Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Τι είναι ο υπολογιστής DNA των φοιτητών του ΑΠΘ που τους χάρισε το «χρυσό» στη Βοστώνη



Μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ βραβεύτηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό για το POSEIDON, τον «πρώτο DNA υπολογιστή», όπως τον χαρακτηρίζουν. Μια μέθοδος που προσδιορίζει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών.
Μία ομάδα, οκτώ φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «έβαλε τα γυαλιά» στην κριτική επιτροπή ενός παγκόσμιου διαγωνισμού στη Βοστώνη και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, αφού κατάφερε να αναπτύξει μια οικονομική μέθοδο, που υπολογίζει γρήγορα και με ακρίβεια την ποσοτική και ποιοτική αλληλεπίδραση μεταξύ DNA και πρωτεϊνών.
Σε ένα εργαστήριο βιοχημείας του ΑΠΘ, οι φοιτητές κατάφεραν να αναπτύξουν τη μέθοδό τους, καταγράφοντας τις αντιδράσεις που προκαλούνται μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα εργαστηρίου, όταν ανέμιξαν κομμάτια DNA - που είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους - και πρωτεϊνες, προκειμένου να διαπιστώσουν την αλληλεπίδρασή τους και το πώς αυτή βοηθά στο μεταστατικό μελάνωμα.

Μέχρι σήμερα, η μελέτη αυτής της αλληλεπίδρασης γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια και με την χρήση ακριβών αντιδραστηρίων, όπως είπε στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, ο οποίος είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας των φοιτητών, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα του υπολογισμού της ποσοτικής και ποιοτικής αλληλεπίδρασης έρχεται σε 8-9 ώρες.

Μάλιστα, η μέθοδός τους που έχει την ονομασία POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), την χαρακτηρίζουν ως τον «πρώτο DNA υπολογιστή», ο οποίος, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζεται ο κοινούς νους, αλλά έχει σχέση με την αντίδραση που καταγράφεται εντός του δοκιμαστικού σωλήνα (προσομοιάζοντας τις αντιδράσεις ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, όπως συμβαίνει σε έναν κύκλωμα ηλεκτρονικού υπολογιστή), όταν αναμιγνύεται το DNA - που είναι σε υγρή μορφή - και οι πρωτεΐνες που είναι σε σκόνη.

Σε σωληνάρια, η ομάδα αναμιγνύει DNA σε υγρή μορφή και πρωτεΐνες σε σκόνη
© Φωτογραφία : iGEM Thessaloniki

Σε σωληνάρια, η ομάδα αναμιγνύει DNA σε υγρή μορφή και πρωτεΐνες σε σκόνη
Η μελέτη αυτής της αλληλεπίδρασης, όπως είπε στο Sputnik το μέλος της «χρυσής» ομάδας, Αλίκη Αθανασιάδου, μπορεί να βοηθήσει στη φαρμακολογία, προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα για κάποιες ασθένειες, όπως το μεταστατικό μελάνωμα, το οποίο μελέτησαν.

Αρωγοί στην πειραματική προσπάθεια της ομάδας των φοιτητών, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019, ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και φαρμακευτικές εταιρείες που χρηματοδότησαν το εγχείρημα με 50.000 ευρώ. 

Ποιοι αποτελούν τη «χρυσή» ομάδα

Η ομάδα αποτελείται από τους:
  • Αλίκη Αθανασιάδου - Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
  • Απόστολο Ιωαννίδη - Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ
  • Κυριακή Καραβά - Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
  • Χαράλαμπο Μαλαθούνη - Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ
  • Ιωάννη Μαλιούρη - Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ
  • Πλάτωνα Μεγαγιάννη - Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
  • Σοφία Μωυσιάδου - Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
  • Κριστίνε Χαναγκιάν - Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών ΔΙ.Π.Α.Ε.
Η ομάδα iGEM Thessaloniki
© Φωτογραφία : iGEM Thessaloniki

Η ομάδα iGEM Thessaloniki
Επιστημονικά υπεύθυνοι της Ομάδας iGEM 2019 είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Μιχαήλ Αϊβαλιώτης (κύριος επιστημονικός υπεύθυνος) και ο Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος. Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών ήταν η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζαλάκη.

Τι είναι ο διαγωνισμός iGEM Competition

Ο διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation» Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 31/10-4/11/2019, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.


https://sputniknews.gr

https://greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters