Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Μπανάνες: Το φυσικό φάρμακο για πεπτικά προβλήματα και κατάθλιψη


Η μπανάνα είναι ένα ποώδες, καλλωπιστικό φυτό ενδογενές στις τροπικές περιοχές της Ινδίας, της Βόρειας Αυστραλίας και της Νοτιανατολικής Ασίας. Τα φρούτα της, που αναγνωρίζονται από το σχήμα ημισελήνου, την κίτρινη φλούδα και τη γλυκιά γεύση αποτελούν μία από τις αρχαιότερες καλλιέργειες της ανθρωπότητας.(1) Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, και πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τα πολλά οφέλη τους για την υγεία μας.
Έρευνες για τα οφέλη της μπανάνας στην υγεία
Διατηρούν την ορθή πεπτική λειτουργία – Όπως και τα περισσότερα φρούτα, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε διατροφικές φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των επιπρόσθετων «στοιχείων» από το παχύ έντερο. Πάντως, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Anaerobe τον Δεκέμβριο του 2011 βρήκε επίσης ότι οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν και την πεπτική λειτουργία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ημερησίως δύο μπανάνες μετρίου μεγέθους επέδειξαν μειωμένο αίσθημα φουσκώματος και μεγαλύτερες ποσότητες ευεργετικών Bifidobacterium βακτηρίων του εντέρου,  από τις ομάδες ελέγχου.
«Συμπεράναμε ότι η καθημερινή κατανάλωση μπανάνας είναι μία ανεκτή διατροφική συμπεριφορά, που μπορεί να οδηγήσει σε γένεση ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου σε υγιείς γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικού βάρους», έγραψαν  οι  συγγραφείς  της    μελέτης.(2)
Βελτιώνει τη διάθεση λειτουργώντας ως αντικαταθλιπτικό – Υπάρχει λόγος για το γεγονός ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο ευδιάθετοι έπειτα από την κατανάλωση μίας ή δύο μπανανών: Μία μπανάνα μετρίου μεγέθους περιέχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (σ.σ. pentapostagma.gr – RDI) βιταμίνης B6, δηλαδή 22 τοις εκατό. Η βιταμίνη B6, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που διαλύεται στο νερό – υδατοδιαλυτή βιταμίνη και βοηθά την σεροτονίνη να διαπεράσει   τον αιματο-εγκεφαλικό  φραγμό.(3)
Επιπρόσθετα, οι μπανάνες περιέχουν μικρές ποσότητες του αμινοξέος τριπτοφάνη, που διαθέτει αποδεδειγμένες ηρεμιστικές ιδιότητες βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεσή μας.
Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας – Μια μικρή αλλά αυξανόμενη ποσότητα ερευνών υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μπανανών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε, παραδείγματος χάριν, στην έκδοση Απριλίου του 2014 του επιστημονικού περιοδικού Journal of the Science of Food and Agriculture, βρήκε ότι τα εκχυλίσματα μπανάνας μπορεί να αναστείλουν τον δείκτη απορρόφησης υδρογονανθράκων των διαβητικών αρουραίων, παρέχοντας έτσι αντι-διαβητική δράση.(4)
Η μπανάνα συντελεί και στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Dietary Supplements, αποδείχθηκε ότι τα φλαβονοειδή στις μπανάνες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια (5).
Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μπανανών συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία – Συγκριτικά με άλλα φρούτου, οι μπανάνες περιέχουν μικρότερες ποσότητες των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων. Πέραν της βιταμίνης B6, μία μπανάνα μετρίου μεγέθους παρέχει στον οργανισμό μας περίπου 17 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, 16 τοις εκατό του ημερήσιου συνιστώμενου μαγγανίου, 12 τοις εκατό καλίου και μεταξύ 1 και 8 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των περισσότερων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού μαγνησίου.(3)
Πηγές:
(1) http://www.rainforest-alliance.org
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov
(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters