Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τι Κρύβεται στην Αρκαδία; 

  Ο χαμένος Παράδεισος των Αρχαίων , το Μαγικό Κέντρο των Αλχημιστών, η Ακαδημία της Βασίλισσας Χριστίνας και ο Μυστικός Δρόμος για την Ανώτερη Συνείδηση. 

 Μετά την εμφάνιση του Κώδικα ντα Βίντσι , του βιβλίου –φαινόμενο, μια ολόκληρη «άλλη ιστορία» ήρθε στο προσκήνιο. Μια Ιστορία που μέχρι πριν από μερικά χρόνια περίπου απασχολούσε ορισμένους μόνο ερευνητές και ειδικούς μελετητές στο χώρο του λεγόμενου Αποκρυφισμού. 

 Ξαφνικά, το ευρύ κοινό πληροφορήθηκε ότι ίσως τα πράγματα να μην έγιναν έτσι όπως τα μαθαίνουμε από τα σχολικά εγχειρίδια.

 Κι ενώ πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την όλη ιστορία με τη Μαρία Μαγδαληνή και τον Ιησού (αυτή είναι μία μόνο προέκτασή της) ως απλά προϊόν της γόνιμης φαντασίας του συγγραφέα Νταν Μπράουν, μέσα από την όλη παραφιλολογία , τα αντικρουόμενα και συχνά αστήρικτα συμπεράσματα, αναδύθηκαν και ορισμένα ζητήματα υπαρκτά και καθόλου φανταστικά που εμφανίζονται από το πουθενά σε διάφορα κείμενα και μελέτες χωρίς να μπορεί να εξηγήσει κανείς το πώς και το γιατί.
 Ένα από αυτά , που μέχρι σήμερα έχει θιγεί ελάχιστα , είναι το μεγάλο αίνιγμα της Αρχαίας Ελληνικής Αρκαδίας. Για κάποιον άγνωστο λόγο, ο ζωγράφος Nicolas Poussin ζωγραφίζει το 1630 έναν πίνακα που του δίνει τον τίτλο : «Οι Βοσκοί της Αρκαδίας» .

Για κάποιο λόγο μυστήριο ακόμη, πάνω στο έργο του γράφει στα λατινικά την αινιγματική φράση Et in Arcadia ego, δηλαδή ήμουν κι εγώ στην Αρκαδία . Ωστόσο ο ζωγράφος που αναφέρουμε δεν είναι τυχαίος. Το όνομά του εμφανίζεται σε κάποια χειρόγραφα της Μονής της Σιών , όσο για την περίφημη φράση του πίνακά του, θα αποτελέσει ένα από τα γνωστό μότο της Μονής και ταυτόχρονα ένα από τα πιο περίεργα κλειδιά για την κατανόηση των μυστικών της.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Για κάποιους άγνωστους λόγους, που αποκαλύπτουμε μερικώς, η Αρκαδία είναι το μεγάλο θέμα που απασχολεί εν κρυπτώ εδώ και αιώνες μυστικιστές αλχημιστές και κάθε είδους ερευνητές. Η λατινική φράση Et in Arcadia ego είναι κυρίως γνωστή από δύο πίνακες του ζωγράφου Nicolas Poussin (1594-1665).

Ο πρώτος χρονολογείται το 1630 και ο δεύτερος γύρω στα 1636 (την εποχή δηλαδή που ο ζωγράφος βρίσκονταν στη Ρώμη). Οι πίνακες παρουσιάζουν τρεις Αρκάδες βοσκούς, σε απροσδιόριστη αρχαϊκή εποχή, συμμετρικά τοποθετημένους γύρω από έναν τάφο, στον οποίο είναι χαραγμένη η μυστηριώδης φράση. Δίπλα τους στέκεται μια γυναικεία μορφή. Στο δεύτερο χρονολογικά πίνακα που βρίσκεται στο Λούβρο ο ένας από τους βοσκούς γονατιστός διαβάζει την επιγραφή, ο δεύτερος κοιτάζει παθητικά τη σκηνή, ενώ ο τελευταίος μοιάζει να συνομιλεί με την άγνωστη γυναίκα που στέκεται δίπλα του.

Το γεγονός ότι ο ζωγράφος αυτός έκανε δύο διαφορετικούς πίνακες με το ίδιο θέμα και μάλιστα σε διάστημα εννέα χρόνων υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για στιγμιαία και αυθόρμητη έμπνευση αλλά για κάτι…άλλο που απασχολούσε ως προβληματισμός έντονα τον καλλιτέχνη και πιθανόν απηχούσε τις βαθύτερες αντιλήψεις της εποχής. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι το θέμα και η επιγραφή δεν ανήκουν καν στον Poussin. Είχαν ήδη αποδοθεί απόν τον Giovanni Frncesco Barbieri τον επονομαζόμενο Guercino (1491-1666) σε άλλον πίνακα του 1618 που σήμερα βρίσκεται στη Ρώμη. 

Ο πίνακας του Guercino αναπαριστά δύο βοσκούς που, βγαίνοντας από το δάσος ανακαλύπτουν μια ανθρώπινη νεκροκεφαλή κι έναν τάφο, πάνω στον οποίο είναι χαραγμένη η συγκεκριμένη φράση.

 Τι σημαίνει όμως το Et in Arcadia ego μπορεί να σημαίνει Είμαι και εγώ στην Αρκαδία, ή ο Θάνατος υπάρχει ακόμη στην Αρκαδία ή ακόμα Αυτός που βρίσκεται στον τάφο έζησε στην Αρκαδία. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις εκείνος που μιλάει είναι ο θάνατος, ενώ στην τρίτη που την υποστηρίζει ο βιογράφος του Poussin είναι ο ίδιος ο νεκρός που με τις λέξεις αυτές υπονοεί ότι «ακόμη και αν ανακαλύψουμε ένα γήινο παράδεισο γαλήνης και ευτυχίας σε αυτό τον κόσμο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για εμάς θα έχει ένα τέλος».

 Στο βιβλίο τους Holy Blood and the Holy Grail οι Lee και Lincoin διατύπωσαν τη θεωρία ότι η επιγραφή είναι αναγραμματισμός. Εάν δηλαδή τα γράμματα τοποθετηθούν διαφορετικά, σχηματίζεται η φράση I Tego arcana Dei που μεταφράζεται Εγώ κρατάω τα μυστικά της Θεότητας.

 Γύρω από το νόημα της φράσης έχει ξεσπάσει ολόκληρος πόλεμος ανάμεσα στους ερευνητές. Όποιο όμως και εάν είναι το νόημα των λέξεων , γεγονός παραμένει ότι ο πίνακας αποπνέει μελαγχολία και προκαλεί το στοχασμό και την εσωτερική αναζήτηση.

 Η φράση, σαν το μίτο της Αριάδνης, οδηγεί σε λαβύρινθο νοημάτων και κρυμμένων διαστάσεων, καθώς υπάρχει ολόκληρο κίνημα που περιστρέφεται γύρω από έναν ελληνικό τόπο: Την Αρκαδία και το βαθύτερο συμβολισμό της…

 Του Γιάννη Σπυρόπουλου Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Άβατον» τεύχος 58, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2006.


©www.visaltis.net
http://www.visaltis.net/2015/04/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters