Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Βιλαέτη και τους Ηλείους Αγωνιστές

Vilaetis 
Η μνήμη των Ηλείων Ηρώων, που με επικεφαλής τον Πύργιο οπλαρχηγό Χαραλάμπη Βιλαέτη αντιμετώπισαν τους Τουρκαλβανούς του Λάλα τον Μάιο του 1821, τιμάται για μία ακόμη χρονιά σήμερα Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα  στο σημείο της Μάχης στο Λαντζόι.

Πρόκειται για μία εκδήλωση μνήμης που τελείται τα τελευταία χρόνια από τον Λαογραφικό  όμιλο «Ηλείων Παράδοσις», τον  Σύνδεσμο  Οπλιτών Νομού Ηλείας και την Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» σε συνεργασία με το  Κτήμα Μπριντζίκη,  το Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου  του Δήμου Πύργου και τον Πολιτιστικός Σύλλογος Λαντζοΐου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ . Η μάχη έλαβε χώρα πριν από 194 έτη, στις 10 Μαΐου 1821, και ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας των Ελλήνων Επαναστατών στην Ηλεία να χτυπήσουν την επικίνδυνη για τον Αγώνα βάση των Τουρκαλβανών του Λάλα, που τελικά χτύπησαν το σώμα των Αγωνιστών που είχε ξεκινήσει από τον Πύργο με επικεφαλής τον οπλαρχηγό και Φιλικό Χαραλάμπη Βιλαέτη.                                                                                                                  
Υπήρξε μία ηρωική μέχρι αυτοθυσίας μάχη, που ωστόσο δεν έλαβε την κατάλληλη θέση μέσα στην Ελληνική Ιστορία, δίπλα σε μεγάλες ανάλογες μάχες, όπως αυτή της Αλαμάνας, όπως αναφέρει ο Ηλείος Ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μάχης τελείται αυτή η εκδήλωση Μνήμης την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ ο τέως Δήμος Ωλένης έχει διαμορφώσει τον χώρο και έχει ανεγείρει Μνημείο για τους Ήρωες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ. Η εκδήλωση φέτος ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα(και όχι στις 7.00, όπως πέρυσι, για λόγους τεχνικούς)και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Επιμνημόσυνη Δέηση, σύντομη Ομιλία για τα γεγονότα της Μάχης και παρουσίαση Δημοτικών Χορών από την χορευτική ομάδα του ομίλου «Ηλείων Παράδοσις», ενώ γίνεται μικρή δεξίωση από το Κτήμα Μπριντζίκη, το Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου.

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα έχει ως εξής:
6.00 Άφιξη στον χώρο του Μνημείου της Μάχης.
6.15 Επιμνημόσυνος Δέησις. 
6.25 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης.
6.30 Αναφορά στο Χρονικό της Μάχης.
6.40 Παρουσίαση Δημοτικών Χορών από τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου ¨Ηλείων Παράδοσις¨.
6.50 Ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των Ηρώων- Εθνικός ύμνος -Πέρας τελετής.
6.55 Μικρή δεξίωση από το Κτήμα Μπριντζίκη, το Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters