Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Στο μέτωπο του Huwaei και στη σχέση με την Κίνα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζητά συνεχώς από τους διεθνείς εταίρους να μην παραιτηθούν έναντι των σειρήνων του Πεκίνου. Και σε συνέντευξή του στο Fox News , ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου εξέδωσε μια πολύ έντονη προειδοποίηση:
«Δεν θέλουμε την τεχνολογία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή μας κατασκοπεύουν και δεν θα κάνουμε τίποτα όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με οποιαδήποτε χώρα που τη χρησιμοποιεί». . Αυτές είναι οι ποινές του Αμερικανού προέδρου που ανέφερε ο AdnKronos και οι οποίες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία υποτροπή από την πλευρά της Ουάσινγκτον: η Huawei και η κινεζική τεχνολογία είναι ο νούμερο ένα εχθρός της διοίκησής του.
«Δεν θέλουμε την τεχνολογία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή μας κατασκοπεύουν και δεν θα κάνουμε τίποτα όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με οποιαδήποτε χώρα που τη χρησιμοποιεί». . Αυτές είναι οι ποινές του Αμερικανού προέδρου που ανέφερε ο AdnKronos και οι οποίες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία υποτροπή από την πλευρά της Ουάσινγκτον: η Huawei και η κινεζική τεχνολογία είναι ο νούμερο ένα εχθρός της διοίκησής του.
Το ζήτημα ήταν από καιρό γνωστό. Από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τη CIA και το Πεντάγωνο, το μήνυμα που έφτασε συνεχώς στον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοι θα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Επιλέγοντας Huawei ή Zte, τους κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική του Πεκίνου στο μέτωπο 5G, τα κράτη θα είχαν στην πραγματικότητα «επιλέξει» τον δρόμο της Ανατολής έναντι της Δύσης. Μια επιλογή παρόμοια με αυτή του New Silk Road, στην οποία η προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης έχει επικεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά εάν από την άποψη των επίγειων υποδομών και των εμπορικών ανταλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν γενικά να αποφύγουν τον αποκλεισμό των κινεζικών εταιρειών, η περίπτωση της τεχνολογίας είναι διαφορετική: επειδή στο 5G και στην κυκλοφορία δεδομένων είναι μία από τις ο πιο σημαντικός (ίσως ο κύριος) τεχνολογικός πόλεμος του παρόντος και του μέλλοντος.
Ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τι λέει. Η αμερικανική άμυνα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό και το ΝΑΤΟ, η αμερικανική ομπρέλα για την Ευρώπη, προειδοποίησε εκ των προτέρων τα κράτη που συμμετέχουν στο Σύμφωνο του Ατλαντικού. Αλλά αυτή η συνειδητοποίηση πρέπει τώρα να γίνει «κατανοητή» και στα κράτη: κάτι που δεν φαίνεται εντελώς προφανές. Μερικοί, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχουν αποφασίσει μετά από κάποιο δισταγμό . Μπόρις Τζόνσον, τόσο για τη βρετανική πολιτική κατάσταση μετά το Brexit όσο και για την ειδική σχέσηο οποίος συνδέει τη χώρα του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορούσε να αντέξει ένα τόσο ηχηρό χαστούκι έναντι των αμερικανικών αιτημάτων σε μια εποχή που ο Ατλαντικός κόσμος εξισορροπείται σε μια κατάφωρα αντι-κινεζική προοπτική και αποσπάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η περίπτωση άλλων χωρών που είναι πιο ανθεκτικές, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στις προειδοποιήσεις που έφτασε από την Αμερική είναι διαφορετική: συγκεκριμένα η Ιταλία.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται στα αξιοθέατα του Λευκού Οίκου για πολλούς μήνες. Το Κίνημα 5 Αστέρων ήταν πάντα πολύ συναρπαστικό (και εν μέρει ήδη παρασυρμένο) από τη στρατηγική της Κίνας, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα, προς το παρόν, παραμένει ουδέτερο. Η αμερικανική διπλωματία πιέζει τον Palazzo Chigi να λάβει τελικές αποφάσεις για την Huawei, αλλά για την Ιταλία, όπως εξηγείται στο Formiche , τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά: υπάρχουν νομικά όρια για τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να μην μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων κινεζικές εταιρείες χωρίς τέλος σε νομικές μάχες με άπειρο χρόνο και ασαφείς πολιτικές επιπτώσεις. Ο διευθυντής του Giuseppe Conte δεν θα ήθελε να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, ειδικά αφού ολοκλήρωσε το μνημόνιο σχετικά με τοNew Silk Road και μετά τις θριαμβευτικές εικόνες του άξονα με το Πεκίνο σε ένα κλειδί κοροναϊού. Για αυτόν τον λόγο, προτιμά από τη μία πλευρά να αφήσει τις ιδιωτικές εταιρείες να μιλήσουν, ελπίζοντας ότι θα είναι λιγότερο προσεκτικοί ώστε να μην ενοχλήσουν τους Κινέζους, και από την άλλη με την οικοδόμηση ορισμένων νομικών οδών για να αποφύγουν τη λήψη σαφών θέσεων, αλλά δικαιολογώντας την άρνηση της Huawei βάσει του νόμου και νοημοσύνη. Ακολουθούν δύο πίστες από την κυβέρνηση: το "Cyber National Security Perimeter" και το Golden Power, στο οποίο βρίσκει ιδιαίτερη σύγκλιση από την αντιπολίτευση και τις πληροφορίες. Αλλά θα έκανε επίσης ένα πολιτικό βήμα που το Κοντέ δεν έχει εφαρμόσει προς το παρόν και στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη βάλει τα πόδια τους. Αυτή η πιθανότητα, ωστόσο, φαίνεται να ανησυχεί τον πρωθυπουργό, λίγο, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες Beppe Grillo, ιδρυτής του κόμματος που τον υποστηρίζει και πολύ κοντά στις επιθυμίες του Πεκίνου, ξεκίνησε εκ νέου την ιδέα ενός ιταλικού ψηφιακού που είναι αποσπασμένο από την Ουάσιγκτον. Με όλα όσα συμβαδίζουν με αυτό.
Εάν η γραμμή του Γκρίλο (και συνεπώς του Κινήματος 5 Αστέρων) δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες που προέρχονται από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς κύκλους, είναι σαφές ότι η προειδοποίηση που έδωσε ο Τραμπ στην Fox News μιλά επίσης Ιταλικά. Και για το Conte το πρόβλημα γίνεται σοβαρό. Πρώτα απ 'όλα επειδή η ιταλική νοημοσύνη, Η άμυνα και εν μέρει επίσης η Farnesina είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτές τις οδηγίες και ανησυχούν πολύ για τις ιδέες που διαπράττει η εξτρεμιστική πτέρυγα των 5 αστέρων. Στη συνέχεια, υπάρχει ένας δεύτερος παράγοντας, ο οποίος είναι ο πολιτικός και η υποστήριξη που μπορεί να έχει το Conte σε διεθνές επίπεδο: οι Ηνωμένες Πολιτείες σίγουρα δεν είναι δευτερεύοντες χορηγοί και τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν στο κινεζικό ζήτημα φαίνεται να έχουν το ίδιο μήκος κύματος. εάν με διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Αμερική έκανε την επιλογή της: τώρα είναι η σειρά της Ιταλίας. Το μήνυμα του Τραμπ θα μπορούσε να αντηχεί στο Ιταλικό Βαθύ Κράτος στα πιο σημαντικά κτίρια της Ρώμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου