
Τώρα, μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οσάκα έφερε το εν λόγω ρομπότ, που είναι, ουσιαστικά, ένα κεφάλι αγοριού, προγραμματισμένο να ταράσσεται κάθε φορά που ηλεκτρικό φορτίο εφαρμόζεται στο «δέρμα» του και υπόσχεται την δημιουργία βιορομπότ.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι κωδικοποιημένοι αισθητήρες πόνου στο ρομπότ θα συμβάλλουν στο να αναπτύξει ενσυναίσθηση για τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι.
Με πιο απλά λόγια:
Τα βιορομπότ να μην χρειάζονται προγραμματισμό για να πονούν, αλλά να νιώθουν τον πόνο αυθόρμητα, όπως οι άνθρωποι. «Στην Ιαπωνία πιστεύουμε ότι όλα τα άψυχα αντικείμενα έχουν ψυχή, επομένως ένα μεταλλικό ρομπότ δεν διαφέρει από το ανθρώπινο ον» (!!!) ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής και πρόεδρος της Ιαπωνικής Ρομποτικής Εταιρείας, Minoru Asada.
Σε ερώτηση αν θα ζήσουμε εικόνες, παρόμοιες με την ταινία «Blade Runner», ο Asada είπε: «Τεχνικά δεν είμαστε μακριά, αλλά είμαστε ηθικά». Και έριξε την «βόμβα»:
«Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε μια συμβιωτική κοινωνία με τεχνητά (ανθρωπόμορφα) νοήμονα ρομπότ. (…)Η Ιαπωνία είναι μια πολύ γερασμένη κοινωνία και πολλοί ηλικιωμένοι ζουν μόνοι, για αυτό τα ρομπότ θα μπορούσαν να παρέχουν σωματική και συναισθηματική βοήθεια».
Μια κοινωνία βιορομπότ λοιπόν! Τι θα γίνει, αν πέραν της φροντίδας σε ηλικιωμένους χρησιμοποιηθούν και για τις δυνάμεις ασφαλείας, το Δημόσιο κ.α.; Ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα οργανώνει τις σκέψεις και την συμπεριφορά τους;
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου