Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Πότε το τσάι που πίνουμε έχει πολλά μικροπλαστικά

Εάν η αγαπημένη σας μάρκα τσαγιού χρησιμοποιεί πλαστικοποιημένα σακουλάκια, πιθανότατα παίρνετε με το τσάι σας μια μεγάλη δόση μικροπλαστικών. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περιοδικό Environmental Science & Technology και αναφέρει το healthyliving.gr.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τσάι που βυθίζεται σε θερμοκρασία 95 βαθμών Κελσίου μαζί με την πλαστικοποιημένη σακουλίτσα του απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά μέσα σε μια κούπα τσαγιού.
Σήμερα, εκτιμάται ότι καταναλώνουμε πάνω από 74.000 σωματίδια μικροπλαστικών ετησίως, κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, χιλιάδες φορές περισσότερο από αυτή την ποσότητα μπορεί να διαρρέει σε ένα φλιτζάνι τσαγιού.
Τα μικροπλαστικά είναι παντού. Μεγάλο μέρος της τροφής μας είναι τυλιγμένο σε πλαστικό που συχνά καταλήγει στο πιάτο μας. Επιπλέον, διεισδύει στο περιβάλλον. Θέλουμε να εξαλείψουμε σταδιακά τα πλαστικά αλλά μια μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει. Τα πλαστικά καταλήγουν σε πράγματα όπως το θαλασσινό αλάτι, τα κονσερβοποιημένα ψάρια, το μέλι και το κοτόπουλο.

Για πολλά χρόνια, τα σακουλάκια τσαγιού κατασκευάζονταν ως επί το πλείστον από χαρτί, αλλά πρόσφατα ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν πλαστικά. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου μπορούν να υποβαθμίσουν πολύ τα πλαστικά, ακόμη και αυτά που είναι ποιοτικά. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα για το περιβάλλον, μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και για την υγεία μας.
Η ερευνητική ομάδα πήρε πλαστικά σακουλάκια τσαγιού από τέσσερις μάρκες, έβγαλε το τσάι και τα έπλυνε καλά για να βεβαιωθεί ότι οτιδήποτε βρέθηκε στο νερό δεν ήταν από το ίδιο το τσάι. Τα σακουλάκια βυθίστηκαν σε 10 mg νερού 95 βαθμών Κελσίου για 5 λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά μικροσωματίδια και νανοσωματίδια στο νερό, κυρίως μεταξύ 1-150 μικρομέτρων για τα μικροσωματίδια και μεταξύ 100-1.000 νανομέτρων για τα νανοσωματίδια.
Η καταμέτρηση των σωματιδίων οδήγησε σε μια εκτίμηση του αριθμού των σωματιδίων σε μια κούπα τσαγιού: 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά.
Δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τις δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο από κάτι τέτοιο. Αλλά οι ερευνητές έβαλαν ψύλλους νερού (Daphnia magna) σε διάφορες ποσότητες στο τσάι με τα πλαστικά. Ένας αριθμός των σωματιδίων διαπιστώθηκε στο εσωτερικό των σωμάτων τους.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το τσάι με πλαστικό επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα σωματίδια τελικά θα καταλήξουν στον ευρύτερο κόσμο. Καλύτερα λοιπόν να επιλέξετε χάρτινο σακουλάκι, αν και μερικές φορές το χαρτί είναι ενισχυμένο με πλαστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters