα Solid ID και Solid pod όταν συνδεθούν για πρώτη φορά στην πλατφόρμα, τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν όπου θέλετε. Το Pod εδώ σημαίνει  αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.  Αντί για εφαρμογές όπως το Google Drive, όπου τα δεδομένα σας αποθηκεύονται στον διακομιστή της εταιρείας και επομένως υπόκεινται στη συλλογή δεδομένων. Στο Solid ωστόσο, όλα τα δεδομένα σας υπάρχουν στο Solid pod σας. Όταν μια εφαρμογή ζητά πρόσβαση, το Solid θα πραγματοποιήσει έλεγχο ταυτότητας και  στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να του δώσετε πρόσβαση στο pod σας.

Η χρήση του Solid είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Berners-Lee πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από το μονοπώλιο δεδομένων που αισθάνεται ότι εταιρείες όπως το Google και το Facebook προσπαθούν να δημιουργήσουν. Στη συνέχεια, είναι απλώς ένας τρόπος για τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές για την πλατφόρμα. Και ακριβώς όπως έκανε με το Διαδίκτυο, ο  Berners-Lee δεν έχει σχέδια να αποκομίσει κανένα τεράστιο κέρδος. Αντ ‘ αυτού, κάνει την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα και σχεδιάζει να περιηγηθεί σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες, διδάσκοντας στους προγραμματιστές πώς να δημιουργήσουν τις δικές τους αποκεντρωμένες εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Inrupt.

Φυσικά, ο Berners-Lee γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει θα αναστατώσει πραγματικά τους κολοσσούς της  τεχνολογίας (Big Tech). Το θέμα είναι ότι  δεν τον νοιάζει  και ήταν πολύ σαφής σχετικά με αυτό στη συνέντευξη.

«Δεν μιλάμε με το Facebook και το Google για το αν θα εισαγάγουμε ή όχι μια πλήρη αλλαγή όπου όλα τα επιχειρηματικά μοντέλα τους είναι στημένα εντελώς εν μία νυκτί. Δεν ζητάμε την άδειά τους.«

δηλώνει ο Tim Berners Lee

Πηγή: https://www.indiatimes.com

https://eternalnowblog.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters