Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Υπάρχει ένα πραξικόπημα στις ΗΠΑ;

Πρόληψη, πιθανώς πειραγμένων Προεδρικών εκλογών και μετάβασης.

Τον Αύγουστο, ένα περίεργο έγγραφο εμφανίστηκε στις ΗΠΑ με τίτλο «Πρόληψη πιθανώς πειραγμένων προεδρικών εκλογών και μετάβασης». Προετοιμάστηκε από μια ομάδα που ονομάζεται «Transition Integrity Project» (Πρόγραμμα Ακεραιότητας Μετάβασης), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από εκατό νυν και πρώην ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μαζί με ειδικούς από διάφορους τομείς.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι είχε τρέξει ασκήσεις σεναρίων κρίσεως για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, οι οποίες είχαν δείξει μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, περιλαμβάνει όχι μόνο τους Δημοκρατικούς αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους που μιλούν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Εχει αναφερθεί ότι το «Πρόγραμμα Ακεραιότητας Μετάβασης» έχει την άμεση υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προσπαθεί να οργανώσει μια χρωματική επανάσταση στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, έχει αποκαλυφθεί μια σύνδεση μεταξύ της ιδρύτριας της ομάδας, Rosa Brooks και του Soros, καθώς και του επικεφαλής της εκστρατείας της Hillary Clinton’s, John Podesta καθώς και του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan, ο οποίος εργάζεται τώρα για τον Joe Biden.

Η Rosa Brooks είναι υπότροφος στο Ιδρυμα Νέας Αμερικής, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Open Society Foundations και εργάζεται ως ανώτερος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια των προεδριών τόσο Κλίντον όσο και Ομπάμα. Αυτήν την περίοδο ακολουθεί μια ακαδημαϊκή καριέρα στο Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου του West Point. Για κάποιον λόγο, άραγε, η Rosa Brooks να πιστεύει ότι οι επερχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε βία και συνταγματική κρίση;

Ο δεύτερος ιδρυτής της ομάδας είναι ο Nils Gilman, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος των προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Berggruen (Σαν Φρανσίσκο) και εργάζεται επίσης στο Ιδρυμα Rockefeller. Το ινστιτούτο είναι ένα ερευνητικό κέντρο που προωθεί ιδέες του υπερ-ανθρωπισμού, δηλαδή είναι αντίθετο με τις παραδοσιακές αξίες της ζωής.

Διευθυντής της ομάδας είναι η Zoe Hudson –πρώην ανώτερη αναλυτής πολιτικής στα Ιδρύματα Ανοικτής Κοινωνίας του Σόρος, η οποία ήταν υπεύθυνη για την διατήρηση των επαφών μεταξύ του οργανισμού και των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον γνωστό νεο-συντηρητικό Bill Kristol, τον στρατιωτικό αναλυτή Max Boot, τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel και τον προαναφερόμενο John Podesta.

Το έγγραφο 22 σελίδων αναφέρει ότι «οι εκλογές του Νοεμβρίου θα σηματοδοτηθούν από ένα χαοτικό νομικό και πολιτικό τοπίο. Αξιολογούμε επίσης ότι ο [sic] πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανό να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, τόσο με νομικά όσο και με εξωνομικά μέσα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εξουσία». Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες τις οποίες οι ομοσπονδιακοί πράκτορες αναπτύχθηκαν για να καταστείλουν, θεωρούνται επίσης ως απόδειξη ότι ο Τραμπ μπορεί να πάει σε ακραία μέτρα, για να παραμείνει στην εξουσία.

Εδώ είναι τα βασικά συμπεράσματα που οι ίδιοι οι συντάκτες τονίζουν στην έκθεση:

– Η έννοια της «εκλογικής βραδιάς» δεν είναι πλέον ακριβής και έχει γίνει επικίνδυνη. «Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο αμφισβήτησης, που εκτείνεται από την πρώτη ημέρα που θα γίνουν οι εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ο νικητής μπορεί να μην είναι γνωστός και αξιολογούμε πιθανότατα όχι την ‘νύχτα των εκλογών’ καθώς οι αξιωματούχοι θα μετρούν τις ταχυδρομικές ψηφοφορίες. Αυτή η περίοδος αβεβαιότητας παρέχει ευκαιρίες σε έναν αδίστακτο υποψήφιο, να θέσει υπό αμφισβήτηση την νομιμότητα της διαδικασίας και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο αποτέλεσμα. Οι εκστρατείες, τα κόμματα, ο Τύπος και το κοινό, πρέπει να εκπαιδευτούν για να προσαρμόσουν τις προσδοκίες, ξεκινώντας αμέσως.»

– Μια αποφασιστική εκστρατεία θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2021. «Αναμένουμε αγωγές, αποκλίνουσες αφηγήσεις των ΜΜΕ, προσπάθειες να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και διαμαρτυρίες που σύρουν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος Τραμπ, ο νυν πρόεδρος, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό τμήμα για να βοηθήσει την προεκλογική του στρατηγική, μεταξύ άλλων μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αξιολογούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Πρόεδρος να προσπαθήσει να πείσει τα νομοθετικά σώματα ή/και τους κυβερνήτες να αναλάβουν δράση – συμπεριλαμβανομένων παράνομων ενεργειών – για να αψηφήσουν την λαϊκή ψήφο. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι παρέχουν μικρή καθοδήγηση για το πώς το Κογκρέσο θα πρέπει να επιλύσει τις παρατυπίες όταν θα συγκαλείται σε κοινή συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο στρατός στο πλαίσιο των αβέβαιων εκλογικών αποτελεσμάτων. Εδώ τα πρόσφατα στοιχεία προσφέρουν κάποια διαβεβαίωση, αλλά είναι ασαφή.»

– Η ίδια η διαδικασία διοικητικής μετάβασης μπορεί να παρεμποδιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης: «Οι συμμετέχοντες στις ασκήσεις μας όλων των υποβάθρων και ιδεολογιών, πίστευαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα έδινε προτεραιότητα στο προσωπικό του κέρδος και την αυτοπροστασία του, αντί να εξασφαλίσει μια ομαλή διοικητική παράδοση στον διάδοχό του. Ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει χάρη για να ματαιώσει μελλοντικές ποινικές διώξεις, να οργανώσει επιχειρηματικές συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις που τον ωφελούν οικονομικά, να προσπαθήσει να δωροδοκήσει και να φιμώσει συνεργάτες, να αποχαρακτηρίσει ευαίσθητα έγγραφα και να προσπαθήσει να εκτρέψει ομοσπονδιακά κεφάλαια στις δικές του επιχειρήσεις».

Η έκθεση περιέχει τέσσερις συστάσεις που αντικατοπτρίζουν την ημερήσια διάταξη που χαρακτηρίζεται από έγχρωμες επαναστάσεις -προετοιμασία πόρων, σεναρίων, αγωγών κ.λ.π.

– Σχέδιο για μια αμφισβητούμενη εκλογή. «Εάν υπάρξει κρίση, τα γεγονότα θα ξεδιπλωθούν γρήγορα και οι ηγέτες που στερούνται ύπνου θα κληθούν να λάβουν σύντομα επακόλουθες αποφάσεις. Η σκέψη μέσω των επιλογών τώρα θα βοηθήσει να εξασφαλιστούν καλύτερες αποφάσεις. Πρέπει η προσέγγιση αυτού να γίνει ως πολιτική μάχη, δεν είναι μόνο μια νομική μάχη. Σε περίπτωση εκλογικής αμφισβήτησης, η διαρκής πολιτική κινητοποίηση θα είναι πιθανότατα ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ακεραιότητας της μετάβασης. Το αφοσιωμένο προσωπικό και οι πόροι, θα πρέπει να είναι έτοιμα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.»

– Εστίαση στην ετοιμότητα στις ΗΠΑ, παρέχοντας πολιτική υποστήριξη για πλήρη και ακριβή καταμέτρηση. «Οι διοικητές, οι γενικοί γραμματείς του κράτους, οι γενικοί εισαγγελείς και τα νομοθετικά σώματα μπορούν να επικοινωνήσουν και να ενισχύσουν τους νόμους και τους κανόνες και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις παρατυπίες. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα χρειαστούν πολιτική και δημόσια στήριξη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

– Αντιμετώπιση των δύο μεγαλύτερων απειλών κατά μέτωπο: ψέματα σχετικά με την «απάτη των ψηφοφόρων» και την κλιμάκωση της βίας. «Η εκλογική απάτη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη», αναφέρει η έκθεση, «αλλά ο Τραμπ λέει ψέματα γι’ αυτό για να δημιουργήσει μια αφήγηση που έχει σχεδιαστεί για να κινητοποιήσει πολιτικά την βάση του και να δημιουργήσει την βάση για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων σε περίπτωση που χάσει. Οι πιθανότητες για βίαιες συγκρούσεις είναι μεγάλες, ιδιαίτερα από την στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να πάρουν τα όπλα».

– Προβλέπουν μια δύσκολη διοικητική μετάβαση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Οι ομάδες μετάβασης πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα: να υπερασπιστούν ενάντια στις απερίσκεπτες ενέργειες του Προέδρου Τραμπ κατά την έξοδο του από το αξίωμά του καθώς και να βρουν δημιουργικές λύσεις, για να εξασφαλίσουν ότι οι ομάδες μετάβασης θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τους πόρους που χρειάζονται για να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την διακυβέρνηση.»

Πολλά «φιλελεύθερα» μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν τις δηλώσεις του «Προγράμματος Ακεραιότητας Μετάβασης» και δημοσίευσαν μια σειρά συνεντεύξεων, για τα «πολεμικά παιχνίδια» που διεξήγαγε η ομάδα. Κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια στις ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης την ομάδα και δίνουν χρόνο ομιλίας στις θέσεις της. Για παράδειγμα, ο Αλ Γκορ δήλωσε ανοιχτά ζωντανά στο Fox News, ότι «αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, τότε ο στρατός θα τον απομακρύνει». (sic)

Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια άσκησης που διευθύνεται από την ομάδα, ήταν μια σαφής νίκη του Προέδρου Trump. Ετσι, σε ποια βάση οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν την περιφρόνησή τους και να οργανώσουν ταραχές;

Παρά τις αντιφάσεις αυτές, και το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις Προεδρικές εκλογές, η οποία δείχνει σαφώς τον μηχανισμό αναγνώρισης του νικητή, είναι προφανές από την ίδια την έκθεση και την επακόλουθη αντίδραση, ότι η κοινή γνώμη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία: τις αναπόφευκτες εμφύλιες συγκρούσεις σε ολόκληρη την χώρα. Η άμεση ευθύνη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Την ανάγκη μαζικής κινητοποίησης και μια στρατιωτική επέμβαση υπέρ του αντιπάλου του Τραμπ, δηλαδή του εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Το λιγότερο, αυτές οι ενέργειες υποτιμούν ήδη την πρακτική της εκλογικής δημοκρατίας, η οποία μέχρι σήμερα, θεωρούνταν ως το θεμέλιο ενός «κράτους δικαίου» των δυτικών κοινωνιών.

@Leonid SAVIN / orientalreview.org /2020-09-28

Πρόληψη διαταραγμένων Προεδρικών εκλογών και μετάβαση.

3 Αυγούστου του 2020

Περίληψη

Τον Ιούνιο του 2020 το Transition Integrity Project (TIP) συγκάλεσε δικομματική ομάδα άνω των 100 νυν και πρώην ανώτερων ηγετών της κυβέρνησης και της προεκλογικής εκστρατείας και άλλων εμπειρογνωμόνων, σε μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμού σεναρίων εκλογικής κρίσεως για το 2020. Τα αποτελέσματα και των τεσσάρων ασκήσεων ήταν ανησυχητικά. Αξιολογούμε με μεγάλη πιθανότητα ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου θα σηματοδοτηθούν από ένα χαοτικό νομικό και πολιτικό τοπίο. Αξιολογούμε επίσης ότι ο Πρόεδρος Trump, είναι πιθανό να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα τόσο με νομικά όσο και με εξωνομικά μέσα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εξουσία. Τα πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας του ιδίου του Προέδρου να δεσμευτεί να τηρήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, η εναγκάλιση του Γενικού Εισαγγελέα για τις αβάσιμες εκλογικές αξιώσεις απάτης του Προέδρου και η πρωτοφανής ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων, για να υπονομεύσουν τις αριστερές διαμαρτυρίες, υπογραμμίζουν τα ακραία μήκη στα οποία ο Πρόεδρος Trump μπορεί να είναι πρόθυμος να πάει, προκειμένου να παραμείνει στο Προεδρικό γραφείο.

Στην παρούσα έκθεση, η TIP εξηγεί την βάση για την αξιολόγησή μας. Τα ευρήματά μας ενισχύονται από την ιστορική εμπειρία του Μπους κατά Γκορ (2000) και άλλες εκλογικές δυσλειτουργίες των ΗΠΑ. Η πλησιέστερη αναλογία μπορεί να είναι η εκλογή του 1876, μια εποχή ακραίου κομματισμού και αχαλίνωτη στέρηση δικαιωμάτων ψήφου, όπου πολλές πολιτείες προσφέρουν ανταγωνιστικές λίστες των ψηφοφόρων και όπου η εκλογή επιλύθηκε μόνο μέσω ενός μεγάλου πολιτικού παζαριού, μέρες πριν από την ορκωμοσία – που διαπραγματεύτηκε ένα τέλος στην ανασυγκρότηση για την εκλογική ειρήνη και οδήγησε σε έναν αιώνα Jim Crow, αφήνοντας βαθιές πληγές που απέχουν πολύ από το να επουλωθούν σήμερα.

Μεταξύ των ευρημάτων που τονίζουμε στην έκθεση:

• Η έννοια της «εκλογικής βραδιάς», δεν είναι πλέον ακριβής και πράγματι είναι επικίνδυνη. Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο αμφισβήτησης που εκτείνεται από την πρώτη ημέρα που θα γίνει ψηφοφορία στα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Ο νικητής δεν μπορεί, και αξιολογούμε πιθανό δεν θα είναι γνωστός την «νύχτα των εκλογών», καθώς οι υπάλληλοι θα μετράνε τις ταχυδρομικές ψήφους. Αυτή η περίοδος αβεβαιότητας παρέχει ευκαιρίες σε έναν αδίστακτο υποψήφιο να θέσει υπό αμφισβήτηση την νομιμότητα της διαδικασίας και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο αποτέλεσμα. Οι εκστρατείες, τα κόμματα, ο Τύπος και το κοινό πρέπει να εκπαιδευτούν για να προσαρμόσουν τις προσδοκίες, ξεκινώντας αμέσως.

• Μια αποφασιστική εκστρατεία έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2021. Αναμένουμε αγωγές, αποκλίνουσες αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης, προσπάθειες να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και διαμαρτυρίες που σύρουν τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος Τραμπ, ο νυν Πρόεδρος, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό τμήμα για να βοηθήσει την προεκλογική του στρατηγική, μεταξύ άλλων μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αξιολογούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Πρόεδρος να προσπαθήσει να πείσει τα νομοθετικά σώματα ή/και τους κυβερνήτες να αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένων παράνομων ενεργειών, για να αψηφήσουν την λαϊκή ψήφο. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι παρέχουν μικρή καθοδήγηση για το πώς το Κογκρέσο θα πρέπει να επιλύσει τις παρατυπίες όταν αυτό θα συγκληθεί σε κοινή συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο στρατός στο πλαίσιο των αβέβαιων εκλογικών αποτελεσμάτων. Εδώ τα πρόσφατα στοιχεία προσφέρουν κάποια διαβεβαίωση, αλλά είναι ασαφή.

• Η ίδια η διαδικασία διοικητικής μετάβασης μπορεί να διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι συμμετέχοντες στις ασκήσεις μας όλων των υποβάθρων και ιδεολογιών, πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα έδινε προτεραιότητα στο προσωπικό κέρδος και την αυτοπροστασία του, αντί να εξασφαλίσει μια ομαλή διοικητική παράδοση, στον διάδοχό του. Ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει χάρη για να ματαιώσει μελλοντικές ποινικές διώξεις, να οργανώσει επιχειρηματικές συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις που τον ωφελούν οικονομικά, να προσπαθήσει να δωροδοκήσει και να φιμώσει συνεργάτες, να αποχαρακτηρίσει ευαίσθητα έγγραφα και να προσπαθήσει να εκτρέψει ομοσπονδιακά κεφάλαια, στις δικές του επιχειρήσεις.

Οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μετριαστούν, τα χειρότερα αποτελέσματα των ασκήσεων απέχουν πολύ από την βεβαιότητα. Σκοπός της παρούσας έκθεσης δεν είναι να φοβίσει, αλλά να παρακινήσει όλους τους ενδιαφερόμενους να δράσουν. Οι νομικοί και οι πολιτικοί κανόνες μας, δεν λειτουργούν εκτός αν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να τους υπερασπιστούν και να μιλήσουν όταν άλλοι θα τους παραβιάζουν. Εναπόκειται στους εκλεγμένους αξιωματούχους, στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και στον Τύπο να αμφισβητήσουν αυταρχικές ενέργειες στα δικαστήρια, στα μέσα ενημέρωσης και στους δρόμους, μέσω ειρηνικής διαμαρτυρίας. Οι ειδικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

• Σχέδιο για αμφισβητούμενες εκλογές. Εάν υπάρξει κρίση, τα γεγονότα θα ξεδιπλωθούν γρήγορα και οι ηγέτες που στερούνται ύπνου, θα κληθούν να λάβουν γρήγορα επακόλουθες αποφάσεις. Η σκέψη μέσω των επιλογών τώρα θα βοηθήσει να εξασφαλίσει τις καλύτερες αποφάσεις τότε. Προσέγγιση αυτού ως πολιτική μάχη, γιατί δεν είναι μόνο μια νομική μάχη. Σε περίπτωση εκλογικής αμφισβήτησης, η διαρκής πολιτική κινητοποίηση θα είναι πιθανότατα ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ακεραιότητας της μετάβασης. Το αφοσιωμένο προσωπικό και οι πόροι πρέπει να είναι έτοιμοι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

• Εστιάστε στην ετοιμότητα των πολιτειών, παρέχοντας πολιτική υποστήριξη για μια πλήρη και ακριβή καταμέτρηση. Οι διοικητές, οι γενικοί γραμματείς, οι γενικοί εισαγγελείς και τα νομοθετικά σώματα, μπορούν να επικοινωνούν και να ενισχύουν τους νόμους και τους κανόνες και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις παρατυπίες. Οι εκλογικοί υπάλληλοι θα χρειαστούν πολιτική και δημόσια στήριξη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

• Αντιμετωπίστε τις δύο μεγαλύτερες απειλές κατά μέτωπο: ψέματα για «εκλογική απάτη» και κλιμάκωση της βίας. Η εκλογική απάτη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αλλά ο Τραμπ λέει ψέματα γι’ αυτό, για να δημιουργήσει μια αφήγηση που έχει σχεδιαστεί για να κινητοποιήσει πολιτικά την βάση του και να δημιουργήσει την βάση για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων σε περίπτωση που χάσει. Οι πιθανότητες για βίαιες συγκρούσεις είναι μεγάλες, ιδιαίτερα από την στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του, να πάρουν τα όπλα.

• Προβλέψτε μια δύσκολη διοικητική μετάβαση. Οι ομάδες μετάβασης πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα: να υπερασπιστούν ενάντια στις απερίσκεπτες ενέργειες του Τραμπ κατά την έξοδο του από το αξίωμά του και να βρουν δημιουργικές λύσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι ομάδες μετάβασης θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τους πόρους που χρειάζονται για να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την διακυβέρνηση.

Πληροφορίες για το Εργο ακεραιότητας μετάβασης.

Το Transition Integrity Project (TIP), ξεκίνησε στα τέλη του 2019 από ανησυχία ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να χειραγωγήσει, να αγνοήσει, να υπονομεύσει ή να διαταράξει τις Προεδρικές εκλογές του 2020 και την διαδικασία μετάβασης. Το TIP δεν λαμβάνει θέση για το πώς οι Αμερικανοί θα πρέπει να ρίξουν τις ψήφους τους ή για τον πιθανό νικητή των επερχόμενων εκλογών, είτε ο υποψήφιος του μεγάλου κόμματος θα μπορούσε να επικρατήσει στις κάλπες τον Νοέμβριο, χωρίς να καταφύγει σε «βρώμικα κόλπα». Ωστόσο, η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει υπονομεύσει σταθερά τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και έχει αγκαλιάσει πολυάριθμες διεφθαρμένες και αυταρχικές πρακτικές. Αυτό αποτελεί μια βαθιά πρόκληση για εκείνους από οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα, που έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ειρηνικές μεταβάσεις εξουσίας και σταθερή διοικητική συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανικός λαός, έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον επόμενο Πρόεδρό του χωρίς εκφοβισμό ή παρέμβαση στην κανονική εκλογική διαδικασία. Συνεπώς, οι πιστοί στην δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών του 2020 αντικατοπτρίζουν την βούληση του αμερικανικού λαού. Οπως πολλοί αυταρχικοί ηγέτες, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αρχίσει να θέτει τις βάσεις για να αγνοήσει ή να διαταράξει ενδεχομένως την διαδικασία ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας για παράδειγμα, ότι οποιεσδήποτε ταχυδρομικές ψηφοφορίες θα είναι δόλιες και ότι οι αντίπαλοί του θα επιδιώξουν να έχουν τους πολίτες να ψηφίσουν μέσω της απάτης. Ομοίως, έχει εκφράσει συχνά την άποψη ότι δικαιούται επιπλέον χρόνο στην εξουσία και ότι οι αντίπαλοί του επιδιώκουν να κλέψουν τις εκλογές.

Εάν οι μελλοντικές ενέργειες του Προέδρου Trump, παραβιάζουν τους μακροχρόνιους νομικούς και ηθικούς κανόνες που σχετίζονται με τις Προεδρικές εκλογές, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να ωθήσουν άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως ορισμένων στο Δημοκρατικό Κόμμα, να συμμετάσχουν ομοίως σε πρακτικές, που αποκλίνουν από τους παραδοσιακούς κανόνες του κράτους δικαίου, από την αντιληπτή αυτοάμυνα.

Στόχος του TIP είναι να αναδείξει αυτούς τους διάφορους εκλογικούς κινδύνους και τους κινδύνους που σχετίζονται με την μετάβαση και να υποβάλει συστάσεις σε όλους τους παράγοντες, ατομικούς και θεσμικούς, οι οποίοι συμμερίζονται την δέσμευση για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Οι συστάσεις που μοιράζονται εδώ, αντικατοπτρίζουν την συμβολή τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών που έχουν δεσμευτεί σε αυτές τις αξίες. Ωστόσο, επειδή η κύρια απειλή για την ακεραιότητα των εκλογών και της μετάβασης, φαίνεται να προέρχεται από την κυβέρνηση Τραμπ, οι περισσότερες από τις συστάσεις σε αυτό το υπόμνημα, επικεντρώνονται στο πώς οι παράγοντες που είναι δεσμευμένοι στο κράτος δικαίου μπορούν να περιορίσουν ή να αντιμετωπίσουν αντιδημοκρατικές ενέργειες, που μπορεί να αναλάβουν η κυβέρνηση Τραμπ και οι υποστηρικτές της σε σχέση με τις εκλογές του 2020.

Οι ανησυχίες αυτής της TIP, είναι ευρέως κοινές και αντικατοπτρίζεται στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης, που το έργο αυτό έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει. (Για κατάλογο άρθρων από τα τέλη Ιουλίου 2020, βλέπε προσάρτημα Α.)

Σχετικά με τις ασκήσεις σεναρίου.

Τον Ιούνιο του 2020, η TIP διοργάνωσε τέσσερις ασκήσεις σεναρίου για τον εντοπισμό των κινδύνων για το κράτος δικαίου ή την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας, κατά την περίοδο μεταξύ της ημέρας των εκλογών (3 Νοεμβρίου 2020) και της ημέρας ανάληψης (20 Ιανουαρίου 2021), με στόχο τον μετριασμό ή/και την πρόληψη των αποτελεσμάτων της χειρότερης περίπτωσης.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται πιθανό ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος μπορεί να επιτύχει μια αποφασιστική εκλογική νίκη, αλλά ο στόχος των ασκήσεων σεναρίων του TIP, ήταν να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση των δοκιμών που οι δημοκρατικοί θεσμοί μας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν, σε περίπτωση που οι υποψήφιοι αψηφούν τους κανόνες που έχουν στηρίξει την αμερικανική πολιτική πρακτική για δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η TIP ήθελε να εξετάσει ορισμένα από τα άγνωστα: Πόσο μακριά θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι υποψήφιοι στην αμφισβήτηση των αρνητικών εκλογικών τους αποτελεσμάτων ή στην διακοπή της κανονικής διαδικασίας μετάβασης; Πόσο καλά θα αντέξουν οι αμερικανικοί θεσμοί, εάν ένας ή και οι δύο υποψήφιοι αρνιόντουσαν να «παίξουν με τους κανόνες»;

Τα τέσσερα σενάρια αναπτύχθηκαν μετά από μια συμβουλευτική διαδικασία που περιλάμβανε προσέγγιση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις εκλογές και τις μεταβάσεις, την πολιτική βία και την αστάθεια, την διακυβέρνηση, τον σχεδιασμό σεναρίων και τον σχεδιασμό των δοκιμών. Κάθε ένα από τα τέσσερα σενάρια που αναπτύχθηκαν ήταν διαφορετικό. (Βλέπε προσάρτημα Β για μια σύνοψη των σεναρίων και των βασικών δράσεων τους.) Σε ένα σενάριο, η άσκηση υποστήριξε ότι ο νικητής των εκλογών δεν θα ήταν γνωστός από το πρωινό μετά τις εκλογές και το αποτέλεσμα του αγώνα θα ήταν πολύ κοντά για να προβλεφθεί με βεβαιότητα.

Σε ένα άλλο, η άσκηση ξεκίνησε με την παραδοχή ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Biden, κέρδισε την λαϊκή ψήφο και το Εκλογικό Σώμα με καθαρή διαφορά. Και σε ένα τρίτο, η άσκηση υπέθεσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ κέρδισε την ψηφοφορία του Εκλογικού Σώματος, αλλά έχασε και πάλι την λαϊκή ψήφο με ένα υγιές περιθώριο. Η τέταρτη άσκηση ξεκίνησε με την παραδοχή ότι ο Biden κέρδισε τόσο την λαϊκή ψήφο, όσο και το Εκλογικό Σώμα με μικρή διαφορά.

Εξήντα επτά άτομα συμμετείχαν ως ενεργοί «παίκτες», σε μία ή περισσότερες από τις ασκήσεις σεναρίων, ενώ δεκάδες άλλοι συμμετείχαν στις ασκήσεις ως παρατηρητές και προσέφεραν ανατροφοδότηση κατά την διάρκεια των συνεδριών απολογισμού. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν μέλη και των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, πρώην υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα, δύο πρώην κυβερνητών), ανώτερους πολιτικούς ακτιβιστές, εθνικά εξέχοντες δημοσιογράφους και επαγγελματίες επικοινωνιών, ηγέτες κοινωνικών κινημάτων και ειδικούς στην πολιτική, την εθνική ασφάλεια, την δημοκρατική μεταρρύθμιση, τον εκλογικό νόμο και τα ΜΜΕ.

Σε κάθε άσκηση προσομοίωσης συμμετείχαν επτά ομάδες, καθεμία από τις δύο που αποτελούνταν από 2-3 άτομα. Οι ομάδες κατασκευάστηκαν για να επιτρέψουν στους παίκτες σημαντική ευελιξία για να υιοθετήσουν διαφορετικές ταυτότητες σε διαφορετικά σημεία του παιχνιδιού. Χρησιμοποιώντας μια μορφή «matrix game», οι ομάδες ήταν: (1) Η εκστρατεία Trump [«Ομάδα Trump»]; (2) Η εκστρατεία του Biden [«Ομάδα Biden»]? (3) Ρεπουμπλικάνοι εκλεγμένοι υπάλληλοι· (4) Δημοκρατικοί εκλεγμένοι υπάλληλοι· (5) Υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σταδιοδρομίας (πολιτικοί και στρατιωτικοί) και πολιτικοί διορισμένοι· (6) Μέσα μαζικής ενημέρωσης (δεξιά πτέρυγα, αριστερή πτέρυγα και κοινή) και (7) το Κοινό (η ομάδα αυτή αποτελούνταν από εμπειρογνώμονες της ψηφοφορίας).

Οι ομάδες αποτελούντο από συμμετέχοντες με πραγματική εμπειρία στους τύπους ρόλων που τους ζητήθηκε να παίξουν. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού matrix, οι ομάδες που παρουσιάζονται με το αρχικό σενάριο θα μπορούσαν να αναλάβουν οποιαδήποτε ενέργεια ήθελαν. Οι πιθανότητες επιτυχίας κάθε ομαδικής δράσης, καθορίστηκαν με βάση την ισχυρή επιχειρηματολογία μεταξύ όλων των ομάδων και την εκδίκαση ενός Λευκού Κυττάρου, καθώς και έναν παράγοντα τυχαιοποίησης που βασίζεται σε ρίψεις ζαριών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις δεν σχεδιάστηκαν για να μοντελοποιήσουν ή να προσομοιώσουν την νομική στρατηγική, αλλά μάλλον για να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανή πολιτική κινητοποίηση και την δυναμική των μέσων ενημέρωσης, γύρω από τις πιθανές εκλογικές επιλογές καθώς και το πώς οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ασκήσουν πολιτική εξουσία για να επιτύχουν μια νίκη.

Βασικές πληροφορίες από τις ασκήσεις σεναρίων

Οι ασκήσεις σχεδιασμού σεναρίων, διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2020. Εκτοτε, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει κάθε λόγος ανησυχίας, για το γεγονός ότι οι εκλογικοί μας κανόνες και νόμοι απειλούνται. Σε συνέντευξη με τον Κρις Γουάλας, ο Πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην τηρήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, αν χάσει. Ο Πρόεδρος ανέπτυξε πράκτορες από την Εσωτερική Ασφάλεια στο Πόρτλαντ για να καταστείλει τις φυλετικές διαδηλώσεις της δικαιοσύνης, μια κίνηση που εξόργισε πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού πρώην επικεφαλής της Εσωτερικής Ασφάλειας και δείχνει την όρεξη του Προέδρου Τραμπ, στο να αναπτύσσει ομοσπονδιακούς πράκτορες, ακόμη και ενάντια στην βούληση των τοπικών εκλεγμένων αξιωματούχων.

Εχει ανακοινώσει σχέδια για την επέκταση αυτής της ανάπτυξης σε γαλάζιες πόλεις, σε αμφίσημες πολιτείες, αυξάνοντας το φάντασμα του εκλογικού εκφοβισμού. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει εικασίες για το αν οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ εξέφρασε σύγχυση για το αν η ημερομηνία των εκλογών θα μπορούσε να μετακινηθεί. (Ως νομικό θέμα, μόνο το Κογκρέσο μπορεί να μετακινήσει την ημέρα των Προεδρικών εκλογών.) Ο Τραμπ απαίτησε επίσης να προβληθούν αμέσως τα εκλογικά αποτελέσματα την ημέρα των εκλογών, πριν προσμετρηθούν όλα τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια. Και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εξέδωσε μια δήλωση, προειδοποιώντας ότι οι ξένες χώρες προσπαθούν και πάλι να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές.

Δύο άξια προσοχής σχετικά με τα ευρήματα από τις ασκήσεις. Πρώτον, η TIP σκόπιμα δεν περιέλαβε παιχνίδι νομικής στρατηγικής με λεπτομέρειες. Η δικαστική διαμάχη θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της στρατηγικής και για τις δύο πλευρές, αλλά δεν προσπαθήσαμε να κρίνουμε εάν θα υπερισχύουν συγκεκριμένες αξιώσεις ή τακτικές. Ενα ερώτημα είναι, εάν ένας υποψήφιος είναι σε θέση να πείσει το κρατικό νομοθετικό σώμα, για να στείλει ένα πακέτο των εκλογικών ψήφων κολεγίων, ασυμβίβαστες με την επικυρωμένη λαϊκή ψηφοφορία. Ακόμη και αν ένα δικαστήριο αποδοκίμαζε αυτήν την ενέργεια, το Κογκρέσο θα μπορούσε ωστόσο να εξετάσει αυτές τις ψηφοφορίες στις 6 Ιανουαρίου.

Δεύτερον, οι ασκήσεις δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν πλήρως τους τρόπους με τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης θα διαμορφώσουν και θα οδηγήσουν την κοινή γνώμη ή πώς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης θα καλύψουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο και θα οδηγήσει όλο και πιο κομματικές αντιδράσεις. Ειδικότερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Πολιτικοί παράγοντες, εγχώριοι και ξένοι, πιθανότατα θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να σπείρουν διχόνοια και ακόμη και να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην βία. Οι αποφάσεις πολιτικής και επιβολής των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι επακόλουθες και αυτό αξίζει περαιτέρω εξερεύνηση και εξέταση.

Τα κορυφαία ευρήματα είναι εδώ.

Αν και δεν είναι άμεσα τα θέματα των ασκήσεων σχεδιασμού σεναρίων, σε ενημερώσεις, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες μας έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το αν ο «Τραμπισμός» θα επιβίωνε από μια απώλεια του Τραμπ. (Περιλαμβάνουμε μια περίληψη αυτής της συζήτησης στο παράρτημα Γ.)

1. Οι αποφάσεις της εκστρατείας σχετικά με το αν θα αμφισβητηθούν οι εκλογές, είναι πιθανό να είναι πολιτικοί υπολογισμοί και όχι υπολογισμοί που βασίζονται μόνο σε νομικούς κανόνες.

Οι εκλογικοί δικηγόροι χρησιμοποιούν τον όρο «περιθώριο επίλυσης διαφορών», για να περιγράψουν το εύρος των αναφερόμενων εκλογικών μετρήσεων που θα προκαλούσαν νομικές ενέργειες. Σκεπτόμενος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η σημαντικότερη έννοια θα μπορούσε να είναι το «περιθώριο της αμφισβήτησης.» Με άλλα λόγια, ποιος συνδυασμός παραγόντων, θα μπορούσε να οδηγήσει έναν υποψήφιο στο συμπέρασμα ότι η αμφισβήτηση των εκλογών είναι (ή δεν είναι) προς το συμφέρον του; Αυτός είναι ένας δυναμικός και απρόβλεπτος υπολογισμός, επειδή το αποτέλεσμα είναι πιθανό να καταπολεμηθεί όχι μόνο στο δικαστήριο ή με την καταμέτρηση των ψήφων, αλλά ενδεχομένως και στα κρατικά νομοθετικά σώματα, στο Κογκρέσο και στους δρόμους.

Αυτό που θα συμβεί πριν από την ημέρα των εκλογών θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, το περιθώριο αμφισβήτησης. Δημοσιογράφοι, δημοσκόποι, ειδικοί, πολιτικά κόμματα και πολλοί άλλοι θα επικοινωνήσουν εμπιστοσύνη ή ανησυχία για την νομιμότητα των εκλογών. Ιογενή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και memes, θα διαδραματίσουν επίσης έναν ρόλο.

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων, το κερδίζοντας «την αφήγηση» προέκυψε ως δυνητικά αποφασιστικός παράγοντας. Κάθε πλευρά μπορεί να επεκτείνει ή να συνάψει σύμβαση με το «περιθώριο αμφισβήτησης», εάν καταφέρουν να αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι βασικοί φορείς λήψης αποφάσεων και το κοινό, βλέπουν τα «γεγονότα», τους κινδύνους δράσης ή αδράνειας ή εξωτερικά γεγονότα, όπως η πολιτική αναταραχή.

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική νομικής αμφισβήτησης, πολιτικής ηγεσίας, μαζικής κινητοποίησης και ανταλλαγής μηνυμάτων, είναι πολύ ισχυρότερη και η ομάδα Trump είχε συχνά το πλεονέκτημα εκεί, επειδή θα μπορούσαν να βασιστούν στο Fox News, μια σημαντική και αφοσιωμένη βάση και την αφοσίωση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η ομάδα Biden είχε συχνά την πλειοψηφία του κοινού με το μέρος της και την ικανότητα να κινητοποιήσει δυσαρέσκεια για την διαρθρωτική στέρηση του δικαιώματος ψήφου, στον τρόπο που διεξάγουμε Προεδρικές εκλογές.

Οι ασκήσεις της TIP υποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Trump, μπορεί να διευρύνει το περιθώριο αμφισβήτησης, κυρίως αμφισβητώντας την νομιμότητα των ψηφισάντων (π.χ. με την καταγγελία δόλιων ταχυδρομικών ψηφοφοριών, την ψηφοφορία από μη επιλέξιμους ψηφοφόρους κ.λ.π.). Εν τω μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος Biden, μπορεί να επεκτείνει το περιθώριο αμφισβήτησης τονίζοντας την καταστολή των ψηφοφόρων από το GOP (εκκαθαρίσεις των εκλογικών καταλόγων, κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, αποτυχία χρηματοδότησης της εκλογικής διοίκησης, ταυτότητα και άλλες απαιτήσεις επαλήθευσης, εκφοβισμός των ψηφοφόρων, κ.λ.π.).

Ο Biden μπορεί επίσης να είναι σε θέση να επεκτείνει το περιθώριο αμφισβήτησης, αμφισβητώντας την συνολική νομιμότητα ενός συστήματος που δεν απαιτεί από τον νικητή να πάρει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου ή καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποιεί την δύναμη της Προεδρίας για να χειραγωγήσει την διαδικασία. Και οι δύο πλευρές μπορούν να διευρύνουν το περιθώριο αμφισβήτησης, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των αναφερόμενων αποτελεσμάτων, εάν για παράδειγμα πιστεύουν (ή απλώς ισχυρίζονται), ότι οι ξένες παρεμβάσεις ή άλλοι παράγοντες, έθεσαν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της καταμέτρησης των ψήφων.

Οι συνθήκες και η διάθεση της χώρας, θα ενημερώσουν επίσης εάν και πώς οι υποψήφιοι αξιολογούν το παράθυρο της αμφισβήτησης. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ανησυχητικό δεύτερο κύμα COVID-19, αύξηση της ανεργίας, έναν οικονομικό κρατήρα στο χρηματιστήριο, αυξανόμενες εξώσεις, εμφύλιες αναταραχές, ακόμη και πολιτική βία. Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ως περιουσιακό στοιχείο ή ως υποχρέωση προς τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων. Η πολιτική δέσμευση (ή απελπισία) των μελών του βαθμού και του αρχείου κάθε κόμματος δεν θα αντικατοπτρίζει μόνο τις ενέργειες της ηγεσίας, αλλά μπορεί και να οδηγήσει αυτές τις ενέργειες. Μια στενή εκλογή θα είναι εξ’ ορισμού μια ρευστή κατάσταση.

2. Μια στενή και αμφισβητούμενη εκλογή μπορεί να επιλυθεί μέσω της άσκησης εξουσίας και όχι μέσω των δικαστηρίων.

Οι ασκήσεις σεναρίου που αναπτύχθηκαν από την TIP, σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν τόσο τις ομάδες του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ, να ακολουθήσουν εύλογες αλλά επιθετικές ενέργειες για να κερδίσουν. Οι ασκήσεις απέδειξαν ότι η πρώτη «κίνηση» από κάθε εκστρατεία, ήταν συχνά η καθοριστική, καθιέρωσε μια αφήγηση και την συνολική στρατηγική. Και στις τέσσερις ασκήσεις που διεξήγαγε η TIP, η ομάδα Trump υιοθέτησε αμέσως μια στρατηγική αμφισβήτησης των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, ακόμη και στο ένα σενάριο όπου αργότερα δέχθηκε μια απώλεια. Η ομάδα Τραμπ ενθάρρυνε επίσης το χάος και την βία στους δρόμους και είχε ως στόχο να προκαλέσει την ομάδα Μπάιντεν να ανατρέψει τους κανόνες, ακόμη και όταν η ίδια η ομάδα Τραμπ σαμποτάρισε τους παραδοσιακούς κανόνες – έτσι ώστε η ομάδα Μπάιντεν να κατηγορηθεί για υποκρισία ή παρανομία.

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων, η ομάδα Trump και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του GOP έλαβαν τα ακόλουθα μέτρα:

• Εκκληση για επανακαταμέτρηση σε όλες τις πολιτείες στις οποίες η νίκη δεν ήταν ήδη εμφανής.

• Εναρξη συντονισμένων ερευνών σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με φερόμενες «εκλογικές παρατυπίες», σε μια προσπάθεια να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη του κοινού σε αποτελέσματα που δεν πήγαν με τον τρόπο του Τραμπ και / ή να αλλάξει τα αποτελέσματα.

• Προσπαθώντας να σταματήσει την καταμέτρηση των ταχυδρομικών ψήφων με την κατάθεση υποθέσεων στο κρατικό δικαστήριο ή στηριζόμενη σε Ρεπουμπλικάνους ηγέτες, να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων ή να πιστοποιήσουν ένα αποτέλεσμα νωρίς, χωρίς να περιμένουν τα πιστοποιημένα αποτελέσματα από τον Υπουργό Εξωτερικών.

• Βγάζοντας την καλά οργανωμένη και αφοσιωμένη βάση τους στους δρόμους υπέρ του Τραμπ, εν μέρει διαδίδοντας παραπληροφόρηση σχετικά με τον κίνδυνο που θέτουν οι διαδηλωτές υπέρ του Μπάιντεν (π.χ. προτείνοντας βία σαν των κομμουνιστών antifa, κ.λ.π.).

• Στηριζόμενοι τόσο στο FOX News, όσο και στα δεξιά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ηχήσουν και να ενισχύσουν τα μηνύματα υπέρ του Τραμπ και να διευκολύνουν την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των εκλογικών αξιωματούχων, να προκαλέσουν χάος και καθυστέρηση ή/και να εκφοβίσουν αξιωματούχους ώστε να αναλάβουν ενέργειες που θα ωφελούσαν την ομάδα Τραμπ.

• Χρήση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για να δικαιολογήσει ή να υποστηρίξει τις τακτικές εκστρατείας του Τραμπ. Σε μία από τις πιο επιθετικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μία από τις ασκήσεις TIP, η ομάδα Trump είχε τον Γενικό Εισαγγελέα Bill Barr να διατάξει την κατάσχεση των ψήφων του ταχυδρομείου, για να εξασφαλιστεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα σταματήσει.

Στις ασκήσεις της TIP, όταν η ομάδα Trump ήταν πίσω στην λαϊκή ψηφοφορία, κινήθηκαν γρήγορα για να προσπαθήσουν να μετατοπίσουν την αφήγηση και να αλλάξουν τα πρότυπα της απόδειξης. Η στρατηγική τους ήταν να αναγκάσουν την ομάδα Biden να «αποδείξει ένα αρνητικό»: ότι δεν υπήρξε εκλογική απάτη. Οι ασκήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του, είναι πιθανόν να συμμετάσχουν σε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης, για να διαμορφώσουν την αντίληψη του κοινού – στην πραγματικότητα, εσφαλμένη αντίληψη των «γεγονότων», που στηρίζουν μια διαφωνία σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στις ασκήσεις του TIP, μόλις μια αφήγηση έπαιρνε την θέση της ρίχνοντας τα εκλογικά αποτελέσματα σε αμφισβήτηση, η ομάδα Trump ήταν σε θέση να πείσει επιτυχώς τα ελεγχόμενη από GOP νομοθετικά σώματα της πολιτείας, στο να υποβάλουν ξεχωριστές λίστες των ψηφοφόρων δηλώνοντας τον Trump ως νικητή.

Τα στρατηγικά κεφάλαια του Biden, περιλαμβάνουν δημοκρατικούς κυβερνήτες και γραμματείς του κράτους στις ταλαντευόμενες πολιτείες (κυρίως στην Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια, και το Ουισκόνσιν), μια ευρέως κοινή έννοια στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι τα σημερινά συστήματα ψηφοφορίας καθώς και το εκλογικό σώμα, είναι διαρθρωτικά αντιδημοκρατικά και μια διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη επιθυμία από την πλευρά των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο, να προχωρήσουμε από το χάος της κυβέρνησης Τραμπ. Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν στις ασκήσεις της TIP, ακόμη και όταν οι ψήφοι εξακολουθούσαν να καταμετρώνται, η ομάδα Biden κινήθηκε γρήγορα για να προσπαθήσει να προβάλει την ικανότητα διακυβέρνησης, ανακοινώνοντας υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου, μια ημερήσια διάταξη για τις πρώτες 100 ημέρες, και δικομματική στήριξη για την διοίκησή της.

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων, η ομάδα Biden και δημοκρατικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν τα ακόλουθα μέτρα:

• Οργανώνοντας 1.000 «influencers» για να καταγγείλουν τις προσπάθειες κλοπής των εκλογών.

• Οργανώνοντας όλους τους ζωντανούς προέδρους, να σταθούν στο πλευρό του Μπάιντεν και να καταγγείλουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ στο να υπονομεύσει την δημοκρατική διαδικασία.

• Στρατολόγηση μετριοπαθών Δημοκρατικών Διοικητών όπως ο Μπέικερ (MA) και ο Χόγκαν (MD), για να σχηματίσουν συνασπισμό «Εκλογικής Προστασίας».

• Συνεργασία με τοπικούς Δημοκρατικούς εκλεγμένους αξιωματούχους για να καλέσουν τον Υποστράτηγο της Εθνικής Φρουράς, μαζί με εκπροσώπους του τεχνολογικού τομέα για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

• Οργανώνοντας μια δικομματική «Εθνική Ημέρα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» και μια «Εθνική Ημέρα Ενότητας», συμπεριλαμβανομένων των ηγετών πίστης.

• Επιχειρώντας μια απεργία και διακοπή εργασίας, ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας να ωθηθούν οι εταιρικοί ηγέτες, για να επιμείνουν ότι όλοι οι ψήφοι υπολογίζονται.

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων του TIP, αυτές οι κινήσεις είχαν περιορισμένη ικανότητα να σταματήσουν την ώθηση της ομάδας Trump, στο να δυσφημίσει ή να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Η μόνη εξαίρεση ήταν στο σενάριο, που περιγράφεται λεπτομερέστερα αργότερα, όπου ο Biden κέρδισε την λαϊκή ψήφο με μεγάλη διαφορά, αλλά εξακολουθεί να χάσει το εκλογικό σώμα και η απάντηση ήταν επιθετική και συντονισμένη.

Η ομάδα Trump ήταν σταθερά πιο αδίστακτη από την ομάδα Biden, πιο πρόθυμη να αγνοήσει τους υπάρχοντες δημοκρατικούς κανόνες, να κάνει χρήση της παραπληροφόρησης, να αναπτύξει ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την προώθηση των προσωπικών και εκλογικών συμφερόντων του Trump και να συμμετάσχουν σε εκστρατείες εκφοβισμού. Η ομάδα Biden γενικά αισθάνθηκε περιορισμένη από την δέσμευση για τους κανόνες και την επιθυμία να καταστείλει την βία και να μειώσει την αστάθεια.

Ταυτόχρονα οι ασκήσεις σεναρίου, αποκάλυψαν επίσης ότι για πολλούς Δημοκρατικούς και βασικές δημοκρατικές εκλογικές περιφέρειες, οι εκλογές αυτές αντιπροσωπεύουν μια υπαρξιακή κρίση, την τελευταία ευκαιρία να σταματήσει μια ταχεία και δυνητικά μη αναστρέψιμη πτώση των ΗΠΑ στον αυταρχισμό και τον αχαλίνωτο νατιβισμό. Ορισμένοι συμμετέχοντες στις ασκήσεις παρατήρησαν, ότι αν ο πρώην αντιπρόεδρος Biden κερδίσει την λαϊκή ψήφο, αλλά χάσει το Εκλογικό Σώμα, θα υπάρξει πολιτική πίεση από τον βαθμό και το αρχείο του Δημοκρατικού Κόμματος και από την ανεξάρτητη βάση Οργανώσεων, για να αποτρέψουν μια δεύτερη θητεία Trump.

Στο σενάριο που αντανακλούσε περισσότερο τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 (π.χ. ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει την λαϊκή ψήφο αλλά χάνει το Εκλογικό Σώμα), η ομάδα Biden πίεσε να ανατρέψει πιστοποιημένα αποτελέσματα σε πολιτείες με Δημοκρατικούς Κυβερνήτες και διαπραγματεύτηκε σκληρά για μόνιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα την αναγνώριση μιας νίκης του Τραμπ.

Για να αναλάβει αυτήν την πιο ισχυρή δράση, η ομάδα Biden έπρεπε να παραδώσει ένα ενωμένο δημοκρατικό μέτωπο, το οποίο σήμαινε τον αποτελεσματικό συντονισμό με τους κρατικούς αξιωματούχους συμβαλλόμενων μερών, καθώς επίσης και με τις λαϊκές και ακτιβιστικές οργανώσεις. Ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες πίστευαν ότι η εκστρατεία του Προέδρου Τραμπ έχει την πραγματική ικανότητα να κινητοποιεί και σε σημαντικό βαθμό, να κατευθύνει και να ελέγχει τις ενέργειες των υποστηρικτών του Τραμπ, αρκετοί συμμετέχοντες εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες, για την ικανότητα της εκστρατείας του Biden είτε να κινητοποιήσει είτε να ελέγξει τους αριστερούς ακτιβιστές. Εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες για την μελλοντική προθυμία της ομάδας Τραμπ να τιμήσει, οποιεσδήποτε συμφωνίες που έγιναν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η περίοδος από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, θέτει τις βάσεις για μια πιθανή μάχη στο Συνέδριο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι ασκήσεις σεναρίου δεν είχαν επαρκή εκπροσώπηση από μεμονωμένα κράτη για να κατανοήσουν επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο, το πλήρες φάσμα των κρατικών θεσμών και παραγόντων, θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν οι ίδιοι. Οι ομάδες ήταν συχνά σε θέση να πείσουν τα κρατικά νομοθετικά σώματα ή τους κυβερνήτες, στο να υποβάλουν μια λίστα των ψηφοφόρων αντίθετα με την λαϊκή ψηφοφορία, αλλά δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η πολιτική δυνατότητα ή εάν εξετάζεται ενεργά από οποιαδήποτε εκστρατεία.

3. Ως κατεστημένος, χωρίς περιορισμούς από τους κανόνες, ο Πρόεδρος Trump έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Οι ασκήσεις σεναρίου του TIP υπογράμμισαν μια βασική αλήθεια: ένας κατεστημένος υποψήφιος για επανεκλογή, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της Προεδρίας προς μεγάλο όφελος, ιδιαίτερα εάν οι παραδοσιακοί κανόνες θεωρούνται ασήμαντοι και ο κατεστημένος είναι πρόθυμος να αναλάβει το ρίσκο, ότι ένα δικαστήριο θα κρίνει τελικά τις ενέργειές του παράνομες. Η άσκηση προσδιόρισε τις ακόλουθες Προεδρικές εξουσίες ως πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για να χειραγωγήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα ή να διαταράξουν την μετάβαση: την ικανότητα του Προέδρου να ομοσπονδίσει την εθνική φρουρά ή να επικαλείται τον νόμο εξέγερσης για την ανάπτυξη ενεργού στρατιωτικού καθήκοντος στο εσωτερικό.

Την ικανότητά του να ξεκινά έρευνες σε αντιπάλους και την ικανότητά του να χρησιμοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή/και τις υπηρεσίες πληροφοριών για να θέσει υπό αμφισβήτηση τα εκλογικά αποτελέσματα ή να δυσφημήσει τους αντιπάλους του. Ο Πρόεδρος και τα βασικά μέλη της διοίκησής του μπορούν επίσης να κάνουν αναφορά σε διαβαθμισμένα έγγραφα χωρίς να τα αποδιαβαθμίσουν, να χειραγωγήσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες ή να δημοσιεύσουν επιλεκτικά απόρρητα έγγραφα για πολιτικούς σκοπούς, τροφοδοτώντας κατασκευασμένες φήμες. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι πρόσθετες προεδρικές εξουσίες που υπόκεινται σε κατάχρηση περιλαμβάνουν την δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ατόμων και ομάδων που ο Πρόεδρος μπορεί να κρίνει ως απειλή και την ικανότητά του να περιορίζει τις επικοινωνίες στο διαδίκτυο στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολιτικοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή νομικής κάλυψης για τις ενέργειες του Προέδρου.

Σε μια προσομοίωση TIP, οι ομάδες που παίζουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Γενικό Ταχυδρομείο ανέλαβαν δράση για να κατασχέσουν τις ψήφους που περνούσαν μέσω του ταχυδρομείου, σύμφωνα με ισχυρισμούς για να δήθεν «διαφυλάξουν» τις ψήφους σύμφωνα με μια έρευνα απάτης. Οι εκλογές κατέδειξαν επίσης ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο χρήσης ξένων παρεμβάσεων, πραγματικών ή μη, ως πρόσχημα για να αμφισβητήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα ή γενικότερα για να δημιουργήσουν αβεβαιότητα σχετικά με την νομιμότητα των εκλογών.

Οι ασκήσεις σεναρίου αποκάλυψαν πολύ λίγους ουσιαστικούς ελέγχους στις εκτελεστικές αρχές της ομάδας Trump, από τα μέλη του GOP του Κογκρέσου ή από τους πολιτικούς διορισμένους στις ομοσπονδιακές αντιπροσωπείες. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων TIP, οι ομάδες που παίζουν τους GOP εκλεγμένους αξιωματούχους και πολιτικούς διορισμένους ενήργησαν συχνότερα ως άρρηκτα συνδεδεμένοι με την υποστήριξη της ομάδας Trump. Οπου η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έσπασε τις τάξεις, θα μπορούσε να είναι αποφασιστικής σημασίας.

Υπήρξε μια περίπτωση όπου τέσσερις γερουσιαστές έφυγαν από τον Τραμπ όταν το Κογκρέσο εξέτασε την λίστα των ψηφοφόρων, δίνοντας την νίκη στον Μπάιντεν. Ο μοναδικός τομέας πραγματικής αβεβαιότητας, σχετίζεται με το αν η ομάδα Τραμπ, θα μπορούσε να πείσει τον στρατό να αναπτύξει στρατεύματα ενεργού καθήκοντος στο εσωτερικό. Στο σενάριο, ο στρατός αρνήθηκε να υποστηρίξει την ομάδα Τραμπ, αλλά υπήρχε ανησυχία ότι αυτό αντανακλούσε την «προκατάληψη της αντιβασιλείας», δεδομένου ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο αφότου οι συμμετέχοντες παρατήρησαν την επιφυλακτικότητα του στρατού στον απόηχο των γεγονότων της 1ης Ιουνίου 2020 στην πλατεία Λαφαγιέτ.

4. Μια επίδειξη αριθμών και δράσεων στους δρόμους, μπορεί να είναι καθοριστικοί παράγοντες για τον καθορισμό αυτού που το κοινό αντιλαμβάνεται ως ένα δίκαιο και νόμιμο αποτέλεσμα.

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων της TIP, η ομάδα Biden σχεδόν πάντα ζητούσε και βασιζόταν σε μαζικές διαδηλώσεις, για να καταδείξει την δέσμευση του κοινού για ένα «νόμιμο» αποτέλεσμα, με στόχο την σκλήρυνση της αποφασιστικότητας των Δημοκρατικών εκλεγμένων αξιωματούχων να πολεμήσουν και να αναλάβουν δράση και να δραματοποιήσουν το διακύβευμα. Ως πρακτικό θέμα ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην άσκηση σημείωσαν ότι οι ακτιβιστές της φυλετικής δικαιοσύνης και άλλοι πιθανότατα, θα ενεργήσουν ανεξάρτητα από την εκστρατεία του Μπάιντεν – οι παίκτες προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι αυτά τα κοινωνικά κινήματα είναι ανεξάρτητα, δεν είναι υπόχρεα ή ένα εργαλείο του Δημοκρατικού κόμματος.

Η υποστήριξή τους ή η ικανότητα του Biden να τους κινητοποιήσει δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. (Σημείωση: οι ηγέτες αυτών των λαϊκών κινημάτων δεν εκπροσωπούνταν καλά στις ασκήσεις προσομοίωσης, έτσι οι ασκήσεις σεναρίου δεν δοκιμάζουν σθεναρά την πιθανή δεκτικότητα τους, σε μια κλήση από τον Biden για να βγουν στους δρόμους ή στην ικανότητα της εκστρατείας Biden, να ελέγξει αυτούς τους φορείς μόλις κινητοποιηθούν.) Αν μη τι άλλο, η κλίμακα των πρόσφατων διαδηλώσεων, έχει αυξήσει το διακύβευμα για το Δημοκρατικό Κόμμα, στο να οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς με τις λαϊκές οργανώσεις και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κινήματος.

Επιπλέον, οι ασκήσεις δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα ταυτόχρονης κινητοποίησης στους δρόμους, τόσο από τους υποστηρικτές του Τραμπ όσο και από τους υποστηρικτές του Μπάιντεν, οπότε η πιθανότητα βίας θα αυξηθεί σημαντικά και οι ενέργειες της επιβολής του νόμου θα γίνουν κρίσιμες. Σημείωση εδώ: Η άσκηση σεναρίου του TIP υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, έχουν κάθε κίνητρο να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις pro-Biden (ή κατά του Trump) βίαιες, προκειμένου να δημιουργήσουν αποδείξεις ότι μια νίκη των Δημοκρατικών ισοδυναμεί με «κανόνα όχλου».

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα καλέσει τους «ανθρώπους της Δεύτερης Τροπολογίας», να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και κάλεσε τους υποστηρικτές του να «απελευθερώσουν» τα κράτη με περιοριστικούς κανόνες, που σχετίζονται με τον COVID-19. Ο Τραμπ μπορεί να βασιστεί σε υποκατάστατα για να ενσωματώσει πράκτορες μέσα σε διαμαρτυρίες, για να ενθαρρύνει την βίαιη δράση και μπορεί να κινητοποιήσει μια σειρά από παράγοντες επιβολής του νόμου (συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς, είτε ομοσπονδιακά είτε υπό τον έλεγχο των διοικητών του GOP) οι οποίοι θα μπορούσαν, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση ή αν οδηγούνται από πολιτικοποιημένους παράγοντες, να κλιμακώσουν τα πράγματα. Σε ορισμένα σενάρια που εξέτασε η TIP, η Ομάδα Trump κατάφερε να επικαλεστεί τον νόμο περί εξέγερσης και να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα ενεργού καθήκοντος σε πόλεις των ΗΠΑ, για να «αποκαταστήσει την τάξη», να «προστατεύσει» τις εκλογικές θέσεις ή να κατασχέσει «δόλιες» ψήφους.

5. Ο Τραμπ είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στα προσωπικά του συμφέροντα κατά την μεταβατική περίοδο.

Η TIP κατασκεύασε σενάρια που είχαν σκοπό να φωτίσουν ζητήματα κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά κατά την διάρκεια της άσκησης, οι ενεργές ομάδες περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους αμφισβητώντας τα εκλογικά αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα, οι γνώσεις σχετικά με την επίσημη μετάβαση, είναι κάπως περιορισμένες. Παρ ‘όλα αυτά, προέκυψαν μερικά θέματα:

• Πάρε τα λεφτά και τρέξε. Οι συμμετέχοντες στο σενάριο, άσκησαν παγκοσμίως την άποψη ότι η αυτοσυντήρηση για τον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του, θα είναι η πρώτη και ενδεχομένως μόνη προτεραιότητα του Τραμπ, εάν αναγκαστεί να παραδεχτεί την εκλογική του ήττα. Πριν φύγει από το αξίωμα, θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την ροή των ομοσπονδιακών χρημάτων σε επιχειρήσεις Trump (κινήσεις που παίζονται: άμεσο COVID-19 πακέτο ανακούφισης για τα ξενοδοχεία Trump, να μετεγκατασταθούν σε Mar-a-Lago για τους τελευταίους μήνες της Προεδρίας του), να διαπραγματεύονται επιχειρηματικές συμφωνίες με ξένες χώρες και να εξαγνίσουν έγγραφα που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν ξένες κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς εταίρους (για παράδειγμα, έγγραφα που σχετίζονται με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι). Ο Πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει το επόμενο επιχειρηματικό του εγχείρημα, από τον Λευκό Οίκο (οι εικασίες περιλαμβάνουν το «MAGA TV», πιθανότατα με επικεφαλής τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ).

• Συγχώρεσε τους πάντες. Σχεδόν σε κάθε σενάριο TIP, η ομάδα Trump εκτέλεσε ή προετοιμάστηκε να δώσει χάρη των συγγενών, των συνεργατών εκστρατείας και του εαυτού του. Οι παίκτες πήραν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε ένα από τα σενάρια, σε ένα σενάριο ο Τραμπ παραιτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021, πιστεύοντας ότι ο Πενς θα υπέγραφε την χάρη. Σε ένα άλλο σενάριο, ο Τραμπ εκτέλεσε την δική του χάρη. Στην ενημέρωση, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η χάρη θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, μόνο αφού φύγει από το γραφείο και κάποιος υποβάλλει κατηγορίες.

Ακόμη και με μια επεκτατική κατανόηση των εξουσιών χάριτος, ο Τραμπ δεν μπορεί να απαλλάξει τον εαυτό του από τα κρατικά εγκλήματα. Θα μπορούσε ωστόσο, να αμφισβητήσει τον χαρακτήρα των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου για παράδειγμα, του χαρακτήρα της εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, η οποία έχει απειλήσει δημοσίως με νομικές ενέργειες εναντίον του προέδρου Τραμπ όταν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του. Σίγουρα θα προσπαθήσει να καθιερώσει εκ των προτέρων την αφήγηση, ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να κρατηθεί ο ίδιος ή οι σύμμαχοί του υπόλογοι για τις λανθασμένες πράξεις και την παρανομία, είναι πολιτικά υποκινούμενη εκδίκηση.

• Σπίθα για μια ξένη περιπέτεια. Υπήρξε αρκετή υπόθεση, ότι ο ίδιος ο Τραμπ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ξένη κρίση λίγο μετά τις εκλογές ή κατά την διάρκεια της μετάβασης, ίσως για να αλλάξει το αφήγημα των μέσων ενημέρωσης γύρω από μια αμφισβητούμενη εκλογή, να προσπαθήσει να συσπειρώσει εθνικιστικά συναισθήματα στον εαυτό του ή να κατευνάσει ξένους ηγέτες στους οποίους μπορεί να αισθάνεται υπόχρεος, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ορισμένοι συμμετέχοντες, σημείωσαν ότι σε περίπτωση πολιτικού χάους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να δράσουν ευκαιριακά, ειδικά αν η εκλογική αμφισβήτηση δημιουργούσε αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος ακριβώς ενεργούσε ως Διοικητής. Από την άποψη της εθνικής ασφάλειας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχία για την ευπάθεια των ΗΠΑ κατά την διάρκεια των αμφισβητούμενων εκλογών.

• Καταστρέψτε στοιχεία. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την κληρονομιά του Προέδρου και να ματαιώσει μελλοντικές ποινικές έρευνες, η ομάδα Τραμπ διέταξε πολυάριθμα έγγραφα που καταστράφηκαν σε αρκετές από τις ασκήσεις. Η ομάδα Trump χαρακτήρισε επίσης πολλά περισσότερα έγγραφα ως άκρως απόρρητα και επέκτεινε την χρήση συμφωνιών μη αποκάλυψης.

• Διακόψτε την διαδικασία μετάβασης. Σε αρκετές από τις ασκήσεις TIP, η ομάδα Τραμπ αρνήθηκε να παράσχει άδειες ή ενημερώσεις για τα προτεινόμενα μέλη της εισερχόμενης κυβέρνησης Biden, προσφέροντας μόνο ό,τι είναι ήδη δημόσιο. Η ομάδα Trump προσπάθησε να δυσφημήσει την ομάδα μετάβασης («Συνεργαζόμαστε, αλλά όχι με τους αριστερούς πράκτορες Antifa»). Σε μια ενημέρωση, ένας συμμετέχων εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Barr, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ψεύτικη έρευνα για «τρομοκρατικούς δεσμούς» της ομάδας μετάβασης Biden, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιτήρηση ή και να διευκολύνει μια ψευδή επιχείρηση πριν από τις εκλογές ή όταν οι εκλογές εξακολουθούν να αμφισβητούνται.

Αλλοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι αν ο Τραμπ χάσει άσχημα, θα μπορούσε να παραιτηθεί επί τόπου, καθιστώντας τον αντιπρόεδρο Πενς προσωρινό πρόεδρο κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Λίγοι συμμετέχοντες θεώρησαν εύλογο να οραματιστούν έναν ηττημένο Τραμπ, να συμμετέχει με χάρη στην συνήθη ιεροτελεστία της μεταβίβασης της μπαγκέτας στον επόμενο Πρόεδρο, την ημέρα της ορκωμοσίας.

Κατά την διάρκεια αρκετών ασκήσεων Τip, η ομάδα Biden προσπάθησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ομάδα Trump, για μια χαριτωμένη μετάβαση, αλλά αυτά τα ανοίγματα απορρίφθηκαν με συνέπεια. Σε πολλές περιπτώσεις, η ομάδα Biden προσφέρθηκε να μιλήσει για χάρη. Σε μια περίπτωση, η στρατηγική της ομάδας Biden – εν αναμονή μιας τελικής απώλειας – ήταν να ενισχύσει το χέρι της, προκειμένου να διαπραγματευτεί ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημοκρατικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κράτους DC και Πουέρτο Ρίκο, την κατάργηση της Εκλογικής Ακαδημίας και απαιτώντας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να συνταξιοδοτηθούν στα 70).

Δεν είναι σαφές εάν η αποτυχία συμβιβασμού κατά την διάρκεια αυτών των ασκήσεων σεναρίων, θα πρέπει να θεωρηθεί ως πρόβλεψη της πιθανής μελλοντικής συμπεριφοράς από τον Τραμπ και τους εκπροσώπους του ή αν η δομή του παιχνιδιού του σεναρίου ανταμείβει κομματικές ενέργειες. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, εάν βρεθεί αντιμέτωπος με το να χρειαστεί να διαπραγματευτεί ένα «πακέτο εξόδου» με την εισερχόμενη ομάδα Μπάιντεν, ο πρόεδρος Τραμπ έχει κίνητρα για να αυξήσει το χάος ή την ζημιά στους θεσμούς κατά την διάρκεια της μεταβατικής διαδικασίας, προκειμένου να βελτιώσει την διαπραγματευτική του επιρροή, σχετικά με αυτό το πακέτο εξόδου.

Συστάσεις για την αποφυγή μιας κρίσης

Οι παρακάτω συστάσεις είναι προκαταρκτικές και η TIP επιδιώκει ενεργά ανατροφοδότηση σχετικά με αυτές τις συστάσεις, οι οποίες θα αναθεωρηθούν ανάλογα με τις πληροφορίες που θα ληφθούν. Ορισμένες από αυτές τις συστάσεις εξετάζονται και εφαρμόζονται ήδη από ανεξάρτητους οργανισμούς.

Η TIP δεν έχει κανέναν ρόλο στην παροχή συμβουλών για εκστρατείες σχετικά με την στρατηγική και οι εκστρατείες θα αναλάβουν ανεξάρτητες δράσεις. Το σχέδιο συστάσεων που ακολουθεί, απευθύνεται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, που ασχολούνται με την διασφάλιση της ακεραιότητας της εκλογικής και μεταβατικής διαδικασίας του 2020.

1. Σχέδιο για αμφισβητούμενες εκλογές.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει «βραδιά εκλογών» φέτος, πρωτοφανής αριθμός ψηφοφόρων αναμένεται να χρησιμοποιήσει ταχυδρομικές ψηφοφορίες, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν το πιστοποιημένο αποτέλεσμα για ημέρες ή εβδομάδες. Μια καθυστέρηση παρέχει ένα παράθυρο για εκστρατείες, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους για να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα της διαδικασίας και για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ανταγωνιστικών στρατοπέδων. Ως νομικό ζήτημα, ένας υποψήφιος που δεν είναι πρόθυμος να παραχωρήσει, μπορεί να αμφισβητήσει τις εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο.

Ολοι όσοι ενδιαφέρονται για την προστασία της νομιμότητας των διαδικασιών σχεδιασμού εκλογών και μετάβασης, πρέπει να κάνουν σχέδια τώρα για το πώς θα ανταποκριθούν σε περίπτωση κρίσης.

• Εάν υπάρξει κρίση, τα γεγονότα θα ξεδιπλωθούν γρήγορα και οι ηγέτες που στερούνται ύπνου θα κληθούν να λάβουν γρήγορες αποφάσεις. Η σκέψη μέσω των επιλογών τώρα, θα βοηθήσει να εξασφαλίσει τις καλύτερες αποφάσεις τότε.

• Οι σχεδιαστές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την ιδέα, ότι αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι μια μάχη δρόμου, όχι απλώς μια νομική μάχη. Οι τεχνοκρατικές λύσεις, τα δικαστήρια και η εξάρτηση από τις ελίτ που τηρούν τους κανόνες, δεν είναι η απάντηση εδώ.

• Το αφοσιωμένο προσωπικό και οι πόροι, πρέπει να είναι σε θέση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

• Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να ετοιμάσουν το κοινό για το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα να μην είναι γνωστά την νύχτα των εκλογών, να κοινοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα με ακρίβεια και να σχεδιάζουν να καλύψουν τις αμφισβητούμενες εκλογές με τρόπο που μειώνει, αντί να προκαλεί και ερεθίζει, τις εντάσεις.

2. Εστίαση στην ετοιμότητα στις πολιτείες, παρέχοντας πολιτική υποστήριξη για μια πλήρη και ακριβή καταμέτρηση. Καταλάβετε το τώρα για να αποφύγετε μια κρίση.

Το αποκεντρωμένο εκλογικό μας σύστημα, δίνει μεγάλη δύναμη στα χέρια κρατικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων διοικητών, γενικών εισαγγελέων και νομοθετικών σωμάτων. Οι εκλογικοί υπάλληλοι θα χρειαστούν πολιτική και δημόσια στήριξη, για να δουν τη διαδικασία να ολοκληρωθεί.

• Οι κρατικοί και τοπικοί εκλογικοί υπάλληλοι πρέπει να επικοινωνήσουν με το κοινό εκ των προτέρων, διευκρινίζοντας τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, το πότε μπορεί να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και τον τρόπο επίλυσης των διαφορών. Οι κρατικοί παράγοντες θα πρέπει να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από τον νόμο του κράτους, για να αντιμετωπίσουν την σύγχυση και τα ερωτήματα σχετικά με την καταμέτρηση.

• Οι κρατικοί παράγοντες, ιδίως εκείνοι στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες, θα πρέπει να αναρωτηθούν: Ποια είναι τα συγκεκριμένα πολιτικά κίνητρα για ορισμένες δράσεις κατά την μετεκλογική περίοδο στις πολιτείες τους; Ποιος είναι ο κίνδυνος ότι το νομοθετικό σώμα του κράτους ή ο κυβερνήτης θα πιστοποιήσει ένα αποτέλεσμα σε αντίθεση με την λαϊκή ψήφο; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ότι μια πλήρης καταμέτρηση θα πρέπει να ματαιωθεί; Ποια είναι η ιστορία των εγκλημάτων μίσους και άλλων πράξεων στοχευμένης βίας; Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες επιρροής, στα μέσα ενημέρωσης και μεταξύ των τοπικών ακτιβιστών, που μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αντιλήψεις και να κινητοποιήσουν πολιτική δράση; Μπορούμε να τους προσεγγίσουμε και να τους ενημερώσουμε τώρα για να καθιερώσουν προ-δεσμεύσεις, για να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο, σε περίπτωση αμφισβητούμενων εκλογών;

• Ομάδες, συνασπισμοί και δίκτυα θα πρέπει να προετοιμάζονται τώρα για την δημιουργία των απαραίτητων επικοινωνιών και την οργάνωση υποδομών για την υποστήριξη της μαζικής κινητοποίησης. Εάν υπάρξει κρίση, σχεδόν κάθε στρατηγική για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας, εξαρτάται από την μαζική κινητοποίηση και ιδίως από ανθρώπους που βγαίνουν ειρηνικά στους δρόμους σε μεγάλους αριθμούς, ενδεχομένως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγάλες ομάδες που οικοδομούν βάσεις από την προοδευτική πλευρά, θα πρέπει να αγκυροβολήσουν αυτήν την στρατηγική, αλλά η επιτυχία τους πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη και την προμήθεια νέων και αναδυόμενων ηγετών φυλετικής δικαιοσύνης, πολλοί από τους οποίους δεν συνδέονται με επίσημους θεσμούς και συνασπισμούς.

3. Ονομάστε τον ελέφαντα στην αίθουσα: Ο Πρόεδρος Trump δεν τρέχει μια κανονική εκστρατεία επανεκλογής.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να τρέχεις για επανεκλογή και να προσπαθείς να παραμείνεις στην εξουσία, με κάθε δυνατό μέσο. Ενας κατεστημένος που αγνοεί τον κανόνα και που έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Οι ενέργειες και οι δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ κατά την διάρκεια της Προεδρίας του, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για το αν θα τηρήσει τους κανόνες του εκλογικού μας συστήματος. Ο καθένας – ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μη κομματικοί παράγοντες, θα πρέπει να αποφεύγουν το να «παίρνουν μέρος» και το ένστικτο να εμφανίζονται ουδέτερες με την τοποθέτηση ψευδών αντιστοιχιών μεταξύ των μεγάλων και ήσσονος σημασίας παραβιάσεων κανόνων ή παρανομιών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ικανότητα του Προέδρου να ομοσπονδοποιήσει την εθνική φρουρά, να αναπτύξει τον στρατό στο εσωτερικό, να ξεκινήσουν έρευνες για τους αντιπάλους και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ακόμη και για τον έλεγχο της επικοινωνίας στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η πολιτικοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτει μια πρόσθετη ανησυχητική διάσταση, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον και πώς η υπηρεσία θα μπορούσε να παράσχει νομική κάλυψη, για τις ενέργειες του Προέδρου. Τον Ιούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανέπτυξε ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Πόρτλαντ του Ορεγκον υπό αμφίβολη νομική εξουσία και ενάντια στην θέληση των τοπικών αξιωματούχων. Πράκτορες συνέλαβαν ανθρώπους και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και ακουστικά όπλα σε διαδηλωτές. Αυτό ακολουθεί τις καλά δημοσιοποιημένες και ευρέως καταδικασμένες ενέργειες στην πλατεία Λαφαγιέτ τον Ιούνιο, όπου τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς και η Αστυνομία του Πάρκου των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, προκειμένου να επιτρέψουν στον Πρόεδρο Τραμπ να έχει μια φωτογραφία μπροστά από μια εκκλησία.

• Οι ηγέτες του Κογκρέσου θα πρέπει να διεξάγουν ακροάσεις εποπτείας, να θέτουν σαφείς προσδοκίες εκ των προτέρων σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογών και να αναζητούν εκ των προτέρων διαβεβαιώσεις από τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών, σχετικά με τα σχέδια και την συμπεριφορά τους. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα πρέπει να πιεστεί για πιο σθεναρή διερεύνηση και δημοσιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων, για ξένες παρεμβάσεις.

• Οι στρατιωτικοί ηγέτες και οι ηγέτες επιβολής του νόμου, πρέπει να είναι ιδιαίτερα συντονισμένοι με την πιθανότητα ότι οι κομματικοί παράγοντες θα επιδιώξουν να χειραγωγήσουν ή να καταχραστούν τις καταναγκαστικές εξουσίες τους, για ακατάλληλους πολιτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι κομματικοί παράγοντες (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Τραμπ) μπορεί να επιδιώξουν να αναπτύξουν την επιβολή του νόμου, στρατεύματα εθνικής φρουράς και ενδεχομένως ενεργό στρατιωτικό καθήκον (σύμφωνα με τον νόμο εξέγερσης), για να «αποκαταστήσουν την τάξη» κατά τρόπο που ωφελεί πρωτίστως έναν υποψήφιο ή να συμμετάσχουν σε προσπάθειες που διακόπτουν την διαδικασία για την καταμέτρηση των ψήφων. Στρατιωτικοί και ηγέτες επιβολής του νόμου, πρέπει να σχεδιάσουν τώρα γι’ αυτές τις δυνατότητες, για να αποφύγουν να γίνουν άθελά τους πιόνια σε μια κομματική μάχη.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις τους για την τήρηση του συντάγματος. Οσοι μιλούν για καταχρήσεις εξουσίας, μπορεί να χρειαστούν πολιτική προστασία και υποστήριξη, καθώς και νομική βοήθεια, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίποινα.

• Οι δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι παρατηρητές, μπορούν να αρχίσουν να καλλιεργούν τις πηγές και τις ερευνητικές ιστορίες τώρα, έτσι ώστε όταν είναι τοποθετημένοι, να κρούσουν τον συναγερμό εάν οι φορείς μέσα ή έξω από την κυβέρνηση, προσπαθήσουν να δυσφημήσουν τα νόμιμα αποτελέσματα των εκλογών.

4. Αντιμετώπιση των δύο μεγαλύτερων απειλών κατά μέτωπο: ψέματα σχετικά με την «κάλπικη ψηφοφορία» και την κλιμάκωση της βίας.

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία ότι η εκλογική απάτη είναι εξαιρετικά σπάνια, ψευδώς υποστηρίζοντας απάτη, είναι μια κοινή τακτική για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στα εκλογικά αποτελέσματα και ο Τραμπ το χρησιμοποιεί ήδη. Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι, ότι εάν τόσο ο Τραμπ όσο και οι υποστηρικτές του Biden βγουν στους δρόμους, θα αυξήσουν τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων, ιδιαίτερα από την στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ενθαρρύνει επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να πάρουν τα όπλα.

Οι επιχειρήσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών, είναι επίσης πιθανό να προσπαθήσουν να τροφοδοτήσουν την εγχώρια διχόνοια. Οι εξτρεμιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τα εργαλεία επικοινωνίας όπως το Facebook Messenger, για να διαδώσουν γρήγορα και ευρέως ψέματα και να οργανώσουν τους ανθρώπους να αναλάβουν ακραία δράση. (Το έχουμε δει ήδη, π.χ. φάρσες με στόχο την ενθάρρυνση ένοπλων δεξιών ακτιβιστών να συγκεντρωθούν ενάντια σε ανύπαρκτες απειλές.)

• Οι έμπιστοι ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να αμφισβητήσουν δημοσίως τους ισχυρισμούς του Προέδρου Τραμπ για απάτη, συμπεριλαμβανομένου του ότι όλες οι ταχυδρομικές ψηφοφορίες είναι δόλιες. Αυτό θα πρέπει να περιγραφεί ως το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής για την διακοπή ή την παράβλεψη των επίσημων αποτελεσμάτων. Οι εκλογικοί υπάλληλοι και άλλοι που είναι σε θέση να ξεκινήσουν μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, πρέπει να εξηγήσουν την μακρά παράδοση της ψηφοφορίας απόντων, καθώς και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν για την εξασφάλιση των ψηφοφοριών μέσω ταχυδρομείου και την προστασία των αποτελεσμάτων.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αρχές επιβολής του νόμου, πρέπει να προγραμματίσουν για μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις, να παράσχουν υποστήριξη για ειρηνικές διαδηλώσεις που προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία και να σκεφτούν προσεκτικά πώς να αντιμετωπίσουν γρήγορα βίαια στοιχεία, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι προβοκάτορες πράκτορες.

• Οι ειρηνικοί διαδηλωτές θα χρειαστούν εξειδικευμένη εκπαίδευση για την αποκλιμάκωση και τις μη βίαιες τεχνικές και για το πώς να τεκμηριώσουν τον μη βίαιο χαρακτήρα των διαδηλώσεων τους, δεδομένης της πιθανότητας οι ταραξίες να προσπαθήσουν να τους κατηγορήσουν για οποιαδήποτε βία.

• Τα μέσα ενημέρωσης, οι διοργανωτές και οι εκστρατείες, πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές τόσο για την προώθηση της ακριβούς αναφοράς με αξιόπιστους ηγέτες, όσο και για την διακοπή και τον περιορισμό των εκστρατειών παραπληροφόρησης.

• Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην διασφάλιση τουλάχιστον, της ασφάλειας των εκλογικών εργαζομένων και άλλων που εμπλέκονται στην καταμέτρηση των ψήφων, διατηρώντας για παράδειγμα, ασφαλείς τις προσωπικές πληροφορίες και τους λογαριασμούς αυτών. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να ανυψώνουν αξιόπιστους αξιωματούχους και ακριβείς πληροφορίες, να αφαιρούν τα ψέματα και την παραπληροφόρηση και να αρνούνται να δώσουν φωνή σε όσους προκαλούν ή οργανώνουν βίαιες ενέργειες.

5. Πρόβλεψη μιας δύσκολης διοικητικής μετάβασης.

Οπως απαιτείται από τον νόμο, η επίσημη διαδικασία μετάβασης έχει ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι ομάδες μετάβασης έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς πόρους και ενημερώνονται ακόμη και αν οι εκλογές εξακολουθούν να αμφισβητούνται. Αλλά αυτές οι νομικές προστασίες δεν προφυλάσσουν από το ενδεχόμενο για τις απερίσκεπτες, ιδιοτελείς ενέργειες που θα μπορούσε να λάβει ο Πρόεδρος Τραμπ, αν είναι στο δρόμο του για «έξω απ’ το γραφείο».

• Οι ομάδες μετάβασης θα πρέπει να σχεδιάσουν να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα: ενδεχομένως να υπερασπιστούν ενάντια στις διασπαστικές ενέργειες του Τραμπ κατά την έξοδο από το αξίωμά του και να βρουν δημιουργικές λύσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι ομάδες μετάβασης θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τους πόρους που χρειάζονται, για να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την διακυβέρνηση.

• Και εδώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χρειαστούν ανεξάρτητη νομική καθοδήγηση και ενδεχομένως προστασία από τους καταγγέλλοντες. Πρέπει να γνωρίζουν ποιες πληροφορίες μπορούν και δεν μπορούν να αποκαλύψουν στις ομάδες μετάβασης, πώς να διατηρήσουν τα κυβερνητικά έγγραφα, τι αποτελεί παράνομη οδηγία, και πώς να κρούσουν τον συναγερμό.

• Οι ηγέτες και οι δικηγόροι του Κογκρέσου πρέπει να προβλέψουν, ότι ο Τραμπ θα κάνει στρατηγική χρήση της χάρης για να ματαιώσει μελλοντικές ποινικές διώξεις, να οργανώσει επιχειρηματικές συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις που ωφελούν τον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του, θα προσπαθήσει να δωροδοκήσει και να φιμώσει συνεργάτες, να αποχαρακτηρίσει ευαίσθητα έγγραφα και θα προσπαθήσει να εκτρέψει ομοσπονδιακά κεφάλαια στις επιχειρήσεις του.

Προσάρτημα Α: Κάλυψη από τον Τύπο της TIP έως τα τέλη Ιουλίου 2020

• David Frum, «Όπου το σύστημα μπορεί να σπάσει,» Ο Ατλαντικός, 31 Ιανουαρίου 2020:
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/07/how-2020-election-could-go-wrong/614842/

• Paul Egan, «Ο Granholm εκδίδει αμφιλεγόμενη προειδοποίηση σχετικά με την πιθανή παρέμβαση των εκλογών Trump,» Ντιτρόιτ Free Press, 31 Ιουλίου 2020: https://www.freep.com/story/news/politics/elections/2020/07/31/trump-election-granholm-ballot-boxes/5553878002/

• «Εμπειρογνώμονες τρέχουν σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι εκλογές βγούν έξω απο τις ράγες» Όλα τα πράγματα που θεωρούνται, 30 Ιουλίου 2020: https://www.npr.org/2020/07/30/897345056/experts-game-out-what-might-happen-ifthe-election-goes-off-the-rails

• «Αυτό το ‘War Game’ Δείχνει το τι θα συμβεί αν ο Πρόεδρος αμφισβητήσει τις εκλογές, «WBUR, 28 Ιουλίου 2020: https://www.wbur.org/onpoint/2020/07/28/election-war-games-trump-scenario

• Paul Steinhauser, «Μια ομάδα σχεδιάζει ήσυχα για το τι θα συμβεί αν η Trump-Biden εκλογή αμφισβητείται,» Fox News, 27 Ιουλίου 2020: https://www.foxnews.com/politics/group-is-quietly-planning-forwhat-happens-if-trump-biden-election-is-contested

• Jess Bidgood, «Μια δικομματική ομάδα συγκεντρώθηκαν κρυφά για να τεστάρουν μια αμφισβητούμενη εκλογή Trump-Biden. Δεν ήταν όμορφο,» Boston Globe,26 Ιουλίου 2020: https://www.bostonglobe.com/2020/07/25/nation/bipartisan-group-secretly-gathered-game-out-contested-trump-biden-election-it-wasntpretty/?event=event12

• Jason Lemon, Δικομματική Ομάδα Προβλέπει Βία Εάν Ο Τραμπ χάσει τις εκλογές και αρνηθεί να φύγει από τον Λευκό Οίκο, Newsweek, 26 Ιουλίου 2020: https://www.newsweek.com/bipartisan-group-predicts-violence-if-trump-loses-election-refuses-leave-white-house-1520561

• «Σενάριο τυχερών παιχνιδιών εκλογών: Είναι αυτό που το 2020 θα συμβεί;» Augusta Free Press, 26 Ιουλίου 2020: https://augustafreepress.com/election-gaming-scenario-is-this-what-2020-has-been-about/
• Ben Riley-Smith, «Αποκάλυψη: Ρεπουμπλικάνοι και dc βετεράνοι φοβούνται ότι ο Donald Trump δεν θα δεχθεί εκλογική ήττα,» The Telegraph, 7 Ιουλίου 2020: https://www.telegraph.co.uk/news/2020/07/07/revealed-republicans-dc-veterans-fear-donald-trump-wont-accept/

• Max Boot, «Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ χάσει, αλλά επιμένει ότι κέρδισε,» The Washington Post,6 Ιουλίου 2020: https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/07/06/what-if-trump-loses-insists-he-won/

• Ed Luce, «Πώς η Αμερική θα μπορούσε να αποτύχει στην δοκιμασία της δημοκρατίας,» Οι Financial Times,2 Ιουλίου 2020: https://www.ft.com/content/250c79f3-f1e8-4251-a224-ee819c6a1f6b

• Peter Nicolas, «Ο Τραμπ θα μπορούσε και πάλι να σπάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς The Atlantic, June 16, 2020:
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/06/when-does-trump-leave-white-house/613060/

• Reid Epstein, «Ο Trump δείχνει αμφιβολία για την ψηφοφορία. Αυτό κρατά μερικούς ανθρώπους ξύπνιους την νύχτα,» New York Times, 24 Μαΐου 2020 https://www.nytimes.com/2020/05/24/us/politics/trump-2020-election-votingrights.html

Προσάρτημα Γ: Περιλήψεις παιχνιδιών

Το TIP φιλοξένησε τέσσερα ξεχωριστά παιχνίδια. Οι βασικές ενέργειες και πληροφορίες από κάθε πιθανότητα, σε κάθε παιχνίδι περιγράφονται παρακάτω. Οι πιθανότητες δύο και τρία συνδυάζονται σε αυτές τις περιγραφές καθώς όλα τα παιχνίδια έφτασαν σε ένα λογικό τελικό σημείο, είτε στο τέλος της πιθανότητας δύο, είτε στις αρχές της πιθανότητας τρία. Μέρη της πιθανότητας Τρία χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να συνοψίσουν βασικά του παιχνιδιού. Αυτές δεν είναι ολοκληρωμένες περιγραφές, αλλά σημειώνουν σημαντικές κινήσεις και στρατηγικές από κάθε παιχνίδι.

Παιχνίδι Ένα: Διφορούμενο αποτέλεσμα

Το πρώτο παιχνίδι διερεύνησε ένα σενάριο στο οποίο το αποτέλεσμα των εκλογών, παρέμεινε ασαφές από την νύχτα των εκλογών και σε όλο το παιχνίδι. Το εκλογικό αποτέλεσμα γύρισε στα αποτελέσματα τριών πολιτειών: Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν και Φλόριντα. Διαφορετικοί συνδυασμοί αποτελεσμάτων από αυτές οι πολιτείες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων – συμπεριλαμβανομένης μιας ισοπαλίας 269-269 στην Εκλογική Ακαδημία. Μια «μπλε μετατόπιση» συνέβη κατά την διάρκεια του παιχνιδιού με το οποίο αυτό που αρχικά έμοιαζε με μια πιθανή νίκη Trump, μετατοπίζεται στην δεύτερη πιθανότητα να μοιάζει με μια νίκη Biden.

Πρώτη πιθανότητα (3 Νοεμβρίου – 10 Νοεμβρίου)

• Η εκστρατεία του Τραμπ ξεκίνησε το παιχνίδι καλώντας τον Biden να παραχωρήσει με βάση τις δηλώσεις ψήφου κατά την διάρκεια της προεκλογικής νύχτας, οι οποίες στρέφονταν προς τον πρόεδρο Τραμπ και το GOP. Η εκστρατεία Trump χρησιμοποίησε επίσης τον «νταή» της προεδρίας και την επιρροή της με τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, για να κλειδώσει στις επιστροφές νύχτας εκλογής, να θέσει υπό αμφισβήτηση τις ταχυδρομικές ψηφοφορίες ή την νομιμότητα των μετεκλογικών ψηφοφοριών της ημέρας και να επιστρατεύσει την υποστήριξη των δημοκρατικών αξιωματούχων σε διάφορα κράτη, για να σταματήσει αμέσως την περαιτέρω καταμέτρηση ψηφοφορίας.

• Η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) να αναπτύξει ομοσπονδιακούς πράκτορες σε όλη την χώρα, για να «εξασφαλίσει» χώρους ψηφοφορίας και να προετοιμάσει την Εθνική Φρουρά για πιθανή ανάπτυξη, για να διατηρήσει την τάξη ενάντια σε πιθανές διαμαρτυρίες. Ο Γενικός Εισαγγελέας Barr, έδωσε εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίξει τις δικαστικές διαφορές που θα εμπόδιζαν την περαιτέρω καταμέτρηση των ταχυδρομικών ψήφων.

• Την νύχτα των εκλογών, η εκστρατεία Biden δήλωσε ότι επίκειται νίκη και ζήτησε να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι. Η ομάδα κινητοποίησε ένα δίκτυο ισχυρών δικομματικών ελίτ, εκλεγμένων αξιωματούχων και συνταξιούχων στρατιωτικών αξιωματικών, για να μιλήσουν στον Τύπο και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής της καταμέτρησης των ψήφων. Η Εκστρατεία του Biden, κάλεσε επίσης για ειρηνικές συγκεντρώσεις, επαναλαμβάνοντας μια έκκληση για καταμέτρηση κάθε ψηφοφορίας.

• Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του GOP, υποστήριξαν δημοσίως την νίκη του Τραμπ και τους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, αλλά σταμάτησαν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων. Οι Δημοκρατικοί Εκλεγμένοι Αξιωματούχοι ήταν προορατικοί στις πολιτείες όπου κατείχαν αξιώματα, για να εξασφαλίσουν ότι οι ψήφοι θα καταμετρηθούν και να οικοδομήσουν δικομματικούς συνασπισμούς για να επιβλέπουν και να προστατεύουν την καταμέτρηση.

Πιθανότητα δύο και τρία

• Η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ, προσπάθησε και πάλι να ομοσπονδοποιήσει την Εθνική Φρουρά για να τερματίσει την περαιτέρω καταμέτρηση των ψήφων και κάλεσε τους υποστηρικτές να εμφανιστούν σε μεγάλους αριθμούς. Η Εκστρατεία Biden ίδρυσε μια δικομματική ομάδα μετάβασης και κινητοποίησε υποστηρικτές για να εξασφαλίσει ότι η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε διεξοδικά.

• Αξιωματούχοι και από τα δύο κόμματα, επεδίωξαν να εμποδίσουν ή να ανατρέψουν τα αποτελέσματα σε βασικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της επιδίωξης να χρησιμοποιήσουν φιλικά κρατικά νομοθετικά σώματα και κυβερνήτες, για να στείλουν εναλλακτικά ή πρόσθετα σύνολα ψηφοφόρων. Μετά από ζαριές, οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες απέτυχαν.

• Καθώς το σενάριο προχωρούσε, η Βόρεια Καρολίνα πήγε στον Μπάιντεν και η Φλόριντα στον Τραμπ, αφήνοντας το Μίσιγκαν ως το αποφασιστικό κράτος. Εκεί, ένα αδίστακτο άτομο κατέστρεψε μεγάλο αριθμό ψήφων που πιστεύεται ότι υποστήριξαν τον Biden, αφήνοντας στον Τραμπ μια μικρή εκλογική νίκη. Ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε αυτήν την ανωμαλία ως δικαιολογία για να στείλει ένα ξεχωριστό, φιλο-Biden σύνολο ψηφοφόρων στην Ουάσιγκτον.

• Καμία από τις δύο εκστρατείες δεν ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί το αποτέλεσμα και κάλεσαν τους υποστηρικτές τους, να βγουν στους δρόμους για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ προσπάθησε να εξαναγκάσει ή να επηρεάσει τους μεμονωμένους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος Τραμπ επικαλέστηκε επίσης τον νόμο περί εξέγερσης.

• Το αποτέλεσμα του σεναρίου εξαρτάται από το πώς οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι από τα δύο κόμματα απευθύνονται στην ξεχωριστή λίστα των ψηφοφόρων από το Μίσιγκαν. Οι ανώτεροι υπάλληλοι GOP υποστήριξαν ότι ως Πρόεδρος της Γερουσίας, ο αντιπρόεδρος Pence θα μπορούσε νόμιμα να επιλέξει να δεχτεί ή να απορρίψει τους ψηφοφόρους όπως επιθυμούσε. Δεν υπήρξε σαφής επίλυση της σύγκρουσης στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, οι συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές, εξακολουθούσαν να διεκδικούν την νίκη, οδηγώντας το πρόβλημα των δύο αξιώσεων στον διοικητή της εξουσίας (συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στους πυρηνικούς κώδικες) το μεσημέρι στις 20 Ιανουαρίου.

Παιχνίδι Δεύτερο: Σαφής Νίκη Biden

Σε αυτό το σενάριο, ο Μπάιντεν κέρδισε ολοκληρωτικά στο Εκλογικό Σώμα και την λαϊκή ψήφο. Η εκστρατεία του Τραμπ αρχικά αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Μόλις έγινε σαφές ότι οι προσπάθειες για την ανατροπή αυτού του αποτελέσματος ήταν απίθανο να επιτύχουν, η εκστρατεία Του Τραμπ στράφηκε σε μια στρατηγική αυτοσυντήρησης και περιορισμού της μελλοντικής νομικής ευθύνης.

Πιθανότητα ένα

• Η εκστρατεία Trump αρχικά ισχυρίστηκε μαζική απάτη και ζήτησε κοινές έρευνες DNI-DOJ σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα. Οι ισχυρισμοί αυτοί ενισχύθηκαν από εκλεγμένους αξιωματούχους του GOP. Τόσο η εκστρατεία του Τραμπ όσο και η ομάδα του GOP, κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα. (Αντίθετα απ’ ότι σε άλλα σενάρια, δεν προσπάθησαν ποτέ να πάρουν τα κρατικά νομοθετικά σώματα, για να αποκηρύξουν την επικυρωμένη λαϊκή ψηφοφορία στις πολιτείες ή να ματαιώσουν τις διαδικασίες κράτους-νόμου για την καταμέτρηση των ψηφοφοριών.)

• Η εκστρατεία Trump μεγιστοποίησε την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις Trump, με την προσωρινή μετεγκατάσταση του Προέδρου και του προσωπικού του στο Mar-A-Lago, και την επιδίωξη σκοτεινών υπερπόντιων επιχειρηματικών συμφωνιών.

• Η γερουσία που ελέγχεται από το GOP προώθησε εκκρεμείς δικαστικές υποψηφιότητες.

• Η εκστρατεία του Τραμπ επεδίωξε να προστατεύσει τον πρόεδρο Τραμπ και την ομάδα του από κάθε μελλοντικό εγκληματικό κίνδυνο, προετοιμάζοντας χάρη για όλα τα άτομα που συνδέονται με την διοίκηση – ανεξάρτητα από την αναγνωρισμένη ή αντιληπτή ενοχή.

• Η εκστρατεία Biden εξασφάλισε επιτυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα και εργάστηκε επίσης για να σφυρηλατήσει τους συνασπισμούς με τους εκλεγμένους ανώτερους υπαλλήλους GOP, που οι ζαριές χορηγούσαν σε περιορισμένο βαθμό, λαμβάνοντας τα δημόσια μέτρα για να «θεραπεύσει τη χώρα» μέσω των δημόσιων συγκεντρώσεων και των διευθύνσεων στο κοινό.

• Η ομάδα δημοκρατικών εκλεγμένων αντιπροσώπων, πίεσε επίσης για μια δικομματική συμμαχία μέσω ενός συνασπισμού προστασίας εκλογής, ως τρόπο να μονωθούν τα αποτελέσματα από τις έρευνες DOJ/DNI. Επιδίωξαν επίσης να στρατολογήσουν «άπιστους ψηφοφόρους», αν και το παιχνίδι δεν το επέτρεψε αυτό. (Από τότε που το παιχνίδι παίχτηκε, ο SCOTUS έχει αποφανθεί ομόφωνα κατά της έλλειψης πίστης.)

Πιθανότητες δύο και τρία

• Η ομάδα εκστρατείας Biden τόνισε, ότι στέκεται επάνω σε μια αξιόπιστη διαδικασία μετάβασης. Η εκστρατεία του Τραμπ επεδίωξε να το εμποδίσει αυτό, αλλά η ομάδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε, ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα επιδιώξουν να το επιτρέψουν ανεξάρτητα από τις οδηγίες από τον Λευκό Οίκο.

• Η ομάδα του Τραμπ εξέδωσε χάρη για τα μέλη της οικογένειας Τραμπ, τους πολιτικούς συμμάχους και τους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με εξέχοντες Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων των Χάντερ, Μπίντεν και Χίλαρι Κλίντον, για απροσδιόριστα εγκλήματα.

• Η εκστρατεία του Τραμπ έλαβε μέτρα για να τοποθετήσει είτε τον Ντόναλντ Τραμπ, είτε τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, στο να θέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2024. Η εκστρατεία του Τραμπ ανακοίνωσε τον νέο σταθμό «MAGA TV», ο οποίος περιλαμβάνει πλάνα ντοκιμαντέρ από τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Τραμπ.

• Η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ, επεδίωξε επίσης να εγκαταστήσει στενούς συμμάχους σε θέσεις επιρροής στο RNC και να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις προσπάθειες του Προέδρου για αυτοσυντήρηση και συνεχή επιρροή στο κόμμα, κλιμακώνοντας την ρητορική για το Ιράν.

• Η εκστρατεία του Biden παρέμεινε επικεντρωμένη στην μετάβαση και θέτοντας τις βάσεις για την διακυβέρνηση. Η ομάδα των Δημοκρατικών Εκλεγμένων Αντιπροσώπων, υποστήριξε την προσπάθεια του Μπάιντεν, αλλά ξεκίνησε επίσης την διαδικασία προετοιμασίας για έρευνα σχετικά με τον Τραμπ, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του.

• Οι GOP εκλεγμένοι αξιωματούχοι εκ νέου επικεντρώθηκαν στις απαντήσεις του κράτους για τον COVID-19, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είδε μια μαζική έξοδο των πολιτικά διορισμένων από την κυβέρνηση Τραμπ.

Παιχνίδι Τρία: Σαφής Trump Νίκη

Το τρίτο σενάριο ήταν μια άνετη εκλογική νίκη του Σώματος για τον Πρόεδρο Τραμπ 286-252, αλλά και μια σημαντική λαϊκή νίκη ψήφου-52% – 47% για τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Το παιχνίδι τελείωσε σε μια συνταγματική κρίση, με απειλές της απόσχισης και το δυναμικό είτε για μια πτώση σε αυταρχισμό ή μια ριζικά ανανεωμένη σειρά δημοκρατικών κανόνων, που εξασφαλίζουν την λαϊκή βούληση (κατάργηση της Εκλογικής Ακαδημίας, καθιστώντας την DC και το Πουέρτο Ρίκο, πολιτείες ανεξάρτητες και άλλες αλλαγές). Οι βασικές κινήσεις και ενέργειες περιλαμβάνουν:

Πιθανότητα ένα

• Η εκστρατεία Τραμπ είχε δύο βασικούς στόχους στην αρχή του σεναρίου. Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να νομιμοποιηθούν τα αποτελέσματα του Εκλογικού Σώματος, πιέζοντας αφηγήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την λαϊκή νίκη του πρώην αντιπροέδρου Biden και παρουσιάζοντας τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες του προέδρου Τραμπ ως αντιαμερικανικές, αντιδημοκρατικές και προωθώντας την εξουσία του όχλου. Η εκστρατεία Τrump φύτεψε τους προβοκάτορες πράκτορες σε διαμαρτυρίες σε όλη την χώρα, για να εξασφαλίσει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες και βοήθησαν περαιτέρω την αφήγηση μιας βίαιης εξέγερσης ενάντια σε έναν νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο.

• Η δεύτερη προτεραιότητα της εκστρατείας του Τραμπ, ήταν να εδραιώσει την εξουσία για να μειώσει ή να εξαλείψει το «Βαθύ Κράτος» και την ευρύτερη θεσμική αντίσταση στην ατζέντα του προέδρου Τραμπ, για την δεύτερη θητεία του. Τα συγκεκριμένα μέτρα περιελάμβαναν επιλεκτικές προαγωγές στρατιωτικού προσωπικού με «φιλο-αμερικανικές απόψεις», βιαστικές δικαστικές υποψηφιότητες, αύξηση των οικονομικών κινήτρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και συνεργασία με πολιτείες για την μεγιστοποίηση του ελέγχου του GOP μέσω της αναδιαίρεσης.

• Η ομάδα εκλεγμένων αξιωματούχων του GOP, υποστήριξε τις προσπάθειες του Τραμπ να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Η καθιέρωση του «νόμου και της τάξης» και η ήττα των «αναρχικών», ήταν ένα ενωτικό κάλεσμα. Ωστόσο, πίεσαν τον πρόεδρο Τραμπ να «επιβραδύνει» τις πιο επιθετικές και φανερές προσπάθειες της εκστρατείας, για την εδραίωση της εξουσίας, εν μέρει από ανησυχία ότι θα χάσουν την υποστήριξη των μετριοπαθών Δημοκρατικών, που απαιτούνται για να κηρύξουν δημόσια την νίκη του Τραμπ, νόμιμη.

• Η πιο σημαντική ενέργεια της πρώτης πιθανότητας, ήταν η ανάκληση της εκλογικής παραχώρησης της εκστρατείας Biden. Κεφαλαιοποίησε την οργή του κοινού, ότι για τρίτη φορά σε 20 χρόνια ένας υποψήφιος έχασε την λαϊκή ψήφο, αλλά κέρδισε το Εκλογικό Σώμα. Κεφαλαιοποίησαν επίσης την ανησυχία για την ευρεία καταστολή ψηφοφόρων πριν και κατά την ημέρα των εκλογών. Η εκστρατεία Biden ξεκίνησε το παιχνίδι
ενθαρρύνοντας τρεις πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες -Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν- να ζητήσουν επανακαταμέτρηση. Καθώς το παιχνίδι αναπτύχθηκε, οι κυβερνήτες σε δύο από τις τρεις (Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν), έστειλαν ξεχωριστές λίστες των ψηφοφόρων, για την αντιμετώπιση εκείνων που αποστέλλονται από το νομοθετικό σώμα του κράτους.

• Το GOP απέτυχε να πείσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς στην Βουλή να σπάσουν τις τάξεις με την Δημοκρατική αντίσταση και να υποστηρίξουν την εκλογική νίκη του Τραμπ, προς μεγάλη έκπληξη του GOP. Μέρος της στρατηγικής εδώ, ήταν να επιτεθεί το Εκλογικό Σώμα και να ισχυριστεί ότι οι πιστοποιημένες λαϊκές ψήφοι σε αυτές τις πολιτείες, ήταν αμφισβητήσιμες λόγω της καταστολής των ψηφοφόρων.

• Στο τέλος της πρώτης πιθανότητας, η χώρα βρισκόταν εν μέσω μιας πλήρους συνταγματικής κρίσης που χαρακτηρίζεται από: 1) Πολιτικό χάος 2) Εκτεταμένες απειλές βίας και σποραδική πραγματική βία στους δρόμους και 4) Ένα εχθρικό, επικίνδυνο, άκρως κομματικό και συχνά χωρίς περιορισμούς, περιβάλλον πληροφοριών και μέσων ενημέρωσης.

Πιθανότητες δύο και τρία:

• Η εκστρατεία Biden ενθάρρυνε τα δυτικά κράτη, ιδιαίτερα την Καλιφόρνια αλλά και το Όρεγκον καθώς και την Ουάσιγκτον, της συλλογικά γνωστής ως «Cascadia,», να αποσχιστεί από την Ένωση, εκτός αν οι εν του Κογκρέσου Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούσαν σε ένα σύνολο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να καθορίσουν το δημοκρατικό σύστημά μας για να εξασφαλίσει τον πλειοψηφικό κανόνα. Με την συμβουλή του Προέδρου Ομπάμα, η εκστρατεία Biden υπέβαλε πρόταση στην 1) Δώστε κρατική υπόσταση στην Ουάσιγκτον, DC και το Πουέρτο Ρίκο 2) Διαιρέστε Καλιφόρνια σε πέντε πολιτείες, για να αντιπροσωπεύσουν ακριβέστερα τον πληθυσμό της στην Σύγκλητο 3) Απαιτούν δικαστές ανώτατου δικαστήριου να συνταξιοδοτηθούν στα 70 και 4) Εξάλειψη της Εκλογικής Ακαδημίας, για να εξασφαλιστεί ότι ο υποψήφιος που κερδίζει στην λαϊκή ψηφοφορία γίνεται Πρόεδρος.

• Καθώς το σενάριο εξελισσόταν, η Ομάδα Τραμπ εστίασε τις προσπάθειές της στην προώθηση μιας σφήνας στον ανομοιογενή και κατά την άποψη πολλών συμμετεχόντων, εύθραυστου Δημοκρατικού συνασπισμού. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της δεύτερης στροφής, ο Τραμπ έδωσε μια συνέντευξη στο The Intercept, στην οποία δήλωσε ότι θα είχε χάσει τις εκλογές αν είχε προταθεί ο Μπέρνι Σάντερς.

• Η προσέγγιση της ομάδας Trump με τις πιθανότητες δύο και τρία, τόνισαν επίσης την δημιουργία των προϋποθέσεων για να αναγκάσουν την εκστρατεία Biden να λάβει προκλητικές, άνευ προηγουμένου ενέργειες, όπως η υποστήριξη της απόσχισης της Καλιφόρνιας ή η αποστολή μιας δεύτερης λίστας των ψηφοφόρων, που έπαιξε σε μια ευρύτερη αφήγηση των Δημοκρατικών που προσπαθούν να ενορχηστρώσουν ένα παράνομο πραξικόπημα. Η ομάδα προσπάθησε επίσης να τοποθετήσει τον Πρόεδρο Τραμπ ως «ενοποιητή», σε συνεργασία με κορυφαίους ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, πραγματοποιώντας μια ενωτική εκδήλωση στο Μνημείο Λίνκολν, προσφέροντας την σύσταση μιας επιτροπής για την αναθεώρηση των εκλογικών κανόνων και ως προτεραιότητα στην ασφάλεια και την προστασία απέναντι σε ριζοσπαστικές ομάδες, που υποστηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν και προσπαθούν να καταστρέψουν την Αμερική.

• Μία από τις πιο επακόλουθες κινήσεις ήταν, ότι η ομάδα Biden στις 6 Ιανουαρίου προκάλεσε μια κατάρρευση στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, με το να πάρει την Βουλή των Αντιπροσώπων να συμφωνήσει να απονείμει την προεδρία στον Biden (με βάση τις εναλλακτικές προτάσεις υπέρ-Biden που αποστέλλονται από φιλο-Biden κυβερνήτες). Ο Πενς και το GOP αρνήθηκαν να το αποδεχθούν αυτό, δηλώνοντας αντ’ αυτού ότι ο Τραμπ επανεξελέγη σύμφωνα με το Σύνταγμα λόγω της νίκης του στο Εκλογικό Σώμα. Αυτή η κομματική διαίρεση παρέμεινε άλυτη, επειδή καμία πλευρά δεν έκανε πίσω και η 20η Ιανουαρίου έφτασε χωρίς ούτε έναν πρόεδρο να δικαιούται να είναι Αρχι-διοικητής μετά το μεσημέρι εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν σαφές τι θα έκανε ο στρατός σε αυτήν την κατάσταση.

Παιχνίδι Τέσσερα: Στα όρια νίκη Biden

Το τελικό σενάριο διερεύνησε μια μικρή νίκη του Biden, όπου ηγείται με λιγότερο από το 1% των ψήφων την επομένη των εκλογών και προβλέπεται να κερδίσει 278 εκλογικές ψήφους. Το Fox News είναι μεταξύ των μεγάλων δικτύων που κάλεσαν τις εκλογές για τον Biden, αν και η εκστρατεία του Trump δεν παραδέχεται, δημιουργώντας έναν έντονο ανταγωνισμό που ολοκληρώνεται με μια δύσκολη και μαχητική αλλά τελικά επιτυχημένη μετάβαση.

Πιθανότητα ένα:

• Η εκστρατεία Τrump άρχισε το παιχνίδι με την ενθάρρυνση των κρατικών νομοθετικών σωμάτων στην Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν για να πιστοποιήσει μια χωριστή λίστα των ψηφοφόρων για την υποστήριξη του προέδρου Trump. Παρά την αντίθεση της εκστρατείας του Biden και των Δημοκρατικών, τόσο τα νομοθετικά σώματα του Μίσιγκαν όσο και της Πενσυλβάνια, συμφωνούν να στείλουν δύο ομάδες ψηφοφόρων υπέρ του Τραμπ.

• Η εκστρατεία Του Τραμπ συμμετείχε σε μια μεγάλη και συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης, που επικεντρώθηκε κυρίως στη νομιμότητα των ταχυδρομικών ψηφοφοριών. Αυτή η εκστρατεία χρησιμοποίησε τα μέσα ενημέρωσης, για να ενισχύσει τις αφηγήσεις «κλεμμένων εκλογών» και «απάτης ψηφοφόρων» και ξεκίνησε θορυβώδη έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την απάτη των ψηφοφόρων. Ο Γενικός Εισαγγελέας Barr ανέλαβε επίσης δράση για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων. Οι αντικαταστάτες της εκστρατείας του Trump, δημοσίευσαν ψευδείς πληροφορίες ότι ο Joe Biden υπέστη καρδιακή προσβολή σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τις αντιλήψεις για την ικανότητα του Biden να κατέχει τα καθήκοντά του. Η εκστρατεία Biden γρήγορα διαλύει αυτές τις πληροφορίες, αλλά το facebook κράτησε τις θέσεις για την καρδιακή προσβολή ανεβασμένες.

• Παρά όλες αυτές τις κινήσεις κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τις εκλογές, τα ζάρια επιβεβαίωσαν ότι η εκστρατεία του Biden, διατήρησε ένα στενό προβάδισμα.

• Η εκστρατεία του Τραμπ κατάλαβε ότι η πιο αποτελεσματική στρατηγική της, δεν ήταν μόνο να δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των ψήφων για τον Biden, αλλά και να δημιουργήσει περισσότερο χάος και αναστάτωση, έτσι ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να μπορεί να τοποθετηθεί ως ο μόνος, που είναι σε θέση να διασφαλίσει τον νόμο και την τάξη. Η εκστρατεία του Trump προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα, προτρέποντας τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν τις διαδηλώσεις black lives matter και τις διαδηλώσεις υπέρ του Biden και ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς, να αντιμετωπίσουν φιλελεύθερους διαδηλωτές.

Πιθανότητες δύο και τρία

• Η εκστρατεία του Biden χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τραμπ ως άσχημες και διχαστικές. Συμμετοχή ανεξάρτητων και μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων να μιλήσουν κατά αυτής της απειλής. Ο Romney προσπάθησε να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να υποστηρίξουν την νίκη του Biden. Μετά την πρώτη αποτυχία, ο Romney επικράτησε και έπεισε τρεις άλλους γερουσιαστές GOP, να αναγνωρίσουν τον Biden ως τον εκλεγμένο Πρόεδρο.

• Καθώς κατέστη προφανές ότι η νίκη του Biden θα πιστοποιηθεί, ο γερουσιαστής ηγέτης της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, κατ’ ιδίαν σηματοδότησε σε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Romney, αναγνωρίζοντας ότι οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να υπερισχύσουν το 2022.

• Η εκστρατεία του Biden διοργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα. Μια ζαριά καθόρισε ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους σε όλη την χώρα, για να υποστηρίξουν τον Biden, επιτρέποντας στην εκστρατεία του να αποκτήσει δυναμική στην μάχη για την κοινή γνώμη. Βίαιες αψιμαχίες και βανδαλισμοί έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

• Μια κρίσιμη στιγμή στο παιχνίδι ήταν, όταν οι Αρχηγοί του Επιτελείου διέρρευσαν ότι οι εσωτερικές συζητήσεις είχαν λάβει χώρα για το πώς να χειριστεί την κλιμάκωση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της παραίτησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Τραμπ να σπείρει αναταραχή. Η διαρροή έδειξε ότι η δέσμευση των Αρχηγών, ήταν προς το Σύνταγμα και όχι προς τον Πρόεδρο ή προς ένα συγκεκριμένο κόμμα. Μόλις η Γερουσία ψήφισε σε συμφωνία με την Βουλή στις 6 Ιανουαρίου, ο στρατός κατέστησε σαφές ότι ήταν έτοιμος να στηρίξει τον Biden ως τον νεοϊδρυθέντα πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου.

• Νιώθοντας τις εκλογές να ξεφεύγουν, τα δεξιά μέσα ενημέρωσης ακολούθησαν ιδιαίτερα επιθετικές και προκλητικές στρατηγικές. Το Infowars δημοσίευσε κατάλογο διευθύνσεων, αριθμών τηλεφώνων και άλλων προσωπικών πληροφοριών ψηφοφόρων που δεσμεύθηκαν να ψηφίσουν τον Τζο Μπίντεν. Η ανακοίνωση περιλάμβανε ψευδείς ισχυρισμούς που συνδέουν 88 από αυτούς τους ψηφοφόρους με τον Σόρος και 14 με την εμπορία παιδιών. Οι Rush Limbaugh και άλλοι κατηγόρησαν την εκστρατεία Biden για την αποδοχή της βοήθειας από την Κίνα, ένα μήνυμα που ελήφθη από τα κύρια μέσα ενημέρωσης. Οι δεξιές σελίδες meme, οι οποίες έχουν 340% μεγαλύτερη εμβέλεια από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του περιεχομένου στο Facebook, έκαναν το on-line τοπίο κορεσμένο με εκκλήσεις για την υπεράσπιση του Συντάγματος από τους εχθρούς, τόσο των ξένων όσο και των εσωτερικών.

• Η εκλογική νίκη του Μπάιντεν πιστοποιήθηκε, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε να φύγει από τον Λευκό Οίκο. Αρχισε να καίει έγγραφα και ενδεχομένως ενοχοποιητικά στοιχεία και συνέχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της νομιμότητας των εκλογών. Ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από χάρες για τα μέλη της κυβέρνησής του, καθώς και για τον εαυτό του, πριν οι Μυστικές Υπηρεσίες τον συνοδεύσουν έξω από τον Λευκό Οίκο. Αλλά η Μυστική Υπηρεσία απέδειξε την «κουλτούρα του επαγγελματισμού» της (όπως ανέφερε ένα μέλος της Ομοσπονδιακής Κυβερνητικής Ομάδας), δηλώνοντας ότι θα ήταν «πιστή στο γραφείο, όχι στο πρόσωπο» και ως εκ τούτου θα συνόδευε τον Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

• Ο Τραμπ μεταπηδά στην λειτουργία του TRUMP TV, ενός νέου μέσου ενημέρωσης που αμέσως μετά την ίδρυση του ζητά την καθαίρεση του προέδρου Biden.

• Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2021, ο Biden έχει ξεκινήσει τα καθήκοντα της ενωμένης χώρας και της προσπάθειας να βγάλει την Αμερική από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την κρίση δημόσιας υγείας, που σχετίζεται με τον COVID-19. Αρθρώνει μια σειρά από πακέτα που επικεντρώνονται στις υποδομές και την υγειονομική περίθαλψη / COVID-19 και επιδιώκει ενεργά, να συμπεριλάβει την Γερουσία Ρεπουμπλικανών στην διαδικασία. Η εκστρατεία Biden, ανακοινώνει επίσης ότι οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες, Λάρι Χόγκαν και Τσάρλι Μπέικερ, θα προταθούν για να υπηρετήσουν στο υπουργικό του συμβούλιο. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος καθιερώνει επίσης κοινή έρευνα από τις Επιτροπές Πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας, για να εξετάσει όλες τις μορφές ξένης παρέμβασης στις εκλογές του 2020.

• Η εκστρατεία του Biden είχε αρχικά επιδιώξει να δημιουργήσει μια «διέξοδο» για τον Τραμπ, να παραχωρήσει τις εκλογές κατά την διάρκεια των πρόωρων πιθανοτήτων. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ξεκινήσει έρευνες για τις εγκληματικές δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ και της οικογένειάς του.

Παράρτημα Γ: Ο «Τραμπισμός» θα επιβιώσει από μια ήττα του Trump;

Αν και δεν ήταν ξεκάθαρα στο πεδίο της έρευνας της TIP, σχεδόν όλες οι ενημερώσεις περιελάμβαναν κάποια συζήτηση για το αν ο «Τραμπισμός» είναι πιθανόν να επιβιώσει μετά την έξοδό του Τραμπ από το αξίωμα. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει καλλιεργήσει και κινητοποιήσει μια σημαντική βάση. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα αποστρατευθεί εύκολα, μετά την αποχώρηση του Τραμπ από το αξίωμα. «Είναι εμποτισμένη τώρα», δήλωσε ένας συμμετέχων. Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις για μια εισερχόμενη Διοίκηση.

Πολλοί παρατηρητές αναμένουν από τον Πρόεδρο Τραμπ, να προσπαθήσει να επεκτείνει την επιρροή του που διαταράσσει τον κανόνα, μετά την αποχώρηση του από το αξίωμα μέσω μιας ανεξάρτητης εταιρείας μέσων ενημέρωσης ή εταιρικών σχέσεων. Οι συμμετέχοντες προβλέπουν, ότι σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν, ο Τραμπ θα επιτεθεί πρόωρα και με συνέπεια στον πρόεδρο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον για όλα τα προβλήματα στην χώρα για τον συνδυασμό των κλεμμένων εκλογών και της ανικανότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το μήνυμα θα είναι σαφές, συνεπές και αδυσώπητα σφυρηλατημένο: «Αν μόνο οι εκλογές δεν είχαν κλαπεί από μένα, όλα στην χώρα θα ήταν και πάλι σπουδαία». Ενα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την πολιτική βία. Το QAnon θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην εκλογή των ακροδεξιών υποψηφίων στο Κογκρέσο, παρέχοντας μια άγκυρα για τις προτάσεις του πρώην Προέδρου Trump.

Μια άποψη μειοψηφίας ήταν ότι μόλις ο Τραμπ είναι ένας «μεγάλος χαμένος», θα χάσει το πρόσωπο με την βάση του GOP και οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν. Αν προσπαθήσει να μοιάσει με μάρτυρα, αυτοί οι συμμετέχοντες προτείνουν, ότι μπορεί όλο αυτό να βγει ως απλώς αξιολύπητο. Ωστόσο, εάν η πανδημία και η οικονομία συνεχίσουν να επιδεινώνονται μετά τις εκλογές του 2020, μπορεί να γίνει πιθανότερο ότι ο Τραμπ (ή μια φιγούρα που μοιάζει με τον Τραμπ), θα είναι και πάλι ένας σοβαρός υποψήφιος για την Προεδρία το 2024.

Πώς πρέπει να αντιδράσουν τα αντιαυταρχικά συμφέροντα; Αρκετοί συμμετέχοντες προέτρεψαν τους Δημοκρατικούς, να υιοθετήσουν ένα νέο εγχειρίδιο. Η υπόθεση εργασίας του Προέδρου Ομπάμα ήταν ότι «ο πυρετός θα σπάσει στο πίσω μέρος της εκλογικής ήττας,» αλλά αυτό αποδείχθηκε λάθος. Σε όλη την κυβέρνηση Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να συμβιβαστούν ή να συμμετάσχουν σε συνήθεις διαπραγματεύσεις για την πολιτική, υπολογίζοντας αντ ‘αυτού για το κλείδωμα, κάθε πιθανή δημοκρατική πρωτοβουλία και περιμένοντας την ευκαιρία τους να ανακτήσουν την Προεδρία.

Αυτοί οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν ότι οι Δημοκράτες δεν πρέπει να βασίζονται σε δικαστικές διαφορές ή απλώς ελπίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ή το εκλεγμένο γραφείο θα «έρθει στα συγκαλά τους.» Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση πιο αυθεντικών σχέσεων με την βάση της αριστεράς, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας δημοσίως το ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας που έχει προκύψει από τα τέλη Μαΐου, αντί να συνεχίσουν να επιδιώκουν συμβιβασμό με την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Υπήρξε σχεδόν καθολική συμφωνία, ότι σε περίπτωση απώλειας του Τραμπ, η στρατηγική του GOP θα είναι να δημιουργήσει προβλήματα στην εισερχόμενη κυβέρνηση Biden, προκειμένου να ανακτήσει έδαφος το 2022 και να αναλάβει εκ νέου τον Λευκό Οίκο το 2024. Οι ακτιβιστές του GOP (που ενδεχομένως ενθαρρύνονται από τον ίδιο τον Τραμπ και από τα άκρα δεξιά μέσα ενημέρωσης) μπορεί να επιδιώξουν να δημιουργήσουν συνεχιζόμενο χάος και συγκρούσεις στους δρόμους. Εν τω μεταξύ, οι αρχηγοί των κομμάτων του GOP, πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην αναδιαίρεση μετά το αξίωμα.

Η Γερουσία Ρεπουμπλικάνων είναι επίσης πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίσει ένα ή περισσότερα Biden υπουργικά συμβούλια ή υποψήφια δικαστήρια, ως μια επίδειξη του πολιτικού νεύρου. Εάν το GOP κατέχει την Γερουσία, θα εξεταστούν ακόμη πιο δραματικές ενέργειες αποκλεισμού, δελεάζοντας την κυβέρνηση Biden να συνεχίσει την προσέγγιση του Προέδρου Τραμπ για τον διορισμό «ενεργών» διορισμένων, θεσμοθετώντας έτσι την ακύρωση του ρόλου «παροχής συμβουλών και συναίνεσης», της Γερουσίας, στους διορισμούς του εκτελεστικού κλάδου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα πιέσουν επίσης σκληρά για τις δικαστικές υποψηφιότητες, προσπαθώντας να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους, πριν ο Πρόεδρος Τραμπ εγκαταλείψει το αξίωμα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο οποίος θα υπονόμευε περαιτέρω την νομιμότητα του Δικαστηρίου στα μάτια πολλών Δημοκρατικών και θα αύξανε τις απαιτήσεις από την αριστερά για «δικαστική συσκευασία». Αντιστρόφως, είναι επίσης πιθανό ότι εάν το GOP κατέχει την Γερουσία, ο ηγέτης πλειοψηφίας McConnell θα μπορούσε να αρνηθεί να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε ψηφοφορίες, για οποιουσδήποτε υποψηφίους δικαστηρίων του Biden, επιτρέποντας στις κενές θέσεις για να συσσωρεύσουν μέχρι έναν δημοκρατικό Πρόεδρο, να είναι πάλι σε ισχύ για να κάνει τους διορισμούς.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην άσκηση σημείωσαν ωστόσο, ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα για το GOP και ειδικότερα, για τους Ρεπουμπλικάνους που θα τρέξουν το 2022 σε κράτη όπου οι μετριοπαθείς έχουν πλεονέκτημα, καθώς και για τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες με προεδρικές φιλοδοξίες για το 2024. Ορισμένοι προεδρικοί αισιόδοξοι του GOP, μπορεί να ορίσουν την υποψηφιότητά τους ως αντί-Τραμπ (Ρούμπιο, Τζόνσον, Τούμει), ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες μπορεί να επιστρέψουν γρήγορα στις κρατικές προτεραιότητες, όπως τον COVID-19. Μια πρόωρη καθοριστική μάχη μεταξύ των προσεγγίσεων, θα λάβει χώρα πιθανώς πέρα από την επιλογή του προέδρου συμβαλλόμενων μερών.

Η TIP προσφέρει αυτές τις προκαταρκτικές συστάσεις με βάση την συμβολή των συμμετεχόντων στις ασκήσεις σχεδιασμού σεναρίων:

• Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων στις ασκήσεις σχεδιασμού σεναρίων, σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν όσον αφορά την συνέχιση των ερευνών και πιθανές κατηγορίες κατά του προέδρου Τραμπ και των μελών της κυβέρνησής του. Μια νέα Διοίκηση, σε συνεργασία με ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, θα μπορούσε να εξετάσει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται από άλλες χώρες, όπως επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωσης.

• Ενα ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει την παράδοση της προσφοράς νομικής ασυλίας ή χάρης, στον Τραμπ και την οικογένειά του. Υπήρξε μια ζωηρή συζήτηση σχετικά με το αν οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κέρδος από αυτή την διπλωματική προσπάθεια, άξιζε έναν πιο μακροπρόθεσμο κίνδυνο ότι οι διεφθαρμένες ή εγκληματικές πρακτικές θα συνεχιστούν. Αυτό μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της ίδιας της μετάβασης, εάν ο Τραμπ αποφασίσει να διαπραγματευτεί ένα «πακέτο εξόδου» για τον εαυτό του.

• Γενικότερα, πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή, σκόπιμη και συγκεκριμένη στρατηγική για να αμφισβητηθεί η Λευκή Υπεροχή και τα εξτρεμιστικά δίκτυα, που επέτρεψαν την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία και με την σειρά τους επιτράπηκαν από την κυβέρνηση του Τραμπ. Αυτή η βάση δεν θα αποκινητοποιηθεί αυτόματα, εάν και όταν ο Τραμπ εγκαταλείψει το αξίωμα και είναι ισχνή για το είδος της πλουραλιστικής δημοκρατίας που σκόπευαν οι ιδρυτές της.

• Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να αναλάβει αποφασιστική δράση για τον περιορισμό της εκτελεστικής εξουσίας, όπως συνέβη μετά τις καταχρήσεις εξουσίας του Προέδρου Νίξον στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ενα από τα βασικά ευρήματα αυτών των ασκήσεων σεναρίων, είναι ο εξαιρετικός βαθμός de facto εξουσίας που μπορεί να ασκήσει ένας Πρόεδρος αδέσμευτος από κανόνες ή ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κανένας Πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό τμήμα για να διευθετήσει τα πολιτικά αποτελέσματα, να βλάψει τους υποτιθέμενους αντιπάλους ή να επιδιώξει το προσωπικό οικονομικό κέρδος. Οι αρχές της πολιτικής ευπρέπειας που διατηρήθηκαν μέσω των κανόνων θα πρέπει να κωδικοποιηθούν μέσω του νόμου.

Preventing-a-Disrupted-Presidential-Election-and

@Για την μετάφραση terrapapers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters