Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROYP ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ > Πολιτικό «θρίλερ» στην Κύπρο - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία - Κλειστές και αύριο οι τράπεζες

Σε θρίλερ για «γερά» νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στην Κύπρο. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετέβη στο Κοινοβούλιο όπου κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσε τους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις. Λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Εξερχόμενος του κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πραγματοποιήσει αυτή την ώρα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Αρχικά η ψηφοφορία του νομοσχεδίου αναμένονταν για τις 4 το απόγευμα. Ωστόσο η ψοφοφορία αναβάλλεται για τις επόμενες ημέρες.

Στις 11:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο είχε ζητήσει το ΑΚΕΛ. Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην στάση του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού φέρεται να επέδωσε στον κ. Αναστασιάδη εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης , μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Ρωτηθείς για τον αν η Ελλάδα τήρησε αρνητική στάση ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «όχι» κατηγορηματικά. Η συνάντηση του Προέδρου με τον γγ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Κατσουρίδη, διήρκεσε 25 λεπτά.

Την ίδια ώρα συνεδρίασε στο Κυπριακό κοινοβούλιο η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Με γραπτή του δήλωση ο Νίκος Κουτσού τάχθηκε εναντίον της πρότασης του κουρέματος. «Η βουλή να πει όχι στην αυτοκτονία του τόπου. Καλούμε τους πολίτες να ξεσηκωθούν και να πουν όχι στα μέτρα» είπε.

Και από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε την Βουλή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή.

 Σε πυρετό αλλαγών του νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο

Πάντως, ήδη από χθες το πρωί η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να κάνει κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο προκειμένου να πείσει βουλευτές, κόμματα και λαό να αποδεχθούν φόρο. Οι τεχνοκρατικές ομάδες της κυβέρνησης καταβάλλουν προσπάθειες για να μειωθεί όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο η συνεισφορά των μικροκαταθετών.Ο στόχος των 5.8 δις ευρώ δεν αλλάζει, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η διαφοροποίηση των κλιμάκων και των ποσοστών. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των 100.000 ευρώ, εκτός και αν δημιουργηθεί ακόμα μία κατηγορία για ποσά πέραν των 400.000 ευρώ.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να προτείνει εκ νέου στην τρόικα να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ από το κούρεμα ή να μειωθεί στο 3% από 6,75% και να επιβληθεί κούρεμα 10% για καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και 15% για τις καταθέσεις πάνω από 500 χιλιάδες οι οποίες δεν είναι εγγυημένες.

Φήμες για έκτακτο Eurogroup

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το απόγευμα να υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Στο επίκεντρο θα βρεθεί νέα πρόταση που θα καταθέσει η κυπριακή πλευρά προκειμένου να προστατέψει τους μικροκαταθέτες.

Κλειστές και αύριο οι τράπεζες

Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο, ενώ τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διήμερο κλείσιμο. Σε λίγη ώρα αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου η απόφαση αυτή λήφηκε κατόπιν της αυξημένης κινητικότητας που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας από ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι έφτασαν με ιδιωτικά τζετ προκειμένου να δουν τι συμβαίνει στην Κύπρο. Παράγοντες του υπουργείου φοβούνται για ένα ενδεχόμενο bank-run από τους επιχειρηματίες.

Τα ανταλλάγματα που προτείνει ο Αναστασιάδης

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει αντιδράσεις και συνέπειες, ο Νίκος Αναστασιάδης, στο χθεσινό δραματικό διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό, πρότεινε μια σειρά από ελαφρύνσεις για την ανακούφιση των καταθετών από το φόρο που θα τους επιβληθεί. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η όποια συνεισφορά δεν αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους. Το κράτος, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο. 
 
http://greeknation.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9285.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters