Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Γλιστρίδα: Ένα διεισδυτικό ζιζάνιο με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες


Η γλιστρίδα ή αλλιώς αντράκλα είναι ένα δημοφιλές διεισδυτικό ζιζάνιο, το οποίο είναι βρώσιμο και ιδιαίτερα εύγευστο. Οι ρίζες του φυτού εντοπίζονται πριν από χιλιάδες χρόνια στις περιοχές της Περσίας, της Αφρικής και της Ινδίας, ενώ στην Ευρώπη έρχεται κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα από τους Άραβες και μετέπειτα σε ολόκληρη την Αμερική.
Πρόκειται για ένα φυτό που αποτελείται ως επί των πλείστον από νερό (περίπου 93% νερό), έχει κόκκινα στελέχη και μικρά, πράσινα φύλλα, ενώ η ιδιαίτερη ελαφρώς ξινή ή αλμυρή γεύση του (θυμίζει

αυτή του σπανακιού και νεροκάρδαμου), μας επιτρέπει να το καταναλώσουμε μόνο του ή να το χρησιμοποιήσουμε ως ενισχυτικό συστατικό αναδεικνύοντας γευστικά αρκετές παρασκευές.
Εκτός από την μοναδική γεύση, η γλιστρίδα περιέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν την υγεία, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της συνολικής υγείας μας.
Από τότε μέχρι και σήμερα, η γλιστρίδα, εξαιτίας του υψηλού διατροφικού προφίλ και της ευχάριστης γεύσης, καλλιεργείται και καταναλώνεται από ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας στον οργανισμό πολυάριθμα οφέλη.

Οφέλη για την υγεία

Αυτό το θαυμάσιο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες (μόλις 16 kcal / 100g) και λίπη. Παρόλα αυτά, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, ενώ η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ) είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο φυλλώδες λαχανικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα 100 γραμμάρια φρέσκιας γλιστρίδας περιέχουν περίπου 350 mg α-λινολενικού οξέος.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πλούσια περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ADHD, του αυτισμού και άλλων αναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά.
Η γλιστρίδα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (1320 IU / 100 gr, παρέχει 44% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης). Πρόκειται για μια πολύτιμη λιποδιαλυτή ουσία που διακρίνεται για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και για ικανότητα να συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας των ματιών και του δέρματος.
Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, η γλιστρίδα περιέχει μια μεγάλη ποικιλία βασικών μετάλλων, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του οργανισμό.
Αναλυτικότερα, περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών. Παρέχει άφθονο κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με υψηλή πρόσληψη αλμυρών τροφίμων συμπεριλαμβανομένου των καρδιαγγειακών διαταραχών, την απόκτηση περιττού βάρους κ.α.
Καταναλώνοντας τακτικά γλιστρίδα, τροφοδοτούμε τον οργανισμό με ένα ακόμη πολύτιμο μέταλλο, τον σίδηρο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σωστή μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, καθώς επίσης και για την προστασία του οργανισμού από διαταραχές που προκαλεί η ανεπάρκεια σιδήρου, όπως η αναιμία.
glistrida

Διατροφική αξία

Τα 100 γραμμάρια φρέσκιας γλιστρίδας περιέχουν περίπου:
Ενέργεια: 16 Kcal (1,5%)*

Υδατάνθρακες: 3,4 gr (3%)*

Πρωτεΐνες: 1,30 gr (2%)*

Λιπαρά: 0,1 gr (0,5%)*
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α: 1320 IU (44%)*
Βιταμίνη Β1: 0,047 mg (4%)*
Βιταμίνη Β2: 0.112 mg (8,5%)*
Βιταμίνη Β3: 0,480 mg (3%)*
Βιταμίνη Β5: 0,036 mg (1%)*
Βιταμίνη Β6: 0,073 mg (5.5%)*
Βιταμίνη Β9: 12 μg (3%)*
Βιταμίνη C: 21 mg (35%)*
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο: 45 mg (3%)*

Κάλιο: 494 mg (10,5%)*

Μεταλλικά στοιχεία

Ασβέστιο: 65 mg (6.5%)*

Χαλκός: 0.113 mg (12,5%)*

Σίδηρο: 1,99 mg (25%)*

Μαγνήσιο: 68 mg (17%)*

Μαγγάνιο: 0,303 mg (13%)*

Φώσφορος: 44 mg (6%)*

Σελήνιο: 0,9 μg (2%)*

Ψευδάργυρος: 0,17 mg (1,5%)*

Επιλογή και αποθήκευση

Η φρέσκια γλιστρίδα είναι διαθέσιμη σε όλα τα οπωροπωλεία. Κατά την επιλογή της προσέχουμε ώστε να φύλλα της να μην είναι κίτρινα, μαραμένα ή με κηλίδες. Ιδανικά επιλέγουμε χόρτα βιολογικής καλλιέργειας ώστε να αποφύγουμε τυχόν έκθεση σε φυτοφάρμακα.
Αφού αγοράσουμε τα φρέσκα χόρτα, κόβουμε με ένα μαχαίρι τις ρίζες και ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό προκειμένου να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα χώματος και εντομοκτόνου. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα και αφήνουμε εκεί έως ότου στεγνώσουν καλά. Τέλος, τα βάζουμε σε σακούλα και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Με αυτή τη διαδικασία τα χόρτα μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για 3 με 4 ημέρες. Ωστόσο, καλό είναι να τα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να επωφεληθούμε πλήρως από τη νοστιμιά και τα θρεπτικά συστατικά τους.
glistrida-salata

Η γλιστρίδα στη γαστρονομία

Ο πιο γνωστός τρόπος να μαγειρέψουμε γλιστρίδα είναι να την βάλουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και να τη βράσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικά λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναδείξουμε μόνο τη γεύση, αλλά θα διατηρήσουμε αναλλοίωτη την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών (μέταλλα, καροτενοειδή και φλαβονοειδή).
Για να επωφεληθούμε από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χόρτου, πρέπει να το καταναλώσουμε ωμό, καθώς με το μαγείρεμα του, οι δράσεις αυτές μειώνονται.
Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι να εντάξουμε τη γλιστρίδα στη διατροφή μας:
Τα φρέσκα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό συστατικό σε σαλάτες, σούπες, ριζότο, μπιφτέκια και σε χυμό λαχανικών. Επίσης, τα βραστά χόρτα μπορούν να συνοδεύσουν πιάτα με ψάρια ή πουλερικά.

Παρενέργειες – Προφυλάξεις

Η γλιστρίδα περιέχει οξαλικό οξύ. Πρόκειται για μία ουσία που απαντάται φυσικά σε πολλά λαχανικά και συχνά συνδέεται με τη δημιουργία πετρών στην ουροδόχο κύστη.
Στην πραγματικότητα, 100 gr γλιστρίδας περιέχουν 1,31 g οξαλικού οξέος. Περισσότερο από το σπανάκι (0,97 g / 100 g). Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση της.
Όσοι ταλαιπωρούνται με διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και οι έγκυες και οι θηλάζουσες καλό είναι προτού ενσωματώσουν τη γλιστρίδα στη διατροφή τους να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters