Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΡΗΤΙΝΗ

Η μαστίχα Χίου είναι από τα πιο γνωστά παράγωγα της ελληνικής γης. Φορτωμένη με ευεργετικές ιδιότητες προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από πολύτιμα οφέλη.
Πάρα τα πλούσια οφέλη η μαστίχα Χίου δεν βρίσκει ευρεία αποδοχή, αφού το ποσοστό που την χρησιμοποιεί είναι πολύ μικρό. Ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι αγνοούν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και έτσι χάνεται ένας ισχυρός σύμμαχος του οργανισμού.
Μήπως όμως ήρθε η στιγμή αυτό να αλλάξει;

Η μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο, το οποίο ευδοκιμεί στο ομώνυμο νησί. Μπορεί η ιστορία της μαστίχας να χάνεται στους αιώνες, ωστόσο ο Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος Διουσκουρίδης, από τον 1ο κιόλας αιώνα μ.Χ. παρατήρησε ότι η μαστίχα αποτελούσε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων ιατρικών καταστάσεων όπως η αιμορραγία, ο βήχας και οι γαστρεντερικές διαταραχές.
Παρά τις αμέτρητες φαρμακευτικές ιδιότητες, η μαστίχα Χίου έγινε ευρέως γνωστή μόλις τον 20 αιώνα και συγκεκριμένα, στις αρχές του 1980, όταν Άραβες επιστήμονες ξεκίνησαν να εξετάζουν τη μαστίχα μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης.
Έτσι, κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων δεκαετιών οι ερευνητές, βασισμένοι στην επιστήμη της μοριακής βιολογίας , της οργανικής χημείας και της φαρμακολογίας, επιβεβαίωσαν όσα είχε πει ο Διουσκουρίδης, 20 αιώνες πριν.
Ειδικότερα,  διαπίστωσαν ότι η μαστίχα Χίου εξαλείφει τα βακτήρια H. Pylori, την κύρια αιτία της φλεγμονής του εντέρου και του πεπτικού έλκους, βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών, των ασθενειών στα ούλα συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.
Έπειτα λοιπόν από τέτοιες ανακαλύψεις, η μαστίχα Χίου απέκτησε παγκόσμια φήμη και κατέκτησε επάξια μια θέση στη λίστα με τα πιο ισχυρά φάρμακα τόσο της παραδοσιακής, όσο και της σύγχρονης ιατρικής.

Εξαγωγή μαστίχας

Η φυσική ρητίνη συλλέγεται από τα μαστιχόδεντρα, όταν αυτά φτάσουν στο πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αρχές φθινοπώρου, συγκεκριμένα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, οι καλλιεργητές μαστίχας αφού καθαρίσουν την περιοχή που πρόκειται να πέσει το προϊόν, εν συνεχεία ρίχνουν σκόνη καθαρού ανθρακικού ασβεστίου. Αυτό θα διευκολύνει την εξαγωγή μαστίχας, χωρίς όμως να επηρεάσει τη χημική σύστασή της.
Στη συνέχεια, ανοίγουν τον κορμό του δέντρου κάνοντας περίπου 10 τομές, από τις οποίες θα τρέξει αργά η φυσική  ρητίνη η οποία θα καταλήξει στο έδαφος όπου και θα στερεοποιηθεί με αρκετά αργούς ρυθμούς.
Τέλος, οι παραγωγοί συλλέγουν τα κομμάτια και τα μεταφέρουν στα εργαστήρια όπου πραγματοποιείται η επεξεργασία για το τελικό προϊόν.

Ιδιότητες

Η μαστίχα Χίου διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τις φλεγμονές.
Ταυτόχρονα, οι αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές και πεπτικές  δράσεις, συμβάλλουν στην αποτελεσματική εξουδετέρωση των «κακών» βακτηρίων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων. Καθώς επίσης και τη διατήρηση της στοματικής και πεπτικής υγείας.

Δραστικά συστατικά

Οι πολύτιμες δράσεις στη μαστίχα Χίου, οφείλονται στο ισχυρό βιοχημικό προφίλ της.
Συγκεκριμένα, περιέχει φυσικά αντιβιοτικά όπως τριτερπένια, τριτερπενικά οξέα, άλφα-τοκοφερόλη, πολυφαινόλες, αλφα-πινένιο και λιναλοόλη.

Οφέλη

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη περιλαμβάνουν:
μαστίχα-χίου

Εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της μαστίχας Χίου έχουν την ικανότητα να εξισορροπούν τα επίπεδα της  χοληστερόλης.
Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL, «κακής»  χοληστερόλης), της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL «κακής χοληστερόλης) και λοιπούς βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Προάγει την υγεία του ήπατος

Ο τρόπος με τον οποίο η μαστίχα Χίου βελτιώνει την υγεία του ήπατος, δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Εντούτοις, υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μπορούν να μειώσουν τις τιμές των ηπατικών ενζύμων, καθώς επίσης και να περιορίσουν την ηπατική βλάβη που παρατηρείται συχνά σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Διατηρεί τη στοματική υγεία

Οι αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ενώσεις που περιέχονται στη μαστίχα Χίου, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες, να προλαμβάνουν ασθένειες των ούλων, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντίτιδας και ουλίτιδας και να αποτρέπουν το σχηματισμό πλάκας και τερηδονας.
Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες παραγωγής προϊόντων στοματικής υγιεινής έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν στις οδοντόκρεμες και σε στοματικά διαλύματα, εκχύλισμα μαστίχας Χίου.

Βοηθά στην πρόληψη του γλαυκώματος

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί θολή όραση, ενώ έχει συνδεθεί και με τύφλωση. Κύρια αιτία της νόσου φαίνεται να είναι τα βακτήρια του Η. Pylori.
Σύμφωνα με μελέτες, η συγκεκριμένη ομάδα βακτηρίων μπορει να μεταφερθεί από τη πεπτική κοιλότητα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει αφενός σε λοιμώξεις και αφετέρου σε επιπλοκές όρασης, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος.
Η τακτική κατανάλωση  μαστίχας, βοηθά στην πρόληψη και αποτελεσματική εξουδετέρωση τέτοιων βακτηρίων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών στα μάτια.

Μειώνει τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών

Τα βακτήρια Η. Pylori δεν είναι υπεύθυνα μόνο για επιπλοκές στην όραση, αλλά όπως προαναφέραμε, δημιουργούν προβλήματα και στο γαστρεντερικό σύστημα.
Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 40 με 50%  του πληθυσμού περιέχει στο στομάχι υψηλό αριθμό βακτηρίων του Η. Pylori. Πρόκειται για βακτήρια τα οποία τις περισσότερες φορές, δεν έχουν κάποια αρνητική επίδραση στον οργανισμό.
Εντούτοις, αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία στομαχικού και εντερικού έλκους. Η μαστίχα Χίου, δεδομένης της ικανότητας να εξαλείφει βακτήρια Η. Pylori, συνιστά ιδανικό τρόπο πρόληψης και θεραπείας των στομαχικών διαταραχών.

Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης

Μερικά ακόμη οφέλη που ααντλούνται από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μαστίχας Χίου, είναι η μείωση των φλεγμονών της πεπτικής οδού και η άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), της καούρας, της παλινδρόμησης του οξέος και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.

Πως να ενσωματώσουμε τη μαστίχα Χίου στη διατροφή

Οι ποικιλίες και μορφές μαστίχας που διατίθενται στην αγορά είναι πολλές. Εντούτοις, η αυθεντική είναι διαθέσιμη με τη μορφή τσίχλας, σκόνης, κάψουλας, ταμπλέτας, λικέρ και καφέ μαστίχας.

Παρενέργειες

Αν και η μαστίχα Χίου θεωρείται ασφαλής, η χρήση της έχει συνδεθεί με πονοκέφαλο, ζαλάδες και στομαχικές διαταραχές. Για τον λόγου αυτό, συνιστάται να ξεκινήσουμε με τη χαμηλότερη δυνατή δόση. Έπειτα, αυξάνουμε σταδιακά την ημερήσια πρόσληψη μέχρι να φτάσουμε στην συνιστώμενη δοσολογία.
Όσον αφορά τις εγκύους και τις θηλάζουσες, καλό είναι προτού εντάξουν τη μαστίχα Χίου στις διατροφικές τους επιλογές να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters