Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κβαντικοί Υπολογιστές και Κβαντική Οικονομία

Πρώτα απ’όλα
Για να κατανοήσετε την κβαντική οικονομία, πρέπει να κατανοήσετε την κβαντική πληροφορική. Σε αντίθεση με την κλασική πληροφορική, η οποία βασίζεται σε δυαδικές συνθήκες, η κβαντική πληροφορική μπορεί να αντιμετωπίσει την υπέρθεση. Αντί κάτι να είναι σε κβαντική κατάσταση 0 ή 1, τα qubits – οι βασικές μονάδες της κβαντικής πληροφορίας – μπορεί να είναι σε 0, 1 ή και τα δύο ταυτόχρονα (σε υπέρθεση).

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τη γάτα του Schrödinger. Αν όχι, είναι μια άσκηση σκέψης όπου ο φυσικός Erwin Schrödinger φαντάστηκε μια γάτα σε ένα χαλύβδινο θάλαμο μαζί με έναν μετρητή Geiger που περιείχε μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ουσίας. Η πιθανότητα αποσύνθεσης ενός ατόμου αυτής της ουσίας είναι ίση με την πιθανότητα να μην αποσυντεθεί κανένα άτομό της. Επίσης, στο θάλαμο υπάρχει ένας μηχανισμός για την απελευθέρωση ενός δηλητηρίου που θα σκοτώσει τη γάτα αμέσως εάν ακόμη και ένα άτομο της ραδιενεργού ουσίας αποσυντεθεί. Δεν μπορείτε να δείτε τη γάτα, οπότε για εσάς υπάρχει ίση πιθανότητα η γάτα να είναι ζωντανή ή νεκρή. Η άποψη του Schrödinger ήταν ότι η γάτα είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή μέχρι ο παρατηρητής να ανοίξει το θάλαμο και να δει ότι η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή.

Αν αυτό σας μπερδεύει, μην ανησυχείτε. Είναι μπερδεμένο και για τους κλασικούς υπολογιστές. Οι λίγοι κλασικοί υπολογιστές που μπορούν να καταλάβουν αν η μεταφορική γάτα είναι ζωντανή χρειάζονται χρόνια για να το κάνουν. Άλλοι απλά δε μπορούν να το κάνουν. Οι κβαντικοί υπολογιστές, από την άλλη πλευρά, μπορούν να κάνουν παράλληλους υπολογισμούς και να υπολογίσουν πολύ πιο γρήγορα από τους κλασικούς αντίστοιχούς τους, που αυτό το πρόβλημα είναι παιχνιδάκι για αυτούς. Μπορούν να καταλάβουν σε δευτερόλεπτα ή λεπτά ό,τι οι περισσότεροι κλασικοί υπολογιστές δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν. Κάθε επιπλέον qubit διπλασιάζει την επεξεργαστική ισχύ ενός κβαντικού υπολογιστή. Οι μεγαλύτεροι κβαντικοί υπολογιστές έχουν λιγότερα από 100 qubits, αλλά η IBM στοχεύει να έχει έναν υπολογιστή 1.000 qubit μέχρι το 2023. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχουν όλα τα είδη συναρπαστικών εφαρμογών για ένα τέτοιο είδος ισχύος.

Βασικά Στοιχεία Κβαντικής Χρηματοδότησης

Όταν αγοράζετε κάτι, δεν το αγοράζετε στην απόλυτη αξία του. Το τίμημα ενός αγαθού καθορίζεται από το τι θα πληρώσει κάποιος για αυτό. Η τιμή είναι υποκειμενική. Ένας προμηθευτής μπορεί να μειώσει την τιμή όταν ένα είδος δεν πωλείται. Μπορεί να παζαρέψετε την τιμή ενός αντικειμένου στο Craigslist ή στην αγορά του Facebook και να πάρετε 10$ έκπτωση από αυτό που ζητούσε ο πωλητής.

Η αξία ενός δολαρίου αλλάζει συνεχώς, ειδικά σε σχέση με άλλα νομίσματα. Ειδικά σε μια κοινωνία που κινείται όλο και περισσότερο χωρίς μετρητά και βασίζεται στην πίστωση, τα χρήματα είναι πιο αιθέρια παρά πραγματικά. Ο τραπεζικός σας λογαριασμός έχει έναν αριθμό, αλλά αν όλοι οι πελάτες της τράπεζας προσπαθούσαν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους ταυτόχρονα, δεν θα υπήρχαν αρκετά μετρητά για να το κάνουν. Σκεφτείτε τη σκηνή στο «It’s A Wonderful Life» με την τράπεζα να λειτουργεί στο Κτίριο Bailey Building & Loan. Ο Τζορτζ λέει στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Σκέφτεστε αυτό το μέρος με λάθος τρόπο. Σα να είχα τα λεφτά πίσω σε χρηματοκιβώτιο. Τα λεφτά δεν είναι εδώ. Τα λεφτά σας είναι στο σπίτι του Τζο… ακριβώς δίπλα στο δικό σας. Και στο σπίτι των Κένεντι, και στο σπίτι της κυρίας Μάκλιν, και σε εκατό άλλα.» Τα χρήματα σε μια τράπεζα είναι σε κβαντική κατάσταση.

Κβαντικές χρήσεις χρηματοδότησης

Τίποτα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ωστόσο, δεν έχει τόσο μεγάλη αστάθεια τιμών όσο οι μετοχές. Μεγάλο μέρος αυτής της τιμολόγησης βασίζεται στην κερδοσκοπία. Εάν αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία θα είναι χρήσιμη στο μέλλον, οι μετοχές του ακριβαίνουν. Οι άνθρωποι θέλουν να μπουν στο παιχνίδι εγκαίρως και να βελτιστοποιήσουν τις αγορές μετοχών τους, αγοράζοντας χαμηλά και πωλώντας υψηλά. Η ιδέα είναι απλή, αλλά το σύστημα έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει εκεί όπου τα πράγματα θα ξεφύγουν και να οδηγήσει σε μια θεαματική συντριβή όταν η φούσκα σκάσει. Το έχουμε δει να γίνεται ξανά και ξανά, από την ολλανδική μανία της τουλίπας τη δεκαετία του 1630 μέχρι τη φούσκα dot-com και τη φούσκα στέγασης που οδήγησε στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά οι αλγοριθμικές συναλλαγές υψηλής συχνότητας αντιπροσωπεύουν το 50% ή περισσότερο  των συναλλαγών μετοχών. Καθώς η κβαντική οικονομία βελτιώνεται στην πρόβλεψη διαφορετικών αποτελεσμάτων από δεδομένα διαφορετικών μεταβλητών (μέσω  προσομοιώσεων monte Carlo), οι αλγόριθμοι μπορούν να κάνουν καλύτερες συναλλαγές δεδομένων των προτιμήσεων ενός μεμονωμένου επενδυτή. Η κβαντική οικονομία μπορεί να πει στους ανθρώπους με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τα ασκήσουν (μέσω του μοντέλου  Black-Scholes-Merton). Μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο υπολογίζοντας καλύτερα τις πιθανότητες, καθιστώντας την εξισορροπητική κερδοσκοπία πιο κερδοφόρα.

Η κβαντική οικονομία μπορεί να δώσει στους πρώτους υιοθετούντες ένα πλεονέκτημα. Θυμηθείτε την «Moneyball» Oakland Athletics που κέρδισε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποίησε αναλυτικά στοιχεία πριν από άλλες ομάδες μπέιζμπολ. Φυσικά, όταν είδαν την επιτυχία του Όκλαντ, συμμετείχαν και άλλες ομάδες και τώρα κάθε ομάδα έχει ένα τμήμα ανάλυσης. Πάντα θα υπάρχει το επόμενο σημαντικό βήμα.

Λοιπόν, τι σχέση έχουν αυτά με το Bitcoin;

Σκεφτήκαμε ότι θα ρωτούσατε. Αυτό παραμένει ακόμα λίγο άγνωστο προς το παρόν. Υπάρχουν φόβοι ότι η κβαντική πληροφορική θα μπορούσε να σπάσει την κρυπτογράφηση στην οποία βασίζονται το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι ότι τα συστήματα κρυπτογράφησης θα προσαρμοστούν για να αξιοποιήσουν τη δύναμη των κβαντικών υπολογιστών, συμβαδίζοντας με την υπολογιστική ικανότητα εκείνων που θα επιδιώξουν να σπάσουν αυτές τις κρυπτογραφήσεις.

Με τις πρόσθετες δυνατότητες εκτίμησης κινδύνου που φέρνει η κβαντική οικονομία, οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να αισθάνονται πιο άνετα επενδύοντας σε διαβόητα ασταθή νομίσματα. Η αξία ενός Bitcoin ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, έφτασε τα 40.000 δολάρια λιγότερο από ένα μήνα αργότερα και στη συνέχεια έπεσε αμέσως κατά 25%. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για το Bitcoin, αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs, Jeff Currie, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων ωριμάζει και οι θεσμικές επενδύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίησή της.

Μέχρι τώρα, ίσως να ζαλίζεστε τόσο όσο εάν είχατε καβαλήσει ένα τρενάκι του τρόμου διαμορφωμένο σε ένα γράφημα της αξίας του Bitcoin. Αλλά ελπίζουμε να αποκτήσατε κάποια τουλάχιστον κατανόηση της σημασίας της κβαντικής οικονομίας. Ίσως είναι αρκετό για να σας δώσει κβαντική υπεροχή έναντι του ανταγωνισμού.

πηγή

https://eternalnowblog.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters