Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Υδροσίφωνες στο Αιγαίο!


Εννέα εντυπωσιακοί υδροσίφωνες έκαναν το πρωί του Σαββάτου την εμφάνισή τους στο βόρειο Αιγαίο. Τρεις σχηματίστηκαν μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου, τρεις στην περιοχή της Λήμνου και τρεις στο Άγιον Όρος, κοντά στη Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.Πρόκειται για άκρως επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως 15 λεπτά. Η διάμετρός τους είναι δυνατόν να φθάσει έως τα 100 μέτρα και συνοδεύονται από ανέμους έντασης 200 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο υδροσίφωνας είναι μία έντονα περιστρεφόμενη στήλη αέρα, που περιέχει αρκετές ποσότητες νερού μαζί με το περιεχόμενό του, που μπορεί να είναι ακόμη και ψάρια, βατράχια κ.λπ.



Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο διδάκτορας Μετεωρολογίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σιούτας, «ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα των υδροσιφώνων, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, η οποία σε αρκετές περιοχές αυτόν τον μήνα είναι η υψηλότερη του έτους».
«Οι ανεμοστρόβιλοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονται το καλοκαίρι και κατά δεύτερο λόγο τον χειμώνα, ενώ οι σίφωνες θάλασσας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδηλώνονται το φθινόπωρο και ακολουθεί το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης και των ενδεχόμενων κλιματικών αλλαγών είναι πιθανό να εμφανίζονται σίφωνες όλο και πιο συχνά, σφοδρότεροι, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές» προσθέτει.


Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, θαλάσσιοι σίφωνες μπορεί να σχηματιστούν και σε σχεδόν αίθριο καιρό χωρίς καταιγίδα, σε ημέρες αυξημένης υγρασίας και αστάθειας των χαμηλότερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων ή ισχυρότερης θέρμανσης της επιφάνειας της θάλασσας.
Συχνά βγαίνουν στην ξηρά και κατά κανόνα διαλύονται. Ωστόσο, μπορούν να ισχυροποιηθούν και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, ακόμη και τον θάνατο ανθρώπων.



«Τον Φεβρουάριο του 2004 υδροσίφωνας σκότωσε ένα δεκάχρονο αγόρι την ώρα που έπαιζε σε παραλία της Πιερίας. Το 1934 υδροσίφωνας βγήκε από τη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, στη Δ. Ελλάδα, και εισέβαλε στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 40 και μεγάλες υλικές ζημιές» επισημαίνει o κ. Σιούτας.


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συχνότητα υδροσιφώνων έχει εντοπιστεί στα βόρεια της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Λασιθίου και του Ηρακλείου.
Στις περιοχές αυτές, μάλιστα, εμφανίζονται και οικογένειες υδροσιφώνων, όπως ήταν η περίπτωση το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, οπότε καταγράφηκαν 14 υδροσίφωνες σε διάστημα 90 λεπτών. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του μικρού νησιού Δία και Ηρακλείου εμφανίστηκαν περίπου 30 υδροσίφωνες στις 21 Σεπτεμβρίου 2006 σε διάστημα περίπου δυόμισι ωρών (8.30 π.μ. - 11 π.μ.).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters