Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Alpha Bank: Πούλησε NPLs 3,7 δισ. έναντι 90 εκατ. στην Ultimo Portfolio, της B2Holding


Alpha Bank: Πούλησε NPLs 3,7 δισ. έναντι 90 εκατ. στην Ultimo Portfolio, της B2Holding

Παρασκευή 23/03/2018 - 18:29
Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η πώληση NPLs ύψους 3,7 δισ. στην  Ultimo Portfolio Investment
Στην πώληση μη εξυπηρετουμένων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 3,7 δισεκ. ευρώ στην B2 Holding έναντι 90 εκατ ευρώ προχώρησε η Alpha Bank.
Στο πλαίσιο αυτή η τράπεζα πέτυχε οριστική συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο B2 Holding για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής.
Όπως αναφέρει η Alpha Bank στην ανακοίνωσή της "σε συνέχεια της από 13.3.2018 σχετικής ανακοινώσεως, η Alpha Bank A.E. ενημερώνει ότι την 23.3.2018 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2017 προς την Ultimo Portfolio Investment (Luxembourg) S.A., μέλος του επενδυτικού ομίλου B2Holding".

Πώς η B2 Holding με 641 εκατ ευρώ ενεργητικό και 19 εκατ. κέρδη αγοράζει 3,7 δισ. NPLs;
Οι ελληνικές τράπεζες μη εξασφαλισμένα προβληματικά δάνεια τα πουλάνε έναντι εξευτελιστικών αποτιμήσεων με ένα στόχο να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους από τους ισολογισμούς και έτσι να πετύχουν τους στόχους τους στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό και η Alpha bank πούλησε 3,7 δισ. έναντι 90 εκατ. δηλαδή πούλησε μη εξασφαλισμένα προβληματικά δάνεια καταναλωτικά και κάρτες στο 2,4% της ονομαστικής αξίας.
Η Alpha bank επί της ουσίας ξεφορτώθηκε προβληματικά δάνεια και έτσι εμφανίζεται συνεπής στον SSM στον εποπτικό μηχανισμό ότι πιάνει τους στόχους μείωσης των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων.
Το ζήτημα εδώ δεν είναι η Alpha bank αλλά πως μια Νορβηγική εταιρία η B2Holdng που έχει παρουσία στην Ελλάδα με εννέα εργαζόμενους κατάφερε να φορτωθεί 3,7 δισ. προβληματικών δανείων.
Η απάντηση είναι ότι πλήρωσε μόλις 90 εκατ. ευρώ
Όμως αυτή η εταιρία που εμφανίζεται ως σπεσιαλίστας στο είδος του μια εταιρία που δημιουργήθηκε το 2011 διαθέτει μόλις 641 εκατ. ευρώ ενεργητικό ή 6,14 δισ. νορβηγικές κορώνες.
Έχει 253 εκατ ευρώ κεφάλαια και 19 εκατ. κέρδη.
Οι ταμειακές της ροές ανέρχονται σε 146 εκατ ενώ το 2016 σε ετήσια βάση είχε αρνητικές ταμειακές ροές.
Μια εταιρία με ενεργητικό 641 εκατ. ευρώ... αγοράζει ένα χαρτοφυλάκιο 3,7 δισ. και το σημαντικότερο δηλώνει ότι θα είναι «εντάξει» με όσους εθελοντικά προσφερθούν να συνεργαστούν.
Πως καταφέρνουν τέτοιες εταιρίες – δυστυχώς ελέω ενός προβληματικού νόμου – να αγοράζουν τέτοιας κλίμακας χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων εγείρονται πολλά ερωτηματικά.
Η εμπειρία της διαχείρισης της NAMA στην Ιρλανδία ή ακόμη και της ελληνικής bad bank αποδεικνύει ότι το στοίχημα διαχείρισης των προβληματικών δανείων μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Η Ελλάδα χρειάζεται ελληνική λύση και όχι Νορβηγούς ή κάθε Νορβηγούς που απλά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αγοράσουν με 90 εκατ.  3,7 δισ. προβληματικά δάνεια.
Με αυτή την λογική με 100 χιλ. ευρώ αγοράζεις 4,11 εκατ. προβληματικά δάνεια….

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Alpha Bank η πώληση στην B2Holding NPEs 3,7 δισ. ευρώ
Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody's ότι είναι για την Alpha Bank η πώληση στην B2Holding «κόκκινων» δανείων 3,7 δισ. ευρώ.
Την περασμένη Τρίτη, η Alpha Bank (Caa3 θετική) ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με τον όμιλο B2Holding, κορυφαίο ευρωπαίο ειδικό στη διαχείριση απαιτήσεων, για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής άνευ εξασφαλίσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Η πώληση είναι θετική για την Alpha Bank, καθώς μειώνει το συνολικό αρχικό κεφάλαιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ και βοηθά την τράπεζα να επιτύχει το στόχο μείωσης του NPE.
Η τράπεζα αναμένει ότι η πώληση θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ρυθμιστικό κεφάλαιο και τη ρευστότητα και έχει επίσης τη δυνατότητα να κερδίσει μέσω του 43% που κατέχει στην CEPAL HELLAS FINANCIAL SERVICES, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο.
Η πώληση αυτή, η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα, μαζί με τις μικρότερες πωλήσεις των άλλων τραπεζών, προωθεί μεγαλύτερες μελλοντικές πωλήσεις NPEs για να μειώσει το υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Η Alpha Bank αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Από τα 3,7 δισ. ευρώ μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής που πβλήθηκαν στη Β2Holding, τα 2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το συνολικό ποσό του κεφαλαίου, αλλά μόνο περίπου 900 εκατ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα το υπόλοιπο της Alpha Bank.
Το υπόλοιπο είναι δάνεια που η τράπεζα έχει ήδη διαγράψει.
Αν και η τιμή πώλησης αυτών των δανείων ήταν περίπου 4,5% του συνολικού ποσού κεφαλαίου στα 90 εκατ., η Alpha Bank αναμένει ότι η συναλλαγή θα επηρεάσει θετικά την κεφαλαιακή της βάση.
Η διαχείριση των NPEs θα παραμείνει στη συνδεδεμένη με την τράπεζα εταιρεία CEPAL, τον πρώτο εγκεκριμένο διαχειριστή NPE της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, η Alpha Bank θα επωφεληθεί πιθανώς από τυχόν ανακτήσεις των προβληματικών δανείων μέσω αμοιβών και προμηθειών που θα καταβάλει η B2Holding στην CEPAL.
Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει επίσης την τράπεζα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των NPE ύψους 5,8 δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη δέσμευσή της στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος.



Όλες οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank, προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό επίπεδο των NPE.
Η Alpha Bank είχε περίπου 26,8 δισ. ευρώ NPEs, ενώ όπως φαίνεται στην παρακάτω έκθεση, ο σχηματισμός νέων NPEs μετά τις διαγραφές είναι αρνητικός από τον Δεκέμβριο του 2016, μειώνοντας το απόθεμα NPE της τράπεζας.
Η Moody's, αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το 2018, ενώ εκτιμά ότι ο δείκτης NPE pro forma θα είναι περίπου 52,7% από τον Σεπτέμβριο του 2017, λαμβάνοντας υπόψη τη συναλλαγή B2Holding.
Η μείωση των ΝΡΕ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις ελληνικές τράπεζες και θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η φερεγγυότητά τους εξελίσσεται τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Η τεράστια άνοδος των NPEs μετά την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της Ελλάδας καταναλώνει πόρους, ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία και στο κεφάλαιο των τραπεζών και περιορίζει την ικανότητά τους να προσφέρουν πίστωση στην πραγματική οικονομία εν μέσω θετικής οικονομικής δυναμικής.
Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παράσχει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη διαχείριση των NPEs τους, εκτός από τα διαθέσιμα εργαλεία αναδιάρθρωσης, διαγραφής και εκκαθάρισης.



www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters