Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Απίστευτο και όμως αληθινό: Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι (βίντεο)

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ένα φύλλο από σπανάκι σε έναν καθόλα λειτουργικό ανθρώπινο καρδιακό ιστό!

Το ξαναγράφουμε για να το εμπεδώσετε: Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι!

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ανθρώπινο ιστό σε μεγάλη κλίμακα. Έχουν καταφέρει στο παρελθόν να δημιουργήσουν μικρά εργαστηριακά δείγματα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουν το ίδιο σε κανονικό μέγεθος ανθρωπίνων ιστών, οστών ή ολόκληρων οργάνων.
Αλλά αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε στο μέλλον της ιατρικής επιστήμης, αν θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνιες δυσκολίες αντιμετώπισης τραυματισμών ή ασθενειών που καταστρέφουν ανθρώπινους ιστούς.

Η τελευταία εξέλιξη όμως σε τεχνολογικό επίπεδο είναι πολύ ενθαρρυντική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες έχουν φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση ίσως της πιο δύσκολης από αυτές τις προκλήσεις, δηλαδή τη δημιουργία ενός αγγειακού συστήματος που μπορεί να προσφέρει το αίμα στο νέο ιστό.

Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να αναδημιουργήσουν μικρά, διακλαδωτά δίκτυα αιμοφόρων αγγείων με τη χρήση τεχνικών όπως η 3D εκτύπωση. Αλλά τώρα επινόησαν μια πρωτοφανή λύση: να χρησιμοποιήσουν τα φυτά και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικό ανθρώπινο ιστό!Ενώ τα φυτά και τα ζώα έχουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς υγρών και χημικών ουσιών, η διάρθρωση των τμημάτων που το κάνουν (δηλαδή το δίκτυο διακλαδώσεων του οργανισμού) είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ερευνητές που έκαναν την σχετική μελέτη, η οποία θα δημοσιευτεί επισήμως στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials τον Μάιο.

Οι συγγραφείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η ανάπτυξη φυτών χωρίς κύτταρα (decellularized plants) για να φτιάξουμε βασικές δομές κυκλοφορικού συστήματος (scaffolding) ανοίγει τη δυνατότητα για ένα νέο κλάδο της επιστήμης που ερευνά τις δυνατότητες από την μίμηση του οργανισμού των φυτών και των ζώων”.http://www.pentapostagma.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters