Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ICIJ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

FINC.E.N.
FINANCE CRIME ENFORCEMENT NETWORK

(ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι δημοσιογράφοι)

Διερευνήσεις
Αρχεία FinCEN
Εδώ είναι οι αποδείξεις που θα αλλάξουν τα πάντα στον οικονομικό σύστημα αφού τα FinCEN Files συγκλόνισαν τον κόσμο των τραπεζών
Αφού η ICIJ και η BuzzFeed News δημοσίευσαν κοινή έρευνα, αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση για να αποτρέψουν τους εγκληματίες και την παράνομη οικονομική δραστηριότητα.
Με τους Γουίλ Φιτζιμπμπόν, Άντονι Κορμίρ, Τζέισον Λεόπολντ, Σκοτ Φαμ, Ρίτσαρντ Χολμς, Jeremy Singer-Vine, Τζον Templon, Τομ Γουόρεν και Μάικλ Χάντσον
Alex Fradkin για το BuzzFeed News
17 Δεκεμβρίου 2020
Το Office of the Financial Crimes Enforcement Network, ή το FinCen, τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται στη Βιέννη της Βιρτζίνια
Εκθέτοντας ένα χείμαρρο βρώμικου χρήματος που οι πιο ισχυρές τράπεζες του κόσμου συναλλάσσονται κατά την απλή άποψη των κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών, η έρευνα του FinCEN Files έπληξε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σαν λίγες ιστορίες από τη Μεγάλη Ύφεση - και καταλύει τη δυναμική δράση στις ΗΠΑ και πέραν αυτής.
Τις εβδομάδες μετά το BuzzFeed News, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και 108 αίθουσες ειδήσεων σε όλο τον κόσμο άρχισαν να δημοσιεύουν ιστορίες με βάση μια κρυφή μυστική εγγραφή, οι βρετανικοί νομοθέτες ξεκίνησαν μια επίσημη έρευνα για την εποπτεία των τραπεζών της Βρετανίας , μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν ισχυρότερη ανταπόκριση σε ολόκληρη την ήπειρο και ξεκίνησαν έρευνες σε χώρες που κυμαίνονται από την Ταϊλάνδη έως τη Λιβερία.
Σημαντικά, το FinCEN Files έδωσε μια τελευταία ώθηση στην Ουάσιγκτον, DC, για την έγκριση ενός σημαντικού νέου νόμου που στοχεύει σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ξεπλύματος χρημάτων που αναφέρονται στις ιστορίες: ανώνυμες εταιρείες shell. Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με συντριπτική υποστήριξη από διμερείς οργανισμούς, απαιτεί πολλές από αυτές τις μυστικές αμερικανικές εταιρείες να αποκαλύψουν ποιος τους κατέχει και ποιος κερδίζει από αυτές.
Ο νόμος περί εταιρικής διαφάνειας σηματοδοτεί την πιο ουσιαστική αναθεώρηση των νόμων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τον νόμο περί πατριωτών το 2001.
Οι διατάξεις της νομοθετικής δέσμης, που περιλαμβάνονται στο ετήσιο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, αντιμετωπίζουν επίσης πολλά από τα άλλα συστημικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στα FinCEN Files, τα οποία αποκάλυψαν την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής εποπτείας και τους μυριάδες τρόπους που οι τράπεζες αποτυγχάνουν να σταματήσουν τη ροή του βρώμικου χρήματος.
Μεταξύ αυτών των μεταρρυθμίσεων: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις που να δικαιολογούν τη χρήση των αναβαλλόμενων συμβάσεων δίωξης - αγαπημένες συμφωνίες που επιτρέπουν στις τράπεζες που έχουν διατρέξει νόμους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να αποφύγουν δίκη και ποινικές καταδίκες. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιδιώξει επίσης νέες τεχνολογίες για τον καλύτερο εντοπισμό εγκληματικών ροών χρημάτων και για την αύξηση της επικοινωνίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Και όσοι σφυρίξουν το λάθος τους, θα λάβουν νέες προστασίες.
Αν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να αρνηθεί το βέτο στο γενικό νομοσχέδιο - επειδή δεν ανακαλεί ένα άσχετο σύνολο προστασίας για εταιρείες κοινωνικών μέσων - οι νομοθέτες θα μπορούσαν να παρακάμψουν το βέτο.
Οι δημόσιοι αξιωματούχοι ανέφεραν την έρευνα του BuzzFeed News – ICIJ ως λόγο που οι μεταρρυθμίσεις κέρδισαν υποστήριξη μετά από χρόνια αδράνειας. «Η ιστορία του BuzzFeed καθιστά σαφές ότι πρέπει να ενισχύσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να ενημερώσουμε τους νόμους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε ο γερουσιαστής Sherrod Brown, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας. "Αυτή η δράση έχει καθυστερήσει πολύ."
Ο γερουσιαστής Ron Wyden, ο πρώτος δημοκρατικός στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, αναφέρθηκε επίσης στα αρχεία της FinCEN την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθεσία, λέγοντας: «Οι ανακριτικές εκθέσεις έριξαν φως στο ξέπλυμα χρήματος και το διαρκές δημόσιο συμφέρον σίγουρα βοήθησε να διαδοθούν αυτές οι διατάξεις τη γραμμή τερματισμού. " (Ο Wyden υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά καταψήφισε την ευρύτερη νομοθεσία για λόγους που δεν σχετίζονται με τη δημοσιονομική ρύθμιση.)
Για να συνεχίσουν την έρευνα του FinCEN Files, δημοσιογράφοι σε έξι ηπείρους κοσκινίστηκαν μέσω μιας τεράστιας αποκάλυψης αναφορών ύποπτης δραστηριότητας , ή SAR, από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN). Οι SAR αναλύουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ύποπτες συναλλαγές σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με δημοσιογράφους να συνδέουν ροές χρημάτων με τρομοκρατικές ομάδες, βασιλείς ναρκωτικών και κλεπτοκράτες. Η 16μηνη έρευνα διαπίστωσε πώς οι τράπεζες βοήθησαν στη διευκόλυνση της μαζικής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πώς οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να βασιλεύουν στους εγκληματίες ή να συγκρατούν τις τράπεζες.
Εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση, δημοσιογράφοι που εργάζονται στο FinCEN Files ενημέρωσαν τους κυβερνητικούς ηγέτες για τα ευρήματά τους και ζήτησαν σχόλια. Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - οι ακριβείς κανόνες που έδειξαν τα FinCEN Files ήταν σπασμένοι και αναποτελεσματικοί.
Αφού η BuzzFeed News επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το πρακτορείο ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να λαμβάνει προτάσεις από το κοινό και εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου του 1970, ο οποίος από καιρό διέπει τις πολιτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της χώρας. Λόμπι, τράπεζες, εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ακαδημαϊκοί υπέβαλαν 110 σχόλια, με πολλά να επιβεβαιώνουν τι είχαν δείξει τα FinCEN Files: Οι αμερικανικές προστασίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρέπει να αναθεωρηθούν.
Εν τω μεταξύ, στις 18 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση των πρώτων ιστοριών του FinCEN Files, αξιωματούχοι στο Λονδίνο ανακοίνωσαν σχέδια για βελτίωση του τρόπου συλλογής πληροφοριών από το Ηνωμένο Βασίλειο για εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες εκεί.
«Είναι δύσκολο να μην πιστέψουμε ότι η επικείμενη δημοσίευση των FinCEN Files ανάγκασε το χέρι τους», δήλωσε ο Tom Keatinge, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομικού Εγκλήματος και Ασφάλειας στο Royal United Services Institute.
Μόλις οι ιστορίες μπήκαν στο κοινό, οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση έγιναν πιο δυνατές.
Οι Βρετανοί νομοθέτες ξεκίνησαν μια επίσημη έρευνα για τα «πολύ ανησυχητικά» ερωτήματα που τέθηκαν στα FinCEN Files. Η Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόοδο των κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί ζήτησαν ομοιόμορφους κανονισμούς και ισχυρότερη εποπτεία με τη μορφή ενός νέου οργανισμού εποπτείας ή μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων για τον υφιστάμενο φορέα, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
«Το υπάρχον σύστημα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες απλά δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Eero Heinäluoma, μέλος της Φινλανδίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα αρχεία FinCEN. "Είναι ένα ελβετικό τυρί, γεμάτο τρύπες."
Άλλες εθνικές κυβερνήσεις πήραν επίσης τα ευρήματα. Στις Σεϋχέλλες και τη Λιβερία, αποκαλύψεις δημοσιογράφων παραπέμφθηκαν σε μονάδες κατά της διαφθοράς για περαιτέρω διερεύνηση και δράση.
Ταυτόχρονα, εγκληματίες και αυταρχικά καθεστώτα, που από καιρό συνηθίζουν να κρατούν τις οικονομικές τους συναλλαγές μυστικές, χτυπούσαν τους δημοσιογράφους. Πριν και μετά τη δημοσίευση των αρχείων FinCEN, δημοσιογράφοι σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής φώναζαν, εκφοβίστηκαν και απειλήθηκαν με αγωγές. Στην Τουρκία, ένα δικαστήριο απέκλεισε τη δημοσίευση πολλών ιστοριών FinCEN Files.
Ταυτόχρονα, τα FinCEN Files έχουν αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο στον διεθνή αγώνα για διαφάνεια και υπευθυνότητα.
Ακτιβιστές στο Νίγηρα υπέβαλαν μια ιστορία του FinCEN Files ως μέρος μιας πρωτοποριακής αγωγής που επιδιώκει να αναγκάσει την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς σε 120 εκατομμύρια δολάρια που ένας επίσημος έλεγχος είπε ότι εξαφανίστηκε. Στην Ταϊλάνδη, οι ρυθμιστικές αρχές διερευνούν τέσσερις εγχώριες τράπεζες των οποίων οι συναλλαγές επισημάνθηκαν από μια ανάλυση για τη σειρά. Και οι βελγικές τράπεζες πρότειναν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ύποπτες συναλλαγές, και οι αμερικανικές τράπεζες υποστήριξαν τη νομοθεσία που στοχεύει εταιρείες shell.
Το σκέλος πίεσης του τραπεζικού κλάδου, αντίθετα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ευρήματα της έρευνας.
Το Ινστιτούτο Πολιτικής της Τράπεζας εξέδωσε δήλωση , υποστηριζόμενη από διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να ρίξει κρύο νερό στη σημασία των αρχείων FinCEN.
Το ινστιτούτο αμφισβήτησε ένα κεντρικό εύρημα: ότι μερικές φορές οι τράπεζες συνεχίζουν να επεξεργάζονται συναλλαγές για πελάτες που είχαν επανειλημμένα επισημανθεί για ύποπτη συμπεριφορά. Η ομάδα πίεσης είπε ότι η κυβέρνηση «συχνά» λέει στις τράπεζες να διατηρήσουν αυτούς τους λογαριασμούς ανοιχτούς, έτσι ώστε οι πράκτορες επιβολής του νόμου να μπορούν να τους παρακολουθούν.
Μεταξύ των εγγράφων στα αρχεία FinCEN, ωστόσο, το BuzzFeed News μπορούσε να βρει μόνο δύο αναφορές για οποιαδήποτε τέτοια οδηγία.
Η ομάδα πίεσης υποστήριξε επίσης ότι μεγάλο μέρος των SAR δεν έχει καμία σχέση με την παράνομη δραστηριότητα. Αναφερόμενος σε πληροφορίες έρευνας από 14 τράπεζες, η ομάδα είπε: «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι περίπου το 4 τοις εκατό των SAR οδηγεί σε οποιαδήποτε παρακολούθηση από την επιβολή του νόμου. Ένα μικρό υποσύνολο αυτών οδηγεί σε σύλληψη και τελικά καταδίκη. "
Η ομάδα είπε επίσης: «Τελικά, αυτό σημαίνει ότι το 90-95% των ατόμων για τα οποία αναφέρονται οι τράπεζες ήταν πιθανώς αθώα.»
Αλλά η έλλειψη επίσημης παρακολούθησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επισήμανση της δραστηριότητας ήταν νόμιμη. Οι ομοσπονδιακοί ανακριτές δεν έχουν τους πόρους για να κυνηγήσουν κάθε προβάδισμα και δεν ειδοποιούν αυτόματα τις τράπεζες όταν ερευνούν τα θέματα της SAR, δείχνουν συνεντεύξεις με αξιωματούχους επιβολής του νόμου.
Σύμφωνα με το νόμο, οι τράπεζες πρέπει να υποβάλλουν έκθεση όταν εντοπίζουν συναλλαγές που φέρουν τα χαρακτηριστικά του ξεπλύματος χρημάτων ή άλλων οικονομικών παραπτώσεων. Τα SAR δεν αποτελούν από μόνα τους στοιχεία για έγκλημα, αλλά θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιβολή παράνομης δραστηριότητας από την επιβολή του νόμου.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας αυτού του μήνα στην Αμερικανική Ένωση Τραπεζών, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray είπε ότι οι SAR "καταγράφουν ένα απίστευτο φάσμα συμπεριφορών" και επιτρέπουν στους πράκτορες να "ακολουθούν οικονομικά ίχνη, να διερευνούν συγκεκριμένα άτομα και οντότητες, να εντοπίζουν δυνητικούς πελάτες, να συνδέουν τα σημεία και να προωθούν έρευνες " Τα αρχεία, σύμφωνα με πηγές επιβολής του νόμου, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τμημάτων δικτύων ναρκωτικών, να διευκρινίσουν τη χρηματοδότηση πίσω από τα τρομοκρατικά κελιά και να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να αποφασίσουν εάν θα συμπεριλάβουν στη μαύρη λίστα εταιρείες ή άτομα που εμπλέκονται σε παράπτωμα.
Σε επαφή με το BuzzFeed News με ερωτήσεις για αυτήν την ιστορία, το Ινστιτούτο Πολιτικής της Τράπεζας απάντησε και πάλι αναφέροντας τη δική του έρευνα για το θέμα και επανέλαβε ότι το FinCEN Files βασίστηκε σε ένα «απίστευτα στενό» κομμάτι εγγράφων, ένα κλάσμα των εκατομμυρίων εκατομμυρίων κάθε χρόνο.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση των FinCEN Files, οι παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν δραματικά , αλλά ήταν κάτι περισσότερο από αξίες μετοχών που έκαναν τη βιομηχανία να ζωντανεύει. Η σειρά προκάλεσε επίσης προβληματισμό και συζήτηση σε μια σειρά από φόρουμ μέσων και βιομηχανίας. «Αυτό το τραπεζικό σκάνδαλο είναι αλήθεια» , σημείωσε η Independent , μια δημοσίευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι αντηχήσεις… θα γίνουν αισθητές για μήνες αν όχι χρόνια».
Σε περισσότερα από 100 κομμάτια και στήλες γνωμοδότησης που έχουν δημοσιευτεί σε εμπορικές και επιχειρηματικές εκδόσεις από τον Σεπτέμβριο, εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν επισημάνει τα FinCEN Files ενώ υποστηρίζουν την αλλαγή. Στο International Banker, οι Laurent Liotard-Vogt και Florent Palayret, οι οποίοι εργάζονται στη συμβουλευτική εταιρεία Chappuis Halder & Co., πρότειναν λύσεις, συμπεριλαμβανομένων κανονισμών για την πρόληψη των εταιρειών κελύφους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Είναι ολόκληρο το σύστημα που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πρέπει να επανεξεταστεί. "
Εννέα ημέρες μετά την αποκάλυψη των ευρημάτων από την έρευνα του FinCEN Files, η Linda A. Lacewell, επιθεωρητής του Υπουργείου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης , δημοσίευσε τη δική της ανάλυση , σημειώνοντας ότι η σειρά παρείχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μακροχρόνια προβλήματα . «Τώρα, με αυτό το νέο προσκήνιο, πρέπει να δράσουμε», έγραψε.
Η γερουσιαστής Elizabeth Warren, μέλος της Επιτροπής Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων, επικαλέστηκε τις ιστορίες που απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές στην εποπτεία.
Σε δήλωσή του στο BuzzFeed News αυτήν την εβδομάδα είπε ότι ο νόμος περί εταιρικής διαφάνειας πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα και θα υποστηρίξει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καθιστώντας τη Wall Street πιο υπόλογη για οικονομικά εγκλήματα. «Θα συνεχίσω να πιέζω τη νομοθεσία μου για να θεωρώ τα στελέχη προσωπικά και ποινικά υπεύθυνα όταν οι οργανώσεις τους φεύγουν από το νόμο»
Πηγή: προφιλ fb Andreas Chrysis
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ GOOGLE
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΑ Τ.Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters