Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Η αρχαία υποβρύχια βυθισμένη πόλη 5.000 ετών στην Ελλάδα θεωρείται η αρχαιότερη βυθισμένη χαμένη πόλη στον κόσμο

Μας γοητεύουν περισσότερο τα υποβρύχια ευρήματα, είτε πρόκειται για ερείπια βυθισμένων πλοίων, χαμένες πόλεις ή θαμμένα λείψανα. Η χαμένη πόλη Παυλοπέτρι, την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των γρίφων που περιβάλλουν τέτοια ευρήματα.

Εναέρια φωτογραφία drone του προϊστορικού οικισμού Παυλοπέτρι, μιας βυθισμένης πόλης και αρχαιολογικού χώρου ακριβώς κάτω από την επιφάνεια στην Πελοπόννησο, Ελλάδα. Πίστωση εικόνας: Aerial-motion/Shutterstock


Στην περιοχή της Πελοποννήσου, στο Παυλοπέτρι της νότιας Ελλάδας, βρίσκεται το Παυλοπέτρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι περίπου 5.000 ετών και προηγείται των επιφανών ηρώων του Ομήρου. Το Παυλοπέτρι βρίσκεται ακριβώς έξω από τη νότια Λακωνία. Ο Folkion Negris, ένας γεωλόγος, το αναγνώρισε αρχικά το 1904, αλλά ο Nicholas Flemming του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το ανακάλυψε ξανά το 1967. Είπε ότι η πόλη της Εποχής του Χαλκού βυθίστηκε σε νερό που ήταν περίπου 3 έως 4 μέτρα (10 έως 13 πόδια) βάθος. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων το 1968, ο Φλέμινγκ πήγε στην τοποθεσία με μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να ερευνήσει τα τεράστια ερείπια.


Η ομάδα δημιούργησε ένα σχέδιο της πόλης χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πλέγματος και ταινίες χειρός, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να σημειώσουν τα όρια μιας περιοχής προς εξερεύνηση. Υπολογίστηκαν ότι η πόλη κάλυπτε μια έκταση 300 μέτρων επί 150 μέτρα (980 πόδια επί 490 πόδια) και είχε τουλάχιστον 15 διαφορετικά κτίρια, καθώς και αυλές, πέντε δρόμους, δύο τάφους και τουλάχιστον 37 κιβωτιόσχημους τάφους, μια μικρή πέτρα. -χτισμένο οστεοφυλάκιο που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση των οστών. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η υποθαλάσσια πόλη συνέχιζε νότια προς το ίδιο το Παυλοπέτρι, όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια των τοίχων και άλλα αντικείμενα.


Η ομάδα ανακάλυψε επίσης άλλα λείψανα στον πυθμένα της θάλασσας ενώ έκανε την έρευνά της, όπως κεραμική, οψιανό και λεπίδες κεραμικής και ένα μικρό χάλκινο ειδώλιο που υπολόγισε ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 2800 και 1180 π.Χ. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι η πλειονότητα των κατασκευών στη βυθισμένη πόλη χρονολογούνται στη μυκηναϊκή εποχή, περίπου 1650–1180 π.Χ.



Η τοποθεσία στο Παυλοπέτρι δεν τράβηξε πλέον την προσοχή για περίπου 40 χρόνια μετά. Μια πενταετής πρωτοβουλία για την ενδελεχή διερεύνηση της πόλης ξεκίνησε το 2009 από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, το Ελληνικό Κέντρο Ναυτικών Ερευνών και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από μια ενδελεχή ψηφιακή υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα και αρκετές υποβρύχιες ανασκαφές, η ομάδα είχε ως στόχο να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του Παυλοπέτρι.


Η έρευνα των ερευνητών οδήγησε στην ανακάλυψη επιπλέον 9.000 τετραγωνικών μέτρων (97.000 τετραγωνικά πόδια) ολοκαίνουργιων κατασκευών, συμπεριλαμβανομένης μιας αρκετά μεγάλης ορθογώνιας αίθουσας και κτιρίων που πλαισιώνουν έναν δρόμο που δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως. Επιπρόσθετα, ανακάλυψαν ταφές με πίθους, που είναι μεγάλα αγγεία που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των σωμάτων πριν από την ταφή ή την αποτέφρωση, και τάφους με πέτρινες επενδύσεις.



Βρέθηκαν επίσης νέα κεραμικά, τα οποία υποστήριζαν τη μυκηναϊκή κατοχή και υπήρχαν ενδείξεις ότι η πόλη κατοικήθηκε από περίπου το 3000 π.Χ. έως το 1100 π.Χ. σε όλη την Εποχή του Χαλκού. Η πόλη θα ήταν το σπίτι για 500 έως 2.000 ανθρώπους αυτή την περίοδο.

Όψη εικονικής ανακατασκευής της πιθανής αρχικής διάταξης του οικισμού (ANA-MPA/BRITISH SCHOOL OF ATHENS/STR)

Αν και οι ακριβείς συνθήκες που έστειλαν το Παυλοπέτρι στον πυθμένα του ωκεανού παραμένουν ένα μυστήριο, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να βυθίστηκε από σεισμό που έλαβε χώρα είτε γύρω στο 1000 π.Χ. είτε το 375 Κ.Χ

Δεδομένου ότι το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που ανακαλύφθηκε ποτέ και προηγείται της εποχής που ο Πλάτων έγραψε την αλληγορία του για το μυθικό νησί της Ατλαντίδας (που δεν υπήρξε ποτέ), κάποιοι υπέθεσαν αμέσως ότι το Παυλοπέτρι ήταν το πρότυπο για το φανταστικό νησί του.


Πηγή: https://www.knowingdaily.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters