Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

H AOZ οδηγεί σε υπεργιγαντιαίους υφάλους τύπου ZOΡ Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Προσθήκη λεζάντας
Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Τ. Φωκιανού, Α. Φώσκολος
Η ελληνική έρευνα υδρογονανθράκων είναι επικεντρωμένη σήμερα στην χερσαία και υποθαλάσσια δυτική Ελλάδα που περιέχει κλασικούς ασβεστολιθικούς στόχους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αντίθετα γύρω μας οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη στοχεύσει στο νέο ερευνητικό μοντέλο της ΕΝΙ αναζήτησης υφάλων ασβεστολίθων τύπου ΖΟΡ. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τις υπογραφές νέων ερευνητικών συμβάσεων με την ExxonMobil και Qatar Petroleum στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, TOTAL και ENI στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 και ΕΝΙ στο θαλάσσιο οικόπεδο 8. 
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 της Κύπρου, υπάρχει στόχος ψαμμιτικού κοιτάσματος ανάλογου σε μέγεθος με το Λεβιάθαν αλλά και στόχος ασβεστολιθικού κοιτάσματος (Reef) πενταπλάσιος σε μέγεθος (500km2) από το υπεργιαγαντιαίο κοίτασμα ΖΟΡ (100km2). Το μεγαλύτερο μέρος του στόχου αυτού βρίσκεται μέσα στο Κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 7 (βλ. Εικ.1).

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ακόμα και η προβληματική και διχασμένη Λιβυκή Κυβέρνηση ανέθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο στην γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ να αναζητήσει - βάσει του νέου προαναφερθέντος ερευνητικού μοντέλου της ΕΝΙ - υφάλους στην υπεράκτια ΑΟΖ της ανατολικής Λιβύης. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής υπήρξαν συνταρακτικά στη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Διαπιστώθηκαν υπεργιγαντιαίοι στόχοι κοιτασμάτων υφάλων που το μέγεθος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε παγκόσμια κλίμακα ενδιαφέροντος (βλ. Εικ.2).



Σύμφωνα με μελέτες που στη δημοσιότητα έδωσε - μόλις πριν μερικές εβδομάδες - η αμερικανική γεωφυσική Εταιρεία Spectrum υπάρχει Νοτιοδυτικά της Κρήτης στόχος ανάλογος του προαναφερθέντος πενταπλάσιου του ΖΟΡ κυπριακού στόχου κοιτάσματος. Ο στόχος αυτός κοιτάσματος είναι επίσης πενταπλάσιος σε μέγεθος του πενταπλάσιου Κυπριακού στόχου κοιτάσματος ΖΟΡ (βλ. Εικ.2). 
 
Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι οι στόχοι αυτοί ασβεστολιθικών υφάλων - οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ακτές παλαιολιμνοθαλασσών του ύστερου μειοκάινου - είναι κατά κανόνα επαναλαμβανόμενοι κάτω από αλάτια του Μεσσηνίου θα απαιτηθούν για λεπτομερέστερη χαρτογράφιση σεισμικά τριών διαστάσεων (3D) γύρω από το τριπλό σημείο οριοθέτησης ΑΟΖ Λιβύης, Ελλάδος, Ιταλίας.
 
Για να γίνει αντιληπτή η θέση των χαρτογραφηθέντων από την Spectrum στόχων κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου χρησιμοποιήσαμε τον χάρτη παλαιολιμνοθαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτός παρουσιάστηκε από την Luliana Vasilliev του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Βαρκελώνη της Ισπανίας (βλ. Εικ.3).



Κατά την Spectrum η περιοχή αυτή νοτιοδυτικά της Κρήτης περιέχει τουλάχιστον πόρους πετρελαίου της τάξης των 10 Δις Βαρελιών(Βbl) πετρελαίου ή 5,72 Τρις m3(Tcm) φυσικού αερίου.

Λαμβάνοντας υπ' όψη το μέγεθος των προοπτικών αυτών ανακαλύψεων κοιτασμάτων Νοτιοδυτικάς της Κρήτης και τις διεκδικήσεις που είχε εμφανίσει η Λιβύη στον 4ο γύρο παραχωρήσεων της το 2004 (βλ. Εικ.4). Ο Χάρτης περιλαμβάνει και την Γαύδο, μετά από διαμαρτυρίες της Ελλάδος και της Ιταλίας ο χάρτης ευτυχώς αποσύρθηκε αλλά οι διεκδικήσεις παραμένουν.
 
Υπάρχει ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας, Λιβύης, διότι χωρίς αυτήν ο τεράστιος πλούτος που βάσιμα πρέπει να υπάρχει εκεί θα μείνει για πάντα ιδιοκτησία της ανικανότητας μας να διαμορφώσουμε την κατάλληλη στρατηγική ανάδειξης του ορυκτού μας πλούτου υδρογονανθράκων.

 


4ος Γύρος Παραχωρήσεων Λιβύης, EPSA IV, Εικ.4

 


 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 
https://amphiktyon.blogspot.gr/2017/04/h-aoz-zo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters