Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Το ΡΟΜΠΟΤ-ΟΙΝΟΧΟΟΣ στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ του 3ου αι. μ.Χ.



Σίγουρα έχουμε ακούσει για τον Τάλω στην Κρήτη, ή τα άλλα ρομπότ που είχαν οι θεοί του Ολύμπου και τους εξυπηρετούσαν. Τα περισσότερα κατασκευές του, επίσης, θεού Ήφαιστου. Παραμυθάκια; Όμως, και στα ιστορικά χρόνια υπήρχαν ανάλογα ρομπότ.

Τον 3ο αιώνα ο Φίλων ο Βυζάντιος, κατασκεύασε στην κυριολεξία το πρώτο γνωστό ρομπότ της καταγεγραμμένη ιστορίας.

Το δημιούργημα είχε το ύψος και την μορφή ανθρώπου και συγκεκριμένα θεραπενίδος-υπηρέτριας, η οποία σέρβιρε κρασί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο πρόγονος των σημερινών αυτόματων μηχανημάτων καφέ.

Όταν κάποιος τοποθετούσε το κύπελό του στο ένα της χέρι, η ρομποτική υπηρέτρια με το άλλο χέρι, το γέμιζε με κρασί και νερό ανάλογα με την ποσότητα που ζητούσε.

Ήταν ένας πολύ έξυπνος μηχανισμός που, σε κάποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι, για την εποχή της, ξεπερνάει ακόμα και σήμερα την σύγχρονη τεχνολογία. Το ρομπότ είχε αρθρώσεις για να μπορεί να εκτελεί τις υπηρεσίες του, λειτουργούσε με εσωτερικούς σωλήνες από τους οποίους περνούσε το νερό και το κρασί, ενώ παράλληλα εκμεταλευόταν στο έπακρο την βαρύτητα αλλά και την μηχανική του αέρα και του νερού!

Η "Μηχανική Σύνταξη", ένα από τα έργα του Φίλωνα του Βυζάντιου, διασώθηκαν από τους μαθητές και τους διαδόχους του, αλλά και από τους άραβες μεταφρασμένα στα αραβικά, απ΄όπου και κυκλοφόρησαν ξανά από την αρχή σε διάφορες λατινογενείς γλώσσες.

Η προσφορά του ήταν ανεκτίμηση, μαζί και άλλων όπως του Ήρωνα του Αλεξανδρινού. Αλλά μετά την παρέλυση της εποχής τους και πολλών δυσάρεστων ιστορικών καταστάσεων, αυτές και άλλες πολλές εφευρέσεις πέρασαν σε ξένα χέρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters