Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κυκλοφορεί δίσκο με την σοπράνο Άντζελα Γκεοργκίου, εμπνευσμένο από την εξερεύνηση του Δία από την NASA. Ακούστε το τελευταίο του κομμάτι

του Γεωργίου Πισσαλίδη 

Kαινούργιο δίσκο θα κυκλοφορήσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στις 24 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την Decca Records. Το άλμπουμ που θα λέγεται “Juno to Jupiter” θα κυκλοφορήσει σε CD και ψηφιακές μορφές ενώ θα ακολουθήσουν κυκλοφορία σε βινύλιο και περιορισμένης κυκλοφορίας κασετίνα.

Έχει ήδη παρουσιάσει σε streaming το καινούργιο του single In the Magic of Cosmos του οποίου το βίντεο  μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου

Το έργο, εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή  αποστολή του  μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου “Τζούνο” από την  NASA για την εξερεύνηση του Δία,  είναι ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι που συμπεριλαμβάνει την φωνή τςη διεθνούς σοπράνο Άντζελα Γκεοργκίου Το άλμπουμ συμπεριλαμβάνει ήχους από την εκτόξευση του “Τζούνο” και του ταξιδιού που ακολούθησε οι οποίοι έχουν σταλεί από το “Τζούνο”, το οποίο συνεχίζει να εξερευνεί τον Δία και τα φεγγάρια του σε  μια απόσταση 365 εκατομμυρίων μιλίων από την Γη.

Η αποστολή “Τζούνο”, που αποτελεί μία από τις πιο τολμηρές και επιστημονικά φιλόδοξες πλανητικές αποστολές που έχει αποπειραθεί η NASA, έχει πάρει το όνομα της από την Ήρα (Juno στα Ρωμαϊκά) η οποία σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν σύζυγος του Δία (Jupiter στα Ρωμαϊκά), του “Πατέρα των Θεών και ανθρώπων”. Για να κρύψει τις ατασθαλίες του ο Δίας  συγκέντρωνε ένα πέπλο από σύννεφα γύρω από τον εαυτό του . Όμως η Ήρα μπορούσε να δει μέσα από τα σύννεφα και να ανακαλύψει τις ερωτικές δραστηριότητες του συζύγου της με τις ειδικές της δυνάμεις. Με παρόμοιο ίδιο τρόπο, το διαστημόπλοιο Juno  κοιτάζει πίσω από σύννεφα αποκαλύπτοντας την δομή και την ιστορία του πλανήτη και το πως δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.`

Ο ίδιος ο Παπαθανασίου δηλώνει:

‘’Σκέφθηκα να δώσω έμφαση στα χαρακτηριστικά του Δία/ Jupiter και της Ήρας /Juno οι οποίοι σύμφωνα με την Ελληνική Θεογονία είχαν μια ειδική σχέση. Ένοιωσα ότι θα έπρεπε να παρουσιάσω τον Δία/ Jupiter μόνο με ήχο, καθώς οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία, η οποία κινεί τα πάντα και την ίδια την ζωή. Αντίθετα για την Ήρα / Juno, ένοιωσα την ανάγκη για μια φωνή. Σε αυτή την ιστορική απεικόνιση της αποστολής στον πλανήτη Δία, η Άντζελα Γκεοργκίου την Ήρα/ Juno με έναν τρόπο που σου κόβει την ανάσα”

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η διάσημη σοπράνο συνεργάζεται με τον Έλληνα συνθέτη. Είχε προηγηθεί το 2011 μια συμφωνία (Hope/ Ελπίδα) και ένα ντουέτο (Piccola bohème) τα οποία ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε γράψει για αυτήν. Και τα δύο έργα εκτελέστηκαν στα εγκαίνια του Κatara Amphitheatre στο Κατάρ.

Η ίδια γράφει στο Facebook:

“Είμαι στην χαρούμενη θέση να αναγγείλω την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis στο κείμενο) “Juno to Jupiter” στις 24 Σεπτεμβρίου. Είναι εμπνευσμένο από την πρωτοπόρα μη επανθρωμένη αποστολή του διαστημόπλοιου “Τζούνο” της ΝASA και την συνεχιζόμενη εξερεύνηση του πλανήτη Δία και είναι προνόμιο μου να πέρνω μέρος ως Ήρα σε αυτό το άλμπουμ και να ερμηνεύσω για μια ακόμη φορά μουσική που συνέθεσε ο αγαπητός μου φίλος Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους σημαντικότερους και πιο χαρισματικούς συνθέτες στην ιστορία της μουσικής”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΟΥ

Αυτός ο Ιούλιος σηματοδότησε την πεμπτη επέτειο από όταν το διαστημόπλοιο “Τζούνο” μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία. Έχοντας εκτοξευθεί το 2011 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, το  “Τζούνο” αφίχθηκε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Εξαιτίας της σημαντικότητας της, η αποστολή η οποία είχε αρχικά σχεδιασθεί να ολοκληρωθεί φέτος στις 31 Ιουλίου, επεκτάθηκε από την NASA και τώρα το “Τζούνο” θα συνεχίσει να εξερευνεί τον Δία και τα φεγγάρια του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με την φαντασία του που όλο επεκτείνει τα όρια της και τους καινοτόμους πειραματισμούς του έχει καταφέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, το πάντρεμα ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής με το να κάνει ασαφή τα  όρια ανάμεσα στην ηλεκτρονική μουσική και την ακουστική συμφωνική μουσική, η οποία ολοκληρώνεται σε ένα μουσικό ταξίδι που την ίδια στιγμή σου κόβει την ανάσα και σε χαλαρώνει.

Όπως ακούγεται και στο In the Magic of Cosmos, ο  Παπαθανασίου χρησιμοποιεί με χαρακτηριστικό τρόπο τα συνθεσάιζερς, τα γενναία σόλο από πνευστά και κάνει εκτενή χρήση των πνευστών για να μας μεταφερει το μυστήριο που υπάρχει γύρω από την ζωή πέρα από τα όρια του δικού μας κόσμου, αλλά και για να τιμήσει όλους αυτούς που αφιερώσαν την ζωή τους στην παρατήρηση και την εξερεύνηση των άστρων, των πλανητών και του Διαστήματος.



Μοιραστείτε







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters