"Ελαφρές" και επικίνδυνα υπερ-απλουστευμένες προσεγγίσεις της αμερικανικής διπλωματίας αποκαλύπτονται τόσο σε ότι αφορά επιμέρους πρακτικά ζητήματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όσο και των σχέσεων της Ελλάδας με τρίτες χώρες, όπως αποκαλύπτεται από τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks που.....
έχει εξασφαλίσει για την Ελλάδα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στο σημερινό της φύλλο αναφέρεται στο θέμα του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II, της Raytheon, η τοποθέτηση του οποίου στα F-16 Block 52+ δεν έχει γίνει, ενώ και για την έκδοση "Adv." δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη επίσημη παραλαβή, παρά το γεγονός ότι έχουν έρθει προεγκαταστημένα μετά το τρικάκι που είχε γίνει το 2005. Στα τηλεγραφήματα αναφέρονται οι συναντήσεις του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αμερικανό πρέσβη Σπέκχαρντ.
Ο ΥΕΘΑ έγινε δέκτης των παρατηρήσεων του πρεσβευτή γιατί δεν παραλαμβάνεται ακόμα το σύστημα και παρατήρησε ότι "Δεν έχει διορθωθεί ακόμα το πρόβλημα και γι'αυτό δεν το έχουμε παραλάβει", αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν κάλυπτε τον Αμερικανό πρεσβευτή ο οποίος φαίνεται ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένα αμερικανικό σύστημα δεν λειτουργεί και γι'αυτό αναζήτησε αλλού τους λόγους μη παραλαβής του συστήματος: Θεώρησε ότι έτσι προετοιμάζεται το έδαφος για την αγορά του EF-2000 Typhoon! Και μάλιστα ρώτησε τον υπουργό αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί απόφασης αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.
Ο Ε.Βενιζέλος σύμφωνα με το τηλεγράφημα είπε ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε τέτοιες αποφάσεις περί αγοράς Typhoon ήταν "ανακριβή". Αλλά στο τηλεγράφημα εμφανίζεται η βεβαιότητα ότι πρόκειται περί ... επικοινωνιακής κίνησης για να προετοιμαστεί η αγορά του Eurifighter! Το ότι τα μισά υποσυστήματα του ASPIS II δείχνουν ... πουλάκια αντί για μαχητικά, αυτό δεν έχει σημασία.
Εχει όμως μεγάλη σημασία η υπεραπλούστευση και οι επικοινωνιακές επιρροές που δείχνει να έχει η αμερικανική πρεσβεία σε τέτοια θέματα από έναν κύκλο ανθρώπων που ξεκινούν από τις αντιπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών, τις ίδιες τις εταιρείες και έναν εσμό "επικοινωνιολόγων" που κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μεταδίδοντας τέτοιες βλακείες.
Επίσης προβληματίζει και το πόσο διάτρητο είναι το γραφείο του νυν πρωθυπουργού προς την αμερικανική πλευρά αφού φαίνεται ότι είναι άριστα ενημερωμένοι για το περιεχόμενο των συνομιλών του Γ.Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ.
Στο τηλεγράφημα αποτυπώνεται η "ανησυχία της ρωσικής πλευράς ότι μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ότι «ο Παπανδρέου δεν θα είναι τόσο φιλικός με τη Ρωσία», και αφορά έκθεση της η Αμερικανίδα διπλωμάτου Ντέμπορα Μακάρθι (πρόκειται στην ουσία για τον άνθρωπο που έκανει κουμάντο στην αμερικανική πρεσβεία. Ικανή, σκληρή και οπαδός της άποψης Μπους "Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας").
Στην αναφορά, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα Wikileaks και δημοσιεύει επίσης η «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησής του, να ζητήσει τη δέσμευση της Βουλγαρίας για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
Όπως αποκαλύπτει η Μακάρθι, υπάλληλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εξομολογήθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι «ανησύχησαν» από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα για το μέλλον των αγωγών.
Το άλλο τηλεγράφημε που δείχνει τις αγωνίες των ΗΠΑ για την ελληνορωσική προσέγγιση εξηγεί πολλά πράγματα σε ότι αφορά την τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά από τη νέα φιλοαμερικανική κυβέρνηση Παπανδρέου σε αυτή την στρατηγική προσέγγιση:
Το τηλεγράφημα είναι πάλι του Σπέκχαρντ (ο οποίος διορίστηκε στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη του οποίου τα Μέσα, όπως π.χ. η Ισοτιμία, όταν την είχε στην ιδιοκτησία του κτυπούσαν συνέχεια την ρπομήθεια των BMP-3HEL) και αναφέρεται σε συνομιλία του τον Ιανουάριο του 2008 με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ένα μήνα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τα BMP-3HEL.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, όπως αναφέρονται στο τηλεγράφημα, "η Ρωσία είναι ένα έθνος με μεγάλη, αν και τραγική ιστορία, που ένοιωσε ταπεινωμένο τη δεκαετία του '90. Τώρα η Ρωσία θέλει να γίνει πλουσιότερη και μέρος της “ηγετικής” ομάδας δυνάμεων". Για τον Πούτιν ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι προφανώς “δεν είναι κανένας δάσκαλος της δημοκρατίας”, αλλά σε βασικά ζητήματα όπως η παγκόσμια σταθερότητα και η μάχη κατά της τρομοκρατίας η Ρωσία αποτελεί συνεργάτη, ενώ είναι σημαντική χώρα και η Ελλάδα χρειάζεται καλές σχέσεις μαζί της.
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι για περίπου 20 χρόνια προετοιμάζεται και δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Για τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream αναφέρει ότι οι Ρώσοι θα τον φτιάξουν, είτε μέσω της Ελλάδας, είτε από κάπου αλλού, οπότε γιατί να μην αξιοποιήσει η Ελλάδα αυτή την ευκαιρία;.
Στις ανησυχίες του αμερικανού πρέσβη ότι ο Southstream θα μπορούσε να επισκιάσει τον ανταγωνιστικό αγωγό Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας (TGI) και να προκαλέσει σύγχυση σε πιθανούς επενδυτές, ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να υποβαθμίσει την επιτευχθείσα πρόοδο στον Southstream, δηλώνοντας ότι θα είναι “δύσκολο και θα πάρει χρόνο” για να ξεκινήσει το έργο, ενώ αναφέρει ότι σε συνομιλία του με τον Β.Πούτιν στη Μόσχα για τον ITGI, ο Πούτιν του απάντησε ότι "δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά ποτέ γιατί απλώς το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αρκετό φυσικό αέριο".
Είναι γεγονός ότι η αμερικανική προσέγγιση και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν λαμβάνει υπ'όψιν, ούτε τις ελληνικές ευαισθησίες, ούτε τα ελληνικά συμφέροντα. Kαι αυτό φαίνεται να οφείλεται πρώτιστα σε κακές επιρροές και κακή πληροφόρησή τους...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/03/blog-post_7307.html
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου