Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Λιβάνιος: "έρχεται" η ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ


Λιβάνιος: "έρχεται" η ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑΑνεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ προετοιμάζει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εξετάζεται η δυνατότητα να υπάγονται στο πρόγραμμα των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο. Τα παραπάνω προέκυψαν από απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Ιδίως για το πρόγραμμα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ. Λιβάνιος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να αυξηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
"Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο το έχει ‘αγκαλιάσει', όχι μόνο είναι συνέχεια ενός προγράμματος που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του 2012, αλλά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε σκοπό να επεκταθεί, διότι είναι μια δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε κάθε παιδί να βρίσκει τη θέση του σε παιδικό σταθμό", ανέφερε ο κ. Λιβάνιος. "Κάνουμε ενέργειες - και σε σχέση με το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", αλλά και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία - προκειμένου να μπορέσουν να χτιστούν νέοι παιδικοί και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τους δήμους, ώστε να είναι και πλήρως ασφαλείς, αλλά να έχουμε και νέες θέσεις για φιλοξενούμενα παιδιά", εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου κάλεσε τον υφυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή εάν έχει δοθεί κατεύθυνση από το υπουργείο προς τους δήμους να προσφύγουν σε αδιαφανείς, σκανδαλώδεις και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας αναθέσεις σε ιδιώτες, της δημιουργίας και λειτουργίας δημοτικών ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), διότι Δήμοι σε διάφορες περιοχές της χώρας - στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Μαρούσι, τον 'Αλιμο - αναθέτουν, όπως είπε, απευθείας στο ίδιο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο "Έχω τη Δύναμη", να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ΚΔΑΠ για λογαριασμό των δήμων τους, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. "Όπως ξέρετε, ο νόμος δίνει το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ μόνο στους ίδιους τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως και στις δημοτικές επιχειρήσεις. 'Αρα, η νομοθεσία είναι σαφής και ξεκάθαρη. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αναθέσεις που γίνονται ήδη, είναι σκανδαλώδεις και κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας", είπε η Θεανώ Φωτίου.

Ο έλεγχος των ΟΤΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών και τουλάχιστον αυτή η πολιτική ηγεσία δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: "Σεβόμαστε την Αυτοδιοίκηση, σεβόμαστε το τεκμήριο αρμοδιότητας που έχει και δεν τους υποδεικνύουμε να κάνουν το άλφα ή το βήτα. Εμείς δίνουμε εργαλεία και καθορίζουμε το νομικό πλαίσιο. Αναφέρατε στην ερώτησή σας περιπτώσεις δήμων, τον Δήμο Πειραιά, τον Δήμο Αλίμου, τον Δήμο Αμαρουσίου. Έχουν παρθεί, πράγματι, σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Όμως, από την ενημέρωση που έχω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μέχρι σήμερα δεν τις έχει προσβάλει κανένας. Είναι, λοιπόν, δικαίωμα, με βάση το άρθρο 227 του ν.3852, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον και θεωρεί ότι μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου είναι άδικη, να την προσβάλλει".
Ο Θοδωρής Λιβάνιος ενημέρωσε εξάλλου την εθνική αντιπροσωπεία ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς η δημιουργία αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου των ΟΤΑ, ώστε να υπάρξει ένα ανεξάρτητο όργανο που θα ασκεί εποπτεία. "Το Υπουργείο Εσωτερικών, καλώς ή κακώς, - κάλλιστα κατά τη γνώμη μου - δεν κάνει τον έλεγχο νομιμότητας στις πράξεις των δήμων, γιατί θα ήταν ουσιαστικά διαιτητής σε πράγματα τα οποία δεν αρμόζουν στη φύση του και θα παραβίαζε και το αυτοδιοίκητο. Γι' αυτό προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία της αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου των ΟΤΑ, ώστε να υπάρχει ένα ανεξάρτητο όργανο που θα κάνει την εποπτεία. Επίσης, γι' αυτόν τον λόγο προχωράμε άμεσα και στη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών με εξειδικευμένους δικηγόρους, οι οποίοι θα προσληφθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να υπάρχει πραγματικά ανεξάρτητος έλεγχος νομιμότητας", ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
"Όταν ιδρύονται δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ, οι δήμοι προσλαμβάνουν τις κατάλληλες ειδικότητες εργαζομένων είτε σε θέσεις πλήρους είτε σε θέσεις μερικής απασχόλησης, αλλά πάντοτε με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία. Καλύπτουν με τα voucher των 180 ευρώ οχτώ ώρες ημερησίως για τα παιδιά", σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε: "Τώρα τα ίδια χρήματα - που είναι κρατικό χρήμα - θα τα δίνετε για τις μισές ώρες. Και πώς ελέγχονται οι προσλήψεις προσωπικού που θα κάνει ο υπεργολάβος όταν η αδειοδότηση φαίνεται ότι θα γίνει με τον πιο πρόχειρο κι ανεξέλεγκτο τρόπο; Όλο αυτό το πακέτο συνιστά τεράστιο σκάνδαλο. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας αν νομίζετε ότι πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν με το "Έχω τη Δύναμη" είναι τυχαίο συμβάν, ότι τυχαία όλοι αυτοί οι δήμοι δίνουν στο "Έχω τη Δύναμη" τα voucher. Είναι σκάνδαλο καραμπινάτο".
"Το να μιλάτε με τέτοια ευκολία για σκάνδαλο με προβληματίζει. Με προβληματίζει όχι μόνο υπό το φως αυτών που έχουν βγει τις τελευταίες μέρες, αλλά με προβληματίζει γιατί κατηγορείτε για κάτι το οποίο είχε γίνει επί των ημερών σας", απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών και επέμεινε: "Οι δήμοι κρίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας για τις αποφάσεις που παίρνουν, κυρίως από τους δημότες και όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κρίνονται και από τον Έλεγχο Εποπτείας, κρίνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, δεν κρίνονται από την κυβέρνηση, και ευτυχώς δεν κρίνονται από την κυβέρνηση".
Αναφορικά με την ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ, ο κ. Λιβάνιος είπε επίσης ότι "αυτή η υπηρεσία θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας, θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ασκείται πραγματικά έλεγχος νομιμότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters