Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Έδωσαν δωρεάν βραβευμένη εφαρμογή στο κράτος και την απέρριψε!

 
Η κυβέρνηση απέρριψε προσφορά για δωρεάν υπηρεσία τουρισμού. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για την μη αποδοχή του application Acropolis Rock που έχει βραβευθεί και από τη Microsoft, μεταξύ άλλων. Τι λέει στο NEWS 247 ο δημιουργός του (Pics+Vid)
"Δωρεάν εφαρμογή πολιτισμού; Όχι ευχαριστούμε...". Σε αυτή τη χώρα τελικά, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να επιβεβαιώνουμε όσα έχουν γίνει κλισέ.
Στο νέο επεισόδιο ελληνικής τρέλας που εξετάζουμε σήμερα, έχουμε τα εξής δεδομένα: Εταιρεία παραγωγής λογισμικού, νέων ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, προσφέρει υπηρεσία στο κράτος εντελώς δωρεάν εν είδει χορηγίας.
Παρέχει και δωρεάν συντήρηση, δεν θέλει ανταπόδοση καμιά, ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να φαίνεται το λογότυπο. Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά αρνητικά, απορρίπτει την προσφορά και αναφέρει πως θέλει μόνο του να φτιάξει "ηλεκτρονικές εφαρμογές ξενάγησης".
ADVERTISEMENT
Ας κάνουμε όμως πρώτα τις συστάσεις, για να προχωρήσουμε μετά στο "ζουμί" της ιστορίας.
Ο Βαγγέλης Πτερνέας και ο Γιώργος Καρακατσιώτης είναι νέοι προγραμματιστές, από τους καλύτερους που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα και ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής λογισμικού LightBuzz.
Πριν λίγο καιρό, δημιούργησαν το βραβευμένο Acropolis Rock, έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ξεναγό της Ακρόπολης. Έναν ηλεκτρονικό ξεναγό που αποφάσισαν να παρέχουν δωρεάν προς χρήση στο κράτος.
Μετά από γραφειοκρατικές περιπέτειες και αναμονή πέντε μηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να απορρίψει τη χορηγία. Έκπληξη; Έχουμε και την επίσημη αιτιολόγηση.
Ποιο ήταν λοιπόν το σκεπτικό;
"Σας ενημερώνουμε ότι στον σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συγκαταλέγεται και η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών ξενάγησης (application), η οποία προγραμματίζεται με τη συνεργασία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας, που δεν έγινε αποδεκτή για τους παραπάνω λόγους".
Κοινώς, το κράτος επέλεξε να διαθέσει χρήματα για να εισάγει στις υπηρεσίες του προς όφελος του πολίτη και των επισκεπτών της χώρας, μια δική του εφαρμογή, ενώ όπως φαίνεται, μπορούσε να την έχει δωρεάν.
"Αρχικά τη δίναμε επί πληρωμή στο AppStore, ώστε να καλύπτουμε τα κόστη συντήρησής της. αυτή τη στιγμή, η εταιρία μου έχει έσοδα από δημιουργία projects για πελάτες, οπότε μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος συντήρησης στο 100%. Γι' αυτό και τη διαθέτουμε, πλέον, free", αναφέρει ο Βαγγέλης Πτερνέας στο NEWS 247.


"Η εφαρμογή υπάρχει στο AppStore από το 2013. Είχε συμπεριληφθεί στις top-20 paid εφαρμογές. Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες, διατίθεται πλέον δωρεάν σε όλους", προσθέτει.

Περί διακρίσεων της εφαρμογής:

Πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη.
Πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx.
Πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards.

  Για να είμαστε ακριβείς, η εν λόγω εφαρμογή συγκαταλέγεται μέσα στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές πολιτιστικού περιεχομένου, έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx, την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards, ενώ έχει κληθεί στα συνέδρια Semantic Web (San Francisco) και Hello Culture (Λονδίνο).




Επί της ουσίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα κατοχυρωμένη συμφωνία για εναλλακτική υπηρεσία ή κάποια παρεχόμενη, το υπουργείο θα μπορούσε να "παγώσει" τις διαδικασίες που έχει αναλάβει διαθέτοντας χρήματα και να υιοθετήσει το "δικό" μας, βραβευμένο app.
Η παραπάνω ιστορία και το χρονικό της, έχουν δημοσιευθεί άλλωστε και στο προσωπικό ιστολόγιο του Βαγγέλη.
"Το Acropolis Rock έχει κληθεί στα συνέδρια Semantic Web (San Francisco) και Hello Culture (Λονδίνο). Αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές στο AppStore και έχει συντροφεύσει χιλιάδες τουρίστες στον βράχο της Ακρόπολης.
Όλα αυτά δεν τα γράφω προκειμένου να ευλογήσω τα γένια μου. Θέλω απλώς να δείξω ότι έγκυροι φορείς και τουρίστες έχουν ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπηρεσία και την έχουν πάρει στα σοβαρά", καταγράφει ο ίδιος για να διευκρινήσει:
"Η εταιρία μου αποφάσισε να δωρίσει την υπηρεσία στο κράτος. Τον Απρίλιο του 2015 στείλαμε επίσημη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αναλάβαμε να διαθέσουμε την εφαρμογή μέσω των επίσημων φορέων του δημοσίου. Αναλάβαμε, επίσης, να καλύψουμε όλα τα κόστη συντήρησης και τα λειτουργικά έξοδα της εφαρμογής. Όλα. Τα πάντα.
Για αντάλλαγμα, δεν ζητήσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να τοποθετήσουμε το λογότυπο της εταιρίας μας.
Το έγγραφο της χορηγίας μας υπάρχει διαθέσιμο online.
Θεωρήσαμε ότι μια τέτοια χορηγία θα τόνωνε την τουριστική αγορά και θα έφερνε αναγνώριση και έσοδα στο Δημόσιο. Θέλαμε να πούμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους τουρίστες που επέλεξαν την χώρα μας, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πέρα από τα capital controls και την πολιτική αστάθεια. Μια Ελλάδα που επιχειρεί, μια Ελλάδα που παράγει, και μια Ελλάδα που προσφέρει top-class υπηρεσίες για τα top-class πολιτιστικά μνημεία της.
Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι η διαδικασία για μια χορηγία πρέπει να περάσει από αρκετή γραφειοκρατία και αρκετούς φορείς. Καταθέσαμε επίσημο, πρωτοκολλημένο αίτημα και περιμέναμε μια σειρά υπευθύνων από Υπουργεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ΤΑΠ να αποφασίσουν. Εν τέλει, το Σεπτέμβριο (ύστερα από 5 μήνες) λάβαμε απάντηση στην πρόταση χορηγίας μας.
Αρνητική απάντηση…
Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν.

  Με αυτόν τον τρόπο, η θερινή περίοδος χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Όταν οι σπουδαιότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Ευρώπης έχουν δικές τους επίσημες εφαρμογές, η Ακρόπολη, το ιστορικότερο μνημείο της Ευρώπης, στηρίζεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλίες ιδιωτών. Εν έτει 2015, η Ακρόπολη είχε την ευκαιρία να μπει στο club των αρχαιολογικών χώρων που προσφέρουν το κάτι παραπάνω στους επισκέπτες τους. Και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρυνθεί με έξοδα.
Ωστόσο, δεν έγινε αξιολόγηση της εφαρμογής ως προς την λειτουργία, ως προς το περιεχόμενο, ή ως προς την ευχρηστία - οι λόγοι απόρριψης της χορηγίας δεν σχετίζονται με την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας.
Σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι, παρά τις δυσκολίες, οι Έλληνες εξακολουθούν να παράγουν καινοτομία. Η Microsoft μας τίμησε πριν λίγα χρόνια με την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης. Το software που παράγει η εταιρία μας χρησιμοποιείται από κολοσσούς όπως η NASA και η XEROX, αλλά και από κορυφαία ακαδημαϊκά κέντρα, όπως το Πανεπιστήμιο του Michigan State.
Από τον ξεναγό μας δεν θέλουμε ούτε αναμένουμε έσοδα — άλλωστε, η συντήρηση και οι αναβαθμίσεις του μας κοστίζουν περισσότερο από τα… μηδενικά έσοδα μιας χορηγίας.
Το μόνο που προσδοκούμε είναι να δώσουμε κάτι αξιόλογο στον κόσμο που επισκέπτεται τα μνημεία της χώρας μας. Να φωνάξουμε ότι υπάρχει και μια μικρή Ελλάδα που ξεφεύγει από τη μιζέρια της κρίσης. Και που κάποια στιγμή θα ξαναγίνει μεγάλη.
Από σήμερα, το Acropolis Rock διατίθεται δωρεάν για όλους. Με ή χωρίς κρατική υποστήριξη".

Από το αίτημα για χορηγία που κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο:

Όπως έγραφαν οι δημιουργοί του application:
"Η Ακρόπολη των Αθηνών είχε 1.390.056 επισκέπτες το 2013, ενώ το 2014 μέχρι τον Οκτώβριο είχε ήδη 1.422.960. Η συνεχώς ανοδική τάση του τουρισμού της χώρας μας και η στροφή του κόσμου προς τον πολιτισμό, μας οδηγεί στην ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση του. Οι εξελίξεις τόσο στην χώρα μας, όσο και παγκόσμια, μας ωθούν να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και περισσότερο παραγωγικοί.
Παρατηρώντας τις τεχνολογικές τάσεις στην Ευρώπη και την Αμερική, η εξέλιξη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία συμβαδίζει απόλυτα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι κορυφαίοι πολιτιστικοί τόποι στην Ευρώπη και την Αμερική διαθέτουν ηλεκτρονικούς ξεναγούς. Αυτή η τεχνολογική δυνατότητα και οι προηγμένες υπηρεσίες που συνεπάγεται, βοηθάει τους οργανισμούς να παραμένουν ανταγωνιστικοί και σύγχρονοι. Η τεχνολογία εξελίσσει τις δυνατότητες των πολιτιστικών φορέων, προς όφελος τόσο των ίδιων ειδικότερα, όσο και της κοινωνίας εν γένει.
Η σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει στην υψηλότερη ικανοποίηση των υπαρχόντων επισκεπτών, αλλά και στην προσέλκυση νέων, ακόμα περισσότερων. Παράλληλα, φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες, ενισχύεται και η τοπική οικονομία.
Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία τεχνολογική υπηρεσία η οποία να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Ακόμα και για το σημαντικότερο μνημείο της ελληνικής ιστορίας, την Ακρόπολη των Αθηνών, οι υπάρχουσες υπηρεσίες δεν βοηθούν στην κατεύθυνση της αύξησης της επισκεψιμότητας και της τόνωσης της αγοράς".


Πώς "δουλεύει" το Acropolis Rock

Προσφέρει μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, προσαρμόζοντας το περιεχόμενό του στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε επισκέπτη. Παρέχοντας υψηλής ποιότητας πολυμεσικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις), η ξενάγηση μετατρέπεται σε μια ζωντανή διαδρομή που συνδέει τον επισκέπτη του παρόντος με το ένδοξο παρελθόν του χώρου.
Ακόμη, το Acropolis Rock παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο, τις ώρες λειτουργίας του και το κόστος των εισιτηρίων. Δεν σταματάει όμως μόνο εκεί. Η εφαρμογή μας προτείνει στον επισκέπτη χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής, τονώνοντας έτσι την τοπική αγορά, ενώ παράλληλα παρέχει οδηγίες πρόσβασης σε κάθε σημείο της πόλης με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Κι όλα αυτά, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο ή επιπλέον κόστος.
Μέσω μίας και μόνο σύγχρονης εφαρμογής, ο επισκέπτης έχει ολόκληρη την πόλη της Αθήνας στο κινητό του τηλέφωνο.
Πρόσφατα, το Acropolis Rock σκαρφάλωσε στις πρώτες 30 θέσεις των εφαρμογών με τις περισσότερες πωλήσεις σε ολόκληρο το AppStore της Apple. Αυτό έφερε και ως επιστέγασμα την επίσημη πρόσκλησή του στο παγκόσμιο συνέδριο Semantic Web του San Francisco.
Αλλά τα παραπάνω, δεν ήταν αρκετά για να γίνει δεκτό ως δωρεάν προσφορά, από το ελληνικό κράτος.
Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για iPad και για iPhone
Το επίσημο site της εφαρμογής
Ο Βαγγέλης Πτερνέας είναι επιχειρηματίας, δημιουργός του Vitruvius και συγγραφέας του βιβλίου The Dark Art Of Freelancing.


http://news247.gr/eidiseis/reportaz/edwsan-dwrean-vraveymenh-efarmogh-sto-kratos-kai-thn-aperripse.3721327.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters