Τις υποβόσκουσες έριδες και τον φατριασμό στην ομάδα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην επιφάνεια η παρουσίαση του αμυντικού προγράμματος του Τσιπρο-αριστερού κόμματος, την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η φατρία των αποστράτων κονταροχτυπιέται με τους εμπειρογνώμονες ακαδημαϊκής προελεύσεως για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην επιδρομή που σχεδιάζουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Ομως και οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούνται από πρόσωπα που στη μεγάλη πλειονότητά τους ευεργετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών του οποίου είτε βρίσκονταν σε σημαντικές θέσεις είτε εξασφάλιζαν συνεργασίες εισπράττοντας αμοιβές για μελέτες που δεν αξιοποιήθηκαν πουθενά και που ήταν, ως επί το πλείστον, άχρηστες ή έστω περιττές για το στρατιωτικό σύστημα.
Το γεγονός αυτό τις φέρνει σε αντίθεση με τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, με το βασικό δηλαδή 4% που αντιμετωπίζει με καχυποψία όλους όσοι ασχολούνται με την άμυνα.
Αρκετά έξυπνα κράτησε τον εαυτό της έξω από την αντιπαράθεση αυτή η Ρένα Δούρου, η οποία επικεντρώθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (και τώρα στην Περιφέρεια Αττικής), προσπαθώντας να αφήσει να ξεχαστεί η συμμετοχή της στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του Ακη Τσοχατζόπουλου, έναν οργανισμό που παρήγαγε κατά κόρον μελέτες και αναλύσεις, τις οποίες τα Γενικά Επιτελεία χαρακτήριζαν
αέρα κοπανιστό
Τον τόνο της αντιπαραθέσεως έθεσε προχθές η «Εφημερίδα των Συντακτών», με μια πρωτοφανή προσωπική επίθεση στον έναν από τους εμπειρογνώμονες που παρουσίαζαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τον καθηγητή Κώστα Γρίβα, στο βιογραφικό του οποίου θα βρεθούν επίσης σχέσεις με εργασίες του ΙΑΑ.
Ομως, οι κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον του δεν έχουν να κάνουν με αυτό.
Οι πατριωτικές θέσεις που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν ανασύρθηκαν για να χαρακτηριστεί «ακροδεξιός» με «αντιμεταναστευτικές θέσεις».Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα μόνο επεισόδιο της εσωτερικής διαμάχης, μια και σε πρώτη φάση είχε διαφανεί ότι στην κούρσα προηγούνται οι ακαδημαϊκοί.
Αυτό τουλάχιστον ήταν το συμπέρασμα όσων παρακολούθησαν την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άκουσαν θεωρητικές και ανεδαφικές απεραντολογίες, τη στιγμή κατά την οποία διάφοροι απόστρατοι που κινούνται στον πολιτικό αυτό χώρο παρέμεναν επιδεικτικά έξω από την αίθουσα.
Μοναδική εξαίρεση ο Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος, από ό,τι φάνηκε, είχε συνταχθεί με την πλευρά των ακαδημαϊκών και γι’ αυτό είχε τον πρώτο λόγο στην παρουσίαση.
Οσο για τον πολιτικό πυρήνα, εκεί τα πράγματα είναι απλά.Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι θέλουν να βγάλουν το μένος τους κατά του στρατεύματος με διαλυτικές κινήσεις τις οποίες επενδύουν με συνθηματολογία του τύπου «δημοκρατικός και κοινωνικός έλεγχος».Ως εκ τούτου, ο πυρήνας αυτός και όσοι μετέχουν σε αυτόν δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε τη θεωρητική προσέγγιση των ακαδημαϊκών ούτε την πρακτική των αποστράτων.
Η στάση του Τσίπρα
Ομως, ως όντα του «κομματικού σωλήνα», έχουν πολύ μεγαλύτερη επιδεξιότητα από όλους τους άλλους, που τους αφήνουν να ελπίζουν, κερδίζοντας χρόνο και κυρίως εξασφαλίζοντας την κομματική νομιμοφροσύνη και των δύο• που προφανώς δεν έχουν σκοπό να τους «αξιοποιήσουν» ούτε στο ελάχιστο.
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποφεύγει προσεκτικά να εμφανισθεί σε οτιδήποτε έχει σχέση με την άμυνα.
Και όταν βρίσκεται στην ανάγκη να απαντήσει σε κάποιους από τους υποστηρικτές του κόμματός του για τα θέματα αυτά, υπεκφεύγει με αοριστολογίες κατά τη συνήθη πρακτική της Αριστεράς. Ευθύμιος Πέτρου Δημοκρατια
http://mhnpetaslefta.blogspot.gr/2014/02/ellinikosstratos.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου