Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Έλληνας καθηγητής βιοχημείας άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων κ.ά.

kathigitis
Θεσπρωτός καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Θεόδωρος Φώτσηςαπό το Πολύδροσο Σουλίου, καθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Biomedical Research Institute του ΙΤΕ (FORTH-BRI), επιστήμονας, που διαθέτει διεθνές κύρος, αλλά και ανθρωπιστικό εύρος, άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ALS κ.ά.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών ΙΜΒΒ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στα Ιωάννινα αποκάλυψε το ρόλο του ενδοπλασματικού δικτύου του κυττάρου στην αγγειογένεση και την επιβίωση των ενδοθηλιακών κυττάρων», διευκολύνοντας την κατανόηση και τη θεραπεία πληθώρας ασθενειών.

Συγκεκριμένα η ομάδα, με τη συνδιεύθυνση της Dr Carol Murphy και τη συμμετοχή 4 μεταδιδακτορικών ερευνητών: Δρ. Κουρουπή Δημήτριου, Δρ. Κύρκου Αθηνάς, Δρ. Μπαγκλή Ελένης, και Δρ. Μπέλλου Σοφίας, ανακάλυψε ότι «ο VEGF (Αγγειακός Ενδοθηλιακός Αυξητικός Παράγοντας) χρησιμοποιεί το ενδοπλασματικό δίκτυο (ER), ένα οργανίδιο του κυττάρου και τους μηχανισμούς αντίδρασης του προς το στρες για την φυσιολογική σηματοδότηση του.

Ο τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι πολλαπλός και εξαρτάται επίσης από τη νόσο που στοχεύουμε. Για παράδειγμα, στο καρκίνο ο VEGF παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί τη δημιουργία νέων αγγείων προς τον αυξανόμενο όγκο. Χωρίς αυτά ο όγκος δεν μπορεί να αυξηθεί πέραν μιας διαμέτρου 2mm.»

Ο Θεόδωρος Φώτσης έχει πολυετή εμπειρία στους μοριακούς μηχανισμούς αγγειογένεσης όγκων, ενώ έχει συμμετάσχει σε 100 δημοσιεύσεις (7.400 ετεροαναφορές). Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύτηκε με τίτλο «VEGF Signals through ATF6 and PERK to Promote Endothelial Cell Survival and Angiogenesis in the Absence of ER Stress» στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell.

Πηγή...

Περισσότερα: http://www.schizas.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters