Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ναβάχο, οι ναυαγοί Μινύες Αργοναύτες Ινδιάνοι!

Παιδιά των Ναβάχο φωτογραφίζονται ενώπιον παραδοσιακών
χειροτεχνιών της φυλής τους,
με μαιάνδρους, ηλιακά, κ.ά. αρχαία ελληνικά σύμβολα.
Του μουσικού Φώτιου Τούμπανου
Οι Navajo είναι ιθαγενείς των Νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε περισσότερα από 300.000 εγγεγραμμένα φυλετικά μέλη από το 2015, οι Navajo Nation είναι η 2η μεγαλύτερη ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη φυλή στις Η.Π.Α. (με το Cherokee Nation να είναι το μεγαλύτερο) και έχει την μεγαλύτερη επικράτεια στην χώρα.
Η επικράτεια περιβάλλει την περιοχή των Τεσσάρων Γωνιών και καλύπτει περισσότερα από 27.000 τετρ. μίλια γης στην Αριζόνα, την Γιούτα και το Νέο Μεξικό.
Την γλώσσα των Ναβάχο μιλούν σε όλην την περιοχή και οι περισσότεροι Ναβάχο μιλούν επίσης αγγλικά.
Οι πολιτείες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Ναβάχο είναι η Αριζόνα (140.263) και το Νέο Μεξικό (108.306). Περισσότεροι από το 75% του εγγεγραμμένου πληθυσμού Navajo κατοικούν σε αυτά τα δύο κρατίδια. Εκτός από το ίδιο το Navajo Nation, μια μικρή ομάδα Navajos είναι μέλη των ομοσπονδιακά αναγνωρισμένων Indian Tribes του ποταμού Colorado.



Οι ιθαγενείς Ναυάχος
ήσαν οι Αργοναύτες

Μια ιστορία που ακούγεται σαν μύθος, αλλά είναι αλήθεια.
(σ.σ.: Άλλωστε μύθος σημαίνει αλήθεια).
Κατά την παράδοση των Navajos, πιστεύουν ότι ήρθαν στην γη τους, αναδυόμενοι μέσα από 4 επίπεδα κόσμων, και σήμερα διαμένουν στο 4ο επίπεδο, τον "Glittering World".
Η ινδιάνικη[1] φυλή με το όνομα Navajos – Ναυαγοί, προέρχεται από μη ιθαγενείς, αφού αυτοί δεν πλέουν στις θάλασσες, αλλά με καγιάκ (δερμάτινες ελαφρές λέμβους), διαπλέουν λίμνες και ποταμούς. Προφανώς προήλθε λόγω επαφής με τούς ναυαγούς Μινύες Αργοναύτες εκπολιτιστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΜΙΝΥΕΣ, ΕΔΩ.

Τιμητικά οι σωτήρες τους ιθαγενείς, έλαβαν την ονομασία Ναυάχος.
Τους αρχηγούς των Αργοναυτών (Ιάσονα, Ηρακλή, ή άλλου τινός) ουδέποτε πρόφεραν το όνομα, επειδή ήταν ιερό, αλλά τον εκάλουν (ΙερώνυμοJeronymo. Για τούτο ο τελευταίος μέγας αρχηγός τους εκλήθη Jeronymo.
Σημειωτέον ότι ο αρχηγός Jeronymo με τον Natchez (των Απάτσι), παράνομοι όντες, φωτογραφήθηκαν στο στρατόπεδο του πρώτου στο Tombstone της Αριζόνας[2].

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, ΕΔΩ.

Οι Ναυάχος ανεύρον τους οικισμούς των Ανασάζι, σιωπηλούς και έρημους επί αιώνες, όταν περιπλανώμενοι κατέλαβαν μέγα μέρος της χώρας τους. Θεώρησαν ότι τα θλιβερά κατάλοιπα «οικοδομήθηκαν από aliens – αλλοδαπούς αρχαίους», τους Ανασάζι / Anasazi (στην γλώσσα των Αθαπάσκαν).

........................................................
Athapaskan: ποια η προέλευση και σημασία της;
Athapaskan > Atha > paskan > Atha(na)paskan > Atha(na)faskan > Αθα(να)φάσκων > φάσκων Αθανα (Αθάνα: θεά σοφίας και πολεμική, φέρουσα περικεφαλαία, αιγίδα, ασπίδα και δόρυ), ή Atho/paskan > Athos/faskan (Athos / Άθως επώνυμον του Διός > βάσκω > φάσκω – βλ. Ιακ. Θωμόπουλος «Πελασγικά»).

Η λέξη συνεπώς Αθαπάσκαν επιβεβαιοί την προφανή ερμηνεία μας για την σύνθετη ελληνική λέξι Ανασάζι. Συνεπώς η μνήμη των Ναυάχος (μαθητών των Ναυαγών Αργοναυτών) ορθώς συνδέει ως παράλληλες έννοιες τους Ανασάζι με την γλώσσα Αθαπάσκαν, δηλ. την γλώσσα της σοφίας, της Αθηνάς ή του Άθω / Άθωνος, επιθέτου του Ζηνός – Διός (> Δεύς > Deus), επιβεβαιουμένης έτσι της ελληνικότητας της αναλυθείσας ονομασίας Ανασάζι.
.......................................................
Ο συγγραφέας Φ. Τούμπανος, ανάμεσα σε Ναβάχο



Οι Ανασάζι στην Mesa Verde του Κολοράντο έκτιζαν στους οικισμούς τους (pueblos) επί υψηλών λόφων. Πολυώροφα κτήρια πλησίον ή εφαπτόμενα σε απόκρημνους βράχους. Αυτές οι αρχαίες τεχνοτροπίες επιτυχώς αντεγράφησαν από τους συγχρόνους κεραμίστες Pueblos.
Εκτός των Ανασάζι πολλές άλλες μαρτυρίες έχομε της παρουσίας των Ελλήνων στην Β. Αμερική και της μεγίστης πολιτιστικής τους επιδράσεως επί των γηγενών.ά και ο  Άθως Ζευς!



Οι Ναβάχο αποκαλούνται Dineh, που σημαίνει "Οι άνθρωποι" στην γλώσσα Navajo.
Σε στενή σχέση με τους Apache, οι Navajo είναι άνθρωποι που από τον Αταπασκανό μετανάστευσαν νοτιοδυτικά από τον δυτικό-κεντρικό Καναδά γύρω στον 15ο αιώνα. Μέχρι την στιγμή που οι Ισπανοί εξερευνητές συναντήθηκαν στο Ναβάχο τον 16ο αιώνα, το εμπόριο είχε καθιερωθεί μεταξύ των λαών Pueblo και Navajo, ανταλλάσσοντας αγαθά από αραβόσιτο και βαμβάκι για κρέας βουβάλου, δέρματα και υλικό για εργαλεία πέτρας.
Επειδή κυνηγούσαν βουβάλια, ζούσαν σε σκηνές, και χρησιμοποιούσαν σκυλιά για να τραβούν κάρα φορτωμένα με τα υπάρχοντά τους, οι Ισπανοί τους ανέφεραν ως «νομάδες σκύλων». Ο Fr. Coronado παρατήρησε για πρώτη φορά τους «ανθρώπους που μίλησαν στην Αταπασκάνη».

Ο Coronado ανέφερε την σύγχρονη δυτική περιοχή Apache ως ακατοίκητη και άλλοι Ισπανοί ανέφεραν αρχικά Apache, που ζουν δυτικά του Rio Grande στην δεκαετία του 1580 . Τον Απρίλιο του 1541, ο Francisco Coronado έγραψε για αυτούς: «Μετά από 17 ημέρες ταξιδιού, ήρθα σε μια rancheria των Ινδιάνων που ακολουθούν αυτά τα βοοειδή [βουβάλια]. Αυτοί οι εντόπιοι ονομάζονται Querechos. Δεν καλλιεργούν την γη, αλλά τρώνε ωμό κρέας και πίνουν το αίμα των βοοειδών που σκοτώνουν. Φοράνε τα δέρματα των βοοειδών, με τα οποία όλοι οι άνθρωποι σε αυτό το έδαφος ντύνονται και έχουν πολύ καλά κατασκευασμένες σκηνές, από δέρματα μαύρων και λιπαρών αγελάδων, στις οποίες ζουν, και που παίρνουν από τα βοοειδή.  Έχουν δε σκύλους, που φορτώνουν, για να φέρουν τις σκηνές και τα υπάρχοντά τους».

Είναι πολύ πιθανόν ότι η ομάδα Apache των Αταπασκάνων μετακόμισε στις σημερινές νοτιοδυτικές πατρίδες τους στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα. Οι Ναβάχο δεν επέκτειναν την εμβέλειά τους μέχρι τον 17ο αιώνα, όταν κατέλαβαν περιοχές, που οι λαοί του Pueblo είχαν εγκαταλείψει κατά τους προηγούμενους αιώνες.

Τα πρώτα ισπανικά κείμενα αναφέρουν ειδικά το "Apachu de Nabajo" (Navajo) στην δεκαετία του 1620, αναφέροντας τους ανθρώπους στην περιοχή Chama ανατολικά του ποταμού San Juan.

Μέχρι την δεκαετία του 1640, ο όρος εφαρμόσθηκε στους λαούς Athapaskan από τον Chama στα ανατολικά μέχρι το San Juan στα δυτικά.
Καθώς οι λαοί του Navajo μεταφέρθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα, έμαθαν τις τεχνικές καλλιέργειας από τους λαούς του Puebloan.

Σύντομα, μετετράπησαν από μια κυνηγετική κοινότητα, σε έναν αγροτικό λαό. Από τους Puebloans, έμαθαν επίσης τελετουργίες, τραγούδια, προσευχές και ιστορίες. Αργότερα, όταν το έθνος των Navajo απέκτησε πρόβατα και άλογα από τους Ισπανούς, μέσω συναλλαγών ή επιδρομών, δημιούργησαν ολόκληρες τελετές της δικής τους φιλοσοφίας, που περιελάμβαναν τραγούδια και προσευχές για πρόβατα και άλογα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ, ΕΔΩ.

Βραχιόλι των Ναβάχο με παραδοσιακά τους θέματα:
Έναν (μινωικό κρητικό) λαβύρινθο, τον Θησέα, έτοιμο να εισέλθει,
αλλά ως Φάνης που ξεπηδά μέσα από το ορφικό κοσμικό Ωόν...


Τα πρόβατα επίσης παρείχαν μαλλί, το οποίο επέτρεψε στον Ναβάχο να γίνει μεγάλος υφαντής. Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Navajo μετακινήθηκαν δυτικά στην σημερινή περιοχή των Τεσσάρων Γωνιών, όπου έκαναν οχυρό τους το Canyon de Chelly. Η κίνηση προκλήθηκε από εχθρικές πιέσεις από τους Ισπανούς από τον νότο, τους Comanche από την ανατολή και τους Ute από τον βορρά.

Όποτε ο λαός υποχώρησε, και δεν αγωνίστηκε. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι Navajo έγιναν ευρηματικοί, καλλιτεχνικός και τελετουργικός λαός - μια εξέλιξη που οδήγησε τον Nathaniel Patton να γράψει στο «Μισούρι» (1824) ότι οι Ναβάχο ήταν ανώτεροι από τους Ινδιάνους της πεδιάδας, επειδή δημιούργησαν ρούχα, σχεδίασαν κοσμήματα, έζεψαν ζώα και καλλιεργούσαν την γη. Το 1846, αμερικανικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν στα Νοτιοδυτικά κατά την διάρκεια του Μεξικανικού Πολέμου.

Από τότε μέχρι το 1863, υπογράφηκαν αρκετές συνθήκες με τους Ναβάχο.
Καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εγκαταστάθηκαν στο έδαφος του Νέου Μεξικού, συνάντησαν ολοένα και πιο έντονη αντίσταση από τους ανθρώπους του Mescalero Apache και τους Navajo, που αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τον έλεγχο των παραδοσιακών εδαφών τους και του τρόπου ζωής τους. Σε μια προσπάθεια να τους υποτάξουν, ο στρατός των ΗΠΑ έκανε πόλεμο στις ινδιανικές φυλές Mescalero Apache και Navajo, καταστρέφοντας τα χωράφια, τους οπωρώνες, τα σπίτια και τα ζώα τους.

Πριν νικήσουν οι Ινδιάνοι, το Κογκρέσο ενέκρινε την ίδρυση του Fort Sumner στο Bosque Redondo στις 31 Οκτωβρίου 1862, μια έκταση 40 τετρ. μιλίων. Ήταν η πρώτη ινδιανική επικράτεια δυτικά της Οκλαχόμα. Το σχέδιο ήταν να μετατραπούν οι Apache και Navajo σε αγρότες, στο Bosque Redondo με άρδευση από τον ποταμό Pecos.



Θα έπρεπε επίσης να είναι «πολιτισμένοι», πηγαίνοντας στο σχολείο και ασπαζόμενοι τον χριστιανισμό!

Οι Apache και Navajo, οι οποίοι είχαν επιβιώσει από τις επιθέσεις του στρατού, στην συνέχεια υπέφεραν και αναγκάστηκαν να πάνε στο Bosque Redondo, κοντά στο Fort Sumner του Νέου Μεξικού. Στην περίπτωση των Navajo, 8.500 άντρες, γυναίκες και παιδιά διέσχισαν σχεδόν 300 μίλια από την βορειοανατολική Αριζόνα και το βορειοδυτικό Νέο Μεξικό στο Bosque Redondo, μια έρημη οδό, στο ανατολικό Νέο Μεξικό.

Ταξιδεύοντας σε σκληρές συνθήκες, χειμώνα, για σχεδόν δύο μήνες, περίπου 200 Ναβάχο πέθαναν από το κρύο και την πείνα. Περισσότεροι πέθαναν αφού έφτασαν στην άγονη γη. Η αναγκαστική πορεία, με επί κεφαλής τον Kit Carson, έγινε γνωστή από τους Navajo ως… "the Long Walk"… (σ.σ.: Τα αμερικανικά αμελέ ταμπουρού).

              Αγγεία καθημερινής χρήσης των Ναβάχο με τα προσφιλή παραδοσιακά τους θέματα:
                                                           Μαίανδροι και κυμάτια παντού...

Το μεγαλύτερο μέρος των Mescalero Apache διέφυγε τους στρατιωτικούς φρουρούς του, και εγκατέλειψε την γη στις 3 Νοεμβρίου 1865. Αλλά οι Navajo, πέρασαν άλλα τρία χρόνια, πριν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε ότι το σχέδιό της ήταν μια «πολιτική αποτυχία»
Οι Ναβάχο ήταν τελικά αναγνωρίσθηκαν με την ιστορική Συνθήκη του 1868.

Οι Ναβάχο επέστρεψαν στην γη τους, κατά μήκος των συνόρων Αριζόνας-Νέου Μεξικού, πεινασμένοι και κουρέλια…
Αν και η επικράτειά τους είχε μειωθεί σε μια περιοχή πολύ μικρότερη από ό,τι είχαν καταλάβει πριν από την έξοδο στο Bosque Redondo, ήταν μία από τις λίγες φυλές Ινδιάνων που είχαν την δυνατότητα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. τους χορήγησε πρόβατα και μέσα σε λίγα χρόνια, οι Navajo είχε πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ζώων τους. Όταν έφτασε ο σιδηρόδρομος το 1880, μαζί με τους εμπόρους, οι Navajo αντάλλασσαν αραβόσιτο, μαλλί προβάτου, δέρματα, ζώα για βιοτεχνικά τρόφιμα και μεταποιημένα αγαθά. Το 1922 δημιουργήθηκε επιχειρηματικό συμβούλιο για την διαπραγμάτευση μισθώσεων, για φυσικούς πόρους, που βρέθηκαν στην επικράτειά τους - μεταξύ των οποίων πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία, ουράνιο και άνθρακας. Αυτό το συμβούλιο τελικά έγινε το Συμβούλιο του Έθνους των Ναβάχο, το οποίο τώρα διαχειρίζεται η κυβέρνηση των Ναβάχο. 

Σήμερα, η επικράτεια του Navajo Nation, η οποία περιλαμβάνει 27.000 τετρ. μίλια γης, είναι η μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με περισσότερα από 250.000 μέλη. Η πλειοψηφία εξακολουθεί να ζει στην χώρα των Navajo, η οποία εκτείνεται σε όλο το Κολοράντο, στην Αριζόνα, την Γιούτα και το Νέο Μεξικό. Η έδρα της κυβέρνησης βρίσκεται στην πόλη Window Rock της Αριζόνα. Το Έθνος των Ναβάχο έχει οικοδομήσει μια σύγχρονη οικονομία με παραδοσιακές ασχολίες, όπως η εκτροφή προβάτων, η παραγωγή ινών, η ύφανση, η κατασκευή κοσμημάτων και η εμπορία τέχνης.

Οι νεώτερες βιομηχανίες περιλαμβάνουν την εξόρυξη άνθρακα και ουρανίου, αν και η αγορά ουρανίου επιβραδύνθηκε κοντά στα τέλη του 20ού αιώνα. Οι εκτεταμένοι ορυκτοί πόροι του Navajo Nation τους καθιστά από τους πιο πολύτιμους κατοίκους των αμερικανικών εθνοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση Ναβάχο απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους δημοσίων υπαλλήλων και διοικητικών υπαλλήλων.

Μια άλλη ιστορία των Ναβάχο

Αιώνες πριν από την προσγείωση του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, το 1491, οι Νάβαχος είχαν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή των Τεσσάρων Γωνιών του οροπεδίου του Κολοράντο. Ωστόσο, οι Ναβάχος δεν ήταν οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της γης. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους και τους ιστορικούς, ήταν οι Παλαιο-Ινδιάνοι κυνηγοί (12.000-6.000 π.Χ.) περιπλανώμενοι στην περιοχή της Monument Valley, χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα, και ακολούθησαν οι αρχαίοι τροφοσυλλέκτες κυνηγοί (6.000 π.Χ.). Τα αποδεικτικά στοιχεία των Anasazi στην Monument Valley εξακολουθούν να είναι ορατά, στους χώρους και των ερειπιά τους, που χρονολογούνται πριν από το 1300 μ.Χ.

Τώρα κανένας πλέον δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει κάτι το ελληνικό σε αυτούς. Τόσες πολλές συμπτώσεις, υπάρχουν τόσα πολλά Ελληνικά σύμβολα και ακόμα έχουμε αμφιβολίες;

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα από το υπό έκδοσιν βιβλίο του Φ. Τούμπανου «Ιστορία των ιθαγενών», που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2021.
Επιμ. Γ. Λεκάκης. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.4.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] σ.σ.: Ο όρος «Ινδιάνοι» είναι λάθος. Τον έδωσαν οι Ευρωπαίοι, πιστεύοντας ότι είχαν ανακαλύψει τις… Ινδίες, οπότε οι κάτοικοί τους ονομάσθηκαν Indians (Ινδοί). Μόνο στα ελληνικά οι… Αμερικανοί... Ινδοί αναφέρονται ως Ινδιάνοι, κι έτσι καταλαβαίνουμε για ποιους μιλάμε και τους ξεχωρίζουμε από τους Ινδούς της Ινδίας…

[2] Εγκυκλοπαίδεια «Colliers», σελ. 85, τ. 10.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters