Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Επίδομα 800 ευρώ: Αναλυτικά η διαδικασία και οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού θα λάβουν 800 ευρώ και για να τα πάρουν θα πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία. Τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές Απριλίου.

Άμεσα θα ενεργοποιηθεί η η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη και μέσω αυτής οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.
Υπενθυμίζεται πως από τη διαδικασία εξαιρούνται οι αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, το προσωπικό ασφαλείας.
Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.
Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύψει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό.
Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί
Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο βάσει του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κορωνοϊού. Θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».
Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).
Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Θα πρέπει να αναφέρει:
-τα προσωπικά του στοιχεία,
-τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
-τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.
Σημαντικές πληροφορίες:
-Αν γίνουν απολύσεις, με καθαρή μείωση προσωπικού, τότε αφενός καθίστανται άκυρες διά νόμου και αφετέρου χάνονται όλα τα ευεργετήματα. Επιτρέπονται απολύσεις μόνον αν αντικατασταθούν με ισάριθμες νέες προσλήψεις, ώστε ο αριθμός εργαζομένων να μένει σταθερός, χωρίς μείωση.
-Τα 800 ευρώ είναι καθαρό ποσό και θα δοθεί οριζόντια σε όλους όσοι είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας ως 15 Μαρτίου, η οποία αναστέλλεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
-Το επίδομα θα είναι ίδιο για άγαμους και έγγαμους με ή χωρίς παιδιά.
-Το 800άρι θα το πάρουν πάνω από 500.000 μισθωτοί που εργάζονται τόσο στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στις οποίες από χθες και ως τις 31 Μαρτίου τουλάχιστον έχει ανασταλεί η λειτουργία τους όσο και στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας που τελούν επίσης σε αναστολή λειτουργίας από την προηγούμενη εβδομάδα.
-Για το διάστημα πριν από την αναστολή λειτουργίας, δηλαδή από 1 ως και 14 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από τον εργοδότη μισθό+ασφάλιση για όσες μέρες εργάστηκαν μέχρι το κλείσιμο που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.
-Το επίδομα των 800 ευρώ από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου αντικαθιστά το μισθό για τον μήνα Απρίλιο με ένα ποσό της τάξης των 533 ευρώ και τον μισό μισθό για τον Μάρτιο με ένα ποσό της τάξης των 267 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα ή περισσότερα χρήματα βάσει της σύμβασης εργασίας που έχουν. Για το λόγο αυτόν το επίδομα χαρακτηρίζεται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι μισθός.
-Δεν θα πάρουν το επίδομα όσοι απολύθηκαν ως τις 17 Μαρτίου από επιχειρήσεις που είτε τελούν υπό αναστολή λειτουργίας είτε ότι. Για τις απολύσεις αυτών των εργαζομένων (περίπου 114.720), το υπουργείο Εργασίας θα λάβει ειδική μέριμνα με στόχο είτε να επαναπροσληφθούν έναντι κινήτρων στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις.
-Τα ένσημα για το διάστημα των 45 ημερών που καλύπτεται από την αποζημίωση των 800 ευρώ θα υπολογιστούν στον κάθε εργαζόμενο με βάση το μισθό που είχε και όχι με βάση τα 800 ευρώ.
-Δεν επιτρέπεται αλλαγή σύμβασης εργασίας ενόσω η επιχείρηση είναι σε αναστολή λειτουργίας. Δεν μπορεί δηλαδή ένας εργοδότης να αλλάξει τη σύμβαση εργαζόμενου και να τον βάλει από πλήρη σε μερική απασχόληση όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.
-Το επίδομα δικαιούνται και όσοι βρίσκονται σε καθεστώς άδειας, ανεξάρτητα από τις αποδοχές που έχουν πάρει ή θα πάρουν από την επιχείρησή τους, αρκεί να είναι σε επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της.
-Tο επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενους και σε ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. με μείωση τζίρου) λόγω κορωνοϊού. Δεν προβλέπεται επίδομα για τους αγρότες, παρά μόνον όλα τα υπόλοιπα μέτρα για 4μηνη και 3μηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεις δανείων, άτοκα δάνεια κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters