Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πωλείται «τεμαχισμένη» η ΔΕΗ


Στα σχέδια για το σπάσιμο της ΔΕΗ αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μικρή ΔΕΗ με το ένα τρίτο της περιουσίας της επιχείρησης, ώστε να πωληθεί σε ιδιώτες.


Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από την κυβέρνηση και σημειώνει ότι παράλληλα με την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα αναζητηθεί και ένας στρατηγικός εταίρος για την υπόλοιπη επιχείρηση. Τονίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο τελεί υπό εξέταση σήμερα, αλλά πρόκειται να παρουσιαστεί στην τρόικα και στο ΔΝΤ το προσεχές διάστημα, άρα δεν αποτελεί ευφάνταστο σενάριο.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση εισηγείται μια πολύ πιο προωθημένη αναμόρφωση. Προβλέπεται η δημιουργία μιας «μινιατούρας» της ΔΕΗ, που θα πάρει υπό τον έλεγχό της assets τα οποία βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, όπως εργοστάσια παραγωγής, αποθέματα καυσίμων, δίκτυο διανομής και πελάτες. Η νέα εταιρία θα επιτρέπεται να ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για τη συγκεκριμένη κεφαλαιακή αξία της μικρής ΔΕΗ που θα προκύψει από το σπάσιμο, καθώς, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Θεωρητικά, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει ότι το νέο μικρότερο σχήμα θα έχει αξία αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Αλλωστε, όπως υποστηρίζει αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα, «σπάζοντας τη ΔΕΗ, δημιουργείς αυτόματα έναν παίκτη που θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως τη σημερινή εταιρία. Αυτό δεν θα λύσει μόνο το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και το πρόβλημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Ετσι, όπως σημειώνει η «WSJ», με τη λύση αυτή θα καλυφθούν και τα αιτήματα των Βρυξελλών για άνοιγμα της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της αγοράς και τα 2/3 της παραγωγής ενέργειας, παρά τις προσπάθειες να μπουν ιδιώτες επενδυτές στην αγορά ενέργειας.

Προηγούμενες προσπάθειες διάσπασης της ΔΕΗ, όπως ο διαχωρισμός, για παράδειγμα, των οργανικών δραστηριοτήτων, απέβησαν άκαρπες. Ενας από τους λόγους, γράφει η «WSJ», είναι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η μέθοδος που είχε ακολουθήσει πριν αολι περίπου 10 χρόνια η ιταλική Enel για την απελευθέρωση της αγοράς, και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ξένοι και Ελληνες επενδυτές είχαν προτείνει τη λύση αυτή στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το άνοιγμα της αγοράς.
 
 
http://www.triklopodia.com/2013/02/blog-post_1661.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters