Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Απίστευτοι διάλογοι την ώρα της τραγωδίας στο Μάτι: «Ερχονται κυρία μου, το κέρατό μου – Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό»

Απίστευτες ατάκες και διάλογοι κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πυρκαγιάς αποτυπώνονται στην εισαγγελική διάταξη για το Μάτι, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στο 199 ΣΕΚΥΠΣ, ένα πρόγραμμα για τη διαχείριση των συμβάντων διάσωσης και πυρκαγιών σε σπίτια. Το πρόγραμμα έφτασε στις 19:17 της 23ης Ιουλίου στο μέγιστο της απόδοσης και λειτουργίας του και από το χρονικό σημείο αυτό και έπειτα, η υπηρεσία κατέστη ανενεργή καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς, όπως αναφέρεται στη διάταξη.

Οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληροφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο. Ενώ κάποιοι από τους χειριστές απαντούσαν μάλλον… ανάρμοστα. «Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου ό,τι μπορούσε κάνουμε δέκα πέντε αυτοκίνητα, είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα», «δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε….όχι, όχι τι είστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση, τι είστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ….και εγώ δεν το κατάλαβα», «εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν.

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος με την άμεση δράση: «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα….στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα….τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μαλ… είναι να πεθάνει ο παππούς….θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα». Σε άλλη στιγμή, μια οικογένεια καλεί, όταν φλέγεται η αυλή της και το αυτοκίνητο έχει καεί: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό… χάλασε το αυτοκίνητο μας, κάηκε, τί λέτε τώρα;…» και ο χειριστής – τηλεφωνητής απάντησε: «σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;».

«Πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή –λόγω της ταχύτητας της πυρκαγιάς- να εμπλακούν πυροσβέστες με τα οχήματα τους στο Μάτι». Η αναφορά αυτή υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη καταδεικνύει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στο Μάτι όταν η φωτιά είχε σβήσει από μόνη της… στη θάλασσα.

Η εισαγγελική διάταξη με την συνεκτίμηση εκατοντάδων καταθέσεων καταγραφών Πυροσβεστικής, ΕΛ.ΑΣ. κλπ είναι καταπέλτης για τα μοιραία λάθη που έγιναν. Έτσι προσδιορίζεται η καθυστέρηση στον περιορισμό της φωτιάς στη πρώτη φάση της στην Καλλιτεχνούπολη, η έλλειψη εναέριων μέσων και το γεγονός ότι το Συντονιστικό Κέντρο παρουσίασε αλλοιωμένες καταγραφές της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ακόμη καταγράφεται η σύγχυση στα τηλεφωνικά και επιχειρησιακά κέντρα. Την ώρα που η φωτιά έκαιγε την περιοχή του Ν. Βουτζά υπήρχαν διαβεβαιώσεις σε έντρομους κατοίκους που τηλεφωνούσαν ότι στην εν λόγω περιοχή δεν υπάρχει καμιά πυρκαγιά. Επιπλέον φαίνεται να μπέρδευαν τον καπνό από την φωτιά στην Κινέττα με εκείνη στο Νταού.

Παράλληλα, υπήρχε τρομακτική σύγχυση σε σχέση με τα εναέρια μέσα. Μάλιστα καταγράφεται διάλογος όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας κι ένας άλλος με τον κωδικό «Ερμής» συζητούσαν ότι «δεν ξέρουν ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα κι ότι όταν τηλεφωνούν δεν απαντούσε κανείς».

Πρωτοφανής είναι ακόμη ο διάλογος μεταξύ τηλεφωνικού κέντρου κι αξιωματικού της Πυροσβεστικής για την φωτιά στην Κινέττα όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται «τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα, για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…».

Ενδεικτική της κωμικοτραγικής κατάστασης που επικρατούσε ήταν κι η συζήτηση αξιωματικών της Πυροσβεστικής που μέσω τηλεφωνικού κέντρου έλεγαν «να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά στο Νταού;» Για να λάβουν την απάντηση «δεν ξέρω η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης».


Ακόμη στην διάταξη του εισαγγελέα αναφέρεται ότι οι δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της ΕΛΑΣ ότι είχαν σταλεί επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.



ethnos.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters