Η αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να έχει πρωτεύουσα σημασία για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, μπορεί εκτός μιας μεγάλης ανατροπής, της τελευταίας στιγμής, η χώρα να μη χάνει το προνόμιο της επέκτασης κατά 7 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ, ούτε το πλεονέκτημα της μείωσης κατά 1% του επιτοκίου του. Όμως, η Ελλάδα “καίγεται” κυριολεκτικά για το τι θα γίνει με την υπόθεση του EFSF, δηλαδή του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης και του ESM, του αντίστοιχου μόνιμου. Ειδικά σε ότι αφορά στην αύξηση του αποθεματικού τους.
Κι αυτό γιατί μέσω αυτών των δύο διόδων, θα διασφαλίσει στο άμεσο μέλλον τη στήριξη της πρωτογενούς αγοράς ομολόγων της. Δηλαδή, θα διασφαλίσει τις νέες εκδόσεις της, που θα γίνουν εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου. Οταν η ύφεση θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο και η επιστροφή της χώρας στις ελεύθερες αγορές θα καθυστερεί.
Αν λοιπόν τα EFSF, ESM δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και σε εγρήγορση, τότε κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για κανέναν τίποτα.
Κι αν οι αποφάσεις μετατεθούν για τον Ιούνιο, κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει για το πως θα αντιδράσουν από την ερχόμενη Δευτέρα οι αγορές. Η αντίδραση των spreads πάντως δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις στις επόμενες ώρες. Κι αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν θα επικεντρώνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά θα επεκτείνεται και στην Ιρλανδία αλλά και στην Πορτογαλία.
Στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου
Εν τω μεταξύ αναχώρησε απόψε για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ο ίδιος, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε κρίσιμη. Απόψε, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα πάρει μέρος στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδριάζει πάντα την παραμονή των Συνόδων Κορυφής.
Η ατζέντα
Στις δύο Συνόδους, θα συζητηθούν τα θέματα για το οποία θα λάβει οριστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το σημαντικότερο όλων, για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του χρέους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα αναμένει και επιδιώκει την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, εκτιμώντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις από ορισμένες χώρες, είναι επουσιώδεις και δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Σημαντικό θέμα είναι αυτό της αναθεώρησης της συνθήκης, η οποία επίσης αναμένεται να αποφασιστεί και η οποία, στη συνέχεια, θα τεθεί προς έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Θα συζητηθεί επίσης η κρίση στη Λιβύη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή της και να θέτει, μαζί με την Ιταλία, θέμα αντιμετώπισης ενός ενδεχομένου νέου κύματος μεταναστών.
Το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, είναι το πυρηνικό πρόβλημα, με αφορμή όσα εκτυλίσσονται στην Ιαπωνία. Η Ελλάδα επιμένει στη θέση της να μη κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί να γίνουν τεστ αντοχής σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Κύπρο, έθεσε θέμα σχετικά με τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.
Την Παρασκευή το πρωί, η συζήτηση των «27» θα επικεντρωθεί στην εξέταση του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/24062/se-anammena-karboyna-h-ellada-en-opsei-ths-ayrianhs-synodoy-koryfhs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου