Πόση κατρακύλα αντέχεις ακόμη ρε Ελληνα;;; Ανθρωποι που έχους εις βάρος τους διεθνή εντάλματα σύλληψης για απάτες και κομπίνες να τους φέρνουν στην Ελλάδα ως επενδυτές και να κάνουν χορηγίες στην Ελληνική Αστυνομία..
Διαβάζαμε πριν από λίγο καιρό στο κουτί της πανδώρας αυτό του Συντρόφου της Αριστεράς κύριο Βαξεβάνη τα εξής: εδώ
Συνέλαβαν για μίζες τον γνωστό από την υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ, Steinmetz
Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη από τις Ισραηλινές Αρχές που ερευνούν κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Beny Steinmetz, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον Guardian και γνωστός στην Ελλάδα από τον φάκελο της ΠΑΝΓΑΙΑ που ερεύνησε η δικαιοσύνη σχετικά με το ξεπούλημα των «φιλέτων» της Εθνικής Τράπεζας, δωροδόκησε για να διασφαλίσει τα δικαιώματα παραχώρησης σε ένα ορυχείο σιδήρου στην Δυτική Αφρική.
Πρόκειται για τον Asher Avidan, πρόεδρο της BSGR, μιας εταιρίας εξορύξεων που ανήκει στην Beny Steinmetz, ο οποίος συνελήφθη στο Ισραήλ την Τρίτη.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες μετά την σύλληψη του Beny Steinmetz στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε στην Γουινέα το 2012 πριν επεκταθεί σε ΗΠΑ και Ελβετία
Η έρευνα επικεντρώνει σε ένα τεράστιο κοίτασμα σιδήρου στην περιοχή Σιμάντου, στην απομακρυσμένη νοτιοανατολική Γουινέα.
Ο Beny Steinmetz διασφάλισε τα δικαιώματα στο μισό κοίτασμα το 2008, αφού «επένδυσε» 165 εκ δολάρια στην εξερεύνηση της περιοχής.
Δεκαοχτώ μήνες μετά πούλησε το μισό μερίδιό του στην Vale, μια κολοσσιαία Βραζιλιάνικη εταιρία εξορύξεων για 2.5 δις λίρες αγγλίας.
Η συμφωνία της Σιμάντου ήταν υπό διερεύνηση στις ΗΠΑ για σχεδόν 4 χρόνια με το δικαστήριο να ερευνά κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Πράξη Διεφθαρμένων Πρακτικών Εξωτερικού (Foreign Corrupt Practices Act), καταπατήθηκε.
Το 2013 το FBI ηχογράφησε μυστικά έναν συνεργάτη του Beny Steinmetz, ενώ προσπαθούσε να πείσει την χήρα ενός πρώην δικτάτορα της Γουινέας να καταστρέψει έγγραφα που φέρονταν να είχαν λεπτομερώς, πληρωμές για μια σειρά δωροδοκίες. Αυτός ο συνεργάτης φυλακίστηκε για δύο χρόνια αφού παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη.
Οι συλλήψεις στο Ισραήλ ήρθαν δύο μήνες αφότου εισαγγελείς από τις ΗΠΑ, Γουινέα, Ελβετία και Ισραήλ, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιος θα ηγηθεί της υπόθεσης.
Οι Ισραηλινοί ταξίδεψαν επίσης στην Φλόριντα, όπου πιστεύετε πως ανέκριναν την Mamadie Touré, την χήρα του πρώην δικτάτορα Lansana Conté.
Ο πρώην υπουργός ορυχείων της Γουινέας Mahmoud Thiam συνελήφθη στην Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα με κατηγορίες ότι αναμείχθηκε σε δωροδοκίες που συνδέονται με την βιομηχανία εξορύξεων της Γουινέας.
Εκπρόσωπος της BSGR δήλωσε: «Παρομοίως με χθες, πρόκειται για την ίδια κατάσταση που αφορά τις ίδιες πεπερασμένες έρευνες κατά της BSGR που ξεκίνησε η ίδια κυβέρνηση της Γουινέας. Οι κατηγορίες παραμένουν αβάσιμες. Επιπρόσθετα η BSGR προσφέρθηκε να βοηθήσει τις Ισραηλινές Αρχές σε αυτό το θέμα πάνω από ένα χρόνο. Αυτή η προσέγγιση από τις Ισραηλινές Αρχές είναι καθαρά μια επικοινωνιακή τακτική»
Ο Steinmetz αρνήθηκε να κάνει ο ίδιος οποιοδήποτε σχόλιο.
Η BSGR έχασε τα δικαιώματα στο Σιμάντου το 2014 μετά από την έρευνα που διεξήγε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Γουινέας, καθώς τα αποτελέσματα αυτής έδειξαν ότι είχαν αποκτηθεί μέσω διαφθοράς.
Η υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ και η ανάμειξη Steinmetz
Όπως είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 40 του Hot Doc, η εταιρεία ΠΑΝΓΑΙΑ ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της 241 ακίνητα, εκ των οποίων τα περισσότερα (96%) είναι καταστήματα της ΕΤΕ σε όλη την επικράτεια.
Σκοπός της ΠΑΝΓΑΙΑ ήταν η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος φέρεται να μην τηρήθηκε, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουμε να κάνουμε με ένα ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με χρήματα που το μεγαλύτερο ποσοστό τους προήλθαν από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Λεφτά, δηλαδή, που έδωσαν από το υστέρημά τους οι ίδιοι οι πολίτες.
Η διοίκηση της ΕΤΕ το 2013 αποφάσισε την πώληση του 66% των μετοχών της ΠΑΝΓΑΙΑ στο επενδυτικό κεφάλαιο ισραηλινών συμφερόντων με έδρα στην Ολλανδία, Invel Real Estate, στο οποίο τα νήματα κινεί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Μπένι Στάινμετζ.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν χαρακτηρίζεται από... διαφάνεια, κάτι που αποδεικνύεται και από το αντίτιμο που τελικά «κατέβαλε» το συγκεκριμένο fund για τα ακίνητα της ΕΤΕ.
Ειδικότερα, δημιουργήθηκε μία εταιρεία spv (σ.σ. όχημα ειδικού σκοπού), την οποία ήλεγχε 100% το εν λόγω fund. Η εταιρεία - «όχημα» φέρεται να πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 421 εκατ. ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τη μητρική της εταιρεία (Invel Real Estate) για να μπορέσει εν τέλει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΝΓΑΙΑ. Μάλιστα, η διαδικασία δεν έγινε μέσω διεθνή διαγωνισμού.
Η ΠΑΝΓΑΙΑ πριν την εξαγορά προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία μετείχε τόσο η ΕΤΕ εισφέροντας ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ όσο και η Invel Real Estate με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στη συνέχεια, η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (σ.σ. που υπολείπεται από το συνολικό 66% που εξαγόρασε) έγινε με καταβολή μετρητών εξ ιδίων πόρων της Invel ύψους 160, 50 εκατ. ευρώ, αλλά και με χρηματοδότηση από την spv -την εταιρεία «όχημα» που δανειοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με 421 εκατ. ευρώ- μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, το οποίο ήταν ισόποσο με το δάνειο που έλαβε η θυγατρική της Invel από την Εθνική.
Ενδείκνυται να σημειωθεί πως το δάνειο που πήρε η θυγατρική - «όχημα» εταιρεία ήταν άκρως προνομιακό, αφού ήταν περίπου 3%, την ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν βγάλει από τις τσέπες τους δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για την ανακεφαιλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, το επιτόκιο ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%.
Εκτός του ότι το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης από αυτή την αγοραπωλησία, η Εθνική Τράπεζα καλείται να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας όταν το μέλος του ΤΧΣ και της Επιτροπής Ελέγχου, Ανδρέας Μπερούτσος, μετά από θυελλώδεις αντιδράσεις και διαβουλεύσεις υπέβαλε την παραίτησή του, καταψηφίζοντας τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπετρούτσος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με στελέχη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σώρος, ο οποίος ενδιαφερόταν για την εξαγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ.
ΚΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΝΓΑΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΔΙΕΘΕΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ DNA THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου