
Η τελετή έναρξης άρχισε με την εισήγηση του προέδρου του συνεδρίου ομότιμου Καθηγητή Στέφανου Παϊπέτη. Ο Καθηγητής Παϊπέτης επεσήμανε ότι «το παρόν συνέδριο, είναι το 2ο που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και αναφέρθηκε στη δομή αλλά και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου».
Ο ίδιος μεταξύ άλλων είπε, ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης, αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος, τονίζοντας: «ακόμη και οι ηγέτες ισχυρών κρατών αρνούνται την ύπαρξή του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος και εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Σ΄ αυτό το συνέδριο μετέχουν 200 διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των ανθρωπογενών βλαπτικών επιδράσεων στον πλανήτη. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του κας Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο». Παράλληλα τόνισε, ότι θα κατατεθούν εργασίες που εξετάζουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικού προβλήματος και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις.
Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου ,
Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό,
την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού
Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων
τόνισε, ότι η φιλοσοφία και η επιστήμη που αναπτύχθηκε στην αρχαία
Ελλάδα, παρέχουν τις βιώσιμες απαντήσεις και λύσεις που χρειάζεται ο
σύγχρονος κόσμος.
Τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις. Το φετινό μας συνέδριο, και η διεπιστημονική προσέγγισή του, νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για το σπουδαίο πρόβλημα της βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους τους καταξιωμένους επιστήμονες που εργάστηκαν μαζί με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου, Στέφανο Παϊπέτη και την Καθηγήτρια κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αλλά και τον Καθηγητή Ιωάννη Δελλή. Με την συμμαχία και την συνεργασία της Πρυτάνεως και του αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητών Κυριαζοπούλου και Πολύζου, καθώς και όλου του δυναμικού του Πανεπιστημίου Πατρών, τους οποίους θερμά ευχαριστώ. Είναι σημαντικό, επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι το προσκλητήριό μας βρήκε ανταπόκριση και από τους Κύπριους αδελφούς μας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά μας με μια υπέροχη πολιτιστική συμβολή, στην αποψινή τελετή έναρξης. Τόσο, «το Μνημείο των Αθανάτων», όσο και ο Όμιλος Χαβάτζια, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνο αείχρονος, αλλά και ενιαία. Ο Ελλαδικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ΜΙΑ φωνή που πρέπει και μπορεί να ακουστεί δυνατά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».
https://www.huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου