Ευτυχία Ξυνίδου
Στις 9 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι απανταχού εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γλώσσας μας κι αυτό επειδή μας σώζει το γεγονός ότι οι "κλέφτες" αντέγραψαν την Βίβλο τους στα αρχαία Ελληνικά (Αλεξανδρινή γραφή), οπότε το προβάλλουν σαν κάτι δικό τους, αν και οι έννοιες των αρχαίων με τον χριστιανισμό έχουν μέρα με νύχτα διαφορά!
Eκδηλώσεις λοιπόν για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και προξενικές Αρχές μας ανά τον κόσμο προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή ευθύνης τους, γνωστοποιώντας παράλληλα το γεγονός στις τοπικές Αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως κάνει γνωστό η ίδια με ανακοίνωσή της.
Επίσης το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».
Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες, με θέμα την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Αλίμου με το «Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού Δημοφιλούς Ρεπερτορίου», που θα παρουσιάσει επιλεγμένο ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής.
Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις με την προβολή ταινίας της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών και παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Επίσης, το καναδικό πανεπιστήμιο Simon Fraser, έδρα ελληνικών σπουδών Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Βανκούβερ), θα παρουσιάζει, σε ξεχωριστό περίπτερο έξω από την αίθουσα, την πρωτότυπη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχει αναπτύξει.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις Αρχιεπισκοπές που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και σε συναντήσεις στο εξωτερικό, όπως στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου