Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ρωσική "σφήνα" αντιποίνων στην Γαλλία για τα Mistral: Τους χαλάει την συμφωνία της Ινδίας ύψους 22 δισ. ευρώ για τα Rafale

Ρωσική "σφήνα" με έντονο τον χαρακτήρα των αντιποίνων προς την Γαλλία για την μη παράδοση των ελικοπτεροφόρων Mistral, καταγράφεται στη Ινδία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον άμεσα με ματαίωση η
πολυπόθητη και απαραίτητη για την επιβίωση της γαλλικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας για τα 120 μαχητικά Rafale F.3

Mια ματαίωση παραγγελίας που θα μπορούσε να θέσεις θέμα ακόμα και βιωσιμότητας της γαλλικής αεροπορικής βιομηχανιας Dassault, αφού πλην της Γαλλίας κανένα άλλο κράτος δεν έχει παραγγείλει το Rafale και σίγουρα κανένα άλλο κράτος δεν πρόκειται να το αγοράσει σε μεγάλους αριθμούς, όπως αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν κατ'αρχήν συμφωνηθεί από την ινδική Αεροπορία.

Ήδη όμως ο αριθμός από τα 126 μαχητικά έχει υποχωρήσει στα 108 τα οποία θα συμπαράγονταν σε συνεργασία με την Hindustan Aeronautics Ltd (HAL).

Η ρωσική "σφήνα" δεν ακούει στο όνομα MiG-35 το οποίο ήταν ο εκ των χαμένων του ινδικού διαγωνισμού, αλλά στο αεροσκάφος που ήδη υπηρετεί με τεράστια επιτυχία (υψηλή διαθεσιμότητα και "φάπες" σε πολλές κοινές ασκήσεις στα F-15C/E και F-16C της USAF) στην ινδική Αεροπορία, το Su-30MKI!

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Μανόχαρ Παρικάρ μίλησε για "αδιέξοδο" στις διαπραγματεύσεις με τους γάλλους, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Και ταυτοχρόνως κοινοποίησε ότι υπάρχει περίπτωση αλλαγής του περιεχομένου της παραγγελίας υπερ των ρωσικής κατασκευής Sukhoi Su-30 MKI, χαρακτηρίζοντάς τα "Απολύτως κατάλληλα για τις ανάγκες της ινδικής Αεροπορίας"!

Τόνισε μάλιστα ότι "Για τα Su-30MKI το οποίο είνια ανώτερο του Rafale υφίσταται ήδη γραμμή παραγωγής η οποία παράγει το μαχητικό στο μισό κόστος από αυτό που θα απαιτείται για το γαλλικό μαχητικό, πέριξ των 56 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις, ενώ δεν χρειάζεται να υπάρξει επιπλέον κόστος για εκαπίδευση, προμήθεια νέων όπλων, εισαγωγή σε ια εφοδιαστική αλυσίδα που δεν υπάρχει σήμερα στην ινδική Αεροπορία κλπ"!

Μπλόφα; Μπορεί. Αλλωστε το Rafale ανήκει στη μικρότερη κατηγορία των 10τονων μαχητικών με έμφαση στις αποστολές κρούσης, ενώ το Su-30MKI είναι μαχητικό των 14 τ. (κενό) με έμφαση στις αποστολές εναέριας υπεροχής.

Το βέβαιο είναι ότι η Ρωσία προχώρησε στην υποβολή δελεαστικής πρότασης για να αποσπάσει το συμβόλαιο των 22 δισ, ευρώ, όχι με το MiG-35 το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Rafale, αλλά με το Su-30MKI το οποίο έχει το ακαταμάχητο θετικό γεγονός ότι υπηρετεί ήδη απόλυτα επιτυχημένα στην ινδική Αεροπορία.

Και όλα αυτά καθαρά για αντίποινα στην γαλλική κίνηση απαγόρευσης της παράδοσης των Mistral.

Κι όλα αυτά ως άμεση εναλλακτική, εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία με τους Γάλλους.

Οι Ινδοί έχουν προγραμματίσει να διαθέτουν 272 Su-30 μέχρι το 2018, οπότε δεν θα ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επεκτείνουν το πρόγραμμα παράγοντας περισσότερα αεροσκάφη, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και οι δοκιμές του PAK/FA T-50, του μαχητικού πέμπτης γενιάς που αναπτύσσεται από κοινού με τη Ρωσία.

Nα σημειωθεί ότι οι Ινδοί αναζητούν και ένα μαχητικό ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση του υπερμαχητικού T-50, το οποίο όμως η ρωσική βιομηχανία το απελευθερώνει για εξαγωγές μετά το 2020, όταν θα έχουν παραδοθεί αρκετά απο αυτά στις ρωσικές Μοίρες.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για το Su-35 το οποίο φυσικά είναι ανώτερο από το Su-30MKI, αλλά τότε θα χρειαζόταν μια επέκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας κι βέβαια νέα συστήματα εκπαίδευσης κλπ. Πάντως το Su-30MKI για την ινδική Αεροπορία είναι σαφώς καταλληλότερο, αφού θα απορροφηθεί με μηδενικές αναταράξεις σε κλάσμα του κόστους (πάνω από 7 δισ. δολ. δεν θα χρειάζονταν για τα 108 αεροσκάφη).

Θυμίζουμε ότι μόλις προ μηνός η Ινδία ενημέρωσε την Γαλλία ότι αν υλοποιήσει την απόφαση για επ'αόριστον αναβολή της παράδοσης προσανατολίζεται να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 22 δισ.ευρώ για την αγορά των 108 Rafale F.3 από την γαλλική Αεροπορία!

Ο λόγος; Το γεγονός ότι η Γαλλία θα αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα των συμάχων της πάνω από τις υπογραφές της στα συμβόλαια και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την εκτέλεση του συμβολαίου των Rafale, αλλά και την εν συνεχεία υποστήριξή τους από την γαλλική βιομηχανία.

Όπως αναφέρει ο Arnaud Dubien κορυφαίος Γάλλος αμυντικός αναλυτής στο “Institut de relations Internationales et Strategiques”: "Επίσημοι από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται ότι αν αποτύχουν να παραδώσουν τα Mistral στη Ρωσία τότε η Γαλλία θα χάσει και το συμβόλαιο για την προμήθεια 126 Rafale στην Ινδία".

Αν ματαιωθεί το συμβόλαιο για τα Rafale και τους πάνε στα δικαστήρια και οι Ρώσοι για τα 1,7 δισ. ευρώ, τότε η ζημιά θα πλησιάσει τα 25 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πηγή στο ινδικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει πως "Η Ινδία παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Πως θέλετε να εμπιστευτούμε ένα συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 22 δισ.$ τη στιγμή που η Γάλλια δεν ικανοποιεί ένα κατά πολύ μικρότερο συμβόλαιο" δήλωσε αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Άμυνας.

http://ksipnistere.blogspot.gr/2015/01/mistral-22-rafale.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters